Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Afghanistan: Sverige og Tyskland anklages for ulovlig militær aktivitet

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Afghanistan: Sverige og Tyskland anklages for ulovlig militær aktivitet


  General Campell under en seremoni i Kabul 28.desember 2014 som markerte slutten på den NATO-ledede operasjonen i Afghanistan. Men de offensive operasjonene tok aldri helt slutt...
  Foto: Credit Shah Marai/Agence France-Presse -. Getty Images


  Sverige og Tyskland beskyldes for å drive offensive operasjoner i Afghanistan
  - og dette til tross for gjeldende regelverk som forbyr denne typen aksjoner

  MILFORUM NEWS
  Av admin, Milforum,


  Påstanden kommer fra høytstående vestlige tjenestemenn som ble sitert i avisen the New York Times, og har dannet grunnlaget for ulike artikler i utlandet i det siste. Svenske og tyske offiserer skal ha deltatt i målverifisering og godkjenning av CT (kontra-terror/Counter Terror) angrep i Afghanistan, hvor enkelte av oppdragene blir klassifisert som svært aggressive.


  Reaksjoner i Tyskland
  Hjemme i Tyskland ventes det skarpe reaksjoner som følge av avsløringene, og da særlig som følge av to forhold. For det første har landet et særlig strengt regelverk forbundet med offensive militære operasjoner. Men særlig ventes det reaksjoner fra et annet hold, nemlig støttespillerne til den avdøde politimannen Walid Abdullah bin Ali Jaber fra Jemen. Den 29. august 2012 ble Walid og hans respekterte bror og Iman, drept i et amerikansk droneangrep mens de stod ved en bil sammen med tre mistenkte Al Qaidamedlemmer utenfor byen Khasmhmir i Jemen. Alle fem ble drept i det voldsomme angrepet.

  En den mye omtalt dokumentaren "Dirty Wars", produsert av bl.a. Jeremy Scahill i 2013, avdekkes det detaljer fra blant annet denne hendelsen. Dokumentaren vakte stor oppmerksomhet verden over, da en også tok for seg saken om Anwar al-Awlaki, amerikansk statsborger som stod på dødslilsten og ble jaktet på og drept av amerikanske myndigheter i et annet land, utført med nettopp droner.


  Faisal bin Ali Jaber - en av de etterlatte som mottok USD 100.000 som erstatning fra amerikanske myndigheter.
  Foto: ECCHR


  Tysklands aktive rolle i USAs dronekriger
  Selve kjernen i saken menneskerettighetsgruppene fremmet for tysk rett var Tysklands direkte involvering i utførelsen av drapene. Droneangrepet ble riktignok gjennomført av amerikanske piloter fra en kontainer ved Creech Air Force Base i Nevada USA, men satellittsignalene ble videresendt via den amerikanske militærbasen Ramstein i Tyskland. En militær flybase som har den sentrale rollen som både hovedkvarter for det amerikanske flyvåpenet i Europa & Afrika samt NATOs luftoperasjoner.


  Transatlantic cables connect U.S. drone pilots to their aircraft half a world away.
  Illustrasjon: The Intercept, Josh Begley


  I en artikkel i The Intercept dagen før tysk rett underkjente søksmålet, ble det avdekket hvor sentral Tysklands rolle faktisk er i amerikanernes dronekrig verden over. Jurister tyske Der Spiegel intervjuet, påstod at amerikanske militære tjenestemenn kunne teoretisk sett bli stilt for en tysk rett, med siktelse drap, på bakgrunn av dette. Støttespillerne til Walid fremmet også liknende sak mot USA i juni i år.

  Misfornøyde NATO-offiserer
  Med øynene festet til store live tv-skjermer inne i operasjonsrommet i hovedkvarteret til amerikanerne i Kabul, rakk de svenske og tyske offiserene en hånd i været om de kunne se kvinner og barn rett før droneangrepene fant sted. Slik beskriver kildene, under krav om annonymitet, om hvordan selve utførelsen av angrepene fant sted. Dette var svenske og tyske offiserer som ikke skulle delta i slike dødelige kontraterrorismeoppdrag. Det hele ble en veldig ubehagelig jobb for mange offiserene" ifølge kilden, - offiserer som var der for å beskytte kvinner og barn mot å bli uskyldig drept i droneangrep.

  Sveriges rolle
  Under et besøk i hovedkvarteret til den amerikanske operasjonen i Kabul, ba Sveriges ambassadør Peter Semneby, uplanlagt om å få se operasjonsrommet - Joint Operations Center - og til sin forskrekkelse kunne han konstatere at en svensk offiser var i rommet mens amerikanerne planla sine drapsraid.

  I følge uttalelser fra svensk hold, har Sverige som et ikke-medlem av NATO-alliansen, kun bidratt med støttepersonell. Pressetalskvinne i det svenske Forsvarsdepartementet, Marinette Radebo, uttalte til avisen the New York Times at "ingen av de svenske offiserer er direkte involvert i beslutninger eller gjennomføring de kirurgiske angrepene".

