Globalt banner

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Terrorisme - Sammensetning av celler

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Terrorisme - Sammensetning av celler

  Dette innlegget baserer seg på en inndeling man kan finne i boken "Islamist terrorism i Europe - A history" av Petter Nesser, FFI. Boken er en grundig analyse av terrorisme i Europa, og Nesser blir fremhevet som en av de fremste på området. Jeg var på boklanseringen i går og fikk tak i et eksemplar. Boken kommer på Amazon på nyåret.

  Jeg har ikke lest boken ennå, men sammensetningen av terroristceller ble diskutert, og inndelingen til Nesser kan være nyttig både for å forstå hvorfor noen blir terrorister, og hvilke tiltak det kan være hensiktsmessig å bruke for å håndtere de forskjellige typene terrorister.

  I følge boken består terroristceller av personer som kan inneha en av følgende roller: Entrepreneur, Protege, Misfit og Drifter (i mangel av presise oversettelser bruker jeg de engelske betegnelsene her).

  Det er alltid minst en Entrepreneur i cellen. Han (det er alltid en mann) er lederen og inspiratoren, han rekrutterer nye folk og er den som holder kontakten utad i terrornettverkene. Han er intelligent og oftest karismatisk, og skolert både innen Islam og andre områder - han kan ha høy utdannelse. Han er gjerne eldst i gruppen og ofte en familiemann. Han er motivert av det han oppfatter som urett gjort mot den muslimske befolkningen, enten i egne områder eller konfliktområder (som Syria). Han har ofte kamperfaring fra konfliktområdene.

  Det kan være en eller flere protegeer. Disse fyller rollen som NK og som spesialister innen sine felt. Han eller hun er ofte også velutdannet og intelligent, men gjerne yngre og ikke nødvendigvis med kamperfaring. Noen protegeer kan ha spesialkunnskaper innen f eks bombemaking eller data. Noen er fra velstående familier og bidrar økonomisk til cellen. Andre rekrutterer folk (kvinner er ofte dyktigst). En protege har samme ideologiske motivasjon som entrepreneuren og ser opp til denne.

  Misfits er gjerne kriminelle tapere som føler at de har falt utenfor samfunnet. Terrorcellen gir dem en sjanse til å hevne seg. Disse er ikke spesielt ideologiske eller skolerte innen islam, og heller ikke spesielt intellektuelle. De er streetsmarte og ofte med kamperfaring, og utgjør soldatene i gruppen.

  Driftere er personer som kan ha en tilknytning til gruppen ved at de er venn eller slektning til en av lederne. Motivasjonen deres ligger i en tilhørighet, men de er søkende og uten ideologisk gnist. De får sjelden noen betrodde oppgaver, men deltar der de må. Disse utgjør sannsynligvis den største gruppen.

  Fotsoldatene, dvs misfits og drifters, kan snus til å bli informanter, og de kan motiveres til å slutte med terrorisme (eller aldri begynne) dersom de får bedre muligheter. Lederne, dvs entrepreneurs og protegees, vil aldri la seg omvende. De må fengsles eller drepes (og i fengsel vil entrepreneurene fortsette med å rekruttere folk).
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 • #2
  Sv: Terrorisme - Sammensetning av celler

  Se også tråden om tegn på forberedelser til terrorhandlinger: http://milforum.net/showthread.php/6...-forberedelser
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

  Kommentér


  • #3
   Sv: Terrorisme - Sammensetning av celler

   Er det kommet en ny definisjon av terroristceller? For meg virker det som om han snakker om et terroristnettverk med en rekke spesialiserte oppgaver. De av oss som er oppvokst med USA-inspirerte doktriner fra den kalde krigen husker sikkert at en celle består av 3-5 personer (det idelle var 4). Hvis cellen fikk flere medlemmer ble den delt i 2 osv. Ingen celle påtok seg forskjellige oppgaver, men var spesialiserte. En entreprenør vil vel heller ikke av sikkerhetsmessige grunner ha noe som helst fysisk kontakt med en gruppe misfits men kun kommunisere indirekte med dem.
   There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

   Kommentér


   • #4
    Sv: Terrorisme - Sammensetning av celler

    Kan han i sin definisjon ha Drifters som ikke vet de er medlem av cellen - eller er det under falske forutsetninger (feks tror at et angrep skal rettes mot "fair" mål, mens det faktisk skal begås en vanlig terrorhandling). Dette finnes jo, spesielt i perifere oppgaver - som lagring av utstyr, frakt, kvarter og skjul.
    "Gjør Ret, Frygt Intet"

    Kommentér


    • #5
     Sv: Terrorisme - Sammensetning av celler

     De som ikke vet de er medlemmer eller er med under falske forutsetninger er gjerne tilknyttet en frontorganisasjon. Kommunistene er drevne der (en klassisk frontorganisasjon her hjemme er vel "SOS Rasisme", med "Tjen folket" deres program som den egentlige makten). Andre frontorganisasjoner for islamistisk terrorisme kan vi finne i madrassaene i Pakistan og enkelte organisasjoner og menigheter her i vesten. Men disse vil neppe slippe til i den indre sirkelen som er cellene. Men de utgjør et rekrutteringsgrunnlag for disse.

