Globalt banner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

skarpskyttere i FSK/MJK

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • skarpskyttere i FSK/MJK

  Hei

  Jeg lurer veldig på om FSK eller MJK har skarpskyttere som opererer i par eller lignende? Isåfall, hvordan kan man bli det?

  Erling

 • #2
  Det finnes naturlig nok lite åpen informasjon om slik, så kom deg inn i FSK og ta det derfra. Enkelt og greit
  "Whoever reads history with a mind free from prejudice cannot fail to arrive at a conviction that of all military virtues, energy in the conduct of operations has always contributed the most to the glory and success of arms"

  Kommentér


  • #3
   Her er alt du trenger å vite før du eventuelt kommer deg inn...

   http://forsvaret.no/karriere/utdanni...pesialkommando
   mathematical analysis does not matter in high risk decision making

   Kommentér


   • #4
    Ja dem har skarpskyttere i FSK. Det blir du ved å først bestå opptaket, deretter utdanningsåret. Når det er gjort, så blir du fordelt til skvadron, tropp(eart) og tjenestestilling litt etter eget ønske og litt etter avdelingens behov.
    Skarpskyttertjeneste er noe man må ville selv, og som ikke passer for alle, selv hvor FSK man er. Det krever en svært høy grad av disiplin, evne og vilje til å virkelig gå i materien og holde seg løpende oppdatert på faget, samt en personlig dedikasjon til å opprettholde og videreutvikle egne ferdigheter.

    Skytingen er en relativt liten del av skarpskytterfaget, selv om det naturligvis er noe av det viktigste en skarpskytter skal kunne. Man blir ikke god å skyte av å bare gå skarpskytterkurset, og deretter skyte "en gang iblant" for å akkurat bestå de årlige kvalifikasjonskravene; Bare gjennom å stadig vekk terpe og drille basics på det skytetekniske samt å skyte tusenvis av skudd under varierende forhold for å få en skikkelig fingerfølelse for ballistikk og hvordan omgivelsene og forholdene påvirker prosjektilet blir man en skikkelig god (skarp)skytter.

    En siste ting: Jeg vet at American Sniper går på kino om dagen, og at det sikkert er tusenvis av "unge og lovende guttunger" rundtom i verden som synes dette ser "dritkult ut ass!" - samt hvordan Call Of Duty og lignende drittspill har skapt et vanvittig overhypet image av slik tjeneste.
    Hvis ens eneste motivasjon for å bli skarpskytter er at det ser så sinnsykt kult ut på film å ha langt helskjegg, kult kit og skyte opp horder med slask, så kommer realitetene i faget til å slå en så sinnsykt i trynet dag-1 på skarpskytterkurset. Dette er stort sett et drittkjedelig fag altså, med mindre man virkelig interesserer seg for friluftsliv, liker å ha det kaldt og kummerlig over lengre tid i strekk, ikke har noe imot mengder med tilsynelatende meningsløs venting og virkelig - og jeg mener VIRKELIG - er interessert i- og motivert for å bruke tid og energi på å terpe, drille, repetere og repetere litt til, til man får lyst å spy, alt av de helt basale og - let's face it - drittkjedelige aspektene av grunnleggende skyteteknikk.

    Britiske Royal Marines Commandos hadde ihvertfall "99,9% need not apply" som catchphrase på sine rekrutteringskampanjer tidligere. Det samme kan virkelig sies om skarpskytterfaget også.
    Elite Som En Trensoldat

    Kommentér


    • #5
     og jeg mener VIRKELIG - er interessert i- og motivert for å bruke tid og energi på å terpe, drille, repetere og repetere litt til, til man får lyst å spy, alt av de helt basale og - let's face it - drittkjedelige aspektene av grunnleggende skyteteknikk.--Quote MMB.

     Heldigvis er det et hyggelig laug kalt DFS som sysler med akkurat dette,så der har du en glimrende annledning til å begynne forberedelsene dine.
     Last edited by mailman; DTG 081657 Feb 15, . Begrunnelse: Kreditering av quote.
     When in doubt,empty your magazine.

     Kommentér


     • #6
      Til trådstarter:
      Et kjapt litteratursøk på google fører deg til følgende skriftlige kilder:
      Tom Bakkeli, Ett skudd, en død - Norske skarpskyttere- krigens mest fryktede soldater, (Kagge Forlag, Oslo, 2008)
      Tom Bakkeli, Krigere og diplomater, (Kagge Forlag, Oslo, 2013)
      Tor Jørgen Melien, Våre Hemmelige Soldater, (Spartacus, Oslo, 2012)
      Kagge Forlag (Red.), Med mandat til å drepe, (Kagge Forlag, Oslo, 2010)

      Jeg tror du vil finne alt du ønsker av informasjon i denne litteraturen. Om bildet på twitter profilen din er rimelig up-to-date så har du god tid til å lese deg opp på litteraturen før du er i aldersgruppen som normalt møter til Spesialjegeropptaket.
      Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

