Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Dokumentar om dansk kaldkrigsberedskap på dr.dk

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • Dokumentar om dansk kaldkrigsberedskap på dr.dk

  Kom over denne interessante fjernsynsdokumentaren i 4 deler på danmarks radio om beredskapen i Danmark under den kalde krigen, med tittelen "Danmarks hemmelige forsvar".

  http://www.dr.dk/tv/se/danmarks-hemm...forsvar-1-4#!/

  http://www.dr.dk/tv/program/danmarks-hemmelige-forsvar

  1. del som ble sendt i går omhandler den beredskapen i den danske sentralforvaltning, med kriseberedskapsøvelser, inkludert evakuering av den danske regjering til et bunkersanlegg på Jylland.

  2. del som vises i skrivende stund omhandler det danske heimevernets rolle ved opptakten til og utbruddet av en militærkonflikt i Danmarks nærområde mellom Warszawa-pakten og NATO. Vil vel også bli online etterhvert på Danmarks radios hjemmeside regner jeg med.
  Last edited by Gammeloppklesk; DTG 092207B Apr 13, .

 • #2
  Nå skal også episode 2, om det danske heimevernets rolle i tilfelle en overgang fra kald krig til varm krig, og episode 3, om rollen til det danske sivilforsvaret i ditto tilfelle være tilgjengelig via http://www.dr.dk/tv/program/danmarks-hemmelige-forsvar

  Om ikke prøv
  http://www.dr.dk/K/Video/Danmarks%20...20130411100359 og/eller http://www.dr.dk/K/Video/Danmarks%20...20130411085155

  Kommentér


  • #3
   Nå er også 4. episode, om Bornholms rolle under den kalde krigen og forsvarplanene på Bornholm, ved en ev. overgang til varm krig, tilgjengelig på http://www.dr.dk/tv/program/danmarks-hemmelige-forsvar.

   Det som slår meg er i hvor stor grad forsvaret av Danmark i det aktuelle tidsrommet nærmest har karakter av å være en grasrotbevegelse med et visst spenningsforhold til regjering og folkevalgte i Køben.

   Kommentér


   • #4
    Og det er vel under slike forhold organisasjoner som forløperen til Staybehind oppstår.

    Kommentér


    • #5
     Det blir vel ofte litt sånn i demokratier. Hadde de 3 små grisene til sammen utgjort en demokratisk nasjon, så ville han eldstegrisen som ønsket å bygge huset sitt i murstein definitivt ha blitt nedstemt av de 2 andre yngre døgeniktbrødrene sine, og Storeulv ville ha forspist seg på fleksestek.
     Om da ikke en frustrert eldstegris bygger mursteinshuset bak ryggen på de 2 andre åkkesom.

     Ellers, til sammenligning med hva som fremkommer i denne danske programserien, så mener jeg å ha lest et sted i en bok om Danmarks e-tjeneste at man i Øst-tyske arkiver fant planer relatert til Warszawapakten som gikk ut på at et ev. angrep på Danmark skulle innledes med avfyring av 11 kjerneladninger mot forskjellige mål på Sjælland + noen til mot div. mål på Jylland. Inkl. Esbjerg.
     Skjønt jeg har ikke så langt funnet noen bok på markedet som spesifikt tar for seg hva som har fremkommet fra nå tilgjengeliggjort dokumentasjon i arkiver i tidligere østblokkland om Warszawapaktens planverk, i relasjon til en ev. varm krig mot NATO.

     Kommentér


     • #6
      Sv: Dokumentar om dansk kaldkrigsberedskap på dr.dk

      Artikkel frå dansk TV2. CIA lagde ein rapport over tingenes tilstand i Danmark kort før murens fall, og dei var ikkje veldig imponert.

      Dårligt uddannede, ikke parate og med gamle "vintage" våben. CIA var ikke imponeret over de danske soldater i slutningen af den kolde krig.
      https://www.tv2east.dk/artikel/cia-d...dk49G-PyMBVrSQ
      Ubique quo fas et gloria ducunt

      Kommentér


      • #7
       Sv: Dokumentar om dansk kaldkrigsberedskap på dr.dk

       Opprinnelig skrevet av Grasklyppertraktor Vis post
       Artikkel frå dansk TV2. CIA lagde ein rapport over tingenes tilstand i Danmark kort før murens fall, og dei var ikkje veldig imponert.       https://www.tv2east.dk/artikel/cia-d...dk49G-PyMBVrSQ
       Ja det er ikke sjovt at læse......meeen, jeg kan kun opfordre folk til at studere hele CIA rapporten, den giver et noget mere nuanceret billede end det der bliver præsenteret i TV2s artikel.

