Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Inn i Sjøforsvaret på Januar. Muligheter?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • #31
  Mange forskjellige stillinger alt hva du har interesse for. Logistikkassistent, Operasjonsassistent, vakt og sikring, er hvertfall noen stillinger som mange jeg var sammen med på rekrutten har skrytt mye av. Alle disse tre har veldig fra forkurs, vakt og sikring-kurset på Haakonsvern er et ganske krevende kurs også.

  Kommentér


  • #32
   Har også et spørsmål angående forsvaret og psykiske lidelser. Har en god kompis som skal inn på Mars som har slitt litt med angst og slike "standardlidelser" i høst, men som dog er kjempemotivert for militæret. Hvordan er mulighetene hans for å komme inn og klare å gjøre en god figur? Legen hans vil visstnok søke om utsettelse, men er det da ikke sjanse for å bli totalt avslått og sparket ut av systemet?

   Kommentér


   • #33
    Hei, Docal 22! Skal møte 11. januar på Madla og ser mildt sagt fram til det

    Angående kompisen din som skal inn i Mars:
    Opprinnelig skrevet av Forsvaret.no
    Helseproblem
    Har du etter sesjon del 2 fått ein skade, ein sjukdom eller eit anna helseproblem som du meiner har noko å seie for evna di til å gjennomføre førstegongsteneste, kan du søkje om utsetjing.

    Send søknad med dokumentasjon frå lege om den nye situasjonen du er i. Det er viktig at søknaden inneheld opplysningar om dei plagene eller lyta du har, dokumentasjon på utførte undersøkingar (røntgen, blodprøver osv.), funksjonsbeskriving og diagnose. Når du søkjer om utsetjing, er det viktig at legen gjer ei vurdering av tidsperioden for prognosen din.

    Legeerklæringa må vere av nyare dato. Søknaden og dokumentasjonen blir vurdert av militære legar.
    Nå vet jo ikke jeg hvilken grad av psykiske tilstand kompisen din er i, men uansett så tror jeg det vil se mørkt ut for hans militærtjeneste om han sendte inn noe slikt. For alt jeg vet vil han bli en god soldat, men det hele går ut på om han vil utgjøre en fare for seg selv og for dem rundt ham. Det er det legene vil vurdere. Soldater som har vært i stridssituasjoner kan utvikle symptomer som f.eks. angst og gjør dem stridsudyktige osv. Da er det nok ikke så positivt å ha med seg de lastene med seg i forkant av en soldatutdanning.

    Så var det meg. Planen min er å ha det fett frem til sommeren da jeg vurderer befalsskoleopptak ol. Har saumfart forsvaret.no og tenker sanitet, artillerist og skipsdykker. Gjerne noe på et fartøy! Spørsmålene jeg stiller er om får jeg trent mye på båt? Vet enkelte fartøyer har gode treningslokaler, men lurer veldig på om hvordan trening med sekk vil gå med tanke på Nijmegen. På tredemølle? :P Eller bare gasse på mens jeg er på land 3 uker av gangen? Får jeg permisjon til å delta på Nijmegen? Så var det sistnevnte tjeneste - skipsdykker som jeg lurer litt på. Av navnet så høres det jo ut som de er på et skip men, når jeg leser på tjenestebeskrivelsen så virker det jo som at de er mye på Haakonsvern?

    Kommentér


    • #34
     Opprinnelig skrevet av struksa Vis post
     Hei, Docal 22! Skal møte 11. januar på Madla og ser mildt sagt fram til det

     Angående kompisen din som skal inn i Mars:

     Nå vet jo ikke jeg hvilken grad av psykiske tilstand kompisen din er i, men uansett så tror jeg det vil se mørkt ut for hans militærtjeneste om han sendte inn noe slikt. For alt jeg vet vil han bli en god soldat, men det hele går ut på om han vil utgjøre en fare for seg selv og for dem rundt ham. Det er det legene vil vurdere. Soldater som har vært i stridssituasjoner kan utvikle symptomer som f.eks. angst og gjør dem stridsudyktige osv. Da er det nok ikke så positivt å ha med seg de lastene med seg i forkant av en soldatutdanning.
     Altså, det er ikke slik at han går rundt og er totalt ikke-fungerende i hverdagen. Men han virker litt innesluttet (egentlig veldig utadvendt), dårlig opplagt pga lite søvn og nedstemt til tider og går til psykolog. Vedkommende har jo også gått ganske høyt ut på forhånd til omverdenen om at han skal inn og til hvilken tid, så tror det kan virke veldig inn på han om han ikke får tjenestegjøre. Men jeg forstår at forsvaret ikke er rett plassen hvis man under noen omstendigheter kan utgjøre en fare for seg selv og andre.. Vil forøvrig ønske deg lykke til med din tjenste!

     Kommentér


     • #35
      Det hørtes jo ikke ille ut en gang. Alle har jo sine bunnperioder. Hvis han er gira på forcen, så bør han jo bare kjøre på for i Forsvaret blir det gitt visse rammer en bare må følge og hvis han er gira så gjør han som befalet sier og får orden på seg selv.

