Google

Collapse

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Fokus: Sverige - Forsvar

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Fokus: Sverige - Forsvar


  Fra aftonbladet:

  5000 man - de försvarar Sverige i krig

  UTROTNINGSHOTADE? De svenska armésoldaterna finns knappt kvar. Snart har Finland 280 000 fler krigare än Sverige kan ställa upp med.

  Foto: BJÖRN LINDAHL

  Sverige har inte en chans vid en terrorattack, varnar experter.
  Nedskärningarna inom försvaret har gjort landet alldeles för sårbart.
  Inom kort kan Sverige ha en armé på bara 5000 man - som det tar ett år att kalla in.

  Minst i Norden
  Enligt Svenska Dagbladet har övriga nordiska länder betydligt fler soldater - trots att grannländerna är mindre både till yta och antal innevånare:
  Danmark 45000 man
  Norge 20000
  Finland 285000
  Den svenska arméstyrkan, som är så liten som 5000 man, räcker inte på långa vägar, varnar försvarsanalytikern Johan Tunberger vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

  "Allvarligt läge"
  -Det tar ända upp till ett år att få fram 5000 man. Är försvarets snabbinsatsstyrka utomlands finns nästan ingenting i Sverige, säger han till Svenska Dagbladet.
  Han menar att läget är mycket allvarligt. Skulle till exempel en militärt organiserad grupp inta flera kärnkraftverk, skulle varken polisen eller försvaret ha en chans.
  Sveriges hopp står istället till de 30000 hemvärnsmän som finns i landet.
  - Jag har stor respekt för hemvärnet men de klarar inte stora och komplicerade insatser, säger Johan Tunberger.

  Avvisar farhågorna
  På försvarshögkvarteret avvisar man dock farhågorna.
  - Vi har angivna krav på beredskap och förmåga. De uppfyller vi och det är alldeles tillräckligt mot dagens hot, säger generalmajor Michael Moore till Svenska Dagbladet.

  http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/s ... 25,00.html
  Last edited by Rittmester; DTG 051136 Sep 19, . Begrunnelse: Ny trådtittel

 • #2
  Söta bror har et helprofesjonelt forsvar, har de ikke?
  We sleep soundly in our beds at night because rough men stand ready to do violence on our behalf

  Kommentér


  • #3
   nei, det har de ikke... de har vernepliktige som ligger i lumpen:P...

   Kommentér


   • #4
    "Snabbinnsatstyrke",Hehe.. måtte le litt av den Hvordan er verneplikten i Sverige organisert egentlig? Danmark baserer endel på frivillighet.

    Kommentér


    • #5
     mye av det samme som i Norge, men der "ligger de i lumpen" :P (å avtjene førstegangstjeneste) og så har de "mønstring" (sesjon).

     Heimevernet i Sverige er ikke en forsvarsgren du kan avtjene førstegangstjenesten i, der må du melde deg inn etter på. ikke så dumt egentlig, ha folk der som ønsker å utrette noe...

     Kommentér


     • #6
      Jeg lurte litt på om jeg skulle starte en ny tråd, men jeg velger å kjøre ekstremvarianten av trådnekrofili. Lar det være opp til moderator om dere mener dette er en grei variant, eller om det burde vært startet nytt, og gjøre de tiltak dere mener er riktige.

      Til saken:

      http://www.expressen.se/nyheter/sven...ka-attackplan/

      Sverige hadde tilfeldigvis fly i luften for øvelse, derfor klarte de å intercepte russiske jagerfly som utøver rene provokasjoner inne på svensk luftrom.

      Hva er egentlig tilstanden i det svenske forsvaret, 8 år etter at denne tråden ble opprettet?

      Kommentér


      • #7
       De har så vidt jeg vet ikke fly på standby 24 timer I døgnet lenger.

       Kommentér


       • #8
        Opprinnelig skrevet av orcbuster Vis post
        De har så vidt jeg vet ikke fly på standby 24 timer I døgnet lenger.
        Jo, etter det h*lvetes medieopprøret i etterkant av de russiske Backfire-sonderingene i vår, så vet jeg at de hvert fall har QRA hos F 17 ved Ronneby i Sør-Sverige
        "Whoever reads history with a mind free from prejudice cannot fail to arrive at a conviction that of all military virtues, energy in the conduct of operations has always contributed the most to the glory and success of arms"

        Kommentér


        • #9
         Opprinnelig skrevet av Navytimes Vis post
         Hva er egentlig tilstanden i det svenske forsvaret, 8 år etter at denne tråden ble opprettet?

