Google

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Russland - Politikk og strategi

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

  Følger opp med en glimrende og anbefalingsverdig analyse av general Sverre Diesen:
  https://www.minervanett.no/russerne-intet-a-frykte/
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

  Kommentér


  • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

   Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post
   Følger opp med en glimrende og anbefalingsverdig analyse av general Sverre Diesen:
   https://www.minervanett.no/russerne-intet-a-frykte/

   Det er en del ting der som jeg ikke nødvendigvis kjøper. Diesen og hans likesinnede har de siste 15-20 år bygget nokså mye på tankene fra boken "The End of History and the Last Man" av Francis Fukuyama fra 1992, tanker Fukuyama selv til dels har tatt avstand fra siden. Det vesentlige der er at det kun er totalitære ideologier som nazisme, fascisme, kommunisme, islamisme etc. som kan få nasjoner til å drive storstilt angrepskrig med mål om "verdensherredømme" eller i hvert fall herredømme over større deler av verden, som en verdensdel. Når de tre første av disse har endt på historiens søppeldynge, etter at det liberale demokratiske og kapitalistiske system har bevist sin totale overlegenhet for all fremtid, er det ingen mulighet for at et land som Russland (eller Kina) igjen kan få som intensjon å drive erobringskrig i stor stil, da slike ideologier ikke lenger vil oppstå. Mindre militære angrep kan de tenkes å ville gjøre, men da ut fra mer begrensede politiske mål (dominans over nærområde etc.).

   En videre bakgrunn for dette, som spesielt Diesen har hevdet siden lenge før 2000, er at storkrig mellom stater i dag alltid er en økonomisk tap-tap affære, og vil derfor ikke skje. En stat kan ikke vinne økonomisk på å legge under seg et annet land for å ta ressursene dets. Det kunne man i oldtiden da man kunne ta slaver (Romerrikets stadige ekspansjon var i stor grad økonomisk begrunnet, både for å ta slaver og for å ta rikdommene andre stater besatt), eller senere, for å ta råstoffene eller fabrikkene deres. I dag er en vesentlig del av kapitalen i hodene på befolkningen, og den kan man ikke vinne noe økonomisk på å ta. Statene er dessuten så tett knyttet sammen økonomisk, og vinner på det, at å ved krig bryte det handelsmessige samarbeidet mellom land vil si økonomisk ruin for alle parter. T

   Dette er faktisk akkurat hva som ble sagt i årene før 1. verdenskrig, mest kjent i boken The Great Illusion (med undertittel "A Study of the Relation of Military Power in Nations to their Economic and Social Advantage") av Norman Angell fra 1910.

   Den ene siden av dette er helt klart korrekt, og har vært det siden i hvert fall 1800-tallet: En krig mellom to utviklede stater vil uverglig være et økonomisk tapsprosjekt. De økonomiske utgiftene ved å erobre og okkupere et annet industrielt velutviklet land vil måtte bli mye større enn hva man eventuelt kan vinne økonomisk på denne erobringen.

   Den andre siden av dette er mye mer uklart. Er det kun en totalitær ideologi som kommunismen eller nazismen som kan bryte rasjonell økonomisk tankegang? Er statsledere nødvendigvis Homo oeconomicus som alltid går rasjonelt mål: nasjonenes økonomiske vinning? Selv med en utdannelse fra NHH tror jeg ikke man tror på dette. Er nødvendigvis beslutninger rasjonelle? Og er det vi kaller rasjonelt nødvendigvis det andre kaller rasjonelt? Et totalitært samfunn eller en totalitær diktator trenger ikke nødvendigvis en utbygd overordnet totalitær ideologi og filosofi. Diktatorens egen higen etter total personlig makt kan være nok, eller rett og slett higen for å styrke sin egen posisjon eller beholde sin personlige makt. Og selv om man har et økonomisk tap for landet, kan det bety gevinst for enkeltpersoner, og er det de rette maktpersonene, kan det bli lettere å beholde makten.
   At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

   Kommentér


   • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

    Er det én ting jeg mener er farlig når man skal forsøk å si noe vettugt om internasjonal politikk eller andre, tilsvarende omfattende temaer, så er det å komme med påstander i retning av "ettersom faktor X er tilfelle, vil tilstand Y aldri/alltid skje". Den slags positivistisk tankegang har vist seg gang på gang å være fullstendig ute av stand til å ta høyde for de uendelige variablene som potensielt kan påvirke menneskelig handling.

