Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

VÅPENSALG verden rundt

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • VÅPENSALG verden rundt

  Jeg tenkte å få stablet en tråd på beina som skal belyse og omhandle salg av våpensystemer mellom nasjoner og eventuelle andre aktører verden rundt. Spesielt relevante salg og kjøp som har med Norge å gjøre, (f.eks jagerfly) diskuteres som kjent i egne tråder.

  Våpenindustrien livnærer seg på krig og konflikt på alle nivåer, og er i så måte en av de mest u-pop'e bransjene i verden, sett gjennom manges øyne.

  Salg av våpenteknologi sier også noe om den enkelte nasjons politiske knyttede bånd, både ut fra hvilke nasjoner som handler med hvem, samt andre nasjoners reaksjoner utenfra. Det er for eksempel ingen hemmelighet at USA ikke er mest fornøyd med at Russland forsyner land som Iran og Venezuela med avanserte jagerfly og luftvernsystemer blant annet.

  I denne tråden kan også rykter om nært forestående våpensalg diskuteres.


  Da trår jeg i gang med første sak:

  RUSSLAND SELGER S-300 TIL IRAN


  Samtidig som man kan lese nyhetene om at russisk våpensalg når nye høyder, og ikke ligger langt bak USA, kan RIA Novosti berette om at Iran meget nylig har signert avtale om kjøp av langtrekkende russiske S-300 luftvernsystemer. Sannsynligvis dreier det seg enten om SA-10 "Grumble" eller SA-20 "Gargoyle", selv om artiklene under ikke sier noe om detaljene rundt versjoner i salget.

  Kort sagt er dette et system med lang rekkevidde, kort deployeringstid, høy mobilitet og etter sigende betydelig kapasitet både mot fly og kryssermissiler.

  En grovkalibret russisk julegave til Iran.

  Dette vil neppe gjøre amerikanerne særlig happy, ettersom at de klart og tydelig har gått ut og anmodet Russland om å stoppe våpenleveransene til Iran. Forholdet mellom USA og Russland settes igjen på prøve.

  Det er heller ikke fryktelig lenge siden Russland solgte det avanserte lavtforsvarsluftvernsystemet TOR M-1 til Iran i et antall av 29 stykker.

  Les mer om S-300 salget her: Russia to sell advanced air defense systems to Iran - 2 / Sputnik International

  Kommentar fra den russiske vise-utenriksminister her: Foreign ministry says Russia helping Iran build up air defense / Sputnik International

  "I know we are assisting in work to reinforce Iran's air defense systems"
  S-300

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KTvn2hd1JtY&feature=related[/youtube]
  S-300

 • #2
  Defense-update.com: According to the Russian sources, the Iranians will receive five fire units of the the S-300 PMU-1 version, comprising 20 quad or twin launchers, supporting radars and command, control and communications systems.

  http://www.defense-update.com/newsca...71207_s300.htm
  http://www.fas.org/nuke/guide/russia...f/s-300pmu.htm


  PMU-1 versjonen har lengre rekkevidde, evne til å ta ut kryssermissiler samt bedre kapasiteter mot raskt flyvende luftfarkoster enn originalversjonen.

  Kommentér


  • #3
   Ser ut som at Russerne selger så "øya blør" til Iran.

   RIA Novosti skriver dette i en artikkel.

   TEHRAN, November 28 (RIA Novosti) - Iran's Navy commissioned Wednesday a domestically designed and produced light submarine featuring extended stealth capability and strong firepower, state television reported.

   The submarine, dubbed Ghadir, is reportedly fitted with noise-reduction features and is capable of firing missiles and torpedoes simultaneously.

