Milrab - gears you there

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Forsvarsmateriell (FMA)

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Forsvarsmateriell (FMA)


  Foto: Forsvaret


  Sakset fra forsvaret.no:

  Forsvarsmateriell tar form


  Arbeidet med forsvarssektorens nye etat har gått på høygir i hele høst. 1. januar går startskuddet for Forsvarsmateriell.

  1. januar opprettes en helt ny etat i forsvarssektoren – Forsvarsmateriell. Den visuelle profilen til Forsvarsmateriell fremhever kjernevirksomheten med å planlegge, anskaffe og forvalte materiell til Forsvaret og andre etater i sektoren.​
  Regjeringen besluttet våren 2015 å opprette en egen etat som skal spesialiseres på anskaffelser av militært materiell. Nye trusler og en sikkerhetssituasjon i stadig endring gjør at forsvarssektoren kontinuerlig må tilpasses og videreutvikles.

  Hurtigere mode​rnisering

  – Forsvarsmateriell skal videreføre oppgavene knyttet til materiellinvesteringer, og vi har som mål å øke kvaliteten og effektiviteten i materiellprosjekter ytterligere slik at vi kan modernisere Forsvaret enda raskere, sier informasjonsdirektør i Forsvarsmateriell, Marianne Øiahals. Øiahals kommer fra stillingen som informasjonsdirektør i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), som frem til i dag har gjennomført materiellprosjekter til Forsvaret.


  – Vi skal følge den teknologiske utviklingen, samtidig som vi skal anskaffe «hyllevare» der det er hensiktsmessig. Med andre ord utnytte og videreutvikle den teknologien som allerede finnes på markedet, både det sivile og militære, da dette er kostnadsbesparende og raskere å anskaffe, sier Øiahals.

  Ny etat – ny​​​ visuell profil

  Grafiker Erik Alm har i samråd med Forsvarets mediesenter og resten av kommunikasjonsavdelingen i Forsvarsmateriell utviklet den visuelle profilen. Grunntanken at uttrykket skal assosieres med seriøsitet og effektivitet, handel og business.
  – På den ene siden er det viktig å etablere et visuelt skille fra Forsvaret, men på den andre siden må det være gjenkjennbart, da kjernevirksomheten til Forsvarsmateriell er rettet mot Forsvaret. I tillegg er det viktig at profilen har litt snert og ikke minst modernitet, sier grafiker i Forsvarsmateriell, Erik Alm.

  Løven på plass

  Forsvarsmateriell sine viktigste eksterne målgrupper er norsk og utenlandsk industri, befolkningen generelt og sivile med høy kompetanse spesielt. I materiellprosjekter til Forsvaret jobber sivile side om side med erfarne offiserer.
  – Det må være tydelig for våre målgrupper hva Forsvarsmateriell er og gjør, og vi håper det visuelle uttrykket bygger oppunder dette. Det blir også viktig i rekrutteringsøyemed. Behovet for dyktige folk vil være betydelig i årene som kommer, sier informasjonsrådgiver i Forsvarsmateriell, Simen Rudi.

  Heraldikken, med den norske løve, skal symbolisere handel og leveranser. Løven holder merkurstaven, et merkantilt symbol i den ene labben, og piler og kornakser i den andre labben som symboliserer leveranser til Forsvaret.  Fakta om Forsvarsmateriell
  • ​Regjeringen besluttet våren 2015 at Forsvarets investeringsvirksomhet skulle overføres og etableres i en egen etat direkte underlagt Forsvarsdepartementet. Oppgavene knyttet til dette blir dermed overført fra Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) til Forsvarsmateriell. Forsvarsmateriell får som hovedoppgaver å planlegge, anskaffe og forvalte materiell til Forsvaret og andre etater under Forsvarsdepartementet. Forsvarsmateriell opprettes formelt 1. januar 2016 og skal ledes av en sivil direktør.
  • Forsvarsmateriell skal sørge for at alle våpenplattformer fungerer optimalt i fred, krise og krig. Forsvarsmateriell forvalter store ressurser på vegne av befolkningen, og disponerer rundt 30 prosent av Forsvarsbudsjettet. Forsvarsmateriell har til en hver til om lag 250 investeringsprosjekter og høy sivil kompetanse kombinert med tung militær erfaring legger grunnlaget for gode og effektive materiellanskaffelser. ​


  Wikipedia:

  Forsvarsmateriell er en norsk statlig etat som opprettes 1. januar 2016.[2]
  Etaten vil være direkte underlagt Forsvarsdepartementet og vil ha ca. 1 300 ansatte. Hovedoppgavene vil være materiellinvesteringer og materiellforvaltning i forsvarssektoren.[3] Etableringen av etaten gjøres ved en overflytting av kapasitetsdivisjonene, investeringsstaben og deler av staben i Forsvarets logistikkorganisasjon. Mette Sørfonden ble 20. november 2015 utnevnt til direktør i Forsvarsmateriell.

