Milrab - gears you there

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Gjennombryting

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

  Gjennombryting

  Opprinnelig skrevet av cwo-kp4
  Må nok til med kraftigere kost enn det for å komme seg gjennom ute på fjell. Med mindre en klarer å få den 40mm granaten inn gjennom skyteskåret. Er fort mør eller rfk som må til om man skal ha fremgang... selv om det ikke frister å skyte rfk der inne.
  Point taken. Innendørs? Fatt 2-3 store propanflasker og plasser dem så nært hindringen dere klarer (men fortsatt i skjul/dekning), åpne kranene, evakuer og vent til dem er tomme, antenn fra sikker avstand - eller fjernutløs med nonelslange/STIS-100 som går hele veien ned til tankene, enten med avkappet ende/gnist og bare det, eller med medfølgende tenner. Hvis ikke gassen har fått MG-crewet til å svime av eller flykte, så blir det ihvertfall thermobaric as fuck der inne. Utradisjonelle hindere krever utradisjonelle gjennombrytningsmetoder.

  Uansett, SOSRA:
  Suppress obstacle
  Obscure obstacle
  Secure obstacle
  Reduce obstacle
  Assault obstacle

  Deretter etabler brohode på farside av hinderet, konsolidèr angreps- og sikringsstyrkene, fortsett angrepet.
  Elite Som En Trensoldat

  #2
  Sv: Vi prater piss (DIS) 2016

  Opprinnelig skrevet av MMB
  Ikke at jeg prøver å være vrang og insinuere at noen som helst er sjanseløse altså! Å tenke seg fram til gode og originale løsninger på vanskelige gjennombrytningsscenarier er alltid ganske artig.
  Interessante poenger! Når man trener og øver på noe spesifikt (som f eks urban krigføring) kan man lett bli forblindet til å tro at det er eneste måten å løse oppdraget på. Det kanskje viktigste militære prinsippet er at man aldri skal gi fienden mulighet til å slåss på like fot om man kan unngå det, men om man sender et lag eller en tropp inn i et hus for å rydde det, er det nettopp det man gjør. Eller verre, fienden som allerede er etablert i huset og venter på deg har en stor fordel. Ekstremt korte stridsavstander og stor intensitet gjør at man nærmest er garantert egne tap.

  Hvis vi ser bort fra spesialstyrker og -politi som inn i et hus i f eks en gisselsituasjon, finnes det mange gode alternativer til å sende inn fotsoldater i et vanlig stridsscenario. Eksemplene til MMB: er gode, og har man en venn i en F-16 med en bombe til overs, som Lille Arne: antyder, er det et godt alternativ til å utsette egne soldater for risiko. Eller hva med en Leo 2 dersom den har skuddmuligheter? Artilleri? Eller som israelerne M-109 direkteskytende, eller en pansret bulldoser som kan meie ned hele skjiten?

  Og dette var bare noen av de stridstekniske valgmulighetene. Taktisk finnes det også noen dersom vi ser at fiendens regulære soldater bruker bebyggelse som en del av sin forsvarslinje - må vi strengt tatt ha de husene? Kan vi heller manøvrere rundt, og gi fienden to valg - enten bli i husene sine og være irrelevante for den videre striden, eller komme ut i det åpne hvor vi kan bekjempe dem?
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

  Kommentér


   #3
   Sv: Vi prater piss (DIS) 2016

   Opprinnelig skrevet av MMB
   Interessant! Går festningen nedover ned i bakken? Var målet med angrepet nå i øvelsen å bare drepe all slask inni? Hvorfor ikke bare da bestille inn 6-8 tankbiler med både LPG (tyngre enn luft) og bensin, dumpe dette nedi anlegget over 24 timer og så sette fyr på hele skiten? Egne liv spart, og minste motstands vei. ;-)
   Når vi ikke en gang får utlevert blågranater, så tror jeg vi kan ta lang fart og drite i tankbiler med LPG og bensin, he he.

   Etter å ha ryddet området utenfor festningen var målet å ta seg inn og rydde festningen for FI. Det var deler av en UTR fra Voss som holdt festningen og festningsområdet. Vi fikk melding om at de var 25 stk. Hvordan disse var fordelt ute og inne har jeg ikke oversikt over. Det var vel kanskje 10-12 pax inne.

