Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Et par spørsmål om BK i TMBN

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Et par spørsmål om BK i TMBN

  Hei! Jeg vurderer å søke på grenaderopptaket som er lyst ut for Brigade Nord, men er usikker på hvilke stillinger jeg skal søke på. En av tingene som virket interessant er BK-soldat, og har i den forbindelse et par spørsmål angående denne tjenesten. Håper det finnes noen her som har kjennskap til dette, og håper også at dette er spørsmål det er lov til å svare på. Beklager hvis det virker altfor "gravende".

  1. Har utelukkende sett bilder av norsk BK oppsatt på BV og M113. Brukes begge disse kjøretøyene til BK i TMBN? Brukes også BK fotoppsatt?
  2. Hvilke BK-er brukes av TMBN? Vet at amerikanerne bruker både 60, 80 og 120 mm, men har ikke sett noen tilsvarende oversikt for Norge.
  3. Vil man som BK-soldat knyttes sammen med mekanisert infanteri og forflytte seg sammen med disse?
  4. Har norske BK-soldater vært deployert til Afghanistan?
  5. Litt mer generelt, er det noen som har noen tanker rundt det å være BK-soldat og den daglige tjenesten for stillingen.

  Takk for alle svar!

 • #2
  Skal prøve å svare kort før hvlt kommer med en lang utgreiing.

  1. Er ikke 100% sikker, men vil tro det er mest sannsynlig at TMBN har pansret BK. BK kan brukes fotoppsatt, men det vil nok senke tempoet til TMBN betraktelig.

  2. Norge har per tid kun 81mm BK

  3. Nja. BK troppen understøtter bataljonens manøver, med våpen og OP'er. Det vil være det kompaniet som har main effort som vil ha tildelt krumbaneressursene for sitt oppdrags varighet. Avhengig av størrelse på troppen så kan den splittes til to grupper, sånn at hvert mek kompani har hver sin gruppe. De vil forflytte seg slik at avdelingen har krumbaneparaply, men ikke forflytte seg sammen med mek kompaniet

  4. Ja, og brukt BK med god effekt

  5. Kan ikke svare på dette, da jeg aldri har vært BK mann selv. Det er uansett tre forskjellige typer stillinger;

  BK OP
  Våpen
  KO

  BK OP støtter avdelingen med lokalisering av mål, bekjemping av mål, samt at den kan sende gode, presise måldata til BK troppen
  Våpen er de som setter opp, retter inn i høyde og side, stiller inn ammunisjon og avfyrer selve BK'en
  KO er de som behandler data som kommer inn fra sensorer og gir føringer til våpen for hvordan de skal stille inn våpenet

  Alle må kunne grunnleggende soldatferdigheter, i tillegg til sin primærfunksjon. BK OP vil også fokusere på patruljefaget. Litt vanskelig å si konkret hva slags stilling som er lyst ut, utifra Forsvaret sine sider.
  It's not about surviving, it's about winning.

  Kommentér


  • #3
   Selv om min BK-erfaring er MEGET gammel, kan jeg legge til noen ord. Den eneste BK som brukes i Norge er 81 mm og heter NM95. Den er britisk (hos britene heter den L16), og den amerikanske standard-BK M252 er en litt (bagatellmessig) forbedret utgave. NM95 har vært i bruk i Hæren siden 1974-1975, men er stadig et MEGET godt våpen. Man har tre typer granater, sprenggranat, røykgranat og lysgranat. Sprenggranaten NM123 er utviklet av Raufoss ammunisjonsfabrikk midt på 1970-tallet og er stadig en av verdens beste BK-granater. Den har en rekkevidde på 5800 meter.

