Google

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Droner - militære og sivile enheter

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Znuddel
  replied
  Terrorisme og ulovlig overvåking er bare to eksempler på hvordan droner kan misbrukes. I år kom en omfattende rapport om temaet fra Institutt for fredsforskning I Oslo.

  https://www.uasnorway.no/droner-til-...berorer-mange/

  Det er Bombetjenesten som har fagansvaret for antidrone-problematikken i Norge, mens politiet som enhet kan gå inn med jamming, altså å forstyrre elektroniske signaler mellom drone og droneoperatør.

  Det er bare politiet som har lov til å gjøre dette, men heller ikke de har juridisk hjemmel til å bruke den teknologien, verken i ekomloven eller politiloven, de må påberope seg nødrett for å gjøre det.

  De mangler dessuten ressurser og kapasitet til å gjennomføre den type operasjoner, og vil eventuelt trenge bistand fra forsvaret.

  Et annet element er at forstyrring av sånne elektroniske signaler vil kunne påvirke andre kommunikasjonskanaler som opererer på den samme frekvensen, så det er et ganske komplekst bilde med mange involverte aktører.

  Leave a comment:


 • Feltposten
  replied
  Den amerikanske hæren med ny storbestilling av norskutviklet drone  Les mer...

  Leave a comment:


 • Feltposten
  replied
  Forsvarets forskningsinstitutt er første kunde av kjøretøy-tilpasset Black Hornet-drone  Les mer...

  Leave a comment:


 • magskor
  replied
  Kanskje nokre av dokker hugsar eg skreiv om ungdommen i Førde som bygde ein avansert flysimulator så var så avansert at FFI kom for å sjå på den. Denne gruppa av ungdommar har no planlagt eit nytt prosjekt, og det er enda villare enn å bygge ein flysimulator. Eg kopierer kva leiaren for Reodor klubben skriv.

  VILLERE ENN FLYSIMULATOR PROSJEKTET!

  Nå skal ungdommen ta tak i eit av dei heitaste tech tema i verden... Dei bygger Drone med plass til 2.....

  På eit seminar i Bergen igår i regi av Vestland fylke slapp Victor katta ut av sekken, neste prosjekt som ungdommen skal til med er ikkje mindre enn ei kjempestor drone med plass til 2.
  Droner er for tida brennheitt, og mange aktører har jobba i årevis for å gjere drone teknologien til noko meir enn eit leketøy. Når det gjeld droner som er så store at dei faktisk kan frakte et eller flere mennesker er det nokon få store aktørar som leder ann i utviklingen, No tar ungdommane opp konkurransen
  Dette er pur galskap, men det sa eg også når eg skjønte omfanget av flysim prosjektet.
  Når eg får tenkt meg litt om, så er faktisk dette prosjektet ganske genialt, Førde ligg midt i smørøyet, rundt oss har vi Verdens ledende miljø på carbon. Skal ein kunne ta ut potensiale som ligg i elektrifisering av alt frå båtar til fly, så er kunnskap om dette heilt essensielt. Våre ungdommar skal i framtida bygge dei nye energieffektive løysingane, drone bygginga vil gje dei verdifull kunnskap om dette. No utfordrar vi kompositt bransjen til å ta del i dette prosjektet, del kunnskapen Dokka, lær ungdommane om muligheitane, og vis kva som er mulig å få til med den kompetansen de alt sit med. Vi gleder oss til å sjå kva som er mulig å få til gjennom samarbeid, ungdommelig mot og hardt arbeid. Så utfordrer vi elektronikkbransjen, automasjonsbransjen og alle andre som har kunnskap og utstyr å bidra med til å henge seg med på prosjektet, for en ting kan eg garantere, denne drona flyr før de anar

  Leave a comment:


 • 93A
  replied
  Her er artikkelen til videoen over.

  https://www.ffi.no/aktuelt/nyheter/h...r-som-angriper

  Leave a comment:


 • 93A
  replied
  FFI jobber i lag med norsk industri på teknologi som kan slå ut uønskede droner.

  Denne videoen viser eksperimentering gjort av FFI og Kongsberg.