    At visse handlingsmønstre framstår som mer eller mindre sannsynlige dersom visse forutsetninger er til stede gir en helt annen erkjennelse av virkeligheten, og legger et mer realistisk og nøyaktig grunnlag for å ta avgjørelser. Erkjennelsen av at verden er foranderlig, og at utviklingen ikke er lineær, anser jeg som avgjørende for å kunne gjøre gode vurderinger og ta gode avgjørelser for framtiden. Dersom man utelukker alternativer fordi man mener at verden er "forbi det stadiet" i en eller annen forstand, risikerer man å få seg noen ubehagelige overraskelser.

    Når det er sagt, så er det flere av poengene i analysen til Diesen som virker interessante og gyldige. At Putin først og fremst vil unngå et Majdan-opprør i Moskva for enhver pris, og at dette virker førende på mange avgjørelser tror jeg er et fruktbart perspektiv. Det stemmer for så vidt også at det neppe er noen beslutningstakere i verken NATO eller Russland som for øyeblikket seriøst vurderer en væpnet storkonflikt som et virkemiddel. Men å innbille seg at det vil forbli slik i uoverskuelig framtid er dårskap, slik mange her har påpekt allerede.

    Kommentér


    • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

     Kreml kaller dem «verdens beste soldater». Men da Russlands elitekrigere feiret seg selv, gikk de av hengslene.

     http://www.aftenposten.no/verden/Rus...r-601419b.html

     Sendt fra min TLC 200
     Odd objects attract fire. You are odd.

     Kommentér


     • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

      Fra GIHV:

      "Meanwhile, troops deployed in the Arctic are undergoing intensive training. Specifically, units of mobile rapid-reaction forces are being exposed to the conditions of the Far North. During several snap inspection exercises in the past year, the Russian General Staff has concentrated on the ability to reinforce three land-based brigades in Murmansk oblast—the 200th Motorized Rifle Brigade (Pechenga), the 80th Arctic Motorized Rifle Brigade (Alakurtti) and the 61st Marine Brigade (Sputnik)—with airborne units based in Ivanovo and Pskov (western-central Russia) (Mil.ru April 9, 2015)."

      https://m.facebook.com/story.php?sto...00007589045293


      Sendt fra min TLC 200
      Odd objects attract fire. You are odd.

      Kommentér


      • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

       Velskrevet av kavaleristen G H Karlsen om den russiske forretningsmodellen:
       https://www.minervanett.no/svake-far-bank/
       Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

       Kommentér


       • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

        Veldig bra og presist.
        "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
        - Dmitrij Boltenkov

        Kommentér


        • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

         Denne kan virke OT, men jeg mener den passer inn her (hvis man leser grundig hva som står og reflekterer over det):

         (Dagbladet): Det russiske laget Cosmos ble i sommer kastet ut av Norway Cup. Det skjedde etter at flere spillere gikk fysisk til angrep på spillere på det norske guttelaget Herd fra Sunnmøre.

         Russerne ble også ilagt en bot på 2000 kroner etter opptrinnet.

         Nå har Cosmos blitt mottatt som helter i hjemlandet. Spillere og trenere ble møtt med blomster og gaver da de kom hjem til Russland. De fikk også takkebrev.

         Myndighetene i byen Stavropol har selv lagt ut en pressemelding på sine hjemmesider i forbindelse med saken. De lovpriser de unge spillerne for at de «sto imot en bølge av negativitet».

         «I 18 år deltok klubben i den norske turneringen Norway Cup, og fire ganger har de vunnet den. Dessverre er det ikke bare i elitesport at politikken blander seg inn. I år ble klubben utestengt fra den norske turneringen. Årsaken var en konflikt på fotballbanen, som ble provosert fram av spillerne på motstanderlaget», står det blant annet å lese.

         Myndighetene i Stavropol overrakte selv gavene til klubbens spillere og støtteapparat.

         - Jeg er oppriktig bekymret over våre barn i Stavropol. Da vi fikk vite alle detaljene bak den sensasjonelle historien, kom det tydelig fram at våre barn har blitt oppdratt skikkelig av kjærlighet til moderlandet. Innbyggerne og byens patrioter er alltid klare til å forsvare æren og verdigheten til familiene i byen, regionen og landet, sier Andrew Dzhatdoev, som er sjef for administrasjonen.


