Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

  De fleste har sikkert fått med seg at jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet er verre enn noen gang før. Tidligere år, da det har blitt snakket om hvor vanskelig det er for nyutdannede å få jobb, var rundt 80% av kullet i jobb innen nyttår. I år er det kun rundt 40% som har jobb, og over 120 av vikariatene går ut etter nyttår. Dermed risikerer vi at langt over halvparten av kullet er arbeidsledige til nyttår, og da må det virkelig skje noe magisk for å få alle i jobb. Etter hvert som våren siger på, vil det kommende 2017-kullet begynne å søke jobb, og innen juni er de ferdige, med de nyeste kursene og den nyeste fagplanen i boks, for ikke å nevne fersk IP-status. Dermed står store deler av 2016-kullet igjen uten hverken jobb eller IP-status. Da skal det et lite mirakel til for å få jobb med flere hundre, om ikke tusen, søkere per stilling.

  Nå skal altså Sør-Øst politidistrikt nedbemanne 170 stillinger i 2017 pga. reformen. http://www.ta.no/nyhet/skien/politi/.../s/5-50-279592 (betalingsmur).

  Hva skjer så? Vil søkertallene til PHS stupe når det viser seg at man faktisk risikerer å få hele drømmen knust av inkompetente politikere? Isåfall vil det ha katastrofale følger for kvaliteten på fremtidens politi dersom ikke opptaksnemnda kan velge og vrake som de kan i dag.

  Selv gikk jeg ut i 2016. Jeg har sendt 89 søknader og ikke blitt innkalt til ett eneste intervju. Hele tiden fikk vi beskjed om at "det kommer jo hundrevis av stillinger i slutten av 2016, de venter bare til slutten av året med å ansette folk på grunn av budsjettet". De stillingene har ikke kommet, da det er billigere for politidistriktene å bli økonomisk straffet for å ikke ansette oss, enn å faktisk ansette oss.

  Hva tenker dere om dette?

  Her er det statistikk å lese for de som vil lese seg opp: http://dybde.politiforum.no/denyutdannede.html

 • #2
  Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

  "Politiet i Norden roper varsko. Trygghet, tillit og nærvær forsvinner".

  Kronikk skrevet av lederne for politiforeningene i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island:

  http://politiforum.no/no/meninger/kr...25-T2RfU4x.ips
  Ihr trugt die Schande nicht. Ihr wehrtet Euch.

  Kommentér


  • #3
   Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

   Det jeg umiddelbart tenker er at det må bli en klarere styring på hvor mange man tar inn og utdanner på PHS og hvor mange stillinger det er tilgjengelig i politiet, altså at man går vekk fra ett fast antall plasser til ett behovsstyrt inntak. Jeg vet dette sannsynligvis er noe som er vanskelig å anslå med 100% sikkerhet, i og med at PHS går over 3 år, men en viss prognose burde være mulig (slik at man unngår at 60% er uten jobb), spesielt med tanke på hvor mye det koster å utdanne hver enkelt student ved PHS.
   "Assumption is the mother of all fuck ups"

   Kommentér


   • #4
    Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

    Det burde være mulig å tilpasse inntaket mer til behovet, men det er jo ikke uvanlig i mange yrker at antallet som utdannes ikke tilsvarer behovet, og det er ikke nødvendigvis bare galt. F.eks. har jeg en nevø som ble ferdig bachelor i produktutvikling - maskiningeniør - fra det som nå heter Høgskolen i Sørøst-Norge like før oljekrisa slo ut i full blomst. I likhet med de fleste andre fra hans kull har han ikke relevant jobb, han jobber som håndlanger for sin rørlegger-bror. Men dette gir jo også bedriftene mulighet til å skumme fløten, å bare ansette de aller beste, noe som kanskje kan være gunstig i det lange løp.

    På lege-siden har vi jo det motsatte, siden 1945 har alltid antallet leger utdannet i Norge vært vesentlig under halvparten av behovet. Flertallet utdannes i utlandet (flott med utveksling og internasjonalisering, men da bør det være toveis slik at omtrent like mange kommer fra utlandet til Norge for å studere medisin som reiser fra Norge til utlandet for å studere medisin, men slik er det ikke, det er nesten utelukkende en enveistrafikk - for ca. 10 år siden måtte Danmark innføre egne strenge opptakskrav til medisinstudiet for nordmenn, for at ikke Danmark skulle bruke alle sine ressurser til å utdanne norske leger (idet var ingen trafikk den motsatte veien selvfølgelig). Nå har jo hele tiden i 70 år Legeforeningen mast om at man ikke må øke antallet studieplasser, det er snart overskudd på leger...... Det sikrer jo at de kan forlange gyldne økonomiske betingelser.
    At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

