Følg Milforum på Facebook, Instagram og Twitter!

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

FFI skal bygge flystimulator til F35 ser til ungdomsklubb i Førde for råd.

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • FFI skal bygge flystimulator til F35 ser til ungdomsklubb i Førde for råd.

  Skulle tru at denne overskrifta er rein fantasi, men det er den ikkje. Reodorklubben i Førde bygger ein flysimulator og dette har FFI funne ut ved å sjå på FB sida deira. Så no vil FFI hjelpe Reodorklubben samtidig vil dei studere flysimulatoren for å sjå om det er gjort nokre smarte løysingar som FFI kan bruke når dei skal bygge ein flysimulator for F35.

  https://www.firda.no/nyheiter/forde/.../s/5-15-797200

  Forsvarets forskningsinstitutt kom over Facebook-sida til Reodorklubben og såg at ungdommar bygger flysimulator. No vil dei tilby utstyr og kompetanse, og ta turen til Førde.  – Det er heilt fantastisk!, seier Victor Urnes (17).

  Han står i spissen på eit prosjekt som går langt, langt utover pensumet han lærer som førsteklassing på elektro. Saman med 10–12 andre lokale ungdommar, bygger han ein flysimulator i eit ekte flyskrog i næringsbygget til Hellenes.

  Det ambisiøse prosjektet femnar om alt frå elektronikk og automasjon til trearbeid. Ifølge sjef Frode Steen på Reodorklubben er dei innom elektronikk på bachelor-nivå.

  Ungdommane begynte å jobbe med flysimulatoren i haustferien i fjor, og reknar seg no som 40 prosent ferdige.

  – Ingen av oss har gjort dette før, så det har blitt mykje prøving og feiling, mykje googling og YouTube for å sjå kva andre har gjort. Vi finn det meste på nettet, seier Urnes.

  Forskarane vil komme til Førde
  Det har ikkje skjedd umerka. No har Forsvarets forskingsinstitutt (FFI) fått teften av prosjektet, og er svært interesserte i å hjelpe til.

  – Det dei held på med er midt i blinken for oss og noko vi ønsker å vere ein del av, seier Nicolai Grov Roald som er forskar i FFI.

  Han jobbar mellom anna med flysimulasjon og dei nye F35-jagarflya som skal kjøpast inn til Forsvaret.

  Roald seier nokon på instituttet kom over Facebook-sida til Reodorklubben, der dei såg flysimulator-prosjektet.

  No vil forskarane tilby maskinvare og kompetanse til ungdommane i Reodorklubben.

  – Det er for å støtte den teknologi- og entreprenørånda til å lage noko nytt. Samtidig er ein slik «Six degrees of freedom-flysimulator» noko vi på sikt har lyst å få oss for jagarfly. Vi vil sjå korleis dei har gjort det og løyst teknologiutfordringane. Viss dei kjem på smarte løysingar og lagar ein sti som vi kan få inspirasjon frå, er det vinn-vinn, seier forskaren.

  Med «Six degrees of freedom» refererer han til plattforma som flysimulatoren skal stå på, som skal bevege seg for å simulere ting som retninga flyet flyr i og turbulens.

  Han seier det er aktuelt å komme på besøk til Reodorklubben, og klubben kan få produsert utstyr hos FFI.

  Vegen er målet
  17-åringen Victor Urnes seier han måtte google kva FFI var for noko, då han fekk nyheita om at dei ville hjelpe til.

  – Med ein så stor aktør får vi jo merksemd vi aldri ville fått elles, og midlar og kunnskap til å gjennomføre dette. Det vil løfte heile prosjektet vanvitig, seier han.

  Det morosame oppi det heile er at Urnes ikkje er spesielt interessert i fly, heller ikkje dei tre andre som Firda møter. Men to i prosjektet har fly-dilla, seier dei.

  – Eg bryr meg mest om teknologibiten og det å lage ting. Det blir ikkje lenge til neste prosjekt når dette er ferdig, seier Urnes.

  Målet er å vere ferdig med flysimulatoren i oktober. Å ha eit slikt prosjekt på CV-en trur ungdommane vil bli lagt merke til.

  Camilla Hugøy skal ta fagbrev i automasjon og deretter ingeniørutdanning. Erik Tobias Sletteland vil begynne på brønnteknikk i Bergen og prøve å få seg jobb i Nordsjøen. Tor Helge Kveane jobbar på Sunnfjord bil.

  Victor Urnes har allereie blitt handplukka til eit opplegg.

  Han har fått lærlingkontrakt hos Hellenes, der planen er å sitte igjen med to fagbrev når læretida er over. Deretter er planen ingeniør.

  – Ein fot innanfor eit rått miljø
  Sjef Frode Steen meiner samarbeidet med FFI er ein milepæl for Reodorklubben.

  – Vi får ei inngangsdør til eit rått teknologisk miljø. Vi må ikkje gløyme at dei driv med andre ting enn flysimulatorforsking. Dei er 500 forskarar som jobbar med alt frå havtil samfunnsforsking. Å få lov til å ha ein halv fot innanfor det miljøet, trur eg kan vere ein trigger for ungdommane her, seier Steen.

  Han seier det gjekk opp eit lys for han i haust.