         Omtrent som den norske; det er dårlig med artilleri (venter på Archer) og luftvern. Marinen og flyvåpenet øver for lite og behøver betydelige materiellinvesteringer i tiden som kommer.

         Hæren er tilført en del nytt materiell; beltevogner og Patria. Deres stridsvogner og CV90 er nok modne for en smule oppgradering, men stridsvognene er bedre og flere enn i Norge.

         Verneplikten er avviklet og det har vært betydelige rekrutteringsproblemer til det profesjonelle forsvaret.

         SAAB har overtatt Kockums ubåtvirksomhet fra Thyssen Krupp. Det var tilløp til dramatikk da FMV sikret seg viktig materiale fra Kocckum med bevæpnede soldater som vakter.
         Enden på visa er i alle fall at SAAB skal bygge ubåter. Nye Gripen E er bestilt.

         Det blir imidlertid veldig spennende å se hvordan den nye regjeringen som bygger på sosialdemokratene og Miljøpartiet med støtte av Venstre (Tidligere kommunistpartiet som nå er som SV) vil håndtere forsvaret.

         Kommentér


         • #10
          I forhold til folketallet så bruker svenskene omtrent halvparten av det vi gjør på forsvaret per capita. Totalt sett er budsjettet deres litt midre enn vårt.

          Kommentér


          • #11
           I denne videoen spår "eksperter" at en system-kollaps vil skje i det svenske forsvaret om 5-6 år, dersom ikke budsjettene økes sterkt.

           Ubique quo fas et gloria ducunt

           Kommentér


           • #12
            Vi skal ikke le alt for høyt om statusen for forsvaret over kjølen sammenliknet med statusen for forsvaret her hjemme.
            Vi har mange av de samme problemene og investeringsbehovene, men bortfallet av verneplikten gjør situasjonen en del vanskeligere for svenskene.
            Skal du ha et rent yrkesmilitært forsvar må du ha en underklasse å rekruttere fra som er villig til å akseptere dårligere lønnsvilkår enn i det sivile, fremfor å trå ballene hjemme i slummen på sosialstønad, og som er stor nok til også å dekke det kvantitative personellbehovet. Sånn som i f.eks. Storbritannia, Frankrike eller USA.
            Hverken vi eller svenskene har en stor nok basis å rekruttere fra til et yrkesforsvar på de vilkårene, selv om svenskene øyensynlig må ha trodd at de hadde muligheten til det siden de er dobbelt så store som oss i antall pax.
            Problemet for både oss og svenskene er at forsvarspolitikk har blitt en lavstatusgreie som ikke engasjerer blant rikspolitikerne på tinget og departementet. Da ender du opp med en politisk ledelse som uten visjoner, som er mer opptatt av å holde budsjettet og som ikke er villig til å by fagmilitært hold på faglige utfordringer og motstand som ikke har med pengebruk å gjøre.
            Om det er en rød eller grønn regjering i førersetet spiller ingen rolle.
            Den nedadgående trenden i det svenske forsvaret har vel heller blitt forsterket under Reinfeldts tid ved roret.

            En annen spesiell omstendighet, i tillegg til avskaffelsen av verneplikten, som svenskene har fått svi for, er innkjøp av div. østblokkpanser på billigsalg i tiden mellom Berlinmurens fall og påfølgende nedskjæringer i det svenske forsvarsbudsjettet.
            Når forsvarsbudsjettene til svenskene ble skrumpet inn, så endte det med at store deler av pengene som var igjen gikk til vedlikehold, reservedeler, lagerhold og destruksjon av alt det nye pansermaterialet som pansermafiaen i den svenske hæren hadde kjøpt inn på loppis.

            Kommentér


            • #13
             Små nasjoner som de skandinaviske landene har mindre rom for å variere størrelsen på sine militære styrker i takt med økonomiske og storpolitiske konjunkturer en store nasjoner med 20 mill. innbyggere eller mer.
             Dvs. at om man skal være i stand til å stå i mot om det politiske klimaet plutselig blir kaldere, så må reservekapasiteten være på plass når det skjer. Om man kommer dit at man begynner å etterinnkalle årsklasser til førstegangstjeneste og panikkjøpe materiell, så er man heldig om det ikke er for sent.
             Her nord er det bare finnene som har skjønt det.
             En annen ting er at små nasjoners forsvar også er avhengig av å ligge foran de store, mht. innovative taktiske, organisatoriske og teknologiske løsninger. Her er situasjonen IMO bedre i dag, enn i 1939, både for vår og svenskenes del.
             Den faglige kompetansen til den faste personellstammen i dag tror jeg nok er betraktelig bedre og mer åpen for nye ideer enn i 1939.
             Men mengden presentasjon av egenutviklede konsepter, er muligens ikke helt fordelaktig sammenliknet med mengden av omtale og forsøk på innføring av utenlandske (først og fremst amerikanske) konsepter til våre egne forhold.

