Milrab - gears you there

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

22 JULI: Politiaksjonen

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • 22 JULI: Politiaksjonen

  Denne tråden handler om selve politiaksjonen 22 juli (i 'sann tid'), med fokus på hva som kan læres før fremtidige aksjoner. Mye gikk galt, og politiet har fått svært hard medfart. Hvor mye skyldes 'systemet', hvor mye skyldes ledelsen, og hvor mye skyldes den enkelte tjenestemann?

  Tråden dreier seg ikke bare om det som skjedde selve dagen, men også hvilke prosedyrer, hvilke verktøy, hvilken trening og andre forutsetninger som lå til grunn for at det gikk som det gikk.
  Last edited by Rittmester; DTG 201545B Aug 12, .
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 • #2
  Drar med et sitat fra lukman i den opprinnelige tråden, fra et godt innlegg jeg er helt enig i:
  Hvis man ikke vil gjøre jobben sin så skal man si opp, og la noen som bedre egnet ta stillingen. Hva er det neste? Kampflyveren som syns han ikke har et godt nok fly eller nok med flytimer, så han velger å la være å gjøre jobben sin i en kritisk situasjon?
  Dette er jeg helt enig i - hele det norske Forsvaret kunne vel lagt ned våpnene umiddelbart den 9. april dersom det skulle være tankegangen. Politiet som organisasjon, og ledere på alle nivå, har plikt til å legge til rette for tilstrekkelig trening. Dersom dette ikke oppnås, har de i mine øyne plikt til å varsle - først gjennom kommandokjeden, og så utenfor kommandokjeden hvis situasjonen er alvorlig nok.
  Den enkelte polititjenestemann har plikt til å akseptere risiko for å redusere risiko sivile er utsatt for. Denne plikten henger sammen med plikten politiet har til å skaffe ham trening - men den oppheves IKKE av at han likevel ikke har fått nok trening. Man kan ikke ha en situasjon hvor politifolk i nærheten av skyteepisoder aksepterer at sivile drepes fordi de ikke er tilfreds med eget treningsnivå. Og da hjelper det ikke å klage over at feilen ligger hos ledelsen, konsekvensen av ikke å gripe inn er at man bevisst lar risikoen gå ut over sivile, og det er rett og slett ikke akseptabelt i en skyting pågår-situasjon.

  På samme måte som soldater har de rett og plikt til å si fra dersom de mener at treningsmengden er uforsvarlig liten eller dårlig, men når de først står i situasjonen og andres liv er i fare, så skal de inn i situasjonen. Dersom dette ikke er aktuelt, så er man i feil yrke.
  Last edited by Bestefar; DTG 201804B Aug 12, .
  Beidh a lá leo

  Kommentér


  • #3
   Side 102-103 i 22. juli-kommisjonens rapport har en sak som det har vært lite mediaoppmrksomhet om inntil nå. Her er sitat med et par punkter uthevet av meg.:

   Gjerningsmannen kjørte gjennom Asker og Bærum politidistrikt (ABPD) på vei til Utøya.

   ABPDs operasjonssentral var denne ettermiddagen bemannet med én operasjonsleder og én operatør. Politidistriktet hadde seks tjenestemenn i patruljetjeneste og disponerte tre patruljer.

   Kl. 16.09 ringte ABPDs operasjonsleder til operasjonssentralen i Oslo for å tilby bistand. Hun fikk da forståelse av at OPD ikke hadde behov for bistand på det tidspunkt, men at man eventuelt ville komme tilbake til dette på et senere tidspunkt.

   Under samtalen ble hun orientert om at det var sett en bil med kjennemerke VH 24605, og at denne kunne settes i sammenheng med eksplosjonen. Hun ble også gjort kjent med observasjonene av personen som senere viste seg å være gjerningsmannen, og antrekket hans.

   Etter å ha mottatt denne informasjonen ringte operasjonslederen i Asker og Bærum til patrulje B30. Patruljen var da ved Ila fengsel for å hente en fange som skulle til Oslo. Operasjonsleder informerte patruljen om varebilen, Hun ba dem avvente fangetransporten, og sa at hun skulle ringe tilbake med ytterligere informasjon.

   Operasjonsleder ringte så de to andre patruljene og oppga tilsvarende informasjon om bilen. Deretter leste hun ut en «98-melding» (melding til alle enheter) på sambandet. I meldingen oppga hun biltype, kjennemerke, at det var en leiebil, og at patruljene skulle observere og melde tilbake dersom bilen ble observert. Patrulje A30 var da ledig og befant seg i Asker.

   Operasjonsleder tok så noe senere på nytt kontakt med B30. Patruljen opplyste da at de likevel hadde hentet fangen på Ila og nå var på vei innover mot Oslo. Årsaken var ifølge operasjonsleder at de hadde ønsket å bli ferdig med oppdraget. At det hadde tatt noe tid før operasjonsleder ringte tilbake, skal også ha vært en medvirkende faktor. Fangetransporten var i operasjonsloggen registrert som et oppdrag med laveste prioritet (prioritet 5).