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Forsvaret nærmer seg kjøp i et historisk stort droneprosjekt. 19. desember spurte Forsvaret hvor mye dronebransjen skal ha for inntil 410 ulike droner. I lomma har Forsvaret foreløpig 300 millioner kroner.

  https://www.uasnorway.no/forsvaret-v...jop-av-droner/

  Leave a comment:


 • Kdo_Under
  replied
  Overaskende (Not) at det er Samir alias @Obretix på twitter som fant dette.
  Denne brukeren kan finne alt.

  Leave a comment:


 • MWD
  replied
  Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
  Sv: Droner - militære og sivile enheter  Wall Street Journal mener å ha funnet ut at våpenet er en versjon av Hellfire som løser ut seks knivblader rett før den treffer målet. Ser litt ut som en gigantisk jaktpilespiss:

  https://www.wsj.com/articles/secret-...ns-11557403411
  En islamistleder skal ha blitt drept i et luftangrep i Idlib med en AGM-114R9X, og det var nok rester igjen av missilet til at man kan få et inntrykk av hvordan mekanismen fungerer. https://www.thedrive.com/the-war-zon...plosives-works

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Den første av NATO AGS' RQ-4D Global Hawk HALE UAVer landet på Sigonella på Sicilia i går. AGS forventer å ha foreløpig operativ evne (IOC) i løpet av første halvår 2020:

  https://www.nato.int/cps/en/natohq/n...ectedLocale=en

  Leave a comment:


 • Blåfugl
  replied
  Er det denne teknologien som skal være løsningen for at militære droner skal kunne klare og fly alene uten kontakt?
  https://www.youtube.com/watch?time_c...ture=emb_title

  Leave a comment:


 • yamaha
  replied
  Kanskje på tide med litt luftvern igjen?

  Leave a comment:


 • hvlt
  replied
  Bodø lufthavn stengt på grunn av drone: Bodø lufthavn stengt etter droneforstyrrelser: - Svært alvorlig

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Formasjonsflyging med 800 droner.

  https://www.google.com/amp/s/amp.int...ane-in-the-sky

  Leave a comment:


 • magskor
  replied
  Sv: Droner - militære og sivile enheter

  Interessant.

  Leave a comment:


 • Kdo_Under
  replied
  Sv: Droner - militære og sivile enheter

  Rawanda har dronelevert helsetjenester allerede.

  https://www.youtube.com/channel/UCU1...XyMCBXyYjBBHOQ

  Leave a comment:


 • magskor
  replied
  Sv: Droner - militære og sivile enheter

  Det skjer ting på dronefronten innan helsevesenet og. For første gang er ei blodprøve frakta med drone frå A til B.
  https://helse-forde.no/nyhende/frakt...mVWxWg6FKujLHY

  Den første drona med ei blodprøve flaug frå Førde sentralsjukehus til Sunnfjord hotell. Der fekk meir enn 150 deltakarar på helseinnovasjonskonferansen sjå administrerande direktør hente den første dronesende blodprøva på plenen framfor hotellet.

  Fleire helseføretak går no saman med Airlift om å finne framtidas droneløysing for helsevesenet. I første omgang er målet å få til dronefrakt av blodprøver frå legekontor til sjukehus.

  Millionar av prøver

  - Vi har ei ferdig løysing. Helseføretaka ønskjer no å sjå på denne. Det vi ser no er starten. Innan tre år trur eg vi er i lufta, seier Børre Eimhjellen, dagleg leiar i Airlift Solutions.

  Fleire millionar blodprøver blir kvart frakta rundt i landet. Dei går frå fastlegar til små og store sjukehus. Transporten går med alt frå post til fly. I distrikta er avstandane lange. I ettermiddagsrushet i dei store byane kan timar gå vekk i kø. Å frakte blodprøver kostar, tek ofte lang tid og ureinar.

  - Vår løysing vil spare tid, auke kvaliteten og vere grønare, seier Eimhjellen.

  Testområde Sunnfjord

  Airlift vil bruke Bringeland, Førde sentralsjukehus og Sunnfjord som testarena for droneflyging for helsevesenet. Det fortalde administrerande direktør i Airlift, Stian Haarklau, då den første konferansen om helseinnovasjon i Sogn og Fjordane blei skipa til i Førde i går.