     Andre som ikke vet at de er medlemmer er gjerne personer som har en efterretningsfunksjon ("fortrolig kilde") og er strengt tatt ikke medlemmer men kun ressurser for en som er tilknyttet en efterretningcelle (en slik celle består gjerne av en person som har indirekte kontakt med en føringsoffiser høyere opp i hierarkiet som igjen har indirekte kontakt med et lite antall efterretningsceller). Utstyr, frakt etc. er oppgaver som vanligvis utføres av spesialiserte logistikkceller. Herunder bombemakercellen, med folk du definitvt vil ta vare på og beskytte. Misfitsene ser jeg plassert i en aksjonscelle. Disse er kun kanonføde. ("F.eks plasser en tidsinnstilt bombe på torget. Så ringer vi og advarer de som er der. Men husk å trekke ut sikringen fra bomben, oj sann, ingen tidsforsinkelse"). Eller storm denne redaksjonen full av folk som har "fornærmet en eller annen religiøs person". Andre aksjonsceller med personer med trening/ekspertise vil du også ta vare på.
     There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

     Kommentér


     • #6
      Sv: Terrorisme - Sammensetning av celler

      Så vidt jeg kan se handler utdraget mer om roller og typer som går inn i en organisasjon mer enn av detaljene i organiseringen - det er ingen beskrivelse av en slik disiplinert celleorganisasjon med ledelsesgruppe, logistikkgruppe etc. Det er kanskje beskrevet annetsteds, eller så er ikke de islamistiske terrorgruppene i Europa så stramt organisert? Det er jo ikke sikkert at de forholder seg til gamle amerikanske reglement.;-)
      "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
      - Dmitrij Boltenkov

      Kommentér


      • #7
       Sv: Terrorisme - Sammensetning av celler

       Opprinnelig skrevet av Lille Arne Vis post
       Det er jo ikke sikkert at de forholder seg til gamle amerikanske reglement.;-)
       Jo, faktisk er de veldig influerte av gamle amerikanske reglement. Ali Mohamed, en egyptisk efterretningsoffiser som jobbet ved Fort Bragg som lærer i Islam og arabisk kultur, rappet med seg det han kom over av "Special Forces" treningsmateriale og håndbøker. Dro til Afghanistan, skrev store deler av "Encyclopedia of Afghan Jihad" for Al Quaeda og utdannet lokale terrorister i det han hadde rappet med seg. Et av bindene i Jihad-serien (bind 5, "Sikkerhet og Efterretning") er vel det viktigste og mest betydningsfulle her. Senere "Jihad-litteratur" også fra Daesh er inspirert av dette. Det samme gjør relativt nye håndbøker (ca 2006) som "The Compilation of Security and Intelligence Principles".
       There is nothing that can't be solved by the proper use of high explosives.

       Kommentér


       • #8
        Sv: Terrorisme - Sammensetning av celler

        Når du sier det, så har jeg hørt noe slikt før. (Kanskje fra deg her på forumet?)

        Kanskje Rittmester kan utdype litt om hva som står om organisering i boka.
        "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
        - Dmitrij Boltenkov

        Kommentér


        • #9
         Sv: Terrorisme - Sammensetning av celler

         Jeg har som sagt ikke lest boka ennå, men kan legge inn første avsnitt i det som står om typologien. Det er snakk om enkeltceller i motsetning til nettverk, og dette er basert på et stort antall slike celler fra 80-tallet til i dag, så vidt jeg kan se.

         Opprinnelig skrevet av Petter Nesser
         In order to explain terrorist cell formation, it is necessary to examine how the various components addressed work together in the context of plots. For this purpose I introduce a typology of jihadi terrorist cells in Europe. The typology is based upon what the terrorists said before, during and sometimes after their involvement in terrorism, and how others depicted them. It focuses on the core members of cells involved in plotting attacks and distinguishes between "the entrepreneur", "the protege", "the misfit" and "the drifter". Each type radicalizes and joins cells differently and plays different roles; they fulfill different functions and influence the behavior of cells in different ways. This typology is a new way to approach data in studies of terrorist cell formation. It provides a tool to assess the relative importance of factors leading to jihadi terrorist plots in Europe.
         Jeg ser at han her karakteriserer "core members", mens det andre steder står at spesielt drifters kan være perifere i forhold til gruppene (antar det gjelder misfits også). Går ut fra at de både kan være perifere og mer sentrale, men at fokuset til forfatteren går mest på motivasjonen til å bli med i en celle. Får komme tilbake med mer når jeg faktisk har lest boka.
         Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

         Kommentér


         • #10
          Sv: Terrorisme - Sammensetning av celler

          Du postet først 1022, nå poster du klokka 2002, og du har ikke lest boka enda??!!
          "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
          - Dmitrij Boltenkov

          Kommentér


          • #11
           Sv: Terrorisme - Sammensetning av celler

           Han har sittet opptatt med re-runs av Farmen 2010 og 2011 i dag.


           admin - Milforum
           ___________________________
           Sjekk ut nettbutikken vår
           Følg oss på Facebook, Twitter, Instagram

           Kommentér


           • #12
            Sv: Terrorisme - Sammensetning av celler

            Minerva har anmeldt boka til Petter Nesser og kommer med flere detaljer her: https://www.minervanett.no/terror-entreprenoren/
            Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

            Kommentér

            Donasjoner

            Collapse
            Working...
            X