Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

AUF-leder fryktet statskupp

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Meget bra innlegg av AGR416 her. Stiller meg fullt og helt bak det som blir sagt der.
  Beidh a lá leo

  Kommentér


  • Hadde EP eller noen av de andre gått ut med en gang å sagt "vi fikk panikk, vi handlet i dødsangst, osv" istedet for å gå ut kjepphøyt "ingen, ingen skal noen gang stille spørsmål med de avgjørelsene som ble tatt" slik som en av APs stortingsrepresentanter gjorde fra stortingetstalestol så hadde kanskje hele saken vært lagt død med engang. Men når de de velger å tie samt ringe til folk som var igjen på Utøya den dagen med beskjed om at de må holde kjeft om MS Thorbjørn om at de følte det tungt å se båten forsvinne i det fjerne mens skuddene kom nærmere og nærmere. Jeg snakket med en av de overlevende i går som hadde fått den beskjeden. Han ville ikke kritisere de for tvde stakk, men for at de stakk så langt unna, samt at de ikke droppet livbåten og flytevester i vannet. Dette er ikke en etterpåklok kar men en som faktisk var der og som så med egne øyne at båten forsant, hvofor skal ikke han få fortelle hva han tenkte og opplevde? Uten å måtte risikere å svartelistes av AUF eller AP?
   "saaatan din lille heltjævel, du berga dæ faen mæ den hær gangen å!"

   Kommentér


   • For det første, ingen har her snakket om å gjøre noe ekstremt barskt militært lederskap. Det man har snakket om er at han kunne ha tenkt at "Thorbjørn" vil det bli sterk bruk for, det være seg av politi, redningsmannskaper, sivile, enhver som kunne tenke på å komme til unnsetning. At det uten "Thorbjørn" ville bli vesentlig vanskeligere for noen som helst å kunne unnsette de hundreder som nå var isolert på øya sammen med en massemorder. Ingen snakker om å gjøre noe heltemodig, det det snakkes om er han f.eks. kunne ha fått "Thorbjørn" til land på landsiden FORHOLDSVIS (ikke nødvendigvis rett i Utvika, men innenfor noen minutters seilingstid) nær Utøya, og ikke kjøre rundt med den i over en halv time til en helt annen kant av Tyrifjorden, slik at den var utenfor rekkevidde for enhver som ville kunne tenke seg å bruke den i forbindelse med det som skjedde på Utøya. Den ble til slutt liggende ubrukt 1/2 times seilingstid fra Utøya, inntil etter at ABB var pågrepet, og først da tatt i bruk av redningsmannskaper og politiet. Hadde den ligget tilgjengelig nærmere Utøya ville den selvfølgelig blitt tatt i bruk på et tidligere tidspunkt. Og denne fergen var det alle visste var selve livlinjen til Utøya, eneste farkost i mils omkrets som kunne brukes til å bringe en større mengde folk fra eller til Utøya. Han kunne også (med sterke stålsider) ha ligget utenfor Utøya for å plukke opp alle de han med mobiltelefon anmodet å legge på svøm, samtidig som han tøffet i en halv time nordover.

    For det andre, svært mange har opplevd at formelt lederskap har en sterkt skjerpende virkning i kritiske situasjoner. Vissheten om at du er ansvarlig for dine (mange) undergitte får deg automatisk til å tenke mindre på deg selv og mer på de du er ansvarlige for og på oppdraget, noe som virker dempende på frykt og panikk. Dette gjelder like mye folk uten militær ledelesutdannelse, bare vissheten om at du er leder skjerper normalt folk når "the shit hits the fan". Mange undersøkelser viser at ledere, også uten ledelsopplæring, oftest opptrer mer rasjonelt enn "menigmann" i kritiske situasjoner, nettopp fordi vissheten om lederansvaret får tankene bort fra frykten for den faren deres egen person er i.
    At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

