Velkommen til Milforum, stedet hvor du kan møte likesinnede til diskusjoner og informasjonsutveksling rundt det norske totalforsvaret. Dette dekker alle tema fra sikkerhets- og forsvarspolitikk, taktikk og stridsteknikk, rekruttering og utdanning, nyheter og analyser, informasjon om forsvar og samfunnssikkerhet, utstyr og materiell, aktuelle hendelser og militærhistorie, til politi, sivilforsvar og annen type beredskap. Forumet er åpent både for den erfarne som ønsker å spre kunnskapen sin, den som er nysgjerrig etter å vite mer og den som bare ønsker å diskutere løst og fast.
Registrer deg!
For å få adgang til flere deler av Milforum, må du registrere deg, noe som er en rask og enkel prosess.
Oppfordring: Ikke bruk mil.no eller annen identifiserbar epostadresse med fullt navn eller arbeidsgiver.
DSB:
Sivilforsvaret har vært i innsats i nesten 55 000 timer i juli. Til sammenligning er gjennomsnittstallene de siste åtte årene 42 000 timer for et helt år.
Regjeringen skulle gi Sivilforsvaret moderne og oppgradert materiell. Nå reagerer flere distriktssjefer på beskjeden om å lete etter billige og brukte kjøretøy på Finn.no.
Hvor mange km ruller sivilforsvarets kjøretøy i året? Jeg synes ikke det virker som en veldig dårlig idé å kjøpe brukte kjøretøy, forutsatt at man får tak i den type kjøretøy man trenger og at de er i god stand.
All animals are equal, but some animals are more equal than others.
I utgangspunktet er vel slanger såpass gamle som er godt vedlikeholdt, brukbare men jeg ser definitivt problemstillingen i og med at gummi gjerne følger ferskvareprinsippet. Og da duger det fort "aldeles ikke". Får håpe de som var på skogbrannslukking i sommer brukte det eldste slik at slitasjen krever materiellet byttet.
Shaking the ground with the force of a thousand guns
I dag øver Hedmark sivilforsvarsdistrikt på situasjoner der mange er skadd og utsatt for et ukjent farlig stoff. Nasjonal helseøvelse 2018 har flere hundre deltakere, og profesjonelle skuespillere bidro til en svært realistisk øvelse for de tjenestepliktige.
Det er ikke vanlig at Sivilforsvaret støtter Forsvaret. Men i forbindelse med bergingsoperasjonen av fregatten Helge Ingstad har Sivilforsvaret bidratt med personell og materiell for å lyssette havarist og bergingsfartøyer. I tillegg til betydningen av å støtte en annen statlig etat og samarbeidspartner, har oppdraget gitt oss viktig erfaring på bruk av eget materiell.
Sivilforsvaret har bidratt med lyskastere, strømaggregater, varmetelt og driftspersonell. Vi har hatt 2-4 personer i sving hver kveld/natt siden fredag, deriblant elektrikere. Personellet kommer fra mobil forsterkningsenhet og fredsinnsatsgruppen i Bergen. Utstyret ble fløyet inn med helikopter på fredag. Oppdraget avsluttes i dag.
Mobil rensenhet ble også kalt ut på fredag, men det har ikke vært behov for denne kapasiteten, så utstyret ble hentet i går.
Vi takker våre dyktige tjenestepliktige befal og mannskaper for innsatsen, og ønsker Forsvaret lykke til videre med bergingsoperasjonen.
GAMLE PLANER blir til nye !
Øvelse Trident Juncture 18 CPX begynner i dag. Hordaland sivilforsvarsdistrikt har børstet støvet av gamle planer og har foretatt en mental omstilling fra fred til krig. Nå diskuteres krigsreserver, tilfluktsrom, evakuering og flyktningestrømmer. Vi regner med en bratt læringskurve, og mange spørsmål må besvares. I dag er første utfordring klar: Vi mangler nok folk !
Er det den som forteller om private anlegg og at generelt sett veit ikke folk om at de har vedlikeholdsplikt for anlegget ? Den var fin.
Sivilforsvaret, derimot, ble kalt ut for å bistå brannvesenet ved Molde i forbindelse med brann der i dag, var snakk om minusgrader som gjorde ting verre for redingsetaten og da er all bistand god bistand - og bistand fra Sivilforsvaret må da vel kunne antas være god bistand i så måte.
Sivilforsvaret la ned hele 93 721 innsatstimer i 2018. Det er klar ny rekord. Totalt kostet innsatsene til Sivilforsvaret cirka 26 millioner kroner.
Våren og sommeren 2018 ble den mest krevende skogbrannsesongen noen sinne og Sivilforsvaret bistod ved 120 skogbranner. Sivilforsvaret hadde personell i skogbranninnsats hver eneste dag i juli og Troms er det eneste fylke hvor det ikke var skogbranninnsats med Sivilforsvarets mannskaper.
6 841 mannskaper i Sivilforsvaret la ned 93 721 innsatstimer i 2018. Til sammenligning er gjennomsnittet siden 2010 på 3 803 personer i innsats og 42 365 innsatstimer i året.
Samfunnssikkerhetsprisen for 2018 går til de tjenestepliktige i Sivilforsvaret for ekstraordinær og uselvisk innsats i forbindelse med slokkingen av de mange skogbrannene i fjor sommer.