    Kommentér


    • #5
     Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

     Jeg er enig med deg i mye, men jeg mener det er forskjell i utdannelser der man primært utdanner til privat sektor(økonomi, ingeniør etc) og der man primært utdanner til offentlige stillinger (politi, ambulanse, forsvar).
     "Assumption is the mother of all fuck ups"

     Kommentér


     • #6
      Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

      Sidan ambulanse er nemnt, der og er det ein del overproduksjon. Det blir på ein litt annan måte, men på landsbasis er det mange som går på ambulanselinja på VGS som ikkje får tilbod om lærlingsplass. I tillegg når dei er ferdig fagarbeidarar er det vanskeleg å få fast stilling. Her har fylkeskommunen bestemt at ein skal ikkje ha fleire elevar enn lærlingsplassar, men når ein lyse ut lærlingsplassar er det som regel ca 100 søkarar frå heile landet.

      Kommentér


      • #7
       Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

       Slik som dette har det vært jevnt over siden jeg selv var ferdig på HIO som ung og lovende ingeniør i 2002. Året før møtte bestekameraten min opp i et klasserom og skrev seg på en liste, og startet i august hos IBM. Det året jeg var ferdig var det dot.com-krise og ingen av oss fikk relevant jobb, det nærmeste jeg kom var et brev der det stod "takk for din søknad, du er en av 450 aktuelle søkere". Samme året mista bestekompisen min jobben grunnet nedbemanning. Så ca 10 år senere var oljeprisen på topp, og det ringte folk fra både inn og utland og ville gi meg jobb. Takket ja til jobb som konsulent da kombinasjonen av 200k mer i årslønn og mer ansvar/utfordringer var vanskelig å si nei til. Så datt oljeprisen for ca 2 år siden og det var rett ut av døra når en endelig hadde lært seg alt innen drilling, og turen gikk videre til å lære seg pumper og hydraulikk, en smal overgang for en som er utdannet elektroingentingjør... Så hele tiden har jeg måtte lære meg ting jeg ikke kan, og det har så langt berget inntekten, samt at jeg har vært villig til å flytte på meg.

       Men ja, det er ille å lese om hvordan PHS-studentene opplever overgangen til arbeidslivet, ihvertfall all den tid de har blitt lovet fast arbeid nærmest før de møtte på opptak. Når en i tillegg leser hva som foregår innad i politiet i feks. Bergen, så er det mye å ta tak i.

       Men helt enig med de som sier at inntak må være lik behov, jeg kan ikke forstå hvorfor det ikke er slik. Det må jo være verdens enkleste regnestykke å sette opp behov og mangel i forhold til ledige stillinger.

       Kommentér


       • #8
        Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

        Litt mer om sløsing med offentlige ressurser:
        Men å få politijobb var enklere sagt enn gjort. Nå jobber de i bokhandel, begravelsesbyrå, bank og barnehage.
        http://dybde.politiforum.no/denyutdannede.html

        Kommentér


        • #9
         Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

         Ja, inntak må til en viss grad tilpasses et behov. For ti år siden var inntaket på PHS i underkant av 300 studenter, og det resulterte i ufaglært arbeidskraft i etaten. I dag er det overskudd. At en idiot en gang har lovet nyutdannede var bare dumt, og studentene må ha vært passe naive da det i flere har vært beskrevet som et problem med at mange står i jobb etaten. Er man nyutdannet må man som et minimum søke enhver ledig stilling i etaten, være villig til å starte i vikariater, i perioder ikke være en del av etaten, og ikke minst flytte til det mest rurale strøk med mest innavl og intet nettverk i en startfase.

         Så tror jeg et hvert arbeidsmarked har godt av litt overproduksjon slik at arbeidsgiver kan velge bort de dårligste/verste kandidatene. PHS er heller ingen etatsskole, og kompetansen er også relevant i andre yrker/bransjer, og utdanner ikke utelukkende til politietaten. Andre eks. på bruk av kompetansen er etterforskere i forsikringsbransje, NAV, Arbeidstilsyn, vegvesen, sikkerhetsbransje, osv...
         Det er bedre å ta toget med NSB enn å fly med LSD.

         Kommentér


         • #10
          Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

          At de slipper inn mye rart på PHS kan jeg selv bekrefte uten å ha verken søkt eller gått der selv, så en viss siling i etterkant er jeg helt enig i. Jeg finner det skummelt at folk som sier "æ skjønn itj nånn ting, æ" når det kommer til google kalender og oppsett av denne på mobilen, skal være ute og fortelle meg hva som er det beste for meg og ikke.

