Globalt toppbanner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Er det nye gradsystemet innført på HV rep øvelser?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Opprinnelig skrevet av gringo Vis post

  Du har krav på stillingens/gradens lønn, så det er viktig at du sikrer deg at du får den.
  Man blir i alle fall normalt lønnet som sersjant om man trer inn som lagfører. Man skal ha minst lønn tilsvarende laveste grad i stillingen. Områdesjef kan da også beskikke deg midlertidig til sersjant, men da kun for øvelsens varighet så vidt jeg har skjønt.
  TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

  Kommentér


  • Opprinnelig skrevet av aquila Vis post

   Man blir i alle fall normalt lønnet som sersjant om man trer inn som lagfører. Man skal ha minst lønn tilsvarende laveste grad i stillingen. Områdesjef kan da også beskikke deg midlertidig til sersjant, men da kun for øvelsens varighet så vidt jeg har skjønt.
   Midlertidig beskikkelse for øvelsens varighet (samt "mob-grad") var normen før i tiden - så det stemmer sannsynligvis også nå, hvis P-seksjonen gjør jobben sin.

   Det betyr selvsagt at vedkommende ikke kan bruke denne graden i andre sammenhenger, kun når midl. beskikket for anledningen - eller ved mobilisering .
   Dette ble ofte "syndet" imot tidligere, av personell som ikke var stadig tjenestegjørende - og det ville ikke forundre meg om dette fortsatt foregår, av lett forståelige grunner.

   Kommentér


   • Jeg har vel mer enn en håndfull ganger midlertidig fungert i stilling med høyere grad, men aldri sett det på lønnsslippen... (det har heller aldri vært beskikket for kortere tidsrom for min del og som jeg har vært opplyst om). Tror ofte dette er slik som bare gjøres for å få hjulene til å gå rundt (øvelsene er jo aldri fulltallige...)

    Min opplevelse er også at flere som skulle hatt høyere grad og står fast i stillingen ikke har blitt beskikket. Troppsjefen har vært sersjant i flere år til tross for at vi i samme troppen har flere fenriker og løytnanter... Men, slike ting blir det vel forhåpentligvis en bedring på nå med innføring av OMT og da en skikkelig gjennomgang. Får svar om et par måneder om noe har skjedd siden i vår.

    Teori og praksis harmonerer ikke alltid, men vi får likevel oppdraget løst!
    Det er bedre å ta toget med NSB enn å fly med LSD.

    Kommentér


    • Jeg vet ikke vor lang varighet en fungering i høyere stilling må ha for at stillingens lønn og evt. grad kan/skal iverksettes? Muligens er HV-øvelsene av for kort varighet til at det er aktuelt?

     Kommentér


     • I mob-hæren var det svært vanlig. Mange bataljonssjefer var majorer (yrkesoffiserer i andre stillinger, f.eks. stabsstillinger, i det daglige) med mob-grad som oberstløytnant og var midlertidige oberstløytnanter under repøvelse. På laveste nivå så jeg noe lignende. Geværtroppene skulle ha tre befal, troppssjef (fenr/lt), NK (sjt/fenr) og mitraljøselagfører (sjt)(geværlagførerne var korporaler), men i en del avdelinger det var det mangel på mitraljøseutdannede sersjanter og menige eller korporaler ble gjort til midlertidige sersjanter og mitraljøselagførere (og fikk da sersjants lønn under repøvelsen i stedet for tjenestetillegg).
      At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

      Kommentér


      • Opprinnelig skrevet av navara Vis post
       Men jeg er ikke heelt sikker på om hele den rekka du lista opp der skal til sersjantgrader. E-Off skal fortsatt være Offiser.
       Men P, SB og Forsyning skal konverteres til Oversersjanter. Derimot har man et E&S Befal i Stabstroppen som skal være Oversersjant.
       Det er iværtfall det vår taktisk-liste pr 010920.
       Så skal det vel sies at i Norge er pr nå skillet mellom '-off' og '-bef' så påtrengende stort, spesielt ikke i HV hvor kursrekkene til dels er felles, og soldatmassen man rekrutterer fra er den samme. I den stående delen av Forsvaret vil det være tydeligere når flere og flere offiserer går gjennom ny KS, og flere og flere befal ikke har KS.

