Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Forsvarets bordingskapasiteter

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Forsvarets bordingskapasiteter

  Har grublet på dette rundt bordingskapasitetene i Forsvaret en stund nå, og etter en del søk på forumet og andre steder grubler jeg fremdeles.

  Slik jeg ser det har vi følgende avdelinger som kan drive "skarp" bording av fartøy om nødvendig:
  - MJK
  - FSK/HJK
  - KJK
  - SHV Bordingslag

  Jeg antar at spesialstyrkene vil brukes i første rekke i enkelthendelser (f.eks Elektron eller kapring av danskeferja).

  Tar man utgangspunkt i dette, når vil man egentlig få bruk for de andre to avdelingene? Jeg vet at SHV skal bistå Politi/Toll med visitering, men i hvor stor grad brukes denne kapasiteten egentlig? Har det noen gang skjedd? Og er ikke Delta langt bedre trent på slikt?

  Og hvorfor har man "dobbel" kapasitet i MJV nå med både MJK og KJK bordingskapasitet? Jeg trodde meningen med MJV var at de ulike avdelingene skulle støtte og utfylle hverandre, ikke "konkurrere"?
  Hva skal KJK bording brukes til som er forskjellig fra det MJK allerede kan brukes til?

  Hvis jeg må drepes før å høre svarene, klarer jeg meg fint uten.
  Og så drar vi helst ikke inn *** (moderert) i denne diskusjonen, ettersom det blir ren spekulasjon.
  Last edited by hvlt; DTG 242219 Nov 11, .
  As you wish.

 • #2
  Det er vel en nasjonal handlingsplan, både på HVOR det skjer, NÅR det skjer og HVEM som blir sendt.
  Det skal jo være mulig at to-tre skip blir kapret, det er da greit at vi har 4 enheter som kan borde og ta tilbake skipet.
  Eller så kan politikerne får styre, slik som de alltid gjør, i grøfta.

  Det skjer jo særdeles få kapringer her i distriktet, men bl.a MJK gjorde en god jobb i Somalia!
  Så fremt det ikke forekommer noen kapringer her, så kan vi vel legge ned hele gjengen?
  Ikke noe jeg ville gjort, men med all den nedleggelsen som skjer her i distriktet så er det ikke umulig...

  Norge har en ekstremt stor kystlinje, er smart å ha gode bordingskapasiteter!
  Your signature cannot be longer than 70 characters long.

  Kommentér


  • #3
   Skulle ikke forundre meg om SHV hang i en syltynn tråd. Ved kapring i fredstid er det vel kun FSK som er aktuell av militære avdelinger. (iallefall i første omgang)

   Kommentér


   • #4
    Hvis vi ender opp med to cruiseskip a 5000 passasjerer og mannskap overtatt av Tjen Folket/Vigrid/Hamas så tviler jeg på at vi klarer å ordne opp i det på egenhånd.

    Det jeg da lurer på er når vi ber om internasjonal hjelp. Dette temaet har tidligere kommet opp ifbm. norske (spesial)soldater i Afg. Jeg mener at en slags europeisk "Rainbow 6" ble nevnt.
    DYT-DYYYYYT-DYT

    Kommentér


    • #5
     Sånn kan det gjøres:http://www.phs.no/bibliotek/phsbibl/...pstroppen2.pdf
     Død over ulven!

     Kommentér


     • #6
      Delta/ MJK/ FSK skal på egenhånd klare å borde å rydde X tusen lugarer og andre rare rom hvor det holdes flere tusen sivile som gisler av hundre(vis) terrorister innenfor en rimelig tid? Mens halvparten av de militære er i Adenbukta eller i Afg.? Og to skip samtidig?
      DYT-DYYYYYT-DYT

      Kommentér


      • #7
       Opprinnelig skrevet av Vannglass Vis post
       Delta/ MJK/ FSK skal på egenhånd klare å borde å rydde X tusen lugarer og andre rare rom hvor det holdes flere tusen sivile som gisler av hundre(vis) terrorister innenfor en rimelig tid? Mens halvparten av de militære er i Adenbukta eller i Afg.? Og to skip samtidig?
       Hvis det er hundre terrorister så ser det nok mørkt ut ja!Da er en orgie i blod ikke til å unngå.Men les artikkelen jeg la ut link til,den er ganske interessant.
       Død over ulven!