             Det største problemet for oss små, sammenliknet med 1939, er dog de stores tilgang på atomvåpen.
             Det gjør det betraktelig vanskeligere for oss små å oppnå et tilstand hvor det koster betraktelig mer for en av de store å angripe oss, enn det koster for oss små å forsvare oss.

             Kommentér


             • #14
              Det er noe med å sørge for å ha en struktur som kan på en eller annen måte mobiliseres, enten man har en form av mobiliseringsforsvar eller deltidsforsvar eller reservestruktur. Med en viss størrelse kan man øke virksomheten, men spørsmålet er om samfunnsøkonomien vil tåle det i lange strekk.

              En personellstamme kan utnyttes til å bringe kompetanse til en økt struktur dersom den må på en eller annen måte mobiliseres.
              Dulce et decorum est pro patria mori, sed dulcius pro patria vivere, et dulcissimum pro patria bibere.

              Kommentér


              • #15
               Takket være store materiellinvesteringer på slutten av den kalde krigen tror jeg det svenske forsvaret står seg bedre enn det norske. Jeg har ikke helt oversikten, men jeg tror den svenske hæren har 6 mekaniserte bataljoner der halvparten er fullt oppsatt, og halvparten på deltid. Stridsvognskapasiteten er organisert i egne kompanier. I tillegg har de 3-4 bataljoner med lett infanteri.

               HV er også organisert mer organisk inn i forsvarsregionene og ligger administrativt under de ulike regimentene/regionene. HV er organisert i bataljoner og har ganske nye Mercedes busser som transportmiddel, samt BV206.
               Hver HVBn er organisert i to innsatskompanier og to vakt/sikringskompanier.
               De er organisert med logistikkgruppe og noen har også egne fly-og båtgrupper.

               Kommentér


               • #16
                Sv: Sverige ligger tynt an i tilfelle krise

                Övningen avbryts Övningen avbryts - Barometern


                Powered by Tapatalk på iPhone

                Kommentér


                • #17
                 Sverige ligger tynt an i tilfelle krise

                 TASS: Russian Politics & Diplomacy - Swedenâ€[emoji769]s admission to NATO would require response from Russia — Russian Foreign Ministry

                 Russian Politics & Diplomacy September 10, 19:59 UTC+3
                 Moscow considers the policy of Sweden’s non-participation in military blocs as an important factor of ensuring stability in northern Europe


                 Sent from my iPad using Tapatalk

                 Kommentér


                 • #18
                  Sv: Sverige ligger tynt an i tilfelle krise

                  sverker-nato.jpg
                  Foto: Foto: Sergeant Anton Thorstensson/Combat Camera/Försvarsmakten
                  Hentet fra denne artikkelen.


                  ”Ansök om Nato-anslutning tillsammans med Finland"

                  Kan inte stå utanför. Vi är tillbaka i kalla krigets säkerhetsdilemma, men med sämre förutsättningar. Det finns inte ens teoretiska möjligheter att stå utanför en väpnad konflikt i närområdet. Sverige bör ansöka om Nato-medlemskap och det måste göras tillsammans med Finland, skriver Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys.

                  Sverige bör ansöka om Nato-medlemskap, och göra detta tillsammans med Finland. Det finns i det försämrade läget i närområdet inte längre någon säkerhetspolitisk vinst med att fördröja detta, i stället bör formerna för ett medlemskap skyndsamt utredas och förberedas gemensamt.

                  Les hele artikkelen her.

                  Kommentér


                  • #19
                   Sv: Sverige ligger tynt an i tilfelle krise

                   Et flertall av svenskene ønsker at Sverige skal søke om medlemskap i Nato viser en måling gjort for Svenska Dagbladet.

                   Stärkt opinion för Natomedlemskap | SvD
                   Ihr trugt die Schande nicht. Ihr wehrtet Euch.

                   Kommentér


                   • #20
                    Sv: Sverige ligger tynt an i tilfelle krise

                    Opprinnelig skrevet av Aeliana Vis post
                    Et flertall av svenskene ønsker at Sverige skal søke om medlemskap i Nato viser en måling gjort for Svenska Dagbladet.