    Kommentér


    • Fornuftig av isak og hvlt. Det er så vidt jeg kan se ingen her som mener at Pedersen med dødsforakt skulle stormet mot Breivik og avvæpnet ham.
     Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

     Kommentér


     • Ideen om at EP et al ombord på ferja burde ha skjønt at politiet hadde trengt ferja har blitt kommentert så mange ganger nå at det bør være unødvendig å gjenta det. Det er ikke grunnlag for å anta at de burde ha skjønt at politiet hadde hatt behov for ferja, og de hadde all grunn til å frykte at det befant seg ytterligere trusler på kaien hvor de kom fra.
      Beidh a lá leo

      Kommentér


      • Der er vi altså uenige.
       Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

       Kommentér


       • Opprinnelig skrevet av isak Vis post
        Hadde EP eller noen av de andre gått ut med en gang å sagt "vi fikk panikk, vi handlet i dødsangst, osv" istedet for å gå ut kjepphøyt "ingen, ingen skal noen gang stille spørsmål med de avgjørelsene som ble tatt" slik som en av APs stortingsrepresentanter gjorde fra stortingetstalestol så hadde kanskje hele saken vært lagt død med engang. Men når de de velger å tie samt ringe til folk som var igjen på Utøya den dagen med beskjed om at de må holde kjeft om MS Thorbjørn om at de følte det tungt å se båten forsvinne i det fjerne mens skuddene kom nærmere og nærmere. Jeg snakket med en av de overlevende i går som hadde fått den beskjeden. Han ville ikke kritisere de for tvde stakk, men for at de stakk så langt unna, samt at de ikke droppet livbåten og flytevester i vannet. Dette er ikke en etterpåklok kar men en som faktisk var der og som så med egne øyne at båten forsant, hvofor skal ikke han få fortelle hva han tenkte og opplevde? Uten å måtte risikere å svartelistes av AUF eller AP?
        Eg har ikkje oversikt over om det frå sentralt AUF-hald har blitt forsøkt lagt lokk på eventuell kritikk mot at MS Thorbjørn reiste frå Utøya med ni personar ombord. Men om det har skjedd så kan ein kanskje skjøne det. Det fører kan hende ikkje så mykje godt med seg å gje dei personane som greidde å kome seg vekk frå øya overlevelsesskuld. Nå har imildlertid blant andre Eskil Pedersen fått kritikk på ein del debattforum på nettet vedrørande dette, så eg skal ikkje avvise at han kanskje burde ha snakka meir offentleg om dette.

        Men kvifor er det nå så viktig for deg at EP vrenger kjenslelivet sitt i media? Kan det ikkje stå litt respekt av at han i svært liten grad snakka om eigne kjensler i media i tida etter 22.juli, men i staden fronta AUF og var oppteken av medlemene?

        Først seint på hausten kom det fram at EP hadde slitt med skuldkjensle fordi han hadde overlevd og at han allereie 23.juli hadde fått trugsmål og ubehagelege meldingar frå det som vel først og fremst var høgreekstreme og meiningsfeller av Breivik.

        http://www.dagbladet.no/2011/11/19/n.../auf/19081968/

        På mange måtar må ein vel bare beundre at han stod oppreist i dagane etter terrorangrepet. Men så meiner altså nokon at han skal ta kritikk fordi han redda seg frå øya, som om det ikke er nok at han sleit/slit med overlevelsesskuld.

        Då EP høyrde skota til Breivik var ikkje, etter kva eg har forstått, hans første tanke at han måtte kome seg til ferga. Det var ein tlf frå ein av rådgjevarane hans med klar beskjed om å kome til MS Thorbjørn, som fekk han til å evakuere. Ombord i ferga kontakta EP Jonas Gahr Støre og andre folk høgt opp i regjeringssystemet for å få dei til å varsle vidare om det som skjedde på Utøya.
        Last edited by Mike20; DTG 201941 Apr 12, .

