Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

22 JULI: Tilgang og kontroll på våpen og eksplosiver

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • 22 JULI: Tilgang og kontroll på våpen og eksplosiver

  Kommisjonen foreslår innstramminger i våpenlovgiving, bl a forbud mot halvautomatiske våpen.
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 • #2
  Kommisjonen har dette å si om våpen:
  10. Halvautomatiske våpen bør forbys. Kontrollen med våpen og kjemikalier må bli bedre.
  Er vi enige?
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

  Kommentér


  • #3
   Er det ikke så at de argumenterer mot halvauto av frykt for at disse kan gjøres om til full auto? I så fall ser jeg ikke helt nødvendigheten av det. En utrenet skytter med full auto rifle vil jo nesten være mindre farlig enn en med halvauto, da treffsikkerheten sannsynligvis vil reduseres betraktelig..

   En annen ting er at det i mine øyne blir å angripe problemet i feil ende. Grunnen til at ABB klarte å drepe så mange var ikke at han hadde en halvautomatisk rifle, grunnen var at han hadde så god tid på seg til å gjøre det.

   Jeg er redd dette er en strategisk påvirkning fra enkelte som har hatt en agenda mot halvauto-våpen generelt, og samlere spesielt over flere år.

   Kommentér


   • #4
    Opprinnelig skrevet av Safariland Vis post
    Jeg er redd dette er en strategisk påvirkning fra enkelte som har hatt en agenda mot halvauto-våpen generelt, og samlere spesielt over flere år.
    Det er det første som slår meg også.
    Så lenge det ikke selges MG3 over disk her til lands, så ser jeg ikke problemet.

    Da bør det heller være et oppdatert arkiv på lik linje med for eksempel vegvesenet sitt oppslagsverk (eukontroll osv).
    Sist jeg handlet ammunisjon ble det logget manuelt i en skrivebok, med blyant.
    Kanskje man kunne fått litt bedre kontroll ved å ha en online register som våpen og ammunisjonsforhandlere kunne hatt tilgang til der de kunne søke på våpenkort og legge inn hva som er kjøpt. Dette vil nok være et godt verktøy for politiet også?
    Eller finnes dette allerede uten at jeg har fått det med meg?
    *smerte er midlertidig, ære varer evig*

    Kommentér


    • #5
     Ble ganske imponert over kommisjonen her:

     «Mange halvautomatiske våpen kan omgjøres til helautomatiske våpen. Dette kan skje ved kjøp av ekstrautstyr som nye magasiner»

     «Det bør etableres et forbud mot anskaffelse av halvautomatiske våpen og våpendeler som kan gjøre vanlige skytevåpen om til halvautomatiske våpen»

     God jul.

     Kommentér


     • #6
      Som det er påpekt over her: En helautomatisk rifle er ikke særlig (eller ikke i det hele tatt) mer dødbringende enn en halvautomatisk. Det var med halvautomatisk rifle med stor magasinkapasitet ABB utførte udåden sin (ved siden av Glock), og det er det som er mest dødbringende i seg selv: Halvautomatisk rifle med stor magasinkapasitet (og hurtig magasinbytte). Jeg vil skille mellom halvautomatiske rifler med kun magasinkapasitet på 5-6 skudd og der det ikke er mulig å installere store magasiner, og rifler der man lett kan putte på 20- eller 30-skudds magasiner. ABB hadde drept vesentlig færre mennesker hvis han bare hadde en Sauer 200 STR.
      Last edited by hvlt; DTG 211222 Aug 12, .
      At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

      Kommentér


      • #7
       Våpen dreper ikke mennesker, mennesker dreper mennesker. Hvis våpen drepte mennesker så burde det vært vesentlig flere drepte i Norge....

       Skal man forby bileierskap blant de som aldri har kjørt i fylla, for å forebygge fyllekjøring?

       Ett ekstremtilfelle er ikke grunn nok til å forby halvautomatiske våpen.

