Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Den store CBRNE tråden

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Den store CBRNE tråden
  Det er på tide med en CBRN tråd og det tas herved insj på å opprette en CBRN tråd. Åpner for CBRN GPP, fagstoff, spørsmål og CBRN nyheter.

  Forsvarsdepartementet legger følgede bestemmelse til grunn for CBRN-vernet i Forsvaret:
  ”Forsvarssektoren skal ha et CBRN-vern som med effektiv ressursbruk sikrer mot tap av liv eller skade på helse, miljø og materielle verdier, samt ivaretar evnen til å gjennomføre begrensede militære operasjoner ved CBRN hendelser. Forsvaret skal tilstrebe å operere i områder uten CBRN forurensning”.

  Admin edit - introduksjon til CBRN:

  CBRN - Wikipedia:
  Chemical, biological, radiological and nuclear defense (CBRN defense or CBRND) is protective measures taken in situations in which chemical, biological, radiological or nuclear warfare (including terrorism) hazards may be present. CBRN defense consists of CBRN passive protection, contamination avoidance and CBRN mitigation. A CBRN incident differs from a hazardous material incident in both scope (i.e., CBRNe can be a mass casualty situation) and intent. CBRN incidents are responded to under the assumption that they are intentional and malicious; evidence preservation and perpetrator apprehension are of greater concern than with HAZMAT incidents.

  Andre linker:
  Amerikansk nettsted med mye info og linker: CBRN professional
  En rapport/analyse om markedet for CBRN: The Global CBRN Defense Market 2013-2023
  Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

 • #2
  Denne tråden blir herved abonnert på!

  Det sistatet er jo i bunn og grunn "Nå glemmer vi CBRN-vernet, det er sååå 80-tallet."
  Men jeg skjønner fortsatt ikke hvordan "tilstrebe å operere i områder uten CBRN-forurensning" skal utføres innenlands. Forsvaret er jo de eneste som sitter med utstyr og operativ kompetanse annet enn DSB på dette feltet.
  Ta for eksempel scenarioet at Breivik (av en eller annen grunn) hadde hatt tilgang på radioaktivt materiale som han hadde lagt rundt bomben for å lage en Dirty Bomb. Ble det egentlig søkt etter dette i ettertid av eksplosjonen?

  Kommentér


  • #3
   Vil forresten legge ved et knippe relevante linker.


   Håndbok i NBC-medisin
   FFI-Rapport om CBRN som terrorvåpen
   FFI-Rapport om BIODEP (bl.a. biologiske våpen)
   FFI-Rapport om "Crude nuclear weapons"

   Ligger forresten masse annet interessant på FFIs hjemmesider.
   http://rapporter.ffi.no/

   Kommentér


   • #4
    Men la oss ikke glemme TIC, TIM og TIR og den trusselen som industristoffer og industrien kan være mot militære operasjoner. Senest under Balkankonflikten så man problematikk vedrørende industriavfall og internasjonale styrker.

    Det kan være lett og fokusere på den klassiske CBRN trusslen, men den er vi tross alt rimelig godt forberedt på (på enkeltmannsnivå). Derimot så er det mangler i beredskapen dersom man ser på trusslen fra TIC, TIM og TIR.


    Det er da Toxic Industrial Chemicals det er snakk om med TIC i denne tråden, for å unngå noen forveksling.
    Last edited by cwo-kp4; DTG 181717B Jul 12, . Begrunnelse: Skriveleif
    Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

    Kommentér


    • #5
     Det er sant. Det er jo egentlig bare fantasien som setter stopper for hva man kan legge ved en eksplosivladning.
     I tillegg er jo kjemikalieforurensning mye mer langtidsskadelig enn vanlige eksplosiver, og vil jo skape opprydningsarbeid i en helt annen skala.

     Hvilke problemer med TIC hadde de under balkankrigene forresten?
     Dere får unnskylde min iver, men jeg virker som den eneste i hele verden som har interesse for CBRN-faget. I alle former for CBRN-relaterte leksjoner og diskusjoner i både førstegangstjenste og BS sov alle andre seg igjennom det, mens jeg var han nerden som rakk opp hånda ved hvert spørsmål. Ble omtalt i årsboka som "han fyren som leser om atomvåpen og spiser safarikjeks etter tjeneste".
     Last edited by Forsvarte; DTG 181719B Jul 12, .