       I hine hårde dager, den gang menn var menn, gikk jeg på et e-offkurs på FSES, faktisk sammen med Eirik Kristoffersen. Vi var begge unge og fremadstormende løytnanter. I retrospekt får vi vel si at han var mer fremadstormende enn meg, men det var en digresjon. En del av kursdeltakerne skulle bli e-bef og noen skulle bli e-off. 90% av undervisningen var identisk, det var bare på de praktiske oppgavene at e-off'ene fikk operere på brigade- og divisjonsnivå, mens e-bef måtte holde seg på bataljonsnivå. Noen små forskjeller, men ikke mye. Det må påpekes at alle var offiserer, siden dette var før OMT.
       Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

       Kommentér


       • Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
        I mob-hæren var det svært vanlig. Mange bataljonssjefer var majorer (yrkesoffiserer i andre stillinger, f.eks. stabsstillinger, i det daglige) med mob-grad som oberstløytnant og var midlertidige oberstløytnanter under repøvelse. På laveste nivå så jeg noe lignende. Geværtroppene skulle ha tre befal, troppssjef (fenr/lt), NK (sjt/fenr) og mitraljøselagfører (sjt)(geværlagførerne var korporaler), men i en del avdelinger det var det mangel på mitraljøseutdannede sersjanter og menige eller korporaler ble gjort til midlertidige sersjanter og mitraljøselagførere (og fikk da sersjants lønn under repøvelsen i stedet for tjenestetillegg).
        Tilsvarende var vanlig i Art avdelinger, kanonkommandører, transportbefal og batteribefal var av og til menige med midl. grad som sersjant (og ble mobdisponert med graden hvis det fungerte bra). Menige med midl. stilling som OP-offiser (fenrik) forekom også, men var ikke like vanlig.

        Bataljons- og batterisjefer hadde ofte midlertidig grad ved mob/rep, og en del andre offiserer. Det var vanlig å se mer på skikkethet enn (fast) grad ved disponering. Faktisk så forekom det at majorer var batterisjef også, så flytende grad fungerte (maj/kapt) for den stillingen.

        Kommentér


        • Men altså, dersom man fungerer i annen stilling/grad under en aktivitet må jo da evt P-bef fylle ut det i rubrikken "Annen fungering under aktiviteten" på lønnsavregningsskjema. Dvs nå er jo skjemaet historie i stor grad, men da regner jeg med han kan gjøre det samme i attestasjonsmodulen...

         Kommentér


         • Angående offiserer/befal i områdestaben: når flere stillinger blir omgjort fra OF til OR og det blir større skille mellom hva OF kan gjøre og hva OR kan gjøre, er det da et problem hvem som kan være VO (vakthavende offiser)?
          At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

          Kommentér


          • Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
           Angående offiserer/befal i områdestaben: når flere stillinger blir omgjort fra OF til OR og det blir større skille mellom hva OF kan gjøre og hva OR kan gjøre, er det da et problem hvem som kan være VO (vakthavende offiser)?
           På leiren min er det i alle fall ein god miks av OF og høgare OR som går DHO-vakter (Daghavande Offiser)
           Ubique quo fas et gloria ducunt

           Kommentér


           • Jeg så også en OR som var DHO for et par uker siden, så det er åpenbart noe som går.

            Det er kanskje ikke et problem nå, men prinsipielt vil jeg si det er uheldig, all den stund både VO og DHO skal være sjefens representant og snakke på vegne av ham/henne, også overfor andre offiserer, og derfor burde være OF.
            Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

            Kommentér


            • Og den autoriteten har vakthavende igjennom sin stilling og vises veldig tydelig ved å ha skiltet rundt halsen. Dette er ikke noe problem. Husk på at spesialistene også har en lederutdanning selv om den ikke inneholder en militær bachleor. Og sjefen er kun en telefonsamtale unna på kveldstid/helg hvis det skulle oppstå situasjoner utover normaldrift. Dette er endel av avdelingenes ccir.
             Svolten og tyst, samband fyst

             Kommentér


             • Strengt tatt tror jeg denne problemstillingen er mat for en helt ny tråd, men inntil videre: Når du går på et apotek for å ta ut en resept, så kan det godt være at apotekteknikeren som betjener deg har 30 års fartstid og utmerket godt vet hva han/hun skal gjøre. Men det vil likevel være farmasøyten, kanskje 23 år og nyutdannet, som må godkjenne den. I helsevesenet er det klare regler for hva leger skal gjøre og hva sykepleiere får lov til å gjøre, uansett alder og erfaring. Og så videre.