   "This submarine is equipped with advanced weapons and electronics systems. It has been developed in the last decade by [Iranian] scientists and engineers," a TV program quoted Navy commander, Admiral Habib Sayyari, as saying.
   Iran har vist selv "bygget" denne u-båten, med en solid hjelp ifra gode gamle Ivan.

   http://en.rian.ru/world/20071128/89970209.html
   ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

   Kommentér


   • #4
    Re: VÅPENSALG verden rundt

    Opprinnelig skrevet av Guderian
    Sannsynligvis dreier det seg enten om SA-10 "Grumble" eller SA-20 "Gargoyle"
    PMU-1 som Iran har kjøpt er SA-20A. PMU-1 beskriver et komplett system som kan benytte flere typer missiler, med forskjellige egenskaper.
    meh

    Kommentér


    • #5
     Russland benekter at det forhandles om salg av S-300 til Iran, men samarbeidet med Iran i "den militærtekniske sfære" fortsetter.

     http://en.rian.ru/russia/20071228/94513968.html

     Kommentér


     • #6
      India kjøper 347 T-90 stridsvognerfra Russland. Inderne har også iverksatt produksjon av 1000 stk T-90 på russisk lisens.

      I følge Times of India, er det totale antallet indiske MBT's på 3800 vogner, fordelt ut på 21 regimenter T-90 og 40 regimenter oppgraderte T-72 innen 2020.

      Kommentér


      • #7
       Hellas har iløpet av desember bestemt seg for å kjøpe 415 BMP-3 vogner fra Russland. Dette er dog ikke førstegangen landet kjøper russisk materiell. Nesten alt av landets luftvern ( bla Tor M-1 og S-300PMU-1) og anti-tank missiler ( AT-14 Kornet ) er kjøpt der.
       Også den greske marinen har kjøpt russisk og opererer som eneste vestlige land 4 stk Pomornik-klasse amfibiekrigsfartøyer (verdens største luftputebåt, ca 500 tonn).
       http://www.upi.com/International_Sec...ian_bmps/4078/

       Hellas er, så vidt meg bekjent, det første av de gamle NATO landene som kjøper russisk materiell. Hvordan Washington ser på dette, er nok en annen historie, men det virker som om grekerne er fornøyd med anskaffelsene. Det russiske materiellet er billigere enn det vestlige. Noe som muliggjør innkjøp av større antall.
       Hellas bruker 3% av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvaret.

       Kommentér


       • #8
        Interessant info!

        Kommentér


        • #9
         Opprinnelig skrevet av Zampolit
         Hellas er, så vidt meg bekjent, det første av de gamle NATO landene som kjøper russisk materiell.
         Tyrkerne rullet rundt i BTR-80 i -99 i hvert fall.
         "En undervannsbåt er ikke en sykkel -"
         - Dmitrij Boltenkov

         Kommentér


         • #10
          Dette var nytt for meg, men ifølge globalsecurity.org begynnte Tyrkia å kjøpe fra Russland allerede i 1992.
          De har til nå kjøpt bla BTR-80, SA-18 Grouse, lett rakettartilleri, AT-5 Spandrel, RPG-7 samt diverse håndvåpen til Gendarmeriet.

          Kommentér


          • #11
           Tyrkerne har vel ikke vært spesielt bundet verken til den ene eller den andre når det kommer til våpenkjøp. Selv som NATO-land.

           Det må egentlig være jævli fint å ha det som Finland. De kjøper både østlig og vestlig materiell uten å bry seg et dugg om politikk, har jeg inntrykk av. De kjøper det de har behov for og hva som funker best for de.

           Espen Barth Eide sa nylig at i Norge kjøpte man ikke lengre materiell ut fra hvilken nasjon som hadde produsert det. Da er det jo underlig at man ikke har vurdert Sukhoi's siste versjoner av Flanker som konkurrent til JSF, Typhoon og Gripen. Det hadde gjort seg med verdens vakreste jagerfly over norske fjell. Norske Flankere som avskjærer Bear, Backfire og den hvite svane Vakkert!

           Kommentér


           • #12
            Defencetalk melder om at Russland i 2006 inngikk salgsavtale med Algerie om 28 SU-30 Flanker-C og 34 Mig-29 Fulcrum. De to første Flankerne ble levert i går.