          Kommentér


          • #11
           Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

           Opprinnelig skrevet av Simplex Vis post
           Ja, inntak må til en viss grad tilpasses et behov. For ti år siden var inntaket på PHS i underkant av 300 studenter, og det resulterte i ufaglært arbeidskraft i etaten. I dag er det overskudd. At en idiot en gang har lovet nyutdannede var bare dumt, og studentene må ha vært passe naive da det i flere har vært beskrevet som et problem med at mange står i jobb etaten. Er man nyutdannet må man som et minimum søke enhver ledig stilling i etaten, være villig til å starte i vikariater, i perioder ikke være en del av etaten, og ikke minst flytte til det mest rurale strøk med mest innavl og intet nettverk i en startfase.

           Så tror jeg et hvert arbeidsmarked har godt av litt overproduksjon slik at arbeidsgiver kan velge bort de dårligste/verste kandidatene. PHS er heller ingen etatsskole, og kompetansen er også relevant i andre yrker/bransjer, og utdanner ikke utelukkende til politietaten. Andre eks. på bruk av kompetansen er etterforskere i forsikringsbransje, NAV, Arbeidstilsyn, vegvesen, sikkerhetsbransje, osv...
           Skjønner godt hva du tenker, men jeg mener det har gått over alle stokker og stein. Det som foregår nå er så definitivt en siling, problemet er bare at de fleste blir silt bort i prosessen. Jeg og flere andre søker på alt som kryper og går av stillinger, men det blir jo problematisk når det er 130 søkere på en stilling i indre Finnmark. Vi ender opp med at de som ansetter må sortere søknadsbunken etter karakterer og annen formellkompetanse, og veldig mange får ikke mulighet til å vise hva de er gode for på intervju.

           Siling av folk på PHS er en god ting, men ideelt sett skal jo dette skje iløpet av de 3 årene gjennom egnethetsvurderingen. Der burde de kanskje bli litt strengere.

           Kommentér


           • #12
            Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

            Opprinnelig skrevet av Dores Vis post
            Siling av folk på PHS er en god ting, men ideelt sett skal jo dette skje iløpet av de 3 årene gjennom egnethetsvurderingen. Der burde de kanskje bli litt strengere.
            Skjønner problemstillingen og er langt på vei enig. Men, at det er så mange utdannede at det er flere som søker stillingen i Indre Finnmark slik at arbeidsgiver får et knippe å velge mellom er viktig.

            Selv om det på skolen er en egnethetsvurdering så er det til sjuende og sist arbeidsgiver som skal ha et personalansvar for fast ansatte (kanskje et helt yrkesaktivt liv) og må få et reellt valg ved ansettelse. Skolen har studentene inne i tre (to år), og den har ikke personalansvar etter tjenestemannslov/arbeidsmiljølov.
            Det er bedre å ta toget med NSB enn å fly med LSD.

            Kommentér


            • #13
             Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

             Opprinnelig skrevet av leserbrukernavn Vis post
             At de slipper inn mye rart på PHS kan jeg selv bekrefte uten å ha verken søkt eller gått der selv, så en viss siling i etterkant er jeg helt enig i. Jeg finner det skummelt at folk som sier "æ skjønn itj nånn ting, æ" når det kommer til google kalender og oppsett av denne på mobilen, skal være ute og fortelle meg hva som er det beste for meg og ikke.
             Kjenner til et tilfelle hvor en særdeles umoden person ble sluppet igjennom befalsskole, ikke fikk normalopprykk til fenrik etter plikttjeneste, deretter ble tatt inn på politiskolen, og fortsatt er i Politiet. Han brukte alle muligheter til å unngå repøvelser i Forsvaret, inklusive "frem og tilbake" med militærnekting.

             Kan ikke si noe mer, siden det kunne bidra til å identifisere personen, for noen.

             Den gangen (1980-tallet) var det tydeligvis ikke vanskelig å få jobb i politiet, selv for folk som hadde bevist at de var udugelige.
             Last edited by Niko; DTG 190307 Nov 16, .

             Kommentér


             • #14
              Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

              Det er dessverre mange flinke folk som ikke får jobb i politiet eller i andre relevante yrker. Jeg kjenner tidligere ansatte i FS, akuttsykepleiere og brannmenn i samme situasjon, alle med gode karakterer. Det er stor kamp om vikariater på 2-4 måneders varighet lagt til hele landet, og frustrasjonen er stor når flere av ansettelsesprosessene stanses pga. for stram økonomi.