              Så spørsmålet er: Hva, om noe, er det kun offiserer skal gjøre?

              Jamfør min forrige post, så mener jeg at det å opptre på sjefens vegne er noe bare offiserer skal gjøre, i hvert fall så lenge det finnes offiserer igjen i kommandokjeden. På troppsnivå og under er det ikke en problemstilling, men på avdelingsnivå, på et fartøy, eller i en garnison eller base vil det være det. For eksempel snakker vakthavende offiser i en bataljons-ops med bataljonssjefens autoritet, og kan innenfor sine rammer gi ordre til kompanisjefer.

              (Uten at jeg mener vi skal etterligne nazistene, men det fantes en gradering som het, "Geheime Kommandosache - nur durch Offizier", som betød nettopp det - det var kun offiserer som skulle se dokumentet.)
              Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

              Kommentér


              • Opprinnelig skrevet av navara Vis post
               Men altså, dersom man fungerer i annen stilling/grad under en aktivitet må jo da evt P-bef fylle ut det i rubrikken "Annen fungering under aktiviteten" på lønnsavregningsskjema. Dvs nå er jo skjemaet historie i stor grad, men da regner jeg med han kan gjøre det samme i attestasjonsmodulen...

               Enig i det, men vet verken hvordan det er ment å fungere, eller faktisk fungerer i dag - dvs. om det handler om systemfeil eller manglende oppfølging?

               Kommentér


               • Opprinnelig skrevet av 93A Vis post
                Og den autoriteten har vakthavende igjennom sin stilling og vises veldig tydelig ved å ha skiltet rundt halsen. Dette er ikke noe problem. Husk på at spesialistene også har en lederutdanning selv om den ikke inneholder en militær bachleor. Og sjefen er kun en telefonsamtale unna på kveldstid/helg hvis det skulle oppstå situasjoner utover normaldrift. Dette er endel av avdelingenes ccir.
                Før i tiden så var det ikke vanlig at verken fenriker eller relativt nyutdannede løytnanter var DHO, så jeg ser ikke helt hvordan behovet for å bruke høyere OR i dag har oppstått?

                Kanskje det bare er bekvemmelig å bruke de, så lenge de faktisk er konverterte offiserer?
                Last edited by Niko; 4 uker siden.

                Kommentér


                • Mitt utgangspunkt var områdestaben i et HV-område under en operasjon. I område-ko skal det til enhver tid (i hvert slik jeg lærte det for minst 25 år siden) være en VO og en vakthavende sambandssoldat, der VO selvfølgelig vekker områdesjefen hvis det er viktig og det er tid til det, men kan ta avgjørelser for området på egne vegne hvis de enten er enkle eller det haster veldig. De som gikk vakter som VO var i hvert fall E-off, P-off, sambandsoff, admoff og jeg tror forsyningsbefal. Hvis flere av disse nå er omgjort fra fenrik til en OR-grad, kan man stadig ha dem som VO rent formelt?

                 På høyere nivå, vaktrommet i avsnitt-ko, hadde man VO, vakthavende assistent og vakthavende sambandssoldat, og der var det flere å ta av til rollen som VO: S-1, S-2, S-3, S-4, Ingeniøroffiser, Sambandsoffiser og stabsområdesjef kunne alle være VO, så da var det neppe manko på offiserer på typisk kaptein-nivå. VA kunne være sersjant (men helst løytnant/fenrik).
                 At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                 Kommentér


                 • Når det gjeld kven som går DHO, så har det jo blitt brukt mykje energi på å framheve at dei som blir (tvangs)konvertert hamnar i ei "likestilt" søyle, og at det ikkje er snakk om noko degradering. Då hadde det nok blitt dårleg PR om det fyrste som skjedde etter at Stabssersjant Nordmann hadde fått sydd på vinklane sine, var ein mail om at han ikkje lenger var ansett skikka til å gå DHO.