            Kommentér


            • #13
             Opprinnelig skrevet av Guderian
             Espen Barth Eide sa nylig at i Norge kjøpte man ikke lengre materiell ut fra hvilken nasjon som hadde produsert det. Da er det jo underlig at man ikke har vurdert Sukhoi's siste versjoner av Flanker som konkurrent til JSF, Typhoon og Gripen. Det hadde gjort seg med verdens vakreste jagerfly over norske fjell. Norske Flankere som avskjærer Bear, Backfire og den hvite svane Vakkert!
             Det er mulig at tanken har streifet noen der oppe. Husker et innslag på nyhetene for noen år siden der en herre fra Luftforsvaret fløy en baksetetur i en russisk Su-30.

             Men hvor realistisk er det? NATO, samarbeid Norge-Russland som kreves for utdanning, utveksling av informasjon osv. Har NATO-land som ikke bruker russiskbyd materiell fra før av i det hele tatt gjort store investeringer i russisk?

             Kommentér


             • #14
              Strategypage: Pakistan kjøper ytterligere 18 F-16C fra USA.

              Kommentér


              • #15
               Noen tall på fortjenesten i russisk våpeneksport de siste år.

               2003: 4,3 milliarder dollar
               2004: 5,6 milliarder dollar
               2005: 6 milliarder dollar
               2006: 7 milliarder dollar
               2007: 8 milliarder dollar.               USA og Russland står for over 70 prosent av all våpeneksport i verden per i dag. For kun få år siden eksporterte amerikanerne for tre ganger mer enn Russland. Men med sterkt økende behov i den østlige delen av verden (spesielt India og Kina), i kombinasjon med økte oljepriser og god kvalitet på nytt russisk materiell ispedd sterkere russisk fokus på service og garantier rundt avtalene, har russerne tatt kraftig innpå USA.

               Kilde: Strategypage.

               Kommentér


               • #16
                Federation of American Scientists har et "Arms sales Monitoring Project" hvor man bla kan søke gjennom de salg som har blitt fremlagt for Kongressen tom 2006.

                Visste du f. eks at Pakistan den 30.5.06 kjøpte 50 Harpoons til ubåtene sine, 50 til overflatefartøyene og 30 til flyvåpenet?

                Mye interessant å søke opp i denne databasen.

                Kommentér


                • #17
                 Har du noen tall på hvor stor den Russiske fortjenesten på våpeneksport var før, 90 og 80 tallet?

                 Kommentér


                 • #18
                  En studie om emnet som jeg sitter på, skrevet av en Paul Rivlin, opplyser om disse tallene:


                  1992: 3,340 milliarder dollar
                  1993: 4,321 mrd
                  1994: 1,870 mrd
                  1995: 4,401 mrd
                  1996: 5,007 mrd
                  1997: 4,101 mrd
                  1998: 2,759 mrd
                  1999: 5,247 mrd
                  2000: 5,631 mrd
                  2001: 7,765 mrd


                  Fra 1999 og frem til i dag har det vært kontinuerlig stigning. Og det ser altså ut til å fortsette.

                  Kommentér


                  • #19
                   For 80-tallet har jeg ikke funnet noen komplette statistikker, men i den samme studien av Rivlin fremgår det at 1987 var kulminasjonspunktet for sovjetisk våpeneksport. 21,9 milliarder dollar (om det er med dagens eller datidens kurs vet jeg ikke) eksporterte de for da. MEN det må samtidig understrekes at Ivans våpeneksport var sterkt påvirket av utenrikspolitikken også. Dette medførte at staten subsidierte mange lands kjøp av sovjetiske våpen ut fra sikkerhetspolitiske interesser. Dermed er ikke 21,9 milliarder reell inntekt.

                   1989 var forresten høydaren for eksport til ikke-sosialistiske nasjoner med 11,9 milliarder dollar i følge samme studie.

                   Kommentér


                   • #20
                    Jeg tror det er svært vanskelig å få tallfestet våpeneksporten under Sovjettiden. Venneligsinnede land fikk massiv våpenhjelp, og utstyr ble solgt til sterkt subsidierte priser.

                    countrystudies.us oppgir at Vietnam alene i årene 1981 - 85 fikk militær støtte på 1,5 mrd USD per år. Den totale støtten til Warzawapaktlandene, Cuba og diverse regimer i Afrika må ha vært enorm.

