Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Den store PI-tråden

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

  #76
  PMN-2 og PMN-3

  Her er de to neste i PMN-familien
  PMN-2 kom på midten av 70-tallet. Vekt, 400 gram hvorav sprengladningen utgjør 100 gram heksotol (RDX/TNT), noe som tilsvarer rundt 125 gram ren TNT. Minen er grønn med en sort korsformet trykkplate på toppen. Den korsformede trykkplaten gjør at minen er delvis «blast resistant» eller sprengningsbestandig, dvs at det er vanskeligere å rydde et minefelt med hjelp av sprengstoff dersom minene er sprengningsbestandige.

  Det er 4 måter å gjøre miner sprengningsbestandige på.

  Den første, som PMN-2 er å lage trykkplaten minst mulig men samtidig sørge for at den dekker et stort nok område. Dette er den minst effektive måten å gjøre ting på.

  Den andre metoden er å lage tennmekanismen slik at den utløses ved at den vippes til siden i stedet for å presses ned. Slike tennere har gjerne ett eller flere horn som stikker opp noen cm over bakken.

  Den tredje metoden som er den desidert mest komplekse består av luftbelger inne i minen som fylles med luft når man tråkker på den. Når luftbelgen er full av luft så utløser den tenneren og minen går av. Å fylle luftbelgene kan ta et par tidels sekunder, mens en trykkbølge fra en konvensjonell eksplosjon bare varer 2-3 millisekunder. Ikke nok til å fylle belgene med nok luft til å sette av minen.

  Den fjerde metoden ligner på alternativ 3 bortsett fra at minen har en elektronisk tennmekanisme som ikke setter av minen før trykket på minen har vart et tiendels sekund eller mer.

  Men dette var en digresjon. Tilbake til PMN-2

  En illustrasjon hentet fra den russiske håndboken.

  Minen er svært enkel å armere og å legge ut. De av oss som har vært med en stund husker sikker vår gode gamle M-14 antipersonellmine og alt styret med å kontrollere minen før den kunne legges ut. Først sjekke transportpluggen så armere den med en spesialnøkkel med og uten hestesko (de som var med den gang vet hva jeg snakker om). Men PMN-2 derimot er en drøm å legge ut. På siden av minen er det en nøkkel. Vri den rundt (spiller ingen rolle hvilken vei du vrir) og dra den ut. Et system med luftbelger vil nå fylles opp og armere minen efter noen minutter. Minen er vanntett og kan brukes i myrer og andre våte steder, men ikke under vann da den flyter. Minen har ingen innebygde antiryddemidler selv om det enkelt kan plasseres en avlastningsmekanisme under den.

  Når den er armert kan den i utgangspunktet ikke desarmeres av vanlige soldater (selv om spesialister kan det), så jeg har ikke tenkt å beskrive hvordan det gjøres her.

  Dette er også en mine som blir kopiert og produsert av andre land.

  PMN-3 er til forveksling lik PMN-2. Men det er kun utenpå. Minen ble introdusert på slutten av 80-talle og har en elektronisk avfyringsmekanisme. Den er sprengningsbestanding jfr. alternativ 4 over. I tillegg har den en antiryddemekanisme som setter av minen om den løftes i en 90 graders vinkel (dvs. vippes over på høykant). I tillegg så har den en selvødeleggelsesmekanisme som kan settes til forskjellige tidspunkt, fra 12 timer til 8 dager, eller ingen om man ønsker det. Så hvis ingen har tråkket på minen innen fristen så vil den eksplodere av seg selv.

  Denne minen har hatt svært liten utbredelse i det russiske militæret, selv om den visstnok skal ha blitt brukt i mindre skala i Tsjetsjenia og PMN-4 som vi skal ta for oss senere har erstattet den. Og den er minst like ille. En stor ulempe med PMN-3 var alt forarbeidet som var nødvendig før den kunne legges ut. Langt mer enn selv vår egen M-14.
  There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

  Comment


   #77
   PMN-4

   Det siste tilskuddet til PMN-familien er PMN-4. Den ble først introdusert på slutten av 80-tallet og kommer i 2 versjoner. Den praktiske forskjellen mellom dem er at de armeres på forskjellige måter.

   PMN-4 veier 300 gram hvorav litt over 50 gram TG40 (heksotol, 60% RDX/40% TNT). I likhet med PMN-2 har den ikke noen form for antiryddelmidler eller selvødeleggelsesmekanisme. Men det betyr ikke at man ikke på en svært enkel måte kan plassere en spesiallaget minefelle under den.

