Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Sovjets invasjon

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Sovjets invasjon

  Viktig historie lesing om Sovjets forsøk, på å vinne over Afghanerne.


  Den afghansk-sovjetiske krig, som pågikk i perioden 1979–89, var en væpnet konflikt mellom regjeringen i Afghanistan (støttet av Sovjetunionen) og opprørere fra "mujahedin".

  28. april 1978 gjennomførte det afghanske kommunistpartiet et blodig statskupp der de tok over makten i landet. Disse gjennomførte jordreformer, ga kvinner stemmerett, innførte forbud mot tvangsekteskap og byttet ut religiøse lover med sekulære og marxistiske. Reformene var moderate sett fra et vestlig ståsted, men var radikale ut fra lokale forhold.

  En raskt voksende sovjetisk innflytelse, politisk undertrykkelse og sterk motstand mot reformene, førte til et omfattende opprør i landet mot det marxistiske styret ledet av Noor Mohammed Taraki. I 1979 arresterte, utviste og henrettet regjeringen mange mujahedin, såkalte «hellige muslimske krigere». Taraki ble drept og erstattet med Hafizullah Amin i en maktkamp. Den 25. desember 1979 rykket den røde arme inn i Kabul for å ordne opp, motivert av uro for at Amin skulle vende seg til USA.

  Det afghanske regimet, ledet av Babrak Karmal og støttet av Sovjet, førte en brutal krig mot ulike muslimske og etniske opprørsgrupper etter den sovjetiske innmarsjen. Amerikanske CIA og Pakistan støttet opprørsstyrkene finansielt på grunn av deres motstand mot det kommunistiske regimet, men også på grunn av de sovjetiske troppene i Afghanistan, som var oppfattet som en trussel mot Pakistan og deretter USAs globale interesser. Saudi-Arabia støttet også gruppene finansielt på grunn av gruppenes muslimske tilhørighet mot den ateistiske Sovjetunionen.  Organisasjonen Maktab al-Khadamat (MAK) ledet av den rike saudi-araberen Osama bin Laden, førte penger, våpen og muslimske krigere inn i landet med assistanse fra regjeringene i USA, Pakistan og Saudi-Arabia. I 1988 brøt bin Laden, sammen med sine mer militante medlemmer, kontakten med MAK og grunnla al-Qaida for å utvide motstanden mot Sovjet til hele verden. I ettertid har det fra mujahedinsk hold blitt hevdet at de arabiske frivillige, Osama bin Laden inkludert, kom i veien under striden mot sovjeterne, og at disse var langt dårligere trente soldater enn de lokale krigerne.

  Sovjetunionen trakk sine styrker ut av Afghanistan i februar 1989, men fortsatte å støtte den kommunistiske regjeringen, nå ledet av Mohammed Najibullah. CIA og Saudi-Arabia vedvarte med sin støtte til motstandsbevegelsene mot regjeringen, som nå besto av mujahedin. Etter at Sovjet hadde kollapset, mistet den afghanske regjeringen støtte fra Moskva, og ble senere styrtet 18. april 1992 av opprørerne som inntok Kabul. En islamsk stat ble opprettet, men manglende samhold mellom mujahedin-krigerne begynte å manifestere seg i voldsbruk. En ny borgerkrig startet, denne gangen mellom fraksjoner innenfor mujahedin.
  http://no.wikipedia.org/wiki/Den_afghan ... tiske_krig

  Mer og bedre info, her:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_war_in_Afghanistan

  Kart over opprørsgruppenes "AO".
  Dokumentar som er verdt å se, i tre deler:
  1/3 http://www.youtube.com/watch?v=fZI1AIggBl0
  2/3 http://www.youtube.com/watch?v=XX56h7dS ... re=related
  3/3 http://www.youtube.com/watch?v=aR0mUSAP ... re=related

  For å få diskusjonen i gang, så spør jeg: Hvorfor tapte Sovjet kampen?
  ...we few, we happy few, we band of brothers

 • #2
  Re: Sovjets invasjon

  Kort svar på spørsmålet, eller kanskje helst en viktig tilføyelse: Husk at Sovjetunionen ikke tapte Afghanistan-krigen isolert.