         Provosert
         Det ble tidlig klart at Cosmos ville bli utestengt fra årets turnering etter opptrinnet.

         «Avgjørelsen er endelig og kan ikke ankes. I tillegg har Norway Cup besluttet at Cosmos er uønsket i Norway Cup og vil bli bortvist fra våre kamparenaer», skrev Norway Cup-juryen blant annet i en pressemelding.

         Det russiske laget har på sin side et helt annet syn på saken. De mener at det norske laget provoserte spillerne deres. Det kommer blant annet fram i et intervju med Aftenposten.

         Saken har også fått stor oppmerksomhet i Russland.

         Skikkelig slåsskamp
         Herd-leiren ble sjokkert over oppførselen til Cosmos. Trener Trond Lervik fortalte at de møtte et lag med svært storvokste spillere.

         Keeperen på det russiske laget fikk blant annet rødt kort etter at han sparket ned en Herd-spiller. Da Herd gikk opp til 2-0 i kampen, ble spillere både slått og sparket ifølge det norske laget. Flere var i sjokktilstand.

         - De stormet mot spillerne våre og slo dem ned. Det var en ordentlig slåsskamp. Vi måtte springe inn for å få dem bort, sa Lervik til Dagbladet etter episoden.

         - Det var helt sykt! Jeg har aldri sett noe lignende, sa Jørgen Ljoså til Sunnmørsposten. Han er far til en av guttene.

         Kampen kom aldri i gang igjen etter tumultene, og det russiske laget forlot etter hvert banen. Politiet ble også tilkalt, men da hadde allerede det russiske laget forlatt området.
         http://www.dagbladet.no/sport/kastet...andet/61007335

         Hehe, kanskje de hadde dopet seg og bestemte seg for å forlate arrangementet "med stil" før de ble avslørt!?

         Kommentér


         • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

          http://foi.se/rapport?rNo=FOI-R--4128--SE

          Verdt å lese fra FOI

          Abstract This report examines what writing in open sources in Russia such as the MoD website and the military press revealed about how military exercises contributed to the fighting power of Russia's Armed Forces in the four years 2011-2014. The main conclusion is that Russia's Armed Forces trained to launch and fight largescale joint inter-service operations, i.e. launching and waging interstate wars. The report focuses on two types of exercises that are relevant for the fighting power of Russia's Armed Forces: annual strategic exercises and surprise inspections. The former rotated between Russia's four military districts on a regular basis and were the crowning event of the annual training cycle in the Armed Forces. The Armed Forces probably planned these exercises carefully to maximise the effect of the training. The latter pertained more to checking and developing combat readiness. The map in figure 1 sums up the major military exercises in Russia in 2011-2014. It shows that the Russian Armed Forces carried out at least one joint inter-service exercise each year in the three years 2011-2013. This enabled senior Russian military and political decision makers to exercise in a scenario where Russia was fighting two operations at the same time. In 2011 and 2012, smaller parallel joint inter-service exercises took place simultaneously. In 2013, the parallel exercise was a Navy exercise, but probably coordinated with the annual strategic exercise. In 2014, the size of the annual strategic exercise, 155,000 men, made parallel exercises redundant. In 2013 and 2014, the Russian Armed Forces also carried out surprise inspections to check and develop combat readiness, both in separate functions in the Armed Forces and in systemic tests in entire military districts. Altogether, these exercises related to Russia's collective ability to launch and wage interstate wars in all of Russia's strategic directions.
          Død ved Kølle!
          Bla bla... Hybrid warfare is easy

          Kommentér


          • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

           Artikkel i Aftenposten om det militære styrkeforholdet mellom Russland og NATO:

           http://www.aftenposten.no/verden/Har...v-602814b.html

           Ikke noe nytt her, og en nokså overfladisk analyse (for å si det mildt) men jeg benytter likevel anledningen til å minne om følgende:

           Konsulentselskapet PRS-group rangerer den politiske risikoen i landet på nivå med Kongo, Iran og Pakistan.

           Korrupsjonen er også utbredt i Russland og landet rangeres som nummer 119 av 168 land i rapporten til Transparency International.