      Kommentér


      • #36
       Vel, altså nå er jo jeg ikke i hans plass, og det er nok sikkert ikke så enkelt som det. angst er jo tross alt angst, men det var visst legen som mente at en utsettelse hadde vært best slik at han kunne få orden på "rothuet".

       Kommentér


       • #37
        For å svare på forskjell mellom KV og KNM fartøy så er hverdagen ombord utifra det jeg har hørt endel mer avslappende enn det du finner ombord på et KNM fartøy. Dette er av den enkle grunn at de aller fleste gangene KNM fartøyene er ute og seiler er du med på en eller annen form for øvelse, og dette kan til tider være svært krevende. Blir vanskelig og utdype dette ettersom hver øvelse er forskjellig. Jeg har erfart både mine-øvelser/operasjoner og krigføringsøvelser. Enkelte dager er veldig stressende og det skjer hundre ting på en gang, mens andre dager sitter man på ræva og ikke gjør noe som helst fornuftig utenom å drikke kaffe (kaffe er alltid fornuftig!). Men en hektisk dag består som oftest av å bli vekt i frivakta mens du sover av enten havari-, mann over bord- eller klart skipøvelse (klart skip = trussel, bemann våpen og skyt ned noen fly eller andre båter).Også begynner vakta der du får 20 oppgaver som skal gjøres i løpet av X antall timer vakt samtidig som du har vanlige sjørutiner å gjøre, og hvis sjefen/NK bestemmer seg for å være jævlige tar de en kort øvelse som starter akkurat når frivakta di starter. Men som sagt, hver dag er forskjellig. Dette er bare noe av tingene man kan forvente i løpet av en dag på sjøen.

        For å svare på spørsmålet ang. fysisk form i sjøforsvaret så ser jeg at mange kan tro at det ikke er noe vits med 3000m krav o.l. Men etter min erfaring så er fysisk form en ting som absolutt er kjekt ombord på et fartøy. Er mye fysisk arbeid ombord som f.eks. ekstern havari (da må man bruke en såkalt nordkapp-drakt for å beskytte deg mot iskald sjø eller evnt. brann) der du går ombord for å støtte et annet fartøy i nød. (som regel til øvelse, men skarpe nødsituasjoner kan når som helst oppstå). Bare du tar på deg drakta begynner å svette som en gris stekt levende over et stort bål, når du da skal bære tungt havariutstyr og støtte med transport av skadde, røykdykke, HLR osv. blir du garantert sliten, og det er nettopp da en god fysisk form er nødvendig.

        Kommentér


        • #38
         Vil si at kanskje den største forskjellen på KV-fartøyer og KNM-fartøyer er at KV seiler og er operative nesten hele tiden. Indre Kystvakt er mindre prioritert enn ytre og ligger derfor mer til kai. Dessuten så utfører kystvaktfartøyene mer oppdrag som søk og redning, fiskeriinspeksjoner, visitasjoner og miljøvern. Men spesielt fartøyene i Ytre Kystvakt er også med i stridsøvelser.

         Fast er jeg på et fartøy i Ytre Kystvakt som har ansvar i de sørlige områdene, men har også gjesteseilt på fregatt en periode. Det jeg opplevde som den største forskjellen da var at man har et helt annet forhold til befalet på en fregatt enn hva man har på et kystvaktfartøy. På et kystvaktfartøy bruker du ikke grad når du snakker til befalet ditt, men bare navn og man er i et "kompis-forhold" med befalet. Menige og befal blir en veldig sammensveiset gjeng som gjør mye sosialt og gøy sammen på fritiden. På fregatt har man knapt hilst på skipssjefen og man har et helt annet forhold til befal man ikke omgås mye i hverdagen ombord.

         Når det gjelder øvelsene så kan fartøyene ha noen lange og hektiske øvelser. Mitt fartøy var gjennom generalmønstring for noen måneder siden, hvor brann, havari og mann over bord skjer hele tiden. For eksemel blir fartøyet truffet av en granat som utløser en brann, samtidig som at man blir truffet av en torpedo, så da må mann drive med brannvern og lensing samtidig. Så faller plutselig en over bord og man har en MOB-øvelse også. Litt slitsomt! KNM-fartøyene har en tendens til å gjennomføre mange øvelser om natten mens du ligger i bikka og helst ikke vil stå opp. Da kan det bli KLART SKIP og det er bare å komme seg opp og gå til posten sin med en gang. Klart skip-øvelse har vi veldig skjeldent på kystvaktfartøyet jeg tjenestegjør på grunnet at det fokuseres mye mindre på krig i Kystvakten.

         Har opplevd mye spennende med kystvakten og løst både sivile og militære oppdrag og øvelser. Selv liker jeg best den militære delen hvor vi har øvelser med ubåter, fregatter, mtb-er, kystvaktfartøyer og andre båter i Sjøforsvaret. Veldig mye artig og interessant.

