Milrab - gears you there

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Lærling uten yrkesfag?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

  Lærling uten yrkesfag?

  Hei! Jeg skal snart inn i førstegangstjeneste som vanlig vernepliktig i 1 år, men jeg har fått sansen for sikkerhetsfaget. Kunne gjerne tenke meg å bli sikkerhetslærling men har ikke gått yrkesfag, kun vanlig studiespesialiserende. Vet noen om det likevel er en sjanse for å bli sikkerhetslærling etter det ene året som vanlig vernepliktig? Eller er man absolutt nødt til å ha gått salg og service?

  #2
  Sv: Lærling uten yrkesfag?

  Du kan ta fagbrevet innen sikkerhetsfaget etter førstegangstjenesten. Det som er vanskelig er å få lærlingkontrakt.

  Lærlingkontraktene er hovedsakelig forbeholdt de som har tatt utdanning på skolen som forbereder dem til lærlingtiden.


  Frykt ikke! Ta forbindelse med ditt lokale lærlingkontor, de er de som kan hjelpe deg på riktig vei og si ja eller nei.
  (Det et ikke umulig.)

  Sent fra min E6653 via Tapatalk
  Your signature cannot be longer than 70 characters long.

  Kommentér


   #3
   Sv: Lærling uten yrkesfag?

   Hei og velkommen til forumet!

   Kortversjonen er nok at det finnes ingen snarveier lenger (men de har eksistert), beklager et langt innlegg men dette engasjerer meg veldig siden jeg kjenner meg litt for godt igjen!

   Litt nostalgi først:
   Da jeg startet i vaktbransjen som deltidsvekter i 2001 (ved siden av å studere til ingeniør) så var kravet 80-timers vekterkurs, den gangen innebar det ansettelse etter intervju som i en vanlig jobb i Securitas som dermed ledet til vekterkurset som vi måtte ta innen 6 mnd. Kurset gikk over en langhelg med teori og praksis, og de "manglende" timene var opplæring ute på objektet eller i jobben som skulle gjøres. Så var det å ta på seg det som var av kjipe vakter (typisk sitte alene på en eske kun med en radio og lommelykt og passe på en tom byggeplass 12t av gangen over en hel helg), vise innsats og initiativ og med det gjøre seg fortjent til en videre karriere i firmaet. Egeninnsats, egnethet og evnen til å tilpasse seg ble meget stort verdsatt sammen med andre personlige egenskaper, i tillegg til plettfri vandel og et stort pluss var det at du kunne sikkerhetsklareres. I løpet av mine år så var jeg innom stasjonært og mobilt vakthold, alarmstasjon og de siste årene utrykking. Kortversjonen videre er at det ble mange år som deltidsvekter i Securitas og heltidstudent ved NTNU.

   Mot slutten av min tid som vekter kom muligheten for å ta fagbrev innen vekterfaget, der de heldige måtte tilbringe mye tid på skolebenken uten om jobb, og når fagbrevet endelig var i boks kom belønningen i form av kr 5 ekstra i timelønn...

   Litt over til det du spør om, og min erfaring så langt:
   Tidligere var det også slik at en kunne ta hele lærlingeperioden i en bedrift dersom en hadde studiespesialisering og fant en bedrift som var villig til å satse på deg, men at en da måtte jobbe på lærlinglønn i minst fire år før en kunne ta fagbrevet. Jeg kjenner flere som fikk den muligheten, som i dag er lykkelig i sin jobb som fagarbeider i flere ulike yrker (ikke bare sikkerhetsfaget) selv om de hadde fullført artium.

   Så til det du kanskje ikke ønsker til svar - formell kompetanse blir stadig mer viktig uansett hvilket yrke, og mine egne ord er dessverre. Bare spør en offshore-arbeider hvor mange tilleggskurs denne har måtte ta de siste årene, for fortsatt i det hele tatt få lov til å komme seg ut offshore for å gjøre samme jobben vedkommende har gjort i over 20+ år på den plattformen. Det har tatt helt av.

   Det jeg prøver å si, er at dersom du i utgangspunktet ikke har noen formelle kvalifikasjoner i orden, så stiller du raskt helt bakerst i køen, og den har blitt lang uansett om det er elektriker eller vekter du ønsker å bli. Husker jeg riktig så hadde seks av ti med bestått to-årig yrkesfag tilbud om lærlingeplass i mitt fylke. Jeg var på et seminar for et par år siden, der de skulle ansette kokkelærlinger, og beskjeden fra arbeidsgiver var klokkeklar - "ingen blir ansatt hos oss som har mer enn tre dagers fravær i løpet av et år. Punktum, og ingen diskusjon."

   Oppsummering:
   Ja muligheten er nok kanskje der enda, formelt sett tør jeg ikke svare bastant på det lenger da jeg ikke jobber innen skoleverket (selv har jeg undervist på service&samferdsel), men jeg tror du gjør deg selv en stor tjeneste om du tenker større og mer langsiktig.

   Slik verden har endret seg de siste årene, så ville nok jeg neppe hatt muligheten til å kjøre samme løpet som jeg har utført en gang til, men mitt råd er å finne ut hva du liker, sett deg mål, bruk tid på å finne ut hva som kreves og gi gass!

   Det er jo egentlig kun det med skjeiv skrift jeg har gjort så langt i løpet av mine 38 år
   Last edited by leserbrukernavn; DTG 221632A Aug 17, . Begrunnelse: lesbarhet

   Kommentér


    #4
    Sv: Lærling uten yrkesfag?

    Jeg har selv gått lærlingløpet innen sikkerhetsfaget, da etter to år på service og samferdsel. Jeg er fornøyd med lærlingtiden og jeg fikk delta på mange lærerrike kurs og fagdager som andre ansatte ikke fikk mulighet til. Som lærling i dag har man mye fokus på det formelle og overordnede sikkerhetsarbeidet; risikoanalyser, beredskapsplaner, sikkerhetsplanlegging osv. Nå har jo også fagbrevstillegget økt til "hele" kr 9,50.

    Det finnes helt sikkert muligheter for lærlingplass uten å ha gått service og samferdsel, men jeg har ikke hørt om noen som har kommet inn på den måten. Det er nok en god del flere elever som ønsker plass enn det er tilgjengelige lærlingplasser i dette faget. Så for bedriftene er det vel enklere å plukke fra disse.

    Det flere gjør er å ta fagbrevet etter å ha jobbet som vekter i 5(?) år. Da må man ta eksamen i salg, service og sikkerhet som privatist først før man kan gå opp til fagprøven.

    Men som nevnt over er det er bare å forhøre seg med lærlingkontor og bedrifter som tar i mot lærlinger. Nokas og Securitas er jo de største og jeg vet at begge disse har bra opplegg for lærlinger.

    Kommentér

    Annonse i emne

    Collapse

    Donasjoner

    Collapse
    Working...
    X