                  Når det gjeld Vakthavande Offiser i eit KP-KO i felt; personellsamansettinga i ein kpstab har vel ikkje endra seg nemneverdig dei siste 30-40 åra? Ja, OMT har gjort at admoff er blitt admbef, og eit og anna befal som før var fenr/lt er no ein eller anna type sjt, men har det noko å sei? Er me i det heile tjent med at kvart kompani skal etablere sitt eige flotte KO med telt, aggregat, moccamaster, vam, osv?

                  EDIT: No hamna eg vel eigentlig litt OT og byrja å snakke om Hæren, og ikkje HV som nok har et meir territorielt preg over seg.
                  Ubique quo fas et gloria ducunt

                  Kommentér


                  • Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
                   Mitt utgangspunkt var områdestaben i et HV-område under en operasjon. I område-ko skal det til enhver tid (i hvert slik jeg lærte det for minst 25 år siden) være en VO og en vakthavende sambandssoldat, der VO selvfølgelig vekker områdesjefen hvis det er viktig og det er tid til det, men kan ta avgjørelser for området på egne vegne hvis de enten er enkle eller det haster veldig. De som gikk vakter som VO var i hvert fall E-off, P-off, sambandsoff, admoff og jeg tror forsyningsbefal. Hvis flere av disse nå er omgjort fra fenrik til en OR-grad, kan man stadig ha dem som VO rent formelt?

                   På høyere nivå, vaktrommet i avsnitt-ko, hadde man VO, vakthavende assistent og vakthavende sambandssoldat, og der var det flere å ta av til rollen som VO: S-1, S-2, S-3, S-4, Ingeniøroffiser, Sambandsoffiser og stabsområdesjef kunne alle være VO, så da var det neppe manko på offiserer på typisk kaptein-nivå. VA kunne være sersjant (men helst løytnant/fenrik).
                   Tror dette er litt av grunnen til at man har fått inn operasjonsoffiseren i områdestaben. Han vil jo være VO store deler døgnet i normal drift. Sist jeg var inne gikk E-off, P-bef, Sb-bef, Adm-bef og NK-omr vakter som VO, men det er jo opp til Områdesjef å plukke ut kvalifisert personell som han gir myndighet til å være VO. I enkelte områder vil jo enkelte i områdestaben ikke være kvalifisert eller egnet til å være VO av forskjellige årsaker. Det var jo også en periode hvor enkelte områder hadde mange operasjonsoffiserer slik at VO-rollen ble ganske profesjonalisert.

                   Kommentér


                   • Det er sant, områdestaben er jo utvidet med både operasjonsoffiser og liaisonoffiser siden jeg trakk inn HV-årene for 15 år siden.
                    At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                    Kommentér


                    • Tenkt å hive meg på her, ble litt mye å lese på, så vet ikke om folk har fått svar på det eller ikke, men jeg var opprinnelig korporal i HV, men var nylig på ett grunnleggende lagførerkurs, og da gikk jeg over til OR og er nå blitt visekorporal OR-2.

                     Kommentér


                     • Jeg ser at etter grunnleggende lagførerkurs så gis man nå opprykk til OR2 om man har stilling.

                      Forøvrig, staben i et HV-område:
                      Områdesjef (kaptein)
                      NK (kaptein-løytnant)
                      Områdesersjant (Stabssersjant)
                      Ordoff (Kaptein-løytnant)
                      Liasonoffiser (Kaptein-Løytnant)
                      P-befal (Oversersjant/Løytnant-Fenrik)
                      E&S-off (Løytnant-Fenrik)
                      Operasjonsoffiser (Løytnant)
                      Kontrolloffiser (Løytnant-Fenrik)
                      Sb-befal (Oversersjant/Løytnant-Fenrik)
                      Adm-befal (Oversersjant/Løytnant-Fenrik)

                      Ordoff og kontrolloffiser er relativt nye. Kontrolloffiser har nok ikke alle områder, det er for å håndtere noen oppgaver SHV hadde før. Ordoff er i alle fall hos oss å regne omtrent som nummer 3 i arverekkefølgen til sjef.

