Har en del kolleger som var i innsats på Lillestrøm, og det var en innsats som var utover det vanlige. Det var vel ikke alle som kunne være helt sikre på at dem faktisk ville overleve innsatsen, og det er ikke dagligdags for SF, selv om det ikke er unikt (f eks var regjeringskvartalet ikke ferdig gjennomsøkt før SF var i innsats der også).
Kunngjøring
Collapse
No announcement yet.
Varslingsprøve 8. januar
Collapse
X
-
Kom på det nå, jeg satt selv på jobb rett sør for flystripa her i Bergen, og kan ikke si at jeg hørte noe til varslingsprøven. Litt urovekkende er det, med tanke på at i mine øyne så har Flesland mange potensielle "brannbomber" ala toget på Lillestrøm, som lander og tar av hver dag både i form av fly og helikoptere (ok, veit at sannsynligheten ikke akkurat er veldig stor, men det har vel blitt sagt om mange scenarioer som faktisk har dukket opp de siste årene).
Kommentér
-
Om dere går inn på DSB sin kartløsning, så kan dere bruke filter for å se hvor varslingsanleggene er plassert:
http://kart.dsb.no/default.aspx?gui=1&lang=2
Kommentér
-
http://www.itromso.no/nyheter/article8925157.ece
til tross for at anlegget ble bygd ut i en annen tid, er det fremdeles den eneste måten myndighetene kan varsle befolkningen på.
Dette er en enkel og driftssikker teknologi. Vi vet at vi er sårbare på strøm- og telebortfall, så det å ha denne type løsninger i bakhånd kan være en klok og en billig investering også i framtida, sier avdelingsdirektør Per Kristen Brekke i DSB
Vi tror kombinasjonen av et sms-system og et nasjonalt tyfon-anlegg som vi har i dag vil være et godt verktøy for politiet hvis det skulle bli behov for det
Kommentér
-
Nå er det vel ikke så farlig å få ut meldinger til steder der max en gård blir rammet av selv en atombombeeksplosjon...
Man har vel en del steder laget egne varslingsanlegg i daler nedenfor store dammer, der dambrudd kan ta meg seg mye bebyggelse. Andre steder utenfor byer som kan trenge varslingsanlegg er der ras ned i fjorder/sjøer kan gi "tsunamier", som ulykkene i Loenvannet i 1905 (61 døde) og 1936 (74 døde) og i Tafjord 1934 (40 døde). Et slik varslingssystem er i hvert fall satt i drift i forbindelse med fjellsprekken ved Stranda på Sunnmøre. Katastrofale flommer på grunn av bredemte sjøer som plutselig strømmer gjennom breen (som katastrofene i Simadalen i Hardanger i 1893 og 1937) er neppe lenger en mulighet, der har man laget avlastningstunneler der det kan være en mulighet.At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.
Kommentér
Kommentér