Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Nye telt

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Nye telt

  SF og forsvaret skal kjøpe nye telt. Ikke ille at det faktisk skal kjøpes inn nye ting til etaten...

  NORLENSE INNGÅR RAMMEAVTALE MED FORSVARET OG DSB
  Den 6.10. inngikk NorLense rammeavtale med Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB). Rammeavtalen innebærer leveranse av oppblåsbare høytrykkstelt til Forsvaret og DSB over en periode på fire år

  Hele pressemeldingen: norlense.no/index.php?option=com_conten ... mp;lang=nb

  Mere om teltene:
  norlense.no/index.php?option=com_conten ... mp;lang=nb

 • #2
  Re: Nye telt

  Opprinnelig skrevet av Dommern
  Ikke ille at det faktisk skal kjøpes inn nye ting til etaten...
  Det er gode ting! Jeg mener Kongeriket ligger litt etter i forhold til hvordan nivå man burde ligge på i forhold til sivil beredskap, så dem skal bare handle mer og putte inn penger til trening.

  Kommentér


  • #3
   Re: Nye telt

   Så det ble NorLense telta valget falt på til slutt,personlig liker jeg de gamle teltene bedre men disse har helt klart sine fordeler.
   Svabergsindianer

   Kommentér


   • #4
    Re: Nye telt

    De gule på bildet var i bruk under CR10, så vidt jeg husker.
    Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

    Kommentér


    • #5
     Re: Nye telt

     Noen som har brukt dem? Så som jeg skjønner det, så trenger man ikke stag på innsiden. Det burde medføre at det er en smal sak for én mann å sette det opp.

     Teltene vi har nå er gode, men for å sette det opp effektiv skal man helst ha 3 mann. Får også inntrykket av at de nye teltene er noe lettere også, ikke akkurat et minus (så lenge slitestyrken er god nok).

     Kommentér


     • #6
      Re: Nye telt

      NorLense teltene finns i systemet allerede dog i hovedsak oppe i nord(er 2-3 FIG'er i mitt distrikt med disse) men vet også Sør Trøndelag har fått.

      Teltene settes opp ved hjelp av trykkluft (dykkerflaske) så man er ikke avhengig av strøm for å få de opp,de ar også som du sire noe lettere men er fremdeles såpass tunge at man må være minst 3-4stk for å plassere de der man vil.

      Minuset er at det tar tid å få de opp,siden man fyller de med en dykkerflaske må man være obs på ising i ventilen(fyller man for fort fryser det og fyller man for sakte fryser det) komprimert luft er KALD.
      Svabergsindianer

      Kommentér


      • #7
       Re: Nye telt

       Det med trykkluft virker som et dobbeltegget sverd. Sikkert greit når alt funker, men med el-pumpe funker det så lenge man har el, og er man ikke knyttet til nett så har vi jo aggregat på alle FIG-biler. Om du går tom for komprimert luft ute i skogen, hva gjør man da?

       Men ingen stag, eller?

       Kommentér


       • #8
        Re: Nye telt

        Jeg er nok faktisk ninja i disse teltene. De kommer som to typer, lagstelt og kryss. I kryssene kan du sette sammen 4 lagstelt. Lagsteltene har 12 stenger som holder luftpølsene frahverandre. Kryssene har 4 stenger, dersom jeg husker riktig.

        Teltet kan kles innvendig med et innertelt som blender godt, i tillegg til at det isolerer. Å ligge i Nord-Norge midtvinters uten innerduk er IKKE å anbefale! Dersom VAM-en slutter å fungere er du fucked, for disse teltene blir noe helt insane kalde uten oppvarming. Det kjennes mye kaldere inne i teltene, enn hva det er ute når de ikke fyres. Jeg skjønner ikke helt hvordan det er mulig, men det blir faktisk kaldere inne i teltene enn hva det er ute. Videre bør en ha en stor VAM per 2 telt, for at det skal bli levelig vinterstid.

        De to gangene jeg har vært med og brukt disse teltene, har vi ikke fått levert mellomstykkene for å montere teltene sammen. Vi har da måttet improvisere, ved å flette inngangene sammen og brukt gaffa for å få det tett. Det har fungert greit, men det er serdeles tidkrevende å bytte fra glidelåsåpning til mellomstykke og å flette tar enda lengre tid.

