Google

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Organisert kriminalitet

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • nettbank
  replied
  Politiet erklærer den kriminelle gjengen "Young Bloods" for å være oppløst, etter en lengre tids innsats mot sentrale personer:
  https://www.tv2.no/nyheter/11534226/

  Young Bloods var i flere år en multietnisk gjeng med hovedbase på Holmlia i Søndre Nordstrand, med også en god del basert på Mortensrud. Etter interne konflikter mellom partene som resulterte i at et medlem fra Holmlia ble skutt i nakken og lam i 2017, ble gjengen splittet og ansett som Holmlia/Albanerfraksjonen og Mortensrud/Kurderfraksjonen. Lederen fra Mortensrud m.fl. ble dømt for drapsforsøket samt befatning av 300kg hasj, og lederen av Holmliafraksjonen m.fl. ble nylig dømt for et eldre drapsforsøk på rivaliserende gjengmedlem på Furuset, samt en grov frihetsberøvelse/kidnapping.
  "De var gode kamerater - så startet gjengkrigen som ødela 23-åringens liv" - https://www.tv2.no/nyheter/10803667/
  "Young Bloods-leder dømt til syv års fengsel" - https://www.aftenposten.no/norge/i/0...v-aars-fengsel

  Flere andre medlemmer har blitt dømt for bl.a grove narkotikaforbrytelser, frihetsberøvelser og organisert kriminalitet, blandt annen en ung mann i starten av 20årene som i første omgang ble dømt til 5 års fengsel.
  "Gutten som ikke ville reddes" - https://www.vg.no/spesial/2018/gjengen/lovbryteren/

  Han har i etterkant av nevnt sak blitt pågrepet på nytt for en skyting på "Eventhallen" i 2019, og er siktet for drapsforsøk. Bakgrunnen for skytingen skal ha vært konfliktene mellom de to fraksjonene på Holmlia og Mortensrud, og han endte denne kvelden opp med å bomme og skyte sin egen kamerat i foten.
  "Sentral Young Bloods-mann siktet for drapsforsøk" - https://www.tv2.no/a/10360254/

  En lengre og god kartlegging av VG om gjengen kan anbefales: https://www.vg.no/spesial/2018/gjengen/kap1/
  I tillegg har forfatter og journalist Ståle Økland fulgt politiets arbeid i Søndre Nordstrand over tid, skrevet flere artikler samt boken "Operasjon Gamma - Jakten på Norges farligste kriminelle miljø".

  I etterkant av nevnte saker med pågripelser og rettsaker, har det vært ytterligere konflikter. I januar i år ble 21-åringen Halil Kara fra Mortensrud skutt og drept på Prinsdal. Minst fem personer er siktet for drapet og varetektsfengslet, og tilhører miljøet på Holmlia.
  Samleside Prinsdals-drapet - https://www.nrk.no/emne/prinsdal-drapet-1.14859983

  I påsken ble det avfyrt flere skudd mot to biler, en på Mortensrud og en på Bjørndal. Flere personer, deriblandt en 17åring, er pågrepet og siktet for drapsforsøk, og skytingene sees i sammenheng med drapet på Halil Kara i januar.
  "Brutal slåsskamp utløste vill skyting ved skole" - https://www.dagbladet.no/nyheter/bru...skole/72356333

  Sannsynligvis to be continued.

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Nederlandsk politi har arrestert seks menn etter å ha avdekket et kriminelt undergrunnsmiljø. Syv containere var blitt gjort om til et «provisorisk fengsel» og «torturkammer».

  https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i...oner-paagrepet

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Skandale i Frankrike: Politifolk mistenkt for organisert kriminalitet.

  Voldsbruk, pengeutpressing, tyveri av narkotika og falske forklaringer. Det er anklagene mot flere enn 20 politimenn i en avdeling nord for Paris.

  https://www.nrk.no/urix/politiskanda...ike-1.15076462

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  – Jeg vil tro at omfanget av denne aksjonen, både i Norge og internasjonalt, vil få en god del konsekvenser. Det er ganske åpenbart. Vi har fått et unikt bilde av den organiserte kriminaliteten i Norge, sier Kjell Arne Karlsen, sjef for organisert kriminalitet i Kripos.

  https://www.nrk.no/norge/kripos_-_-h...rge-1.15077477

  Leave a comment:


 • M72
  replied
  Nice. Med tanke på klientellet så må det jo være litt leit for Encrochat at brukerene er misfornøyd med dem.

