Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Mali

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • #61
  Timbouctou er "tatt" av franskmennene, og ekstremistene rakk gjøre mye skade før styrkene ankom.

  Mitt spørsmål er nå - hvor langt NORD vil franskmennene og maliske styrker gå ? Timbouctou er ikke spesiellt >"inne i" det tradisjonellt hjemlige området til touaregenes alliertes (eller touaregenes) ønskede land. Det ligger lengre NORD, sågar inn i SØNDRE områder av Algerie og ØSTRE områder av West-Sahara og Mauretania.

  Går franskmennene opp til linjaltrukne grenser til disse landene for å forfølge ekstremistene, eller vil de "nøye seg" med å gå fra Timbouctou til Gao? Skal de følge etter touareg og ekstremister bør de vel reise raka vegen NORD til el Djouf, et område som går langt inn i Mauretania. Likeså videre NORD for det området, til grensa mellom Mauretania og Algerie.

  Går de "bare" til Gao burde de da med letthet kunne følge eldgamle akser mot Kidal via Adrar des Iforhas til Tessalit, ikke langt unna den algirske grensebyen Bordj Moktar.

  Problemet ligger vel i at vegaksene mellom Timbouctou til Gao går langs elven Niger, og "fra" (fra'ish) Gao til Tessalit/Bordj Moktar tradisjonellt ikke er der verken touareg eller islamistene gjerne oppholder seg eller ferdes.
  Trekk strek nordover fra Tombouctou i det "tomme" hjørnet av kartet og man kommer til de strøk touareg vil ha løsrevet fra Mail, Algerie og Mauretania.
  Du finner både Araouane og Taoudenni NORD for Timbouctou men hva mer av vegakser finner man ?

  Noen timers kos med Google Earth kan gi litt inntrykk av bakkeplan for området. Men man sitter igjen med lite info om menneskene som bor og ferdes i området touareg vil ha som sitt land.

  Skulle det ikke være naturlig å finne ekstremistene der, når bysentra ellers i Mali er oppklart og inntatt ?

  Spennende områder og fascinnerende folk. Det ble nevnt at ekstremistene hadde ødelagt islamistiske tekster fra middelalderen i Timbouctou. Dette området er stappfullt (relativt sett) av tilsvarende bibiliotek fra samme området og flere av islams "hovedpersoner" kommer fra Nord-Afrika. Flere av byene er på "to do"-lista til "ekte" islamske troende.
  Det er altså ikke bare Meccda, Damaskus, Akaba, Bagdad og Yerouchalem som holder mål for en rettroende, det er langt flere byer enn som så.

  Skal se om jeg ikke finner noe matnyttig på både touaregenes opprør og deres sammenblanding med islamistene, isf kommer det ut her.

  EDIT

  Franskmennene skal til Kidal, melder NRKs morgensending. Kidal ligger langs én av to vegakser mellom byene Anefis og Aguelhok, hvor vegaksen via Kidal er den lengste. Den går inn i fjellområdet Adrar des Iforhas.
  Touareg Iforhas har siden 1960-tallet holdt franskmenne for deres ord om egen stat i området, og har generellt sett "harassed" veifarende mellom byene i regionen - uten at det har noe med dagens konflikt å gjøre, landeveisrøvere har eksistert siden før slavekaravanene startet for mange hundre år siden.

  Iforhasområdet har jf turoperatør, Saharareisende og forfatter Chriss Scott (Sahara Overland, Trailblazer books, s. 590, Initiaries - Mali) vært en "neo-autonomous region for the Iforhas Touareg".

  Samme kilde viser til at da saltgruvene ved Taoudenni i det øde hjørnet av Nordre Mali ble lagt ned sluttet man ha normal ferdsel på vegaksen mellom Timbouctou og Taoudenni. Dette innebærer også avtakende trafikk til Araouane 300+ km NORD for Timbouctou.
  Og dermed er det "fritt fram" for både stammebaserte landeveisrøvere og andre "interessenter" å anholde reisende i områdene for å robbe dem for det man kan.

  Skulle man kjørt i området selv, så kjør i flokk - er man fler kjøretøy enn opprørere, landeveisrøvere e.l så kan det tenkes man ikke blir gjort anslag mot.

  www.sahara-overland.com for noe om kilden jeg refererte til.
  Man finner også mye om regionene på forumet her - http://www.horizonsunlimited.com/hub...-travel-forum/
  Last edited by Gehenna; DTG 290823B Jan 13, . Begrunnelse: Stedsangivelse for franskmennes framrykking
  Shaking the ground with the force of a thousand guns

  Kommentér


  • #62
   Jeg skulle tro at dette problemet ikke er så mye et spørsmål om kvadrat kilometer men heller om integriteten og troverdigheten til Mali’s styresmakter.
   Mali er et enormt land og det er ikke med et par battaljoner man kan kontrolere dette området hvor eventuelle små grupper av islamister har mange fordeler og kan gjemme seg i årevis.