     Kommentér


     • #6
      Et eksempel er ved Mitrovica, hvor det var et stort industriområde hvor man fant store mengder forskjellige industrikjemikalier, blant annet:
      15 kubikkmeter Butangass
      15000 tonn Svovelsyre
      3 tonn Cyanid
      12 kubikkmeter Ammoniakk

      Man fant også et betydelig antall Industrielle radiologiske kilder.
      Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

      Kommentér


      • #7
       ^^-- Haha den slagghaugen der har jeg kjørt forbi flere ganger. Var jo selvlysende i god Simpsons-stil!
       Var forøvrig en gammel batterifabrikk det der IIRC.
       Elite Som En Trensoldat

       Kommentér


       • #8
        Har sovet i den batterifabrikken... Ikke en trivelig følelse..
        *smerte er midlertidig, ære varer evig*

        Kommentér


        • #9
         Er det det det heter nå? Det het ABC da jeg tok ABC-vernoffiserskurset på Hvalsmoen for evigheter siden. Så ble det vel NBC som ble til NBCR (tror jeg), men så ble jeg ansett for gammel og kastet ut og da mistet jeg liksom tråden.
         forsvarbrukt.no selger forøvrig komplette (ubrukte) vernedrakter NM 143 samt den gode, gamle, grønne vernemasken med ubrukte filtre til en rimelige penge.
         There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

         Kommentér


         • #10
          Gjorde de ikke om det til CBRN etter hva som var den største sannsynligheten for at ville bli brukt? Kjemikalier på første, biologisk på andre, osv. Var det jeg ble fortalt iaffal.
          Skiftet mellom ABC og NBC var vel som endringen fra "kassadame" til "butikkmedarbeider".
          Last edited by Forsvarte; DTG 192346B Jul 12, .

          Kommentér


          • #11
           Mulig jeg begynner å bli litt trett akkurat nå. Men hadde ikke "Taktiske direktiver for Hæren" fra 90-tallet et kapittel om strid i AC-omgivelser? B og R ble vel ikke nevnt i det hele tatt?
           There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

           Kommentér


           • #12
            B vil vel strengt tatt være om man er nært sivilbefolkning og dyr, eller hvis FI detonerer biovåpen i umiddelbar nærhet (og nedover vinden), siden det er ganske begrenset holdbarhet på B-våpen i fri atmosfære. Likevel har du jo unntak som f.eks. Tularemi, som kan overleve i flere uker.
            Jeg antar grunnen til at B-omgivelser blir lite fokusert på, er fordi det er mye vanskeligere å skape de virkelig dødelige virusene (Marburg, miltbrann) i såpass store mengder, samt at de avanserte leveringsmetodene tilsier at det ville vært stormakter inn i bildet. Kjemiske våpen er det jo mye lettere å produsere, oppbevare og bruke enn B-våpen.
            Litt skummelt å tenke på at det bare trengs tre(!) virussporer av våpendyrket Marburg for å bli smittet, og i 90% av tilfellene dø.

            R vil jo enten være et resultat av "N", "dirty bombs" eller katastrofer a la tsjernobyl. R-omgivelser kunne vi jo trent på om vi samarbeidet med Ukraina og fikk tasse rundt i Pripyat, hehe.
            Var det ikke noen soldater fra CBRN-laget på Rena som hjalp til i Japan?
            Last edited by Forsvarte; DTG 200338B Jul 12, .

            Kommentér


            • #13
             http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.8250808

             Han har jo mye svineri han godeste Assad.
             Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

             Kommentér


             • #14
              Har jo kommet en del forskjellige definisjoner på faget over årenes gang: ABC, ARBC, NBC, NRBC, CBRN; bokstavkjekstroppen er det vi har som kjælenavn nå.

              Den bio-delen er noe skikkelig svineri dersom Fi bestemmer seg for å bruke det. Heldigvis så er det vanskelig å benytte i stor skala, jeg anser det mer som ett rendyrket terrormiddel da det primært skaper frykt og usikkerhet, ikke millitæreresultater per se. Nå er det FSAN som er fagmyndighet på Bio i riket, så de får holde på i de hvitefrakkene sine på egenhånd
              Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

              Kommentér


              • #15
               Enig med deg der. Dessuten ville konsekvensene for anvenderen bli store, enten ved at egne styrker blir utsatt eller at mottakeren slår på stortromma når det gjelder mottiltak. USA har vel fremdeles den policyen at hvis noen bruker B-midler mot dem så vil de svare med et selvvalgt masseødeleggelsesvåpen. Ser det ikke som urimelig at de da ville bruke A-våpen mot noe de da mistenkte kunne være en B-våpenfabrikk.
               Forøvrig; Tsjetenske terrorister hadde plantet en skitten bombe laget av konvensjonelt sprengstoff og cesisum 137 i en park i Moskva på 90-tallet en gang. Heldigvis var det noen i terroristgruppen som skjønte at en atomkrig med Russland ikke er det smarteste man går til.
               There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