   Vi var to innsatstropper, kun bevæpnet med HK416 og MP7, som gikk inn og FI hadde flere ganske så gode stillinger. Vi hadde nok gått på en del tap..

   Da vi entret festningen måtte vi først ned en liten trapp. Denne bunnet i en liten trang gang som kanskje var 4 meter lang. Her lå de FI og ventet. De ser oss før vi er i bunnen av trappen, så der hadde det vært kjekt å hatt splint/sjokk man kunne ha lobbet ned fra utsiden. Etter å ha klarert gangen og kommet litt videre inn i festningen ble vi møtt av en trang spiraltrapp som går 5 etasjer ned i bakken. Fra dette punktet og videre inn i festningen var det aller meste av lys kuttet.   Trappen bunner i et stort åpent rom som leder videre inn i en av en rekke lange og relativt brede ganger. Til høyre og venstre langs disse gangene, dukker det med jevne mellomrom opp mindre og relativt trange ganger. Disse gangene har også en hel del små rom som må klareres.

   En av de lange, brede, gangene


   En av de mindre "sidegangene":


   I minst en av de lange gangene er det noe som kan minne om en liten betongbunker. Denne lå i en 90 graders sving. Vi kom heldigvis mot stillingen på samme side hvor den har inngang, slik at det var relativt greit å få kontroll på den. Det var skyteskår/luke, men så vidt jeg fikk med meg pekte disse ned langs den andre gangen i svingen. Etter det jeg kan huske var det faktisk ingen fi i "bunkeren", men rett utenfor var det en slask som ble bekjempet.

   Vi beveget oss videre uten alt for store problemer, men i enden av en av de andre lange og brede gangene lå det en MG-stilling. Der hadde vi antageligvis blitt skutt opp ganske greit, med tanke på det alt for høye tempoet vi holdt.

   Etter hvert som gangene ble klarert endte vi i et magasin. Her lå det fortsatt noen 300kg granater til utstilling. Rommet ble ryddet ganske bra etter det jeg fikk med meg og det som var av FI i rommet fikk vi kontroll på (2-3). Etter å ha tatt dette rommet ble gjennomføringen avsluttet. Vi fikk tilbakemelding på hvordan det hadde gått, også var det en ny gjennomføring som gikk hakket bedre.

   Del av magasinet:


   Det var mye folk, mye kaos, og kanskje en smule ambisiøst å sende oss ned der..

   Bonusbilde:


   ^ Jeg graver grop. Znuddel står ved siden av PIO og ler.

   Kommentér


    #4
    Sv: Vi prater piss (DIS) 2016

    Opprinnelig skrevet av Rittmester
    [...]

    Eller hva med en Leo 2 dersom den har skuddmuligheter? Artilleri? Eller som israelerne M-109 direkteskytende, eller en pansret bulldoser som kan meie ned hele skjiten?

    [...]
    Amerikanerne brukte ved et par anledninger MICLIC i Irak - altså den kjøretøybaserte versjonen - for å rydde hele gater og omkringlignende hus (ihvertfall rett bak fasadene) for fiender. Rundt 900kg C-4 fordelt over 110m lengde - mao. "verdens tykkeste detlunte" - gir nokså god effekt.

    Jeg er også tilhenger av kun entre bygninger som et absolutt last resort, dersom det er helt oppdragskritisk å gjøre dette. Og skal man først inn i en bygning, så er jeg av den oppfatning at man må se til h.....e å unngå å bruke dørene - både innendørs og utendørs, og heller enten bruke alternativ entringspunkt (også lite hensiktsmessig, men bedre enn hoveddøren) eller lage seg en alternativ inngang (beste løsning) til en bygning eller et rom.
    Må man så må man, men da bør man virkelig kjøre en vurdering på kost-nytte...

    Det som er litt merkelig her, er at det ikke finnes noe formalisert ("fot-")breacherkurs i Forsvaret - for konvensjonelle avdelinger - selv om dette her med breaching, et annet ord for gjennombrytning, ikke er noe liksom kun spesialstyrker skal drive med. SOF-miljøet har et månedsprogram eller så dem sender folk på (pluss kurs/etterutdanning i utlandet), mens for "alle andre i Forsvaret" så er det tidligere lærdom og kunnskap (f.eks. konstruksjon og bruk av div eksplosive ferdigladninger) som går i arv, samt det å integrere "tradisjonell" sprengningstjeneste - pluss også manuelle teknikker med div verktøy - inn i den vanlige taktikken og stridsteknikken som finnes.

