Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

INF-avtalen

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • INF-avtalen

  I dag kunngjorde Russland at de trekker seg fra INF-avtalen (Intermediate-Range Nuclear Forces), etter at USA varslet det samme i går.
  Dette er potensielt svært alvorlig for oss.

  https://www.bbc.com/news/world-europe-47101429

  Bakgrunnen for at USA varslet at de ville trekke seg, er at Russland allerede har deployert missiler av typen 9M729, som er mellomdistansemissiler som også kan bære atomstridshoder.

  Store norske leksikon skriver om INF-avtalen (utdrag):

  Opprinnelig skrevet av SNL
  INF-avtalen er en nedrustningsavtale mellom USA og Sovjetunionen, som forpliktet landene til å fjerne en hel gruppe av landbaserte mellomdistanseraketter med atomvåpen, samt forbød partene å skaffe seg nye slike våpen. INF er en forkortelse for Intermediate-Range Nuclear Forces. Avtalen ble undertegnet 8. desember 1987 og trådte i kraft 1. juni 1988.

  Avtalen innebar at Sovjetunionen måtte tilintetgjøre 1846 raketter og USA 846. Reglene for kontroll med gjennomføringen var svært strenge. INF-avtalen ble i hovedsak oppfylt i 1991, da de siste rakettene ble fjernet. Sovjetunionens oppløsning samme år gjorde det imidlertid vanskelig å følge opp forbudet mot nyanskaffelser. Dette forbudet består likevel ennå, idet avtalen fortsatt er i kraft.
  Opprinnelig skrevet av SNL
  Inngåelsen av INF-avtalen ble oppfattet som et gjennombrudd i nedrustningsforhandlingene mellom øst og vest og virket positivt inn på forhandlingene om andre nedrustningsspørsmål. Den innebar spesielt en epokegjørende nyskapning for nedrustningsavtaler, en «nærgående» inspeksjonsordning, der partene hadde rett til inngående og gjentatte inspeksjoner på stedet – også på kort varsel – der missilene hadde vært produsert, lagret og utplassert. Inspeksjonsordningen dannet mønster for senere nedrustningsavtaler, spesielt CFE-avtalen som ble forhandlet fram kort tid etter.
  Opprinnelig skrevet av SNL
  I en egen erklæring om INF-avtalen fra NATOs utenriksministre 4. desember 2018 ble det vist til at Russland har utviklet og utplassert mellomdistanseraketter som er i strid med denne avtalen og som representerer en fare for «den euro-atlantiske sikkerhet». Samme dag gjorde utenriksminister Mike Pompeo det klart at USA vil suspendere sine forpliktelser etter INF-avtalen med mindre Russland innen 60 dager overholder avtalens bestemmelser.
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 • #2
  Sv: INF-avtalen

  Dette er som Rittmester: skriver potensielt svært alvorlig for oss (og forsåvidt resten av verden). Man trenger ikke mye fantasi for å se for seg at de som stiller på "dommedagsklokka" flytter den noen hakk mot midnatt nå. Atomtrusselen har egentlig alltid hengt over oss, men de siste 25-årene har den ikke vært så langt fremme. Nå går vi potensielt inn i en ny tid med atomtrussel igjen. Alt annet vi holder på med har så små konsekvenser kontra atomkrig at det nesten blir litt meningsløst å tenke på. Klimaendringene er uinteressant kontra konsekvensene av en atomkrig.
  TTTF - Trykk, Tal, Tenk, F***!

  Kommentér


  • #3
   Sv: INF-avtalen

   Opprinnelig skrevet av aquila Vis post
   Man trenger ikke mye fantasi for å se for seg at de som stiller på "dommedagsklokka" flytter den noen hakk mot midnatt nå.
   Tatt i betraktning at den allerede står (siden i fjor høst, tror jeg) på to minutter før midnatt, så håper jeg de ikke flytter den mer enn ett hakk/minutt...

   https://thebulletin.org/doomsday-clock/current-time/

   Kommentér


   • #4
    Sv: INF-avtalen

    Founded in 1945 by University of Chicago scientists who had helped develop the first atomic weapons in the Manhattan Project, the Bulletin of the Atomic Scientists created the Doomsday Clock two years later, using the imagery of apocalypse (midnight) and the contemporary idiom of nuclear explosion (countdown to zero) to convey threats to humanity and the planet. The decision to move (or to leave in place) the minute hand of the Doomsday Clock is made every year by the Bulletin’s Science and Security Board in consultation with its Board of Sponsors, which includes 15 Nobel laureates. The Clock has become a universally recognized indicator of the world’s vulnerability to catastrophe from nuclear weapons, climate change, and new technologies emerging in other domains.
    Dommedagsklokken har aldri vært nærmere "midnatt" en hva den er i dag. Fire ganger tidligere har den stått på 3 minutter, det har vært i 1953, 1984, 2015 og 2016. Så i 2017 ble den justert til 2 og et halvt minutt til midnatt, før den altså i 2018 ble justert ned til to minutter. Med det i mente så er følgende sang naturlig å spille. Two Minutes to Midnight, inspirert av den overhengende faren for atomkrig på tidlig åttitall:
    Det er faan meg på tide å BITRE... Bitre, bitre. bitre

    Kommentér


    • #5
     Sv: INF-avtalen

     Kommentér


     • #6
      Sv: INF-avtalen

      Når de tydeligvis kan operere med halve minutter, så er det altså hele fire "hakk" å gå på før det smeller...