              De kostnadene som går til å utdanne politifolk til arbeidsledighet kunne gått til lønn og driftsmidler. En etaskole med bo og plikttjeneste etter politi og lensmannsetaten behov ville vært bedre for alle parter IMHO. Argumentet med "men man får jo en bachelorgrad" er i mine øyne irrelevant så lenge det ikke fører frem til politijobb. Ville de hatt en bachelorgrad kunne de gått tverretnisk musikkformidling og jazzballett for min del (ikke noe negativt om de som går der).

              Årets kull er midt i sentraliseringsreformen, dessverre. Vi vet jo alle at den sikkerhetspolitiske situasjonen i våre nærområder og Europa forøvrig selvfølgelig ikke vil ha en innvirkning på våre forhold her i Kongeriket (ironi, dette er tross alt Internett og de som ikke kjenner meg kan komme til skade og tro jeg er helt av nett).

              Som svar til det noe ledende spørsmålet i trådens tittel: ja, men jeg er redd for det vil bli verre før det blir bedre.

              Kommentér


              • #15
               Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

               Ja, det finnes en del "bachelor" grader som er totalt unyttige i enhver sammenheng unntatt å "jage lønnstrinn" i diverse kommuner, som f. eks "sosionom".

               Det er et sterkt beklagelig faktum at både sivile og militære myndigheter etter hvert har fått en alt for stor respekt for (ofte kunstige) akademiske "grader", på bekostning av praktisk erfaring.
               Last edited by Niko; DTG 190449 Nov 16, .

               Kommentér


               • #16
                Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

                Først har jeg lyst til å kommentere at det er høyst usaklig å trekke frem noen enkeltpersoner man ikke har fått et godt inntrykk av, og deretter påstå at "de slipper inn mye rart på PHS".

                I alle yrker vil det være en eller annen som ikke burde jobbet der, men det er mange søkere å velge mellom til politiutdanningen, og man er nøye med å selektere. Ute på tjenestestedene ryktes det også fort dersom enkelte ikke lever opp til de forventninger man har, og dersom publikum har noe å utsette på en tjenesteperson har man alle muligheter til å ta dette videre. På den måten får også tjenestepersonen lagt frem sin versjon av saken.

                For å nyansere litt situasjonen for de nyutdannede, så vil jobbsituasjonen for det siste kullet endres fortløpende. Mener jeg leste at av de som gikk ut i fjor, er 97,6 prosent nå i jobb. For kullet som gikk ut 2014 leste jeg at status 30.9.15 var at 95 prosent hadde stilling i politiet.

                Men, som mange er fullt klar over, sliter politidistriktene med stramme budsjetter, samtidig som man trenger flere folk. I stedet for å styrke politiet, brukes store summer på en meningsløs omorganisering som vil vise seg å svekke politiets tilstedeværelse over store deler av landet. Den totale kostnaden på politireformen er foreløpig estimert til 2,245 milliarder frem til 2022. I dag bevilges det dokumentert mindre penger til reformen enn det som behøves. For 2016 er 205,2 årsverk direkte involvert i reformarbeidet, i tillegg kommer svært mange politifolk som på forskjellig vis jobber med prosjektet. Politidistriktene må selv betale omkostningene ved dette, i tillegg blir ordinære oppgaver liggende. Dette arbeidet går altså på bekostning av den polititjenesten som fra før er på et minimumsnivå, og der harde prioriteringer er virkeligheten.

                Forutsatt at alle de nyutdannede politifolkene får jobb i etaten fremover, vil målet som en gang ble satt om to politiårsverk per tusen innbygger nås i 2020. På bakgrunn av dette vurderes det nå å ta inn færre politistudenter fra 2018. En slik beslutning vil også innebære at ett eller flere av dagens studiesteder nedlegges.

                Målet om to politiårsverk per tusen innbygger er høyst diskutabelt. Få land har en lavere politibemanning enn Norge. Oppslagene vi har vært vitne til i media, og de alvorlige varslersakene som er kommet frem, bør gi et tydelig signal på hvor galt det går når man ikke gir politiet de nødvendige ressurser. I Bergen ser man at det store, såkalte "robuste" politidistriktet, ikke har vært i stand til å jobbe med å bekjempe alle former for lovbrudd, de har over flere år prioritert bort meget alvorlig kriminalitet. Etterforskere på Org. krim står frem og forteller at de har blitt fysisk syke av arbeidsmengden. Ressursene står ikke i forhold til arbeidsoppgavene, til tross for de beinharde prioriteringene som er gjort. I en slik situasjon oppleves det meningsløst at ferdig utdannede politifolk står på sidelinjen og ikke kan ansettes. De burde umiddelbart blitt satt i tjeneste.

