Globalt banner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Nytt uniformsreglement i HV

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • #31
  Cheers !
  Du har ikke noe kildehenvisning ? Har litt kranglete kompiser

  Kommentér


  • #32
   Det er mulig er jeg litt vel bombastisk da jeg ikke har kilder, men for å si det sånn, års striper er inført for grenaderer og ikke for vernepliktige, det er heller ikke noen behov for det for vernepliktige, en sentral del av poenget med årsstiper er at man som grenader kan vise til hvor lenge man har vert i forsvaret, årsstiper for vernepliktige hadde blitt det samme som å skrive alderen sin på skuldern

   Kommentér


   • #33
    Status årsstriper er følgende, og dette kan du si til han kompisen din:
    Ihvertfall i TMBN, PINGKP-C og M&K-TEF har man tatt dem i bruk. Godt mulig i de øvrige avdelingene i HRSen (BTT Piraya, MP-Tropp, Medcoy, CSS-KP1, SBTR-HRS), EBn samt andre steder i Hæren/Luftforsvaret man har grenaderer også. Sjø har meg kjent sin egen regle som jeg ikke er like godt kjent med.
    Distinksjonen består så av en ny egen grenadersdistinksjon samt en liten hylse med årsstriper på. Èn stripe per år utenom det året man var i førstegangstjenesten. Normen man har lagt seg på er ny stripe per påbegynte år - personlig er jeg ikke helt enig i den måten å tilføye striper på, men uansett er denne ordningen langt bedre enn den tidligere grenadersdistinksjonen.

    Dette var noe GIH her for noen år tilbake fikk nedsatt en arbeidsgruppe for. Hensikten er/var å øke status for vervede mannskaper, les grenaderer, i Forsvaret, og ett av tiltakene, som vel kan kalles "Trinn-1" for å innføre et nytt og mer moderne system for vervede, var å innføre årsstriper slik at man kunne differensiere mellom en nytilsatt grenader og en grenader som har opp til ni års tjeneste bak seg.
    Trinn-2 er å innføre forskjellige grader for vervede, herunder flere forskjellige korporalsgrader etter en-stripes visekorporal/det man nå om dagen kaller grenader - hit har man ikke kommet helt enda, og Trinn-3 er vel mer eller mindre en full innføring av spesialistkorpset og fjerning av 9-års og 35-års regelen for mannskaper. Akkurat dette ligger nok fortsatt en god del år fram i tid.

    Det har kommet sentralt fra at disse stripene kun skal benyttes av vervede soldater. Altså skal HV-soldater IKKE benytte årsstriper, ei heller skal vervede som kommer fra det sivile og som er på misjonsspesifikke kontrakter i utenlandstjeneste heller IKKE benytte årsstriper (med mindre det står i kontrakten at man er midlertidig vervet som grenader, noe som av og til er tilfellet).
    Dette er for meg ihvertfall helt grei skuring. Jeg skulle personlig også gjerne ha sett øvrige befalsgrader på lavere nivå med årsstriper, og da spesielt sersjantene, hvor man nå om dagen begynner å få flere og flere som har gått GBK etter flere år som vervet, og der man absolutt burde få en mulighet for å kunne se forskjell mellom en pliktsjant rett ut fra ettårig befalsskole og en sersjant som gikk GBK etter seks år som vervet.
    Last edited by MMB; DTG 262057 Apr 12, .
    Elite Som En Trensoldat

    Kommentér


    • #34
     Opprinnelig skrevet av MMB Vis post
     (...) var å innføre årsstriper slik at man kunne differensiere mellom en nytilsatt grenader og en grenader som har opp til ni års tjeneste bak seg.
     Dette kunne jo forsåvidt også vært noe HV kunne tatt til seg, selv om det er synlige forskjeller på en 19 åring rett fra fgtj og en på 44 som har vært innrullert ca. halve livet i HV.