       Kommentér


       • #8
        Opprinnelig skrevet av Vannglass Vis post
        Delta/ MJK/ FSK skal på egenhånd klare å borde å rydde X tusen lugarer og andre rare rom hvor det holdes flere tusen sivile som gisler av hundre(vis) terrorister innenfor en rimelig tid? Mens halvparten av de militære er i Adenbukta eller i Afg.? Og to skip samtidig?
        Tar du ikke bittelitt av nå? Hundrevis av terrorister?
        Jeg er faktiskt mer redd 10 godt trenet terrorister på fastlandet.
        Men om en stor aksjon mot et eller flere cruiseskip skulle oppstå, regner jeg med at flere land hadde blitt involvert (på alle vis), da passasjerene/skipene neppe hadde vært Norske.

        Kommentér


        • #9
         Dette er ren spekulasjon fra min side:
         Når det gjelder SHV, tenk deg heller et scenario der alle skip som kommer til et gitt område må bordes, klareres og gjennomsøkes, p.g.a. økt trussel, men der de fleste skipene ikke inneholder noe mistenkelig. Det blir veldig mye bording, kanskje over flere uker og måneder. Jeg tenker meg at SHV har med seg folk fra Tollvesnet, SHV border og klarerer, så sjekker Tollvesnet skipet. De spissere styrkene (MJK, KJK og HJK) border skip der det er størst risiko for motstand.
         Last edited by Tusseladd; DTG 260209 Nov 11, .

         Kommentér


         • #10
          Det er et par interessante juridiske forskjeller mellom land og sjø her. Under anløpsforskriften har forsvaret hjemmel til å inspisere ethvert ikke-militært utenlandsk fartøy. Dvs. at det er mulig å utføre bordinger i fredstid uten bistandsinstruks. Bordinger deles inn i tre kategorier: cooperativ, none cooperative og opposed. Selv om alle de ovennevnte enhetene skal kunne utføre alle tre, er det vel nærliggende å tenke seg at FOH kommer til å prioritere, avhengig av tilgjengelighet og trussel. Vi bør vel nevne KV her også. De utfører jo en haug cooperative bordinger hvert år. Vi kunne vel tenke oss en situasjon hvor man har økt beredskap og grensekontroll. Med vår kyst og antall skipsanløp, skal det ikke mye til før vår bordingskapasitet går i metning. Særlig fordi alle ovennevnte kanskje med unntak av SHV vil ha andre oppgaver i tillegg.

          Kommentér


          • #11
           Selv undres jeg over at KJK begynner med bording, men tenker kanskje at de ser på det mer som en kjekt å ha ferdighet når man tross alt operer i kystsonen. I en krigssituasjon kan man jo helt klart se fordeler med at større deler av MJV enn de få operatørene i MJK har trent på å ta over et skip. Når det gjelder SHV BOR ser jeg virkelig ikke hvordan de er i konkurranse med SOF gutta når det gjelder bording. Klart blir danskeferga kapret av terrorister så vet jo alle hvem dette oppdraget tilhører, men hva om et russisk fiskefartøy ikke vil la seg inspisere og nekter å etterkomme ordre om å legge til kai? Skal man sende en gjeng med marinejegere etter dem? SOF en begrenset ressurs, mye utenlands, ikke sikkert de er tilgjengelig uten mye styr for fly dem inn. SHV BOR lag er i ulike nærteiger rundt om og kan brukes uten for mye kostnader, uten at det blir noe dårligere utført jobb når det gjelder slike oppdrag. I fredstid tenker jeg at alt opp til non cooperative er det veldig greit og fornuftig å bruke SHV til. Det er ikke SEAL som gjør alle bordinger i USA, kystvakten har egne bordingslag, noe vi ikke har i den norske kystvakta. Da burde det jo være greit å benytte seg av SHV når man ikke forventer en opposed situasjon, og dermed redusere den allerede store oppdragsmengden til spesialstyrkene våre. I en evt krigssituasjon vil det som det nevnes over her være et sprengt behov for bordningskapasitet langs kysten, tror ingen her inne mener man bare skal opprettholde kapasiteter som er "nyttig" i fredstid.