                    Kommentér


                    • #21
                     Noe om norsk våpeneksport de siste årene:
                     http://www.norwatch.no/index.php?artikkelid=1606&back=1
                     http://www.ssb.no/magasinet/norge_verde ... 12-01.html
                     "Initial success or total failure"

                     Kommentér


                     • #22
                      Kuwait kjøper TOW. De Forente Arabiske Emirater kjøper AMRAAM, MK-84 og diverse styringssystemer til våpen levert fra F-16.

                      USA tjener gode penger på sine allierte i Midt-Østen som søker å forbedre sine våpensystemer i en krig som kanskje kommer før de aner.

                      http://www.defense-update.com/newsca...040108_tow.htm

                      Kommentér


                      • #23
                       Russernes planer for kjøp og innfasing av Mi-28N Night Havoc, et svært kapabelt kamphelikopter:

                       http://en.rian.ru/russia/20080122/97530653.html


                       Kommersant har tidligere meldt at det totale antallet Mi-28N skal opp i 300 ila 2015. Da vil den gode gamle traveren Mi-24/35 Hind være ferdig i det russiske forsvaret. Night Havoc er også aktuelt for land som Kina, Algerie og Venezuela.

                       Og som en liten funny-fact: Eksportprisen på èn Mi-28NE (Eksportversjonen) vil ligge på cirka 12-15 millioner dollar, altså en tredel av prisen på amerikanske Apache-helikoptere.


                       Mi-28N Night Havoc

                       Kommentér


                       • #24
                        Ny, interessant vending i saken rundt Irans kjøp av S-300!

                        Jane's melder om at Iran og Hviterussland er i ferd med å avslutte forhandlingene rundt kjøp av to enheter S-300 PT (SA-10A "Grumble")


                        SA-10A ble operativt så tidlig som i 1978


                        Undres på hva Iranerne tenker. Hvorfor er de så ivrige på å anskaffe seg dette, som tross alt er noe ganske annet enn dèt det spekuleres i at de skal kjøpe av russerne. Er det kun raketteknologien de er ute etter denne gangen mon tro.

                        Kommentér


                        • #25
                         Overraskende indisk flykjøp:                         http://www.defencetalk.com/news/publ...s100015003.php

                         I seg selv er ikke kjøpet av de aller største. Beløpet fortoner seg "bare" til i overkant av 1 milliard dollar. Men det oppsiktsvekkende aspektet ligger i at inderne for et betydelig innkjøp av militærteknologi, i dette tilfellet vender seg til USA fremfor Russland. Denne handelen er de facto den største inderne noensinne har gjort av amerikanerne.

                         Dette vil nok være et prestisjetap for Antonov og Ilyushin, og et signal om at de kanskje må legge ekstra ressurser i å utvikle en robust og konkurransedyktig flytype med de samme (eller bedre) egenskaper som C-130J mht blant annet spesialoperasjoner. IL-76 Candid er mye mer et tradisjonelt transportfly, og mangler bl.a C-130's egenskaper til å lande og ta av på korte, dårlige flystriper.

                         Kommentér


                         • #26
                          Og som en oppfølger:

                          Amerikansk-indisk toppmøte om våpenhandel


                          India representerer en av de største kundene for våpenhandel med Russland. Dermed vil øyensynlig dette bli møtt med bekymring fra russisk hold, og øke presset for å gjøre russisk militærteknologi konkurransedyktig med amerikansk.

                          Det kan se ut som at India nå har kapital nok til å etterhvert kunne kjøpe inn amerikansk høyteknologi fremfor billigere, og noe mindre sofistikert russisk.

                          Kommentér


                          • #27
                           Yesterday's news, okay but here it goes: USA skaffe bytte ut "Marine 1(?)" med et europeiske helikopter! US101 er egentlig en "modda" EH101 bygget i USA! USA har vel rykte på seg (i Europa) for å være ekstremt proteksjonistiske.