   I Norge er BK enten pansret, montert på en spesialutgave av M113 som heter NM125 eller den er beltevognoppsatt, montert fast på en spesialutgave av BV-206. I begge tilfelle kan den også tas av vogna og settes opp på bakken med en fotplate. I internasjonale operasjoner har den gjerne vært fraktet på hjulkjøretøy som ikke er spesialkonstruert for å feste BKen, den tas da ut og settes opp på bakken. Det tar ikke lang tid hvis grunnen er bra og ikke snødekket. Så vidt jeg vet er BK-troppen i TMBN pansret, men i utlandet har de sikkert fraktet BK på hjulkjøretøy. Det er absolutt mulig å frakte BK til fots (den deles i tre deler, hver på litt over 10 kg, pluss siktet som veier ca. 2 kg), men det er upraktisk da granater nok til å skyte særlig virkning vil veie mye (granatene veier, avhengig av type, fra 3,5-4,5 kg, og en tropp skyter gjerne minimum 20 granater på ett mål, ofte mye mer). Helikoptertransport er også noe som vi i hvert fall gjorde mye for 35 år siden, da ble granatene fraktet i nett.

   Som AGR416 skriver, så er det egentlig tre helt forskjellige deler av en BK-tropp. Man skyter bare i unntakstilfelle på mål man kan se fra BK. Man har OP-lag med manøverkompaniene/eskadronene, og det er de som ser målet og finner nøyaktig posisjon til det. Posisjonen sendes til KO, som beregner hvordan BK'ene må stilles inn for å treffe målet. Disse dataene overføres til BK'ene, der mannskapet stiller inn på riktig retning, ladning og elevasjon, og avfyrer. Normalt treffer man ikke på første skudd, OP må da gi korreksjon, som igjen av KO beregnes til endrede skytedata som igjen våpenbetjeningen stiller inn på, før man kan skyte virkningsskyting.

   Funksjonene i de tre delene er svært forskjellige:

   Våpenbetjeningen er typisk for et avdelingsvåpen som betjenes av flere mann: Her dreier mye seg om meget tett teamarbeid der man må drille svært mye for å gjøre håndgrep sammen nøyaktig og hurtig i alle situasjoner. Noen vil kanskje synes det er litt ensformig, men man driver krysstrening slik at alle kan gjøre jobben til alle de andre, og det er stor prestisje i å være rask og nøyaktig. Man blir meget tett sammensveiset som et lag. Et BK-lag består av 4 eller 5 mann: En lagfører som under skyting står bak BK og passer på alt, det skytes kun når han gir ordre etc. BK-ener står på knærne på venstre side. Han betjener siktet og stiller side- og høyderatt. BK-toer står på knærne på høyre side, stiller på et såkalt horisontalstilleratt så en libelle (vaterpass) på tvers av skyteretningen alltid er i vater. Det er han som slipper granatene i røret. BK-treer står bak toer og er den som klargjør ammunisjonen før han gir den til toer. Vognfører kjører og vedlikeholder lagets kjøretøy og assisterer treer under skyting (i noen tropper er vognfører også treer, men da kan ikke BK brukes borte fra kjøretøyet, f.eks. ved helikopter). Foruten lagføreren har ener den mest krevende jobben, men ener og toer må være svært samkjørte for at man skal kunne skyte raskt og nøyaktig (det er det som er det viktige).

   OP-laget må, avhengig av situasjonen, kunne bruke beina på infanteristisk vis, gå langt og bære tungt, selv om LTK, eventuelt panserkjøretøy blir brukt. Orienteringsferdighetene bør være der for å kunne ta ut målets koordinater på kart hvis elektronikken (laser avstandsmåler) svikter. I dag brukes en dataterminal med digital overføring av data til KO over radio, men må også kunne gjøre dette manuelt hvis elektronikken svikter. Hurtighet og nøyaktighet er også her det viktige. Granatene skal treffe, og de skal være på målet så fort som mulig. Man ser fienden, dvs. at man selv også kan bli sett av fienden, og man må beherske å være i fremste linje i et lite lag. OP-laget er svært lite (før var det to mann, en sersjant og en korporal, nå er det kanskje på tre mann), og man har en temmelig uavhengig stilling der man får et overblikk over kompaniet/eskadronen man støtter.

