Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

FFI skal bygge flystimulator til F35 ser til ungdomsklubb i Førde for råd.

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • FFI skal bygge flystimulator til F35 ser til ungdomsklubb i Førde for råd.

  Skulle tru at denne overskrifta er rein fantasi, men det er den ikkje. Reodorklubben i Førde bygger ein flysimulator og dette har FFI funne ut ved å sjå på FB sida deira. Så no vil FFI hjelpe Reodorklubben samtidig vil dei studere flysimulatoren for å sjå om det er gjort nokre smarte løysingar som FFI kan bruke når dei skal bygge ein flysimulator for F35.

  https://www.firda.no/nyheiter/forde/.../s/5-15-797200

  Forsvarets forskningsinstitutt kom over Facebook-sida til Reodorklubben og såg at ungdommar bygger flysimulator. No vil dei tilby utstyr og kompetanse, og ta turen til Førde.  – Det er heilt fantastisk!, seier Victor Urnes (17).

  Han står i spissen på eit prosjekt som går langt, langt utover pensumet han lærer som førsteklassing på elektro. Saman med 10–12 andre lokale ungdommar, bygger han ein flysimulator i eit ekte flyskrog i næringsbygget til Hellenes.

  Det ambisiøse prosjektet femnar om alt frå elektronikk og automasjon til trearbeid. Ifølge sjef Frode Steen på Reodorklubben er dei innom elektronikk på bachelor-nivå.

  Ungdommane begynte å jobbe med flysimulatoren i haustferien i fjor, og reknar seg no som 40 prosent ferdige.

  – Ingen av oss har gjort dette før, så det har blitt mykje prøving og feiling, mykje googling og YouTube for å sjå kva andre har gjort. Vi finn det meste på nettet, seier Urnes.

  Forskarane vil komme til Førde
  Det har ikkje skjedd umerka. No har Forsvarets forskingsinstitutt (FFI) fått teften av prosjektet, og er svært interesserte i å hjelpe til.

  – Det dei held på med er midt i blinken for oss og noko vi ønsker å vere ein del av, seier Nicolai Grov Roald som er forskar i FFI.

  Han jobbar mellom anna med flysimulasjon og dei nye F35-jagarflya som skal kjøpast inn til Forsvaret.

  Roald seier nokon på instituttet kom over Facebook-sida til Reodorklubben, der dei såg flysimulator-prosjektet.

  No vil forskarane tilby maskinvare og kompetanse til ungdommane i Reodorklubben.

  – Det er for å støtte den teknologi- og entreprenørånda til å lage noko nytt. Samtidig er ein slik «Six degrees of freedom-flysimulator» noko vi på sikt har lyst å få oss for jagarfly. Vi vil sjå korleis dei har gjort det og løyst teknologiutfordringane. Viss dei kjem på smarte løysingar og lagar ein sti som vi kan få inspirasjon frå, er det vinn-vinn, seier forskaren.

  Med «Six degrees of freedom» refererer han til plattforma som flysimulatoren skal stå på, som skal bevege seg for å simulere ting som retninga flyet flyr i og turbulens.

  Han seier det er aktuelt å komme på besøk til Reodorklubben, og klubben kan få produsert utstyr hos FFI.

  Vegen er målet
  17-åringen Victor Urnes seier han måtte google kva FFI var for noko, då han fekk nyheita om at dei ville hjelpe til.

  – Med ein så stor aktør får vi jo merksemd vi aldri ville fått elles, og midlar og kunnskap til å gjennomføre dette. Det vil løfte heile prosjektet vanvitig, seier han.

  Det morosame oppi det heile er at Urnes ikkje er spesielt interessert i fly, heller ikkje dei tre andre som Firda møter. Men to i prosjektet har fly-dilla, seier dei.

  – Eg bryr meg mest om teknologibiten og det å lage ting. Det blir ikkje lenge til neste prosjekt når dette er ferdig, seier Urnes.

  Målet er å vere ferdig med flysimulatoren i oktober. Å ha eit slikt prosjekt på CV-en trur ungdommane vil bli lagt merke til.

  Camilla Hugøy skal ta fagbrev i automasjon og deretter ingeniørutdanning. Erik Tobias Sletteland vil begynne på brønnteknikk i Bergen og prøve å få seg jobb i Nordsjøen. Tor Helge Kveane jobbar på Sunnfjord bil.