     Kansje det kunne vært en tanke å ha 1 "årstripe" per kontrakt (3 år) i I, og 5 år i F/O?
     - Don't confuse enthusiasm with capability

     Kommentér


     • #35
      Det å ha deltatt i årlig HV-trening er ikke det samme som striper for alder, i hvert fall ikke i dag når det er meget få som tjenestegjør årlig.

      For å ha noe å sammenligne med som kunne anvendes for soldater og befal i HV:

      Etter mitt nå forlengst utdaterte eksemplar (fra 2001) av FPH del B var i avansementsreglene for reservebefal ansiennitet satt likt for:
      1 år som stadig tjenestegjørende i Norge = 6 måneder tjeneste i intops = deltatt på 2 rep-øvelser i Hæren = vært i HV i tre år med "årets trening".

      Eller reglene for stjerner (opp til tre) til Vernedyktighetsmedaljen: Stadig tjenestegjørende får en stjerne for hvert 4. år. Ikke stadig tjenestegjørende får en stjerne for hver 2. rep-øvelse eller for hver 5. "årets trening" i HV. I tillegg kan vernepliktig befal/menige få en stjerne for 6 mnd intops i FN- eller NATO-regi (men altså ikke mer enn 3 stjerner til sammen).
      At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

      Kommentér


      • #36
       Gjerne det, men det må isåfall være en tanke bak det og ikke bare være noe som initiativrike menige og HV-befal begynner å bruke på eget insj og på egne premisser. Plutselig begynner en liten klikk å telle dager, mens en annen begynner å gå med striper på bakgrunn av antall år man har vært i HV-I, og vips så virker hele greien bare uproft og rotete.
       En stripe per fullførte 3-årskontrakt i HV-I kunne godt ha vært en ok og gjennomførbar idè som synliggjør fartstid i avdelingen.

       Med F/O er jeg derimot ikke helt sikker, tildels fordi jeg ikke helt vet hvordan ting funker der. Men er det ikke slik at man er i en av disse automatisk med mindre man enten er i HV-I eller har fått fritak fra HV-tjeneste i sin helhet? Isåfall så hadde det jo gjerne vært litt smør på flesk å hatt halvtres firfjers striper som en 44-åring har, uten at disse stripene egentlig trenger å bety all verden for det faglige nivået på nevnte soldat (noe som også kan gjelde for vervede soldater i Hæren vel og merke!), som følge av den lavere mengden øvingsdøgn man har i F/O. Da blir det IMHO mer bling enn en synliggjøring på noe som helst.
       Last edited by MMB; DTG 262116 Apr 12, .
       Elite Som En Trensoldat

       Kommentér


       • #37
        Innlegget mitt over var svar til essal vel og merke. hvlt skjøt inn før meg... :-)
        Elite Som En Trensoldat

        Kommentér


        • #38
         "Årets trening" er vel på rundt 7 dager? Altså totalt 35 dager fordelt på 5 år. Iom at Innsats trener mellom "15-20" dager (jeg hadde 40 i 2011, og 21 til nå i 2012) så blir det vel litt feil å ha et system som er likt for I og F/O da en i Innsats vil ha et mye høyere antall dager ila 5 år (eller hvor mange år de bruker på 5 "årets trening").

         Men dette er jo sånne jåsseting, vi får vel en pins eller noe når vi har holdt på i 25 år (?), og det er nok i mine øyne.

         edit:
         MMB: Helt enig. Noen som vet hvordan systemet fungerer eller ikke burde kunne klare å bruke et par millioner på å ordne striper til HV.
         - Don't confuse enthusiasm with capability