       Er ikke argumentet at politiet ikke trenger å bevæpne seg fordi situasjoner hvor kriminelle bruker skytevåpen er så sjelden, og de fleste drap begått med skytevåpen enten er gjengoppgjør eller drap på familiemedlemmer? Hvorfor er da lovlig eide halvautomatiske våpen en stor trussel mot samfunnet som helhet, som gjør at de må forbys?

       Sannsynlighet x konsekvens? En liten disconnect i argumentasjonsrekka?

       Kommentér


       • #8
        ...og det hadde gitt seg flere anledninger til å avvæpne ham hver gang han fylte magasin/byttet klips, spesielt hvis han ikke var veldig godt trent på dette.

        Denne diskusjonen kommer i det offentlige rom, så det er like greit å ta den her: Trenger noen utenfor politi/forsvar å trene med halvautomatiske våpen?

        Edit: Så ikke innlegget til AGR416 først. Jeg har ikke konkludert selv, men tror det er viktig å få alle argumenter opp på bordet før Stortinget gjør et hastevedtak (eller om dette muligens er styrt av forskrifter som departementet kan endre).
        Last edited by Rittmester; DTG 211220 Aug 12, .
        Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

        Kommentér


        • #9
         Nå skulle vel terroristen kjøpe vpn i Praha, men ombestemte seg da det var litt for skummelt, hadde vel ikke vært noe problem for han å få tak i ulovlige vpn, selv ikke i Norge. Men han var vel redd for at PST skule holde øye med disse selgerne og at han derved hadde blitt "flagget". Han trodde jo at hvis han kikket mot et kamera i regjeringskvartalet ville han havnet i PST register. Det ble vel brikt en AK 47 i Synagoge skytingen, den var jo ikke lovlig. Det bør vel kanskje bli strengere på hvem som får ha våpen enn hvilke type våpen.
         "saaatan din lille heltjævel, du berga dæ faen mæ den hær gangen å!"

         Kommentér


         • #10
          I fjor døde 168 mennesker i trafikken. Dødsfallene er fordelt som følger:

          87 bilførere
          32 bilpassasjerer
          13 motorsyklister
          4 mopedister
          12 syklister
          16 fotgjengere
          4 andre trafikanter
          http://www.ssb.no/vtuaar/

          Det er over dobbelt så mange som ABB drepte, dog fordelt ut over 158 hendelser. I 2010 omkom 208 mennesker i trafikken.

          Statistisk sett så har trafikkuhell tatt flere liv i Norge gjennom historien, enn skytevåpen. Skal bilkjøring forbeholdes de med spesialtrening og nødvendige behov? Alle andre kan jo ta kollektivtrafikk.....

          Litt flåsete eksempel, men dog.

          Det som drepte 69 mennesker på Utøya var en motivert person som var i stand til å gjennomføre denne handlingen. Ikke våpen isolert sett. Skal alle de som driver med organisert skytesport lide fordi en mann gjorde noe grusomt?

          Da bør den samme logikken tilfalle biler, fly, båter etc, som også forårsaker dødsfall og i langt større omfang enn skytevåpen.

          Halvautomatiske rifler og pistoler er i mye mindre grad utbredt enn jaktvåpen, og det er langt i mellom historier hvor dette er misbrukt. Videre så hjelper ikke forbud som rammer lovlydige borgere mot at kriminelle får tak i våpen. De har våpen allerede.

          Krav til anskaffelse, krav til kontroll, registere osv må gjerne utbedres og utøves strengere.

          Kommentér


          • #11
           Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
           . Jeg vil skille mellom halvautomatiske rifler med kun magasinkapasitet på 5-6 skudd og der det ikke er mulig å installere store magasiner, og rifler der man lett kan putte på 20- eller 30-skudds magasiner. ABB hadde drept vesentlig færre mennesker hvis han bare hadde en Sauer 200 STR.
           Gitt nok trening så tror jeg ikke at historien hadde vært annerledes hvis ABB hadde hatt en Sauer 200 STR istedenfor en Mini 14. Bare se på stangskytingen på LS... Med presisjonen og rekkevidden til en Sauer så kunne ABB ha beskutt fastlandet fra Utøya.

