Google

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Ubevæpnet kamp

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • #31
  Sv: Ubevæpnet kamp

  Takk for en interessant tråd.

  Jeg tenker også vi må differensiere mellom krig, nødrettslige situasjoner og ordenstjeneste. Men man bør trene slik at man ser at dette er glidende overganger. For HV er dette i hvert fall viktig, fordi de har hatt en slags politidoktrine over mange år, der de ser for seg å løse politioppdrag uten at det er en klar krigssituasjon. Kanskje er dette i ferd med og snu og at man igjen fokuserer på å være infanterist?

  Min erfaring er at mange ikke ser at flere slike militære programmer for kamp uten våpen fokuserer på å styrke den psykisk selvtilliten og evne til å gi alt, og utelukker de mest effektive selvforsvarsmetodene. Dette er imidlertid gunstig fordi de mest effektive selvforsvars metodene er farligere å trene på. Jeg trene krav maga i flere år og vi hadde egentlig veldig lite skader. På jobben min var det en gruppe med forskjellig bakgrunn som hadde lyst til å komme sammen å trene alt av selvforsvar. Her var folk utrente og kanskje i sånn ca. 40. års alderen. Det ble det mye skader av. Dette tenker jeg vil gjelde for HV også hvis de brått starter opp med tung selvforsvarstrening. Det er også et problem at folk utvikler kompliserte teknikker, for eksempel for avvæpning av kniv som ikke virker i virkeligheten. Alt sånn må realitets testes med litt fart og styre med en utøver som ikke samarbeider om hva som skal skje med instruktøren.

  Det er et problem at sånne motivasjonsøkter blir solgt inn til HV soldater som noe de skal klare i praksis, det skjønner folk at ikke er riktig og sånn blir de faktisk mer bekymrete for å stå i front på post.

  Min erfaring er også at man trener arrestasjonsteknikk med feil antall personer som skal pågripe. Man trener for mye 2 som pågriper 1. Dette utvikler seg lett til et basketak. Man burde trene mye mere 4 som pågriper 1 slik at man kan øve mer på kontroll.

  Dette er selvfølgelig ikke noe man ikke kan lese seg til, men som man må trene på i praksis. Når det er sagt synes jeg følgende bøker om teknikk er bra. Jeg tar gjerne i mot tips om andre.
  H2H: Hand to Hand Combat - Modern Army Combatives.
  Krav Maga: How to Defend Yourself Against Armed Assault
  Defensive Tactics for Special Operations

  For situasjonsforståelse:
  Left of Bang
  The Little Black Book of Violence: What Every Young Man Needs to Know About Fighting


  Sånn at vi skal se at det ikke er noe nytt under solen anbefaler jeg også:
  Schønning, Haakon (1941). Selvforsvar: jiu-jitsu og politigrep. Oslo: Aschehoug. [Første utgave utkom i 1931].

  Kommentér


  • #32
   Sv: Ubevæpnet kamp

   Her fant jeg scannet hos Nasjonalbiblioteket Veiledning i nærstridsteknikk av løytnant I. Solum, utgitt av Hæren i 1946. Jeg vet ikke om den har vært postet her på forumet tidligere?

   Den omfatter nærstrid både med og uten våpen. Det oppgis som kilder både amerikanske, tyske, svenske og britiske reglementer (bl.a. Fairbairns All-in fighting), men ellers virker det som om erfaring fra Kompani Linge og/eller det norske commando-kompaniet har vært viktig, men jeg vet ikke hvem denne I. Solum var.

   Hensikten med ditt angrep er enten å drepe motstanderen eller å ta ham levende. - Som regel vil han slåss for livet for å unngå fangenskap. Ofte vil du ikke oppnå noe grep på ham før han er lammet med slag, hugg, spark eller støt.

   De fleste reagerer overfor nødvendigheten av å måtte drepe folk med bare nevene. Et skudd fra lengre hold anses for å være en "renslig" metode for å uskadeliggjøre motstanderen. Sammenlignet med en sprenggranat eller bombe som deler eller pulveriserer motstanderen, må en simpel nakkeknekk e.l. anses for å være en svært ridderlig og renslig metode.

   Overfor en motstander som har til hensikt å true vår eksistens og tilintetgjøre oss som nasjon, er der ikke plass for skrupler eller samvittighetsnag overfor de metoder som må nyttes for å stanse ham. "Drep for ikke selv å bli drept".
   At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

   Kommentér


   • #33
    Sv: Ubevæpnet kamp

    Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
    Her fant jeg scannet hos Nasjonalbiblioteket Veiledning i nærstridsteknikk av løytnant I. Solum, utgitt av Hæren i 1946. Jeg vet ikke om den har vært postet her på forumet tidligere?