   Minen er svært enkel å legge ut. Det er ikke nødvendig med noe forarbeider her.
   Den første versjonen som var i produksjon i ca 2 år frem til 1991 armeres ved at man drar ut sikringssplinten og fjerner sikringsklemmen. Så går det alt fra 1 minutt til en times tid (avhengig av temperaturen – jo kaldere, jo lenger tid) før minen er armert. Dette med at det tar litt tid før minen er armert er en funksjonalitet jeg har sansen for, dette var noe vi skulle hatt i våre egne miner.
   Den andre versjonen armeres på følgende måte: Ta av transportlokket over trykkplaten. Lokket er festet til en sikringssplint med en snor. Dra ut splinten også. Så blir minen i likhet med første versjonen armert efter en liten stund.
   På illustrasjonen under ser dere hvordan transportlokket over trykkplaten er festet til sikringssplinten på høyre side.

   Når minen først er armert kan den IKKE nøytraliseres. Rydding av slike miner må derfør gjøres av spesialister.
   Både PMN-2 og PMN-4 blir brukt i Ukraina av russisk-støttede terrorister. I tillegg har Putin forsynt Assad i Syria med store mengder av minen
   There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

   Comment


    #78
    MUV-serien av russiske trekktennere

    Nå er tiden kommet for å snakke litt om russiske minetennere og da begynner vi med MUV-serien av trekktennere.

    Den første i serien heter MUV (noen ganger betegnes den også som MUV-1). Dette er andre verdenskrigsteknologi (faktisk tidligere, jeg tror den ble introdusert i 1932), som dere ser på illustrasjonen under. De finnes forskjellige varianter av tenneren da den gjennomgikk endringer og forbedringer i alle fall under hele krigen. Dette er visstnok den vanligste av alle russiske minetennere og dukker opp alle steder hvor russerne har deltatt i eller støttet en konflikt.

    Den minner om ZZ-42 som de fleste som tjenestegjorde før landmineforbudet kjenner til. Hovedforskjellen er at utløserpinnen til MUVen ikke har vingene på utløsersplinten slik vi finner på ZZen, noe som gjør at den kan brukes som trykktenner. Efterhvert så russerne fordelen med dette og lagde en utløsersplint med vinger til bruk i miner også.    Tysk Schu-mine 42 (skomine). Med ZZ-42 og 200 grams TNT-kloss. Den norske M1951C er en kopi av denne bortsett fra den norske varianten inneholder en 500 g sprengkloss i stedet. Foran på sprengklossen så ser dere en rund forsegling over fenghettebrønnen. Den er som oftest rosa, noe som betyr at sprengstoffet er TNT. Gul lapp betyr tetryl og grønn lapp betyr pikrinsyre. Så her må man være obs hvis man skulle komme over noen slike på et loft. Består sprengblokken av pikrinsyre så kan den være ekstremt følsom, særlig hvis den har ligget i en metallboks. Så finner dere noe sånt så er det bare å la det ligge og så kontakte politiet. Men det var nok en digresjon. Tilbake til MUVen.
    Russerne hadde også sin egen nesten identiske versjon av skominen – PMD-6. Den første tiden så satte de en spiker gjennom øyet i utløsersplinten og presset lokket på minen ned mot spikeren så den ikke skulle falle ut. Et av problemene med denne tenneren er at du i verste fall kun trenger et trekk på rundt 500 gram - selv om det helst skal være på 900 gram i henhold til håndboken - for å utløse den. Så bruker man denne tenneren så er det viktig å holde tungen rett i munnen.
    MUVen ble også brukt i en rekke andre miner som må karakteriseres som å være av den improviserte typen. Som YaM-5 stridsvognsmine under. Legg merke til spikeren som går igjennom utløsersplinten.

    Og det skjedde en del ulykker med denne tenneren. Selv med vinger på MUVen så kunne det skje katastrofer om man smelte minelokket for hardt ned. Så russerne fant ut at det var best å lage en mer soldatsikker MUV og på midten av 60-tallet så gjorde de det. Mer om dette i neste artikkel.

    Fun fact: Under krigen så var det ikke alltid partisanene ble forsynt med miner. I stedet fikk de hefter med beskrivelser av hvordan de kunne lage miner selv. Dette var enkle miner hvor tenneren gjerne var en MUV.