           Men problemet her er jo at ABB fikk holde på uavbrutt på Utøya så lenge som han holdt på, det er ikke våpenet men tidsperioden som gjorde at antallet døde ble så stort. Om så ABB hadde løpt rundt og knivstukket folk på Utøya så lenge så hadde fortsatt antallet døde vært stort.


           «Mange halvautomatiske våpen kan omgjøres til helautomatiske våpen. Dette kan skje ved kjøp av ekstrautstyr som nye magasiner»
           «Det bør etableres et forbud mot anskaffelse av halvautomatiske våpen og våpendeler som kan gjøre vanlige skytevåpen om til halvautomatiske våpen»

           Våpenkunnskapen her er så tynn at det blir idiotisk.

           Kommentér


           • #12
            Opprinnelig skrevet av AGR416 Vis post
            Skal alle de som driver med organisert skytesport lide fordi en mann gjorde noe grusomt?
            Der er jeg uenig. Dette er logikken man stadig blitr foret med i USA fra NRA, gjør man noen som helst innstramming av våpenlovgivning er det første skritt mot totalforbud av våpen. Alt eller ingenting.

            Det er svært mange i Norge som driver organisert skytesport, det kunne man se på Voss forrige uke. Men andelen av dem som anvender hjalvautomatiske rifler med stor magasinkapasitet (bortsett fra i AG3-klassen og de som bruker militær AG3 til Stang-skyting) er sikkert mye mindre enn en prosent. Å forby halvautomatiske rifler som kan bruke store magasiner (20-30 skudd) vil ramme utrolig få. Ingen vil forby Sauer 200 STR.
            At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

            Kommentér


            • #13
             Ikke bruk LS som definerende for skytesporten i Norge. Det er mye mye mer forbundet med praktisk skyting enn Stang-skyting med AG-3:

             http://nfps.no/

             Ved å forby halvautomatiske våpen som f.eks AR-15, så vil denne sporten dø bort i Norge.

             Kommentér


             • #14
              Videre så kjøpte ABB riflen ved å ta jaktprøven. Pistol via medlemsskap i pistolklubb.

              Disse tingene kan man endre på, ved å innføre bedre systemer for kontroll; helse, deltagelse, registrering av ammokjøp, krav til anskaffelse etc.

              Forbudet løser ingen ting.

              Kommentér


              • #15
               1) "Våpen dreper ikke mennesker, mennesker dreper mennesker"

               Dette er en gammel slager fra NRA, og som slagord flest er det ikke spesielt godt egnet i en diskusjon om dette temaet. For at noen - mennesket i slagordet - skal utgjøre en trussel mot andre, må han ha evne og vilje til å gjøre det. Med evne mener jeg både personlige egenskaper og verktøy.
               Ingen av disse er "av/på"-faktorer, de er glideskalaer - og trussel er et produkt av evne x vilje. Er den ene faktoren 0, er trusselen 0 - en person med høy evne men lav vilje er en lav trussel. Men en person med høy vilje blir betydelig farligere dersom man øker evnen. Dersom vi lar vilje-faktoren og de personlige egenskapene være konstante er en person med et balltre farligere enn en ubevæpnet person. En person med pistol er farligere enn en person med balltre. Og en person med et automatvåpen er farligere enn en person med pistol. Situasjonen "mann amok med smørekniv i Oslo sentrum" er en betydelig annen situasjon enn "mann amok med automatrifle i Oslo sentrum". Så selv om det er mennesker som dreper, så gjør kraftige våpen dem langt farligere når de først har viljen. Dersom man fjerner skytevåpen [illustrasjon for å belyse poenget, ikke forslag] fra Utøya-scenarioet, så ville utfallet blitt et helt annet. Man kommer ikke unna at dersom det først er mulig å holde slike våpen unna menneskene som har viljen, så reduseres trusselen betydelig. I hvilken grad det er praktisk mulig å gjøre det er en annen sak, men forsøk på å fornekte det overstående ødelegger bare egen sak.