                    Stärkt opinion för Natomedlemskap | SvD
                    41 % er vel fortsatt ikke et flertall, men det er et knapt flertall for første gang bland dem som ikke svarer "vet ikke".
                    Minsk, det nye Utopia

                    Kommentér


                    • #21
                     Sv: Sverige ligger tynt an i tilfelle krise

                     Et flertall av de som har gjort seg opp en mening. Det kalles ofte et flertall, selv om det ikke er et flertall av alle som har blitt spurt.
                     At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                     Kommentér


                     • #22
                      Sv: Sverige ligger tynt an i tilfelle krise

                      Men tror vi virkelig på en søknad fra Sverige om NATO-medlemskap? Retorikken fra Moskva vil ikke la vente på seg, og samme gjelder ulike konfrontasjoner og generelt spenningsnivå (tror jeg). Og hva med Finland om Sverige defacto søker. Hvordan endrer det eventuell opinion hos Pekka og Tjorvi tror dere?

                      Kommentér


                      • #23
                       Sv: Sverige ligger tynt an i tilfelle krise

                       Opprinnelig skrevet av hvlt Vis post
                       Et flertall av de som har gjort seg opp en mening. Det kalles ofte et flertall, selv om det ikke er et flertall av alle som har blitt spurt.
                       I november -14 skrev SvD:

                       "För första gången sedan mätningarna startade för 19 år sedan är andelen svenskar som är för medlemskap i Nato lika stor som andelen som säger nej."

                       Da var det lige stor differanse som i den i den siste NATO saken i SvD. Men til fordel til NATO-motstanderne. SvD som er en høyre avis (enn av grunnene til at det var "min" avis når jeg bodde i øst, plus at den er "bedre" enn DN), kjører en kampanje for NATO. Det styrer hvordan man skriver om de ulike undersøkelsene. I den virkelige verden så er differansen innenfor feilmarginen (vi kjenner alle forskjellen mellom et utvalg og populasjonen). S, V, Mp, og SD sørger for at det er solid majoritet mot NATO i riksdagen. Mulig at alliansen (svensk politisk allianse) kommer å kjøre NATO som en sak i neste valg. Hvis man tørr. Erdogan er vel kanskje ikke den beste ambassøderen for NATO akkurat nå (ja, han nevnes i svensk NATO diskusjon).
                       Minsk, det nye Utopia

                       Kommentér


                       • #24
                        Sv: Sverige ligger tynt an i tilfelle krise

                        Tar inn denne fra før sommeren. Mulig å se i ca en mnd til på nettet:


                        (video i artikkel - must-see)

                        Vad hände med försvaret?

                        Dokument inifrån granskar försvarets omvandling – en revolution där inget blev som det var tänkt.


                        För 15 år sedan tog det svenska försvaret tog time-out. Ut med det gamla, in med något nytt, modernare och vassare. Men hur gick det? Vad blev det kvar?

                        År 2013 väckte ÖB Sverker Göranson uppståndelse genom att säga att Sverige bara kan försvara sig i en vecka på en plats. Nu avslöjar ÖB att det i själva verket är ännu sämre: det tar minst fem år till innan vi har ens den förmågan.
                        – Halva reformen lyckades man väldigt bra med, nämligen nedmonteringen av det gamla, säger försvarshistorikern Wilhelm Agrell.

                        Den stora omdaningen inom försvaret började efter östblockets sammanbrott på 1990-talet. Det gamla försvaret var stort, dyrt och allt mer omodernt.

                        Besluten togs, och avvecklingen drog igång. Men timeouten tog aldrig slut. Idag är dåvarande ÖB Owe Wiktorin kritisk:
                        – Man släppte ju helt försvarets viktigaste uppgift, försvaret av Sverige.

                        Sedan 2009 ska dock försvaret åter fokusera på Sverige, men med samma lilla kostym. Och med ett yrkesförsvar där det ännu fattas flera tusen anställda.

                        Just nu förhandlar partierna vad försvaret ska få, och en försvarspolitisk proposition är planerad att komma i slutet av april.

                        – Summorna som diskuteras är ändå små, i jämförelse med vad försvaret vill ha, säger dokumentärfilmaren och Kristallen-vinnaren Pär Fjällström till SVT Dokumentär.

                        Hur har inspelningen av dokumentären varit?

                        – Jag hade väntat mig att möta mer försvarssekretess, men intervjupersonerna har varit förvånansvärt öppna.
                        Det finns dock en viss kluvenhet inom försvarsmakten.