   Den siste patruljen, V30, var opptatt med et psykiatrioppdrag på Østerås, et oppdrag som i operasjonsloggen var registrert med en noe høyere prioritet (prioritet 4). Operasjonsleder ba også dem sørge for å frigjøre seg. Dette tok imidlertid lang tid, og patruljen arbeidet fremdeles med dette oppdraget da de første meldingene fra Utøya kom inn.

   Disse opplysningene kommuniserte hun ut til patruljene med beskjed om å holde utkikk etter bilen. To av disse var opptatt med andre oppdrag, som de fikk beskjed om å avslutte. Dette ble imidlertid ikke etterkommet, slik at den mobile observasjonskapasiteten i Asker og Bærum ble vesentlig redusert.
   Etter at det er kjent for hele Norge at Regjeringskvartalet er sprengt i lufta, velger altså to patruljer som er nær naturlige fluktruter ut fra Oslo å neglisjere ordrer og fortsetter sine brødoppdrag, sannsynligvis av hensyn til sin egen bekvemmelighet. Da nytter det ikke bare å rope på mer penger til bedre utstyr. Noe må feile fundamentalt i kulturen hos en del polititjenestemenn.
   At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

   Kommentér


   • #4
    Ordrenekt er vel like alvorlig i Politiet som i forsvaret, dette må jo politimesteren ta tak i. Patruljer som ignorerer OL eller operasjonssentralen kan ikke distriktet leve med.
    "saaatan din lille heltjævel, du berga dæ faen mæ den hær gangen å!"

    Kommentér


    • #5
     http://www.vg.no/nyheter/innenriks/2...artid=10067977
     Beidh a lá leo

     Kommentér


     • #6
      Uffda, ikke bra. 100% enig med innlegg 2, 3 og 4.
      Jeg mener det er viktig med konsekvenser slik at man tydeligjør i praksis at dette er uakseptabelt.
      Følg på, jeg er like bak!

      Kommentér


      • #7
       Dersom dette stemmer, og fremstillingen som blir gitt er riktig er det ikke noen god vurdering.

       Når det gjelder den andre patruljen som var på et annet oppdrag er dette noe som er ofte tar svært lang tid og man ikke bare kan frigjøre seg fra uten videre. Man slipper ikke en psykotisk person ut på gata uten videre.
       Charlie don't surf

       Kommentér


       • #8
        Opprinnelig skrevet av isak Vis post
        Ordrenekt er vel like alvorlig i Politiet som i forsvaret, dette må jo politimesteren ta tak i. Patruljer som ignorerer OL eller operasjonssentralen kan ikke distriktet leve med.
        Høres litt underlig ut dette. SKulle likt å høre opptak av samtalene mellom Operasjonssentralen og patruljene. Hva ble sagt? Hvordan ble det sagt? Hvilken situasjonsforståelse hadde patruljene?

        Jeg sier ikke at patruljene ikke gjorde feil. Likevel vil jeg si, tenk om det i bilene var en skjerm, der det sto en alarm. Hver enkelt patrulje fikk opp kart, væpne patruljen, kjør DIT (kartangivelse med relevante vegakser), etabler kontroll av kjøretøy.

        Mer enn det som er nevnt, operasjonssentralen sier: "Avvent ditt oppdrag, se etter følgende bil, punktum."
        Insa.

        Kommentér


        • #9
         Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
         at det er kjent for hele Norge at Regjeringskvartalet er sprengt i lufta, velger altså to patruljer som er nær naturlige fluktruter ut fra Oslo å neglisjere ordrer og fortsetter sine brødoppdrag, sannsynligvis av hensyn til sin egen bekvemmelighet. Da nytter det ikke bare å rope på mer penger til bedre utstyr. Noe må feile fundamentalt i kulturen hos en del polititjenestemenn.
         Det er vel relativt drøyt å påstå at det var av bekvemmelighetshensyn. Hva vet du om det? Og derfra å konkludere at det er en fundamental feil i kulturen er vel enda mer spekulativt
         Charlie don't surf

         Kommentér


         • #10
          Opprinnelig skrevet av Lucas Vis post
          Høres litt underlig ut dette. SKulle likt å høre opptak av samtalene mellom Operasjonssentralen og patruljene. Hva ble sagt? Hvordan ble det sagt? Hvilken situasjonsforståelse hadde patruljene?
          ."
          Nå er jo lydloggen til Asker og Bærum slettet, men opplysningene i rapporten er fra OLs forklaring 5 mars 2012 samt historikk fra ICCS og telefonlogg samt operasjonsloggen fra PD.
          "saaatan din lille heltjævel, du berga dæ faen mæ den hær gangen å!"