               2) Å trekke inn eksempler som å forby bilkjøring pga fyllekjøring blir for flåsete. Vurderinger av hva som skal være tillatt og hva som skal være forbudt inkluderer en balansering av fordeler og ulemper mot hverandre (frihet er naturligvis et sentralt moment i avveiningen, men det lar jeg ligge). Det er langt mindre grunn til å forby et verktøy A som er helt uunnværlig for at samfunnet skal fungere enn et verktøy B som kan unnværes. For å ta et tilsvarende flåsete eksempel: Det er vel ingen som argumenterer for at folk fritt skal kunne eie luftvern-raketter, til tross for at slike ikke har forårsaket noen dødsfall i Norge? Biler og andre transportmidler har en nytteverdi for samfunnet som langt overstiger nytteverdien våpen har. Dersom det virkelig skulle være slik at biler utgjør en større risiko, så ville det kunne forsvares av nettopp den grunn. På samme måte: Lavere nytteverdi rettferdiggjør forbud mot andre gjenstander med lavere skadefrekvens pr år. Hadde man akseptert at et leketøy uten noen praktisk nytteverdi tok 168 liv årlig?

               Og skal man sammenligne objekter på den måten, må det korrigeres for bruk. Hvor mange biler er i bruk pr time pr person i forhold til våpen pr person pr time over et år? Dersom disse tallene er like, kan du sammenligne dødsfall direkte. Hvis ikke må det korrigeres.
               Last edited by Bestefar; DTG 211945 Aug 12, .
               Beidh a lá leo

               Kommentér


               • #16
                Som sagt, eksempelet var flåsete. Hovedpoenget mitt var i innlegg #7.

                At skytevåpen er et formidabelt verktøy er en sak, men det fjerner overhodet ikke det faktum at en person må ha vilje til å drepe. Videre så er det en disconnect mellom argumentasjon ift våpen og trusselen det utgjør mot samfunnet, som sagt tidligere:

                Politi trenger ikke å være bevæpnet, fordi voldsbruk/drap med skytevåpen er såpass sjelden og som regel knyttet til interne gjengoppgjør eller drap på familiemedlemmer (noen ganger med påfølgende selvmord av skytteren). Derimot er halvautomatiske våpen en såpass stor trussel at det må forbys, selv om ingen statistikk tilsier at anskaffelse/eierskap av slike våpen fører til flere drap.

                Kommentér


                • #17
                 Det er ikke en disconnect. Du legger inn et premiss om at politiet ikke bør være bevæpnet, men det er ikke gitt at alle som ønsker et forbud mot slike våpen mener det. Jeg mener for eksempel at politiet BØR bevæpnes, men har ikke tatt stilling til om halvautomatiske våpen bør forbys eller ikke.

                 Når det gjelder statistikk har man jo sannsynlighet/frekvens x konsekvens. Dersom konsekvensene kan bli store, kan det være tilstrekkelig grunn til å handle selv om sannsynlighet/frekvens er lav. Du skal legge sammen ganske mange "vanlige" familietragedier for å komme opp i skadeomfanget på Utøya, for eksempel. Slike ting trenger ikke å skje særlig ofte for å være svært alvorlig, og det er en risiko ved bare å se på tidligere frekvens for å avgjøre fremtidig sannsynlighet. Før 22/7 i fjor hadde vi jo ikke noe statistikk på slike angrep i Norge.
                 Last edited by Bestefar; DTG 212015 Aug 12, .
                 Beidh a lá leo

                 Kommentér


                 • #18
                  Hvor stort er behovet for å ha halvautomatiske rifler med stor magasinkapasitet? Det er tross alt en meget liten del av skytternorge som driver praktisk skyting, spesielt med rifle.
                  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                  Kommentér


                  • #19
                   Poenget med et eventuelt et forbud må vel være å innføre enda en form for barriere, altså gjøre det vanskeligere for noen som ønsker å bruke dette våpenet til ulovligheter, og det er jeg ikke uenig i. På papiret så ser jo dette veldig flott og fint ut, men her så stemmer teori og praksis dårlig sammen.