    Den omfatter nærstrid både med og uten våpen. Det oppgis som kilder både amerikanske, tyske, svenske og britiske reglementer (bl.a. Fairbairns All-in fighting), men ellers virker det som om erfaring fra Kompani Linge og/eller det norske commando-kompaniet har vært viktig, men jeg vet ikke hvem denne I. Solum var.
    Tipper dette er mannen

    https://no.wikipedia.org/wiki/Ingebrigt_Solum
    Død ved Kølle!
    Bla bla... Hybrid warfare is easy

    Kommentér


    • #34
     Sv: Ubevæpnet kamp

     Det var nok ham, ja. Da hadde han ikke bakgrunn fra SOE- eller commando-opplæring i Storbritannia under krigen, men han har sikkert samarbeidet med folk som hadde det. Han må heller ha fått sin egen instruksjon fra svensker (han oppgir jo også svenske reglementer som kilder).
     At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

     Kommentér


     • #35
      Sv: Ubevæpnet kamp

      Den boka har jeg. Fått i gave av min gale far, Kapteinen, måtte han vile i fred når den tid kommer. Han hadde den på befalsskolen i hine hårde dager.
      mathematical analysis does not matter in high risk decision making

      Kommentér

      Fremhevede emner

      Collapse
       

      Sjøforsvarets organisering

      Har kopiert inn noen innlegg fra tematråden om Sjøforsvaret inn her.
       

      Sikkerhetsloven


      (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


      Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


      Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
       

      UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

      UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

      https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

      ...
       

      Fokus: Etterretningstjenesten


      Etterretningstjenesten


      Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

      Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
       

      Fokus: Ubåttjenesten

      Oppretter egen tråd for Ubåttjenesten.

      Generelle ubåtnyheter postes her: https://milforum.net/forum/fagforum-...%A5t-tr%C3%A5d

      Nyheter om våre fremtidige ubåter postes her: https://milforum.net/forum/fagforum-...er-212-klassen
       

      100 ÅR ETTER

      100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
       

      Fokus: Kystvakten

      Kystvakten - En tråd for å samle informasjon og nyheter om Norges Kystvakt.      Fra Forsvaret.no
      Historien: (fra Marinemuseet) Før 1905 var oppsynstoktene noe sporadisk, men den industrielle utvikling forårsaket at ekspedisjonene og toktene kom inn under mer faste former. Engelske trålere gjorde seg bemerket i de Nord Norske fa...
       

      Et nytt forsvarskonsept?

      I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
       

      Fokus: Kystjegerkommandoen (KJK)

      Oppretter en egen tråd om avdelingen for aktuelle nyheter og diskusjoner.
       

      NSM: Årlig risikovurdering


      Ole Gunnar Onsøien
      NTB scanpix

      – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


      Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

      – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
       

      Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering      Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
      http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

      Rapporten dekker hovedpunktene:
      Kode:
        Globale utviklingstrekk
        Nordområdene / Arktis
        Russland
        Afghanistan
        Pakistan
        Kina
        Midtøsten og Nord-Afrika
        Iran
        Sudan
        Somalia
        Terrorisme
        Spredning av
      ...
       

      Fokus: KNM Maud logistikkfartøy

      Regjeringen vil styrke Sjøforsvaret

      Regjeringen vil anskaffe et nytt logistikk- og støttefartøy til Sjøforsvaret. Fartøyet forventes å være tilgjengelig for Sjøforsvaret fra 2014. Kostnadsrammen for totalprosjektet er 1 550 mill. kroner. Regjeringen har i dag lagt frem St.prp. nr. 70 (2008-2009) – ”Om investeringar i Forsvaret” der dette prosjektet inngår.

      http://www.mil.no/start/aktuelt/pressem...
       

      Fokus: Skjold-klassen kystkorvetter

      Skjold-klassen: Lengde: 47.5 m bredde:13.5 største høyde: 15 m Deplasement: 273 tonn rekkevidde: 800 nm ved 40-45 knop. Hva er rekkevidden ved lavere hastighet? Jeg ville tro den kan være en smule lengre? Dette er kanskje klassifisert info siden jeg ikke har funnet det noensteder? Hvis jeg har regnet riktig så blir "payload fraction" såvidt under 15% -- er det noen som vet hva den var for Hau...
       

      Naval Strike Missile (NSM)

      Jeg ble litt overrasket over ikke å finne en tråd dedikert til NSM/JSM på milforum!

      Etter min mening det mest spennende og banebrytende som skjer innen norsk forsvars-industri idag -- det er vel verdt en egen tråd?

      Noen "basic facts" (som nok er kjent for de fleste her...):

      http://www.kongsberg.com/eng/kda/pro...G/KDA/Products...

      Donasjoner

      Collapse
      Working...
      X