        Kommentér


        • Kaia der de kom fra? Leste du det jeg skrev? Det er ikke to alternativer her, enten legge til på Utvikkaia eller seile til nordenden av Tyrifjorden 30 minutters seilingstid unna. Mange mye nærmere alternativer utenom Utvikkaia.

         Ellers er jeg uenig i at de ikke burde forstått at det ville bli bruk for Thorbjørn. Det var den eneste større båt i mils omkrets, og det visste de. Skal noen kunne evakuere flere hundre forstår alle at man trenger en stor båt.

         Dessuten sa han på mobiltelefon til flere, mens han tøffet oppover fjorden, at de skille legge på svøm utover Tyrifjorden. Burde han ikke da prøvd å plukke dem opp fra vannet, særlig fra en båt med stålskrog.
         At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

         Kommentér


         • Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
          Dessuten sa han på mobiltelefon til flere, mens han tøffet oppover fjorden, at de skille legge på svøm utover Tyrifjorden. Burde han ikke da prøvd å plukke dem opp fra vannet, særlig fra en båt med stålskrog.
          Hadde det vore så enkelt å bruke MS Thorbjørn til å plukke folk opp frå vatnet då....
          Dessutan var Breivik oppteken av den. Han var nede på kaia på Utøya og skaut mot ein båt han trudde kunne vere MS Thorbjørn.

          Kommentér


          • Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
           Kaia der de kom fra? Leste du det jeg skrev? Det er ikke to alternativer her, enten legge til på Utvikkaia eller seile til nordenden av Tyrifjorden 30 minutters seilingstid unna. Mange mye nærmere alternativer utenom Utvikkaia.

           Ellers er jeg uenig i at de ikke burde forstått at det ville bli bruk for Thorbjørn. Det var den eneste større båt i mils omkrets, og det visste de. Skal noen kunne evakuere flere hundre forstår alle at man trenger en stor båt.
           I en situasjon som de personene befant seg i etter angrepet vil neppe noen av fastlandsalternativene framstå som trygge. Det er helt naturlig at paranoiaen trigges når man først blir kastet ut i en slik situasjon, og det er da fullstendig forståelig at man er engstelig for å gå til land, enten det er ved kaia man la ut fra eller ved andre steder ved fastlandet. Når man først har fått inntrykket av at det er flere mordere på vei, er det ikke nødvendigvis et spesielt enkelt valg å velge et sted å gå i land. Spesielt med tanke på at ferja er et meget synlig mål ute på fjorden. La oss anta at personene ombord på ferja hadde den forståelsen at det var flere mordere på vei (et inntrykk ABB tydeligvis hadde gitt). Anta videre at disse personene har ankommet kaia med bil - slik ABB gjorde, og slik det vil være naturlig for enhver som skal til Utøya å gjøre. Ferja vil utgjøre et naturlig mål også for ABBs medhjelpere. Hvor vanskelig vil det være å holde oppsyn med ferjas bevegelser fra land, beregne hvor den kommer til å gå i land, for så å avskjære ethvert landgangssted langs fastlandet? Ikke spesielt vanskelig - og dersom man først er i en såpass sjokkpreget tilstand at paranoiaen får litt ekstra grobunn er dette overhodet ikke noe usannsynlig scenario. (Det er det forsåvidt ikke selv om man er utenforstående heller) I en slik situasjon er det et fullstendig rasjonelt valg å bli ute på fjorden. Da løper man ikke risikoen for å bli avskåret av ABBs hjelpere på landsiden.

           Når det gjelder forståelsen for politiets behov har vi for lengst nådd punktet hvor vi bare får konstatere uenighet. Jeg går ikke rundt og forventer at AUFere skal ha kontroll på politiets kapasitet til å gjennomføre landgangsoperasjoner, spesielt ikke etter å ha vært utsatt for hendelsene de ble utsatt for 22. juli.
           Beidh a lá leo

           Kommentér


           • C
            Opprinnelig skrevet av Mike20 Vis post

            Men kvifor er det nå så viktig for deg at EP vrenger kjenslelivet sitt i media? Kan det ikkje stå litt respekt av at han i svært liten grad snakka om eigne kjensler i media i tida etter 22.juli, men i staden fronta AUF og var oppteken av medlemene?
            Hvor har jeg sagt at det er viktig for meg?
            "saaatan din lille heltjævel, du berga dæ faen mæ den hær gangen å!"