                   Bestefar og AGR nevner begrunner sine argumenter med tall og antall. Det sentrale slik jeg ser det må jo da være – hvor mange ønsker å bruke skytevåpen (og eksplosiver) til å ramme uskyldige, og hvor mange av de som ønsker å ta liv ved hjelp av disse midlene stoppes av et eventuelt forbud? Forhåpentligvis er det svært få som har onde hensikter, men dessverre tror jeg de aller fleste av disse neppe bryr seg så mye om lover og regler i utgangspunktet.

                   Vi har nok av lover og regler som skal regulere våpen og sprengstoff, ingen av disse hindret Brevik i å smelle av en diger bombe og gjennomføre massakren på Utøya. Ikke EN eneste lovparagraf eller regel hindret Brevik. Det eneste disse reglene medførte var at han fant seg ulike metoder for å komme seg under radaren, og at ting tok lenger tid.

                   Det er snart på tide å lære av historien, forbud løser ingen problemer, de skaper bare mange flere. Forbudstiden på begynnelsen av forrige århundret for eksempel.

                   De som virkelig vil, finner seg alltid en omvei utenom, mens forbudene og restriksjonene går utover oss som uansett aldri hadde til intensjon å gjøre noe galt. Det er faktisk et stort paradoks.

                   Kommentér


                   • #20
                    For å se sette det på spissen: bør privatpersoner i Norge få lov til å kjøpe stridsvogner med tilhørende 120 mm ammunisjon?
                    At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                    Kommentér


                    • #21
                     Opprinnelig skrevet av holmiz Vis post
                     Vi har nok av lover og regler som skal regulere våpen og sprengstoff, ingen av disse hindret Brevik i å smelle av en diger bombe og gjennomføre massakren på Utøya. Ikke EN eneste lovparagraf eller regel hindret Brevik. Det eneste disse reglene medførte var at han fant seg ulike metoder for å komme seg under radaren, og at ting tok lenger tid.

                     Det er snart på tide å lære av historien, forbud løser ingen problemer, de skaper bare mange flere. Forbudstiden på begynnelsen av forrige århundret for eksempel.
                     Praktisk gjennomførbarhet er en av grunnene til at jeg enda ikke har bestemt meg, men denne argumentasjonen er for kategorisk. For det første er det ikke noe argument i seg selv at Breivik ikke ble stoppet den 22/7. Han klarte å lage en kraftig bombe, men det er vitterlig ikke noe argument for å tillate fri omsetning av sprengstoff her i landet.
                     For det andre hadde han da vitterlig planer om å skaffe seg andre våpen enn det han endte opp med, og han dro såvidt jeg husker også til utlandet for å prøve å skaffe illegale våpen. Rugeren eide han lovlig.

                     Ja, det er høy sannsynlighet for at kriminelle kan skaffe seg våpen selv om de er ulovlige, men det er også en viss sannsynlighet for at planene vanskeliggjøres. Det trenger ikke nødvendigvis være noen direkte connection her - det er ikke utelukket at man kan oppnå indirekte virkninger av at angrepene vanskeliggjøres. Forsinkes en terroraksjon fordi det blir vanskeligere å anskaffe våpen KAN det faktisk være tilstrekkelig til at angrepene forpurres på annet vis.
                     Beidh a lá leo

                     Kommentér


                     • #22
                      Hadde helt glemt av denne, skulle legge den inn i den andre tråden.
                      http://www.nationen.no/2012/04/18/la...error/7373482/

                      Bøndene kan bli nødt til å låse inn kunstgjødsel
                      Kontrollen med kunstgjødsel skal bli strengare. Eit forslag til nye reglar skal leggjast fram innan 15. juni.

                      Har ikke sett endelig resultat av disse forslagene.
                      Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.

