Milrab - gears you there

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Stratagem: Stomperud i Bagdad

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Stratagem: Stomperud i Bagdad

  Stomperud i Bagdad

  Den norske regjeringen besluttet i oktober 2014 å sende 120 norske soldater til Irak for å «bidra til å trene opp irakiske sikkerhetsstyrker» (Solberg 2014). Fra april 2015 er en kontingent stasjonert i den kurdiske provinshovedstaden Irbil, formelt underlagt sikkerhetsstyrkene til den autonome kurdiske regionen i Nord-Irak (KRG), mens en


  Les mer...

 • #2
  Artikkelen omhandler problemer knyttet til mandatet til de norske styrkene i Irak:
  Den norske regjeringen besluttet i oktober 2014 å sende 120 norske soldater til Irak for å «bidra til å trene opp irakiske sikkerhetsstyrker» (Solberg 2014). Fra april 2015 er en kontingent stasjonert i den kurdiske provinshovedstaden Irbil, formelt underlagt sikkerhetsstyrkene til den autonome kurdiske regionen i Nord-Irak (KRG), mens en annen er stasjonert i hovedstaden Bagdad. Militærpersonalet skal støtte irakiske sentralmyndigheter og kurdiske regionale myndigheter i kampen for å gjenerobre territorium fra organisasjonen Islamsk Stat (IS), som i 2015 kontrollerte ca. 1/3 av Irak (Institute for the Study of War 2015).1 Norsk deltakelse er en del av en løst ledet amerikansk koalisjon for å «degradere og til slutt knuse» IS gjennom å redusere IS geografiske og politiske rom, menneskelige og økonomiske ressurser (Det Hvite Hus 2014, 2014a).

  Denne artikkelen analyserer det norske militære nærværet i Irak fra 2015 i lys av folkerettens regler for maktbruk. Den presenterer først folkerettens hovedregler for militære operasjoner på fremmed jord, og plasserer deretter det norske nærværet i Irak fra 2015 i et folkerettslig lys. Artikkelen argumenterer for at nærværet i Irak representerer et brudd med tradisjonen for norske militære operasjoner på fremmed jord etter år 2000, og peker på tre utfordringer som nærværet til norske soldater i Bagdad derfor reiser. Det er uklarhet om hva som er norske soldaters oppdrag. Rettssikkerheten til norske soldater er ikke kalibrert for de oppgavene soldatene faktisk har. Og norske soldater i en prekær rettslig situasjon kan i begrenset grad utføre sine oppgaver så effektivt som forutsatt.
  Selv om fokus her er på Irak, er det kanskje på sin plass å være årvåken også når det gjelder fremtidige operasjoner vi skal delta i. Har vi et godt forankret mandat? Hvordan er engasjementsreglene? Er det definert en sluttilstand?
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

  Kommentér

  Annonse i emne

  Collapse

  Donasjoner

  Collapse
  Working...
  X