Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Amerikanske forhåndslagre i Norge: Inside the US Marine Corps Prepositioning Program

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Amerikanske forhåndslagre i Norge: Inside the US Marine Corps Prepositioning Program

  Starter en tråd om amerikansk forhåndslagring av utstyr i Norge. Først ut en artikkel fra DN.no:

  DN.no: Kritikk mot det amerikanske militærets lagring i Norge

  Det amerikanske marineinfanteriet har ikke oversikt over kostnadene ved å lagre militært utstyr i Norge, mener riksrevisjonen i USA.

  Publisert: 27.09.2015

  Riksrevisjonen (GAO) har nylig gjennomgått US Marine Corps' program for forhåndslagring av materiell i Norge, skriver Marine Corps Times, et uavhengig tidsskrift om den amerikanske marinen.

  I sin rapport konkluderer GAO blant annet med at kostnadene er usikre på grunn av manglende kvalitetssikring. Man har oversikt over hvilket utstyr som befinner seg i Norge, men ikke hvor i gruvene det befinner seg, hvordan behovet for vedlikehold er eller om det nødvendige vedlikeholdet faktisk blir utført, hevder forfatteren av rapporten, Cary Russell.

  US Marines må stole på at kritisk informasjon om det amerikanske utstyret rapporteres tilbake fra Norge. Et system for lettvint registrering av slik informasjon, finnes ikke, hevder GAO videre.

  Les resten av artikkelen her.  Click image for larger version

Name:	635780865885077245-DFN-Marines-cave.JPG
Views:	1
Size:	36,6 KB
ID:	873039
  (Photo: Christopher P. Cavas/Staff)

  DefenceNews den 22.september i år:

  US Marine Corps Vehicles in Underground Norwegian Network Await Next Assignment

  FRIGAARD CAVE, TRONDHEIM, Norway — Deep within a Norwegian hillside, thousands of US Marine Corps combat veterans await their next assignment. They are lined up in rigid rows. They are clean, fresh and ready. They are prepared to deploy worldwide.

  "You can put a key in any of these vehicles and it'll turn on," declared Kevin Finch, a civilian working for the Corps.
  He was guiding a group of visitors through a vast, built-for-the-purpose cave filled with military vehicles belonging to the US Marines. "Many of these vehicles have been used hard, but they don't look like it," Finch said. "Fender benders and scratches are cleaned up, touchup paint applied." The vehicles, displaying a variety of paint and camouflage schemes, look show-floor new.

  They await their next assignment while in the care of the Marine Corps Prepositioning Program-Norway: MCPP-N, or "McPippin" in milspeak.

  Les resten her.
  Fra 2012:
  Amerikanske forhåndslager i Trøndelag kan bli utvidet

  USAs forsvarsminister Leon Panetta kunngjorde på den sikkerhetspolitiske konferansen i München i dag at USA vil gå inn i NATO Reponse Force (NRF) med en brigadestridsgruppe, og at deler av denne vil øve hyppig med europeiske styrker i Europa. Dette skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

  Forsvarsminister Espen Barth Eide ønsker initiativet velkommen.

  - Selv om USA bygger ned sine faste baser i Europa, betyr dette at USA fortsatt vil være til stede i Europa med relevant militær evne, og at de faktisk kommer til å øve mer med oss, kommenterer forsvarsminister Eide.

  NATO har besluttet å avvikle sitt ISAF-engasjement i Afghanistan i 2014, og det ligger ikke an til langvarige, tunge hæroperasjoner av denne typen i årene som kommer for NATO. Dette vil frigjøre styrker som i mange år har vært bundet opp i operasjoner. Det er viktig at NATO allerede nå planlegger for tiden etter Afghanistan, og hvordan man beholder god beredskap og gode ferdigheter i en tid med lavere forventet operasjonstempo.

  Les resten av artikkelen her.


  Fra 2011:
  Click image for larger version

Name:	fh1vOTGlk-ky7msNXP2Q7gPa2Ens2VBbP8SDCGbbXEJQ.jpg
Views:	1
Size:	180,0 KB
ID:	873040

  Nato og USA har brukt milliarder i Trøndelag


  Nato og USAs milliard-satsing i Trøndelag er et sterkt argument for kampflybase på Ørlandet.


  Militære forpliktelser overfor USA og Nato er et sentralt argument for fortsatt kampflybase på Ørlandet.
  Nato og USA har nemlig satset milliarder i Trøndelag. Det kan gjøre det svært vanskelig å legge ned flybasen.
  Både Ørland og Bodø kjemper om å bli eneste base for kampfly i Norge. Før sommeren skal Stortinget avgjøre hvem som får kampflyene.

  – Det er jo investert betydelige summer i både forhåndslager og AWACS-avdelingen her i Trøndelag. Jeg tror absolutt det vil ha betydning for utfallet, sier tillitsvalgt i Befalets Fellesorganisasjon, Stig Snekvik.