   Så fort Mali’s styresmakter får en tilsynelatende kontrol over landets byer og tettsteder mens islamistene ikke lengere kan fritt opererer som strukturerte enheter så kommer nok Frankrike (sammen med resten av verden) til å anse jobben for gjort.

   Det er selvfølgelig en midlertidig «patch» og selv om islamistene overhodet ikke har opphørt å eksistere og selv om Mali’s etniske problemer er langt fra løst, så vil en retur til det tidligere status quo bli ansett som en suksess.

   Kommentér


   • #63
    De maliske styrendes makt utenfor hovedakser og større byer i Mali har vel vært fraværende siden touareg startet sitt opprør på '90tallet.
    Shaking the ground with the force of a thousand guns

    Kommentér


    • #64
     Akkurat og en retur til denne situasjonen vil nok bli ansett som en suksess.

     Uansett ekstrem islamisme (det kommer sikkert litt ann på hvordan man definerer det) et noe moderne demokratiske krefter ikke kan utslette og vi kan bare håpe at det kan holdes på et nivå hvor det kan kontroleres.

     Det finnes selvfølgelig også sekulære Touareg grupper som vi ha mere selvstyre, men jeg tror ikke de er en del av dagens problematikk.

     Kommentér


     • #65
      Her er to filmer om Timbuktu og tuaregene som er laget av forskere ved Universitetet i Oslo, dette kan ha interesse for å forstå konflikten: Timbuktu-filmene.
      At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

      Kommentér


      • #66
       Jeg for min del er skeptisk til å sende tropper til Mali. Franske styrkers track record i Afrika siden 1960, mht. til overgrep mot sivile etc., er ikke bare lysende så vidt jeg vet. De har en tendens til å behandle de gamle koloniene sine i området som sin egen bakgård.
       Og når svenskene sendte en gjeng fra SSG til Kongo, så ble det kontroverser i etterkant i forbindelse med at en eller annen fransk oberst som svenskene samarbeidet med hadde utsatt en lokal 12 årig gutt som var blitt tatt innenfor leirgjerdet for ganske grov mishandling, foran øynene tilstedeværende svensker. Der i blant daværende sjef for SSG.
       Dvs. om vi bidrar, så bør vi være j..lig nøye på at fransosene ikke trekker oss med ned i dritten.

       Kommentér


       • #67
        Mali

        http://m.aljazeera.com/story/20131139522812326

        Tror dette er en grei oversikt.
        Minsk, det nye Utopia

        Kommentér


        • #68
         Jf NRKs morgensendinger idag har det vært trefninger inne i GAO by, nord i Mali.

         Opprørere har videre de siste dagene gjennomført to selvmordsbombinger, før trefningene som varte i flere timer i flere bydeler av GAO.

         NRK konkluderte på sitt vis at det spøker for Bamakos kontroll over GAO om ikke de får kontroll over denne byen. Vel, Bamakoregimet har da vel ikke akkurat hatt den luksusen å kunne kontrollere perifere deler av landet så der håper jeg journalist endrer ordlyden til neste sending.
         Shaking the ground with the force of a thousand guns

         Kommentér


         • #69
          Kanskje for et begrenset publikum (på Fransk) men her er lenken til en utmerket liten bok som ganske godt forklarer den aktuelle situasjonen i Mali mens den også går inn i de historiske bakgrunnene.

          http://www.cdef.terre.defense.gouv.f...touaregues.pdf

          Kommentér


          • #70
           Regjeringen har besluttet at Norge ikke skal bidra med militære styrker til EUs opplæring av den maliske hæren.
           Flere utenlandske nyhetsbyråer meldte at Norge skulle bidra til styrken, men utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) understreket at Norge ennå ikke hadde forpliktet seg til å bidra.

           Mandag kom beslutningen om at Norge likevel ikke vil bidra.
           Vg.no
           What happens in the garage, stays in the garage

           Kommentér


           • #71
            Malis regjering mangler legitimitet, og landets sikkerhetsstyrker står for alvorlige menneskerettighetsbrudd. Det er klokt av Norge å ikke bidra med militære kapasiteter i en borgerkrig med etniske skillelinjer, sier Snorre Valen, utenrikspolitisk talsperson i SV.

