Google

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Hvordan er det FAKTISK på øvelser for dere i innsatsstyrkene?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Hvordan er det FAKTISK på øvelser for dere i innsatsstyrkene?

  Tenker å søke meg inn på innsatsstyrkene i år og var ganske gira på skarpskytter/patrulje stilling, men så snakket jeg med en på en fest som tjenestegjør i innsatsstyrken jeg ville til, OG var skarpskytter, og han fortalte meg når jeg spurde han ut om stillingen at: "Ja, skarpskyttere og jegere skal bli god på skyting og stridsteknikk, men når vi er på øvelser er det egentlig 99% overvåkning på OP og rekking, lite skyting". Stemmer dette overens med deres erfaringer?

  Dette var nettop noe jeg såg frem til: Være jeger/sksk og få være med på litt action. (Jeg var jeger i HMKG sin pat/sksk tropp i 2014, og på øvelser var det selvfølgelig en god del rekking og OP, men vi vart ofte også sendt på "clearing" oppdrag, skjulte angrep på posisjoner i teig eller SIBO, bakholdsangrep og mye slikt moro). Derfor vurderer jeg heller nå å bli med i geværtroppen for å være litt mer utsatt for strid.. om dette i det hele tatt er casen.

  Hvordan er deres faktiske erfaringer fra øvelser i innsatsstyrkene? Dette gjelder både treninger og store øvelser (som Cold Response, osv.). Hvor mye blir innsatsstyrkene AKTIVT brukt i slike store øvelser? Er det moro? Verdt det? Har hørt argument både for og mot.

 • #2
  Sv: Hvordan er det FAKTISK på øvelser for dere i innsatsstyrkene?

  Hvis driverne av motivasjonen er «action» så vil du gå på en smell; uansett Jeger/Sksk eller I-tp.

  Det kan jeg si med trygghet etter 8+ år i Isty.

  Ja, du vil ha øvelser med høy tempo og mye bra trening men livet som lett infanterist er til tider en prøvelse i tålmodighet i dritta dårlig vær kald og våt får så bare ha «action» skje på den andre flanken og du tilbringer den dagen som baksikrer.

  Og jo større øvelse det er jo mindre brikke i spillet vil du bli.

  Kommentér


  • #3
   Sv: Hvordan er det FAKTISK på øvelser for dere i innsatsstyrkene?

   Takk for ærlig svar.
   Det var ikke meningen å fremstå med urealistiske forventninger om at det burde være "action" døgnet rundt på øvelser som en lett infanterist. Ut fra tjenesten min i HMKG var det 90% venting og gåing i regn og frysing, så det er forventet, men vi fikk iallefall 1-3 høyrisiko-oppdrag per dag, og jeg er mer enn fornøyd med det.

   Det jeg reagerte på med samtalen min med denne skarpskytteren, og grunnen til denne threaden oppsto, er at han sa det er flere øvelser han er på der de bare finner seg en OP -> blir der i 1-3 dager og observerer -> så er øvelsen ferdig. Eksempelvis på hans forrige Cold Response øvelse (2017 eller 2016) kjente noen en bonde i området med en fjøs, åsså bare flyttet hele troppen inn dit ila. øvelsen og ble ikke spurt om å gjøre noe spesielt i løpet av uken.

   Har du/noen andre noen konkrete eksempel på hvordan en øvelse gikk for seg for dere?

   Kommentér


   • #4
    Sv: Hvordan er det FAKTISK på øvelser for dere i innsatsstyrkene?

    Det spørs veldig på hvor i landet du holder til og hvilken av Innsatsstyrkene du snakker om.

    Nå er Jeger sin jobb å ha øyne på målet, og ikke slå målet. Om de blir oppdaget på vei inn, ut eller i stilling, så ikke bare er dem dårlige i faget sitt, men de er også fucked. For SKSK så er det nok gjerne noe mer aktive i selve angrepet, men de sin jobb er som regel å ha øyne på målet og bekjempe enkelte mål- gjerne da fra en større avstand enn hva Innsatstroppene gjør.

