Google

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

P 4003 NORMANS - NORwegian Modular Arctic Network Soldier

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • P 4003 NORMANS - NORwegian Modular Arctic Network Soldier

  Kom over denne linken her om dagen:
  http://www.mil.no/felles/ffi/start/arti ... eID=133158


  Har ikke hørt noe om dette før, ei heller i nyere tid, og etter en litt lesing og mer googling av emnet så fant man ut litt mer men ei noe håndfast om innfasing, om prosjektet er aktivt, lagt på hylla etc.

  Noe av utstyret som visstnok skulle innføres igjennom NORMANS:

  - En håndholdt gps/sms/mms/kart-dings(av mangel på bedre ord)

  - Ny hjelm med heldekkene visir, innebygd samband og aktivt hørselvern.

  - Ny stridsvest med innebygde ballistiske plater, camelback etc.(droppet til fordel for m07 og bear 2 maybe?)

  (Kilde på utstyr: http://www.assembly-weu.org/en/document ... P232_48136)

  Noen "på innsiden" her på forumet som belyse litt info ang. dette prosjektet?(så fremt at dette ikke er gradert ofc.)
  Last edited by Rittmester; DTG 071603 Sep 12, . Begrunnelse: Oppdatert prosjektnummer

 • #2
  Re: NORMANS(NORwegian Modular Arctic Network Soldier)

  Alle punktene du ramser opp jobbes det med per idag. Men dem på forumet som jobber med dette får eventuelt komme med ytterlige info, da jeg ikke er helt sikker på hvor mye omkring dette jeg kan gå i dybden på.
  Elite Som En Trensoldat

  Kommentér


  • #3
   Re: NORMANS(NORwegian Modular Arctic Network Soldier)

   har du brukt søkfunksjonen her på forumet? Mener å huske at det ligger en tråd vdr. emnet fra tidligere som kanskje kan kaste lys over saken.
   Si vis pacem, para bellum.

   Kommentér


   • #4
    Re: NORMANS(NORwegian Modular Arctic Network Soldier)

    takker for svar =)
    Søkefunksjon brukt men fant uheldigvis ikke noe tråd med noen dypere detaljer om emnet.

    MMB: den er motatt, får bare smøre oss inn med tålmodighet og tenke på de gamle ordtaketene i bedriften: "TTT" og "det kommer når det kommer"

    Kommentér


    • #5
     Re: NORMANS(NORwegian Modular Arctic Network Soldier)

     Jeg har vært med å teste NORMANS når det var helt i starten og alt jeg kan si er at om den utviklingen perfeksjoneres, så er det et meget godt system å bruke. Allerede i den fasen jeg var med å prøve det (er vel rundt 4 år siden) var det mye godt å si om det.

     Her er artikkelen fra mil.no: http://www.mil.no/hv/start/article.jhtm ... eID=126909

     Kommentér


     • #6
      Re: NORMANS(NORwegian Modular Arctic Network Soldier)

      Er dette samme system det er snakk om?
      http://fofo.no/H%C3%A6rens+televerk.b7C_w7nMYj.ips
      - Don't confuse enthusiasm with capability

      Kommentér


      • #7
       Re: NORMANS(NORwegian Modular Arctic Network Soldier)

       Kan se ut slik ja.
       Jeg for min del er mest spent på når den PFR'en kommer.
       Kommer til å gjøre stridstekniske driller på lagsnivå mye enklere kommunikasjonsmessig.

       Kommentér


       • #8
        Re: NORMANS(NORwegian Modular Arctic Network Soldier)

        Det i essal sin link er vel ikke en del av NORMANS, correct me if wrong, men heller et konsept for å digitalisere slagmarken på avdelingsnivå, som et tillegg til dette prosjekt NORMANS, som er flere komponenter som har mer med enkeltmannen å gjøre. På sikt er vel tanken at enkeltmannen innunder NORMANS skal plugges inn og bli en del av det store bildet i BMS, altså at f.eks. stridsvogn-troppsjefen vil fra sin terminal på VK-plass kunne se hvor den enkelte soldat på bakken er, og ikke bare hvor de andre kjøretøyene er.