           Samtidig er forskjellene mellom fattig og rik enorme, noe som bidrar til å øke frykten for at noe uforutsett, som et regimeskifte eller et opprør, skal skje.
           – Som den svakeste part må Russland satse på mer eventyrlige operasjoner, hvor man handler raskt og gjør det vanskelig for USA og NATO å respondere

           Kommentér


           • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

            Opprinnelig skrevet av loke2 Vis post
            Artikkel i Aftenposten om det militære styrkeforholdet mellom Russland og NATO:

            http://www.aftenposten.no/verden/Har...v-602814b.html

            Ikke noe nytt her, og en nokså overfladisk analyse (for å si det mildt) men jeg benytter likevel anledningen til å minne om følgende:
            Det uttrykkes ofte at Russland er underlegen NATO og derfor ikke utgjør en rasjonell trussel.
            Men dette er en påstand som overser et annet faktum, og alliansen dilemma:
            - Russland er militært overlegen alle sine nærmeste naboer mot vest.
            - Har Nato vilje og kapasitet til å flytte styrker til et medlemsland som er på nippet til å bli nedkjempet?
            - Har NATO vilje og kapasitet til å gå til motangrep dersom et medlemsland, har kapitulert?

            Kommentér


            • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

             Opprinnelig skrevet av Takkatt Vis post
             Det uttrykkes ofte at Russland er underlegen NATO og derfor ikke utgjør en rasjonell trussel.
             Men dette er en påstand som overser et annet faktum, og alliansen dilemma:
             - Russland er militært overlegen alle sine nærmeste naboer mot vest.
             - Har Nato vilje og kapasitet til å flytte styrker til et medlemsland som er på nippet til å bli nedkjempet?
             - Har NATO vilje og kapasitet til å gå til motangrep dersom et medlemsland, har kapitulert?
             Gode poeng, og en av grunnene til at jeg sa ovenfor at "analysen" til Aftenposten er overfladisk.

             Jeg har inntrykk av at NATO har tatt dette innover seg, og det er vel en av grunnene til at f.eks. de baltiske landene har fått mye ekstra støtte den siste tiden, og mere kommer.

             Men det er klart at mange ikke har fått med seg disse tingene, så det er synd at Aftenposten ikke nevnte momentene du nevner ovenfor.

             Kommentér


             • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

              https://www.facebook.com/14922523243...type=3&theater

              ØVELSE ØVELSE ØVELSE.
              Vestlige millitørdistrikt kjører beredskapsøvelse.
              Død ved Kølle!
              Bla bla... Hybrid warfare is easy

              Kommentér


              • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

               Tøft. Det frikes garantert ut i Kyiv nå.
               "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
               - Dmitrij Boltenkov

               Kommentér


               • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                Tror det er bløtkake på Aldrimer kontoret i morgen.
                Død ved Kølle!
                Bla bla... Hybrid warfare is easy

                Kommentér


                • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                 Skal krigen komme akkurat når investeringene mine begynte å gå til himmels? For en urettferdig verden. :/

                 Sent fra min E5823 via Tapatalk

                 Kommentér


                 • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                  Aldrimer og andre norske media ser ikke ut til å ha våknet enda?

                  Det frikes litt ut i Polen også, med nasjonalt krisemøte, Polen og Litauen har offisielt klaget på øvelsen, som de mener virker destabiliserende.

                  http://www.rferl.org/content/russia-.../27945761.html
                  "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
                  - Dmitrij Boltenkov

                  Kommentér


                  • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                   Har du ikke hørt, Russland er så lite at det er ingen trussel.

                   Sent fra min E5823 via Tapatalk

                   Kommentér


                   • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                    An integrated jamming system to screen strategic facilities from cruise missiles, smart bombs and drones using GPS, GLONASS, Galileo and Beidou global positioning systems for homing has entered service with the Russian armed forces, the newspaper Izvestiya wrote citing a Defense Ministry source in Moscow.

                    Dubbed as POLE-21, the system consists of jamming modules installed on mobile phone towers and working as a single whole to cover entire areas and making them impregnable to satellite navigation systems. Besides being powered by a tower’s circuit, the Pole-21 modules also use their GSM antennas as a backup channel for signal control and transmission.
                    Pole-21 has one downside though. While generating radio interference against the enemy using the GPS satellite navigation systems, it does the same to domestic users of GPS and its Russian analogue – GLONASS.
                    Read more: http://sputniknews.com/russia/201608...ectronics.html

                    Kommentér


                    • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                     Polen følger med:
                     http://www.thenews.pl/1/9/Artykul/26...tion-Polish-PM

                     Sent fra min E5823 via Tapatalk

                     Kommentér


                     • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                      Litt mer om beredskapsøvelsen: http://kommersant.ru/doc/3072430

                      Øvelsen er åpenbart fokusert mot Sørøst - det er sørlige militærdistrikt som har mest aktivitet, sentrale og vestlige militærdistrikt har eksplisitt fått i oppdrag å forsterke den sør-vestlige strategiske retningen (dvs grensen mot Ukraina.)

