Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Verdien av spaden mot moderne artilleri

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Verdien av spaden mot moderne artilleri

  Lest nettopp en bok av Erwin Rommel fra første verdenskrig. I denne blir bruk av spaden pekt på som et like viktig verktøy som geværet for infanteriet. Å vere ordentlig gravd ned i forsvar gjorde en enorm forskjell i tapstall, man kunne blir nesten immun mot artilleri. Jeg antar det fortsatt er en enorm forskjell for den moderne infanteristen, men har utviklingen på ordonanssiden (artilleri og fly) kommet så langt at spaden ikke lengre er like effektiv?

 • #2
  Nei, dekning er alltid bra. Vanskeligere selvfølgelig med mer effektive våpen og "kirurgisk" retting. Spade kan brukes til å skape dekning, men man har jo også mye kjekke maskiner nå som Rommel ikke hadde.
  "Gjør Ret, Frygt Intet"

  Kommentér


  • #3
   Den gamle feltspaden hadde et mer brukervennlig design en den nye utenom når den ikke er i bruk. Den gamle hadde et rett skaft noe som gjorde den mer egnet til nærkamp, stekepanne og øks for å nevne noe. Med feltspaden kan en infanterist løse mange problem i felten, men i det moderne motoriserte infanteriet er ofte mer egnet verktøy tilgjengelig i kjøretøy derfor tror jeg det ikke er like mye fokus på bruk av feltspaden lengre. Ute i skogen tror jeg spaden aldri blir umoderne men i by områder blir den fort litt unødvendig
   Trenger bare litt flaks, så går det godt

   Kommentér


   • #4
    Man kan bare se tabellene for artilleri og BK for hvor mange tonn granater som trengs pr 100 kvm (tror det var det vi hadde) for ødeleggende, nedholdende og forstyrrende ild mot mannskaper i åpent lende, nedgravde uten overdekning og nedgravde med overdekning. Regner med at disse tabellene stadig brukes av OP- befal i BK-tropper og OP-offiserer i feltartilleribatterier. Jeg tror tallene kom fra 2. verdenskrig, men de forandrer seg jo ikke.
    At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

    Kommentér


    • #5
     I Afghanistan så ble det nå gravet stillinger stort sett hver gang man gikk i stilling for natten. Kan ikke akkurat påstå at den er gått av moten, selv om vi bruker spaden på kjt oftere enn feltspaden.
     Svolten og tyst, samband fyst

     Kommentér


     • #6
      Direkte treff i stilling vil jo ødelegge dagen din selv om du har gravd verdens beste stilling.
      Når det gjelder nære treff vil jeg vel tro at spaden fortsatt har en funksjon, da du ikke vil eksponeres for splinter og andre uhumskheter som eventuelt måtte følge av nedslaget.
      Så er feltspaden fremdeles viktig: ja. Artilleri er nok blitt mer effektivt enn det var i 1940, men det er jo fremdeles et våpen ment for områder. Jeg har hvertfall til gode å høre om "prikkskyting" med art. Fly er jo en annen sak..
      "Assumption is the mother of all fuck ups"

      Kommentér


      • #7
       Opprinnelig skrevet av hvorre Vis post
       Direkte treff i stilling vil jo ødelegge dagen din selv om du har gravd verdens beste stilling.
       Når det gjelder nære treff vil jeg vel tro at spaden fortsatt har en funksjon, da du ikke vil eksponeres for splinter og andre uhumskheter som eventuelt måtte følge av nedslaget.
       Så er feltspaden fremdeles viktig: ja. Artilleri er nok blitt mer effektivt enn det var i 1940, men det er jo fremdeles et våpen ment for områder. Jeg har hvertfall til gode å høre om "prikkskyting" med art. Fly er jo en annen sak..
       Fly var en av de tinga jeg tenkte kanskje forykte balansen. Grave en stilling vil jo alltid være mye bedre en uten, men jeg tror vel ikke at man er "ganske trygg" lengre selv med en dyp stilling.

       Kommentér


       • #8
        Nå er jo ikke fly artilleri, men et viktig poeng i et scenario der en står ovenfor en fiende med noenlunde moderne våpenteknologi er nok at skjul er mye viktigere enn dekning. Vet ikke fienden hvor du er så er det ikke så interessant hvor mye sprengkraft hans langtrekkende våpen har.
        "Gjør Ret, Frygt Intet"

        Kommentér


        • #9
         tl:dr,
         Stillingsgraving og feltspader er bra.