          Kommentér


          • #11
           Rittmester spør i en annen tråd:

           Jeg kjenner ikke så godt til bonusordningene i politiet. Kan du være så snill å utdype litt? Er det slik at f eks en politiinspektør får en pengebonus for hver sak hans/hennes undergitte oppklarer? Hvor stor er i så fall denne bonusen?
           Det har vært en sak oppe i media. Jeg tror omtrent alle politimestere fikk bonus fordi de gjorde det så bra, visst. Og dette skal ha vært etter 22. juli. Hva de måles på vet jeg ikke, men det er åpenbart ikke på noe som betyr noe...

           I samme tråd svarer lukman på det om man burde nekte å gå inn i rene selvmordsaksjoner uten trening:

           Hvis man ikke vil gjøre jobben sin så skal man si opp, og la noen som bedre egnet ta stillingen. Hva er det neste? Kampflyveren som syns han ikke har et godt nok fly eller nok med flytimer, så han velger å la være å gjøre jobben sin i en kritisk situasjon?
           Jeg holder fast ved at når politifolkene ikke har fått nok trening, så synes jeg det er helt greit at de nekter. Det strider mot loven å sende folk utrent inn i livsfarlige situasjoner. Bare fordi man er politi så betyr ikke det at man skal måtte gå inn i rene selvmordsaksjoner.

           En kampflyver uten tilstrekkelig trening bør ikke være på oppdrag, nei.

           Kommentér


           • #12
            En kampflyver er en soldat, og har kanskje dette i bakhodet:

            I farens stund skal han, når det kræves villig ofre liv og blod for Konge og Fædreland.
            I 1940 lå det ganske mye realitet i dette for våre jagerflyvere. Å ta av i en sliten Gloster Gladiator for å sloss mot en av verdens beste luftmakter ligger vel ganske tett opp mot det man kan karakterisere som et selvmordsoppdrag. Det samme kan vel sies om mange av de i forhold til tyskerne svært dårlig trente og utstyrte norske soldatene som gjorde et forsøk på å forsvare landet.

            En politimann som har muligheten til å gripe inn med våpen for å stanse en pågående skyteepisode hvor sivile blir drept, men som unnlater å gjøre det fordi han mener det er for risikabelt for hans egen del, er i mine øyne i feil yrke. SWAT får korrigere meg hvis jeg tar feil, men jeg mistenker at mentaliteten til den jevne amerikanske politimann ikke tillater noe slikt. Å foreta taktiske vurderinger om når en aksjon bør utløses for å ha best muligheter til å lykkes er én ting. Men å prioritere egen sikkerhet over siviles er noe helt annet.
            Last edited by Bestefar; DTG 212207B Aug 12, .
            Beidh a lá leo

            Kommentér


            • #13
             Opprinnelig skrevet av milvar Vis post
             Jeg holder fast ved at når politifolkene ikke har fått nok trening, så synes jeg det er helt greit at de nekter. Det strider mot loven å sende folk utrent inn i livsfarlige situasjoner. Bare fordi man er politi så betyr ikke det at man skal måtte gå inn i rene selvmordsaksjoner.

             En kampflyver uten tilstrekkelig trening bør ikke være på oppdrag, nei.
             Å kalle det selvmordsaksjoner er vel litt drøyt, men jeg er enig med Bestefar, det er(?) og må være en plikt. Politiet må som soldater, ta inn over seg at de i gitte caser har plikt til å skyte et annet menneske.
             Følg på, jeg er like bak!

             Kommentér


             • #14
              Enig. Vi vil komme i en helt uholdbar situasjon dersom politiet ikke skal gå inn for å stanse en gjerningsmann som tar livet av sivile. I en slik setting må hensynet til egensikkerhet prioriteres ned.
              Charlie don't surf

              Kommentér


              • #15
               Opprinnelig skrevet av Bestefar Vis post
               I 1940 lå det ganske mye realitet i dette for våre jagerflyvere. Å ta av i en sliten Gloster Gladiator for å sloss mot en av verdens beste luftmakter ligger vel ganske tett opp mot det man kan karakterisere som et selvmordsoppdrag.
               Jeg må bare spore av diskusjonen med at i går kveld møtte jeg på Meny på Røa i Oslo (han kom kjørende i sin egen bil og parkerte i garasjekjelleren i en alder av 95) en som virkelig gjorde det. Per Waaler tok av med sin Gloster Gladiator fra Fornebu i grålysningen 9. april. Over og sør for Nesoddlandet møtte de fem Gloster Gladiatorene bokstavelig talt hundrevis av tyske fly. Sjefen ga ordre "hver mann for seg selv". Per Waaler ble, som første norske flyver i 2. verdenskrig, kreditert for å ha skutt ned et fiendtlig fly, enten en Heinkel He-111 eller en en Messerschmitt Bf-110. Flyet hans fikk noen treff og han returnerte til Fornebu for å fylle opp med ammunisjon. Mens flyet sto på bakken ble det skutt i filler av en Messerschmitt Bf-110. Natten mellom 23. og 24. mai 1943 ble han skutt ned i en Halifax over Tyskland. Per Waaler var blant de 4 av mannskapet på 8 som klarte å hoppe ut i fallskjerm og overleve. Han var resten av krigen krigsfange i Tyskland. Og han har altså nådd en alder av 95 og er utrolig sprek for alderen.