   I KO styres det hele, og her brukes en liten datamaskin til å beregne skytedata før de sendes digitalt til en terminal hos lagføreren på hvert BK-lag. Dette må man også kunne gjøre manuelt hvis elektronikken skulle svikte. Også her er det selvfølgelig hurtighet og nøyaktighet, og dessuten samordnet teamarbeid som er tingen. Her ledes også troppens samband, som er ganske omfattende.

   I BK-tropper finner man ofte stor stolthet over å være i BK-troppen. Det er kanskje mer av håndverk med mange forskjellige typer spesialiserte oppgaver som skal virke sammen i en kjede enn i en del andre troppetyper. Og så er det veldig lett å måle hvor god troppen er når man er på skarpskyting. Granater som treffer der de skal når de skal (og det er fort) er egentlig det eneste som godtas. Da er man gode nok og kan være stolte over det.
   Last edited by hvlt; DTG 151802B Apr 13, . Begrunnelse: Trykkfeil
   At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

   Kommentér


   • #4
    Noen bilder fra BK tjenesten i 2.Bn:

    http://www.facebook.com/media/set/?s...0640851&type=1
    It's not about surviving, it's about winning.

    Kommentér


    • #5
     Virkelig flotte bilder! BK er best! Hvor i all verden var forresten lagføreren på de bildene, mulig det var han som tok bildene?

     P.S. Jeg rettet et par trykkfeil i det lange innlegget mitt over.
     At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

     Kommentér


     • #6
      Er ikke noen lagfører om dagen i 2.Bn, dette er befal som trener. Hvem øvingsleder var vet jeg ikke, men tipper troppssjef.
      It's not about surviving, it's about winning.

      Kommentér


      • #7
       Jeg er vant til at lagfører på hver BK står bak BK-mannskapet og gir ildordrer (retning, ladning og elevasjon) til 1er og 3er. Han får dem fra KO (dataterminal eller høyttaler), men skal videreformidle dem til mannskapet. Videre kontrollere alt. Og kanskje viktigst av alt, når KO sier "ild", skal lagfører kontrollere at alt virkelig er klart til å skyte på BK før han sier "ild", og 2-er skal ikke slippe granaten i røret før både ko (høyttaler/signal på Hugin) og lagfører har sagt ild. I artilleriet hadde de det slik at den ene sa "ild" og den andre "fyr", så den som dro i snora skulle høre begge deler (fra ko på høyttaler) før han fyrte av. Jeg trodde det fremdeles var en lagfører på hver BK, selv om to og to BK har en gruppefører?
       At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

       Kommentér


       • #8
        Joda, det er lagfører, poenget mitt var at vi ikke har normalstruktur for øyeblikket, i og med at vi ikke har soldater inne til tjeneste. Dette er som sagt befal som trener.
        It's not about surviving, it's about winning.

        Kommentér


        • #9
         OK, helt utrolig hvor bra de har fått med granatene på bildene, og hvor skarpe de er. Det må være meget kort lukkertid, det ser ikke ut som om granaten beveger seg mer enn ca. 2 cm i løpet av eksponeringen. Hvis hastigheten er ca 100 m/s (som jeg tror er omtrent det man har med lav ladning) går granaten 10 cm på 1/1000 sekund. Så her må det ha vært en lukkertid ned mot 1/5000 sekund!
         At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

         Kommentér


         • #10
          Opprinnelig skrevet av henbruas Vis post
          Hei! Jeg vurderer å søke på grenaderopptaket som er lyst ut for Brigade Nord, men er usikker på hvilke stillinger jeg skal søke på. En av tingene som virket interessant er BK-soldat, og har i den forbindelse et par spørsmål angående denne tjenesten. Håper det finnes noen her som har kjennskap til dette, og håper også at dette er spørsmål det er lov til å svare på. Beklager hvis det virker altfor "gravende".