                      Sørlige militærdistrikt har "jukset litt" og hatt øvelser gående i flere dager allerede. (Eksakt hvor "plutselige og uventede" disse beredskapsøvelsene er, er nokså omdiskutert.)

                      En fiffig detalj er at det startet en fellesøvelse med Hviterussland, Kazakhstan Kyrgyzstan, Tadzhikistan og Armenia innenfor CSTO-rammen i forgårs - i Hviterussland. Så det summer rundt hele Ukraina.

                      De russiske styrkene i Abkhazia og Sør-Ossetia er også involvert.

                      Riktignok står det at Nordflåten også skal testes, men jeg finner lite konkret.

                      Dette er nok et (over)tydelig signal om at Russland ikke har tenkt å fire en millimeter på standpunktene sine om klientstater og okkuperte territorier foran G-20-møtet i September. Og en påminnelse til Ukraina om at Russland er den sterke parten ved en eventuell reforhandling av Minsk.
                      "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
                      - Dmitrij Boltenkov

                      Kommentér


                      • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                       Vi er vel ikke helt i kategorien subtile hint her for å si det mildt.

                       Sent fra min E5823 via Tapatalk

                       Kommentér


                       • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                        I forbindelse med Kavkaz-16 setter offisersskolen i Novosibirsk opp en motorisert infanteribataljon bemannet med reservister på kontrakt: http://function.mil.ru/news_page/cou...2094193@egNews

                        Bataljonen består av "mer enn 400" reservister på kontrakt. Altså er det enten en "liten" bataljon (full størrelse er 500?), eller så er en del offiserer og spesialister stadig tjenestegjørende.

                        Bataljonen skal følge et nytt trenings- og øvingsprogram for styrker i "territorialforsvaret", og er samlet i til sammen fire uker.

                        Opplegget er en "pilot" for å utvikle et nytt reservistsystem i de russiske væpnede styrkene.
                        "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
                        - Dmitrij Boltenkov

                        Kommentér


                        • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                         http://www.aftenposten.no/verden/Rus...e-603256b.html

                         Norsk msm som vanlig mange dager bak milforum.

                         Sent fra min E5823 via Tapatalk

                         Kommentér


                         • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                          http://mobile.nytimes.com/2016/08/29...tion.html?_r=0
                          At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                          Kommentér


                          • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                           “Moscow views world affairs as a system of special operations, and very sincerely believes that it itself is an object of Western special operations,” said Gleb Pavlovsky,
                           Dette er viktig å forstå.

                           Litt flåsete så er det at vi greier å leve bedre, og er frekke nok til å ikke legge skjul på det, et stykke hybridkrig sett fra Moskva. Og slik har det vært siden Stalin.
                           "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
                           - Dmitrij Boltenkov

                           Kommentér


                           • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                            http://liveuamap.com/en/2016/31-augu...of-their-drill

                            S300 og svartehavsflåten(?) under de siste driller.
                            Død ved Kølle!
                            Bla bla... Hybrid warfare is easy

                            Kommentér


                            • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                             Noen som har lagt merke til fokus for årets "Future Maneuver" seminar til US Army...

                             http://www.benning.army.mil/mcoe/maneuverconference/
                             Sent from my iPhone using Tapatalk

                             Kommentér


                             • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                              Russian%u00252BA2AD%u00252BAUGUST%u00252B2016-01.png

                              Russiske nektelseskonsepter ilustrert. Legg til Bastion P og Iskander begge med rundt 500 km rekkevidde så er det en fin påminnelse om hvorfor noen blodfattige Bataljoner i Baltikum og fantasier om å kunne drive selvstendige Norske operasjoner i Finnmark er det det er. Strategier bygget på egen virkelighet, ikke alle andre sin.
                              Død ved Kølle!
                              Bla bla... Hybrid warfare is easy

                              Kommentér


                              • Sv: Fokus: Russland. Putin, Forsvaret, Nyheter

                               Høyesterett i Russland har bekreftet en dom mot en mann som delte en artikkel der det sto at Sovjetunionen invaderte Polen under starten av den 2. verdenskrig.