         Kommentér


         • #39
          Altså, for å presisere litt innlegget mitt over, så må man gjerne ha egne årsstriper for HV-I som går på antall år på kontrakt også, og gjerne utformet og brukt på samme måte som vervede i Hæren. Men pointet mitt er at det må komme en sentral føring på dette, slik at det blir en felles forståelse og at stripene brukes likt uansett om man er HV-soldat fra Kristiansand eller Tromsø og videre nord.
          Det at en tropp eller lag fra Heimevernet i Oslo-området finner ut at årsstriper hadde vært fett å bruke og bestemmer seg dem imellom at nå skal man telle antall dager man har vært på øving og legge dette til grunn, får orget seg noen årsstriper fra noen kompiser som er vervet i Hæren og begynner å bruke disse, da samtidig med at en annen HV-I tropp i Bergen også finner ut at dem vil begynne å bruke striper, men velger å gå for antall år istellet og får tak i striper på samme måte. I tillegg har man noen folk i Ålesund som går for èn stripe per fullførte 3-årskontrakt mens resten av HV-I ikke bruker...
          Need i say more...? :-)

          EDIT: Jeg tipper at det ikke hadde kostet så mye som èn million en gang å fått på plass en slik ordning. Det er bare snakk om å få en regelendring og detaljene på plass og nedfelt og så fått stripene utlevert. I sin enkleste form hadde man kunnet benytte dem som allerede er i bruk, og som det allerede finnes mange av, men jeg vil tro at Heimevernet hadde villet lage sin egen utforming på dette. Grei skuring det forsåvidt...
          Tid til disp... tja maks èn uke på å diskutere seg fram til en løsning i HV-staben og så et par uker på å få trykket opp nødvendig antall striper og så startet utlevering fortløpende fra depot etter hvert som Innsatsstyrkene hadde samlinger.
          Last edited by MMB; DTG 262132 Apr 12, .
          Elite Som En Trensoldat

          Kommentér


          • #40
           Årsstriper i HV vil nok gi utfordringer. Admof har nok å tenke på i utgangspunkte, om ikke han skal drve å orge årsstriper i tillegg. Har kjennskap tll personer med 60 år+ tjeneste. Må ikke glemme at Hv allerede har et system med årsmerker. Det laveste er 10-årsmerket. Disse er vel ikke aprobert for uniform så vidt jeg vet.
           Si vis pacem, para bellum

           Kommentér


           • #41
            Stemmer det at det er merker (pins) for 10 år i HV og deretter for hvert 5. år. Det er for så vidt nok for F/O. Husker ikke nå om man kun teller med år man har vært med på "årets trening" (for befal var det trening hvert år den tiden jeg var med), men det burde det jo. Et år man ikke har vært på noe i HV burde i utgangspunktet ikke telle. For F/O vil normalt ikke antall år si så mye positivt om ferdigheter, spesielt ikke de senere årene hvor de fleste områder har hatt fra 2 til flere år mellom hver trening. En 45 åring som har vært på HV-trening hvert 3. år etter førstegangstjenesten kan gjerne mindre enn 21-åringen rett fra førestegangstjenesten. Årsmerker er da mer en æressak (+ den modenhet man får med alderen...).

            For I kunne årsstriper vært en fornuftig sak, nettopp for å synlig påskjønne de som frivillig har gitt noe ekstra av sitt liv, men da må det selvfølgelig som MMB sier være offisielt og ikke noe som den enkelte avdeling finner på. Og helst se annerledes ut enn grenaderers årsstriper.
            At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

            Kommentér


            • #42
             Opprinnelig skrevet av gringo Vis post
             Årsstriper i HV vil nok gi utfordringer. Admof har nok å tenke på i utgangspunkte, om ikke han skal drve å orge årsstriper i tillegg. Har kjennskap tll personer med 60 år+ tjeneste. Må ikke glemme at Hv allerede har et system med årsmerker. Det laveste er 10-årsmerket. Disse er vel ikke aprobert for uniform så vidt jeg vet.
             60+ års tjeneste? Du er sikker på at du ikke tar i litt nå?