         Det litt lengre svaret,
         I en detonasjon er det tre mekanikker som fungerer som skadepåførere, både på mennesker og andre gjenstander;
         1. Overtrykket og varmen - altså sjokkbølgen - fra selve detonasjonen. Her snakker vi en veldig signifikant mengde bar med overtrykk utløst i løpet av et brøkdel av et sekund om man står nært nok, samt en temperatur på rundt 2-3000 grader celsius i selve flashen, eller ildkulen.
         2. Primærsplinter fra selve prosjektilet/bomben, samt sekundærsplinter fra treffstedet/detonasjonspunktet (metallsplinter- og tre og steinfragmenter, eller "rester av sprengt personell" òg for den saks skyld, som rives løs og kastes rundt f.eks.).
         3. Det å som person - eller et våpen, kjøretøy, what have you - bli kastet rundt og gjerne treffe et objekt som deretter skader en/denne.

         En detonasjon, herunder splinter fra denne, følger prinsippet om LOS - Line Of Sight. En detonasjonsbølge er nettopp det: En bølge, som stort sett oppfører seg som enhver annen bølge, fra en lydbølge som brer seg utover når man slår en hammer i bordet til en bølge i vannet - lik når man kaster en stein i vannet og ser hvordan vannet bølger seg utover, og gjerne blir brutt dersom denne bølgen treffer en kant eller noe sånt underveis.

         For dere som har vært igjennom sprengningstilvenning, så er de vanligste ladningsstørrelsene på slikt på hhv. 1, 3 og 5 kilo. En 81mm bombekastergranat har normalt en fylling - altså ladningsstørrelse - på rundt 800 gram med høyeksplosiver. En 120mm BK rundt 2,5 kilo og et 155mm artilleriprosjektil mellom 5-8 kilo med høyeksplosiver (resten av vekten, altså 30-noe kilo, i et 155mm HE-prosjektil er bøssing, som må være slik for å tåle påkjenningen av å bli skutt ut fra røret, samt for å skape splinter på "mottaksstedet"). 105mm artilleri ligger vel også på rundt 2-3 kilo med fylling.
         På sprengningstilvenning ligger man som kjent nokså nært ladningen, gjerne ikke noe mer enn 3-5 meter unna, men med ladningene plassert på en forhøyning av løs sand, og ikke noe mer enn at deltagerne er i liggende dekning.

         Dette går bra fordi man er utenfor LOS for både sjokkbølgen (det aller meste av denne ihvertfall) og de sand-"splintene" som kommer farende med flat bane. Sandkorn er forøvrig så lett at de sandkorn som kommer farende fort ved en detonasjon mister fart og dermed også anslagsenergi - altså er det veldig begrenset med skadevirkning fra sand på større avstand. Bak dekningen føler man riktignok et ubehag ved detonasjonen, og får gjerne litt sand over seg som kommer ovenfra, men ikke noe mer.
         Sett av de samme 5 kilo 5 meter rett foran deg mens du står, og utfallet blir en helt annen; Du vil treffes av sand i svært høy fart, og sjokkbølgen vil i beste fall gi deg en solid hjernerystelse og ødelagte trommehinner, i verste fall skade deg rett alvorlig eller drepe deg på stedet.

         I tillegg, naturen kan vel sies å alltid ønske å ta de "enkle løsningene" og gå minste motstands vei. Ikke for å bli altfor teknisk med eksplosivlæren her, men litt forenklet sagt, så ved en ladning av X størrelse - selvfølgelig utifra hvor/hvordan ladningen er initiert (fra) - ønsker denne detonasjonen å bre seg utover med like stor kraft i alle retninger samtidig (igjen, litt forenklet sagt).
         Plasserer man en ladning på bakken, eller rett under bakken, og setter denne av, så "sperrer" bakken i stor grad denne ladning sin mulighet for å virke nedover, og altså vil det meste av effekten av detonasjonen gå i "enklere" retninger, altså oppover der "veien er fri". Alt er relativt selvfølgelig; Jo større og kraftigere ladning, jo mer effekt får den også nedover - altså kratere osv. Og som en digresjon, det tryggeste stedet man kan være ved håndgranat kastet mot en dersom man ikke kan komme seg i sikker dekning, er liggende paddeflat og strak på bakken.