               Per Waaler sa ikke kl. 06.00 den 9. april 1940 at han var for dårlig trent til å gå på vingene mot en fullstendig overveldende overmakt.
               At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

               Kommentér


               • #16
                Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
                Jeg må bare spore av diskusjonen med at i går kveld møtte jeg på Meny på Røa i Oslo (han kom kjørende i sin egen bil og parkerte i garasjekjelleren i en alder av 95) en som virkelig gjorde det. Per Waaler tok av med sin Gloster Gladiator fra Fornebu i grålysningen 9. april. Over og sør for Nesoddlandet møtte de fem Gloster Gladiatorene bokstavelig talt hundrevis av tyske fly. Sjefen ga ordre "hver mann for seg selv". Per Waaler ble, som første norske flyver i 2. verdenskrig, kreditert for å ha skutt ned et fiendtlig fly, enten en Heinkel He-111 eller en en Messerschmitt Bf-110. Flyet hans fikk noen treff og han returnerte til Fornebu for å fylle opp med ammunisjon. Mens flyet sto på bakken ble det skutt i filler av en Messerschmitt Bf-110. Natten mellom 23. og 24. mai 1943 ble han skutt ned i en Halifax over Tyskland. Per Waaler var blant de 4 av mannskapet på 8 som klarte å hoppe ut i fallskjerm og overleve. Han var resten av krigen krigsfange i Tyskland. Og han har altså nådd en alder av 95 og er utrolig sprek for alderen.

                Per Waaler sa ikke kl. 06.00 den 9. april 1940 at han var for dårlig trent til å gå på vingene mot en fullstendig overveldende overmakt.
                Slikt står det respekt av.

                Kommentér


                • #17
                 Jeg fortsetter avsporingen litt med dette utdraget fra et leserinnlegg skrevet av Ole Reistad, Aftenposten, september 1939:

                 «Jeg vil ha sagt tydelig fra at den ansvarlige instans som idag vil beordre våre flyvevåben til kamp med det materiell og den trening våre flyvere har, han oppfordrer vår flyverungdom til det rene selvmord. Jeg vet ikke om de norske fedre som har sønner i vernepliktsalderen er klar over at de for øyeblikket kan tilegnes følgende uttalelse: Min sønn, du plikter og forsvare oss med ditt liv i tilfelle krig. Vi har dessverre ikke råd til å skaffe dig ordentlige fly og skikkelig trening, men du får ta en gammel Fokker og dø med anstand, men du kan hele tiden være trygg for at vi har det bra i våre bombesikre rum...»
                 Den illustrerer nemlig poenget på en god måte. Man sier klart ifra når man mener at trening og org ikke holder mål - om nødvendig utenfor kommandokjeden og i strid med overordnedes ønske. Men når man først står oppi situasjonen, så gjør man det man kan for å beskytte dem man skal beskytte, slik hvlts historie så godt illustrerer.
                 Beidh a lá leo

                 Kommentér


                 • #18
                  Kom på en annen avsporing, Ørnulf Tofte skriver i sin bok "Spaneren" om da han et par dager etter 9. april reiste nordover fra Oslo for å slutte seg til motstandsstyrkene, kom de forbi militærleirer der Norske soldater hadde linet opp utstyr klar til å overgi seg. Sprøtt men slik var det....selv om dette var off topic Men han viste vilje da
                  Følg på, jeg er like bak!

                  Kommentér


                  • #19
                   Vet ikke om denne er postet tidligere, men iallefall innlegg fra en politiførstebetjent som mener politimestrene var feige (eller politisk korrekt som det også kalles, men feig er bedre ord)

                   http://www.aftenposten.no/meninger/D...e-6969712.html
                   Følg på, jeg er like bak!

                   Kommentér


                   • #20
                    Opprinnelig skrevet av milvar Vis post
                    Jeg holder fast ved at når politifolkene ikke har fått nok trening, så synes jeg det er helt greit at de nekter. Det strider mot loven å sende folk utrent inn i livsfarlige situasjoner. Bare fordi man er politi så betyr ikke det at man skal måtte gå inn i rene selvmordsaksjoner.
                    Utrent? Trodde nesten alle har 3 årig PHS. Det er en grunnutdanning som er nesten like lang som gjennomgående krigsskole, tre ganger så lang som den utdanning som menige i forsvaret har, et år lengre en befalsskole (med pliktår). Når man leser enkelte kommentarer virker det som norsk politi er folk som er tatt rett fra gaten.