                        – Å ena sidan vill man tala om hur det står till med verksamheten. Å andra sidan vill man locka och värva mer personal. Det kan göra att man inte riktigt vill tala om allt, säger Pär Fjällström.

                        Svensk dokumentär från 2015 av Pär Fjällström. Foto: Lars Granstrand. Klippning: Johan Bjerkner.

                        Vad hände med försvaret? | SVT.se

                        Kommentér


                        • #25
                         Sv: Sverige ligger tynt an i tilfelle krise

                         Stratfor i nyhetsvarsel akkurat nå:

                         Sweden: Officials Consider Joining Elite NATO force
                         Situation Reports


                         Text Size

                         According to secret government documents, Sweden is in talks to join the U.K.-led Combined Joint Expeditionary Force, which follows NATO standards and doctrines, The Local reported. Sweden is not a member of NATO, but support for joining the military alliance has recently increased. If Sweden were to join NATO, Russia would perceive it as a threat.

                         Kommentér


                         • #26
                          Sv: Sverige ligger tynt an i tilfelle krise                          Foto: Johan Lundahl combat camera

                          Nye öb: Kraven ökar på försvaret

                          Försvar. Flygvapengeneralen Micael Bydén har tagit över jobbet som landets överbefälhavare.
                          Han betonar att ett sämre säkerhetsläge kräver ett starkare försvar.
                          Bydén tog över kommandostaven från den avgående ÖB Sverker Göranson vid en ceremoni på Karlbergs slott i Stockholm. I sitt första tal som ÖB pekade han på ett förändrat säkerhetsläge som drivs på av Rysslands agerande.
                          – Det skärper kraven på ett modernt svenskt försvar, sade Bydén.
                          – Vi måste stå bättre rustade för att möta denna föränderliga och komplexa verklighet.
                          Bydén uppmanade de försvarsmaktschefer och soldater som var med vid ceremonin att inte slå sig till ro.
                          Fler övningar

                          Han ser som sin viktigaste uppgift att stärka Sveriges militära förmåga. Det kommer att ske inom ramen för riksdagens försvarsbeslut som gäller åren 2016-2020. Det beslutet ger försvarsmakten ökade anslag de kommande åren.
                          Bydén ger några exempel på åtgärder som ska stärka försvaret på kort sikt: Att skaffa personlig utrustning till soldater och sjömän, att köpa in ny material till hemvärnet och till samtliga stridskrafter, samt att se till att försvaret får öva mer.
                          – Det går mot större övningar, försvarsmaktsgemensamma övningar, där vi ser till att vi får ihop allt, säger Bydén till TT.
                          Klart slut

                          Han beskriver dagen då han fick ta över kommandostaven som den största i hans karriär
                          – Om jag har förstått hela vidden av detta, det vet jag inte. men nu är det gjort och det finns igen återvändo, säger Bydén.
                          Företrädaren Sverker Göranson lämnar nu fyra decenniers tjänstgöring i försvarsmakten, varav drygt sex år som ÖB. I stället väntar en jordenruntresa och därefter jobb som ledarskapskonsult. Försvarets musikkår tog avsked genom att spela Göransons favoritartist Bruce Springsteen. Själv avslutade han med ett radioanrop från sin tid i den svenska fredsstyrkan i Bosnien:
                          – Viktor Lima. Åter egen camp. Stänger station. Klart slut.

                          Kommentér


                          • #27
                           Sverige ligger tynt an i tilfelle krise

                           Sveriges tidligere forsvarsminister til VG: “ Vi bør bli med i NATO - VG


                           Sent from my iPad using Tapatalk

                           Kommentér


                           • #28
                            Sv: Sverige ligger tynt an i tilfelle krise

                            Da Sverige hadde et seriøst forsvar da kunne de ha en nøytralitets politikk, i dag har ikke svenskene et innvasjonsforsvar så da trenger de NATO. Det er hvor Putin trekker en rød strek for nok er nok som vi burde bekymre oss for. Hvis det starter en åpen prosess om medlemskap så frykter jeg Russland vill legge et enormt press På Sverige for å stopp et medlemskap.
                            Trenger bare litt flaks, så går det godt

                            Kommentér


                            • #29
                             Sv: Sverige ligger tynt an i tilfelle krise

                             Nya bilder på elitstyrkan: ”Signal till Ryssland”
                             Här övar ”Särskilda Operationsgruppen” (SOG) på Gotland – nu släpper försvaret bilder på det svenska elitförbandet som omgärdas av hemlighetsmakeri.
                             – Det sänder signaler till Ryssland, men även till Nato som kritiserat Sverige för att ha lämnat den strategiskt viktiga ön vind för våg, säger Stefan Ring, försvarsexpert och generalsekreterare i Allmänna försvarsföreningen.