    Min erfaring om større øvelser er at de som regel er bare å sitte å vente, enten du er SKSK eller geværmann 4 i en Innsatstropp. Det er fordi du som geværmann 4 eller spotter ikke er den som i hovedsak skal trenes på slike øvelser- men det større systemet (fra troppsjef eller avdelingssjef og opp). De vanlige (avdelings)øvelsene og gjerne kombinert øvelse/trening har jeg mye mer sansen for, fordi jeg liker best å se hvilket nivå jeg er på, og deretter prøve å bli bedre på det.

    Om det er verdt det? Du får dårlig betalt, dårlige kår, lange dager under alle forhold gjerne helst når du skulle gjort andre ting. Er det morro? Det er "morro" i den grad at en er soldat på deltid og kan risikere å måtte gjøre alle disse "morro" greie på ekte, altså f.eks. være innbruddsgjengen på et mål som en fiendtlig styrke holder, eller blir tatt i ræva på en patrulje av en overlegen fiende. Innsatsstyrken er ikke en airsoft klubb (selv om en til tider kan få inntrykk av det), og det eneste jeg kan anbefale deg er å gå et par runder med deg selv for å sette deg inn i hva en faktisk driver på med.

    Nå har jeg vært med siden 2009 så det kan ikke være så galt, eventuelt så setter jeg bare pris på å kunne være bitter sammen med en gjeng andre bitre folk.
    - Don't confuse enthusiasm with capability

    Kommentér


    • #5
     Sv: Hvordan er det FAKTISK på øvelser for dere i innsatsstyrkene?

     Sksk skal ikke skyte mye i strid, konseptet er jo high value targets. Jeger tilsvarer i stor grad oppklaring med noko attåt. Oppklaring er motsatt av lett infanteri på store øvelser. Da ser man som oppklaring ofte mye spennende, mens infanterister må vente på at et par små ting skal skje. På liten øvelse er det motsatt, da ser oppklaring mest dagliglivet til folk i nabolaget. Mens infanterister ofte får mange konkrete caser rett mot seg.

     Sksk er vel så mye en oppklaringsressurs som en ildkraftressurs. Sksk er spennende for dem som liker å snike og snoke, med muligheten til å gi fienden et nålestikk som virkelig svir innimellom. I HV sammenheng brukes sksk vel så ofte defensivt som overwatch.


     Sent from my iPhone using Tapatalk
     TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

     Kommentér


     • #6
      Sv: Hvordan er det FAKTISK på øvelser for dere i innsatsstyrkene?

      Takk for responsen. Mye visdom her. Disher ut +rep til gode svar så bare hold det gående.

      Glemte å si det men hadde vært flott om dere samt inkluderte hvilken innsatsstyrke dere har erfaringene fra (men behøver ikke om dere vil dele visse spesifikke detaljer).

      Kommentér


      • #7
       Sv: Hvordan er det FAKTISK på øvelser for dere i innsatsstyrkene?

       Hvis du er typen som satt (I skjul) å så på at de andre barna lekte, så er jeger noe for deg.
       Død ved Kølle!
       Bla bla... Hybrid warfare is easy

       Kommentér


       • #8
        Sv: Hvordan er det FAKTISK på øvelser for dere i innsatsstyrkene?

        Naa er det en god stund siden jeg var inne i I-Sty (MP-tropp, HV-16, I-Sty Claymore, 2004-2009), men MP-troppen hadde det helt greit paa oevelse. Naa skal det sies at det ikke var full baluba hver dag, men i tillegg var ikke ledelsen helt med paa hva MP skal og/eller kan brukes til.

        De som var mest aktive paa vaare oevelser, var selve innsats troppene. Vi MP, San, Sksk og jeger var mer eller mindre stoette element for de gutta.