  Svenske offiserer er hverken med i planlegging eller gjennomføring av angrepene
  På spørsmål fra ulike hold og Sverige og Tysklands aktive rolle i utpeking av mål for droneangrep, har uttalelsene til myndighetene stadig endret seg, og fra amerikansk hold, fastholder brigader general Shoffner det ikke dreier seg om deltakelse for nevnte offisrerer i å definere angrepsmål.

  MILFORUM

 • #2
  Sv: Afghanistan: Sverige og Tyskland anklages for ulovlig militær aktivitet

  Jobber ikke en svensk ambassadør for staten i Sverige? Merkelig at han opererer på tvers av sine egne myndigheter som setter han til ivareta svenske interesser.
  Dulce et decorum est pro patria mori, sed dulcius pro patria vivere, et dulcissimum pro patria bibere.

  Kommentér


  • #3
   Sv: Afghanistan: Sverige og Tyskland anklages for ulovlig militær aktivitet

   Er vel det han gjorde - de svenske offiserene skulle ikke delta i den type oppgaver etter hva jeg leser. Og hvorfor han fant ut at han ønsket "on-the-spot" besøk i OPS'n akkurat når planmøtet foregikk kan jo indikere at han spurte om dette etter tips fra nettopp offiserene som kanskje er blant de som fant disse oppgavene som svært ubehagelig. Å bruke ambassadepersonell til dette virker hensiktsmessig vs gå militære kanaler, potensielt faceloss overfor venner (Nato-kollegaer) etc. Bare min spekulasjon vel og merke. Merkelig stille rundt dette i media - flyktningeproblematikken gir flere forhold rundt omkring litt ekstra radiostillhet.


   Powered by Tapatalk på iPhone

   Kommentér

   Fremhevede emner

   Collapse
    

   Forsvarets jobbsøkerregister

   Militær kompetanse tar lang tid å skape og koster forsvaret masse. I løpet av de siste 4 årene så har det vært gjort test på et jobbsøkeregister. Disse testene har vært vellykket og rulles nå ut i større skala. Ønsker du deg tilbake i Forsvaret igjen så er det bare å registrere seg.   https://forsvaret.no/jobb-i-forsvaret/jobbregister...
    

   Luftforsvarets organisering

   Har tilbrakt noe tid på Wikipedia og prøvd å skrive om bl.a Luftforsvarets organisering.

   Sjekk gjerne ut her, og kom med med tilbakemeldinger om det er noe som bør endres:
   https://no.wikipedia.org/wiki/Luftfo...derlagte_baser

   For øyeblikket jobber jeg med 132. Luftving (lenke), og da spesielt Baseforsvarsskvadronen. Og nå lurer på hvor Nasjonal Innsatsstyrke (lenke)...
    

   Sikkerhetsloven


   (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


   Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


   Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
    

   UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

   UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

   https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

   ...
    

   Fokus: Etterretningstjenesten


   Etterretningstjenesten


   Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

   Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
    

   100 ÅR ETTER

   100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
    

   Et nytt forsvarskonsept?

   I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
    

   Beskikkelser på Milforum

   Det er flere brukere som de siste dagene har fått sine velfortjente befalsgrader på milforum for god innsats. Siden ordningen nettopp er innført, er det litt for mange som har blitt sersjant (OR-5) eller sersjant klasse 1 (OR-5+) til at vi kan gi en individuell vurdering av hver enkelt, men samtlige er gode og solide bidragsytere over tid. Dette gjelder også mange av de som nå har grader mellom menig...
    

   NSM: Årlig risikovurdering


   Ole Gunnar Onsøien
   NTB scanpix

   – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


   Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

   – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
    

   Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering   Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
   http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

   Rapporten dekker hovedpunktene:
   Kode:
     Globale utviklingstrekk
     Nordområdene / Arktis
     Russland
     Afghanistan
     Pakistan
     Kina
     Midtøsten og Nord-Afrika
     Iran
     Sudan
     Somalia
     Terrorisme
     Spredning av
   ...
    

   Jente i kongens klær? Dette er tråden!

   Oppfordring mottatt og iverksatt. Som jente i førstegangstjenesten er det ofte en del spørsmål som dukker opp før oppmøtedagen og under året i grønt, og en del av disse kan ikke alltid mannfolka/guttungene svare på- nettopp fordi de ikke kan sette seg inn i situasjonen. I denne tråden kan man stille spørsmålene, komme med tips og råd, eller bare dele erfaringer man har gjort seg underveis. Jeg har...
    

   Tema: Luftforsvaret

   Snublet over denne siden med masse bilder av Luftforsvarets maskiner, helt fra perioden med dobbeltdekkere og til dagens F16. Anbefaler alle med flyinteresse å sjekke det ut! http://airforcephotos.luftkrigsskole...3/Default.aspx
    

   Forsvarets veterantjeneste (FVT)

   Forsvarsnett: Forsvaret vil ha veteransenter Katrine Gramshaug, SDV, 2007-06-06


   – Forsvaret trenger et rekreasjonssenter for veteraner. Det er viktig at vi nå får på plass et fast sted hvor vi kan tilby tjenester til veteraner, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

   Av Katrine Gramshaug, Personell-, økonomi- og styringsstaben

   http://www.mil.no/veteraner/start/aktue...

   Donasjoner

   Collapse
   Working...
   X