Milrab - gears you there

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Forsyningssikkerhet

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

  #61
  Sv: Matvarer- Sikkerhetspolitikkens enkleste kvantifiserbare mål

  Det gjør ingenting at vi ikke lenger har beredskapslager for korn i Norge, for dette kan vi uansett basere oss på å kjøpe fra vestens kornsilo nemlig land som Russland har kontroll på.

  "– Vi er heldige i Norge som har kjøpekraft, for vi får alltid tak i korn. Det finnes nok korn på verdensmarkedet, sier innkjøpssjef Roar Bjørkeli i Norgesmøllene."


  https://e24.no/naeringsliv/landbruk/...meren/24445712

  NRK har vært i kontakt med flere møller i Sør-Norge. De fleste har i år bare fått inn en tredel av kornmengden de pleier å få.

  På grunn av den tørre sommeren er de norske kornene både for små og for få. Dermed kommer vi til å importere rundt 70 prosent av kornet som blir brukt til mel i Norge, ifølge kanalen. På et godt år er Norge selvforsynt med matkorn.

  – Vi er heldige i Norge som har kjøpekraft, for vi får alltid tak i korn. Det finnes nok korn på verdensmarkedet, sier innkjøpssjef Roar Bjørkeli i Norgesmøllene.

  Vanligvis importerer vi fra Sverige og Danmark. De landene vi handler mest med, har imidlertid samme klimautfordringer som oss.

  – Vi skal ta en del fra Polen, men vi må også helt til Kasakhstan for å få tak i en del, sier Bjørkeli. Han forsikrer om at det blir gjennomført utvidet kontroll på korn fra Kasakhstan.

  Kommentér


   #62
   Sv: Matvarer- Sikkerhetspolitikkens enkleste kvantifiserbare mål

   Hva med å satse på GMO så man kan klimatilpasse vekstene på en mer rasjonell måte?
   Hva med å også ta inn over seg at uten import av plantevekster så er det kroken på døra for kjøtt i Nord-Europa.

   Ikke det at det er dumt å ha kornsiloer for beredskap heller.
   Død ved Kølle!
   Bla bla... Hybrid warfare is easy

   Kommentér


    #63
    Sv: Matvarer- Sikkerhetspolitikkens enkleste kvantifiserbare mål

    Soya er jo nevnt flere ganger over her:

    Soyabåten kan lanseres som et begrep, og man trenger altså kun å sabotere maskineriet på denne ene båten og noen få av dens kolleger for å starte en solid jobb med å skaffe til veie nye fraktressurser som passer til å skaffe oss dette næringsgrunnlaget.

    2013:
    https://www.aftenposten.no/norge/i/5...som-berger-oss

    2018:
    https://www.dagbladet.no/mat/kylling...r-bak/69740928

    Båten som berger oss
    Norsk landbruk er bare en båtlast unna havari. En månedlig skipslevering av soyabønner fra Brasil er det som holder dyreholdet vårt flytende.


    Én gang i måneden klapper et stort skip til kai i Fredrikstad. I 20 døgn har de brasilianske soyabønnene i båtens lasterom vært på reise for at norske dyr skal få mat som metter og gir rask vekst.

    Kyllingproduksjonen vil stoppe nærmest umiddelbart og svineproduksjonen blir etter kort tid redusert, dersom denne månedlige leveringen av en eller annen grunn skulle utebli, sier Nils T. Bjørke, leder i Norges Bondelag.

    Norsk kjøttproduksjon, og til dels melkeproduksjonen, er fullstendig avhengig av importerte råvarer til kraftfôr. Det brasilianske firmaet Amaggi er gjennom Fredrikstad-bedriften Denofa dominerende på leveringen av hovedingrediensen soyabønner. Dermed ligger vårt høye forbruk av kjøtt i brasilianske hender.

    Historien er spesiell, og ukjent for andre enn de innvidde:


    I det stille, uten oppmerksomhet. I 20 døgn har de brasilianske soyabønnene i båtens lasterom vært på reise for at norske dyr skal få mat som metter og gir rask vekst. Ved roret står altså det brasilianske konsernet Amaggi.

    — I 2013 importerer vi 420.000 tonn soyabønner. Vi dekker mellom 75 og 80 prosent av det norske kraftformarkedet for soyamel, forteller Thor Kristoffersen, kvalitetsdirektør i Denofa AS.


    - Jeg er alltid rolig når båten kommer inn, sier administrerende direktør Bjørn Rask Thomsen i Denofa.

    Nedenfor kontoret hans i Fredrikstad ligger lasteskipet Nautical Aventurin til kai etter 18 dagers reise over Atlanteren fra Itacoatiara i Brasil.

    I lasterommet ligger 37 000 tonn soya, proteiner som snart skal bli mat til norske kyllinger, kyr og griser.

    Soyaen kommer fra klarerte områder i Brasil. Plantegenene er ikke tuklet med. Før soyaen går til norske kunder skal Mattilsynet rutinemessig sjekke at lasten holder hva den lover.

    Thomsen er helt rolig. Men, det samme kan ikke sies om norske miljøvernere.

    Kommentér


     #64
     Sv: Matvarer- Sikkerhetspolitikkens enkleste kvantifiserbare mål

     Fra DB linken over.
     Soyaen kommer fra klarerte områder i Brasil. Plantegenene er ikke tuklet med. Før soyaen går til norske kunder skal Mattilsynet rutinemessig sjekke at lasten holder hva den lover.
     Jo det er det, fordi menneskene alltid har tuklet med genene når de har avlet frem mer rasjonelle vekster.


     I dag er 80 prosent av verdens soya genmodifisert. Norge vil ikke importere genmodifisert soya.
     Soyaen i båten i Fredrikstad har vært kontrollert av eget firma av tredjepart og ved hver omlasting i Brasil.
     - GMO-fri soya holdes atskilt hele veien. Vi bruker egne lagre til soyaen som er GMO-fri og bærekraftsertifisert, forteller Thomsen.
     At vi i Norge har latt konspirasjonsteoretikere, religiøse fundamentalister og marxistisk miljøbevegelse diktere vår politikk når det gjelder GMO er en skam, det går ikke utover oss men, tærer på Brasils natur og gir oss større karbonfotavtrykk.

     Norge burde ha verdens mest liberale GMO-regulering og sørget for å bli en ledende nasjon innen for alle disse fagene. Det hadde gitt oss mer verdiskapning, høyere matsikkerhet, lavere klimafotavtrykk og, hjulpet verdens fattige med å få mer næringsrik mat.

     Siden EUs GMO reguleringer er i ferd med å gå til hundene(Kampanjedemokrati er noe dritt!) så kunne vi ha tiltrukket oss en bråte forskere ved å gjøre dette nå.
     Død ved Kølle!
     Bla bla... Hybrid warfare is easy

     Kommentér


      #65
      Sv: Matvarer- Sikkerhetspolitikkens enkleste kvantifiserbare mål

      Er bare ca 40% av soyabønnen som går til Denofa som selges til Norske kunder; jobbet en kort periode der med disse båtene..

      uansett er det også mulig å kjøpe ferdig soyamel på verdensmarkedet men grunnet toll oppsettet er det ikke lønnsomt da det kun er bønner som er tollfritt.

      Kommentér

      Annonse i emne

      Collapse

      Donasjoner

      Collapse
      Working...
      X