        Etter at øvelsen er ferdig, ble teltene sendt i retur til Norlense for at de skulle renses og repareres (det var nødvendig!). Typiske skader som ble på teltene etter bruk var at hempene for teltpluggene revnet, festepunktene for stengene falt av under kraftig vind, pølser på teltene pungterte (men nokså lett å bytte uten å ta ned hele teltet pga. stengeventiler tok ca. 3 kvarter å bytte pølse fra et "deletelt". Et stor drawback ved teltene er at de er umulig og pakke tilbake i zargeskassene de kommer i uten å bruke elektrisk pumpe for å få ut all luften. Glidelåsene i åpningene er nok det eneste ved teltet som er helt rævva. Disse tåler ikke bruk, og de måtte byttes jevnlig på hovedinngangen. Dette er forøvrig ganske lett å gjøre, men det bør ikke være nødvendig.

        Tips og triks:

        -Skal du sette opp teltene midtvinters så er det veldig greit å sette det opp i en slak bakke mtp. drenering av smeltevann, og gjerne en filtduk under. Hvis ikke får du en vannsengeffekt under teltet av sølevann pga. tele, selv om det er brøytet godt på forhånd. Det er også smart å legge filt inne i teltene for å isolere og trekke til seg smeltevann fra støvler etc. Da slipper man at alt som ligger på gulvet blir vått.
        -Åpningene til VAM-slangene er en fordel og knyte opp, slik at smeltevann fra nysnø/regn ikke kan renne inn i teltet. Vi slet en del med dette, før vi klarte å lokalisere hvor det kom inn fra. Viktig å knyte opp disse, selv om det går VAM-slanger gjennom dem.


        Det tok ca. 10 mann 2 dager å sette opp 700 kvadratmeter med telt første gangen vi gjorde dette. Vi hadde da et tremannslag som driftet teltene med alt fra å tørke opp vann, passe på at VAM-ene gikk etc.

        Posten virker kanskje negativ, men det er i utgangspunktet ett bra telt.
        Si vis pacem, para bellum.

        Kommentér


        • #9
         Re: Nye telt

         Går man tom for luft kan jo en vanlig kompressor brukes men da er man jo avhengig av strøm igjen,det kan også brukes bremseluft fra lastebil....funker som gull det.
         I motsetning til de gamle teltene er der ikke nødvendig å etterfylle ved temperaturendringer.(påstås det)
         Der er stag,4stk tar jeg ikke helt feil.

         I allefall et av de teltene vi har i distriktet her er det ikke fast bunn i slik at det kan brukes over åsted osv noe Politiet setter stor pris på.
         Svabergsindianer

         Kommentér


         • #10
          Re: Nye telt

          ...og går alt til h... så er det bare å mobilisere laget for å blåse til man blir blå.

          Nuvel. Telt er utrolig viktig, spesielt med klimaet vi kan ha i riket. Konsekvensen av en større ulykke/katastrofe har potensiale til å øke drastisk dersom man ikke har muligheten til å kunne sette opp slike telt raskt og evt etablere feltsykehus der man kan behandle mindre skadde og evakuere kritisk skadde. Nå har jeg aldri tjenestegjort i sivilforsvaret, har kun kjennskap til dem gjennom noe markørtjeneste og div briefer, men hvor raskt klarer man å rykke ut med disse teltene? 30-60 min?

          Kommentér


          • #11
           Re: Nye telt

           Alt avhenger jo selvfølgelig av avstand til skadestedet men fra alarmen går til at jeg skal ha et lag klar til avmarsj fra lager er vel cirka 30min.

           Det heter seg vel at en FIG skal være klar til innsats iløpet av 30-60 min.
           Svabergsindianer

           Kommentér


           • #12
            Re: Nye telt

            Selvfølgelig avmarsj fra lager jeg tenkte på ja. 30min, det er bra. Varslingsrutine gjennom privat GSM, så rykker man ut med de som dukker opp?

            Kommentér


            • #13
             Re: Nye telt

             Opprinnelig skrevet av njetnjet
             ...og går alt til h... så er det bare å mobilisere laget for å blåse til man blir blå.
             Neppe, en trenger 8 bar for at disse skal stå skikkelig.
             Si vis pacem, para bellum.

             Kommentér


             • #14
              Re: Nye telt

              Vi blir varslet gjenom privat mobil ja så da er det bare å slippe det man har og komme seg på lagret ihf, som regel rykker vi ut med 1.lag og relevant utstyr først også kommer de resterende etterhvært.