                Både politikere, POD og Riksadvokat legger føringer på hva politiet skal prioritere. Men de følger ikke opp med å gi ekstra midler, dermed må andre, like viktige saker, nedprioriteres. Det man ikke tenker på, er at kriminaliteten ikke blir borte, selv hvor mye man forsøker å skyve den under teppet. Varslersakene fra Bergen har ført til kommentarer som "Hva er det med bergensere?", jeg vil heller stille spørsmålet "Hva er det med politikerne?" Hvorfor tillater de som skal styre landet den fullstendig uakseptable og uholdbare situasjonen politiet står i? Vest Politidistrikt prioriterer blant det prioriterte. De var i ferd med å miste fullstendig kontrollen på straffesaksporteføljen.

                Ved forskjellige anledninger har jeg sett enkelte hevde at man ikke kan vinne kampen mot narkotika. Tror noen at vi kan vinne kampen mot seksuallovbrudd? Er det virkelig noen som tenker at vi på ett tidspunkt kan lene oss tilbake og erklære at nå er vi endelig kvitt overgriperne for godt?

                Det vil ALLTID eksistere mennesker blant oss som er kapable til å utsette barn og voksne for grove overgrep. Likeledes vil det alltid finnes individer som ikke mangler skrupler når det gjelder å befatte seg med narkotika eller annen kriminalitet. Men vi må aldri gi opp kampen av den grunn. Kampen mot narkotika gir i dag resultater ved at man ser at stadig færre unge velger å ruse seg. Vi må heller aldri gi opp kampen mot dem som ødelegger andres liv ved å forgripe seg på dem. Aldri har norsk politi etterforsket flere seksuelle overgrep mot barn enn nå. Voldtekter av barn og distribusjon av overgrepsmateriale er så omfattende at politiet ikke makter å rekke over alt. I mange av disse sakene er rus inne i bildet. De forskjellige typer kriminalitet har forgreninger til hverandre.

                Politiet skal forebygge og bekjempe kriminalitet, og dermed bidra til et trygt samfunn. Til dette arbeidet trenger man ressurser. Det er meget dårlig utnyttelse av tilgjengelige ressurser når man ikke setter i sving de nyutdannede politifolkene umiddelbart. Valget om å sette alle i arbeid bør være enkelt når man ser de gjennomgripende, omfattende problemene som oppstår om man lar være. Kriminalitet ødelegger liv, det forringer livskvalitet, og skaper en uholdbar utrygghet. I tillegg taper samfunnet milliarder årlig. Å måle disse enorme kostnadene opp mot ressursbruken for å bekjempe kriminalitet bør gi en klar pekepinn på hvilke prioriteringer samfunnet burde være opptatt av.
                Ihr trugt die Schande nicht. Ihr wehrtet Euch.

                Kommentér


                • #17
                 Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

                 Aeliana:, ikke glem at også du også etter eget utsagn er selektert og utvalgt. Det medfører at du også må finne deg i å bli analysert og tolket i verste henseende. Ikke alle av oss som skriver på et forum har valgt å stille på opptak i den hensikt å bli sjef over andre, og det må du også forstå.

                 Kommentér


                 • #18
                  Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

                  Opprinnelig skrevet av leserbrukernavn Vis post
                  @Aeliana, ikke glem at også du også etter eget utsagn er selektert og utvalgt. Det medfører at du også må finne deg i å bli analysert og tolket i verste henseende. Ikke alle av oss som skriver på et forum har valgt å stille på opptak i den hensikt å bli sjef over andre, og det må du også forstå.
                  Du skjønner ikke selv hvor urimelig det er å dømme alle på bakgrunn av det inntrykket du har av èn tjenesteperson?

                  Jeg tar gjerne konstruktiv kritikk. Det er usakligheter jeg ikke liker.
                  Ihr trugt die Schande nicht. Ihr wehrtet Euch.

                  Kommentér


                  • #19
                   Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

                   Jeg bare liker deg ikke, er det et greit sted å enes om?

                   Kommentér


                   • #20
                    Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

                    Og der setter vi strek for akkurat den diskusjonen.
                    Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                    Kommentér


                    • #21
                     Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

                     Spørsmål fra sidelinjen; Finnes det noen oppgaver/forsking noe sted som har sett på om det er forskjeller i opplæring/utdaning og endringer i "praktisk" politiarbeide etter at Statens Poltiskole ble til PHS og en bachelorgrad?

                     Og kanskje ikke minst, hvordan var situasjonen for nyutdannede før i tiden?
                     Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.

                     Kommentér


                     • #22
                      Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

                      https://www.duo.uio.no/bitstream/han...pdf?sequence=1

                      - fant denne i farten. Har ikke lest den selv ennå, men kan sikkert gi litt info.