            Han er fornøyd med at regjeringen er enig om å gi 30 millioner kroner til FNs fond for Mali.
            http://www.dagbladet.no/2013/02/11/n...mali/25703420/

            Så SV har ingen problemer med å sende penger til en regjering som "mangler legitimitet", og hvor "landets sikkerhetsstyrker står for alvorlige menneskerettighetsbrudd"?

            Kommentér


            • #72
             Tja, i hvert fall ingen problemer med å gi penger til FN....
             Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.

             Kommentér


             • #73
              Ser i avisa at sverige skal sende 15 millitær instruktører. Har ikke svenskene hvert i kamp i afrika før? Hvilken konflikt var det at svenske og franske styrker samarbeida i afrika sist?

              Kommentér


              • #74
               Re: Mali

               Svenskene var aktive som bare det de, jagerflyskvadron og greier.

               Skrevet etter beste evne på Tapatalk

               Kommentér


               • #75
                Mali

                Mannen bak operasjonen mot oljeanlegget i Algerie drept i Mali: http://www.adressa.no/nyheter/utenri...cle7189827.ece
                Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                Kommentér


                • #76
                 Karma.
                 Odd objects attract fire. You are odd.

                 Kommentér


                 • #77
                  Mali

                  Hvor er "liker"-knappen?
                  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                  Kommentér


                  • #78
                   Mali

                   Opprinnelig skrevet av jcvold Vis post
                   Ser i avisa at sverige skal sende 15 millitær instruktører. Har ikke svenskene hvert i kamp i afrika før? Hvilken konflikt var det at svenske og franske styrker samarbeida i afrika sist?
                   http://www.militart.nu/artiklar/kongo.pdf

                   En grei oversikt over svensk innsatts i afrika i modern tid. Som kuriosa kan nevnes at i Kongo ble den "gamle gode" metoden med "gå på marsch" benyttet på linje, med bajonett, og firefoldige hurrarop.
                   Minsk, det nye Utopia

                   Kommentér


                   • #79
                    http://krigeren.dk/dansk-fly-og-officerer-til-mali/

                    Dansk fly og officerer til Mali.
                    Odd objects attract fire. You are odd.

                    Kommentér


                    • #80
                     French forces have killed 19 Islamist fighters during security operations in Mali's northern region of Timbuktu, a senior French officer in the West African nation said on Tuesday.

                     http://uk.reuters.com/article/2013/1...9B911520131210
                     Odd objects attract fire. You are odd.

                     Kommentér


                     • #81
                      Jeg bryter tausheten her med en liten gladnyhet: Nederlandsk gissel satt fri av franske styrker etter tre og et halvt års fangenskap i Mali: http://www.theguardian.com/world/201...e-hostage-mali
                      "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
                      - Dmitrij Boltenkov

                      Kommentér


                      • #82
                       Sv: Mali

                       Norges bidrag til FN-operasjon i Mali berømmes, og har satt en ny standard for hvordan oppdrag kan løses.

                       https://forsvaret.no/aktuelt/norske-...ttsarbeid-i-fn

                       Litt om bakgrunnen for FN styrken (MINUSMA):
                       https://forsvaret.no/fakta/aktivitet...erasjoner/Mali
                       Odd objects attract fire. You are odd.

                       Kommentér


                       • #83
                        Sv: Mali

                        Svenska FN-styrkan räddade liv efter attack | Nyheter | Expressen
                        Odd objects attract fire. You are odd.

                        Kommentér


                        • #84
                         Sv: Mali

                         Malisk general kritisk til norskstøttet FN-styrke

                         Sent fra min C6903 via Tapatalk
                         Odd objects attract fire. You are odd.

                         Kommentér


                         • #85
                          Sv: Mali

                          Pågående skyting og gisselsituasjon på hotell i Mali (fra nyhetstråden):
                          Opprinnelig skrevet av Rittmester Vis post
                          170 gisler tatt på hotell Radisson Blu i Bamako, Mali: Mali hotel attack: '170 hostages seized' in Bamako - BBC News

                          Mali er tidligere fransk koloni, og innenfor deres interessesfære.
                          Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                          Kommentér


                          • #86
                           Sv: Mali

                           http://www.nytimes.com/2015/11/21/wo...-rivalry.html?

                           BEIRUT, Lebanon — Before the hostage crisis at a Malian hotel was over, before the gunmen had even been identified, admirers of Al Qaeda and the rival Islamic State started jostling on social media over which of the jihadist organizations was more righteous and more prominent.