  Les hele artikkelen her.  Click image for larger version

Name:	1407243165_resize.jpg
Views:	1
Size:	56,9 KB
ID:	873041

  Amerikanerne lagrer stridsvogner i Trøndelag

  Publisert: 5/8-2014 15:09:22
  Oppdatert: 12/8-2014 15:08:44


  Det meldes at amerikanerne, etter erfaringer i Afghanistan, ønsker å oppdatere sine forhåndslager i Trøndelag. De vil erstatte lettere utstyr med tyngere panser, såvel stridsvogner som PPK`er:

  Tunge amerikanske stridsvogner erstatter amerikanske lastebiler og personellkjøretøy i midtnorske fjellagerhaller.
  I alt 350 Humvees og andre amerikanske militærkjøretøy fra midtnorske lager skipes nå tilbake til USA. Inn kommer mer moderne amerikansk materiell.  Les resten på NVIO.no her.
  Last edited by Rittmester; DTG 271351B Aug 19, .

 • #2
  Sv: Amerikanske forhåndslagre i Norge: Inside the US Marine Corps Prepositioning Program

  Tar opp igjen denne tråden i lys av den nye situasjonen ved at 330 US Marines skal utstasjoneres på Værnes på rotasjonsbasis.

  Et så lite antall soldater utgjør selvsagt ikke noen som helst reell offensiv trussel mot Russland. Dette til tross slås det på stortromma, hvor forholdsvis fremtredende russiske politikere sier at dette gjør Norge til et atombombemål. Åpenbart sprøyt, men den norske venstresida henger seg på.

  På den annen side - uansett hvordan det vris og vendes på, er dette et brudd med vår langvarige og selvpålagte politikk med å ikke ha fremmede soldater fast stasjonert på norsk jord. Jeg synes derfor temaet fortjener reell debatt, både i media og i politikken. Kanskje kan dette medføre til en bevisstgjøring av folket når det gjelder trusler vi står overfor, og hvordan disse kan håndteres. Er det for stor motvilje mot å ha amerikanske soldater her, kunne det vært et godt argument for å øke det norske Forsvaret slik at vi kan holde orden i eget hus.

  Til slutt - jeg blir oppgitt av politisk frasemakeri, når det hevdes at dette ikke er en permanent base, siden de amerikanske soldatene roterer inn og ut. Hva fanden skulle vært alternativet - at hver enkelt soldat unnfanges, fødes og dør på Værnes??
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

  Kommentér


  • #3
   Sv: Amerikanske forhåndslagre i Norge: Inside the US Marine Corps Prepositioning Program

   Viss eg ikkje hugsar feil så var det vel eit prøveprosjekt for eit år eller noko slikt. Så ut i frå det kan ein vel sei at basen er midlertidig, men bortsett frå det er eg einig. I utgangspunktet er eg litt i mot å ha framande soldatar ståande permanent på norsk jord, men samtidig så ser ikkje det heilt store problemet så lenge det er ei lovleg norsk regjering med støtte i folket som inviterer.

   Kommentér


   • #4
    Sv: Amerikanske forhåndslagre i Norge: Inside the US Marine Corps Prepositioning Program

    Siden dette ikke skjedde på 1980-tallet, da situasjonen var virkelig spent, må jo dette være et resultat av at USA stoler mindre på Norge i dag enn de gjorde da.

    Skille

    Jeg har liggende et amerikansk brief om lagringen fra 1999. Selvfølgelig har lagringen endret seg en god del etter det. I 1999 het dette NALMEB, Norway Air-Landed Marine Expeditionary Brigade. Det var for det meste ikke øremerket spesielle avdelinger, men sammensetningen var fast, dvs. man kunne ta hvilken som helst Marine Infantry Regiment, F-18 flyskvadron etc. og sende til Norge ("plug and play"), da selvfølgelig fra styrkene på Østkysten, dvs. fra II Marine Expeditionary Force (2nd Marine Division, 2nd Marine Aircraft Wing og 2nd Marine Logistics Group) og Marine Forces Reserve. Her er noen hovedpunkter fra 1999:

    I 6 fjellanlegg i Trøndelag er lagret forsyninger, utstyr og ammunisjon for 30 døgns bruk av en Marine Air-Ground Task Force på 13.000 mann. Norske myndigheter, bl.a. gjennom en Host Nation Support Battalion har ansvaret for:
    Transportmidler for å deployere styrken i Norge
    Lagringsfasilitetene
    Mottaksfasilitetene på flyplassene (Ørland og Værnes)
    Sikkerhet og vedlikehold for det lagrede utstyret.