                      I tillegg til områdestaben, så er det noen personer i stabstroppen som grenser opp til områdestaben:
                      Stabstroppssjefen (Løytnant-Fenrik)
                      E&S-befalet (oversersjant)
                      Sanitetsbefalet (sersjant)
                      Lagfører P (sersjant - når man har P-off så omtales denne som p-befal)
                      Lagfører kommandoplasslaget (sersjant)
                      Lagfører Materiell og transportlaget (sersjant - ofte i praksis ass S-4)

                      Jeg tror jeg har sett samtlige (unntatt sjef og sjefssersjant) av disse stillingene oppført som VO i løpet av 17 år i HV. Det henger litt sammen med at vi driver befalsplanlegging, slik at det kan hende det sitter en person i stillingen som lagfører kommandoplass som har kursing som sb-befal eller operasjonsoffiser f.eks. Fordi han om et par år skal overta den stillingen. Vi vet jo hvor gamle folk er, så når NK går av på alder så er det gjerne noen år i forveien lagt en plan for at f.eks. ops-off skal inn som NK og E&S-off inn som ops-off, E-befal inn som E-off etc.

                      Det er ganske varierende hvilken kvalifikasjon en person har, det er nok ikke alle sanitetsbefal som ville blitt satt opp som VO. Sjef vurderer hvem som kan gå VO og vaktlisten tilpasses hvem som uansett har oppgaver i KO på det tidspunktet f.eks. Også hvor intensive operasjoner som forventes påvirker. Om alle er på administrativ forlegning så sitter ikke NK VO midt på natta.

                      Edit: Stillingene er fra offentlig tilgjengelige kilder (hv.forsvaret.no).
                      TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

                      Kommentér


                      • Ja, det har dukket opp en god del nye folk i områdestab og områdets stabstropp siden jeg forlot HV i 2005 (offisielt 2006), sannsynligvis etter at HV-avsnittet forsvant samtidig. I 2004 besto HV-områdets stab av Områdesjef, NK område og E&S-offiser, og befal i stabstroppen var admoff (som også var troppssjef i stabstroppen), sanitetsbefal, sambandsoffiser, sambandsbefal, personelloffiser og forsyningsbefal.
                       At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                       Kommentér


                       • Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
                        Ja, det har dukket opp en god del nye folk i områdestab og områdets stabstropp siden jeg forlot HV i 2005 (offisielt 2006), sannsynligvis etter at HV-avsnittet forsvant samtidig. I 2004 besto HV-områdets stab av Områdesjef, NK område og E&S-offiser, og befal i stabstroppen var admoff (som også var troppssjef i stabstroppen), sanitetsbefal, sambandsoffiser, sambandsbefal, personelloffiser og forsyningsbefal.
                        Ja, avsnittenes oppløsning er nok noe av grunnen. Tror også det at det nå er betydelig færre soldater gjør at man må spre seg mer ut. Da krever det mer av kommando og kontroll systemet.
                        TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

                        Kommentér


                        • Har sjølv gått VO vakter som SanOff, men meinar at det er prinsippielt feil at SanOff skal ha den funksjonen. I ein fredstidsetting er det for så vidt greit, men vi skal øve på same måte som vi vil krige. SanOff/SanBef er å rekne som ikkje stridane og litt feil å då skulle lede eit HV område.

                         Kommentér


                         • Ja, i krig er det helt feil at sanitetspersonell som bærer godkjent røde kors-armbind og sanitets-ID kort gjør noen operative oppgaver, som f.eks. å være VO i KO.
                          At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                          Kommentér


                          • Opprinnelig skrevet av aquila Vis post
                           Jeg ser at etter grunnleggende lagførerkurs så gis man nå opprykk til OR2 om man har stilling.

                           Forøvrig, staben i et HV-område:
                           Områdesjef (kaptein)
                           NK (kaptein-løytnant)
                           Områdesersjant (Stabssersjant)
                           Ordoff (Kaptein-løytnant)
                           Liasonoffiser (Kaptein-Løytnant)
                           P-befal (Oversersjant/Løytnant-Fenrik)
                           E&S-off (Løytnant-Fenrik)
                           Operasjonsoffiser (Løytnant)
                           Kontrolloffiser (Løytnant-Fenrik)
                           Sb-befal (Oversersjant/Løytnant-Fenrik)
                           Adm-befal (Oversersjant/Løytnant-Fenrik)

                           Ordoff og kontrolloffiser er relativt nye. Kontrolloffiser har nok ikke alle områder, det er for å håndtere noen oppgaver SHV hadde før. Ordoff er i alle fall hos oss å regne omtrent som nummer 3 i arverekkefølgen til sjef.