  Leave a comment:


 • Lille Arne
  replied
  Bare i Storbritannia er 746 personer arrestert etter at flere europeiske politistyrker har aksjonert mot organiserte kriminelle etter at franske myndigheter har lykkes med å ta seg inn i et lukket nettverk, Encrochat. Det skal også ha vært pågripelser i Norge.

  "What seems to be possible only in police thrillers and movies has happened before our own eyes," Andy Kraag, head of National Criminal Investigations Department in the Netherlands said in a press conference. "We’ve captured messages that give us a view of daily life in the criminal world."
  The authorities had everything. Images of huge piles of narcotics laying on scales. Kilogram blocks of cocaine. Bags packed with ecstasy. Fistfuls of cannabis. Messages about planned drug drops and major deals. Photos of alleged criminals' family members and discussions of their other businesses.
  Encrochat er basert på ombygde mobiltelefoner, og har vært populært blant organiserte kriminelle. Flere firmaer som har levert denne typen tjenester er temmelig lysskye, minst ett (MPC) har vært drevet av organiserte kriminelle.

  Det er selvfølgelig fint å få sperret inne noen (en masse) banditter, men dette er en grei påminnelse om at kommersielle kryptoløsninger er kommersielle kryptoløsninger. Særlig om du har ressurssterke motstandere (i dette tilfellet en stat) som vil se deg i kortene.

  Police monitored a hundred million encrypted messages sent through Encrochat, a network used by career criminals to discuss drug deals, murders, and extortion plots.

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Kripos skremt av ny utpressingsmetode: Truer ledere med torpedobank.

  https://e24.no/naeringsliv/i/LA7q2x/...ed-torpedobank

  Leave a comment:


 • Znuddel
  replied
  Stor økning i byggeprosjekter på verdensbasis har ført til en fremvekst av svartebørs og organisert kriminalitet flere steder i verden.
  Bandene er villige til å drepe for å fylle sekker av én verdifull vare: Sand.

  https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i...g-hensynsloese

  Inside the deadly world of India’s sand mining mafia.

  India ranks second after China in its use of construction sand, a dwindling and increasingly valuable resource.

  https://www.nationalgeographic.com/e...-mining-mafia/

  Leave a comment:


 • nettbank
  replied
  Sv: Fokus: Organisert kriminalitet

  Forsvarsadvokaten Derk Wiersum, som representerte et kronvitne i en pågående rettssak mot flere tiltalte etter flere drap i Nederlands kriminelle underverden, ble henrettet utenfor egen bopel med sin kone som vitne i går morges. Flere rettsaktører får nå politibeskyttelse, og leder av Nederlands politiforbund sier at "organisert kriminalitet i Nederland er ute av kontroll".

  Miljøet som drapet knyttes mot, og som den pågående rettsaken føres mot, styres av en av Europas mest etterlyste kriminelle, marokkansk-nederlandske narkobaronen Ridouan Taghi, som knyttes mot over et titalls drap, smugling og omsetning av store mengder narkotika, angrep mot mediehus m.m.

  For mange er Nederland kjent som et relativt liberalt land, men med deres geografiske beliggenhet og bl.a. den gigantiske havnen i Rotterdam, har landet utgjort en mellomstasjon/havn for store mengder narkotika fra Sør-Amerika og Marokko, videre ut i Europa og Skandinavia. Søk på nylige hendelser viser bla. beslag av over 3 tonn kokain til verdi av 1.5mrd NOK på vei til Nederland i sommer, samt Europas største enkeltbeslag av metamfetamin på 2.5 tonn tidligere i sommer.

  En hemmelig rapport skal slå fast at organiserte kriminelle har infiltrert politiet i hele landet, og flere titalls er blitt sparket/suspendert som følge av korrupsjon, brudd på taushetsplikten, misbruk av datasystem m.m. En høyere offiser ble pågrepet med mistanke om å være på lønningslisten til nevnte Ridouan Taghi.

  Videre så har myndighetene der de siste årene kjempet for å forby kriminelle 1%/MC-gjenger, og nylig fikk de gjennomslag i retten om å forby nylig fikk de gjennomslag i retten om å forby Hells Angels MC (neppe endelig avgjort i rettssystemet) som medfører at de må stenge sine klubblokaler, m.m. Fra før er klubber som Bandidos MC og Satudarah MC bannlyst på bakgrunn av organisert kriminalitet. Sistnevnte klubb forsøkte i fjor å etablere en "Oslo-avdeling" med medlemmer fra gjengmiljøet i Oslo øst. Fra før har klubben en avdeling i Stavanger. Kan også nevnes at de omlag 16 tonnene med hasj som Gjermund Cappelen er tiltalt for, kom i hovedsak med transport fra Nederland.