                    Så er det ikke meget farlig å gå in i en skytting pågår situasjon. Fakta er klar der.
                    Last edited by lukman; DTG 220724B Aug 12, . Begrunnelse: Alvorlig svikt i rettskrivning.
                    Minsk, det nye Utopia

                    Kommentér


                    • #21
                     Opprinnelig skrevet av Bestefar Vis post
                     En kampflyver er en soldat, og har kanskje dette i bakhodet:

                     I 1940 lå det ganske mye realitet i dette for våre jagerflyvere. Å ta av i en sliten Gloster Gladiator for å sloss mot en av verdens beste luftmakter ligger vel ganske tett opp mot det man kan karakterisere som et selvmordsoppdrag. Det samme kan vel sies om mange av de i forhold til tyskerne svært dårlig trente og utstyrte norske soldatene som gjorde et forsøk på å forsvare landet.
                     Å sammenligne disse situasjonen er jo litt søkt. Det var helt andre tider da, og blant annet ble vel vanlige arbeidsfolk sett som noe som man gjerne kunne ofre. Respekten for menneskelig var mye lavere. I dag er samfunnet takk og pris slik at selv vanlige arbeidsfolk anses for å ha menneskeverd i seg selv, og at man ikke krever at de skal ofre seg selv. Det er prisverdig hvis noen faktisk gjør det, men det er ikke noe krav.

                     Med mindre man er politimann, tydeligvis...

                     En politimann som har muligheten til å gripe inn med våpen for å stanse en pågående skyteepisode hvor sivile blir drept, men som unnlater å gjøre det fordi han mener det er for risikabelt for hans egen del, er i mine øyne i feil yrke. SWAT får korrigere meg hvis jeg tar feil, men jeg mistenker at mentaliteten til den jevne amerikanske politimann ikke tillater noe slikt. Å foreta taktiske vurderinger om når en aksjon bør utløses for å ha best muligheter til å lykkes er én ting. Men å prioritere egen sikkerhet over siviles er noe helt annet.
                     Nå er respekten for menneskeliv og menneskeverd mye lavere i USA også. Holdningene der ligger vel nærmere holdningene her på 40-tallet, der eliten skal beskyttes til enhver pris, mens vanlige folk blir ofret i øst og vest. Ja, landet har til og med dødsstraff, noe som egentlig ikke trenger noen ytterligere kommentar.

                     Opprinnelig skrevet av MGhøyre Vis post
                     Å kalle det selvmordsaksjoner er vel litt drøyt, men jeg er enig med Bestefar, det er(?) og må være en plikt. Politiet må som soldater, ta inn over seg at de i gitte caser har plikt til å skyte et annet menneske.
                     Ja, dette er en tung plikt. Men det betyr fortsatt ikke at man kan kreve at de skal måtte gå inn i situasjoner de ikke har trent på.

                     Opprinnelig skrevet av Fenrikinf Vis post
                     Enig. Vi vil komme i en helt uholdbar situasjon dersom politiet ikke skal gå inn for å stanse en gjerningsmann som tar livet av sivile. I en slik setting må hensynet til egensikkerhet prioriteres ned.
                     Hvis vi vil unngå denne situasjonen må politiet få bedre treningsmuligheter. Faktum er at vi lever i et moderne samfunn, og her stilles det krav til sikkerhet. Når arbeidsgiver har sviktet sin plikt til å gi de ansatte den nødvendige treningen, er de ansatte løst fra "kontrakten" som sier at de må stupe inn i disse situasjonene.

                     Det er tåpelig å legge all skyld på de som faktisk risikerer å ofre livet. Det er ikke de som har lagt opp til ulovlig lite trening.

                     Opprinnelig skrevet av lukman Vis post
                     Utrent? Trodde nesten alle har 3 årig PHS. Det er en grunnutdanning som er nesten like lang som gjennomgående krigsskole, tre ganger så lang som den utdanning som menige i forsvaret har, et år lengre en befalsskole (med pliktår). Når man leser enkelte kommentarer virker det som norsk politi er folk som er tatt rett fra gaten.
                     Jeg snakker konkret om trening i "skyting pågår"-scenarier. Du tror vel ikke at nyutdannede politifolk er like kompetente som ringrever med lang erfaring? Politiutdannelsen legger grunnlaget for yrkeslivet, slik det også er i andre yrker. Og her må man, som i andre yrker, følge opp med relevant trening så man ikke minst holder kunnskaper og ferdigheter ved like.

                     Politifolk er bare vanlige mennesker. De er ikke universalgenier rett ut fra politihøyskolen. Når de er ferdig utdannet må de "foredles" ytterligere, blant annet ved å få mulighet til å trene og øve.
                     Last edited by milvar; DTG 220931B Aug 12, .

