Globalt banner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Politiets sikkerhetstjeneste (PST)

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Fokus: Politiets sikkerhetstjeneste (PST)


  Click image for larger version Name:	240px-PST_emblem.svg.png Views:	0 Size:	10,4 KB ID:	1022627

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er Norges sikkerhetstjeneste og en del av Politi- og lensmannsetaten, direkte underlagt Justis- og beredskapsdepartementet og sidestilt med Politidirektoratet. PST har ansvar for å ivareta rikets sikkerhet og bekjempe terrorisme, sabotasje, spredning av masseødeleggelsesvåpen og industrispionasje, samt drive kontraetterretning.

  Fra Wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/Politi...erhetstjeneste


  Så, til en aktuell sak fra nyhetstråden:
  Opprinnelig skrevet av yamaha Vis post
  Jeg tror dette passer inn her: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/..._content=row-3

  PST får skarp kritikk for å ha hentet inn passasjerlister fra blant annet Norwegian uten å ha hjemmel for det. Eller ulovlig, som vi sier det på norsk.

  Se også EOS-utvalget sine sider:
  https://eos-utvalget.no/saerskilt-me...ropplysninger/

  Om sakens faktiske og rettslige forhold

  * PST har gjennom Norwegians bookingsystem urettmessig skaffet seg tilgang til store mengder opplysninger om norske og utenlandske passasjerer på nasjonale og internasjonale ruter. En slik tilgang har PST ikke hatt hjemmelsgrunnlag for.

  * PST har fått åtte andre flyselskaper til rutinemessig å sende passasjerlister til tjenesten. Denne rutinemessige innhentingen er ulovlig. Opplysningene har også blitt oppbevart i flere måneder. Dette har omfattet opplysninger om anslagsvis 1 million reisende årlig – både norske og utenlandske statsborgere.

  * PST har videreført praksisen med å hente inn opplysninger om norske flypassasjerers utenlandsreiser, også etter at utvalget i 2014 kritiserte tjenesten i én konkret sak for ikke å ha lovhjemmel for slik innhenting.

  * PST har ikke hatt tilstrekkelig internkontroll og dokumentasjon av egen innhentingsvirksomhet.
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 • #2
  Litt mer om faktiske og rettslige forhold:
  Opprinnelig skrevet av PST
  PST har innhentet passasjerinformasjon og lagt utlendingsloven § 20, jf. utlendingsforskriften § 4-24 til grunn. Det har vært uenighet mellom utvalget og PST om det rettslige grunnlaget.
  Allerede i 2017 skrev PST til EOS-utvalget at regelverket «nok ikke» hjemlet tilgang til bookingsystemet eller rutinemessig oversendelse av passasjerlister.

  Det virker som om deler av uenigheten går på omfanget av innsamlingen, der PST har samlet inn store mengder data (rutinemessig fått passasjerlistene fra åtte flyselskap), mens utvalget tolker forskriftens "Personopplysninger skal samles inn for spesifikke, uttrykkelig angitte og berettigede formål" noe mer snevert.

  Det virker noe søkt at PST bruker en paragraf om innreise til riket som grunn for å generelt samle passasjeropplysninger også for innriks flygninger.

  Samtidig er det overraskende (i disse big-data tider) at PST ikke har hatt lov til å generelt samle alle passasjeropplysninger for internasjonale flygninger. Og det virker rart at PST ikke har prøvd å få lovlig tilgang til dette.

  Det at PST ikke har hatt tilstrekkelig internkontroll og dokumentasjon av egen innhentingsvirksomhet er ganske sjanseløst. Det skulle man tro at PST var i stand til uavhengig av lovligheten av virksomheten.

  PST pressemelding om "Særskilt melding fra EOS-utvalget om PSTs tilgang til flypassasjerinformasjon".
  All animals are equal, but some animals are more equal than others.

  Kommentér


  • #3
   Politiets sikkerhetstjeneste har oppdatert sin vurdering på trusselen fra høyreekstreme.

   De vurderer nå at et nytt høyreekstremt terrorangrep i 2020 er «mulig».

   https://www.pst.no/alle-artikler/pre...hoyreekstreme/
   Odd objects attract fire. You are odd.

   Kommentér

   Donasjoner

   Collapse
   Working...
   X