      Kommentér


      • #7
       Sv: INF-avtalen

       At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

       Kommentér


       • #8
        Sv: INF-avtalen

        Forrige episode av "Russian roulette"-pod'en om dette var ganske bra.
        De er langt fra sine hjem
        men blikket opp og frem

        Kommentér


        • #9
         Sv: INF-avtalen

         Dommedagsklokka er en overtabloid måte å fremstille dette på.

         RS-26 er det egentlige problemet med russernes brudd på avtalen, selv om det ikke prates så mye om det.
         GLCM er det som er i mediene. men ballistiske missiler er langt mer problematisk.

         Russerne har brutt intensjonen med avtalen i flere år og, at USA trekker seg er forståelig. At de trekker seg på en måte som får Russerne til å fremstå som mindre skurker enn de er er fanken meg typisk den sittende administrasjonen.
         Selv når de har retten på sin side så klarer de å drite i buksa å falle på dritten til samme tid.
         Død ved Kølle!
         Bla bla... Hybrid warfare is easy

         Kommentér


         • #10
          Sv: INF-avtalen

          USA har inngått nye missilkontrakter verdt over ni milliarder kroner på tre måneder etter at landet kunngjorde at det trekker seg fra INF-avtalen, ifølge ICAN.

          – Utmeldingen fra INF-avtalen er startskuddet på en ny kald krig, sier Beatrice Fihn, som leder Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN).

          https://www.aldrimer.no/amerikansk-m...g-pa-missiler/


          Sent fra min SM-A520F via Tapatalk
          Odd objects attract fire. You are odd.

          Kommentér

          Annonse i emne

          Collapse

          Fremhevede emner

          Collapse
           

          Minedykker

          Minedykkerkommandoen (MDK) er Norges største eksplosivrydderavdeling. Operatørene på MDK er spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre alle typer eksplosiver. Oppstart av neste minedykkerkurs blir sommeren 2020.

          Den generelle søknadsfristen for både vernepliktige og øvrig personell er 15. april 2020.          Les mer: https://forsvaret.no/minedykker...
           

          Forsvarets spesialstyrker rekrutterer

          Bli en del av spesialstyrkene

          Forsvarets spesialstyrker består av spesielt utvalgt personell som er i stand til å gjennomføre ukonvensjonelle og krevende operasjoner i alle slags omgivelser.Forsvarets spesialkommando og Marinejegerkommandoen har tidligere tilhørt henholdsvis Hæren og Sjøforsvaret og er nå samlet i én felles driftsenhet, ledet av Forsvarets Spesialstyrker Stab (FSST) i...
           

          Sikkerhetsloven


          (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


          Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


          Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
           

          UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

          UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

          https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

          ...
           

          Tema: Forsvarets spesialstyrker          Forsvarets spesialstyrker styrkes gjennom en dedikert helikopterkapasitet i Luftforsvaret.

          https://forsvaret.no/aktuelt/loefter-spesialstyrkene

          Sent fra min SM-G960F via Tapatalk...
           

          NSM: Årlig risikovurdering


          Ole Gunnar Onsøien
          NTB scanpix

          – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


          Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

          – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
           

          Jegertroppen - Kvinnelig spesialsoldat

          http://forsvaret.no/utdanning-karrie...r/default.aspx

          Hentet fra Forsvaret.no:

          Jegertroppen er en nyopprettet kapasitet bestående av vernepliktige kvinnelige soldater. "Norske spesialstyrker skal være i stand til å imøtekomme et trusselbilde som er i stadig endring. Det stiller krav til dyktige mennesker med høy lærings- og tilpasningsevn...
           

          Militær livvakt

          Er det noen inne her som har erfaringer med Militær livvaktavdeling?

          tenkte på hva de brukes til, om det er mest innland eller utlandsoppdrag, og hva de trener på?
           

          Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering          Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
          http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

          Rapporten dekker hovedpunktene:
          Kode:
            Globale utviklingstrekk
            Nordområdene / Arktis
            Russland
            Afghanistan
            Pakistan
            Kina
            Midtøsten og Nord-Afrika
            Iran
            Sudan
            Somalia
            Terrorisme
            Spredning av
          ...

          Donasjoner

          Collapse
          Working...
          X