         Utifra alt dette, så kan dere gjerne begynne å se hvor jeg vil hen med innlegget her;
         Ved å grave seg ned, selv bare til en liggende stilling eller ved å sørge for annen frontal dekning mot detonasjonen (altså av artillerigranats størrelse), så har man allerede her dramatisk økt sjansene for å klare seg igjennom en detonasjon uten problemer. Graver man seg ned slik at man får en halvmeter eller så med overhøyde fra hodet til kanten, så øker man beskyttelsen ytterligere. Legger man til overdekning på stillingen, så får sjokkbølgen enda mindre tak i dem som befinner seg i stillingen - noe som er spesielt viktig dersom det er snakk om tyngre ordnance som flybomber osv, samt at man også får beskyttelse mot fragmenter som kommer ovenfra - f.eks. tyngre steiner osv dersom ladningen er stor nok til å skape slikt.

         Utledet ut av dette er også momentet at ved et "tradisjonelt" artilleriangrep uten PGM (Precision Guided Munitions) at "hva er sjansen for at prosjektilet skal treffe akkurat meg og min stilling? Ref denne gamle sannheten om at det tryggeste stedet å være som mottager av et artilleriangrep er i et eksisterende nedslagskrater. Igjen, man får selvsagt større kratere i myr enn på steingrunn...

         Tradisjonell "dum" ammunisjon vil alltid være mye billigere å produsere, bruke og vedlikeholde enn avansert styrt ammunisjon, og kommer i mitt hode ihvertfall til å være den mest brukte formen for krumbane, mot alt annet enn de mål der kost-nytte går i favør av å bruke PGM, i overskuelig framtid. Det er ingen grunn til å resignere og innta en "jeg er fucked uansett"-holdning til det å grave seg ned. Gjør det. Og bruk hjelm!
         Last edited by MMB; DTG 161616 Aug 14, .
         Elite Som En Trensoldat

         Kommentér


         • #10
          Sånn ser nedslag av artilleri ut på bakken. Dette er fra en finsk demo en eller annen gang. Man ser tydelig disse sekundærsplintene som nevnt. Så kan dere bedømme selv hvor langt ned dere ville ha gravd dere i dette tilfellet;
          Last edited by MMB; DTG 161427 Aug 14, .
          Elite Som En Trensoldat

          Kommentér


          • #11
           Opprinnelig skrevet av Sofakriger Vis post
           Nå er jo ikke fly artilleri, men et viktig poeng i et scenario der en står ovenfor en fiende med noenlunde moderne våpenteknologi er nok at skjul er mye viktigere enn dekning. Vet ikke fienden hvor du er så er det ikke så interessant hvor mye sprengkraft hans langtrekkende våpen har.
           Det gjelder jo egentlig alle stillinger, uansett hvem du skal initiere kontakt med, ref. SSDS. Det er jo en grunn til at de står i den rekkefølgen de gjør.
           "Assumption is the mother of all fuck ups"

           Kommentér


           • #12
            I en verden med IR-sensorer og stadig mer raffinerte radarer er gjerne ikke skjul skjul før det også er dekning.
            "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
            - Dmitrij Boltenkov

            Kommentér


            • #13
             Hadde vært nysgjerrig på å vite hvor mye teknologien som er i bruk har utviklet seg på dette området (Altså sensorer osv) siden Kosovo-krigen, hypen der var vel at den jugoslaviske hæren klarte å redusere sine tap mot NATO ved dyktig bruk av skjul og decoys. Lite artilleri i bruk i den krigen, så mulig dette er helt offtopic.

             Kommentér


             • #14
              Takker for gode svar. Godt å vite at noe såpass enkelt som å hrave seg ned fortsatt har stor effekt

              Kommentér


              • #15
               Opprinnelig skrevet av SatDan Vis post
               Takker for gode svar. Godt å vite at noe såpass enkelt som å hrave seg ned fortsatt har stor effekt
               Tja, det har nok ikke like god effekt hvis fi skyter artilleri med nærhetsbrannrør
               Dona Ferrea

               Kommentér


               • #16
                Med nærhetsbrannrør så blir det jo stortsett splinter og helvete? blir det ikke mer effektivt med anslag? Explode on impact?[emoji4]


                Sent from my iPhone using Tapatalk

                Kommentér


                • #17
                 Blir større spredning av splinter ved luftdetonasjon.

                 https://en.wikipedia.org/wiki/Shrapnel_shell

                 https://en.wikipedia.org/wiki/Shell_(projectile)
                 Odd objects attract fire. You are odd.