    Viktigste landbaserte lagrede utstyr:
    566 HMMWV og BV-206
    24 M-198 tauede 155 mm felthaubitser
    37 generatorer
    58 MK48 Logistics Vehicle System
    14 ROWPU vannrenseenheter
    277 drivstoffsystemer
    94 gaffeltrucker
    243 5-tonns lastevogner
    1 Fleet Hospital (U.S. Navy, sykehus med 500 senger som vil bli satt opp i fjellageret i Bjugn når det lagrede utstyret er tatt ut)

    Flyavdelingen består av:
    "Fixed wing":
    24 F/A-18A
    12 F/A-18D
    40 AV-8B
    6 EA-6B

    Helikoptre:
    8 CH-53D
    16 CH-53E
    24 CH-46E
    12 UH-1N
    12 AH-1W

    NALMEB på totalt 13.000 mannskaper består av:
    Felles kommandoelement: 800
    Bakkeelement: 4.000
    Luftelement: 6.000
    Felles logistikkenhet: 2.200

    For å transportere mannskaper og det utstyr som ikke er lagret i Norge til Trøndelag trengs:
    216 sorties med C-141 (87 med personell, 129 med last)
    24 sorties med C-5 (kun last).

    Hoveddelen av bakkeelementet utgjøres av en Marine Infantry Regiment (med 3 infanteribataljoner) og en feltartilleribataljon. Normalt vil et bakkeelement av denne størrelsen (Marine Expeditionary Brigade) også ha 1 ingeniørkompani, 1 stridsvognkompani, 1 lett pansret oppklaringskompani med LAV-25 og 1 AAV-kompani med AAV amfibiske transportpanservogner.

    På 80-tallet ble ikke panserkjøretøyene til de tre siste kompaniene lagret i Norge (måtte eventuelt flys eller skipes inn), jeg regner med på grunn av CFE-avtalen (Norge hadde fylt kvoten der allerede, som bl.a. kun tillot 170 stridsvogner i fredstid i Norge), men det ble som nevnt av andre forholdsvis nylig lagret et mindre antall M-1, LAV-25 og AAV i Trøndelag for disse, det er i dag uproblematisk da Norge nå har mye færre strids- og panservogner enn vi hadde på 80- og 90-tallet.

    Videre nevnes Host Nation Support Battalion, en norsk mob-bataljon som skal yte støtte til NALMEB. Den var tidligere oppsatt av Hæren, men nå er det FLO som har ansvaret for oppsetningen av den. KOP for denne fra 1995 (fra historieboken om Forsyningsregiment nr 5 som hadde ansvaret inntil FR5 ble nedlagt) var:
    BATALJONSSTAB
    Stabsseksjon (Sj, NK, S1—S4)
    Liaisonseksjon

    STABS- OG SERVICEKOMPANI
    Kompanistab
    Sambandstropp
    Vedlikeholdstropp
    Forpleiningstropp
    Tankvogntropp
    MP-lag
    Sanitetslag
    Reservevognførerlag

    INGENIØRMASKINKOMPANI
    Kompanistab
    3 maskintropper
    Spesialtropp

    LASTEVOGNKOMPANI
    Kompanistab
    6 lastevogntropper

    BELTEVOGNKOMPANI
    Kompanistab
    Transportstøttetropp
    3 BV-tropper

    SYKEBILKOMPANI
    Kompanistab
    3 sykebiltropper
    Busstropp
    At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

    Kommentér


    • #5
     Sv: Amerikanske forhåndslagre i Norge: Inside the US Marine Corps Prepositioning Program

     Takk for mye spennende informasjon.


     Sent from my iPhone using Tapatalk

     Kommentér


     • #6
      Sv: Amerikanske forhåndslagre i Norge: Inside the US Marine Corps Prepositioning Program

      Før kunne vi forsvare US når de kom, det kan vi ikke i dag så de er nødt til å sikre seg selv tror jeg.jeg tror også vi vill se et sterkere amerikansk nærvær etterhvert som ting drar seg til. Det er en skandale av historiske dimensjoner at vi ikke er i stand til å ta vare på oss selv i fredstid, det har ikke blidt hverken krise eller krig enda og allikavel må de støtte med orion og bakkestyrker.
      Trenger bare litt flaks, så går det godt

      Kommentér


      • #7
       Sv: Amerikanske forhåndslagre i Norge: Inside the US Marine Corps Prepositioning Program

       Jeg synes denne tråden fortjener en bump. "Rotasjonen" til USMC fortsetter, sannsynligvis i noe økt omfang (ca 700 soldater i nord og sør).
       Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

       Kommentér


       • #8
        Sv: Amerikanske forhåndslagre i Norge: Inside the US Marine Corps Prepositioning Program

        får vel en full MEU før vi vet ordet av det.