    Fenghetten som benyttes er en av to russiske standardfenghetter, MD-2 som vist på illustrasjonene over eller MD-5M som har en gjenget del rett over selve fenghetten slik at den kan skrus inn i enkelte miner eller sprengladninger i stedet for bare å stikkes inn. Begge fenghetter er såkalt nr.8-fenghetter, det betyr at de inneholder 08. gram sprengstoff. Alle militære fenghetter er nr.8 (eller kraftigere) og en tilstrekkelig til å sette av praktisk talt alt militært sprengstoff. Personlig foretrekker jeg den russiske måten å gjøre ting på her. Vi måtte krympe på en fenghette mens russerne bare skru en MD-2 eller MD-5M inn i tenneren.

    MD-5M
    There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

    Comment


     #79
     MUV-2

     Som jeg nevnte i forrige artikkel så var MUV-tenneren ganske skummel å bruke og ulykker (eller «selvmål» som det også kalles) forekom såpass ofte at russerne fant ut at de måtte lage en mer soldatsikker tenner. Og på midten av 60-tallet som fikk de MUV-2. Denne tenneren funksjonerer stort sett på samme måte som MUV, men nå er det innebygget en forsinkelsesmekanisme som gjør at tenneren ikke armeres før efter en viss tid.

     MUV-2 med MD-5M fenghette

     Utseendemessig ligner tenneren svært mye på MUV, men den mest opplagte forskjellen er en gummihette på toppen av tenneren. Hensikten med hetten er å beskytte armeringsmekanismen mot jord, sand, is osv. Men utover det så har det ingen betydning om hetten sitter på eller ikke. Tenneren kan i likhet med de andre tennerne i MUV-familien benyttes med MD-2 og MD-5M fenghetter samt i OZM-miner (men mer om disse senere) m.m.

     Tversnitt av en MUV-2 med MD-5M fenghette

     Når sikringssplinten (den med den store ringen) trekkes ut så begynner en metalltråd på toppen av tenneren å skjære igjennom en myk metallbit (dette er en armeringsmekanisme vi finner i svært mange russiske tennmekanismer og miner). Når metallbiten er skåret igjennom så er tenneren armert. Og som vi har snakket om før så er det temperaturen som avgjør hvor fort dette går og er det kaldt så kan det ta riktig så lang tid.
     Tenneren leveres med to avfyringssplinter; en med en O-ring som benyttes når tenneren skal benyttes som trekktenner. I likhet med MUV så er denne avfyringssplinten ganske ømfintlig, 500-1000 gram kan være nok til å dra ut splinten.
     I tillegg så kommer tenneren også med en vingeformet splint ganske lik den vi finner på ZZ-42 tenneren over. Tenneren kan da også benyttes som trykktenner på samme måte som ZZen. Denne splinten er mindre følsom enn O-ringen og utløses med et trykk på mellom 1.5 og 10 kg.
     Det er en enkel sak å bytte mellom disse to avfyringssplintene så lenge sikringssplinten sitter i.

     Klargjøring av tenneren er også enkelt:

     Skru fast en fenghette til tenneren eller skru tenneren fast i en mine som benytter tenneren.
     Fest en snubletråd til avfyringssplinten (pass på at snubletråden ikke er så stram at den kan dra den ut).
     Trekk ut sikringssplinten og efter en stund er tenneren armert.

     Så selv om du virkelig har rotet det til så vil ikke tenneren kunne gå av før efter noen minutter, noe som gir deg mulighet til å komme deg langt vekk før noe eksploderer. Dette var dessverre ikke noe vi hadde på våre tennere, i en skarp situasjon ville sannsynligvis din første feil også være din siste.
     Dette gjør at langt flere enn spesialutdannede PI- og ingeniørsoldater enkelt kan legge ut miner og minefeller uten fare for seg selv.

     Illustrasjon av MUV-2 fra den russiske håndboken.

     Eftersom tenneren er såpass ømfintlig så må den ikke nøytraliseres av andre en spesialutdannet personell.
     There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

     Comment


      #80
      MUV-3

      En litt vel følsom avfyringssplint var fremdeles et problem selv om MUV-2 hadde en innebygget forsinkelse som ga soldatene mulighet til å komme seg langt vekk før evt. tenneren gikk av ved et uhell.

      MUV-3 med MD-5M fenghette

      Russerne introduserte nå MUV-3, en tenner med en modifisert avfyringssplint. (jeg vet ikke nøyaktig når tenneren ble introdusert, men det var før 1976 – illustrasjonen under er hentet fra en sovjetisk håndbok fra 1976). Utseendemessig er 2ern og 3ern svært like, bortsett fra at MUV-2 er noen gram lettere. Tenneren leveres også med to splinter; en med O-ring og en med en avlang O-ring akkurat som MUV-2. Men her finner vi også den store forskjellen mellom de to. Rundt avfyringssplinten er det et klips som gjør at den ikke kan trekkes ut like lett som før. Nå trengs det et trekk på mellom 2.5 og 6 kg. for å dra ut O-ringen mens den avlange trenger et trekk på 1-5 til 10 kg for å trekkes ut (akkurat som på MUV-2).