  - Vår fortrinn er at vi held til i eit område som er godt eigna for testing. Vi har plass, her bur forholdsvis lite folk og vi har eit luftrom med lite trafikk, seier Haarklau.

  Stort potensiale

  Airlift meiner potensialet er svært stort.

  - Vi trur frakt av blodprøver vil kome først, men det vil ikkje stoppe der. Frakt av organ treng ikkje vere så mykje lenger unna. Men vi må byggje steg for steg, vi må krype før vi kan gå, seier Eimhjellen.

  Leave a comment:


 • Kdo_Under
  replied
  Sv: Droner - militære og sivile enheter


  Black Hornet også i Danmark.

  Leave a comment:


 • Kdo_Under
  replied
  Sv: Droner - militære og sivile enheter


  https://vimeo.com/360472488

  Også FFI har Milrem TheMis

  Dette er i ferd med å bli standarden for UGV.

  Leave a comment:


 • Kdo_Under
  replied
  Sv: Droner - militære og sivile enheter

  https://www.janes.com/article/90713/...generation-ugv

  Estonia signed an agreement with six countries on the development of the Modular Unmanned Ground Systems (MUGS), financed by the European Defence Fund (EDF), the Estonian Centre for Defence Investment (ECDI) announced in a press release on 23 August. The project, led by Estonia and including Belgium, Finland, France, Germany, Latvia, and Spain, aims to develop an unmanned ground vehicle (UGV), command-and-control system, cyber defence, and integrated sensor network. MUGS will initially improve battlefield situational awareness and the efficiency of the manoeuvring and transport capabilities of units, according to the ECDI.
  https://www.kongsberg.com/kda/news-a...=postfityd9cd1
  A TITAN Unmanned Ground Vehicle (UGV), featuring QinetiQ UGV control technology on a Milrem Robotics THeMIS mobility platform was used in the demonstration. Javelin and .50 caliber machine gun were fired, remotely and wireless, from a PROTECTOR Common Remotely Operated Weapon Station (CROWS). Video from the missile and RWS, as well as control and firing signals was transferred on a secure circuit over radio.

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Sv: Droner - militære og sivile enheter

  Og så har russerne sluppet film av det som skal være første flyturen til Altius-U, en MALE UAV.

  Leave a comment:


 • Kdo_Under
  replied
  Sv: Droner - militære og sivile enheter

  Flere land finner de Kinesike dronene noe upålitelig, for å si det mildt.

  https://www.thedrive.com/the-war-zone/29324/only-one-of-iraqs-chinese-ch-4b-drones-is-mission-capable-as-other-buyers-give-up-on-them

  The Lead Inspector General Report does not describe the exact maintenance issues that are now apparently plaguing Iraq's CH-4B fleet. However, Iraq isn't the only country to reportedly experience issues with the performance and overall quality of these drones.Reports surfaced in November 2018 that the Royal Jordanian Air Force had found its CH-4Bs lacking and was looking to retire them. In June 2019, they went up for sale. It is unclear when Jordan bought these, but satellite first showed one of them at a base near the country's border with Syria in October 2016.
  Algeria reportedly decided against buying CH-4s of some type after losing two of them to accidents in testing between 2013 and 2014. Still, China has notable export success with this type, among other drones, with known sales to Egypt, Nigeria, Saudi Arabia, and the United Arab Emirates.
  Forklaringen på hvorfor de kjøper dritten.

  https://thediplomat.com/2018/11/expl...chinas-drones/
  Lowering the Bar for Entry
  Fully aware that the drones are pulling them toward China, why would other states choose to receive them? Simply put, most of the countries discussed above either need or want the capability that operating drones can bring. This stretches from the more basic, like conducting long-range surveillance patrols, to the more infamous, in the form of armed strike missions. Many of these countries are also engaged in murky conflicts and accused of abuses. China’s willingness to supply armed drones and countries’ demand for them provides a win-win situation: China gets a foothold, while the receiving end gets their weaponry. Especially when the United States and Israel are unable to supply their drones, why would a country in a conflict willingly abstain from improving their capability?