        De bildene i linken over viser er en DM8 Intel- og Windows-basert dataterminal som kjører Teleplan Maria/FACNAV software og koblet opp mot et Harris HF-samband. Denne konfigurasjon vil være mest brukt for å sende og motta pakkedata (f.eks. fotografier, tekstdokumenter, tac-chat, altså "MSN" mer eller mindre, og tracklogger) over større til store avstander via HF når patruljen/tilsvarende har sine sendevinduer på døgnet.
        Dette er ikke en konfigurasjon som er særlig praktisk om man ønsker å sende og motta data realtime, herunder det å drive med bluforce-tracking og live oppdating av f.eks. fiendebildet. For det bruker man primært MRR, GPS-sender/mottaker og en eller annen dataterminal med NORTACS/BMS software på.

        PFR har vært utlevert materiell en stund nå i enkelte avdelinger, og det er flere andre avdelinger som har dem utlevert men innelåst i en konteiner fram til man kan få gitt opplæring på materiellet. Opplegget slik jeg har forstått det har hatt sine innkjøringsproblemer som nå er i ferd med å bli fikset på, ifølge fagfolk på feltet som jeg kjenner. Nevnelig er vel bl.a. dette ubrukelig HCOM aktive hørselvernet som fulgte med standard tidligere som nå har blitt byttet ut med et apeøre lignende det som fulgte med PRRen, som jeg syntes ser ganske så lovende ut. Uten å selv ha brukt dette apeøret enda syntes jeg faktisk det virker som en god tanke, der en enkelt kan fjerne høytaleren og boom-mic'en fra headsettet og der denne høytaler vil passe inni standard øreklokker/hørselvern en har på seg.

        Jeg har selv ingen personlig erfaring med dette PFR-sambandet enda, men jeg har brukt Selex PRR i en del år nå og har gjort meg opp en del erfaringer med samband på lagsnivå. Den største fellen så og si alle går i når dem først starter å bruke lagssamband er at stemmebruk, brøling og meldingsgang (som er noe av det første man lærer på rekrutten) blir en glemt kunst, alle får det for seg at alt som skal sies bare må gå igjennom PRR, "Ultimate Force-style", selv om mottakeren er 2m ved siden av en, og der 8 mann i en kontakt febrilsk og samtidig prøver å få sine meldinger, målangivelser og annet pjatt igjennom på samband til LF/NLF og dermed jammer ned en selv, laget og LF som gjerne må være på to nett samtidig.
        Om noe, så gjør faktisk lagssamband kommunikasjon til en vanskeligere affære til tider, spesielt om laget er uerfarent og urutinert på kommunikasjonssiden. Det er et godt hjelpemiddel, spesielt siden man får muligheten til å operere med større avstand mellom parene/gjengene dersom dette er nødvendig, men det er på ingen måte noe som kommer til å "make or break" et lag og dets stridsteknikk IMHO.
        Elite Som En Trensoldat

        Kommentér


        • #9
         Re: NORMANS(NORwegian Modular Arctic Network Soldier)

         Jeg ser absolutt den.
         Jeg tenkte ikke så langt for å være helt ærlig.
         Det som slo meg med en gang var bare "Yes! Endelig slipper jeg å skrike til feks. mg-gjeng
         eller et annet makkerpar som ligger 50 meter unna og ikke hører en dritt pga. dobbelt hørselvern.
         Men regner med man liksågodt kan investere i et aktivt hørselvern og kanskje bare ha PFR mellom feks lagfører og feks. mg-gjeng som en mulig løsning på problemet med meldinger som kommer inn oppå hverandre?