               Kommentér


               • #16
                B-milder, dog enkle, har blitt brukt i afghan av taliban så vidt jeg husker og ha lest også. Det skal jo ikke mer til en å kaste ett kadaver opp i en vannkilde før man setter en landsby ut av spill i en kortere periode. Eller kadaver-born IED kan jo føre med seg litt kjipe bivirkninger, om man får kontaminert sårflater. Ellers så er jo trusselen får R-våpen tilstede, industrielle radioaktive kilder finnes stort sett over hele kloden med varierende sikringstiltak, men som pioff nevner så er jo bruk av WMD mot atommaktene et sjansespill som kan slå hardt tilbake på en.
                Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

                Kommentér


                • #17
                 Palestinske terrorister prøvde å dyppe splintmaterialet i bombene sine i rottegift for å hindre at sårene de lagde koagulerte. Men de gjorde heldigvis en dårlig jobb ut av det og det fikk ikke den ønskede effekten. Ellers så var det standard prosedyre (ikke bare fra vietcongs side) å smøre pungistakene inn med avføring. Her ga visstnok avføring fra mennesker og hunder det beste resultatet. Enekelte russiske avdelinger i Afghanistan skal også ha plassert sektorminer eller IED'er inne i dyrekadavre. Dette ble ikke gjort kun for å kamuflere ladingene, men for å skape infiserte sår som cwo-kp-4 nevner over.
                 Last edited by pioff; DTG 202234B Jul 12, .
                 There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

                 Kommentér


                 • #18
                  Opprinnelig skrevet av Forsvarte Vis post
                  Ta for eksempel scenarioet at Breivik (av en eller annen grunn) hadde hatt tilgang på radioaktivt materiale som han hadde lagt rundt bomben for å lage en Dirty Bomb. Ble det egentlig søkt etter dette i ettertid av eksplosjonen?
                  Mener jeg har lest at dette ble tatt høyde for ja.

                  Kommentér


                  • #19
                   Legger denne ut her jeg, kan vel sies å ha sin relevanse ift dette;
                   http://en.wikipedia.org/wiki/Unit_731
                   Elite Som En Trensoldat

                   Kommentér


                   • #20
                    Unit 731 ligger på den ekstreme skalaen av biologisk forskning, og kan til en viss grad sies å være et resultat av datidens tanker om forskning. Både britene og tyskland hadde gjort en rekke forsøk med Bio og Kjemiske våpen på mennesker fra 1880-årene og fremover mot 1930-tallet, mange av de forsøkene var rimelig brutale. Men brutaliteten hos den japanske hæren hadde en annen utbredelse enn det man hadde sett før...
                    Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

                    Kommentér


                    • #21
                     Leser boken "Biohazard" akkurat nå, skrevet av Ken Alibek (Kanatjan Alibeko), som var "NK" i Biopreparat på tampen av den kalde krigen. Der drev de med ganske mye ymse. Om ikke selve forsøkene var brutale, så var våpnene de utviklet ganske groteske.
                     Jeg visste for eksempel ikke at de planla å bruke R-36 missiler til å levere biovåpen.
                     Last edited by Forsvarte; DTG 211440B Jul 12, .

                     Kommentér


                     • #22
                      Ligger en serie med forelesninger fra blant annet University of California på youtube som handler om WMD og CBRN våpen, effekter og behandling.

                      Chemical Terrorism and Blast Injuries
                      http://youtu.be/zpUUUlUv3h4

                      Bacterial Threat Anthrax: Medical Management of Chemical and Biological Casualties
                      http://www.youtube.com/watch?v=KWOCSlvjTzY

                      Medical Management of Chemical and Biological Casualties - Vesicants
                      http://www.youtube.com/watch?v=-6U3bF7ZSNE
                      Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

                      Kommentér


                      • #23
                       Videoene er lagt til "must watch" liste!

                       Har lest ferdig Biohazard. Veldig spennende lesning. Anbefales! Ganske lettlest til å være om et såpass vanskelig tema. Oversetteren/medforfatteren har vært veldig flink til å tilpasse språket til målgruppen, altså allmennheten.

                       Kommentér


                       • #24
                        Jeg får anskaffe boken sporenstraks... Eller så har vel de oppmerksomme her på forumet sett notisen i siste utgave av Forsvarets Forum, FABCS har bestemt seg for at de gamle abc-ponchoene nå skal avhendes.

                        Maj Bakke sier til "F" at sjansene for angrep med væskeformig stridsgass er så liten at de nå tolv år gamle poncoene ikke vil bli erstattet
                        Last edited by cwo-kp4; DTG 071832B Aug 12, .
                        Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

                        Kommentér


                        • #25
                         I didn't see that coming, eh.