                      Kommentér


                      • #23
                       Dersom Staten så absolutt "må" ha seg et forbud her, så bør vel dette omhandle mennesker - som AGR sier, senere i tråden her tillagt NRA, så er det ikke våpenet som dreper men mennesket.

                       Dermed vil ikke et våpen drepe før det er misbrukt. Av ha da ? Et menneske. Ergo må mennesket forbys om man skal oppnå full seier med noe forbud.

                       Galimatias.

                       Kjør på med regelregime men ikke forbud, det ble nevnt over at bl.a sport vil dø ut om så skjer.
                       Tenke er fremdeles gratis, å forhaste seg igjennom et tanketomt forslag vil ikke gå kostnadsfritt hen.
                       Shaking the ground with the force of a thousand guns

                       Kommentér


                       • #24
                        Jeg liker argumentene dine godt Bestefar, og jeg er enig i stort sett det meste av det du skriver. Men på et punkt antar jeg at vi ikke er helt enige. Jusen er ingen naturlov på lik linje med tyngdekraften, jusen er dynamisk og endrer seg over tid. Det finnes slik jeg ser det (som ingeniør og samfunnsøkonom vel og merke) ikke en absolutt jus, som en endelig forklaring på alt, selv om det beste selvsagt ville vært å komme frem til juridiske lover som er på lik linje med de Newton tenkte frem.

                        Det sagt, keep up the good work, jeg setter som sagt stor pris den jobben du gjør med å skrive meget gode innlegg her på forumet.

                        Kommentér


                        • #25
                         Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
                         Hvor stort er behovet for å ha halvautomatiske rifler med stor magasinkapasitet? Det er tross alt en meget liten del av skytternorge som driver praktisk skyting, spesielt med rifle.
                         Da kan man og spørre hvor nødvendig det er med flere restriksjoner eller forbud, siden antallet slike våpen er lavt?

                         Kommentér


                         • #26
                          Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
                          For å se sette det på spissen: bør privatpersoner i Norge få lov til å kjøpe stridsvogner med tilhørende 120 mm ammunisjon?
                          Stråmannsargument. Er ikke sammenlignbart.

                          Kommentér


                          • #27
                           Hvis jeg avgrenser meg til terrorisme som bruker skyttevåpen til massedrap.

                           Det vil kunne være en fordel med at det er muligt at kjøpe våpen lovlig:
                           1. Kryssjekk av register. Som en svensk politiprofesor har sagt, hadde PST kjørt litt krysstabullering av register når info om kjemikaliekjøp kom fra Polen så hadde Breivik blitt tatt innen han hadde gjørt noen skadde.
                           2. Hvis lovlig innehav av våpen kombineres med bæretilatelse vil det kunne gjøre et massedrap med skyttevåpen mindre attraktivt.

                           Det finns en lang tråd på forumet om bæretillatelse der de fleste argumenter for og mot dette er tatt opp. Men har vanskelig å se at de viktigeste argumentene for en restriktiv våpenlov er så veldig relevant mhp terrorisme.
                           Minsk, det nye Utopia

                           Kommentér


                           • #28
                            Da fordrer du at en statsansatt med adgang til ett register kan kryssjekke i et annet, og så simpel er ikke denne velferdsstat. Det skal anmodes, saksbehandles i bøtter og spann før et eventuellt svar kommer langt etter anmodning er sendt fram.
                            Shaking the ground with the force of a thousand guns

                            Kommentér


                            • #29
                             Kan se ut som de vil tenke seg litt om, og ikke bare hive seg over forslagene til kommisjonen, får håpe de tenker seg godt om her.
                             Opprinnelig skrevet av Grete Faremo
                             .Kommisjonen anbefaler at halvautomatiske våpen bør forbys. Utvalget som har gjennomgått våpenlovgivningen foreslo ikke et totalforbud mot halvautomatiske våpen. Våpenlovutvalgets utredning har vært på høring. Regjeringen vurderer høringsuttalelsene og kommisjonens forslag. Vi vil komme tilbake til Stortinget med forslag, eventuelt med endringer innenfor eksisterende reguleringer, så raskt som mulig.