                           admin - Milforum
                           ___________________________
                           Sjekk nettbutikken vår: Nettbutikk Milforum - det militære nettsamfunnet

                           Kommentér


                           • #87
                            Sv: Mali

                            Al Mourabitoun og Al Quaeda i Maghreb (samme gjengen som stod bak In Amenas) har tatt på seg ansvaret.

                            Africa' '-' 'Mali' 'mourns' ''''heavy' 'toll' ''' 'after' 'hotel' 'terror' 'attac k' '-' 'France' '24

                            Jeg synes de kunne gjort opp seg i mellom heller enn å konkurrere om hvem som får til det mest spektakulære terroranslaget. :-/
                            "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
                            - Dmitrij Boltenkov

                            Kommentér


                            • #88
                             Sv: Mali

                             Tyskland sender soldater til Mali-styrke -itromso.no

                             Tyskland vil bidra med inntil 650 soldater i FNs fredsstyrke i Mali, opplyser forsvarsminister Ursula von der Leyen.

                             Nyheten kommer samtidig med at nok en soldat i styrken bekreftes drept.
                             Odd objects attract fire. You are odd.

                             Kommentér


                             • #89
                              Sv: Mali

                              Det er meldt i media at seks medarbeidere som "jobber for forsvaret" ble drept under et hotellangrep nylig i regionen.

                              Leser man, ser en at de seks jobbet for et flyselskap chartret av FN som ga transportstøtte for den norske delen av bidraget.
                              Og en fransk FNsoldat som ble såret av en veibombe i oktober døde idag av skadene.

                              Siden jeg nevnte "regionen" slår jeg stort til og melder at ebola er tilbake i Liberia. Liberia er på den søndre kysten av vestafrika, et godt stykke unna f.eks Mali.
                              Shaking the ground with the force of a thousand guns

                              Kommentér


                              • #90
                               Sv: Mali

                               – Gisselaksjonen kom veldig nært på oss - NRK Norge - Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

                               Få dager før terroristene slo til mot Radisson Blu i Mali var den norske forsvarsledelsen gjester ved det hotellet.
                               De innrømmer at de fikk seg en støkk.
                               Odd objects attract fire. You are odd.

                               Kommentér

                               Annonse i emne

                               Collapse

                               Fremhevede emner

                               Collapse
                                

                               Minedykker

                               Minedykkerkommandoen (MDK) er Norges største eksplosivrydderavdeling. Operatørene på MDK er spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre alle typer eksplosiver. Oppstart av neste minedykkerkurs blir sommeren 2020.

                               Den generelle søknadsfristen for både vernepliktige og øvrig personell er 15. april 2020.                               Les mer: https://forsvaret.no/minedykker...
                                

                               Forsvarets spesialstyrker rekrutterer

                               Bli en del av spesialstyrkene

                               Forsvarets spesialstyrker består av spesielt utvalgt personell som er i stand til å gjennomføre ukonvensjonelle og krevende operasjoner i alle slags omgivelser.Forsvarets spesialkommando og Marinejegerkommandoen har tidligere tilhørt henholdsvis Hæren og Sjøforsvaret og er nå samlet i én felles driftsenhet, ledet av Forsvarets Spesialstyrker Stab (FSST) i...
                                

                               Sikkerhetsloven


                               (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                               Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                               Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                                

                               UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                               UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                               https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                               ...
                                

                               NSM: Årlig risikovurdering


                               Ole Gunnar Onsøien
                               NTB scanpix

                               – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                               Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                               – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
                                

                               Militær livvakt

                               Er det noen inne her som har erfaringer med Militær livvaktavdeling?

                               tenkte på hva de brukes til, om det er mest innland eller utlandsoppdrag, og hva de trener på?
                                

                               Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering                               Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
                               http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

                               Rapporten dekker hovedpunktene:
                               Kode:
                                 Globale utviklingstrekk
                                 Nordområdene / Arktis
                                 Russland
                                 Afghanistan
                                 Pakistan
                                 Kina
                                 Midtøsten og Nord-Afrika
                                 Iran
                                 Sudan
                                 Somalia
                                 Terrorisme
                                 Spredning av
                               ...
                                

                               Generell panserprat

                               Nord Korea har nå utviklet en ny stridsvogn


                               P`okpoong MBT
                               125 mm kanon
                               7.62 coax
                               14.5 mm AA

                               Og nå til noe annet:
                               USA holder på å oppgradere sine Abram M1A2 til M1A3.
                               Første prototypen kommer i 2013.

                               Her har vi en Abram M1A2 med TUSK
                               ...

                               Donasjoner

                               Collapse
                               Working...
                               X