             Kommentér


             • #43
              Opprinnelig skrevet av 9echo Vis post
              60+ års tjeneste? Du er sikker på at du ikke tar i litt nå?
              Selvsagt har jeg kilde: http://www.fofo.no/%E2%80%93+HV+er+e...b7C_wRfSYa.ips
              Si vis pacem, para bellum

              Kommentér


              • #44
               Man kan fortsette frivillig i HV etter fullført pliktig tjeneste (dvs. 44 år for menige og utskrevet befal, 55 år for vernepliktig befal) ved å skrive under frivilligkontrakt som gir samme plikter og rettigheter. Man kan normalt ikke inneha OPL/K-stilling etter at man er 60, men det er noen som fortsett frivillig også etter det med bl.a. hjelpetjeneste på HV-treninger etc. Hedersmannen Ottomar Elligers som gikk bort for akkurat to år siden hadde over 60 års aktiv tjeneste i HV.
               Last edited by hvlt; DTG 262254 Apr 12, . Begrunnelse: Rettet trykkfeil
               At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

               Kommentér


               • #45
                gringo kom meg i forkjøpet. Ottomar døde 4. april 2010 og sto på for HV til det siste. På befalskurs i HV02 gjorde han alt fra å servere mat til å være admoff til å meget forsiktig komme med svært gode råd til han var 90 år gammel. En fantastisk mann.
                At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                Kommentér


                • #46
                 Satan! Lue av.

                 Kommentér


                 • #47
                  Opprinnelig skrevet av gringo Vis post
                  Årsstriper i HV vil nok gi utfordringer. Admof har nok å tenke på i utgangspunkte, om ikke han skal drve å orge årsstriper i tillegg. Har kjennskap tll personer med 60 år+ tjeneste. Må ikke glemme at Hv allerede har et system med årsmerker. Det laveste er 10-årsmerket. Disse er vel ikke aprobert for uniform så vidt jeg vet.
                  Nå er jeg ikke helt oppdatert på hvordan uttak av materiell og PBU funker i HV, men jeg har forstått det slik at man har sentrale depot som utleverer standardsatser+våpen, og at admoff tar seg av utlevering av avdelings- og annet mer spesialisert materiell til tropp/lag/enkeltmann - akkurat som i Hæren.
                  Måten det funker med årsstriper i Hæren ihvertfall er at dette er noe grenaderene tar ut på depot, altså at man ikke jammer ned admoff med slike "trivialiteter", som du har helt rett i at har andre og viktigere ting å tenke på. Ser for meg at det samme hadde fint kunnet fungere for HV også. Det er opp til den enkelte, sammen med P-OFF/S-1, å holde kontroll på antall år i tjeneste og så stikker man på depot og tar ut striper når man har et (an)tall å komme med.

                  For HV sin del da hadde det i sin enkleste form vært å bestille opp en 20-fots container med forskjellige typer hylser m/årsstriper, distribuere disse til de forskjellige HV-depoter rundtom i landet og så at den enkelte hadde stukket innom og tatt ut slike ved ledig tid eller ved første samling etter innføring. Admoff/4eren hadde ikke trengt å være inne i denne loopen i det hele tatt slik jeg ser det.

                  Jeg ser for meg at hadde man spurt rundtom i HV(-I) så hadde folk vært veldig positivt innstilt til noe slik som dette, av nettopp samme grunn som at de vervede i Hæren var det før disse stripene kom.
                  Elite Som En Trensoldat

                  Kommentér


                  • #48
                   Vurderingen din høres meget riktig ut MMB.

                   Kommentér


                   • #49
                    Ansenitets utmerkelser i HV-I høres ikke dumt ut..
                    Når jeg snakker med de gutta som er på sin 3 kontrakt så er det alltid med litt ekstra respekt.. En veteran å regne i vårt system.
                    Jeg syns det ser ut som en god ide, men en eller annen stabs smarting i HV staben vil nok muligens bruke 100 år på utrede og forske det hele ihjel...