    Ta gjerne å skill dette disse relevante innleggene ut i en egen tråd, om det er noe andre som har interesse av det.

    ----------

    Semiskille,
    Litt bakgrunnsstoff: Jeg liker å se på all gjennombrytning som èn og samme greien - og breaching = gjennombrytning. Det spiller ingen rolle om man skal breache et minefelt/piggtrådhinder på Rødsmoen, gjennomføre en VP-sjekk for IEDer i sterkt kanaliserende lende i Afghanistan, entre en bygning, krysse Rhinen eller gjennomføre en landgang på Omaha Beach; Den samme grunnleggende drillen og de samme prinsippene ligger til grunn, med et par tilgjengelige variasjoner av selve styrkedisponeringen og "hvem som gjør hva, når": SOSRA
    1 - Suppress the obstacle: Etablèr ildoverlegenhet inn mot- og på objektet gjennom egen ild (dersom nødvendig).
    2 - Obscure the obstacle: Nekt fienden innsyn på hindringen, slik at hans ild blir mindre effektiv mens selve reduksjonen av hindringen foregår - f.eks. gjennom røykmidler.
    3 - Secure the obstacle: Ta kontroll på-, sikre og dominèr lendet på den umiddelbare nearside ("vår side") av hinderet.
    4 - Reduce the obstacle: Ødelegg- eller på annen måte redusèr selve hinderet (minefeltet, piggtrådhinderet, døren, vinduet, veggen, eller gjennomsøk VPen for IEDer) - samt ved behov også merke gjennombrytningspunktet på en hensiktsmessig måte for oppfølgingsstyrker som skal igjennom.
    I tillegg dersom behov (gjelder stort sett kun når en breacher eksplosivt/ballistisk) kontrollère at man har enten en "Good Breach" eller "Failed Breach", og dersom sistnevnte, iverksette tiltak for å få hinderet ordentlig redusert - slik at man unngår en angrepsstyrke som kommer løpende, men som blir stående der i det åpne fordi hinderet fortsatt er der...
    5- Assault (through) the obstacle: Tvert man har en "Good Breach", angrip igjennom hinderet, etablèr et brohode på farside - også kjent som ta kontroll på- og sikre lendet der - og fortsett angrepet mot fienden.

    Høres disse punktene kjente ut? Hvilken av disse ble f.eks. IKKE gjort under invasjonen av Normandie, Tarawa/Betio, Iwo Jima - eller "den gangen man angrep det SIBO-huset på Mauken?" (dersom man gjorde ting riktig, altså). Handlemåten her er altså akkurat den samme - forskjellen er i skala og fysiske omgivelser, og dermed hvordan ens taktikk og stridsteknikk benyttes. Denne drillen er forøvrig kjent som "Stridsdrill 7 - Gjennombrytning" i Forsvaret.
    Jeg legger til, at ved VP-sjekker har man ofte mulighet for å ta kontroll på begge sider av hinderet/VPen, før man går i gang med selve søket igjennom VPen. Man kan vel sånn sett også argumentere for at den overordnede hensikten med luftlandsettingen natten i forkant av D-Day 1944 var å etablere seg mest mulig "farside" av hinderne (strendene + befestninger), for å binde opp mest mulig av tyskerten slik at ikke all fokus var på forsvar av hinderet, altså strendene + befestninger - og dermed at gjennombrytningsoperasjonen sjøveien og den påfølgende etableringen av brohodet farside skulle gå mest mulig "smertefritt".

    Hvis dette med breaching er noe SOF ikke har "enerett på", så har IKKE ingeniørene enerett på breaching i de konvensjonelle styrker; Breaching er i aller høyeste grad noe også infanteriet skal kunne gjennomføre (selv enkle eksplosive gjennombrytninger IMHO), men der man kan - og skal - requeste kampingeniørstøtte for større og mer krevende gjennombrytninger. Eller identifisere- og planlegge med ingeniørstøtte til gjennombrytninger i forkant av et angrep.