                               https://www.nrk.no/urix/russisk-hoye...939-1.13118927

                               Ja, dette sier vel det meste om hvor motbydelig det landet er i ferd med å bli...
                               "Whoever reads history with a mind free from prejudice cannot fail to arrive at a conviction that of all military virtues, energy in the conduct of operations has always contributed the most to the glory and success of arms"

                               Kommentér

                               Fremhevede emner

                               Collapse
                                

                               Sjøforsvarets organisering

                               Har kopiert inn noen innlegg fra tematråden om Sjøforsvaret inn her.
                                

                               Sikkerhetsloven


                               (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                               Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                               Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                                

                               UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                               UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                               https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                               ...
                                

                               Fokus: Etterretningstjenesten


                               Etterretningstjenesten


                               Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

                               Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
                                

                               Fokus: Ubåttjenesten

                               Oppretter egen tråd for Ubåttjenesten.

                               Generelle ubåtnyheter postes her: https://milforum.net/forum/fagforum-...%A5t-tr%C3%A5d

                               Nyheter om våre fremtidige ubåter postes her: https://milforum.net/forum/fagforum-...er-212-klassen
                                

                               100 ÅR ETTER

                               100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
                                

                               Fokus: Kystvakten

                               Kystvakten - En tråd for å samle informasjon og nyheter om Norges Kystvakt.                               Fra Forsvaret.no
                               Historien: (fra Marinemuseet) Før 1905 var oppsynstoktene noe sporadisk, men den industrielle utvikling forårsaket at ekspedisjonene og toktene kom inn under mer faste former. Engelske trålere gjorde seg bemerket i de Nord Norske fa...
                                

                               Et nytt forsvarskonsept?

                               I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
                                

                               Fokus: Kystjegerkommandoen (KJK)

                               Oppretter en egen tråd om avdelingen for aktuelle nyheter og diskusjoner.
                                

                               NSM: Årlig risikovurdering


                               Ole Gunnar Onsøien
                               NTB scanpix

                               – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                               Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                               – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
                                

                               Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering                               Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
                               http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

                               Rapporten dekker hovedpunktene:
                               Kode:
                                 Globale utviklingstrekk
                                 Nordområdene / Arktis
                                 Russland
                                 Afghanistan
                                 Pakistan
                                 Kina
                                 Midtøsten og Nord-Afrika
                                 Iran
                                 Sudan
                                 Somalia
                                 Terrorisme
                                 Spredning av
                               ...
                                

                               Fokus: KNM Maud logistikkfartøy

                               Regjeringen vil styrke Sjøforsvaret

                               Regjeringen vil anskaffe et nytt logistikk- og støttefartøy til Sjøforsvaret. Fartøyet forventes å være tilgjengelig for Sjøforsvaret fra 2014. Kostnadsrammen for totalprosjektet er 1 550 mill. kroner. Regjeringen har i dag lagt frem St.prp. nr. 70 (2008-2009) – ”Om investeringar i Forsvaret” der dette prosjektet inngår.

                               http://www.mil.no/start/aktuelt/pressem...
                                

                               Fokus: Skjold-klassen kystkorvetter

                               Skjold-klassen: Lengde: 47.5 m bredde:13.5 største høyde: 15 m Deplasement: 273 tonn rekkevidde: 800 nm ved 40-45 knop. Hva er rekkevidden ved lavere hastighet? Jeg ville tro den kan være en smule lengre? Dette er kanskje klassifisert info siden jeg ikke har funnet det noensteder? Hvis jeg har regnet riktig så blir "payload fraction" såvidt under 15% -- er det noen som vet hva den var for Hau...
                                

                               Naval Strike Missile (NSM)

                               Jeg ble litt overrasket over ikke å finne en tråd dedikert til NSM/JSM på milforum!

                               Etter min mening det mest spennende og banebrytende som skjer innen norsk forsvars-industri idag -- det er vel verdt en egen tråd?

                               Noen "basic facts" (som nok er kjent for de fleste her...):

                               http://www.kongsberg.com/eng/kda/pro...G/KDA/Products...

                               Donasjoner

                               Collapse
                               Working...
                               X