  Click image for larger version

Name:	milforum-nettbutikk.jpg
Views:	1
Size:	28,4 KB
ID:	873099
  Last edited by Rittmester; DTG 281430A Jan 19, .

 • #2
  Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

  Same shit, different wrapping?

  Uten at man skal lage alt for billige poeng om at staten lager nye avdelinger og blåser millioner på å trykke nye visitkort og lage fine plakater, så er jeg nå spent på hvordan dette kommer til å fungere i praksis.

  Dette kan jo ende opp med å være en nydelig løsning på et problem som ikke eksisterer, eller kanskje rettere sagt, som ikke kan løses på dette planet. En utfordring som kommer direkte fra stortinget og statsbudsjettet? Tiden vil vise.

  Jeg siterer fra admin sin post et punkt som jeg antar er marsjordren til forsvarsmatriell, og er spent på hvordan dette blir løst fremover.

  Forsvarsmateriell skal sørge for at alle våpenplattformer fungerer optimalt i fred, krise og krig.
  I forhold til en løpende problematikk tilgjengeliggjøres kompetansehevingen utenom vesentligheten.

  Kommentér


  • #3
   Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

   Så vidt jeg har forstått, så vil drift og vedlikehold fortsatt ligge under FLO, så det kan jo bli spennende å se hvordan FLO og Forsvarsmateriell klarer å samarbeide fremover.

   Ellers blir det spennende å se om det blir noen endring på hvordan anskaffelser gjøres, og spesielt hvor raskt de gjennomføres (som er målet med hele greia?) i forhold til dagens system.
   - Don't confuse enthusiasm with capability

   Kommentér


   • #4
    Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

    Blir nok bra tider for konsulenter som må hyres inn for å hjelpe til med samhandling og kommunikasjon mellom den nye etaten og det som blir igjen av FLO. For å ikke snakke mellom etaten og Forsvaret generelt...


    Sent from my iPhone using Tapatalk

    Kommentér


    • #5
     Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

     Smør på flesk på bacon med ribbefett
     mathematical analysis does not matter in high risk decision making

     Kommentér


     • #6
      Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

      Når FLO ikke virker å noen må ta grep, da blir det slik. Hadde FLO levert bra resultater så er jeg sikker på at det ikke hadde blidt forandring.
      Trenger bare litt flaks, så går det godt

      Kommentér


      • #7
       Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

       "Forsvarsmateriell sine viktigste målgrupper er (...) befolkningen generelt".

       Hva skal det bety? At det materiellet kithorene tidligere ikke fikk på depot nå kan kjøpes gjennom leverandøren?
       Det er bedre å ta toget med NSB enn å fly med LSD.

       Kommentér


       • #8
        Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

        Forsvarsmateriell er svaret, men hva var spørsmålet? FLO har vært kjent som en seig organisasjon, med ansvar for mange blemmer (inkl. egendesignete vester og hjelmer). Men de står også bak enkelte suksesser (slik som f.eks. multifuel). Hva løser man ved å splitte FLO i to? Det er (i utgangspunktet) samme folk som fortsetter? Hvordan hindrer man at det oppstår nok en byråkratisk waste mellom FM og FLO?
        All animals are equal, but some animals are more equal than others.

        Kommentér


        • #9
         Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

         Det er tydelig at man fra departementet har vært misfornøyd med FLO og det at store materiellinnkjøp var del av Forsvarets militære organisasjon og ikke mer styrt fra departementet. Før 2000/2001 hadde man de separate Hærens Forsyningskommando, Sjøforsvarets Forsyningskommando og Luftforsvarets Forsyningskommando, samt Forsvarets tele- og datatjeneste, som sto direkte under departementet og i fredstid ikke var del av Forsvarets militære organisasjon. Med opprettelsen av FLO i 2000/2001 ble disse ikke bare slått sammen, men flyttet fra å være direkte underlagt departementet til å være underlagt Forsvarets militære organisasjon (dvs. Forsvarssjefen). Det er det siste som nå tydeligvis skal reverseres.
         At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

         Kommentér


         • #10
          Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

          Opprinnelig skrevet av M72 Vis post
          (inkl. egendesignete vester og hjelmer).
          Feil. CV-1 og 3-Lock er designet og utviklet av NFM. Potta er vel Cato Ringstad sitt design, og ikke Forsvaret. At Forsvaret har gjort en del dårlige (i mine øyne) innkjøp på PBU siden er helt klart, men det er som regel ikke Forsvaret eller FLO som har designet det.
          - Don't confuse enthusiasm with capability

