Globalt banner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Spørsmål om fallskjermvinge.

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Spørsmål om fallskjermvinge.

  Hei!
  Som tittelen sier, så lurer jeg på om noen vet hva som kreves for og kunne bære fallskjermvingen på den militære uniformen? Har søkt litt rundt men kun funnet tidligere poster fra 2006, da som kanskje er utdatert.
  Er det mulig og få fallskjermvingen uten og måtte ta kurset igjennom FSK/HJK?
  Mulig og ta sivile kurs og få det godkjent? Om dette har blitt endret på.
  Er befal i forsvaret, og tilhører ikke noen av spesialstyrkene sine avdelinger, men sett flere befal med vingen uten og ha vært i disse avdelingene.

  Takker for svar på forhånd!

 • #2
  Du må ha militært fallskjermkurs, utenlandsk militært fallskjermkurs kan etter søknad godkjennes så vidt jeg har hørt.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

  Kommentér


  • #3
   Jeg mener å ha lest på forumet at man før i tiden kunne ta hoppkurs når man gikk KS (Eller var det BS??), og kunne etter dette smykke seg med et par fallskjermvinger. Var dette tilfelet?
   Ubique quo fas et gloria ducunt

   Kommentér


   • #4
    Det står litt her:

    http://milforum.net/threads/63189-Of...llskjermvingen

    Kort sagt var det både mulig og ønskelig at en del befal utenfor SOF tok militært hoppekurs for ikke så veldig lenge siden.
    "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
    - Dmitrij Boltenkov

    Kommentér


    • #5
     Det finnes private hoppekurs i utlandet som kvalifiserer til å delta på norske fallskjermoperasjoner og gir deg vinge på enkelte utenlandske uniformer, men jeg vet ikke om man får bære vinge på norsk uniform etter å ha deltatt på et slikt kurs.

     Kommentér


     • #6
      Opprinnelig skrevet av Tusseladd Vis post
      Det finnes private hoppekurs i utlandet som kvalifiserer til å delta på norske fallskjermoperasjoner og gir deg vinge på enkelte utenlandske uniformer, men jeg vet ikke om man får bære vinge på norsk uniform etter å ha deltatt på et slikt kurs.
      Hvis du står inne for den påstanden får du utdype den mer!
      Alle som skal delta på militære operasjoner i Norge må ha militært kurs, også dem som har bakgrunn fra sivil fallskjermhopping. Grunnen til det er at man blant annet hopper med til dels svært forskjellig utstyr, har forskjellige prosedyrer, og hopper i helt andre settinger som ikke et sivilt kurs kan forberede deg på. De to avdelingene i Norge som driver med hopping og utdanning på dette kjører imidlertid enkelte av sine frittfallkurs i utlandet. Du blander ikke med det kanskje?

      Når det gjelder KS sitt static kurs så var det en del av mestringskurset på KS og ikke et komplett static kurs, og ga derfor heller ikke vinge på uniformen. KS stanset hoppingen med OP 09-12 kullet (Guettler) mener jeg.

      Kommentér


      • #7
       Jeg jobbet sammen med noen dansker for en evighet (15 år+) siden som hadde tatt polsk (eller var det nederlandsk?) militært hoppekurs, betalt av egen lomme. De brukte vingen de hadde fått derfra, angivelig med det danske forsvarets velsignelse. Jeg synes vagt å huske noe reklame for et militært static-kurs man kunne betale seg til et sted i utlandet på omtrent samme tid. Kan hende det er noen sånn historier som har morfet over til et norsk feltrykte?