                     Kommentér


                     • #22
                      (feil)
                      Last edited by milvar; DTG 220931B Aug 12, .

                      Kommentér


                      • #23
                       Opprinnelig skrevet av milvar Vis post
                       Politifolk er bare vanlige mennesker. De er ikke universalgenier rett ut fra politihøyskolen. Når de er ferdig utdannet må de "foredles" ytterligere, blant annet ved å få mulighet til å trene og øve.
                       Så det du sier er at vi skulle hatt et a og b-politi? Der de som kommer rett fra skolen ikke kan brukes før de har hatt 2 år på seg til å foredles. Hvordan ser du for deg å løse dette?

                       Det må kunne forventes at en politimann som fyller en stilling skal utføre samme jobb som alle andre som har hatt den stillingen, selv om man ikke kan forvente samme kvalitet i utførelsen med en gang.
                       Erfaring får man ved å delta på operasjoner av varierende vanskelighetsgrad etterhvert som man holder på en stund. Noen blir kastet ut på den dype enden av bassenget med en gang, men slik må det være.

                       Kommentér


                       • #24
                        Milvar, troller du, eller er du seriøs?
                        Opprinnelig skrevet av Milvar
                        I dag er samfunnet takk og pris slik at selv vanlige arbeidsfolk anses for å ha menneskeverd i seg selv, og at man ikke krever at de skal ofre seg selv. Det er prisverdig hvis noen faktisk gjør det, men det er ikke noe krav.
                        Hvis du er soldat eller politi, så er det faktisk et absolutt krav om at man skal være beredt til å gå inn i farlige situasjoner. Det er ikke snakk om å 'ofre seg' i et kamikaze-angrep, men å utsette seg for risiko for å beskytte andre. Dette er en del av yrkesvalget for disse gruppene. Liker man det ikke, kan man la være å søke seg inn som politi eller soldat.

                        Mener man at treningen er utilstrekkelig skal man, som andre har påpekt, melde fra tjenestevei. Fungerer det ikke, er oppsigelse det eneste legitime middelet man har. Det man ikke kan gjøre når det dukker opp en konkret situasjon som krever øyeblikkelig handling er å si, "Huff, nei, jeg har ikke fått mine foreskrevne timer på skytebanen i år, så jeg lar heller han gale mannen plaffe ned de ubevæpnede sivilistene." Det er strenge straffer, i krigstid svært strenge, for slik tjenesteforsømmelse.
                        Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                        Kommentér


                        • #25
                         Opprinnelig skrevet av milvar Vis post
                         I dag er samfunnet takk og pris slik at selv vanlige arbeidsfolk anses for å ha menneskeverd i seg selv, og at man ikke krever at de skal ofre seg selv. Det er prisverdig hvis noen faktisk gjør det, men det er ikke noe krav.

                         Med mindre man er politimann, tydeligvis...

                         Ja, dette er en tung plikt. Men det betyr fortsatt ikke at man kan kreve at de skal måtte gå inn i situasjoner de ikke har trent på.
                         Hva er trent nok? Hva skal til for at man føler seg 100% sikker på seg selv når du går inn mot en bevæpnet motstander for første gang? Det har ikke jeg noe godt svar på men jeg er sikker på at for noen så kommer det aldri uansett trening (sier ikke at det er politimennen i dette tilfelle dog). Uansett så kan det godt være politiet bør ha mer trening på slike situasjoner, men valget om å gå inn i en slik situasjon bør vere tatt lenge før de i det hele tatt søker på PHS.
                         Hvem skal beskytte ubevæpnede sivile mot en bevæpent sivil om ikke politiet?

                         Kommentér


                         • #26
                          Rittmester, i Kardemomme by så trenger man bare å lukke øynene, tenke gode tanker og så går ting over av seg selv.

                          Milvar:

                          Politiets hovedoppgaver er å opprettholde alminnelig orden, forebygge og forhindre straffbare handlinger, beskytte borgerne og deres lovlydige virksomhet samt å etterforske lovbrudd.

                          Politiet utfører også flere spesialoppgaver, som organisering av rednings- og leteaksjoner, utstedelse av pass, fremmedkontroll, trafikksikkerhetsarbeid og kontroll av våpensalg.
                          Fra http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/...i.html?id=1258

                          Dette vil innebære risiko. Hvis din påstand er at dette er totalt fremmed for nyutdannede politibetjenter etter fullført PHS, da skal jeg være enig i at utdanning er kriminelt dårlig. Sannsynligheten for det er derimot svært lav. Dette kan utledes ved at de har våpenopplæring (dødelig og ikke/mindre dødelige), de har opplæring i arrestasjonsteknikker, de har opplæring i maktbruk/eskaleringstrinn osv.