       Dernæst må jeg sige at selv om jeg er enig i nogle af CIAs konklusioner , bla omkring den generelle materieltilstand i hæren, så er jeg ikke særlig imponeret af deres arbejde generelt.........der er rigtigt mange "if's and but's" , altså mere eller mindre gætværk fra CIAs side. Man kan også stille spørgsmålstegn ved hvor grundig deres analyse af hæren har været når de ikke engang nævner vores kampvogns eskadroner ( "Stridsvognseskadroner på Norsk ...) , som altid har været bemandet af professionelle soldater og fuldt på højde med de bedste i NATO!!..

       Jeg deler absolut heller ikke CIAs opfattelse af at vores soldater generelt skulle have været nævneværdigt dårligere uddannet end andre værnepligtige i NATO, og da slet ikke i forhold til Warszawapagtes soldater.....som i virkeligheden slet ikke var så dygtige og veltrænede som man dengang troede.
       Jeg var selv værnepligtig i en opklaringseskadron længe efter murens fald (2002) men dog i den "gamle" kold krigs organisation og uddannet efter samme metoder.....og jeg vil vove at påstå at vi havde bedre basale feltmæssige egenskaber end dagens soldater, i hvert fald i forhold til konventionel krigsførelse.

       Kommentér


       • #8
        Sv: Dokumentar om dansk kaldkrigsberedskap på dr.dk

        Da jeg bodde i Danmark 1989-1992 fikk jeg forståelse av at danske reservister, som utgjorde flertallet av mannskapene i krigsoppsetningen i både Jydske Division (med tre brigader og divisjonstropper) og de to sjællandske brigader, hadde mye sjeldnere trening enn selv norske reservister (som hadde 3 ukers trening hvert 4. år), og i stor grad var væpnet med M1 Garand-geværer (M/50) så sent som i 1989. Og alt Hjemmeværn jeg så på trening var væpnet med Garand (M/50), ikke med M/75 (G3). Tilstanden for norske mobiliseringsstyrker var dårlig, men mitt inntrykk var at den var betydelig dårligere i Danmark.
        At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

        Kommentér

        Annonse i emne

        Collapse

        Fremhevede emner

        Collapse
         

        Minedykker

        Minedykkerkommandoen (MDK) er Norges største eksplosivrydderavdeling. Operatørene på MDK er spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre alle typer eksplosiver. Oppstart av neste minedykkerkurs blir sommeren 2020.

        Den generelle søknadsfristen for både vernepliktige og øvrig personell er 15. april 2020.        Les mer: https://forsvaret.no/minedykker...
         

        Forsvarets spesialstyrker rekrutterer

        Bli en del av spesialstyrkene

        Forsvarets spesialstyrker består av spesielt utvalgt personell som er i stand til å gjennomføre ukonvensjonelle og krevende operasjoner i alle slags omgivelser.Forsvarets spesialkommando og Marinejegerkommandoen har tidligere tilhørt henholdsvis Hæren og Sjøforsvaret og er nå samlet i én felles driftsenhet, ledet av Forsvarets Spesialstyrker Stab (FSST) i...
         

        Sikkerhetsloven


        (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


        Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


        Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
         

        UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

        UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

        https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

        ...
         

        Tema: Forsvarets spesialstyrker        Forsvarets spesialstyrker styrkes gjennom en dedikert helikopterkapasitet i Luftforsvaret.

        https://forsvaret.no/aktuelt/loefter-spesialstyrkene

        Sent fra min SM-G960F via Tapatalk...
         

        NSM: Årlig risikovurdering


        Ole Gunnar Onsøien
        NTB scanpix

        – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


        Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

        – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...
         

        Jegertroppen - Kvinnelig spesialsoldat

        http://forsvaret.no/utdanning-karrie...r/default.aspx

        Hentet fra Forsvaret.no:

        Jegertroppen er en nyopprettet kapasitet bestående av vernepliktige kvinnelige soldater. "Norske spesialstyrker skal være i stand til å imøtekomme et trusselbilde som er i stadig endring. Det stiller krav til dyktige mennesker med høy lærings- og tilpasningsevn...
         

        Militær livvakt

        Er det noen inne her som har erfaringer med Militær livvaktavdeling?

        tenkte på hva de brukes til, om det er mest innland eller utlandsoppdrag, og hva de trener på?
         

        Fokus - Etterretningstjenestens årlige vurdering        Etterretningstjenestens rapport kan lastes ned fra lenken til høyre på siden:
        http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/n ... pport.aspx

        Rapporten dekker hovedpunktene:
        Kode:
          Globale utviklingstrekk
          Nordområdene / Arktis
          Russland
          Afghanistan
          Pakistan
          Kina
          Midtøsten og Nord-Afrika
          Iran
          Sudan
          Somalia
          Terrorisme
          Spredning av
        ...

        Donasjoner

        Collapse
        Working...
        X