Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

VPV krever helsedokumentasjon - men får ikke legeattest

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • VPV krever helsedokumentasjon - men får ikke legeattest

  Godtfolk, jeg trenger noen råd.

  Bakgrunn:
  Jeg har en yngre slektning som har passert 21, og nå er blitt innkalt til førstegangstjeneste. Han har tidligere fått en kort utsettelse pga utdanning.

  Han har relle problemer med migrene og et kne som ikke tåler særlig belastning (høydehopping og fjelltur med ryggsekk har han f.eks måttet slutte med pga kneet). Plagene har han hatt i 7-8 år. Men han har ikke tatt dette opp med fastlegen tidligere (han lever "greit" med plagene til daglig, og har vel en oppfatning av at det uansett er begrenset hva helsevesenet kan gjøre med sånt).

  Migrenesymptomene ble beskrevet for sesjonslege, som muntlig bekreftet at dette var nok migrene - men siden han nå har fått innkallelse er nok ikke sykdommen blitt registrert, eller så har VPV sett bort fra at diagnosen kan være problematisk i tjenesten. Kneet ble uteglemt i samtale med sesjonslege da plagene ikke manifesterer seg til daglig.

  Han er inne i prøvetid i en ny jobb nå. Prøvetiden varer til godt utpå nyåret - og til etter innrykksdatoen. Som alle andre med prøvetid kan han sies opp på kort varsel, og selv om arbeidsgiver (lite firma) ønsker å beholde ham er det nok en risiko for at de kan komme til å si ham opp og ansette en annen person. Ingen andre i bedriften kan utføre hans oppgaver, og det er sannsynlig at en annen person kan komme inn nå for å erstatte ham, slik at han vil stå uten jobb (hadde prøvetiden vært ute hadde han hatt krav på å få tilbake jobben etter tjeneste, men det er altså ikke tilfelle her).

  I lys av dette årets mange mediasaker hvor vernepliktige med til dels små plager blir hjemsendt fra forsvaret etter kort tid, er det altså legitim fare for at han kan bli dimittert av helseårsaker etter noen uker, når befalet ved selvsyn kan se at f.eks. migrenen er reell (mister synet, oppkast m.m.).

  Han er for så vidt motivert for tjeneste, men frykter altså hjemsendelse etter kort tid - og da uten jobb å gå til siden arbeidsgiver vil være tvunget til å erstatte ham nå før prøvetiden hans er omme.

  Noen spørsmål:
  1. På bakgrunn av det ovenfornevnte har han nylig oppsøkt sin fastlege, og bedt om legeattest på migrene og kne slik at VPV skal være orientert om dette på forhånd. Formålet er at forsvaret i forkant av innrykk skal få dokumentasjon på disse helsemessige utfordringene, slik at de kan vurdere disse FØR innrykket med tanke på et eventuelt fritak av medisinske årsaker. Han prøver altså å være i forkant for å unngå en potensiell hjemsendelse etter kort tid i tjeneste (jfr. mediasakene om lignende tilfeller). Fastlegen nekter å skrive ut legeattest for noen av delene, og viser til at migrenen hans oppstår "for sjelden" og "på feil sted" (begge sider av hodet, i stedet for bare en side som er vanlig) i forhold til hva som står i legens oppslagsverk. Dette er feil ut fra hva andre leger mener men han kom ingen vei med det. Når det gjelder kneet så var tilbakemeldingen kort og grei: "finner ikke noe galt med kneet". Ser for meg at den undersøkelsen ikke akkurat innebar MR og CT....
  Vet noen om legen har anledning til å nekte å skrive ut legeattest på anmodning? Han trenger jo attest til bruk overfor vernepliktsverket! Legen ba ham skrive søknad om fritak uten å legge ved legeattest, men VPV sender som kjent søknader uten legeattest rett i retur.

  2. Kan han regne med at frykten for hjemsendelse fra tjeneste etter kort tid er velbegrunnet og reell, med migrenen og kneet som ikke funker under belastning? Det er jo en kjent sak her på forumet at Forsvaret i dag er en skygge av sitt tidligere selv mtp antall som tas inn, og at de med helseplager derfor gjerne blir luket ut tidlig. (Understreker igjen at helseplagene er altså reelle. Jeg har sett migreneanfallene selv, og det er ikke pent for å si det sånn.)

  3. Noen som har erfaring med at fastlegen stiller seg på bakbeina sånn? Og hva man kan gjøre eller har krav på mtp alternativ vurdering fra annen lege? Gutten prøver jo bare å være i forkant så forsvaret kan få vurdert helseplagene så snart som mulig. Skjønner ham godt, han ender mest trolig på bar bakke uten jobb i lang tid dersom han blir innkalt bare for å bli hjemsendt igjen...

  Takker på forhånd for alle innspill.

 • #2
  Arbeidsmiljøloven sier sitt om oppsigelse ifm førstegangstjeneste :

  -de kan ikke si ham opp.

  Ref det medisinske så er det for folk med annen bakgrunn enn min som får svare der, men jeg husker såpass fra tjenesten at den enkelte må kjøre sin sak selv. VPV får ikke lov å svare andre enn den enkelte i saker som omhandler den enkeltes tjenesteframtid, enten det blir innkalling eller utsettelse, evt kjennelse udyktig.

  Han må selv kjøre korrespondanse med saksbehandler ved VPV for å få de svar som er å oppdrive her. Eventuellt med lege hos VPV.