        Kommentér


        • #9
         Sv: Hvordan er det FAKTISK på øvelser for dere i innsatsstyrkene?

         Min erfaring etter noen år i I-tropp er at man får betalt (dårlig, men likevel) for å være på guttetur, komme seg bort fra det vanlige livet og "være soldat" i noen dager.

         Jeg synes det er fantastisk gøy.

         Men det er viktig å kunne koble mentalt helt av fra det sivile livet (jeg lar mobiltelefonen dø og får helt fred i noen dager), snakke masse dritt med de andre og ikke bekymre seg for noen ting annet enn neste oppgave. Passer meg midt i blinken å kunne leve sånn noen dager/uker i året.

         Ofte er det mye venting - ofte på teite ting som "burde vært gjort annerledes", men sånn er nå alle offentlige etater og organer og hvis man bare aksepterer det så er det forbanna morsomt. Hver gang.
         Jeg skal inn igjen neste helg og gleder meg som en dredonge (som alltid).

         Kanskje man bruker en hel dag på å stå rundt og vente og hate og håpe noe skal skje.
         Kanskje det sludder hele øvelsen og man fryser fra ende til annen.

         Så plutselig
         ...får man drive SIBO mot markører inne og ute en hel dag med ubegrenset rødplast
         ...får man dra på skarpskyting en uke og prøve det meste man har av skyts i HV
         ...får man deltatt på en øvelse som Gjallarhorn som var sist sommer, hvor de eneste pausene vi fikk hele uka var "ekte stridspauser" der vi kollapsa på liggeunderlaget og fikk noen timer søvn før neste oppdrag, og der vi var innom ufattelig mye på 7 dager inkl et fullskala angrep (hele Innsatsstyrken++ samt noen UTR folk) mot et kystfort mot flere titalls markører som gikk over flere timer

         Jeg har ingen bakgrunn som yrkesmilitær å sammenligne tjenesten i I-sty mot, men kan ikke annet enn å anbefale det ut fra egne forventninger.

         Kanskje jeg har vært heldig og havna med en fantastisk bra gjeng og ikke minst dyktige befal som legger til rette for best og mest mulig effektive treninger hver gang. Som nevnt ovenfor her går man av og til "på en smell" der man blir en liten brikke i det store spillet slik at sjefene kan øve strategi og ledelse, men hvis man ikke tåler det så har man ingenting i Forsvaret å gjøre IMHO.
         As you wish.

         Kommentér


         • #10
          Sv: Hvordan er det FAKTISK på øvelser for dere i innsatsstyrkene?

          Som med mye annet i Forsvaret, hvis det er "action" som er din primære motivasjon, bør du kanskje revurdere hvorvidt det er noe for deg. Det får du blant annet mulighet til under opptak.

          De fleste SKSK-troppene krever mye egeninnsats, og det er et såpass spesialisert fagfelt at man ønsker at personell blir stående i stilling så lenge som mulig. Hvis du ser for deg at du sannsynligvis ikke kommer til å gjøre det, bør du kanskje søke noe annet, i hvert fall til å begynne med. I-troppene har alltid behov, og er grunnleggende infanteritjeneste som er et godt utgangspunkt for videre utvikling.

          Det er til dels stor forskjell på hvordan I-styrkene velger å legge opp treningene sine, blant annet som følge av økonomiske rammer en vanlig soldat ikke har kontroll over. Noen fokuserer på enkeltmannsferdigheter og skarpskyting, noen bruker mest tid på store, sammensatte øvelser, noen har spesielt utstyr eller andre egne som krever ekstra (sam)trening, og noen gjør litt av alt. Det er med andre ord litt tilfeldig hva hver enkelt får ut av trening og øvelser, avhengig av hvilken styrke man er i.