                         Lurer på hvor lang tid det tar før vernedrakta går ut. Eller hvor lang tid det tar før de oprative CBRN-troppene nedlegges.
                         Forresten, alt av vernemasker vi fikk utdelt nå var åpne, og blir lagret åpne. Blir ikke filtrene ineffektive etter en stund?

                         Kommentér


                         • #26
                          Vernemasken leveres med to filter, ett skal være vakumpakket til enhver tid, ved skarp situasjon skiftes det fra "øvingssfilter" til skarpt filter. Syns å huske at dette ble diskutert i en eller annen tråd, det ble også ny vernedrakt.
                          Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

                          Kommentér


                          • #27
                           Men vil ikke øvingsfilteret forvitre etter en stund? Jeg mener, vil det være tett ved bruk i gassbua om det har ligget åpent i mange måneder?

                           Kommentér


                           • #28
                            Nei, det vil ikke være tett etter å ha vært åpnet over tid. Derimot så er fukt et mye større problem, så lenge filteret blir oppbevart forholdsvis tørt vil det fungere i bua.
                            Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

                            Kommentér


                            • #29
                             http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.8288101

                             «Men dersom Nord-Korea har to anlegg, kan de produsere en langt større mengde våpenanriket uran. De kan komme til å ha mellom 37 og 48 atomvåpen, eller en økning på 25 våpen, og de fleste av disse vil bli produsert i 2015 og 2016»
                             Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

                             Kommentér


                             • #30
                              http://www.aftenposten.no/nyheter/ur...0-6991389.html

                              Vedlikeholdet på en del av reaktorene som er i teig per nå er sterkt varierende og hvordan disse eventuellt blir, er jo uklart...
                              Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

                              Kommentér

                              Annonse i emne

                              Collapse

                              Fremhevede emner

                              Collapse
                               

                              Minedykker

                              Minedykkerkommandoen (MDK) er Norges største eksplosivrydderavdeling. Operatørene på MDK er spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre alle typer eksplosiver. Oppstart av neste minedykkerkurs blir sommeren 2020.

                              Den generelle søknadsfristen for både vernepliktige og øvrig personell er 15. april 2020.                              Les mer: https://forsvaret.no/minedykker...
                               

                              Forsvarets spesialstyrker rekrutterer

                              Bli en del av spesialstyrkene

                              Forsvarets spesialstyrker består av spesielt utvalgt personell som er i stand til å gjennomføre ukonvensjonelle og krevende operasjoner i alle slags omgivelser.Forsvarets spesialkommando og Marinejegerkommandoen har tidligere tilhørt henholdsvis Hæren og Sjøforsvaret og er nå samlet i én felles driftsenhet, ledet av Forsvarets Spesialstyrker Stab (FSST) i...
                               

                              Roller i Geværlaget

                              Mulig jeg er dårlig på å lete, men jeg syns nå tross alt jeg har prøvd...

                              Hvor finner man en oversikt over hvilke roller hver enkelt soldat i geværlaget har?
                              Som; hvem bærer M72, Sankit, Samband, osv osv..
                              Nyere materiell fra Hæren og til dels også HV er i stor grad basert på LMG/Minimi, og da blir jo alt bare rot for et lag med MG
                               

                              Sikkerhetsloven


                              (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                              Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                              Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                               

                              Varsler flere øvingsdøgn for soldater i Heimevernet

                              Generalmajor Elisabeth Michelsen bruker sitt økte budsjett til å øke antall øvingsdøgn, både for mannskap og befal, dvs. seks øvingsdøgn for mannskap og ni for befal.

                              Håper dette er starten på noe vedvarende.

                              https://www.bt.no/innenriks/i/VbMPp3...-i-heimevernet
                               

                              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                              https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                              ...
                               

                              Mentorordning i Heimevernet

                              Hei,

                              Jeg står i stilling som troppssjef i Heimevernet. Min militære bakgrunn har jeg fra Befalsskolen for Feltartilleriet med påfølgende tjeneste som kanonkommandør. 13 år etter at jeg leverte inn vinklene ble jeg kalt inn til Heimevernet, kledd opp og satt i stilling som NK tropp i et ungt og uerfarent Heimevernsområde. Året etter ble jeg troppssjef og startet på kursrekka, og siden...
                               

                              Troppssersjant

                              Hei!

                              Blitt tildelt troppssjersant, har fått info om dette.
                              Jeg er også sersjant, tatt lagfører kurs og grunnkurs lederskap, men hvordan blir nå mtp implementering av det nye OR systemet, noen som vet dette? Forblir jeg sersjant?
                               

                              NSM: Årlig risikovurdering


                              Ole Gunnar Onsøien
                              NTB scanpix

                              – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                              Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                              – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...

                              Donasjoner

                              Collapse
                              Working...
                              X