    Så når Rittmester f.eks. foreslår at MMB - enten alene eller med makker - under dekke av ild ifra gode stillinger (Suppress/Obscure/Secure) løper fram mot- og legger fra seg en sekk full av sprengstoff ved hinderet (Reduce) slik at "noen andre" deretter - etter at MMB har kommet tilbake, sekken har smelt og forhåpentligvis drept eller på annen måte satt den MG-stillingen ut av spill - kan følge på og slå fienden (Assault), så er ikke dette nødvendigvis en så dum løsning. Drillen SOSRA har altså blitt fulgt, men den fysiske handlemåten har i dette tilfellet vært tilpasset situasjonen og lendet på stedet.

    ----------

    I så måte, så er bruk av sprengstoff bare èn av veldig, veldig mange måter - altså at verktøy - å redusere et hinder på. Andre verktøy er manuelt verktøy (fantasien setter grenser), ballistiske løsninger (hagler f.eks.) eller mer improviserte løsninger (propan som nevnt over, f.eks.) - i noen tilfeller trenger man ikke verktøy en gang, kun ildoverlegenhet og blindemidler (om man skal over et stort åpent område f.eks. - fra èn trelinje til en annen).

    Noen eksempler:
    1. Man må igjennom en betongmur med armeringsjern (for eksempel lage entringspunkt på en bygning). Bruke sleggen og/eller trykkluftbor og stå og slå i et par timer, eller bruke en nokså nøye utregnet sprengladning - gjerne rettet/fordemmet med vannbeholdere dersom praktisk mulig - og eventuelt følge opp rett etter smellet med en grov boltkutter for å ta det armeringsjern som ikke sjeldent blir hengende igjen?

    2. Man kommer til døren som er låst med kjetting og hengelås. Bruke en mindre sprengladning for å kappe denne, eller ta fram denne grove boltkutteren igjen? Hva er hurtigst - hva er sikrest - hva er mest omstendelig i forhold til logistikken?

    3. Vinduet i første etasje man må igjennom. Sprenge dette i sund, eller nøye seg med "break & rake" - altså knuse ruten, rive bort glasskår og bruddstykker fra bunnen? Hva vil være mest tidsbesparende og sikkert (finnes ikke noe fasitsvar - dette er situasjonsavhengig)?

    4. Gipsveggen inni huset. Ta døren like bortenfor, eller bruke smørefett og èn lengde med detlunte (+ dertil egnet tennsystem for å få nødvendig standoff) for å klistre seg- og så lage seg en egen "døråpning" i denne veggen?

    5. Inni det store skipet, og man må ta seg fra skott til skott. Fram med baufil og sage? Fram med tildels grove Blade-ladninger (= dyre kutteladninger på kveil, med innebygget klebestoff og en kobberpaste for å få rettet effekt) - med alt det dette innebærer av "fram tilbake, fram fram, tilbake" når man til stadighet må legge opp ladninger, trekke tilbake til i sikker avstand/dekning (NOT a laughing matter inni en metallkonstruksjon, som reflekterer og fokuserer sjokkbølger fra detonasjoner veldig effektivt), smelle og så ta neste skott, og rinse repeat? Eller bare ta med seg en OxyArc termisk lanse og kutte seg i vei dit man skal?

    6. Man kommer til en tykkere tredør. Gamble på at rambukken eller brekkgjernet gjør jobben med det samme, eller bare kjøre minste motstands vei fra starten av og fatte motorsagen...?

    7. Man kommer til en eller annen mur som er rundt 2-3m høy. Sprenge seg igjennom denne (eller finne seg en dør å gå igjennom), eller finne fram stigen og klatre over?

    8. Minefeltet med nedgravde stillinger - med overlappende ildsektorer - i et forberedt forsvar i front. Gjennomføre manuell minerydding, med en snittfart på rundt 5 minutter per meter - eller kjøre en MICLIC /Lett Bærbar igjennom feltet og gunne på?

    9. Det der tredoble kveilhinderet, med nedgravde stillinger - med overlappende ildsektorer - i et forberedt forsvar i front. Finne fram piggtrådhansker og piggtrådkutteren, eller hurtig kjøre på med rørladninger under hinderet, trekk tilbake, smell og angripe videre?

    Likhetstegn i alle disse eksemplene over? Man konstaterer en hindring (enten før eller etter man fysisk står på det). Ved behov etablerer ildoverlegenhet. Sikrer egen side av hinderet. Man reduserer hinderet. Man angriper videre. SOSRA.