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Sv: Droner - militære og sivile enheter

  Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
  Det har lekket ut bilder av en stor russisk UCAV, "Okhotnik" ("Jeger", som i en sånn som skyter dyr, ikke soldat). The Drive har en lang gjennomgang her. De er skeptiske til hvor gode "stealth"-egenskaper maskinen kan ha med nåværende konfigurasjon, særlig av motoren:

  http://www.thedrive.com/the-war-zone...e-our-analysis

  Samtidig har den tredje flygende prototypen av PAK-FA/Su-57 blitt lakkert om med en "Okhotnik"-silhuett både innbygd i kamuflasjen og på haleroret. Den har også fått noen uvanlige antenner der andre Su-57 har sensorer. Det og noen meldinger har laget spekulasjon om at "Okhotnik" er tenkt å operere i flerspann med Su-57, a la "Loyal Wingman" eller lignende konsept. Vel så sannsynlig er det at denne flymaskinen fungerer som en flygende testplattform for kommunikasjons- og styringssystemene til "Okhotnik"en.

  Rull nedover for fine bilder:

  https://bmpd.livejournal.com/3504800.html
  Russisk FD har sluppet video av første testflyging med Okhotnik, antagelig ved 929. testflygingssenter i Akhtubinsk. Maskinen skal ha fløyet noen runder over flyplassen i opp til 600 meters høyde, samlet flytid på over 20 minutter. Så da vet vi at den kan fly.

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Sv: Droner - militære og sivile enheter

  Den svenske regjeringen fremmer forslag til Riksdagen om at man skal kunne skyte ned plagsomme droner ved militærøvelser og skjermede installasjoner.

  https://sverigesradio.se/sida/artike...rtikel=7234099

  Sent fra min SM-A520F via Tapatalk

  Leave a comment:


 • Rittmester
  replied
  Sv: Droner - militære og sivile enheter

  Versjonen som skytes fra 81mm kan nok også være interessant for oss.

  Leave a comment:


 • essal
  replied
  Sv: Droner - militære og sivile enheter

  http://soldiersystems.net/2019/05/24...dtex-drone-40/

  Altså en multi use drone som skytes ut fra 40mm. Om ikke dette er en game changer så veit ikke jeg.

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Sv: Droner - militære og sivile enheter

  Dette er strengt tatt ikke en UAV, men bruksområdet overlapper med de minste stridstekniske UAVene, så jeg poster den her. Systemet fra russiske Mikran heter "Glaz" ("øye"), og er et kamera som skytes opp med en rakett og daler ned i fallskjerm. På vei ned leverer det et oversiktsbilde over et inntil 700x700 meter stort område. "Pakken" ser ut til å være på størrelse med et Helios lysbluss. Jeg har noen spørsmål om ytelsen i sterk vind, og du får ikke så vedvarende eller rettet dekning som med en liten UAV. Men om prisen er lav nok, så kan den kanskje være et alternativ i noen situasjoner. Firmaet markedsfører også en liten styrbar launcher med flere "kameraraketter" til å montere på panserkjøretøy.

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Sv: Droner - militære og sivile enheter

  Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
  I dag angrep Houthi-opprørerne en haug med jemenittiske VIPer med en antagelig innsmuglet iransk Kamikaze-drone. Angrepet sier kanskje vel så mye om Houthienes etterretningskapasitet (og kanskje en del om jemenittisk opsec..). Men det viser hvordan en halvavansert UAV gir en styrke mulighet til å angripe lenger ut enn rekkevidden til artilleri.