  For spesielt interesserte kan det leses mer om organisert kriminalitet i Nederland her, og mer om narkotika i landet her.

  Leave a comment:


 • Rittmester
  started a topic Fokus: Organisert kriminalitet

  Fokus: Organisert kriminalitet

  Vi har ikke hatt en egen tråd om organisert kriminalitet på Milforum, men det er absolutt en trussel som bør tas alvorlig. I noen tilfeller rubriseres handlinger som stammer fra organisert kriminalitet under terrorisme eller bare som resultater av vanlig kriminalitet. Som eksempel kan vi ta drapet i Stockholm natt til i dag (lenke), hvor en ung kvinne feilaktig ble rammet av kuler tiltenkt en annen person, som sannsynligvis var innblandet i organisert kriminalitet.

  Organisert kriminalitet har potensiale til å forårsake samfunnsendringer hvis det får grobunn på høyt nok nivå. Enkelte land på Balkan kan være eksempler på dette.

  For ordens skyld:

  Opprinnelig skrevet av SNL
  Organisert kriminalitet

  Store norske leksikon Samfunn Politi og kriminalitet Kriminologi

  Det finnes ingen entydig definisjon av begrepet organisert kriminalitet, men fenomenet kjennetegnes i følge norske myndigheter ved

  "dens mobilitet og grenseoverskridende karakter ved at den opptrer både innenfor, og på tvers av landegrenser. Den går etter vinning og makt. Hvilket kriminalitetsområde det opereres på, avhenger av hva som til enhver tid gir mest profitt, vurdert opp mot oppdagelsesrisiko og straffereaksjoner. De kriminelle anslagene er ofte målrettede, godt planlagte, og de utøves i det skjulte av lukkede, kriminelle grupper og nettverk. De organiserte gruppene og nettverkene har ofte store ressurser, og tilpasser seg fort til endrede samfunnsforhold, lovgivning, mottiltak mv" (Meld St. 7 (2010-2011)).

  Denne forståelsen legger til grunn at den organiserte kriminaliteten forøves av flere i forening, virksomheten er ofte hierarkisk organisert med klare kommandolinjer, forbindelsen mellom bakmenn og ytre ledd hvor kriminaliteten begås er skjult, en del av organisasjonen kan drive lovlig virksomhet hvor utbyttet kan hvitvaskes, det er ofte tale om alvorlig kriminalitet som gir betydelig økonomisk utbytte (for eksempel narkotika, omfattende vinningskriminalitet, spill, våpenhandel, menneskesmugling og menneskehandel), utførelsen av kriminaliteten kan være teknisk avansert, ressurskrevende og ofte grenseoverskridende. Det antas at omfanget av den organiserte kriminaliteten er økende.

  Også tradisjonell kriminalitet kan ha elementer av "organisert struktur i seg". Det er følgelig ikke alltid enkelt å avgrense det ene fra det andre.

  Forskningen på organisert kriminalitet gjenfinner ikke det samme element av "organisert struktur" som politikkens grunnlagsdokumenter legger til grunn. Der hevdes det at det som kalles organisert kriminalitet ligner på ordinær næringsvirksomhet, der mindre og gjerne lokale grupper inngår kortsiktige avtaler og handler med hverandre. Per Ole Johansen innførte uttrykket "Nettverk i gråsonen" som tittel på sin fremstilling av den organiserte kriminalitetens posisjon i Norge.

  En rekke av straffebudene i straffeloven av 2005 rammer organisert kriminalitet, jf. for eksempel reglene om narkotikakriminalitet og vinningsforbrytelser. Som følge av FNs konvensjon mot grenseoverskridende organisert kriminalitet og konvensjonens protokoller om menneskehandel og menneskesmugling, ble det i 2003 gjennomført en rekke lovendringer mot organisert kriminalitet i straffeloven og utlendingsloven. Etter straffeloven § 198, straffes selve deltakelsen i en organisert kriminell gruppe med sikte på å begå alvorlige straffbare handlinger. Straffen er fengsel i inntil tre år, med mindre forholdet går inn under en strengere bestemmelse. Med organisert kriminell gruppe menes en organisert gruppe på tre eller flere personer som har som et hovedformål å begå en handling som kan straffes med fengsel i minst tre år, eller hvor en vesentlig del av virksomheten består i å begå slike handlinger. Etter straffeloven § 79 c forhøyes maksimumsstraffen til det dobbelte dersom en straffbar handling er utøvet som ledd i aktivitetene til en organisert kriminell gruppe.