  Fastleger som setter seg på bakbena kjenner jeg ikke til, man er da såpass voksen at man sier ifra når det "er noe" til sin fastlege, gjør man ikke ?
  Shaking the ground with the force of a thousand guns

  Kommentér


  • #3
   Han kan bytte fastlege - eller få en hvilken som helst annen lege til å skrive ut legeattest. Du er ikke på noen måte bundet til fastlegen.

   Forsvaret kan velge å ta hensyn til legeerklæringen - eller ikke. De har eget medisinsk personell som gjør forsvarets vurdering. Fastlegen eller andre leger har ingen makt der.

   Oppsigelsesvernet ifm førstegangstjeneste er det samme i prøvetid som ellers.
   "Gjør Ret, Frygt Intet"

   Kommentér


   • #4
    Opprinnelig skrevet av Sofakriger Vis post
    Oppsigelsesvernet ifm førstegangstjeneste er det samme i prøvetid som ellers.
    Det var en ny opplysning for hans del, takk for den!
    Det hjelper kanskje ikke stort i praksis siden de kan bruke en vilkårlig, annen grunngivelse for å si opp i prøvetid, men takk uansett.

    Er fullt klar over at legeattesten kun er en opplysning, og at det er forsvaret som avgjør. Poenget er altså at han vil gi dem muligheten til å avgjøre i forkant.

    Her er eksempel på et sånt scenario som han ønsker å unngå:
    http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Sold...e-2741444.html

    Gehenna: jeg har selv en del issues som jeg ikke har tatt opp med fastlegen, for jeg vet de kan ikke gjøre noe med det likevel. Så akkurat den biten ligger sikkert til slekta... vi har aldri vært kjent for å løpe ned dørene på legekontoret

    Kommentér


    • #5
     En lege kan såklart nekte å skrive en attest, eller nekte å gi en person sykemelding for den saks skyld, hvis han mener at det ikke er et problem. Dog er det noe spesielt å ikke gjøre det i denne saken hvis han har så uttalte symptomer på migrene som du sier.

     Han burde prøve å få en second opinion.

     Derimot kan ingen arbeidsgiver sparke noen pga innkallelse til fgtj.

     Kommentér


     • #6
      Høres ut som bytte av fastlege er fornuftig hvertfall. Han har vel også mulighet til å oppsøke militær lege siden han nå har fått innkalling. Vil tro VPV kan være behjelpelig der. Det er jo i forsvarets interesse å få avklart dette på forhånd, blir han dimittert to uker etter innrykk har man sløst bort en del ressurser. Dialog med VPV er nok veien å GÅ som nevnt, samt annen lege. Ikke dumt å prøve igjen om man møter veggen, mye avhenger av hvilken saksbehandler man treffer, VPV har visse paralleller til NAV.
      In the age of information, ignorance is a choice.

      Kommentér


      • #7
       Opprinnelig skrevet av AGR416 Vis post
       Dog er det noe spesielt å ikke gjøre det i denne saken hvis han har så uttalte symptomer på migrene som du sier..
       Exactly, dette er jo også en arvelig sykdom og moren har vært plaget i alle år med dette ... noe legekontoret skal ha full historikk på. Det virker på meg som at legen har bestemt seg for at dette er en kar som bare prøver å få fritak. Veldig trist at han blir møtt med slike holdninger.

       Takk uansett for innspillene, setter stor pris på at dere tok dere tid til det!!

       Kommentér

       Fremhevede emner

       Collapse
        

       Veteranmeldingen 2020

       Meld. St. 15 (2019–2020)

       Også vi når det blir krevet — Veteraner i vår tid


       Tilråding fra Forsvarsdepartementet 15. april 2020, godkjent i statsråd samme dag. (Regjeringen Solberg)

       Melding til Stortinget

       Meldingen oppsummerer de seneste ti årenes innsats for personell i internasjonale operasjoner for Norge, og peker ut veien for den framtidige...
        

       Sikkerhetsloven


       (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


       Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


       Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
        

       UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

       UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

       https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

       ...
        

       COVID-19 virusutbrudd

       En ny type coronavirus som nå sprer seg i Kina.

       Det ble først oppdaget i midten av desember i millionbyen Wuhan i sentral-Kina. Viruset tilhører coronavirus-familien, men dette er en helt ny variant som ikke er oppdaget tidligere. Det finnes forskjellige typer coronavirus innenfor denne familien, men denne genetiske koden ligner mest på SARS av de vi kjenner til.
       Mest sannsynlig...
        

       NSM: Årlig risikovurdering


       Ole Gunnar Onsøien
       NTB scanpix

       – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


       Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

       – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
        

       Nyhetssaker: Veteraner

       Starter en nyhetstråd for relevante nyheter for Veteraner. Innenlands som utenlands.

       Åpent for alle å publisere det man finner interesseant.

        

       Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering       Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
       http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

       Rapporten dekker hovedpunktene:
       Kode:
         Globale utviklingstrekk
         Nordområdene / Arktis
         Russland
         Afghanistan
         Pakistan
         Kina
         Midtøsten og Nord-Afrika
         Iran
         Sudan
         Somalia
         Terrorisme
         Spredning av
       ...
        

       Forsvarets veterantjeneste (FVT)

       Forsvarsnett: Forsvaret vil ha veteransenter Katrine Gramshaug, SDV, 2007-06-06


       – Forsvaret trenger et rekreasjonssenter for veteraner. Det er viktig at vi nå får på plass et fast sted hvor vi kan tilby tjenester til veteraner, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

       Av Katrine Gramshaug, Personell-, økonomi- og styringsstaben

       http://www.mil.no/veteraner/start/aktue...

       Donasjoner

       Collapse
       Working...
       X