          Kommentér


          • #11
           Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

           Og multifuel ble utviklet av FFI.
           Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

           Kommentér


           • #12
            Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

            Opprinnelig skrevet av essal Vis post
            At Forsvaret har gjort en del dårlige (i mine øyne) innkjøp på PBU siden er helt klart, men det er som regel ikke Forsvaret eller FLO som har designet det.
            Som vi har diskutert tidligere kunne en nok endt opp med ett vesentlig bedre og rimeligere løsninger hvis en hadde gått for hyllevarer med mindre justeringer.

            Tror nok FLO har landet på ett par mindre heldige løsninger når det gjelder PBU grunnet ønske om å ha hel norske løsninger, designet i Norge men sydd i Øst-Europa ironisk nok.

            Nå skal de sies at de har reist kjerringa siden 3-lock og Cato potta; dagens PBU, dog ikke uten mangler, er ganske bra.


            Sent from my iPhone using Tapatalk

            Kommentér


            • #13
             Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

             essal: & Rittmester:: Det har dere skrekkelig rett i. Men det var FLO som valgte disse hylleproduktene, sannsynligvis etter en helt fair komparativ test mot andre hylleprodukter.

             Det jeg prøvde å spørre om var hva man ønsker å oppnå med å splitte FLO. Hvlt kom med et nyttig innspill. Men jeg frykter at det vil oppstå dårligere kontinuitet mellom en anskaffelsesfase og en driftsfase enn det allerede er.
             All animals are equal, but some animals are more equal than others.

             Kommentér


             • #14
              Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

              Hvis FLO fokuserer kun på L i FLO, og FM driver med innkjøp etc, så kan det bli bra. Forutsatt at innkjøperkompetansen blir best. Så slipper vi å bli bondefanget i absurde åremålskontrakter uten konsekvenser for hverken leverandører eller innkhøpere dersom ting går snett
              Last edited by jaffar; DTG 020000A Jan 16, .
              mathematical analysis does not matter in high risk decision making

              Kommentér


              • #15
               Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

               Opprinnelig skrevet av M72 Vis post
               essal: & Rittmester:: Det har dere skrekkelig rett i. Men det var FLO som valgte disse hylleproduktene, sannsynligvis etter en helt fair komparativ test mot andre hylleprodukter.

               Det jeg prøvde å spørre om var hva man ønsker å oppnå med å splitte FLO. Hvlt kom med et nyttig innspill. Men jeg frykter at det vil oppstå dårligere kontinuitet mellom en anskaffelsesfase og en driftsfase enn det allerede er.
               Det tror jeg ikke er riktig når det gjelder multifuel. FLO ble besluttet opprettet i 2000 og vi hadde våre klamme hender på multifuel lenge før det.
               "Gjør Ret, Frygt Intet"

               Kommentér


               • #16
                Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

                At den er så gammel var jeg ikke klar over. Jeg fikk byttet ut vedovnen med multifuel ifjor.
                All animals are equal, but some animals are more equal than others.

                Kommentér


                • #17
                 Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

                 Den første prototypen på CV-1 med 3-lock så jeg i 1996. Den får litt ufortjent pepper ("hvorfor kjøpte vi ikke bare molle hyllevare"), da den kom i en tid hvor molle var i barnestadiet og langt fra etablert som nærmest den globale standarden for modulær bæreutrustning som det er i dag.


                 Men nå ramler vi kanskje OT her.
                 "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
                 - Dmitrij Boltenkov

                 Kommentér


                 • #18
                  Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

                  Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
                  Den første prototypen på CV-1 med 3-lock så jeg i 1996. Den får litt ufortjent pepper ("hvorfor kjøpte vi ikke bare molle hyllevare"), da den kom i en tid hvor molle var i barnestadiet og langt fra etablert som nærmest den globale standarden for modulær bæreutrustning som det er i dag.
                  Enig. Derimot så var Britiske PLCE allerede ute og i bruk i 95, og jeg mener at det ville vært et mer naturlig valg å fortsette med "kryssremier" enn å gå til fiskevest. Jeg ser dog for meg at det ikke var fryktelig mange andre firmaer med i denne prosessen, så CV-1 var nok det beste valget av det som ble tilbudt.
                  Derimot en ting du kan skylde på FLO, er at de hadde bøttevis av BEAR vester på lager (den fikk ett M navn, M05 tror jeg), som de endte opp med å brenne i 2009 (?) uten at dem noen gang hadde vært utlevert... At HV selv i dag bruker CV-1 er jo helt bak mål. Internfakturering osv...