                           Angående Indias kjøp av C-130J; hvilke alternativer finnes hos Ivan? Candid har vel ganske gode gresslandingsmuligheter sammenlignet med tilsvarende am. fly, men er kanskje for stor for spes. gutta? Finnes det en "hot" versjon av Cub? Hva med Coaler, eller er denne utdatert? Finnes det andre leverandører, hva med A400M (eller er denne på "kanskje du får det i 2015"-stadiet?) "Stall velocity" for de forskjellige flyene? Hmmm... Uansett ser ut til at India skifter ham.

                           OT(2?): Hormone (hvis fortsatt i bruk) er det styggeste helikopteret i verden fulgt av Helix! Hokum derimot ser nydelig ut.
                           DYT-DYYYYYT-DYT

                           Kommentér


                           • #28
                            Opprinnelig skrevet av Vannglass

                            Angående Indias kjøp av C-130J; hvilke alternativer finnes hos Ivan? Candid har vel ganske gode gresslandingsmuligheter sammenlignet med tilsvarende am. fly, men er kanskje for stor for spes. gutta? Finnes det en "hot" versjon av Cub? Hva med Coaler, eller er denne utdatert? Finnes det andre leverandører, hva med A400M (eller er denne på "kanskje du får det i 2015"-stadiet?) "Stall velocity" for de forskjellige flyene? Hmmm... Uansett ser ut til at India skifter ham.

                            IL-76 er de facto klassifisert som et middelstungt-til-tungt transportfly, og er egentlig mer sammenlignbar med C-141 Globemaster enn Hercules. Candid er bygd for lengre rekkevidde og for å frakte tyngre materiell (Eks. artilleriskyts, BMP, BMD) og flere gubbs (128 fallskjermsoldater på MD-90 versjonen). Flyet er konstruert for å kunne lande på mindre vedlikeholdte rullebaner, sågar uasfalterte. Men problemet er at den er avhengig av en ganske betydelig lengde på banen.
                            Det er såvidt meg bekjent heller ikke konstruert noen SOF-tilpassede versjoner av IL-76. Derimot er det laget tankeversjon (IL-78 Midas), K2-versjon (IL-76 VKP) og Airborne Early Warning-versjon (A-50 Mainstay), samt selvsagt gjort en rekke forbedringer og modifikasjoner på cargoversjonene.

                            An-12 Cub ble det stoppet produksjon på allerede på begynnelsen av 70-tallet. Det er produsert en rekke varianter av den, men jeg kjenner ikke til noen dedikert SOF-versjon.

                            Jeg tror vesten, og spesielt USA, har en litt annen holdning enn russerne til å designe luftfarkoster tilpasset spesialstyrker. Men det er bare en påstand uten noen som helst form for empirisk hold i seg.

                            Kommentér


                            • #29
                             Opprinnelig skrevet av Guderian
                             Derimot er det laget tankeversjon (IL-78 Midas), K2-versjon (IL-76 VKP) og Airborne Early Warning-versjon (A-50 Mainstay), samt selvsagt gjort en rekke forbedringer og modifikasjoner på cargoversjonene.
                             Siden jeg har tjenestegjort ved GSV vet jeg naturligvis hva en Midas og en Mainstay er for noe. Må dessverre innrømme at jeg ikke umiddelbart vet hva en IL-76 VKP heter på "NATO-språk".

                             Måtte lese litt på fritiden (spark rettet mot Arctic1s bak ) for å bli god i kjenning, dessuten lærte jeg på fritiden er par triks anngånde minefeller (tenker ikke på håndgranat i ølglass ala Soldaten i felt) . Forrøvrig så er øl godt .
                             DYT-DYYYYYT-DYT

                             Kommentér


                             • #30
                              Opprinnelig skrevet av Vannglass
                              Siden jeg har tjenestegjort ved GSV vet jeg naturligvis hva en Midas og en Mainstay er for noe.
                              Det er jo dessverre ikke alle på forumet som er luftvernartillerister eller har vært så heldige og tjenestegjort på GSV, så jeg forsøker å skrive ut fra det utgangspunktet.