            Kommentér


            • Opprinnelig skrevet av Gehenna Vis post
             I hvilken del av den stabile verden da ?

             Hvitebrigader vs rødebrigader, Spania på 30-tallet og Italias landsbygd fra rundt 1850 av hvor faschismen grodde fram, teller slett ikke.
             Oi så ikke denne før nå. Det var vel ikke noe spes jeg hadde i tankene da, men det er verdt å nevne at politiet hadde streik som førte til kidnapping av presidenten i Ecuador pga akkuratt kutt av lønninger og andre goder. Men dette er jo egentlig ikke relevant i denne sammenheng.             Når det gjelder dette med EP, ferja og statskupp.

             Jeg var ikke der, så jeg vil egentlig være litt forsiktig med å kommentere EP sine valg/mangler. Men hvis dette er sant det isak nevner rett oppi her, ja da har vi ett seriøst og fundamentalt problem i en ledelse som senere kan komme til å styre landet. At dette blir fortalt mens skyting pågår sier faktisk en del! Adrian Pracon fikk jo litt skyts fra AUF for å lansere boken sin, lurer på hvorfor.


             Ferja er blitt drøftet nok til at jeg ikke vil kommentere det engang. Men at EP sier rett ut at "vi" trodde det var statskupp med politi og forsvar henger jo ikke på greip. Det er jo ikke førstegang kriminelle handlinger begås av kriminelle i politiuniform. Jeg finner det ganske intressant at noen nevner at hvis man tenker på "om det og det skjer så er det pga det" for så å slå ut ved evnt en handling...

             Kommentér


             • Opprinnelig skrevet av isak Vis post
              Hvor har jeg sagt at det er viktig for meg?
              Det verkar som du meiner at Eskild Pedersen skulle ha gått ut i media og sagt at han fekk panikk og at dei ombord på MS Thorbjørn handla i dødsangst. Det er i alle fall det du skriv.

              Han har i ettertid fortald at han kjende skuld fordi han overlevde. Men det er altså ikkje nok?

              Dersom Breivik hadde fått tatt Eskild Pedersen så hadde det vore ein triumf for førstnemnde. AUF-leiaren var, ved sidan av Gro Harlem Brundtland, Breiviks hovudmål på Utøya denne dagen. EP skulle vel heller ikkje ha møtt sin død ved å ha blitt skutt dersom Breivik hadde kome over han. Etter kva eg har forstått var Breiviks plan å halshogge han.
              Last edited by Mike20; DTG 202103 Apr 12, . Begrunnelse: Stavefeil

              Kommentér


              • Du får tro hva du vil.
               "saaatan din lille heltjævel, du berga dæ faen mæ den hær gangen å!"

               Kommentér


               • Mike tjuggu vet...
                Mange med survivers guilt..
                What happens in the garage, stays in the garage

                Kommentér


                • Opprinnelig skrevet av isak Vis post
                 Du får tro hva du vil.
                 Du må gjerne bidra til å kaste lys over det som framstår som uklart i innlegga dine, men det er opp til deg sjølv.

                 Kommentér


                 • Opprinnelig skrevet av 84mm Vis post
                  Mike tjuggu vet...
                  Mange med survivers guilt..

                  Er nok ein del som kjenner skuld for å ha overlevd Utøya, men det er ingen overlevande som får så mykje kritikk som Eskil Pedersen. Han var ein person Breivik gjerne ville ha tak i. Det faktum at EP greidde å unnsleppe kan sjåast på som eit nederlag for Breivik.
                  Last edited by Mike20; DTG 202333 Apr 12, .