      Når det gjelder klargjøring, bruk og nøytralisering så er dette akkurat som for MUV-2. Armeringstiden er den samme også.
      There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

      Comment


       #81
       Så var vi kommet til den foreløpig siste tenneren i MUV-familien; MUV-4. Med MUV-3 var problemet løst med kanskje altfor følsom avfyringssplint. Men fremdeles var det dette med armeringstid i forskjellige temperaturer som kunne variere med flere timer i virkelig kaldt vær. MUV-4 tok med seg forbedringene fra MUV-3 og i tillegg så var nå problemene med lang armeringstid løst. (Jeg er nå ganske sikker på at Milforums lesere allerede har pønsket ut hvordan man kan lage forsinkelsestennere av MUV-tennere).

       I likhet med de andre tennerne kommer denne med valgfri avfyringssplint i form av en med O-ring eller avlang O-ring (kalt P- og T-splint i de russiske håndbøkene) og armeres også på samme måte som MUV-2 og 3.

       Tenneren kan benyttes med MD-2 og MD-5M fenghetter og i en rekke miner. Men tenneren er en ganske kostbar sak og det skal visstnok være begrensinger på den slik at den kun skal benyttes til noen utvalgte miner som OZM-72 hoppmine og til å armere VP-13/NVU-P seismisk avfyringsenhet for miner (en beryktet sak som viste seg ganske effektiv i Afghanistan – mer om den senere).

       Illustrasjon fra den russiske håndboken


       There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

       Comment

        
       • Filter
       • Tid
       • Show
       • New Topics
       Clear All
       new posts
       No content found
       Show More
        