                  M07 har kun MOLLE fordi NFM sa det. Forsvaret hadde tenkt til å fortsette med 3-Lock eller ingenting om jeg skal tro historiene...
                  - Don't confuse enthusiasm with capability

                  Kommentér


                  • #19
                   Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

                   Hvilke anskaffelser har vært dårlige?
                   Fra hvilket perspektiv vurderes de til å være dårlige?
                   Hvilke kriterier er lagt til grunn for å kvalifisere de som dårlige?

                   Merk at kvalitetsutfordringer hos en leverandør ikke kan brukes for å si at en anskaffelse er dårlig isolert sett.

                   Ser og at "hyllevare" blir etterlyst. I don't think that word means what you think it means.

                   En hyllevare-anskaffelse betyr ikke at man ikke utarbeider en kravspesifikasjon. Det betyr bare at kravspec er mindre spisset slik at leverandører ikke må utvikle et nytt produkt.
                   It's not about surviving, it's about winning.

                   Kommentér


                   • #20
                    Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

                    Jeg tror ikke PBU for soldater har hatt noen som helst betydning for opprettelsen av Forsvarsmateriell og flytting av ansvar fra en etat underlagt Forsvarssjefen til en etat direkte under departementet. Det er nok materiell i andre prisklasser dette skyldes.
                    At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                    Kommentér


                    • #21
                     Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

                     Det tror jeg og. Soldatsystemer er en så liten del av totale anskaffelser, at det ikke er spesielt mye kontrovers.
                     It's not about surviving, it's about winning.

                     Kommentér


                     • #22
                      Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

                      Direkte avskrift fra forsiden til Forsvarsmateriells nye hjemmeside:

                      Click image for larger version

Name:	Forsvarsmateriell_-_Forsvaret.no_-_2016-01-08_11.27.34.jpg
Views:	1
Size:	975,8 KB
ID:	865531

                      Om Forsvarsmateriell


                      Forsvarsmateriell er en ny etat underlagt Forsvarsdepartementet. Vi er teknisk fagmyndighet for materiell anskaffet til Forsvaret og det er vår organisasjon som planlegger, anskaffer, forvalter og avhender materiell for Forsvaret og andre etater i sektoren.

                      Forsvarsmateriell planlegger, anskaffer, forvalter og avhender materiell for Forsvaret og andre etater i sektoren. Forsvarsmateriell utøver teknisk fagmyndighet for materiellet, bistår aktører i forsvarssektoren med råd og kompetanse innenfor etatens ansvarsområde, og følger opp internasjonalt materiellsamarbeid.

                      Forsvarsmateriell bistår Forsvarsdepartementet og Forsvaret i planleggingen av fremtidige materiellinvesteringsprosjekter, og utøver fagmyndighet materiell i forsvarssektoren slik at materiellet er trygt å håndtere og bruke.

                      Det er våre fagfolk som teknisk og forvaltningsmessig godkjenner nytt og endret materiell for bruk i Forsvaret. Vi fastsetter krav, utgir regelverk, sertifiserer, autoriserer og kontrollerer faglige forhold samt sanksjonerer og følger opp avvik innen anskaffelse, forvaltning, håndtering, bruk og avhending av materiell.

                      Forsvarsmateriell har mange store og viktige materiellprosjekter i tiden som kommer. Høy sivil kompetanse kombinert med tung militær erfaring legger grunnlaget for gode og effektive materiellanskaffelser.

                      Forsvarsmateriell skal forvalte materiellet gjennom hele livsløpet for å ivareta ytelse, teknisk tilgjengelighet og sikkerhet, samt tilrettelegge for drift med fokus på levetidskostnader. Vi har også ansvar for å oppdatere og oppgradere materiell slik at det skal imøtekomme krav satt av forsvarssektoren, samt eksterne oppdragsgivere.

                      ​Etaten består av følgende fem fagkapasiteter; maritime kapasiteter, landkapasiteter, IKT-kapasiteter, felleskapasiteter og luftkapasiteter.

                      Mette Sørfonden

                      Direktør Sjef Forsvarsmateriell

                      Kommentér


                      • #23
                       Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

                       Opprinnelig skrevet av AGR416 Vis post
                       Hvilke anskaffelser har vært dårlige?
                       Fra hvilket perspektiv vurderes de til å være dårlige?
                       Hvilke kriterier er lagt til grunn for å kvalifisere de som dårlige?

                       Merk at kvalitetsutfordringer hos en leverandør ikke kan brukes for å si at en anskaffelse er dårlig isolert sett.