                  Kommentér


                  • Det er kanskje en fordel å systematisere informasjonen en smule. Kronologien blir litt lidende av systematiseringen, men det forstår sikkert alle.

                   De visste:

                   1. Regjeringskvartalet var angrepet med kraftig bombe
                   2. Flere omkomne og skadde
                   3. Ingen hadde tatt på seg ansvaret
                   4. I media ble det spekulert om en stor organisasjon.
                   5. Gro Harlem Brundtland hadde nettopp vært på øya
                   6. Utøya var det tryggeste stedet
                   7. Politiforsterkning ankommer
                   8. ”Politimannen” skyter Mor Utøya, samboeren til kapteinen
                   9. ”Politimannen” skyter vaktmannen/pilitimann, kapteinens venn
                   10. ”Politimannen” skyter ungdommer og roper at han kommer fra PST
                   11. ”Politimannen” roper at han ikke er alene og det kommer flere som han
                   12. De hører stadig skudd
                   13. Flere og flere blir skutt/drept

                   De resonerer:

                   1. Er det statskupp?
                   2. Kommer det flere terrorister?
                   3. Diskuterer ulike muligheter


                   De handler:

                   1. De flykter
                   2. De tror de blir beskutt
                   3. De forsøker å skaffe seg informasjon, det er vanskelig.
                   4. Seiler i trygg avstand fra både utøya og fastlandet og prioriterer egen sikkerhet
                   5. Velger huset til en venn av kapteinen som sikkert landingssted og håper på informasjon
                   6. Kapteinen blir ved båten, resten skal haike til Hønefoss. Strategi: kvinnelige sjåfører

                   De burde ha forstått:

                   1. At det bare var en terrorist?
                   2. At politiet fikk bruk for båten?

                   Andre momenter:
                   1. Har EP operativt sikkerhetsansvar på sommerleiren?
                   2. Hvilke rutiner og handlingsmønster har EP/AUF i tilfelle fare truer?
                   3. Hvilke rutiner og handlingsmønster gjelder for ledende politikere nå fare truer?

                   De forstod ikke at det bare var en terrorist, det gjorde heller ikke de som kom svømmende fra Utøya. Hvor var det da best å legge til, et offentlig kjent sted, eller et uventet, sikkert sted hvor de også kunne skaffe seg det de savner mest, informasjon og oversikt over situasjonen?

                   Er dette urimelig og klandreverdige handlinger som noen bør og kan, stilles til ansvar for?

                   Hvis vi ikke kan stille dem til ansvar, er det da rimelig å avkreve dem moralsk ansvar?

                   I denne saken er det svært mange offer og en gjerningsmann, hvorfor skal ofrene stilles til ansvar?

                   I retten kom det fram at en ungdom angrep ABB inne i et hus. ABB forsvarte seg med en hånd, skjøt med den andre og vant kampen. Hvis 2-4 personer til hadde angrepet ABB samtidig, ville han sannsynligvis blitt overmannet. Har de som ikke angrep et moralsk ansvar?

                   Kommentér


                   • Opprinnelig skrevet av Makaan Vis post
                    At dette blir fortalt mens skyting pågår sier faktisk en del!
                    Det vart da vel ikkje kommunisert noko i nærleiken av det du siktar til medan skytinga pågjekk. Her har du misforstått grovt.


                    Opprinnelig skrevet av Makaan Vis post
                    Adrian Pracon fikk jo litt skyts fra AUF for å lansere boken sin, lurer på hvorfor.
                    Adrian Pracon er tilsett i AUF som fylkessekretær i Telemark. AUF ønskte ikkje at han skulle bruke store delar av arbeidstida si på å skrive bok, men heller konsentrere seg om AUF-arbeid. Ei tid etter 22. juli ønskte og leiinga i AUF å gå tilbake til ein kjent og akseptert praksis om at det er tillitsvalde, og ikkje tilsette, i AUF som uttaler seg til media.