                          Fra fagplan 1. år, side 54:

                          Arrestasjonsteknikk (AT 130)

                          2 studiepoeng

                          Politiet er det eneste sivile maktapparat som i fredstid legalt kan utøve fysisk makt overfor borgere. Det er
                          derfor svært viktig at polititjenestepersoner behersker teknikker som gjør dem i stand til å utføre krevende
                          pågripelser samtidig som sikkerheten til gjerningspersoner, publikum og polititjenestepersoner blir ivaretatt
                          på en god måte.

                          Gjennom trening i arrestasjonsteknikk skal studentene tilegne seg tekniske og taktiske ferdigheter for å kunne
                          foreta pågripelser. Metodene og teknikkene skal være innenfor rettslige rammer, og de skal være forsvarlige.
                          Arrestasjonsteknikk skal gi studentene ferdigheter i all maktbruk, unntatt bruk av skytevåpen. Emnet er
                          gjennomgående i den treårige bachelorutdanningen
                          og må sees i sammenheng med øvrig polititaktikk.
                          http://www.phs.no/Documents/2_Studie...12-2013/B1.pdf

                          Fra fagplan 2.år, side 26:

                          Politioperative disipliner

                          3 studiepoeng

                          Politioperative disipliner omhandler politiets generelle og spesielle kompetanse til å ivareta enkeltpersoners
                          og allmennhetens sikkerhet, samt avverge og stanse lovbrudd. Det er viktig at polititjenestepersoner, uavhengig
                          av operativt nivå, benytter de samme grunnleggende teknikker og taktikker. Dette er for at ulike operative
                          aksjoner og operasjoner utføres på en effektiv, sikker og skånsom måte.

                          Politioperative disipliner gjennomføres i moduler. Det er to våpenmoduler og to taktikkmoduler, hvor studentene
                          skal tilegne seg grunnleggende kunnskaper og ferdigheter i politioperativt arbeid. Gjennom deltakelse i
                          praktiske oppgaver skal studentene forberedes på sentrale politioperative arbeidsoppgaver i ordenstjenesten.

                          Oppgavene vektlegger evne og vilje til samarbeid mellom studentene.

                          Ferdigheter
                          Studentene kan etter endt studieår
                          • anvende pistol og MP5 på grunnleggende nivå i henhold
                          til gjeldende instruks og regelverk
                          http://www.phs.no/Documents/2_Studie...gplan%20B2.pdf

                          Fra fagplan 3. år, side 31:

                          Politioperative disipliner (SERT 331/SERT 332)

                          Læringsutbytte
                          Kunnskap
                          Studentene har etter endt utdanning
                          • bred kunnskap om politioperative arbeidsoppgaver
                          • kunnskap om politiets planverk og direktiver
                          • kunnskap om politiets skytevåpen og gjeldende instrukser

                          Ferdigheter
                          Studentene kan etter endt utdanning
                          • utføre grunnleggende polititaktikker og – teknikker
                          anvende politiets våpen
                          • ivareta sikkerheten for alle parter under krevende politiaksjoner og -operasjoner
                          • utføre grunnleggende materiellskjøtsel

                          Generell kompetanse
                          Studentene har etter endt utdanning
                          kompetanse til å delta i krevende politiaksjoner og operasjoner i samsvar med gjeldende lovverk, instrukser og planverk
                          • forståelse for nødvendigheten av ledelse i krevende politiaksjoner og -operasjoner
                          http://www.phs.no/Documents/2_Studie...gplan%20B3.pdf

                          Hvis dette tilsier at politistudentene uteksamineres med en forståelse om at yrket ikke innebærer risiko, så må jeg forstå utdannelsen feil.

                          Videre, så er det som regel ikke slik at det bare er helt ferske betjenter ute på oppdrag eller i samme avdeling. Man har en fordeling av erfaringsnivå, slik at man skal få oppfølging. I følge ymse rapporter så var de to første politibetjentene på Utøya ikke uerfarne politimenn.

                          Det man kan stille spørsmål ved er mentaliteten som fremelskes ved PHS, og i hvilken grad den styrer kulturdannelsen på de forskjellige nivåene i politiet. Kardemomme by vs. Ville Vesten.

                          Kommentér


                          • #27
                           Så har vi HMS-håndboken for politi- og lensmannsetaten, der det fra 2006 inntil juni i år sto at enhver politisjef "skal prioritere ansattes helse, miljø og sikkerhet foran operative, administrative og økonomiske forhold ved planlegging og utføring av enhver aktivitet".

                           I juni i år er denne setningen endret til "politioperative tiltak og aksjoner må fastsatte krav til helse, miljø og sikkerhet vurderes og avveies i forhold til handleplikten politiet har etter politiloven og politiinstruksen".
                           At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                           Kommentér


                           • #28
                            Det er jo helt føkkings fantastisk at Stoltenberg-regjeringen i 2006 fikk inn en slik formulering, som fullstendig torpederer handleplikten. Bra de tok til vettet etter 22 juli, men dette kan jo være med å forklare at enkelte politifolk kan ha ment at helse går foran oppdragsløsning alltid.