  Menneskehandel rammes særskilt av straffeloven § 257. Menneskesmugling rammes av utlendingsloven § 47.

  Det strafferettslige regelverk mot organisert kriminalitet er omtalt nærmere i Ot.prp. nr. 62 (2002–2003) Om lov om endringer i straffeloven og straffeprosessloven mv. (lovtiltak mot organisert kriminalitet og menneskehandel, gjengangerstraff mv.).

  Kilde: Finstad, Fredrik Bøckman. (2015, 31. desember). organisert kriminalitet. I Store norske leksikon. Hentet 28. august 2019 fra https://snl.no/organisert_kriminalitet

Fremhevede emner

Collapse
 

Sjøforsvarets organisering

Har kopiert inn noen innlegg fra tematråden om Sjøforsvaret inn her.
 

Sikkerhetsloven


(Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
 

UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

...
 

Fokus: Etterretningstjenesten


Etterretningstjenesten


Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
 

Fokus: Ubåttjenesten

Oppretter egen tråd for Ubåttjenesten.

Generelle ubåtnyheter postes her: https://milforum.net/forum/fagforum-...%A5t-tr%C3%A5d

Nyheter om våre fremtidige ubåter postes her: https://milforum.net/forum/fagforum-...er-212-klassen
 

100 ÅR ETTER

100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
 

Fokus: Kystvakten

Kystvakten - En tråd for å samle informasjon og nyheter om Norges Kystvakt.Fra Forsvaret.no
Historien: (fra Marinemuseet) Før 1905 var oppsynstoktene noe sporadisk, men den industrielle utvikling forårsaket at ekspedisjonene og toktene kom inn under mer faste former. Engelske trålere gjorde seg bemerket i de Nord Norske fa...
 

Et nytt forsvarskonsept?

I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
 

Fokus: Kystjegerkommandoen (KJK)

Oppretter en egen tråd om avdelingen for aktuelle nyheter og diskusjoner.
 

NSM: Årlig risikovurdering


Ole Gunnar Onsøien
NTB scanpix

– Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

– Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
 

Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurderingEtterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

Rapporten dekker hovedpunktene:
Kode:
  Globale utviklingstrekk
  Nordområdene / Arktis
  Russland
  Afghanistan
  Pakistan
  Kina
  Midtøsten og Nord-Afrika
  Iran
  Sudan
  Somalia
  Terrorisme
  Spredning av
...
 

Fokus: KNM Maud logistikkfartøy

Regjeringen vil styrke Sjøforsvaret

Regjeringen vil anskaffe et nytt logistikk- og støttefartøy til Sjøforsvaret. Fartøyet forventes å være tilgjengelig for Sjøforsvaret fra 2014. Kostnadsrammen for totalprosjektet er 1 550 mill. kroner. Regjeringen har i dag lagt frem St.prp. nr. 70 (2008-2009) – ”Om investeringar i Forsvaret” der dette prosjektet inngår.

http://www.mil.no/start/aktuelt/pressem...
 

Fokus: Skjold-klassen kystkorvetter

Skjold-klassen: Lengde: 47.5 m bredde:13.5 største høyde: 15 m Deplasement: 273 tonn rekkevidde: 800 nm ved 40-45 knop. Hva er rekkevidden ved lavere hastighet? Jeg ville tro den kan være en smule lengre? Dette er kanskje klassifisert info siden jeg ikke har funnet det noensteder? Hvis jeg har regnet riktig så blir "payload fraction" såvidt under 15% -- er det noen som vet hva den var for Hau...
 

Naval Strike Missile (NSM)

Jeg ble litt overrasket over ikke å finne en tråd dedikert til NSM/JSM på milforum!

Etter min mening det mest spennende og banebrytende som skjer innen norsk forsvars-industri idag -- det er vel verdt en egen tråd?

Noen "basic facts" (som nok er kjent for de fleste her...):

http://www.kongsberg.com/eng/kda/pro...G/KDA/Products...

Donasjoner

Collapse
Working...
X