                      De som gikk den toårige etatskolen hadde et pliktår i etterkant, har ikke hørt om noen store problemer med å skaffe seg jobb etter den perioden, men dette har sikkert andre her inne bedre kunnskap om. Det gjaldt vel også den gangen å være fleksibel og villig til å flytte på seg.
                      Ihr trugt die Schande nicht. Ihr wehrtet Euch.

                      Kommentér


                      • #23
                       Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

                       Jeg TROR ikke de hadde så store problemer all den tid det "Ufaglært ekstrabetjent" var en stillingstittel som ble tatt vekk såvidt jeg husker i 2010. Da sluttet en av de siste og begynte på PHS i Oslo.

                       Trådstarter: Spørsmålet er godt og forsåvidt betimelig, men sett i lys av hvor man er i prosessen med omstillingen gjelder det å ha is i magen.

                       For å forklare litt: Pr. nå sitter det massevis av allerede fast ansatte i politiet og venter på at 1. februar skal komme. Da vil alle som pr. i dag jobber i Felles Operative Enheter(operasjonsledere, delledere på distriktsnivå, en del instruktører etc) få vite om de har tilsvarende jobb i ny organisasjon. Noen MÅ flytte på seg fordi de skal følge stillingen sin, andre kan/vil ikke og må få noe annet å gjøre.

                       De som etter 1. februar får beskjed om at "Sorry mac, vi må finne noe annet å gjøre for deg" vil bli plassert ut i nye stillinger på tjenestestedene(etterhvert). Da gjerne som etterforskere eller operative politifolk. Når alle disse, som har rett og plikt til ny stilling er blitt plassert vil det bli åpnet opp for nye ansettelser. Selv om det er en kjip situasjon må man, av økonomiske hensyn, gjøre det sånn for å unngå å ansette 20 helt nye ferske politifolk i de 20 nye stillingene, og så viser det seg etterpå at 15 av disse må gå fordi det er fast ansatte med RETT til stilling som har juridisk krav på å få stillingene.

                       Det er synd, trist og leit at det er sånn, fordi jeg skulle gjerne sett at vi hadde fått alle de nyutdannede inn i etaten. Det er ingen tvil om at det trengs mer folk over hele fjøla. Det er ikke bare i Bergen de jobber seg syke. Når man likevel har bestemt seg for å gjennomføre reformen på den måten det blir gjort nå så har man ikke annet valg enn å måtte vente.

                       Kommentér


                       • #24
                        Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

                        Opprinnelig skrevet av Rabagast Vis post
                        Jeg TROR ikke de hadde så store problemer all den tid det "Ufaglært ekstrabetjent" var en stillingstittel som ble tatt vekk såvidt jeg husker i 2010. Da sluttet en av de siste og begynte på PHS i Oslo.
                        I lønnsplanhefte for polititjenestemenn fra 2001, finnes det ikke noen slik stillingskode. Du kan ha forvekslet det med de gjennomgående stillingene 1078 Betjent og 1079 Førstebetjent som fritt kan benyttes av alle departementsområder, og som benyttes av eks. Kriminalomsorgens ufaglærte betjenter.

                        Opprinnelig skrevet av Lønnsplanhefte, 2001
                        08.305 POLITI- OG LENSMANNSBETJENTER M.FL.
                        0284 Politibetjent LR40 2
                        1188 Spesialmedarbeider 34-48 36-48 Alle 1 ltr.
                        0285 Politiførstebetjent 34-48 36-48 Alle 1 ltr.
                        0286 Politiavdelingssjef 42-55 42-56
                        0287 Politioverbetjent 44-56 44-57 Alle 1 ltr.
                        1210 Politibetjent LR41 2,6
                        1265 Spesialmedarbeider 34-48 36-48 Alle 1 ltr.
                        1266 Lensmannsførstebetjent 34-48 36-48 Alle 1 ltr.
                        1267 Lensmannsfullmektig 42-55 42-56 Alle 1 ltr.
                        1289 Politispesialist 42-57 42-58 Alle 1 ltr.
                        1391 Politietterforsker LR42 3
                        1427 Lensmannsbetjent LR40 2
                        1428 Lensmannsbetjent LR41 2,6.
                        Opprinnelig skrevet av Lønnsplanhefte, 2001 og Statens personalhåndbok, 2016
                        90.207 BETJENT
                          1078 Betjent LR02
                          1079 Førstebetjent 35-
                        Ved endringen av stillingskoder og betegnelser i 2002 ser man at st.kode 0284 politibetjent er beholdt til tross for at man har opprettet nye st.koder og benevnelser til hhv. pb I, II og III. For ansettelse i hver av disse kategoriene kreves oppfyllelse av bestemte kompetansekriterier. For ansettelse som 1457/1458 Politibetjent I kreves godkjent politifaglig grunnutdanning (PS/PHS).
                        For ansettelse i 0284 eksisterer det ikke kompetansekrav. Slik sett kan ufaglærte ansettes som politibetjent.