    ----------

    En breacher - enten det er snakk om en dude til fots eller noen i en IngPV - gjøres god bl.a. av godt e-arbeid på objektet man skal jobbe på i forkant (f.eks. plantegninger, tekniske data på materialer/oppbygning på dører/vinduer i bruk, betongtyper- og tykkelser, satelittbilder av dimensjoner på minefelt, størrelse og komposisjon av kveilehindere) og mer enn nok egentreningstid for seg selv/sine umiddelbare andre breacherkollegaer, der vedkommende virkelig får dyrket faget og sprengt, kuttet, kappet, slått, knust og sagd og brent alle mulige kombinasjoner av materialer for å få intimkunnskap om hvor mye hva faktisk tåler - og hva metode som fungerer best på hvilke materialer.

    En god breacher acter på dette e-arbeidet og lager/prepper sine eksplosivladninger deretter, samt prioriterer, prepper og stacker sitt verktøy mest mulig hensiktsmessig for oppdraget som skal gjennomføres - og er i stand til å hurtig bedømme hva metode- og hvor mye av hva som må til for å redusere det enkelte hinderet når han plutselig står der i en klinsj og må ta en rask beslutning på hvordan han vil angripe problemet - nettopp på grunn av sin intimkjennskap til materialtyper fordi hans avdeling har spilt ham god med treningstid og midler.

    Dette innlegget her tar kun for seg det mer overordnede prinsippene, og jeg har latt være å touche innpå de mer nittygritty detaljene omkring stridsteknikk, plassering og stacking av folk, hvem som gjør hva og når - samt også mest mulig effektiv bruk av verktøyer og sprengladninger.

    Med dette her i bakhodet, så kan man altså spørre seg: Hvor smart er det sånn egentlig (joda, jeg skjønner det er litt for motivasjonen og "god stemning" sin del også, altså), for en mindre styrke - uten å ha håndgranater en gang - å angripe et kystfort med en fiende som har etablert seg i forberedte stillinger ihvertfall på innsiden? ;-)
    Elite Som En Trensoldat

    Kommentér


     #5
     Sv: Vi prater piss (DIS) 2016

     MMB var i første bølge på Juno Beach. Eller var det bestefaren?

     Så må man huske at forsvarsstrid i bebyggelse følger de samme retningslinjer som i annet lende (forskjell er tredimensjonalt lende og avstander). Gjensidig støtte av stillinger (i forskjellige bygninger) med overlappende skuddfelt, flankerende ild, dekning i front, aldri bruke stillinger med observasjons- og ildmuligheter inn enn rekkevidde på egne våpen etc. Betong og kjellere i nedbrente/bortsprengte hus gir gode dekningsmuligheter uten å måtte grave feltbefestninger.
     At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

     Kommentér


      #6
      Sv: Vi prater piss (DIS) 2016

      De som vil lese litt om breaching kan starte med FDNY sin Forcible Entry TTP: http://www.blackwoodfire.org/docs/truck%20companyops/Forcible_Entry[1].pdf

      Riktig nok ikke noen eksplosiv eller ballistisk breaching, men jaggu om ikke du lærer en ting eller 2 om dører og mekanisk breaching. Dirking av låser er visst nok også noe som er veldig kjekt å kunne, det er stille og lager lite spor.
      - Don't confuse enthusiasm with capability

      Kommentér


       #7
       Gjennombryting

       Innlegg om gjennombryting er kopiert fra en annen tråd, og limt inn.
       Et tema som fortjener en egen tråd.
       Odd objects attract fire. You are odd.

       Kommentér


        #8
        Sv: Gjennombryting

        Jeg har lagt ut en liten innføring i manuell gjennombryting tatt fra en gjennombrytingshåndbok fra US Navy SEALS på DIS. Håper det er av interesse.
        There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

        Kommentér


         #9
         Sv: Gjennombryting

         Fun_Pop_216x216.jpg
         pioff:


         Bring it :-D
         Godkjent sansoldat

         Kommentér


          #10
          Sv: Gjennombryting

          I siste nummer av Forposten (2/2016 , s26-29) finner vi også en interessant artikkel om gjennombryting, Combined Arms Breach. Forfatterne er fra Tmbn, og eksempelet de benytter er et angrep i kompaniforband.

          https://forsvaret.no/hogskolene/Fors...nettutgave.pdf
          Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

          Kommentér

          Annonse i emne

          Collapse

          Donasjoner

          Collapse
          Working...
          X