        Kommentér


        • #9
         Sv: Amerikanske forhåndslagre i Norge: Inside the US Marine Corps Prepositioning Program

         Billigere det enn å ha egne styrker.
         Død ved Kølle!
         Bla bla... Hybrid warfare is easy

         Kommentér


         • #10
          Sv: Amerikanske forhåndslagre i Norge: Inside the US Marine Corps Prepositioning Program

          Også snakker de betydelig bedre engelsk enn fremmedarbeiderne vi er vant med. No-brainer
          "Whoever reads history with a mind free from prejudice cannot fail to arrive at a conviction that of all military virtues, energy in the conduct of operations has always contributed the most to the glory and success of arms"

          Kommentér


          • #11
           Sv: Amerikanske forhåndslagre i Norge: Inside the US Marine Corps Prepositioning Program

           Da har det amerikanske forsvarsdepartementet godkjent en forlengelse av rotasjonen til Norge og en økningen til 700 soldater. Fordelingen blir som tidligere antatt på Værnes og Indre Troms.
           https://www.vg.no/nyheter/innenriks/...ldater-i-norge
           Svolten og tyst, samband fyst

           Kommentér


           • #12
            Sv: Amerikanske forhåndslagre i Norge: Inside the US Marine Corps Prepositioning Program

            Min uthevelse, sitat fra artikkelen over.

            Amerikanske myndigheter har nylig bekreftet at de takker ja til å videreføre og øke den rotasjonsbaserte treningen og øvingen i Norge for enheter fra det amerikanske marinekorpset, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) onsdag.
            Har den norske stat spurt om de vil mer enn doble, eller har amerikanerne spurt om lov? Jeg hadde fra tidligere nyhetsaker inntrykk av at USMC var svært fornøyde med ordningen og ønsket en videreføring/-et utvidet omfang. Men ordlyden her tilsier at initiativet kommer fra oss?
            Aldri mer 13

            Kommentér

            Annonse i emne

            Collapse

            Fremhevede emner

            Collapse
             

            Minedykker

            Minedykkerkommandoen (MDK) er Norges største eksplosivrydderavdeling. Operatørene på MDK er spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre alle typer eksplosiver. Oppstart av neste minedykkerkurs blir sommeren 2020.

            Den generelle søknadsfristen for både vernepliktige og øvrig personell er 15. april 2020.            Les mer: https://forsvaret.no/minedykker...
             

            Forsvarets spesialstyrker rekrutterer

            Bli en del av spesialstyrkene

            Forsvarets spesialstyrker består av spesielt utvalgt personell som er i stand til å gjennomføre ukonvensjonelle og krevende operasjoner i alle slags omgivelser.Forsvarets spesialkommando og Marinejegerkommandoen har tidligere tilhørt henholdsvis Hæren og Sjøforsvaret og er nå samlet i én felles driftsenhet, ledet av Forsvarets Spesialstyrker Stab (FSST) i...
             

            Roller i Geværlaget

            Mulig jeg er dårlig på å lete, men jeg syns nå tross alt jeg har prøvd...

            Hvor finner man en oversikt over hvilke roller hver enkelt soldat i geværlaget har?
            Som; hvem bærer M72, Sankit, Samband, osv osv..
            Nyere materiell fra Hæren og til dels også HV er i stor grad basert på LMG/Minimi, og da blir jo alt bare rot for et lag med MG
             

            Sikkerhetsloven


            (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


            Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


            Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
             

            Varsler flere øvingsdøgn for soldater i Heimevernet

            Generalmajor Elisabeth Michelsen bruker sitt økte budsjett til å øke antall øvingsdøgn, både for mannskap og befal, dvs. seks øvingsdøgn for mannskap og ni for befal.

            Håper dette er starten på noe vedvarende.

            https://www.bt.no/innenriks/i/VbMPp3...-i-heimevernet
             

            UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

            UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

            https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

            ...
             

            Mentorordning i Heimevernet

            Hei,

            Jeg står i stilling som troppssjef i Heimevernet. Min militære bakgrunn har jeg fra Befalsskolen for Feltartilleriet med påfølgende tjeneste som kanonkommandør. 13 år etter at jeg leverte inn vinklene ble jeg kalt inn til Heimevernet, kledd opp og satt i stilling som NK tropp i et ungt og uerfarent Heimevernsområde. Året etter ble jeg troppssjef og startet på kursrekka, og siden...
             

            Troppssersjant

            Hei!

            Blitt tildelt troppssjersant, har fått info om dette.
            Jeg er også sersjant, tatt lagfører kurs og grunnkurs lederskap, men hvordan blir nå mtp implementering av det nye OR systemet, noen som vet dette? Forblir jeg sersjant?
             

            NSM: Årlig risikovurdering


            Ole Gunnar Onsøien
            NTB scanpix

            – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


            Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

            – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...

            Donasjoner

            Collapse
            Working...
            X