         Fartøyene i kysteskadren (KNM) ligger for det meste til kai, mens fartøyene i kystvakten (KV) er som oftest ute og seiler. Fartøyet mitt har over 300 seilingsdøgn i året, noe som gjør det til Sjøforsvarets mest opperative fartøy med flest oppdrag. Artig å få være med å oppleve. Som tidligere sagt, ja hvis et KNM-fartøy er ute å seiler, så er det som regel i forbindelse med en øvelse. Er du på KV, så får du være med på mange marineøvelsene, samt opplevd mye mer. Tror jeg kan si at jeg synes det er mer givende å være på KV enn hva jeg opplevde det som på KNM. Men til gjengjeld så har jo KNM 100 ganger fetere båter enn KV da!

         Kommentér


         • #39
          Hvor mange inngår i besetningen på ditt fartøy? 20? 30? På en fregatt er det 130, kommandoforholdet blir derfor av naturlige grunner annerledes. Alle fartøyene i marinen skal kunne løse SAR, det er ikke spesielt for KV. Å være operativ for et KV-fartøy innebærer noe helt annet enn hva det er for f.eks. en fregatt. Befalet som tjenestegjør på KV er i mine øyne et helt annet, enn hva du finner i KE. KV blir av naturlige årsaker mye mer sivilt og rutinebasert, det kommer jo også frem av det du skriver. Stillingene får derfor også en annen søkermasse (for ansatte). Et KV-fartøy er ikke "mer operativt" enn en fregatt fordi de sjelden ligger til kai. Et KV-fartøy kunne aldri ha løst oppgavene til en Nansen-klasse fregatt like godt, og en fregatt kunne ikke løst alle KV oppgaver like godt fordi de ikke har utdanning til å drive fiskerioppsyn. Det er to vidt forskjellige fagfelt. Nå kunne jeg ikke tenke meg å være noen av stedene, men det er meg.
          Si vis pacem, para bellum.

          Kommentér


          • #40
           Nå burde det også nevnes at det finnes mer enn fregatter i KE. Fregatter har som nevnt tidligere et ganske annerledes kommandoforhold, noe som jeg selv har opplevd under gjesteseiling på fregattene. Jeg har hovedsaklig tjenestegjort ombord på et mindre logistikkfartøy med besetning på rundt 25 stk, og jo mindre besetning, generelt sett jo slappere blir forholdet mellom befal og menige, for ikke å snakke om at samholdet øker.

           Kommentér


           • #41
            Jeg jobber ombord på fregatt og det er noe sant i det at fregatter er hovedsaklig på øvelse når dem er ute og seiler, Men er ofte også med på å besøke havner kun av grunn å vise seg frem. Vært med på en del av det. Mannskapet kan også variere i alt fra så vidt 100, til mer enn 140. Avhenger av type oppdrag/øvelse

            Kommentér

            Fremhevede emner

            Collapse
             

            Veteranmeldingen 2020

            Meld. St. 15 (2019–2020)

            Også vi når det blir krevet — Veteraner i vår tid


            Tilråding fra Forsvarsdepartementet 15. april 2020, godkjent i statsråd samme dag. (Regjeringen Solberg)

            Melding til Stortinget

            Meldingen oppsummerer de seneste ti årenes innsats for personell i internasjonale operasjoner for Norge, og peker ut veien for den framtidige...
             

            Sikkerhetsloven


            (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


            Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


            Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
             

            UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

            UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

            https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

            ...
             

            COVID-19 virusutbrudd

            En ny type coronavirus som nå sprer seg i Kina.

            Det ble først oppdaget i midten av desember i millionbyen Wuhan i sentral-Kina. Viruset tilhører coronavirus-familien, men dette er en helt ny variant som ikke er oppdaget tidligere. Det finnes forskjellige typer coronavirus innenfor denne familien, men denne genetiske koden ligner mest på SARS av de vi kjenner til.
            Mest sannsynlig...
             

            NSM: Årlig risikovurdering


            Ole Gunnar Onsøien
            NTB scanpix

            – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


            Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

            – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
             

            Nyhetssaker: Veteraner

            Starter en nyhetstråd for relevante nyheter for Veteraner. Innenlands som utenlands.

            Åpent for alle å publisere det man finner interesseant.

             

            Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering            Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
            http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

            Rapporten dekker hovedpunktene:
            Kode:
              Globale utviklingstrekk
              Nordområdene / Arktis
              Russland
              Afghanistan
              Pakistan
              Kina
              Midtøsten og Nord-Afrika
              Iran
              Sudan
              Somalia
              Terrorisme
              Spredning av
            ...
             

            Jente i kongens klær? Dette er tråden!

            Oppfordring mottatt og iverksatt. Som jente i førstegangstjenesten er det ofte en del spørsmål som dukker opp før oppmøtedagen og under året i grønt, og en del av disse kan ikke alltid mannfolka/guttungene svare på- nettopp fordi de ikke kan sette seg inn i situasjonen. I denne tråden kan man stille spørsmålene, komme med tips og råd, eller bare dele erfaringer man har gjort seg underveis. Jeg har...

            Donasjoner

            Collapse
            Working...
            X