         Klart, jeg bare synser her. Har bare erfaring fra lagsdriller her hjemme og ikke noe ute i sanden.

         Kommentér


         • #10
          Re: NORMANS - NORwegian Modular Arctic Network Soldier

          Er ikke noe stress at alle har internsamband, det er bare bra for SA til den enkelte.

          Det må derimot være gode rutiner innad i laget mtp hvem som snakker, hvis ikke blir det som MMB sier, at alle skriker over radioen for den minste ting.

          Har brukt PFR samt HKOM en periode ute, og det MMB sier stemmer bra, ref at HKOM ikke var noe særlig. De fleste av oss gikk tilbake til PRR. Største problemet var grensesnittet mellom HKOM og PFR, som gjorde at det ble meget vanskelig å tyde hva som ble sagt; man fikk en robot-lyd på sambandet.

          Det andre var at disse ørepropp/aktiv hørselvern/benmikrofon greiene var sykt ubehagelig å ha i ørene over lenger tid, ihvertfall for flere av oss. Selv med minste størrelse i tupp.

          PFR er et bra samband overall.

          Hva gjelder NORMANS så vil hardware-biten variere utifra tjenestestilling. Geværmann nr 1 vil nok ikke trenge SA på hele kompaniet, mens LF vil nok ha BMS komponenter som gjør at han ser egne soldater samt egen tropp på en PDA.

          Er skeptisk til konseptet egentlig, men ikke jeg som bestemmer dessverre. Ikke at økt SA på bakken er dumt, men for mye hi-tech shit som skal sitte i vesten er en føkk up som venter på å skje. Så er det vekt aspektet da, hvor mye veier utrustningen med alt dette?

          Kommentér


          • #11
           Re: NORMANS - NORwegian Modular Arctic Network Soldier

           Opprinnelig skrevet av AGR416
           Er skeptisk til konseptet egentlig, men ikke jeg som bestemmer dessverre. Ikke at økt SA på bakken er dumt, men for mye hi-tech shit som skal sitte i vesten er en føkk up som venter på å skje. Så er det vekt aspektet da, hvor mye veier utrustningen med alt dette?
           Ja den ser jeg, om man skal tasse rundt til fots med feks. skuddsikker(type m07) + bear, fylt med ammo, vann, samband, div. optikk og ymse utstyr + mer datakraft enn et middels norskt klasserom, så regner jeg med man ikke kommer til å være så "quick on one's feet".
           Om dette skal implementeres så må arbeid gjøres mtp. på vekt og kvaliteten rent strukturelt på utstyret(jeg synser igjen, men det sier seg nesten selv at man ikke vil gå rundt med blylodd i vesten, ei heller ha noe som er lett men som går i stykker første gang man hiver seg ned).

           Kommentér


           • #12
            Re: NORMANS - NORwegian Modular Arctic Network Soldier

            Jeg har ikke grunn til å mene noe til eller fra om hardwaren, men har tenkt litt på taktisk bruk her. Med effektivt samband til og fra enkeltmann og taktisk informasjon tilgjengelig for enkelte roller på skjerm etc i første omgang (inntil monokkelvisning etc kommer) så ser jeg for meg at det kommer noen nye roller.

            Hva med å ha en taktisk kommando på bakken som er tettere med lagføreren ? Kanskje lagførerens rolle endrer seg litt - og troppsjefen også kanskje gjør en litt annen jobb ?
            Dette er noenlunde samme diskusjoner som BMS - som også medfører endrede roller, spesielt mellom kommandoplass og leder i felt.