  I hele perioden hvor det stod sovjetiske styrker i Afghanistan sank Sovjetunionen inn i en stadig dypere økonomisk, politisk og i siste instans moralsk krise. Selv om de økonomiske og menneskelige kostnadene ved engasjementet i Afghanistan selvfølgelig bidro til krisen var det også en rekke andre faktorer, internt og eksternt som drev den fram. Da Sovjethæren trakk seg ut i 1989 skjedde det tross alt i ordnede former, det var ikke en flukt hals over hode som resultat av et militært nederlag på slagmarken. Samme år tillot Sovjetunionen at de kommunistiske klientregimene deres i Europa ble styrtet, og bare to år senere sluttet Sovjetunionen å eksistere.

  For den som først og fremst er interessert i de taktiske aspektene er "The Bear Went over the Mountain" (klikk for .pdf) bra lesning. I forordet argumenterer Lester W. Grau, oversetteren og redaktøren, for at Afghanistan var den utløsende faktoren for Sovjetunionens fall. Jeg mener han overdriver i et utslag av en ganske vanlig forskersyke - "mitt studieobjekt er viktigst i verden".
  "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
  - Dmitrij Boltenkov

  Kommentér

  Annonse i emne

  Collapse

  Fremhevede emner

  Collapse
   

  Sikkerhetsloven


  (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


  Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


  Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
   

  UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

  UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

  https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

  ...
   

  Tema: Forsvarets spesialstyrker  Forsvarets spesialstyrker styrkes gjennom en dedikert helikopterkapasitet i Luftforsvaret.

  https://forsvaret.no/aktuelt/loefter-spesialstyrkene

  Sent fra min SM-G960F via Tapatalk...
   

  Informasjon: Språk- og etterretningsutdanning

  Språk- og etterretningsutdanning

  Utdanningstype: Fagutdanning

  Sted: Oslo

  Varighet: 2,5 år

  Avdeling: Forsvarets etterretningsskole

  Søknadsfrist: 15. april 2019

  I 2019 gjennomføres opptak til et utdanningsløp bestående av russisk språk, etterretningsfag, og befalsutdanning. Utdanningen vil vare...
   

  NSM: Årlig risikovurdering


  Ole Gunnar Onsøien
  NTB scanpix

  – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


  Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

  – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
   

  Russiske radarsystemer og stasjoner

  Starter en informasjons- og nyhetstråd om russiske radarsystemer og radarstasjoner. Alt fra åpne kilder som Wikipedia, nyhetsartikler og analyser. Både som følge av økt opprusting ifm konflikten i Ukraina, NATOs rakettskjold som russerne syntes er en svært dårlig ide, og russernes påfølgende modernisering og utrulling av ulike EW (eary warning) systemer samt pga den generelt økte spenningen mellom...
   

  Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering  Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
  http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

  Rapporten dekker hovedpunktene:
  Kode:
    Globale utviklingstrekk
    Nordområdene / Arktis
    Russland
    Afghanistan
    Pakistan
    Kina
    Midtøsten og Nord-Afrika
    Iran
    Sudan
    Somalia
    Terrorisme
    Spredning av
  ...
   

  Generell panserprat

  Nord Korea har nå utviklet en ny stridsvogn


  P`okpoong MBT
  125 mm kanon
  7.62 coax
  14.5 mm AA

  Og nå til noe annet:
  USA holder på å oppgradere sine Abram M1A2 til M1A3.
  Første prototypen kommer i 2013.

  Her har vi en Abram M1A2 med TUSK
  ...

  Donasjoner

  Collapse
  Working...
  X