  Bra initialvurdering fra Nick Waters/Bellingcat: https://www.bellingcat.com/news/mena...rmy-top-brass/
  Houthiene hevder nå at de har angrepet to pumpestasjoner på en saudisk oljerørledning med sju UAVer. Det er uklart om det var "kamikaze"-UAVer eller om de droppet våpen og fløy hjem, mest sannsynlig det første. Saudierne antyder at de må ha fått hjelp fra Iran.

  https://www.nytimes.com/2019/05/14/w...il-attack.html

  Leave a comment:


 • essal
  replied
  Sv: Droner - militære og sivile enheter

  http://soldiersystems.net/2019/05/12...in-the-arctic/
  Schiebel Wins Norway’s Tender For Unmanned Air System Deployment In The Arctic

  Vienna, 2 May 2019 – Norway’s Andøya Test Center selected Schiebel’s market- leading CAMCOPTER® S-100 Vertical Takeoff and Landing (VTOL) Unmanned Air System (UAS) for extensive search and rescue trials as part of the Arctic 2030 project.

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Sv: Droner - militære og sivile enheter

  Yup. Drive har arbeidet med saken, Gizmo ser ut til å bare gjengi biter av artikkelen i WSJ.

  Leave a comment:

Fremhevede emner

Collapse
 

Sjøforsvarets organisering

Har kopiert inn noen innlegg fra tematråden om Sjøforsvaret inn her.
 

Sikkerhetsloven


(Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
 

UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

...
 

Fokus: Etterretningstjenesten


Etterretningstjenesten


Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
 

Fokus: Ubåttjenesten

Oppretter egen tråd for Ubåttjenesten.

Generelle ubåtnyheter postes her: https://milforum.net/forum/fagforum-...%A5t-tr%C3%A5d

Nyheter om våre fremtidige ubåter postes her: https://milforum.net/forum/fagforum-...er-212-klassen
 

100 ÅR ETTER

100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
 

Fokus: Kystvakten

Kystvakten - En tråd for å samle informasjon og nyheter om Norges Kystvakt.Fra Forsvaret.no
Historien: (fra Marinemuseet) Før 1905 var oppsynstoktene noe sporadisk, men den industrielle utvikling forårsaket at ekspedisjonene og toktene kom inn under mer faste former. Engelske trålere gjorde seg bemerket i de Nord Norske fa...
 

Et nytt forsvarskonsept?

I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
 

Fokus: Kystjegerkommandoen (KJK)

Oppretter en egen tråd om avdelingen for aktuelle nyheter og diskusjoner.
 

NSM: Årlig risikovurdering


Ole Gunnar Onsøien
NTB scanpix

– Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

– Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
 

Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurderingEtterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

Rapporten dekker hovedpunktene:
Kode:
  Globale utviklingstrekk
  Nordområdene / Arktis
  Russland
  Afghanistan
  Pakistan
  Kina
  Midtøsten og Nord-Afrika
  Iran
  Sudan
  Somalia
  Terrorisme
  Spredning av
...
 

Fokus: KNM Maud logistikkfartøy

Regjeringen vil styrke Sjøforsvaret

Regjeringen vil anskaffe et nytt logistikk- og støttefartøy til Sjøforsvaret. Fartøyet forventes å være tilgjengelig for Sjøforsvaret fra 2014. Kostnadsrammen for totalprosjektet er 1 550 mill. kroner. Regjeringen har i dag lagt frem St.prp. nr. 70 (2008-2009) – ”Om investeringar i Forsvaret” der dette prosjektet inngår.

http://www.mil.no/start/aktuelt/pressem...
 

Fokus: Skjold-klassen kystkorvetter

Skjold-klassen: Lengde: 47.5 m bredde:13.5 største høyde: 15 m Deplasement: 273 tonn rekkevidde: 800 nm ved 40-45 knop. Hva er rekkevidden ved lavere hastighet? Jeg ville tro den kan være en smule lengre? Dette er kanskje klassifisert info siden jeg ikke har funnet det noensteder? Hvis jeg har regnet riktig så blir "payload fraction" såvidt under 15% -- er det noen som vet hva den var for Hau...
 

Naval Strike Missile (NSM)

Jeg ble litt overrasket over ikke å finne en tråd dedikert til NSM/JSM på milforum!

Etter min mening det mest spennende og banebrytende som skjer innen norsk forsvars-industri idag -- det er vel verdt en egen tråd?

Noen "basic facts" (som nok er kjent for de fleste her...):

http://www.kongsberg.com/eng/kda/pro...G/KDA/Products...

Donasjoner

Collapse
Working...
X