  – Skal vi trigge Reodor-ungdommane, må vi legge nivået så høgt at ein ikkje trur ein har sjanse til å gjere det.

 • #2
  Sv: FFI skal bygge flystimulator til F35 ser til ungdomsklubb i Førde for råd.

  Siste nytt. Reodorklubben i Førde sin flysimulator er snart ferdig, og 5 november skal det vere offisiell opning. Og til å opne har ein fått HKH Kronprins Haakon. Må sei eg er litt stol over kva ungdommen i denne bygdebyen får til.

  Kommentér

  Fremhevede emner

  Collapse
   

  Forsvarets jobbsøkerregister

  Militær kompetanse tar lang tid å skape og koster forsvaret masse. I løpet av de siste 4 årene så har det vært gjort test på et jobbsøkeregister. Disse testene har vært vellykket og rulles nå ut i større skala. Ønsker du deg tilbake i Forsvaret igjen så er det bare å registrere seg.  https://forsvaret.no/jobb-i-forsvaret/jobbregister...
   

  Luftforsvarets organisering

  Har tilbrakt noe tid på Wikipedia og prøvd å skrive om bl.a Luftforsvarets organisering.

  Sjekk gjerne ut her, og kom med med tilbakemeldinger om det er noe som bør endres:
  https://no.wikipedia.org/wiki/Luftfo...derlagte_baser

  For øyeblikket jobber jeg med 132. Luftving (lenke), og da spesielt Baseforsvarsskvadronen. Og nå lurer på hvor Nasjonal Innsatsstyrke (lenke)...
   

  Sikkerhetsloven


  (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


  Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


  Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
   

  UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

  UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

  https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

  ...
   

  Fokus: Etterretningstjenesten


  Etterretningstjenesten


  Etterretningstjenesten er ​Norges militære og sivile utenlandsetterretningstjeneste. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​HVE M ER ETTERRETNINGSTJENESTEN, OG HVA GJØR VI?

  Selv om tjenesten er en integrert del av Forsvarets organisasjon og virksomhet, løser tjenesten oppdrag for hele myndighetsapparatet og arbeider...
   

  100 ÅR ETTER

  100 år etter Forrige århundre er fullt av dramatiske begivenheter som har formet verden helt opp til vår tid. Mange grenser i Europa er direkte resultat av de to verdenskrigene, og også i resten av verden hører vi fortsatt gjenklangen fra den svunne kolonitiden, med land som ble skapt av vinnerne fra den første krigen, og som ble selvstendig i tiden etter den andre. Denne tråden dekker gapet mel...
   

  Et nytt forsvarskonsept?

  I to artikler Sverre Diesen har hatt i Norsk Militært Tidsskrift avslutter den tidligere forsvarssjefen med å etterlyse et nytt, helhetlig forsvarskonsept for landet. Et komplett, detaljert konsept vil helt sikkert være gradert, men det forhindrer oss ikke i å føre en overordnet diskusjon her. I og med at jeg regner med at Diesen har tilgang til relevant gradert materiale, og han altså etterlyser...
   

  Beskikkelser på Milforum

  Det er flere brukere som de siste dagene har fått sine velfortjente befalsgrader på milforum for god innsats. Siden ordningen nettopp er innført, er det litt for mange som har blitt sersjant (OR-5) eller sersjant klasse 1 (OR-5+) til at vi kan gi en individuell vurdering av hver enkelt, men samtlige er gode og solide bidragsytere over tid. Dette gjelder også mange av de som nå har grader mellom menig...
   

  NSM: Årlig risikovurdering


  Ole Gunnar Onsøien
  NTB scanpix

  – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


  Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

  – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
   

  Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering  Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
  http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

  Rapporten dekker hovedpunktene:
  Kode:
    Globale utviklingstrekk
    Nordområdene / Arktis
    Russland
    Afghanistan
    Pakistan
    Kina
    Midtøsten og Nord-Afrika
    Iran
    Sudan
    Somalia
    Terrorisme
    Spredning av
  ...
   

  Jente i kongens klær? Dette er tråden!

  Oppfordring mottatt og iverksatt. Som jente i førstegangstjenesten er det ofte en del spørsmål som dukker opp før oppmøtedagen og under året i grønt, og en del av disse kan ikke alltid mannfolka/guttungene svare på- nettopp fordi de ikke kan sette seg inn i situasjonen. I denne tråden kan man stille spørsmålene, komme med tips og råd, eller bare dele erfaringer man har gjort seg underveis. Jeg har...
   

  Tema: Luftforsvaret

  Snublet over denne siden med masse bilder av Luftforsvarets maskiner, helt fra perioden med dobbeltdekkere og til dagens F16. Anbefaler alle med flyinteresse å sjekke det ut! http://airforcephotos.luftkrigsskole...3/Default.aspx
   

  Forsvarets veterantjeneste (FVT)

  Forsvarsnett: Forsvaret vil ha veteransenter Katrine Gramshaug, SDV, 2007-06-06


  – Forsvaret trenger et rekreasjonssenter for veteraner. Det er viktig at vi nå får på plass et fast sted hvor vi kan tilby tjenester til veteraner, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

  Av Katrine Gramshaug, Personell-, økonomi- og styringsstaben

  http://www.mil.no/veteraner/start/aktue...

  Donasjoner

  Collapse
  Working...
  X