           Kommentér

           Fremhevede emner

           Collapse
            

           Forsvarets jobbsøkerregister

           Militær kompetanse tar lang tid å skape og koster forsvaret masse. I løpet av de siste 4 årene så har det vært gjort test på et jobbsøkeregister. Disse testene har vært vellykket og rulles nå ut i større skala. Ønsker du deg tilbake i Forsvaret igjen så er det bare å registrere seg.           https://forsvaret.no/jobb-i-forsvaret/jobbregister...
            

           Luftforsvarets organisering

           Har tilbrakt noe tid på Wikipedia og prøvd å skrive om bl.a Luftforsvarets organisering.

           Sjekk gjerne ut her, og kom med med tilbakemeldinger om det er noe som bør endres:
           https://no.wikipedia.org/wiki/Luftfo...derlagte_baser

           For øyeblikket jobber jeg med 132. Luftving (lenke), og da spesielt Baseforsvarsskvadronen. Og nå lurer på hvor Nasjonal Innsatsstyrke (lenke)...
            

           Sikkerhetsloven


           (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


           Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


           Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
            

           UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

           UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

           https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

           ...
            

           Fokus: Etterretningstjenesten


           Etterretningstjenesten


           Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

           Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
            

           100 ÅR ETTER

           100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
            

           Et nytt forsvarskonsept?

           I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
            

           Beskikkelser på Milforum

           Det er flere brukere som de siste dagene har fått sine velfortjente befalsgrader på milforum for god innsats. Siden ordningen nettopp er innført, er det litt for mange som har blitt sersjant (OR-5) eller sersjant klasse 1 (OR-5+) til at vi kan gi en individuell vurdering av hver enkelt, men samtlige er gode og solide bidragsytere over tid. Dette gjelder også mange av de som nå har grader mellom menig...
            

           NSM: Årlig risikovurdering


           Ole Gunnar Onsøien
           NTB scanpix

           – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


           Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

           – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
            

           Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering           Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
           http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

           Rapporten dekker hovedpunktene:
           Kode:
             Globale utviklingstrekk
             Nordområdene / Arktis
             Russland
             Afghanistan
             Pakistan
             Kina
             Midtøsten og Nord-Afrika
             Iran
             Sudan
             Somalia
             Terrorisme
             Spredning av
           ...
            

           Jente i kongens klær? Dette er tråden!

           Oppfordring mottatt og iverksatt. Som jente i førstegangstjenesten er det ofte en del spørsmål som dukker opp før oppmøtedagen og under året i grønt, og en del av disse kan ikke alltid mannfolka/guttungene svare på- nettopp fordi de ikke kan sette seg inn i situasjonen. I denne tråden kan man stille spørsmålene, komme med tips og råd, eller bare dele erfaringer man har gjort seg underveis. Jeg har...
            

           Tema: Luftforsvaret

           Snublet over denne siden med masse bilder av Luftforsvarets maskiner, helt fra perioden med dobbeltdekkere og til dagens F16. Anbefaler alle med flyinteresse å sjekke det ut! http://airforcephotos.luftkrigsskole...3/Default.aspx
            

           Forsvarets veterantjeneste (FVT)

           Forsvarsnett: Forsvaret vil ha veteransenter Katrine Gramshaug, SDV, 2007-06-06


           – Forsvaret trenger et rekreasjonssenter for veteraner. Det er viktig at vi nå får på plass et fast sted hvor vi kan tilby tjenester til veteraner, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

           Av Katrine Gramshaug, Personell-, økonomi- og styringsstaben

           http://www.mil.no/veteraner/start/aktue...

           Donasjoner

           Collapse
           Working...
           X