                           I tillegg til områdestaben, så er det noen personer i stabstroppen som grenser opp til områdestaben:
                           Stabstroppssjefen (Løytnant-Fenrik)
                           E&S-befalet (oversersjant)
                           Sanitetsbefalet (sersjant)
                           Lagfører P (sersjant - når man har P-off så omtales denne som p-befal)
                           Lagfører kommandoplasslaget (sersjant)
                           Lagfører Materiell og transportlaget (sersjant - ofte i praksis ass S-4)

                           ......
                           Det var da et voldsomt apparat for å lede en ganske liten avdeling! Noe av årsaken er vel at områdene opererer ganske selvstendig - men allikevel....

                           Kommentér


                           • Opprinnelig skrevet av Niko Vis post

                            Det var da et voldsomt apparat for å lede en ganske liten avdeling! Noe av årsaken er vel at områdene opererer ganske selvstendig - men allikevel....
                            I praksis litt lite. Et HV-område varierer noe i størrelse, men kommer vel opp mot 200 på det meste. Men viktigst av alt, et HV-område er selvoppsatt og selvledende. Det er ofte langt til nærmeste overordnede stab. Jeg skrev vel et sted om lederspennet, altså antallet underlagte avdeling. Når et HV-distrikt kan ha 30 HV-områder, så sier det seg selv at støtten til hvert enkelt område blir liten. Det ville normalt vært 6-7 bataljoner for så mange kompanistørrelse enheter. Så et godt argument for å gjennomføre HV-avsnittet, eventuelt HV-bataljon som svenskene har.
                            TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

                            Kommentér


                            • Avskaffelsen av avsnittet skjedde etter at jeg flyttet til USA i 2001, så det vet jeg ikke stort om. Hva var begrunnelsen til det?

                             Kommentér


                             • Det var del av den såkalte "kvalitetsreformen" som ble gjennomført i 2005 (planlagt i 2004), da HV ble redusert fra 83.000 HV-soldater til 50.000. Det ble begrunnet i dette foredraget fra daværende GIHV: https://oslomilsamfund.no/2004/02/07...ens-heimevern/ (Dessverre ser det ut som om manuskriptet ikke lenger er lagt ut på hjemmesiden.) Begrunnelsen var først og fremst at trusselen om et større militært angrep på Norge fra en fremmed stat var blitt borte for all fremtid, med den kalde krigens slutt. Den trusselen vi ville stå overfor fra og med 2005 var terrorisme. Dermed ville det aldri bli aktuelt noensinne igjen å mobilisere hele HV samtidig. Det som ville være aktuelt, ville være at man ville ha innkalt en mindre del av HV (kanskje opp til 10.000 til 15.000 HV-soldater) samtidig for å sikre mot en akutt terrortrussel, men at styrker av slik størrelse ville være innkalt i mange måneder ved en forsterket terrortrussel. Dette ville gjøres ved rotasjon, og deling i I-, F- og O-styrke (F- og O- er det som i dag kalles områdestrukturen, det betydde opprinnelig forsterkningsstyrke og oppfølgingsstyrke). I-styrken ville innkalles først og stå på vakt de første ukene. Avdelinger fra F-styrken ville få opptrening og deretter overta etter I-styrken, og også rotere mellom avdelinger, og hvis beredskapen skulle holdes svært lenge ville O-avdelingene, som skulle trenes sjelden, opptrenes og settes inn. Dermed ville hvert HV-distrikt aldri ha mer enn 1/4 til 1/5 av styrken sin innkalt samtidig, og den kunne derfor ledes og forsynes direkte av distriktet (dvs. det ble i starten også satt opp en F-styrkestab i hvert distrikt som kunne ha den operative ledelsen av flere områder fra F-styrken, men dette tror jeg aldri kom i gang). I og med at man ikke så for seg at mer enn 1/5 - 1/4 av HV i noen tenkelig situasjon ville være innkalt til beredskap/mobilisert, falt behovet for HV-avsnittet bort.

                              Hvor godt Bernt Iver Ferdinand Brovold og hans kumpaner så inn i krystallkula er et annet spørsmål.
                              At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                              Kommentér


                              • Brovold er etter mi meining og indirekte grunnen til at SHV no er nedlagt.

                               Kommentér

                               Donasjoner

                               Collapse
                               Working...
                               X