                    Forlaget har nå trukke tilbake boka frå Adrian Pracon etter at det har kome fram at den inneheld fleire sitat frå ein 15-åring som vart drepen på Utøya, utan at dei etterlatte først var spurd.

                    Kommentér


                    • Godt innlegg, Takkatt. Mange tankevekkande spørsmål som krev refleksjon.

                     Kommentér


                     • Opprinnelig skrevet av Mike20 Vis post
                      Godt innlegg, Takkatt. Mange tankevekkande spørsmål som krev refleksjon.
                      Jeg er enig både med Mike20 og Takkatt. Kryss i taket!
                      Beidh a lá leo

                      Kommentér


                      • Opprinnelig skrevet av Bestefar Vis post
                       Jeg er enig både med Mike20 og Takkatt. Kryss i taket!
                       Skulle bare mangle om du ikkje var einig med dei som seier noko klokt.
                       I denne saka vil eg meine du ikkje er heilt ute på viddene sjølv heller.

                       Kommentér


                       • Siden denne mike20 kjenner alle sakens fakta og sannheter, vet hva alle andre tenker og mener ser jeg det meningsløst å fortsette, takk for meg...
                        "saaatan din lille heltjævel, du berga dæ faen mæ den hær gangen å!"

                        Kommentér


                        • Opprinnelig skrevet av isak Vis post
                         Siden denne mike20 kjenner alle sakens fakta og sannheter, vet hva alle andre tenker og mener ser jeg det meningsløst å fortsette, takk for meg...
                         Ikkje ta slik på veg da, Isak. Eg meiner da at eg som regel forsøker å ta atterhald og ikkje vere for bombastisk i mine innlegg. Den første setninga i den siste kommentaren til Bestefar, som du kanskje reagerer på, må sjåast på som humor. Håpar du vil delta i vidare meiningsutvekslingar. Er hyggeleg det. Men du må nok rekne med at det innimellom framleis kan kome korrigeringar og merknader frå mi side til dine innlegg. Slik er det bare. Det er ein del av meiningsutvekslinga.

                         Kommentér


                         • Bestefar er en debattant jeg har stor respekt for så der trenger du ikke bekymre deg.
                          "saaatan din lille heltjævel, du berga dæ faen mæ den hær gangen å!"

                          Kommentér


                          • Opprinnelig skrevet av Mike20 Vis post

                           Adrian Pracon er tilsett i AUF som fylkessekretær i Telemark. AUF ønskte ikkje at han skulle bruke store delar av arbeidstida si på å skrive bok, men heller konsentrere seg om AUF-arbeid.
                           dette er jo forlengst vist er bare tull. For det første, Pracon har ikke skrevet selv, han har fortalt til en "skyggeforfatter" som er den som har skrevet boken og som står som medforfatter. Intervjuene skyggeforfatteren hadde med Pracon foregikk i det alt vesentlige på fritiden og ikke i arbeidstiden. Pracon brukte overhodet ikke noen vesentlig del av arbeidstiden på boken. Forlaget fjerner nå sitater fra den avdøde 15-åringen før boken kommer i salg. Skyggeforfatteren har tatt det hele ansvar for at dette kom med uten at familien var forespurt.
                           At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                           Kommentér


                           • Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
                            dette er jo forlengst vist er bare tull. For det første, Pracon har ikke skrevet selv, han har fortalt til en "skyggeforfatter" som er den som har skrevet boken og som står som medforfatter. Intervjuene skyggeforfatteren hadde med Pracon foregikk i det alt vesentlige på fritiden og ikke i arbeidstiden. Pracon brukte overhodet ikke noen vesentlig del av arbeidstiden på boken. Forlaget fjerner nå sitater fra den avdøde 15-åringen før boken kommer i salg. Skyggeforfatteren har tatt det hele ansvar for at dette kom med uten at familien var forespurt.
                            Kor mykje av arbeidstida si Adrian Pracon bruka på å lage denne boka veit ikkje eg. Men det kan verke som du har kjennskap til det sidan du seier at bokarbeidet i hovudsak gjekk føre seg på fritida? Når det er sagt så meiner eg at det bør vere greit at han gjev ut denne boka. Generalsekretær i AUF, Tonje Brenna, seier at ingen har nekta Pracon å skrive bok.