          1. Har utelukkende sett bilder av norsk BK oppsatt på BV og M113. Brukes begge disse kjøretøyene til BK i TMBN? Brukes også BK fotoppsatt?
          2. Hvilke BK-er brukes av TMBN? Vet at amerikanerne bruker både 60, 80 og 120 mm, men har ikke sett noen tilsvarende oversikt for Norge.
          3. Vil man som BK-soldat knyttes sammen med mekanisert infanteri og forflytte seg sammen med disse?
          4. Har norske BK-soldater vært deployert til Afghanistan?
          5. Litt mer generelt, er det noen som har noen tanker rundt det å være BK-soldat og den daglige tjenesten for stillingen.

          Takk for alle svar!

          SVAR
          1 : BK våpen TMBN er oppsatt på m113 vogner, i afganistan er de fotoppsatt med iveco kjøretøy
          2 : 81 mm
          3 : Nei... utgangspunktet ikke. Men det har skjedd unntak, men da gjerne administrativt med vogner.
          Ja i afganistan knyttes de gjerne sammen. og BK-OP er ofte underlagt mek inf på øvelser

          4 : Ja, siste kontigent for BK - TMBN var PRT 16 i 2011
          5 : Bra tjeneste anbefaler å søke!

          Kommentér

          Fremhevede emner

          Collapse
           

          Forsvarets jobbsøkerregister

          Militær kompetanse tar lang tid å skape og koster forsvaret masse. I løpet av de siste 4 årene så har det vært gjort test på et jobbsøkeregister. Disse testene har vært vellykket og rulles nå ut i større skala. Ønsker du deg tilbake i Forsvaret igjen så er det bare å registrere seg.          https://forsvaret.no/jobb-i-forsvaret/jobbregister...
           

          Sikkerhetsloven


          (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


          Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


          Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
           

          UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

          UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

          https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

          ...
           

          COVID-19 virusutbrudd

          En ny type coronavirus som nå sprer seg i Kina.

          Det ble først oppdaget i midten av desember i millionbyen Wuhan i sentral-Kina. Viruset tilhører coronavirus-familien, men dette er en helt ny variant som ikke er oppdaget tidligere. Det finnes forskjellige typer coronavirus innenfor denne familien, men denne genetiske koden ligner mest på SARS av de vi kjenner til.
          Mest sannsynlig...
           

          Fokus: Militærmisjonen i Brussel (MMB)

          Forsvaret i NATO

          Norge har en egen delegasjon ved NATOs hovedkvarter i Brussel, NORDEL, som ledes av en ambassadør. NATO-ambassadøren er Norges faste representant til NATOs Råd. Utenriksministeren møter vanligvis i Rådet to ganger i året.

          Forsvarsdepartementet er representert i NORDEL med en forsvarsråd.

          Politiske avgjørelser i rent militære saker treffes i komiteen...
           

          Fokus: Etterretningstjenesten


          Etterretningstjenesten


          Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

          Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
           

          Generell nyhetstråd om Forsvarets sanitet

          NATO har en flernasjonalt militært sykehus i Kabul, der flere land bidrar med personell og midler. Fra neste år vil Norge bidra med om lag 35 personer til sykehuset. Av disse skal de fleste lede, organisere og drifte sykehuset, mens et mindre antall personer inngår i et kirurgisk team.

          https://www.regjeringen.no/no/aktuel...tan/id2680324/
           

          Fokus: Forsvarets logistikkorganisasjon

          Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) er en selvstendig driftsenhet i Forsvaret.


          FLO har ansvaret for forsyning til Forsvaret, herunder forsyningslagre, driftsanskaffelser, distribusjon og transportkontroll. I tillegg har FLO de verkstedene i Forsvaret som utfører tungt vedlikehold mot alt fra Sjøforsvarets fartøyer til Hærens og Heimevernets stridsvogner, kjøretøy og våpen, i...
           

          Tema: Forsvarets ledelse og fellesinstitusjoner

          I går ble viseadmiral Elisabeth Natvig innsatt som ny sjef for Forsvarsstaben, og nr 2 i Forsvaret.

          https://forsvaret.no/aktuelt/natvig_ny_sjeffst...

          Donasjoner

          Collapse
          Working...
          X