                             Kommentér


                             • #30
                              http://www.dagbladet.no/2012/09/05/k...ning/23261057/

                              Amen!
                              Død over ulven!

                              Kommentér

                              Fremhevede emner

                              Collapse
                               

                              Forsvarets jobbsøkerregister

                              Militær kompetanse tar lang tid å skape og koster forsvaret masse. I løpet av de siste 4 årene så har det vært gjort test på et jobbsøkeregister. Disse testene har vært vellykket og rulles nå ut i større skala. Ønsker du deg tilbake i Forsvaret igjen så er det bare å registrere seg.                              https://forsvaret.no/jobb-i-forsvaret/jobbregister...
                               

                              Luftforsvarets organisering

                              Har tilbrakt noe tid på Wikipedia og prøvd å skrive om bl.a Luftforsvarets organisering.

                              Sjekk gjerne ut her, og kom med med tilbakemeldinger om det er noe som bør endres:
                              https://no.wikipedia.org/wiki/Luftfo...derlagte_baser

                              For øyeblikket jobber jeg med 132. Luftving (lenke), og da spesielt Baseforsvarsskvadronen. Og nå lurer på hvor Nasjonal Innsatsstyrke (lenke)...
                               

                              Sikkerhetsloven


                              (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                              Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                              Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                               

                              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                              https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                              ...
                               

                              Fokus: Etterretningstjenesten


                              Etterretningstjenesten


                              Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

                              Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
                               

                              100 ÅR ETTER

                              100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
                               

                              Et nytt forsvarskonsept?

                              I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
                               

                              Beskikkelser på Milforum

                              Det er flere brukere som de siste dagene har fått sine velfortjente befalsgrader på milforum for god innsats. Siden ordningen nettopp er innført, er det litt for mange som har blitt sersjant (OR-5) eller sersjant klasse 1 (OR-5+) til at vi kan gi en individuell vurdering av hver enkelt, men samtlige er gode og solide bidragsytere over tid. Dette gjelder også mange av de som nå har grader mellom menig...
                               

                              NSM: Årlig risikovurdering


                              Ole Gunnar Onsøien
                              NTB scanpix

                              – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                              Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                              – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
                               

                              Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering                              Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
                              http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

                              Rapporten dekker hovedpunktene:
                              Kode:
                                Globale utviklingstrekk
                                Nordområdene / Arktis
                                Russland
                                Afghanistan
                                Pakistan
                                Kina
                                Midtøsten og Nord-Afrika
                                Iran
                                Sudan
                                Somalia
                                Terrorisme
                                Spredning av
                              ...
                               

                              Jente i kongens klær? Dette er tråden!

                              Oppfordring mottatt og iverksatt. Som jente i førstegangstjenesten er det ofte en del spørsmål som dukker opp før oppmøtedagen og under året i grønt, og en del av disse kan ikke alltid mannfolka/guttungene svare på- nettopp fordi de ikke kan sette seg inn i situasjonen. I denne tråden kan man stille spørsmålene, komme med tips og råd, eller bare dele erfaringer man har gjort seg underveis. Jeg har...
                               

                              Tema: Luftforsvaret

                              Snublet over denne siden med masse bilder av Luftforsvarets maskiner, helt fra perioden med dobbeltdekkere og til dagens F16. Anbefaler alle med flyinteresse å sjekke det ut! http://airforcephotos.luftkrigsskole...3/Default.aspx
                               

                              Forsvarets veterantjeneste (FVT)

                              Forsvarsnett: Forsvaret vil ha veteransenter Katrine Gramshaug, SDV, 2007-06-06


                              – Forsvaret trenger et rekreasjonssenter for veteraner. Det er viktig at vi nå får på plass et fast sted hvor vi kan tilby tjenester til veteraner, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

                              Av Katrine Gramshaug, Personell-, økonomi- og styringsstaben

                              http://www.mil.no/veteraner/start/aktue...

                              Donasjoner

                              Collapse
                              Working...
                              X