            Jeg har ikke svaret, men jeg tror nok det ikke bare handler om å gi dagens roller mer virkemidler og informasjon, men også se på hvilke roller vi har.
            "Gjør Ret, Frygt Intet"

            Kommentér


            • #13
             Re: NORMANS - NORwegian Modular Arctic Network Soldier

             Ref. vekt og slikt så er vel det grunnen til at USA sitt PEO Soldier system ikke har tatt helt av enda...
             - Don't confuse enthusiasm with capability

             Kommentér


             • #14
              Re: NORMANS - NORwegian Modular Arctic Network Soldier

              Opprinnelig skrevet av essal
              Ref. vekt og slikt så er vel det grunnen til at USA sitt PEO Soldier system ikke har tatt helt av enda...
              Hehe....PEO Soldier System er organisasjonen som utvikler, tester og fielder utstyr til US Army. Er vel Land Warrior du tenker på. Ikke blitt noen suksess nei....

              Kommentér


              • #15
               Re: NORMANS - NORwegian Modular Arctic Network Soldier

               Opprinnelig skrevet av Sofakriger
               Jeg har ikke grunn til å mene noe til eller fra om hardwaren, men har tenkt litt på taktisk bruk her. Med effektivt samband til og fra enkeltmann og taktisk informasjon tilgjengelig for enkelte roller på skjerm etc i første omgang (inntil monokkelvisning etc kommer) så ser jeg for meg at det kommer noen nye roller.

               Hva med å ha en taktisk kommando på bakken som er tettere med lagføreren ? Kanskje lagførerens rolle endrer seg litt - og troppsjefen også kanskje gjør en litt annen jobb ?
               Dette er noenlunde samme diskusjoner som BMS - som også medfører endrede roller, spesielt mellom kommandoplass og leder i felt.

               Jeg har ikke svaret, men jeg tror nok det ikke bare handler om å gi dagens roller mer virkemidler og informasjon, men også se på hvilke roller vi har.
               Rollefordelingen tror jeg må forbli som den er. Ser ikke helt hva man skulle gjort annerledes i f.eks en geværtropp.

               Kommentér


               • #16
                Re: NORMANS - NORwegian Modular Arctic Network Soldier

                Håper virkelig ikke det er planlagt å bruke CV2 (?) som basis for den nye GRU'en (ref bildene), den vesten er noe d****.

                Forøvrig har undertegnede ikke prøvd noe særlig mer hi-tech enn en manpack på ryggen + soldat 2000's GRU, men etter det jeg ser virker dette svært lovende.

                Kommentér


                • #17
                 Re: NORMANS - NORwegian Modular Arctic Network Soldier

                 Ikke CV2 nei. Dette prosjektet har pågått lenge, og de nye vestene (M/10) skal visstnok være klare for integrering mtp NORMANS.

                 Kommentér


                 • #18
                  Re: NORMANS - NORwegian Modular Arctic Network Soldier

                  Opprinnelig skrevet av Revenant
                  Håper virkelig ikke det er planlagt å bruke CV2 (?) som basis for den nye GRU'en (ref bildene), den vesten er noe d****.

                  Forøvrig har undertegnede ikke prøvd noe særlig mer hi-tech enn en manpack på ryggen + soldat 2000's GRU, men etter det jeg ser virker dette svært lovende.
                  Nei det er Bear 2-vesten fra nfm som har blitt valgt som standard stridsvest.
                  Og trym m07 fra samme produsent som skudsikker.

                  Kommentér


                  • #19
                   Re: NORMANS - NORwegian Modular Arctic Network Soldier

                   Er skeptisk til hele prosjektet.
                   ...we few, we happy few, we band of brothers

                   Kommentér


                   • #20
                    Prosjektet ligger inne som et mulig prosjekt i siste liste over fremtidige innkjøp til Forsvaret: http://www.regjeringen.no/upload/FD/..._juni-2012.pdf
                    Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                    Kommentér


                    • #21
                     Noen som vet noe mer om hva dette prosjektet innebærer?
                     Odd objects attract fire. You are odd.