Representanter for deltakere i redningsarbeidet etter hendelsene med Viking Sky og Hagland Captain i Hustadvika 23. og 24. mars ble invitert til lunsj i regjeringens representasjonslokaler tirsdag i forrige uke.
Her fikk deltakere fra redningsaksjonen møte blant annet statsminister Erna Solberg og samfunnssikkerhetsministeren Ingvil Smines Tybring-Gjedde som uttrykte stor takk til alle som var involvert i redningsoppdraget.
Sivilforsvaret (SIV) var representert ved fungerende distriktssjef ved Møre og Romsdal sivilforsvarsdistrikt, Eva K. Strømskag. Fra DSB deltok sjef Sivilforsvaret Tore Ketil Stårvik og utredningsleder i DSB Hilde Bøhn.
Som vår samfunnssikkerhetsminister sa gjorde alle sitt beste og de gjorde det sammen. Ressursene fant hverandre. Det var vårt inntrykk under hendelsen også. - Kjennskap og kunnskap om hverandre er nøkkelen til godt samarbeid når det virkelig gjelder, sier fungerende distriktssjef ved Møre og Romsdal, Eva K. Strømskag. Hun uttrykker stolthet over alle som deltok i hendelsen, både Sivilforsvarets personell, DSB og samarbeidspartnerne.
Sivilforsvaret har nå avsluttet sin innsats ved Veslemannen etter at NVE i dag endret farenivået til grønt. I den forbindelse opphevet Politimesteren ferdselsforbudet i området, og beboerne kunne endelig flytte hjem igjen.
Ifølge NVE vil det ikke bli rødt farenivå igjen, det vil si at en epoke er over for Sivilforsvaret sitt oppdrag ved Veslemannen.
Over 470 tjenestepliktige og ansatte fra distriktet har nedlagt nesten 6300 arbeidstimer i denne forbindelsen. Sivilforsvaret har blant annet bistått med vakthold, observasjon- og lyttepost, opprettholdelse av ferdselsforbudet gjennom 16 evakueringer siden 2014.
Jeg vil berømme de tjenestepliktige og ansatte som har bidratt her i så mange år. Og ikke bare dem, men også familiene og arbeidsgiverne deres. Jeg er stolt over det som er gjort her. De tjenestepliktige har utført oppdraget på en meget profesjonell måte som det står stor respekt av. Så tusen takk til alle dere som har bidratt gjennom alle disse årene!
Må også trekke frem det gode samarbeidet vi har hatt med politiet, fylkesmannen, NVE, Bane Nor, DSB og alle andre som har vært involvert - det har vært helt unikt, forteller fungerende distriktssjef, Eva K Strømskag.
Ditt eget beredskapslager
9 liter vann per person
to pakker knekkebrød per person
en pakke havregryn per person
tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
tre bokser med pålegg med lang holdbarhet per person
noen poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade
medisiner du er avhengig av
ved-, gass eller parafinovn til oppvarming
grill eller kokeapparat som går på gass
stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe
fyrstikker eller lighter
varme klær, pledd og sovepose
førstehjelpspakke
batteridrevet DAB-radio
batterier, batteribank og mobillader til bilen
våtservietter og desinfeksjonsmiddel
tørke-/toalettpapir
litt kontanter
ekstra drivstoff og ved/gass/parafin
rødsprit til oppvarming og matlaging
jodtabletter (til bruk ved atomhendelser)
Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.
Ikke så forskjellig fra hva som står i min utgave av "For å overleve", utgitt av Direktoratet for sivil beredskap i 1980:
Enhver familie bør ha:
Beredskapslager av mat og drikke.
Forslag til kriselager av mat og drikke for en familie på fire personer for fjorten dager:
Mat:
-----
8 bokser middagshermetikk
10 bokser rederveproviant (turistproviant)
4 bokser leverpostei
2 kg (8 pakker) knekkebrød eller flatbrød
1 kg kjeks
2 kg havregryn
1 kg ris
4 kg hvetemel/byggmel
1 kg makaroni
2 bokser skummet tørrmelk
4 bokser kondensert melk
2 kg margarin
4 bokser sardin i olje
8 suppeblokker/poser
1 kg rosiner eller annen tørket frukt
4 kg sukker
Kakao og kokesjokolade
Buljongterninger
Pulverkaffe
Vitamintabletter
Tørrgjær
Vakumpakket tran
Drikkevarer:
--------------
Vann i plastbeholdere eller liknende
Mineralvann - vørterøl
Desinfeksjonspulver eller tekniketter for klorering av drikkevann
Husk:
- Drikke er viktigere enn mat
- 1 person trenger 1-2 liter væske pr. døgn
- Vanlig friskt vann kan oppbevares svært lenge uten å bli helsefarlig. Det bør oppbevares mørkt og kjølig.
At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.
Norge har sendt et bidrag på 20 personer fra Emergency Medical Team (EMT) for å hjelpe det lokale helsevesenet på Samoa etter et alvorlig utbrudd av meslinger.
Det er DSB og Sivilforsvaret som står som arbeidsgiver, og organiserer og koordinerer den norske innsatsen i nært samarbeid med Helsedirektoratet.
Kommentér