                        Opprinnelig skrevet av Statens personalhåndbok, 2016
                        08.305 POLITISTILLINGER
                          0284 Politibetjent LR40
                          1454 Politibetjent LR40
                          1457 Politibetjent 1 LR41 2
                          1458 Politibetjent 1 LR41 2
                          1459 Politibetjent 2 LR42 2
                          1460 Politibetjent 2 LR42 2
                          1461 Politibetjent 3 LR43 2
                          1462 Politibetjent 3 LR43 2
                          0285 Politiførstebetjent 51-
                          1455 Politiførstebetjent 51-
                          0287 Politioverbetjent 55-
                          1456 Politioverbetjent 55-
                        Så sent som tidlig på 2000-tallet lyste Haugaland og Sunnhordland pd ut ledige stillinger der man aktivt søkte etter ufaglærte personer som kunne tenke seg å prøve yrket. Det ble den gang ansatt tre ufaglærte, og jeg vet at minst to av disse fikk et skreddersydd opplegg med PD/PHS der hvor disse gjorde egenstudier (arbeidstid/fritid) i teoretiske fag og avla ordinær PHS-eksamen i disse fagene, og fikk godskrevet sin praksis ved tjenestestedet slik at ordinært vitnemål ble utdelt.
                        Det er bedre å ta toget med NSB enn å fly med LSD.

                        Kommentér


                        • #25
                         Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

                         Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
                         Det burde være mulig å tilpasse inntaket mer til behovet, men det er jo ikke uvanlig i mange yrker at antallet som utdannes ikke tilsvarer behovet, og det er ikke nødvendigvis bare galt.
                         Nå er ikke politiet helt som de fleste andre yrker.

                         For det første er det dyrt å utdanne politifolk. Det er bortkastede penger når det går mange uten jobb.

                         For det andre er det en spesiell utdannelse der man får stor innsikt i svært sensitive temaer, som hvordan politiet jobber i ulike situasjoner, utstyr, taktikk, osv. Hele det andre studieåret er jo studentene ute og jobber i politidistriktene. Det er lite ønskelig at det er massevis av mennesker der ute, utenfor politiet, med disse kunnskapene. Man vil helst at de som har disse kunnskapene er "innenfor", vil jeg mene.

                         For det tredje finnes det ingen andre steder å jobbe som politi enn i politiet. De fleste andre utdanninger har ulike valgmuligheter når det gjelder arbeidsplass med relevante opgaver. Ikke politiutdannede.

                         For det fjerde krever vel politiyrket en del vedlikehold av kunnskaper og ferdigheter, så jo lenger noen går uten jobb desto mindre "fersk" er de nødvendige kunnskapene og ferdighetene, og mye vil nok ha gått i glemmeboken.

                         Opprinnelig skrevet av Niko Vis post
                         Kjenner til et tilfelle hvor en særdeles umoden person ble sluppet igjennom befalsskole, ikke fikk normalopprykk til fenrik etter plikttjeneste, deretter ble tatt inn på politiskolen, og fortsatt er i Politiet. Han brukte alle muligheter til å unngå repøvelser i Forsvaret, inklusive "frem og tilbake" med militærnekting.

                         Kan ikke si noe mer, siden det kunne bidra til å identifisere personen, for noen.

                         Den gangen (1980-tallet) var det tydeligvis ikke vanskelig å få jobb i politiet, selv for folk som hadde bevist at de var udugelige.
                         Jeg har hørt rykter om at umodne personer kan bli modne med litt livserfaring. Ikke vet jeg.

                         Og dette var på 80-tallet, så det er ikke akkurat spesielt relevant for dagens situasjon.

                         Opprinnelig skrevet av leserbrukernavn Vis post
                         At de slipper inn mye rart på PHS kan jeg selv bekrefte uten å ha verken søkt eller gått der selv, så en viss siling i etterkant er jeg helt enig i. Jeg finner det skummelt at folk som sier "æ skjønn itj nånn ting, æ" når det kommer til google kalender og oppsett av denne på mobilen, skal være ute og fortelle meg hva som er det beste for meg og ikke.
                         Hvordan kan du bekrefte at de slipper inn mye rart på PHS?

                         Jeg klarer ikke helt å se hvordan det å ikke kunne noe om Google-kalenderen sier noe om personens egnethet som politi, men jeg antar du har en god forklaring...