              Problemet mange ganger er at Politiet ofte er sene med å mobilisere SF.
              Svabergsindianer

              Kommentér


              • #15
               Re: Nye telt

               Ja ser den. Hadde brief med polisen i fjor der dem sa akkurat det samme. De på taktisk nivå tror kanskje med en gang at de takler situasjonen, og de på operativt og strategisk nivå kvier seg kanskje litt for å dra i gang storalarmen for tidlig. Erfaringen viser vel av SF kan være en god ressurs, selv ved små caser. Heller dra ut SF i felten 3 ganger for mye enn 1 gang for lite sier nå jeg.

               Opprinnelig skrevet av binders
               Neppe, en trenger 8 bar for at disse skal stå skikkelig.
               Ja som jeg sier, blåse til man blir blå, hehe.

               Kommentér


               • #16
                Re: Nye telt

                Opprinnelig skrevet av njetnjet
                Heller dra ut SF i felten 3 ganger for mye enn 1 gang for lite sier nå jeg.
                Hear hear!

                Kommentér

                Fremhevede emner

                Collapse
                 

                Forsvarets jobbsøkerregister

                Militær kompetanse tar lang tid å skape og koster forsvaret masse. I løpet av de siste 4 årene så har det vært gjort test på et jobbsøkeregister. Disse testene har vært vellykket og rulles nå ut i større skala. Ønsker du deg tilbake i Forsvaret igjen så er det bare å registrere seg.                https://forsvaret.no/jobb-i-forsvaret/jobbregister...
                 

                Luftforsvarets organisering

                Har tilbrakt noe tid på Wikipedia og prøvd å skrive om bl.a Luftforsvarets organisering.

                Sjekk gjerne ut her, og kom med med tilbakemeldinger om det er noe som bør endres:
                https://no.wikipedia.org/wiki/Luftfo...derlagte_baser

                For øyeblikket jobber jeg med 132. Luftving (lenke), og da spesielt Baseforsvarsskvadronen. Og nå lurer på hvor Nasjonal Innsatsstyrke (lenke)...
                 

                Sikkerhetsloven


                (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                 

                UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                ...
                 

                Fokus: Etterretningstjenesten


                Etterretningstjenesten


                Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

                Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
                 

                100 ÅR ETTER

                100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
                 

                Et nytt forsvarskonsept?

                I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
                 

                Beskikkelser på Milforum

                Det er flere brukere som de siste dagene har fått sine velfortjente befalsgrader på milforum for god innsats. Siden ordningen nettopp er innført, er det litt for mange som har blitt sersjant (OR-5) eller sersjant klasse 1 (OR-5+) til at vi kan gi en individuell vurdering av hver enkelt, men samtlige er gode og solide bidragsytere over tid. Dette gjelder også mange av de som nå har grader mellom menig...
                 

                NSM: Årlig risikovurdering


                Ole Gunnar Onsøien
                NTB scanpix

                – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
                 

                Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering                Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
                http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

                Rapporten dekker hovedpunktene:
                Kode:
                  Globale utviklingstrekk
                  Nordområdene / Arktis
                  Russland
                  Afghanistan
                  Pakistan
                  Kina
                  Midtøsten og Nord-Afrika
                  Iran
                  Sudan
                  Somalia
                  Terrorisme
                  Spredning av
                ...
                 

                Jente i kongens klær? Dette er tråden!

                Oppfordring mottatt og iverksatt. Som jente i førstegangstjenesten er det ofte en del spørsmål som dukker opp før oppmøtedagen og under året i grønt, og en del av disse kan ikke alltid mannfolka/guttungene svare på- nettopp fordi de ikke kan sette seg inn i situasjonen. I denne tråden kan man stille spørsmålene, komme med tips og råd, eller bare dele erfaringer man har gjort seg underveis. Jeg har...
                 

                Tema: Luftforsvaret

                Snublet over denne siden med masse bilder av Luftforsvarets maskiner, helt fra perioden med dobbeltdekkere og til dagens F16. Anbefaler alle med flyinteresse å sjekke det ut! http://airforcephotos.luftkrigsskole...3/Default.aspx
                 

                Forsvarets veterantjeneste (FVT)

                Forsvarsnett: Forsvaret vil ha veteransenter Katrine Gramshaug, SDV, 2007-06-06


                – Forsvaret trenger et rekreasjonssenter for veteraner. Det er viktig at vi nå får på plass et fast sted hvor vi kan tilby tjenester til veteraner, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

                Av Katrine Gramshaug, Personell-, økonomi- og styringsstaben

                http://www.mil.no/veteraner/start/aktue...

                Donasjoner

                Collapse
                Working...
                X