                              Kommentér

                              Fremhevede emner

                              Collapse
                               

                              Forsvarets jobbsøkerregister

                              Militær kompetanse tar lang tid å skape og koster forsvaret masse. I løpet av de siste 4 årene så har det vært gjort test på et jobbsøkeregister. Disse testene har vært vellykket og rulles nå ut i større skala. Ønsker du deg tilbake i Forsvaret igjen så er det bare å registrere seg.                              https://forsvaret.no/jobb-i-forsvaret/jobbregister...
                               

                              Luftforsvarets organisering

                              Har tilbrakt noe tid på Wikipedia og prøvd å skrive om bl.a Luftforsvarets organisering.

                              Sjekk gjerne ut her, og kom med med tilbakemeldinger om det er noe som bør endres:
                              https://no.wikipedia.org/wiki/Luftfo...derlagte_baser

                              For øyeblikket jobber jeg med 132. Luftving (lenke), og da spesielt Baseforsvarsskvadronen. Og nå lurer på hvor Nasjonal Innsatsstyrke (lenke)...
                               

                              Sikkerhetsloven


                              (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                              Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                              Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                               

                              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                              UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                              https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                              ...
                               

                              Fokus: Etterretningstjenesten


                              Etterretningstjenesten


                              Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

                              Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
                               

                              100 ÅR ETTER

                              100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
                               

                              Et nytt forsvarskonsept?

                              I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
                               

                              Beskikkelser på Milforum

                              Det er flere brukere som de siste dagene har fått sine velfortjente befalsgrader på milforum for god innsats. Siden ordningen nettopp er innført, er det litt for mange som har blitt sersjant (OR-5) eller sersjant klasse 1 (OR-5+) til at vi kan gi en individuell vurdering av hver enkelt, men samtlige er gode og solide bidragsytere over tid. Dette gjelder også mange av de som nå har grader mellom menig...
                               

                              NSM: Årlig risikovurdering


                              Ole Gunnar Onsøien
                              NTB scanpix

                              – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                              Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                              – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
                               

                              Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering                              Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
                              http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

                              Rapporten dekker hovedpunktene:
                              Kode:
                                Globale utviklingstrekk
                                Nordområdene / Arktis
                                Russland
                                Afghanistan
                                Pakistan
                                Kina
                                Midtøsten og Nord-Afrika
                                Iran
                                Sudan
                                Somalia
                                Terrorisme
                                Spredning av
                              ...
                               

                              Jente i kongens klær? Dette er tråden!

                              Oppfordring mottatt og iverksatt. Som jente i førstegangstjenesten er det ofte en del spørsmål som dukker opp før oppmøtedagen og under året i grønt, og en del av disse kan ikke alltid mannfolka/guttungene svare på- nettopp fordi de ikke kan sette seg inn i situasjonen. I denne tråden kan man stille spørsmålene, komme med tips og råd, eller bare dele erfaringer man har gjort seg underveis. Jeg har...
                               

                              Tema: Luftforsvaret

                              Snublet over denne siden med masse bilder av Luftforsvarets maskiner, helt fra perioden med dobbeltdekkere og til dagens F16. Anbefaler alle med flyinteresse å sjekke det ut! http://airforcephotos.luftkrigsskole...3/Default.aspx
                               

                              Forsvarets veterantjeneste (FVT)

                              Forsvarsnett: Forsvaret vil ha veteransenter Katrine Gramshaug, SDV, 2007-06-06


                              – Forsvaret trenger et rekreasjonssenter for veteraner. Det er viktig at vi nå får på plass et fast sted hvor vi kan tilby tjenester til veteraner, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

                              Av Katrine Gramshaug, Personell-, økonomi- og styringsstaben

                              http://www.mil.no/veteraner/start/aktue...

                              Donasjoner

                              Collapse
                              Working...
                              X