                         Kommentér


                         • #26
                          Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

                          Dokumentar om jobbsituasjon for studenter ut fra PHS av NRK P3.

                          http://p3.no/dokumentar/alle-vil-bli-politi/
                          Svolten og tyst, samband fyst

                          Kommentér


                          • #27
                           Sv: Har jobbsituasjonen for nyutdannede i politiet nådd et kritisk nivå?

                           Verdt å sjekke ut den dokumentaren selv om den nå er litt gammel. Fortsatt mange fra kullet mitt som går uten jobb. Selv har jeg vært griseheldig og fått fast jobb nå, etter noe rundt 120 søknader. Personlig har jeg null tro på løftene om at alle fra 2016-kullet skal ha jobb innen juni. Tull og vås.

                           Kommentér

                           Fremhevede emner

                           Collapse
                            

                           Forsvarets jobbsøkerregister

                           Militær kompetanse tar lang tid å skape og koster forsvaret masse. I løpet av de siste 4 årene så har det vært gjort test på et jobbsøkeregister. Disse testene har vært vellykket og rulles nå ut i større skala. Ønsker du deg tilbake i Forsvaret igjen så er det bare å registrere seg.                           https://forsvaret.no/jobb-i-forsvaret/jobbregister...
                            

                           Luftforsvarets organisering

                           Har tilbrakt noe tid på Wikipedia og prøvd å skrive om bl.a Luftforsvarets organisering.

                           Sjekk gjerne ut her, og kom med med tilbakemeldinger om det er noe som bør endres:
                           https://no.wikipedia.org/wiki/Luftfo...derlagte_baser

                           For øyeblikket jobber jeg med 132. Luftving (lenke), og da spesielt Baseforsvarsskvadronen. Og nå lurer på hvor Nasjonal Innsatsstyrke (lenke)...
                            

                           Sikkerhetsloven


                           (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                           Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                           Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                            

                           UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                           UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                           https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                           ...
                            

                           Fokus: Etterretningstjenesten


                           Etterretningstjenesten


                           Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

                           Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
                            

                           100 ÅR ETTER

                           100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
                            

                           Et nytt forsvarskonsept?

                           I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
                            

                           Beskikkelser på Milforum

                           Det er flere brukere som de siste dagene har fått sine velfortjente befalsgrader på milforum for god innsats. Siden ordningen nettopp er innført, er det litt for mange som har blitt sersjant (OR-5) eller sersjant klasse 1 (OR-5+) til at vi kan gi en individuell vurdering av hver enkelt, men samtlige er gode og solide bidragsytere over tid. Dette gjelder også mange av de som nå har grader mellom menig...
                            

                           NSM: Årlig risikovurdering


                           Ole Gunnar Onsøien
                           NTB scanpix

                           – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                           Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                           – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
                            

                           Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering                           Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
                           http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

                           Rapporten dekker hovedpunktene:
                           Kode:
                             Globale utviklingstrekk
                             Nordområdene / Arktis
                             Russland
                             Afghanistan
                             Pakistan
                             Kina
                             Midtøsten og Nord-Afrika
                             Iran
                             Sudan
                             Somalia
                             Terrorisme
                             Spredning av
                           ...
                            

                           Jente i kongens klær? Dette er tråden!

                           Oppfordring mottatt og iverksatt. Som jente i førstegangstjenesten er det ofte en del spørsmål som dukker opp før oppmøtedagen og under året i grønt, og en del av disse kan ikke alltid mannfolka/guttungene svare på- nettopp fordi de ikke kan sette seg inn i situasjonen. I denne tråden kan man stille spørsmålene, komme med tips og råd, eller bare dele erfaringer man har gjort seg underveis. Jeg har...
                            

                           Tema: Luftforsvaret

                           Snublet over denne siden med masse bilder av Luftforsvarets maskiner, helt fra perioden med dobbeltdekkere og til dagens F16. Anbefaler alle med flyinteresse å sjekke det ut! http://airforcephotos.luftkrigsskole...3/Default.aspx
                            

                           Forsvarets veterantjeneste (FVT)

                           Forsvarsnett: Forsvaret vil ha veteransenter Katrine Gramshaug, SDV, 2007-06-06


                           – Forsvaret trenger et rekreasjonssenter for veteraner. Det er viktig at vi nå får på plass et fast sted hvor vi kan tilby tjenester til veteraner, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

                           Av Katrine Gramshaug, Personell-, økonomi- og styringsstaben

                           http://www.mil.no/veteraner/start/aktue...

                           Donasjoner

                           Collapse
                           Working...
                           X