       • Filter
       • Tid
       • Show
       • New Topics
       Clear All
       new posts
       Please log in to your account to view your subscribed posts.
       Underforum Tråder Innlegg Nyeste innlegg
       Oppstillingsplassen
       Tekniske driftsmeldinger.
       Tråder: 8 Innlegg: 641
       Nyeste innlegg: Milforum: Driftsmeldinger
       8 641
       Kunngjøringer og informasjon fra forumledelsen.
       Tråder: 15 Innlegg: 1.086
       Nyeste innlegg: Meldinger til/fra S-1
       15 1.086
       yamaha
       Meldinger til/fra S-1
       av yamaha
       Stedet for korte spørsmål og kommentarer om forumet. Faglige diskusjoner tar vi på andre tråder under fagforumene.
       Tråder: 3 Innlegg: 445
       Nyeste innlegg: Feilmeldinger
       3 445
       Sjef Milforum
       Feilmeldinger
       Fagforum S-1: Personell & administrasjon
       Rekruttering, opptak og trening til førstegangstjeneste. Livet som vernepliktig etter førstegangstjenesten.
       Tråder: 2.454 Innlegg: 41.994
       Nyeste innlegg: Livet i tjeneste
       2.454 41.994
       Rittmester
       Livet i tjeneste
       Underforum:
       Treningsdagbøker (11/1.130)
       Utdanning og tjeneste som offiser, befal og spesialist, herunder diskusjoner rundt OMT (Ordning for Militært Tilsatte).
       Tråder: 65 Innlegg: 2.857
       65 2.857
       Underforum:
       Se annonseringer av ledige stillinger i Forsvaret, Politiet, NSM, Sivilforsvaret og andre forsvars- og sikkerhetsrelaterte næringer.
       Tråder: 30 Innlegg: 492
       30 492
       Alt om utnevnelser, utmerkelser og annet administrativt.
       Tråder: 8 Innlegg: 283
       8 283
       Fagforum S-2: Etterretning & sikkerhet
       Her følger vi det generelle nyhetsbilde, hovedsaklig sikkerhets og militærrelaterte temaer, verden over.
       Tråder: 1.054 Innlegg: 33.826
       Nyeste innlegg: Interessante nyhetslinker
       1.054 33.826
       Følg utviklingen i ulike deler av verden, regioner, land og konfliktområder.
       Underinndeling og innhold er tilpasset Etterretningstjenestens fokusområder.
       Tråder: 395 Innlegg: 28.344
       395 28.344
       Underforum:
       Tema: Russland (58/6.880)
       Tema: Asia (102/4.213)
       Terrorisme, spionasje, sabotasje, subversjon og organisert kriminalitet.
       Underinndeling og innhold er tilpasset PSTs trusselvurderinger.
       Tråder: 59 Innlegg: 5.302
       59 5.302
       Underforum:
       22.juli 2011 (32/4.562)
       Automatiske nyhetsfeeder. NB! Slettes automatisk etter en tid, så diskusjoner bør føres videre på andre tråder.
       Tråder: 201 Innlegg: 256
       201 256
       Fagforum S-3: Operasjoner & avdelinger
       Forsvarets ulike forsvarsgrener, våpengrener og avdelinger.
       Tråder: 2.548 Innlegg: 62.527
       2.548 62.527
       Underforum:
       Hæren (41/1.518)
       Sjøforsvaret (36/1.959)
       Luftforsvaret (62/1.285)
       Heimevernet (563/17.503)
       Diskuter totalforsvaret unntatt Forsvaret, herunder Sivilforsvaret, Redningstjenesten og Politiet.
       Tråder: 584 Innlegg: 19.529
       Nyeste innlegg: Rettssaken mot Erik Jensen
       584 19.529
       Underforum:
       Politiet (235/12.996)
       Diskuter ledelse, strategi, operasjonskunst og taktikk.
       Tråder: 9 Innlegg: 176
       Nyeste innlegg: Hva innebærer god ledelse?
       9 176
       Marols
       Hva innebærer god ledelse?
       av Marols
       Stridsteknikk, skyting, feltarbeider, sprengning, vintertjeneste og andre militære fag.
       Tråder: 21 Innlegg: 2.270
       Nyeste innlegg: Den store PI-tråden
       21 2.270
       pioff
       Den store PI-tråden
       av pioff
       Fagforum S-4: Logistikk & materiell
       Alt om militære kjøretøy, fartøy og flymaskiner.
       Tråder: 109 Innlegg: 10.276
       109 10.276
       Analyser og diskusjoner om ulike anskaffelser av militært materiell til Forsvaret i Norge, samt generelle diskusjoner rundt materiell som ikke er dekket andre plasser.
       Tråder: 65 Innlegg: 827
       65 827
       Underforum:
       Landsystemer (28/624)
       Sjøsystemer (4/5)
       Luftsystemer (6/41)
       INI-systemer (23/128)
       Fagforum S-5: Planer & policy
       Forsvarsbudsjett og langtidsplaner, doktriner og militærmakt. Debatt rundt politiske føringer for Forsvaret, samt Forsvarets egne strategier og planer.
       Tråder: 93 Innlegg: 6.069
       Nyeste innlegg: Kampluftvern for fremtiden
       93 6.069
       Her diskuterer vi norsk og internasjonal militærhistorie, avdelingstradisjoner og militaria.
       Tråder: 411 Innlegg: 10.501
       411 10.501
       Underforum:
       Informasjon om veteraner og reservister og aktiviteter landet rundt. FN-tjeneste, NATO-Veteraner, NROF etc.
       Tråder: 89 Innlegg: 1.564
       Nyeste innlegg: Team Rubicon.
       89 1.564
       magskor
       Team Rubicon.
       av magskor
       Fagforum S-6: Samband & IKT
       Dette formet skal være for alle innlegg om sambandsmidler, relaterte systemer, erfaringer, utdanning, avdelinger og historikk samles. Tråden vil være ugradert, noe som er en selvfølge på dette forumet.
       Tråder: 119 Innlegg: 1.706
       Nyeste innlegg: Alternativ til kontorkasse
       119 1.706
       Underforum:
       01 Fagområder (16/297)
       02 Felttriks (23/301)
       Her diskuterer vi tekniske saker innenfor IKT og data, som ikke er dekket av fagforum samband.
       Tråder: 170 Innlegg: 3.016
       170 3.016
       Markedsplassen
       Her kjøper og selger du utstyr. Kun for privatpersoner.
       Buy and sell kit. Non-commercial use only.
       Tråder: 537 Innlegg: 2.182
       537 2.182
       Tester med terningkast på forskjellige typer utstyr. Det forutsettes at tester ikke har noen tilknytning til produsent eller forhandler av utstyret.
       Tråder: 3 Innlegg: 16
       3 16
       Bedrifter som mener de har noe å tilby Milforums lesere, enten i form av produkter eller jobb, kan her legge inn en tråd med informasjon og relevante lenker.
       Tråder: 2 Innlegg: 2
       2 2
       Working...
       X