  Victor Urnes har allereie blitt handplukka til eit opplegg.

  Han har fått lærlingkontrakt hos Hellenes, der planen er å sitte igjen med to fagbrev når læretida er over. Deretter er planen ingeniør.

  – Ein fot innanfor eit rått miljø
  Sjef Frode Steen meiner samarbeidet med FFI er ein milepæl for Reodorklubben.

  – Vi får ei inngangsdør til eit rått teknologisk miljø. Vi må ikkje gløyme at dei driv med andre ting enn flysimulatorforsking. Dei er 500 forskarar som jobbar med alt frå havtil samfunnsforsking. Å få lov til å ha ein halv fot innanfor det miljøet, trur eg kan vere ein trigger for ungdommane her, seier Steen.

  Han seier det gjekk opp eit lys for han i haust.

  – Skal vi trigge Reodor-ungdommane, må vi legge nivået så høgt at ein ikkje trur ein har sjanse til å gjere det.

 • #2
  Sv: FFI skal bygge flystimulator til F35 ser til ungdomsklubb i Førde for råd.

  Siste nytt. Reodorklubben i Førde sin flysimulator er snart ferdig, og 5 november skal det vere offisiell opning. Og til å opne har ein fått HKH Kronprins Haakon. Må sei eg er litt stol over kva ungdommen i denne bygdebyen får til.

  Kommentér

  Annonse i emne

  Collapse

  Fremhevede emner

  Collapse
   

  Minedykker

  Minedykkerkommandoen (MDK) er Norges største eksplosivrydderavdeling. Operatørene på MDK er spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre alle typer eksplosiver. Oppstart av neste minedykkerkurs blir sommeren 2020.

  Den generelle søknadsfristen for både vernepliktige og øvrig personell er 15. april 2020.  Les mer: https://forsvaret.no/minedykker...
   

  Forsvarets spesialstyrker rekrutterer

  Bli en del av spesialstyrkene

  Forsvarets spesialstyrker består av spesielt utvalgt personell som er i stand til å gjennomføre ukonvensjonelle og krevende operasjoner i alle slags omgivelser.Forsvarets spesialkommando og Marinejegerkommandoen har tidligere tilhørt henholdsvis Hæren og Sjøforsvaret og er nå samlet i én felles driftsenhet, ledet av Forsvarets Spesialstyrker Stab (FSST) i...
   

  Roller i Geværlaget

  Mulig jeg er dårlig på å lete, men jeg syns nå tross alt jeg har prøvd...

  Hvor finner man en oversikt over hvilke roller hver enkelt soldat i geværlaget har?
  Som; hvem bærer M72, Sankit, Samband, osv osv..
  Nyere materiell fra Hæren og til dels også HV er i stor grad basert på LMG/Minimi, og da blir jo alt bare rot for et lag med MG
   

  Sikkerhetsloven


  (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


  Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


  Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
   

  Varsler flere øvingsdøgn for soldater i Heimevernet

  Generalmajor Elisabeth Michelsen bruker sitt økte budsjett til å øke antall øvingsdøgn, både for mannskap og befal, dvs. seks øvingsdøgn for mannskap og ni for befal.

  Håper dette er starten på noe vedvarende.

  https://www.bt.no/innenriks/i/VbMPp3...-i-heimevernet
   

  UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

  UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

  https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

  ...
   

  Mentorordning i Heimevernet

  Hei,

  Jeg står i stilling som troppssjef i Heimevernet. Min militære bakgrunn har jeg fra Befalsskolen for Feltartilleriet med påfølgende tjeneste som kanonkommandør. 13 år etter at jeg leverte inn vinklene ble jeg kalt inn til Heimevernet, kledd opp og satt i stilling som NK tropp i et ungt og uerfarent Heimevernsområde. Året etter ble jeg troppssjef og startet på kursrekka, og siden...
   

  Troppssersjant

  Hei!

  Blitt tildelt troppssjersant, har fått info om dette.
  Jeg er også sersjant, tatt lagfører kurs og grunnkurs lederskap, men hvordan blir nå mtp implementering av det nye OR systemet, noen som vet dette? Forblir jeg sersjant?
   

  NSM: Årlig risikovurdering


  Ole Gunnar Onsøien
  NTB scanpix

  – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


  Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

  – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...

  Donasjoner

  Collapse
  Working...
  X