                 Kommentér


                 • #18
                  Verdien av spaden mot moderne artilleri

                  Med moderne artilleri og bomebekastere har man stort sett tre muligheter, anslag, nærhet (eventuelt tempering) og forsinkelse. Bruken er avhengig av målets beskaffenhet. Forsinkelse benyttes mot nedgravde stillinger med overdekning/dekningsrom, men har for 81 mm BK liten effekt (man må opp i minst 105 mm for å få særlig virkning mot feltbefestninger). Nærhetsbrannrør gir best virkning mot tropper som er nedgravd uten overdekning, men også mot nærhetsbrannrør er man mye bedre beskyttet hvis man er nedgravet (så dypt og trangt som mulig) enn hvis man er uten noen dekning.
                  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                  Kommentér

                  Fremhevede emner

                  Collapse
                   

                  Forsvarets jobbsøkerregister

                  Militær kompetanse tar lang tid å skape og koster forsvaret masse. I løpet av de siste 4 årene så har det vært gjort test på et jobbsøkeregister. Disse testene har vært vellykket og rulles nå ut i større skala. Ønsker du deg tilbake i Forsvaret igjen så er det bare å registrere seg.                  https://forsvaret.no/jobb-i-forsvaret/jobbregister...
                   

                  Luftforsvarets organisering

                  Har tilbrakt noe tid på Wikipedia og prøvd å skrive om bl.a Luftforsvarets organisering.

                  Sjekk gjerne ut her, og kom med med tilbakemeldinger om det er noe som bør endres:
                  https://no.wikipedia.org/wiki/Luftfo...derlagte_baser

                  For øyeblikket jobber jeg med 132. Luftving (lenke), og da spesielt Baseforsvarsskvadronen. Og nå lurer på hvor Nasjonal Innsatsstyrke (lenke)...
                   

                  Sikkerhetsloven


                  (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                  Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                  Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                   

                  UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                  UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                  https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                  ...
                   

                  Fokus: Etterretningstjenesten


                  Etterretningstjenesten


                  Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

                  Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
                   

                  100 ÅR ETTER

                  100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
                   

                  Et nytt forsvarskonsept?

                  I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
                   

                  Beskikkelser på Milforum

                  Det er flere brukere som de siste dagene har fått sine velfortjente befalsgrader på milforum for god innsats. Siden ordningen nettopp er innført, er det litt for mange som har blitt sersjant (OR-5) eller sersjant klasse 1 (OR-5+) til at vi kan gi en individuell vurdering av hver enkelt, men samtlige er gode og solide bidragsytere over tid. Dette gjelder også mange av de som nå har grader mellom menig...
                   

                  NSM: Årlig risikovurdering


                  Ole Gunnar Onsøien
                  NTB scanpix

                  – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                  Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                  – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
                   

                  Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering                  Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
                  http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

                  Rapporten dekker hovedpunktene:
                  Kode:
                    Globale utviklingstrekk
                    Nordområdene / Arktis
                    Russland
                    Afghanistan
                    Pakistan
                    Kina
                    Midtøsten og Nord-Afrika
                    Iran
                    Sudan
                    Somalia
                    Terrorisme
                    Spredning av
                  ...
                   

                  Jente i kongens klær? Dette er tråden!

                  Oppfordring mottatt og iverksatt. Som jente i førstegangstjenesten er det ofte en del spørsmål som dukker opp før oppmøtedagen og under året i grønt, og en del av disse kan ikke alltid mannfolka/guttungene svare på- nettopp fordi de ikke kan sette seg inn i situasjonen. I denne tråden kan man stille spørsmålene, komme med tips og råd, eller bare dele erfaringer man har gjort seg underveis. Jeg har...
                   

                  Tema: Luftforsvaret

                  Snublet over denne siden med masse bilder av Luftforsvarets maskiner, helt fra perioden med dobbeltdekkere og til dagens F16. Anbefaler alle med flyinteresse å sjekke det ut! http://airforcephotos.luftkrigsskole...3/Default.aspx
                   

                  Forsvarets veterantjeneste (FVT)

                  Forsvarsnett: Forsvaret vil ha veteransenter Katrine Gramshaug, SDV, 2007-06-06


                  – Forsvaret trenger et rekreasjonssenter for veteraner. Det er viktig at vi nå får på plass et fast sted hvor vi kan tilby tjenester til veteraner, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

                  Av Katrine Gramshaug, Personell-, økonomi- og styringsstaben

                  http://www.mil.no/veteraner/start/aktue...

                  Donasjoner

                  Collapse
                  Working...
                  X