                       Ser og at "hyllevare" blir etterlyst. I don't think that word means what you think it means.

                       En hyllevare-anskaffelse betyr ikke at man ikke utarbeider en kravspesifikasjon. Det betyr bare at kravspec er mindre spisset slik at leverandører ikke må utvikle et nytt produkt.

                       1) «Olav Tryggvason» og «Magnus Lagabøte»..... Ikke det at jeg tror selve prosessen bak var dårlig men som en totalitet ikke helt heldig prosjekt. Men er vel nærliggende å tro at FLO bare gjorde som de ble fortalt her.

                       Støtter din tolkning av Hyllevare; slik jeg ser det ligger det her en muligheter å bruke forskning og utviklings resursene som er ut hos de forskjellige markedsaktørene vs. å sitte på bakrommet og skrive krav. spek.

                       Helt klart, enkelte prosjekter krever skreddersøm grunnet en bråte av grunner (kompatibilitet med andre systemer, TTP'er osv.), men det er mye produkt utvikling og forskning som pågår ute hos de private aktørene og selv om de ikke har en versjon klar på "hyllen" så kan de ha tanker og prototyper på tegnebrettet.

                       Min hypotese er at det er muligheter til å hente ut gevinster ved å bruke markedsaktørene i en tidligere fase.

                       Kommentér


                       • #24
                        Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

                        Min hypotese er at det er muligheter til å hente ut gevinster ved å bruke markedsaktørene i en tidligere fase.
                        Det er jeg helt enig i, og det gjøres i andre land.

                        Dessverre så er det ikke aktuelt med mindre man har inngått en rammeavtale og kan påvirke gjennom denne.

                        FLO er veldig forsiktige med sin kontakt med industrien, HVS til dels også.
                        It's not about surviving, it's about winning.

                        Kommentér


                        • #25
                         Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

                         Her blir nok FLO (uheldigvis) kneblet en del av de offentlige innkjøpsreglene. For at det skal være like muligheter for alle tilbyder får ikke en enkel aktør lov til å ha "privat" dialog med innkjøperne. Alt må komme som åpen enveis kommunikasjon fra etaten. Dette struper jo muligheten til å kunne ha noe kreativ og løsningsorientert dialog rundt produkt og spesifikasjoner.

                         http://e24.no/naeringsliv/statsbudsj...hente/23537367
                         Sent from my iPhone using Tapatalk

                         Kommentér


                         • #26
                          Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

                          Bingo.
                          It's not about surviving, it's about winning.

                          Kommentér


                          • #27
                           Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

                           Mulig jeg husker feil, men om et firma utvikler et produkt sammen med Forsvaret så gjør det at de egentlig ikke har lov til å være med på anbudet... Kjempeflott.
                           - Don't confuse enthusiasm with capability

                           Kommentér


                           • #28
                            Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

                            Anskaffelsesregelverk for forsvarssektoren (ARF): https://lovdata.no/dokument/INS/fors...013-10-25-1411

                            Det er ikke rart det blir dyrt... Tenk på alle byråkratene som skal til for å sjekke at andre byråkrater har fulgt reglene.
                            "Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away." Philipp K. Dick

                            Kommentér


                            • #29
                             Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

                             Opprinnelig skrevet av essal Vis post
                             M07 har kun MOLLE fordi NFM sa det. Forsvaret hadde tenkt til å fortsette med 3-Lock eller ingenting om jeg skal tro historiene...
                             Har faktiskt sett m07 med cvs/3-lock system, om den stammer fra denne tid er usikkert.

                             Kommentér


                             • #30
                              Sv: Ny etat: Forsvarsmateriell

                              En rekke utstyr har da tidligere i hvert fall blitt utviklet i nært samarbeid mellom norsk industri, FFI og Forsvaret (FLOs forgjengere HFK, SFK og LFK samt FFSB, og f.eks. de enkelte våpenarters våpenskoler/skyteskoler). Jeg kan f.eks. nevne TADKOM, MMR, LFR, missilene Terne, Penguin og NSM, laser avstandsmålere, hele Odin-systemet av ildledningsutstyr for artilleri (regnemaskin NM90, laser avstandsmåler NM81, meteorologisk radar WERA, utgangshastighetsradar NM87 etc.), BK-granat NM123, BK-nærhetsbrannrør PPD-323, ildledningsutstyr for Kobben-klasse ubåter MSI-70U, for Ula-klasse ubåter MSI-90U og for Hauk-klasse MTBer MSI-80S.
                              At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                              Kommentér

                              Annonse i emne

                              Collapse

                              Donasjoner

                              Collapse
                              Working...
                              X