       Et kommersielt kurs i Tsjekkia: http://www.steinadler.com/es/courses
       Hah - der fant jeg kurset danskene mine hadde - det var nederlandsk: http://parawings.com/

       Jeg kan ikke tenke meg at noen av disse kursene kvalifiserer deg til å hoppe med dem som hopper i Norge, og utenlandske vinger skal altså ikke bæres på norsk uniform. Men du kan jo sy den på en T-skjorte eller noe for å vise verden at du er en Militært Overinteressert Person
       "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
       - Dmitrij Boltenkov

       Kommentér


       • #8
        Det er det nederlandske Texel-greiene ja som det har gått noen feltrykter i Forsvaret (i mange år nå - husker folk gnålte om det wayback i Kosovo for 14 år siden) om at kvalifiserer til hoppvinge som er ok å bære på norsk uniform. Dette er selvsagt bare tull at er innafor, og om jeg ikke tar fullstendig feil, så er/var vel også dette kurset spesifikt nevnt i uniformsreglementet som et kurs som IKKE gir vinger tillatt brukt på norsk uniform.
        Det kurset det har vel et militært snitt rundt seg, og jeg lurer på om det faktisk ikke er helt tilsvarende et nederlandsk militært static-kurs (hakke peiling, sånn egentlig). Jeg kan ikke nok om fallskjermhopping eller det norske static-kurset til å ha noe formening om hva som er forskjellen, og hva som er og ikke er inkludert av pensum på et norsk static-kurs vs. et nederlandsk et...

        Anyhow, det eneste som er tillatt brukt i utgangspunktet på norske uniformer er norske fallskjermvinger - forutsatt godkjent og bestått hoppkurs. Det er godt mulig spesielt utvalgte i Forsvaret får muligheten til å ta tilsvarende (og/eller mer avanserte) hoppkurs hos andre nasjoner og utenlandske avdelinger, og etter særskilt søknad får tillatelse til å bære disse vingene, men dette er nok da unntaket framfor regelen.
        Elite Som En Trensoldat

        Kommentér


        • #9
         Jeg mente ikke rent sivile kurs nei - det blir jo opp til sjefen for HJK å evt. godkjenne utenlandske kurs helt eller delvis. Som en kuriositet kan nevnes at da Ray Mears skulle lage dokumentar om tungtvannssabotørene ble det arrangert et tredagers norsk konverteringskurs så han kunne hoppe ut over Hardangervidda sammen med norske og britiske soldater - dette var dog i godt vær og fred.

         Kommentér


         • #10
          To norske leger (Hjalmar Wergeland [senere kjent som Norges ledende barnepsykiater] og den kjente kirurgen Carl Semb) og en sykepleier (sistnevnte en kvinne) hoppet 1. mai 1945 ut i fallskjerm fra en Dakota over Karasjok uten noen gang å ha hoppet i fallskjerm eller fått noen form for trening først. Det var etter den ulykksalige mineulykken der 22 norske soldater ble drept under alt for realistisk demonstrasjon av stridsvognmine. Foruten de som alt var døde var det også flere meget hardt skadet og dr. Semb, dr. Wergeland og sykepleieren som jeg ikke har navnet på ble straks fløyet i en Dakota fra Stockholm. Da det viste seg ikke å være mulig å lande i Karasjok hoppet de tre, etter to minutters demonstrasjon, ut i fallskjerm og bidro til å redde livet på flere av de skadede ved å operere sammenhengende i 24 timer.
          Last edited by hvlt; DTG 090101 Dec 14, .
          At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

          Kommentér


          • #11
           I US Army tar fallskjermkurset (Basic Airborne Course) tre uker (alle soldater og befal kan etter søknad ta det, det er svært populært). Man foretar 5 hopp fra fly (C-130 eller C-17) i 1250 fots høyde. Tre av hoppene foretas med kun fallskjerm og reserveskjerm, mens to av hoppene skal foretas med ryggsekk og gevær. Et av hoppene skal gjøres i mørke. Etter dette får man amerikansk fallskjermving, som altså er svært populær. Det gjennomføres ca. 40 kurs i året med ca. 400 kurselever på hvert kurs, dvs. hvert år får ca 16.000 amerikanske soldater og befal fallskjermvingen.
           At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

           Kommentér


           • #12
            Takk hvlt!

            Litt om hendelsen:
            https://books.google.no/books?id=7cm...rasjok&f=false

            Kommentér


            • #13
             ..også USAF Academy (hovedrekrutteringen for USAF flygere) utdanner fallskjermhoppere:
             http://www.usafa.af.mil/information/....asp?fsID=9423

             samt seilflyging:
             http://www.academyadmissions.com/abo.../aviation-faq/

             Kommentér

             Donasjoner

             Collapse
             Working...
             X