                    Et kriterie burde være at man oppfylte bonuskravet også. altså å delta på 75% eller mer av treningen på 3år
                    Dette er en irriterende signatur

                    Kommentér


                    • #50
                     Ansiennitesstriper i HV bør faktisk være pri 1000. Da vil det ta lang tid, fordi man behandler alt annet først.
                     Si vis pacem, para bellum.

                     Kommentér


                     • #51
                      Ansennitets "striper" i HV finnes vel allerede.
                      Etter 90 dager tjeneste mottar du vingen til våpengrenen, ivertfall i SHV.
                      Ville jo tro at det er samme greie hos landkrabbene, men blir vel ikke overrasket om det ikke er det...

                      Kommentér


                      • #52
                       Har ikke sett noen striper, har vært i HV-I siden første opptak i -05...
                       Odd objects attract fire. You are odd.

                       Kommentér


                       • #53
                        Jeg har ikke sett annet enn grå årsstriper ved tinningene i land-HV. Og en uoffisiell patch med romertall III på for personell på tredje kontrakt i I-styrke. Men såvidt jeg kan forstå linken i begynnelsen av tråden vil slike uoffisielle patcher være nogo fra nå av.
                        "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
                        - Dmitrij Boltenkov

                        Kommentér


                        • #54
                         Årsstriper for mannskap i HV-I hadde ikke vært feil.
                         HV stabe ta å bruke litt tid å finne en destingsjon for mannskap de vil passe sammen med.

                         Kommentér


                         • #55
                          Sv: Nytt uniformsreglement i HV

                          En gledens dag!
                          HV har fått nytt uniformsreglement til erstatning for reglement fra 1999. https://forsvaret.no/hv/aktuelt/nye-...temmelser-i-hv
                          Det er bedre å ta toget med NSB enn å fly med LSD.

                          Kommentér


                          • #56
                           Sv: Nytt uniformsreglement i HV

                           Veldig bra! Nå har jeg vært innrullert i HV i litt over åtte år, og om jeg finner frem bildet fra lagførerkurs radio gjennomført i Vatneleiren for et par år tilbake, så er ingen av de 30+ pax kledd likt.

                           Men jeg er litt spent på hvordan de vil løse dette i praksis. Den gjennomsnittlige HV-gubb er inne kanskje 5 dager i året, mange flytter rundt og bytter avdeling etc. Selv har jeg forsøkt å ta kontakt med depo rundt om for å få byttet ut en uniform som er for stor, og fått bryskt til svar at dette skjer under årlig trening. Så frem til årlig trening vil jeg i praksis ikke være i stand til å løse de oppdrag HV en dag måtte få, med mindre de deler ut teltstenger og teltplugger til min uniform.

                           Kommentér


                           • #57
                            Sv: Nytt uniformsreglement i HV

                            Uggg...
                            Mens man i Hæren innser at det ofte kan være lurt med tilpasninger, gjør man det stikk motsatte her.

                            Og oh lawrd, her kommer det forsikingstullet igjen, denne gang fra GIHV. Kjøss meg.
                            - Don't confuse enthusiasm with capability

                            Kommentér


                            • #58
                             Sv: Nytt uniformsreglement i HV

                             Helt håpløst at GIHV velger totalt motsatt retning enn Hæren....
                             It's not about surviving, it's about winning.

                             Kommentér


                             • #59
                              Sv: Nytt uniformsreglement i HV

                              Selve reglementet er nå mer "tilpasningsdyktig" enn GIHVs kommentar. Det inneholder ingen eksplisitt skjerping i forhold til forsvarsgrenenes reglementer og fellesbestemmelsene, så når Hærens retningslinjer for bruk av egeninnkjøpt utstyr trer i kraft, skulle de gjelde for LHV også.
                              "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
                              - Dmitrij Boltenkov

                              Kommentér


                              • #60
                               Sv: Nytt uniformsreglement i HV

                               Artikkelen fremstiller det ikke slik, dessverre.
                               It's not about surviving, it's about winning.

                               Kommentér

                               Donasjoner

                               Collapse
                               Working...
                               X