          Generelt er små øvelser og trening i lag eller tropp det man får mest utbytte av på enkeltmannsnivå. Jo større øvelsene blir, jo mindre brikke blir man, og fokuset på hva og hvem som skal trenes flyttes lenger og lenger vekk. Som ressurs på kompaninivå er ofte jeger, SKSK og andre spesialtropper litt mer aktive på store øvelser (hvis å ligge i OP i fire dager kan kalles "aktivt").

          Kommentér

          Fremhevede emner

          Collapse
           

          Sjøforsvarets organisering

          Har kopiert inn noen innlegg fra tematråden om Sjøforsvaret inn her.
           

          Sikkerhetsloven


          (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


          Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


          Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
           

          UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

          UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

          https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

          ...
           

          Fokus: Etterretningstjenesten


          Etterretningstjenesten


          Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

          Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
           

          Fokus: Ubåttjenesten

          Oppretter egen tråd for Ubåttjenesten.

          Generelle ubåtnyheter postes her: https://milforum.net/forum/fagforum-...%A5t-tr%C3%A5d

          Nyheter om våre fremtidige ubåter postes her: https://milforum.net/forum/fagforum-...er-212-klassen
           

          100 ÅR ETTER

          100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
           

          Fokus: Kystvakten

          Kystvakten - En tråd for å samle informasjon og nyheter om Norges Kystvakt.          Fra Forsvaret.no
          Historien: (fra Marinemuseet) Før 1905 var oppsynstoktene noe sporadisk, men den industrielle utvikling forårsaket at ekspedisjonene og toktene kom inn under mer faste former. Engelske trålere gjorde seg bemerket i de Nord Norske fa...
           

          Et nytt forsvarskonsept?

          I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
           

          Fokus: Kystjegerkommandoen (KJK)

          Oppretter en egen tråd om avdelingen for aktuelle nyheter og diskusjoner.
           

          NSM: Årlig risikovurdering


          Ole Gunnar Onsøien
          NTB scanpix

          – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


          Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

          – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
           

          Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering          Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
          http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

          Rapporten dekker hovedpunktene:
          Kode:
            Globale utviklingstrekk
            Nordområdene / Arktis
            Russland
            Afghanistan
            Pakistan
            Kina
            Midtøsten og Nord-Afrika
            Iran
            Sudan
            Somalia
            Terrorisme
            Spredning av
          ...
           

          Fokus: KNM Maud logistikkfartøy

          Regjeringen vil styrke Sjøforsvaret

          Regjeringen vil anskaffe et nytt logistikk- og støttefartøy til Sjøforsvaret. Fartøyet forventes å være tilgjengelig for Sjøforsvaret fra 2014. Kostnadsrammen for totalprosjektet er 1 550 mill. kroner. Regjeringen har i dag lagt frem St.prp. nr. 70 (2008-2009) – ”Om investeringar i Forsvaret” der dette prosjektet inngår.

          http://www.mil.no/start/aktuelt/pressem...
           

          Fokus: Skjold-klassen kystkorvetter

          Skjold-klassen: Lengde: 47.5 m bredde:13.5 største høyde: 15 m Deplasement: 273 tonn rekkevidde: 800 nm ved 40-45 knop. Hva er rekkevidden ved lavere hastighet? Jeg ville tro den kan være en smule lengre? Dette er kanskje klassifisert info siden jeg ikke har funnet det noensteder? Hvis jeg har regnet riktig så blir "payload fraction" såvidt under 15% -- er det noen som vet hva den var for Hau...
           

          Naval Strike Missile (NSM)

          Jeg ble litt overrasket over ikke å finne en tråd dedikert til NSM/JSM på milforum!

          Etter min mening det mest spennende og banebrytende som skjer innen norsk forsvars-industri idag -- det er vel verdt en egen tråd?

          Noen "basic facts" (som nok er kjent for de fleste her...):

          http://www.kongsberg.com/eng/kda/pro...G/KDA/Products...

          Donasjoner

          Collapse
          Working...
          X