                             Nya bilder på elitstyrkan: ”Signal till Ryssland” | SvD


                             admin - Milforum
                             ___________________________
                             Sjekk våre t-skjorter: Nettbutikk Milforum - det militære nettsamfunnet

                             Kommentér


                             • #30
                              Sv: Sverige ligger tynt an i tilfelle krise

                              Därför åker 100 soldater tunnelbana i Stockholm i dag: "Måste kunna agera" | Nyheter | Expressen

                              Kommentér

                              Fremhevede emner

                              Collapse
                               

                              Sjøforsvarets organisering

                              Har kopiert inn noen innlegg fra tematråden om Sjøforsvaret inn her.
                               

                              Sikkerhetsloven


                              (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                              Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                              Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                               

                              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                              https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                              ...
                               

                              Fokus: Etterretningstjenesten


                              Etterretningstjenesten


                              Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

                              Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
                               

                              Fokus: Ubåttjenesten

                              Oppretter egen tråd for Ubåttjenesten.

                              Generelle ubåtnyheter postes her: https://milforum.net/forum/fagforum-...%A5t-tr%C3%A5d

                              Nyheter om våre fremtidige ubåter postes her: https://milforum.net/forum/fagforum-...er-212-klassen
                               

                              100 ÅR ETTER

                              100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
                               

                              Fokus: Kystvakten

                              Kystvakten - En tråd for å samle informasjon og nyheter om Norges Kystvakt.                              Fra Forsvaret.no
                              Historien: (fra Marinemuseet) Før 1905 var oppsynstoktene noe sporadisk, men den industrielle utvikling forårsaket at ekspedisjonene og toktene kom inn under mer faste former. Engelske trålere gjorde seg bemerket i de Nord Norske fa...
                               

                              Et nytt forsvarskonsept?

                              I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
                               

                              Fokus: Kystjegerkommandoen (KJK)

                              Oppretter en egen tråd om avdelingen for aktuelle nyheter og diskusjoner.
                               

                              NSM: Årlig risikovurdering


                              Ole Gunnar Onsøien
                              NTB scanpix

                              – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                              Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                              – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
                               

                              Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering                              Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
                              http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

                              Rapporten dekker hovedpunktene:
                              Kode:
                                Globale utviklingstrekk
                                Nordområdene / Arktis
                                Russland
                                Afghanistan
                                Pakistan
                                Kina
                                Midtøsten og Nord-Afrika
                                Iran
                                Sudan
                                Somalia
                                Terrorisme
                                Spredning av
                              ...
                               

                              Fokus: KNM Maud logistikkfartøy

                              Regjeringen vil styrke Sjøforsvaret

                              Regjeringen vil anskaffe et nytt logistikk- og støttefartøy til Sjøforsvaret. Fartøyet forventes å være tilgjengelig for Sjøforsvaret fra 2014. Kostnadsrammen for totalprosjektet er 1 550 mill. kroner. Regjeringen har i dag lagt frem St.prp. nr. 70 (2008-2009) – ”Om investeringar i Forsvaret” der dette prosjektet inngår.

                              http://www.mil.no/start/aktuelt/pressem...
                               

                              Fokus: Skjold-klassen kystkorvetter

                              Skjold-klassen: Lengde: 47.5 m bredde:13.5 største høyde: 15 m Deplasement: 273 tonn rekkevidde: 800 nm ved 40-45 knop. Hva er rekkevidden ved lavere hastighet? Jeg ville tro den kan være en smule lengre? Dette er kanskje klassifisert info siden jeg ikke har funnet det noensteder? Hvis jeg har regnet riktig så blir "payload fraction" såvidt under 15% -- er det noen som vet hva den var for Hau...
                               

                              Naval Strike Missile (NSM)

                              Jeg ble litt overrasket over ikke å finne en tråd dedikert til NSM/JSM på milforum!

                              Etter min mening det mest spennende og banebrytende som skjer innen norsk forsvars-industri idag -- det er vel verdt en egen tråd?

                              Noen "basic facts" (som nok er kjent for de fleste her...):

                              http://www.kongsberg.com/eng/kda/pro...G/KDA/Products...

                              Donasjoner

                              Collapse
                              Working...
                              X