                            Kommentér


                            • Kongsbergforfatter Erik Møller Solheims Utøya-bok er nå i butikkhyllene. Mulig til AUFs ergrelse.

                             I boka «Hjertet mot steinen» har Solheim ført pennen for Utøya-offer Adrian Pracons (22) og hans historie. Solheim ser på boka som sitt bidrag til fellesskapet. Men bokutgivelsen har ikke vært problemfri.
                             – Det siste jeg så i media nå, var AUFs argument om at boka gikk ut over Adrians arbeidstid i AUF, men det kjøper jeg ikke, sier Solheim.
                             Ifølge Solheim har intervjuene med Pracon ikke gått ut over hans arbeid i ungdomsorganisasjonen.
                             At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                             Kommentér


                             • Hvis man velger en handling som gir et dårligere slutresultant enn hva alternative handliger hadde gitt, og den handlingen baseres på manglende vurderingsevne har man handlet kritikverdig. Kravet på god vurderingsevne er større, hvis man har en lederstilling. En AUF-leder er en mulig fremtida stortingsman, statssekrettær, eller regjeringsmedlem. Det vil si at vi bør kunne stille større krav på vurderingsevne (og mot?) til en AUF-leder enn "folk flest".

                              Var det mest trolige alternativet at Utøya var en del av en statskupp?

                              Det er klart at det går an å gjøre seg de tankene. Men ved å tenke litt (hva skulle jeg ha gjort hvis jeg ønsket å gjennomføre statskupp?), ser man at det ikke var et trolig alternativ. Ved en statskupp er det primære å ta kontroll over TV/radio, neutralisere det lovlige statsledelsen, og ta kontroll over statens maktorganer (politi og forsvar). Drepe ufarlige ungdomspolitiker som "sitter fast" på Utøya er svært langt ned på listen.

                              Med fergen tilgjengelig ved bryggan over vannet fra Utøya hadde politiet spart mye tid, og mange fler hadde overlevt.
                              Minsk, det nye Utopia

                              Kommentér


                              • Dette er etter mitt syn lite gjennomtenkt etterpåklokskap Lukman. Ditt poeng er ganske grundig belyst gjennom diskusjonen over. Du burde lese den så slipper vi å repetere alt.

                               De vanlige, ytre kjennetegn på statskupp har kanskje ikke vært så mye drøftet:

                               1. Militære og/eller politi angriper den styrende makt for å ta kontroll over statsapparatet.
                               2. Gjerne gjennom angrep rettet mot regjeringsbygninger, statsleders residens etc.
                               3. Usikkerhet råder og det er vanskelig å få riktig informasjon.

                               Kanskje skal man se litt på hendelsesforløpet også:

                               Jeg tror alle er enige om at AUF er nært knyttet til den styrende makt.

                               ABB fortalte at 40 agenter fra PST skulle plasseres på strategiske steder.
                               Så skjøt han leirens ansvarlige for drift og sikkerhet.

                               Media hadde spekulert i en og en halv time over hvilken omfattende organisasjon som
                               kunne stå bak sprengningen i regjeringskvartalet.

                               Klokken er ca 1725. Fergen legger fra kai, de flykter.

                               ”Politimannen” som steg i land 8 min tidligere for å styrke sikkerheten, skyter alle han ser.
                               Det har han holdt på med i ca 4 minutter.

                               Forstår du hvor nær de var ABB da flukten startet Lukman?

                               De satte først kursen mot Utøykaia på fastlandet, men legger så kursen nordover.