      Kommentér


      • #7
       Her er en, i mine øyne, en vanvittig god inspirasjon om man tenker på å bli skarpskytter:

       http://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_Hathcock

       "Early life and education
       Hathcock was born in Little Rock, Arkansas on May 20, 1942. He grew up in rural Arkansas, living with his grandmother after his parents separated. While visiting relatives in Mississippi, he took to shooting and hunting at an early age, partly out of necessity to help feed his poor family. He would go into the woods with his dog and pretend to be a soldier and hunt imaginary Japanese with the old Mauser his father brought back from World War I. He hunted at that early age with a .22-caliber J. C. Higgins single-shot rifle. Hathcock dreamed of being a Marine throughout his childhood, and so on May 20, 1959, at the age of 17, he enlisted in the Marine Corps"

       Vokst opp på "bygda". Tidlig god skytter. Vervet seg da han var 17...Resten av karrieren han er rimelig inspirerende den og.
       Boka "Marine Sniper" har ganke gode beskrivelser av hva som skal til for å bli så god.
       mathematical analysis does not matter in high risk decision making

       Kommentér


       • #8
        Tusen takk for gode svar! Haha, nei jeg er ikke en av de drittungene! Vet realiteten, og vet hva jobben går ut på. Men jeg så faktisk american sniper og du blir jo ikke noe mindre motivert av det! Leste også krigere og diplomater, synes den var kjempe bra. Faget er sikkert drittkjedelig, men dette er noe jeg har villet siden jeg var 10 og broren min fortalte meg om det(er 15 nå
        ) Vurderer også og melde meg inn i HVU.
        Skal se på de trådene dere la til! Tusen takk

        Kommentér


        • #9
         Kan bare si det att HVU er ett veldig bra alternativ om du ønsker noe som helst i forsvaret- eller bare en kjekk fritid. Lærer utrolig mye, samt landskonkuranser og øvelser! Alt i alt utrolig gøy. Ble med fordi jeg ville se hva dette gikk i, og har bare blitt posetivt overasket. Finner alt som gøyt, selv "kjedelige" sambandsleksjoner

         Kommentér


         • #10
          Det høres bra ut! Kanskje ett utrolig dårlig spørsmål, men kan luftgevær være et bra hjelpemiddel for og lære seg og skyte?

          Kommentér


          • #11
           Ja. Men start i organiserte former, med instruksjon fra noen som har peiling. Det er utrolig lett å legge til seg dumme uvaner om man begynner for seg selv i bakgården. (Jeg snakker av egen erfaring. )
           "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
           - Dmitrij Boltenkov

           Kommentér


           • #12
            Ja, du får trent seks stødige grepsfaktorer, siktebilde og avtrekk (og, med enkelte våpen, også til en viss grad sikteretur) helt fint med et luftgevær. I tillegg gir luftgevær også en viss læringsverdi i forhold til å ta høyde for prosjektilets ballistikk, spesielt hvis du skyter på (for slike våpen) lange hold med geværet. Det fordrer da at du legger opp til å utfordre deg selv ved å skyte presisjon og få gode samlinger mot f.eks. redusertskiver, og ikke bare skyter store og enkle mål som blikkbokser og denslags. Det er også en fordel om dette luftgeværet da også har mer eller mindre samme utseende som en normal rifle, sånn at det blir en god overføringsverdi til ekte våpen senere.
            I tillegg, ihvertfall i starten, er det en veldig stor fordel om du får instruksjon og veiledning fra noen som kan å skyte, sånn at du ikke legger deg opp dårlige vaner og beint ut vranglære som siden må avlæres om/når du begynner i Forsvaret. I så måte kan HVU være en OK løsning; HVU lærer deg (forhåpentligvis) gode nok basics på det skytetekniske, vanlige skytterfeil og feilretting, og du kan så drive med egentrening med luftgevær på fritiden.
            Elite Som En Trensoldat

            Kommentér


            • #13
             Der var Lille Arne inne to minutter før meg ja... ;-)
             Elite Som En Trensoldat

             Kommentér


             • #14
              Det høres veldig lurt ut, tusen takk!

              Kommentér


              • #15
               Bare et par-tre-fire punkter:

               I utdannelsen av skarpskyttere er skyteteknikk bare en (men selvfølgelig forholdsvis vesentlig) del av utdannelsen. En annen meget viktig del er observasjonsteknikk: Det å kunne se "interessante" ting i terrenget, huske akkurat hva du har sett og kunne tegne en skisse av det etterpå. Det trenes f.eks. svært mye med Kims lek på skarpskytterkurs. Minst like mange faller ut på at de ikke er i stand til å tegne nøyaktige skisser etterpå over hva de har fått kort tid til å se som på at de ikke treffer. Og så er det selvfølgelig mye feltteknikk.

               Jeg vil skrive under på det som har blitt sagt om HV-ungdommen som en fin måte å lære mer om militæret. Når det gjelder skyting, er det heller ikke dumt å bli med i det lokale skytterlaget. De fleste skytterlag har gode instruktører for rekruttskytterne. Se https://www.dfs.no/alt-om-dfs/bli-skytter/
               At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

               Kommentér


               • #16
                Flott at det finnes så motiverte og målrettede ungdommer som @svennevik00
                Slik gutter Forsvaret trenger

                Kjør på. Tren hard. Forbered deg så godt du kan (HVU etc). Motivasjonen som er det viktigste ser du ut til å ha. Lykke til!
                [I]"The shitter was full" - Eddie[/I]

                Kommentér

                Donasjoner

                Collapse
                Working...
                X