                     Kommentér


                     • #22
                      Opprinnelig skrevet av Hkmd Vis post

                      MMB: den er motatt, får bare smøre oss inn med tålmodighet og tenke på de gamle ordtaketene i bedriften: "TTT" og "det kommer når det kommer"

                      Spot on!..... :-P

                      Kommentér

                      Fremhevede emner

                      Collapse
                       

                      Sjøforsvarets organisering

                      Har kopiert inn noen innlegg fra tematråden om Sjøforsvaret inn her.
                       

                      Sikkerhetsloven


                      (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                      Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                      Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                       

                      UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                      UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                      https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                      ...
                       

                      Fokus: Etterretningstjenesten


                      Etterretningstjenesten


                      Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

                      Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
                       

                      Fokus: Ubåttjenesten

                      Oppretter egen tråd for Ubåttjenesten.

                      Generelle ubåtnyheter postes her: https://milforum.net/forum/fagforum-...%A5t-tr%C3%A5d

                      Nyheter om våre fremtidige ubåter postes her: https://milforum.net/forum/fagforum-...er-212-klassen
                       

                      100 ÅR ETTER

                      100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
                       

                      Fokus: Kystvakten

                      Kystvakten - En tråd for å samle informasjon og nyheter om Norges Kystvakt.                      Fra Forsvaret.no
                      Historien: (fra Marinemuseet) Før 1905 var oppsynstoktene noe sporadisk, men den industrielle utvikling forårsaket at ekspedisjonene og toktene kom inn under mer faste former. Engelske trålere gjorde seg bemerket i de Nord Norske fa...
                       

                      Et nytt forsvarskonsept?

                      I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
                       

                      Fokus: Kystjegerkommandoen (KJK)

                      Oppretter en egen tråd om avdelingen for aktuelle nyheter og diskusjoner.
                       

                      NSM: Årlig risikovurdering


                      Ole Gunnar Onsøien
                      NTB scanpix

                      – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                      Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                      – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
                       

                      Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering                      Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
                      http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

                      Rapporten dekker hovedpunktene:
                      Kode:
                        Globale utviklingstrekk
                        Nordområdene / Arktis
                        Russland
                        Afghanistan
                        Pakistan
                        Kina
                        Midtøsten og Nord-Afrika
                        Iran
                        Sudan
                        Somalia
                        Terrorisme
                        Spredning av
                      ...
                       

                      Fokus: KNM Maud logistikkfartøy

                      Regjeringen vil styrke Sjøforsvaret

                      Regjeringen vil anskaffe et nytt logistikk- og støttefartøy til Sjøforsvaret. Fartøyet forventes å være tilgjengelig for Sjøforsvaret fra 2014. Kostnadsrammen for totalprosjektet er 1 550 mill. kroner. Regjeringen har i dag lagt frem St.prp. nr. 70 (2008-2009) – ”Om investeringar i Forsvaret” der dette prosjektet inngår.

                      http://www.mil.no/start/aktuelt/pressem...
                       

                      Fokus: Skjold-klassen kystkorvetter

                      Skjold-klassen: Lengde: 47.5 m bredde:13.5 største høyde: 15 m Deplasement: 273 tonn rekkevidde: 800 nm ved 40-45 knop. Hva er rekkevidden ved lavere hastighet? Jeg ville tro den kan være en smule lengre? Dette er kanskje klassifisert info siden jeg ikke har funnet det noensteder? Hvis jeg har regnet riktig så blir "payload fraction" såvidt under 15% -- er det noen som vet hva den var for Hau...
                       

                      Naval Strike Missile (NSM)

                      Jeg ble litt overrasket over ikke å finne en tråd dedikert til NSM/JSM på milforum!

                      Etter min mening det mest spennende og banebrytende som skjer innen norsk forsvars-industri idag -- det er vel verdt en egen tråd?

                      Noen "basic facts" (som nok er kjent for de fleste her...):

                      http://www.kongsberg.com/eng/kda/pro...G/KDA/Products...

                      Donasjoner

                      Collapse
                      Working...
                      X