                               Hvordan synes du EP bør stilles til ansvar og for hva?

                               Kommentér

                               Fremhevede emner

                               Collapse
                                

                               Forsvarets jobbsøkerregister

                               Militær kompetanse tar lang tid å skape og koster forsvaret masse. I løpet av de siste 4 årene så har det vært gjort test på et jobbsøkeregister. Disse testene har vært vellykket og rulles nå ut i større skala. Ønsker du deg tilbake i Forsvaret igjen så er det bare å registrere seg.                               https://forsvaret.no/jobb-i-forsvaret/jobbregister...
                                

                               Luftforsvarets organisering

                               Har tilbrakt noe tid på Wikipedia og prøvd å skrive om bl.a Luftforsvarets organisering.

                               Sjekk gjerne ut her, og kom med med tilbakemeldinger om det er noe som bør endres:
                               https://no.wikipedia.org/wiki/Luftfo...derlagte_baser

                               For øyeblikket jobber jeg med 132. Luftving (lenke), og da spesielt Baseforsvarsskvadronen. Og nå lurer på hvor Nasjonal Innsatsstyrke (lenke)...
                                

                               Sikkerhetsloven


                               (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                               Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                               Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                                

                               UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                               UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                               https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                               ...
                                

                               Fokus: Etterretningstjenesten


                               Etterretningstjenesten


                               Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

                               Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
                                

                               100 ÅR ETTER

                               100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
                                

                               Et nytt forsvarskonsept?

                               I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
                                

                               Beskikkelser på Milforum

                               Det er flere brukere som de siste dagene har fått sine velfortjente befalsgrader på milforum for god innsats. Siden ordningen nettopp er innført, er det litt for mange som har blitt sersjant (OR-5) eller sersjant klasse 1 (OR-5+) til at vi kan gi en individuell vurdering av hver enkelt, men samtlige er gode og solide bidragsytere over tid. Dette gjelder også mange av de som nå har grader mellom menig...
                                

                               NSM: Årlig risikovurdering


                               Ole Gunnar Onsøien
                               NTB scanpix

                               – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                               Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                               – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
                                

                               Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering                               Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
                               http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

                               Rapporten dekker hovedpunktene:
                               Kode:
                                 Globale utviklingstrekk
                                 Nordområdene / Arktis
                                 Russland
                                 Afghanistan
                                 Pakistan
                                 Kina
                                 Midtøsten og Nord-Afrika
                                 Iran
                                 Sudan
                                 Somalia
                                 Terrorisme
                                 Spredning av
                               ...
                                

                               Jente i kongens klær? Dette er tråden!

                               Oppfordring mottatt og iverksatt. Som jente i førstegangstjenesten er det ofte en del spørsmål som dukker opp før oppmøtedagen og under året i grønt, og en del av disse kan ikke alltid mannfolka/guttungene svare på- nettopp fordi de ikke kan sette seg inn i situasjonen. I denne tråden kan man stille spørsmålene, komme med tips og råd, eller bare dele erfaringer man har gjort seg underveis. Jeg har...
                                

                               Tema: Luftforsvaret

                               Snublet over denne siden med masse bilder av Luftforsvarets maskiner, helt fra perioden med dobbeltdekkere og til dagens F16. Anbefaler alle med flyinteresse å sjekke det ut! http://airforcephotos.luftkrigsskole...3/Default.aspx
                                

                               Forsvarets veterantjeneste (FVT)

                               Forsvarsnett: Forsvaret vil ha veteransenter Katrine Gramshaug, SDV, 2007-06-06


                               – Forsvaret trenger et rekreasjonssenter for veteraner. Det er viktig at vi nå får på plass et fast sted hvor vi kan tilby tjenester til veteraner, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

                               Av Katrine Gramshaug, Personell-, økonomi- og styringsstaben

                               http://www.mil.no/veteraner/start/aktue...

                               Donasjoner

                               Collapse
                               Working...
                               X