                            http://www.hmsmagasinet.no/Nyheter/S...olitiet-og-HMS
                            Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                            Kommentér


                            • #29
                             Det er Kardemomme by tilnærmingen i praksis.

                             http://www.aftenposten.no/nyheter/ir...t-6848751.html

                             Kommentér


                             • #30
                              Opprinnelig skrevet av milvar Vis post
                              Å sammenligne disse situasjonen er jo litt søkt. Det var helt andre tider da, og blant annet ble vel vanlige arbeidsfolk sett som noe som man gjerne kunne ofre. Respekten for menneskelig var mye lavere. I dag er samfunnet takk og pris slik at selv vanlige arbeidsfolk anses for å ha menneskeverd i seg selv, og at man ikke krever at de skal ofre seg selv. Det er prisverdig hvis noen faktisk gjør det, men det er ikke noe krav.
                              Nei. Også i dag er forsvarsansatte forberedt på å risikere eget liv for å beskytte landet. Det er derfor vi har et Forsvar, og det er det soldater og befal utdannes til idag. Dersom politiet har en annen innstilling, så bør det snarest iverksettes omfattende seminarer hvor politiet lærer litt av Forsvarets innstilling til folket de er satt til å beskytte.
                              Ellers stiller jeg meg bak alt det andre som er sagt av øvrige i tråden.
                              Beidh a lá leo

                              Kommentér

                              Annonse i emne

                              Collapse

                              Fremhevede emner

                              Collapse
                               

                              Forsvarets spesialstyrker rekrutterer

                              Bli en del av spesialstyrkene

                              Forsvarets spesialstyrker består av spesielt utvalgt personell som er i stand til å gjennomføre ukonvensjonelle og krevende operasjoner i alle slags omgivelser.Forsvarets spesialkommando og Marinejegerkommandoen har tidligere tilhørt henholdsvis Hæren og Sjøforsvaret og er nå samlet i én felles driftsenhet, ledet av Forsvarets Spesialstyrker Stab (FSST) i...
                               

                              Roller i Geværlaget

                              Mulig jeg er dårlig på å lete, men jeg syns nå tross alt jeg har prøvd...

                              Hvor finner man en oversikt over hvilke roller hver enkelt soldat i geværlaget har?
                              Som; hvem bærer M72, Sankit, Samband, osv osv..
                              Nyere materiell fra Hæren og til dels også HV er i stor grad basert på LMG/Minimi, og da blir jo alt bare rot for et lag med MG
                               

                              Sikkerhetsloven


                              (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                              Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                              Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                               

                              Varsler flere øvingsdøgn for soldater i Heimevernet

                              Generalmajor Elisabeth Michelsen bruker sitt økte budsjett til å øke antall øvingsdøgn, både for mannskap og befal, dvs. seks øvingsdøgn for mannskap og ni for befal.

                              Håper dette er starten på noe vedvarende.

                              https://www.bt.no/innenriks/i/VbMPp3...-i-heimevernet
                               

                              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                              https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                              ...
                               

                              Mentorordning i Heimevernet

                              Hei,

                              Jeg står i stilling som troppssjef i Heimevernet. Min militære bakgrunn har jeg fra Befalsskolen for Feltartilleriet med påfølgende tjeneste som kanonkommandør. 13 år etter at jeg leverte inn vinklene ble jeg kalt inn til Heimevernet, kledd opp og satt i stilling som NK tropp i et ungt og uerfarent Heimevernsområde. Året etter ble jeg troppssjef og startet på kursrekka, og siden...
                               

                              Informasjon: Militære studier med fordypning i ledelse (bachelor)

                              Militære studier med fordypning i ledelse (bachelor)

                              Forsvaret tilbyr flere utdannelsesretninger som alle fører frem til en bachelor, og gir rett til yrkestilsetting som offiser.

                              For tiden dreier det seg om disse:

                              - Militær logistikk
                              - Marineingeniør maskin
                              - Marineingeniør elektro
                              - Marineingeniør våpensystemer, elektronikk og data
                              -...
                               

                              Troppssersjant

                              Hei!

                              Blitt tildelt troppssjersant, har fått info om dette.
                              Jeg er også sersjant, tatt lagfører kurs og grunnkurs lederskap, men hvordan blir nå mtp implementering av det nye OR systemet, noen som vet dette? Forblir jeg sersjant?
                               

                              NSM: Årlig risikovurdering


                              Ole Gunnar Onsøien
                              NTB scanpix

                              – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                              Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                              – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...

                              Donasjoner

                              Collapse
                              Working...
                              X