Milrab - gears you there

Kunngjøring

Collapse
No announcement yet.

Hvordan beholde grenaderene?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tid
 • Show
Clear All
new posts

 • #91
  Sv: Hvordan beholde grenaderene?

  Det er ganske enkelt. Det må være mulig å bli ansatt i forsvaret på lik linje som en sivil jobb med rettigheter osv. Det må også være kompatibelt med å drifte en familie eller muligheter for å få kjøtt på kølla, derfor er kanskje ikke indre Troms den beste arenaen for en sulten soldat.
  Trenger bare litt flaks, så går det godt

  Kommentér


  • #92
   Sv: Hvordan beholde grenaderene?

   I tillegg til det rent faglige i tjenestetid, så vil jeg påstå at kvarter, pendlertilbud og ellers tilbud utenom tjeneste har mye å si.

   Sent fra min GT-I9300 via Tapatalk

   Kommentér


   • #93
    Sv: Hvordan beholde grenaderene?

    Mulighet for en langsiktig karriere, rett og slett. Sånn som det har vært til nå med 3+3 år, så rett ut med minimalt med "sivil" kompetanse, så er det ikke rart grenaderer hopper av for i det hele tatt å kunne ta seg en relevant utdanning. Det er begrenset hvor attraktiv du er sivilt, selv om du er dyktig på å føre panservogn eller gå langt med sekk.

    Kommentér


    • #94
     Sv: Hvordan beholde grenaderene?

     Jeg hadde egentlig ventet at GBK skulle hjulpet, det er meg bekjent ikke rent få i sjøforsvaret som har gjort lang tjeneste etter å ha kommet inn som matroser og gjort BKMA, men kanskje er GBK implementert på en slik måte at det ikke fungerer?
     meh

     Kommentér


     • #95
      Sv: Hvordan beholde grenaderene?

      BSS (Befalskolen for Sjøforsvaret) hadde jo inntil nylig et ganske genialt konsept. Med relevant fagbrev kunne du ta BKMA, for deretter og få en nautisk eller maskinteknisk utdanning på fagskole, eller bachelor innen elektronikk og data eller elektronikk og automasjon. Etter bestått utdanning tjenestegjorde du på et av sjøforsvarets fartøy som avdelingsbefal med de muligheter og begrensninger det medførte. Så vidt meg bekjent ble denne typen utdanning slutt på rett før BSS i sin helhet ble flyttet til Madla.

      GBK er jo en grei måte å forlenge karrieren i Forsvaret, men du er fortsatt begrenset av 35-års aldersgrensen. Ut over lederutdanning gir den heller ikke alt for mange plusspoeng på CV'en.

      At man i dag må ha en form for krigsskoleutdanning for å kunne være i Forsvaret hele livet tror jeg er en liten bøyg for mange.
      Uten at jeg er 100% sikker, så mener jeg at allmenn studiekompetanse er et absolutt krav for i det hele tatt å komme inn, noe ikke alle har. Dessuten er det noen som trives "på gulvet", særlig i Sjøforsvaret. Med det mener jeg at det ikke er alle som er interessert i å bli kapteinløytnanter eller orlogskapteiner, men kan tenke seg å gå store deler av sin karriere med "lav" stilling/grad
      Derfor tror jeg den nye militære ordningen kan være bra for å beholde og rekruttere personell.

      Kommentér


      • #96
       Sv: Hvordan beholde grenaderene?

       Jeg kan jo komme med mine punkter, som enten er mine, mine kollegar sine eller andre militære jeg har pratet med dette om. Jeg beklager for forhånd om mulige følelsesmessige utbrudd.

       Boforhold:
       Jeg tror kanskje ikke at disse som sitter og bestemmer dette her vet hvor mye boforhold har å gjøre for trivsel. Skulle likt og sett de prøve å bo slik selv i en viss tid. I mitt tilfelle, Rena leir. Overfylte kvartér, leiligheter og hus. Nytilsatte bor på 2/4-mannsrom i måneder før de får eget sted. De møter opp i et rom som holder kaldere temperatur enn kjøleskapet, fordi Forsvarsbygg venter på første dødsfall før de skrur på sentralvarmen. Har du problemer på rommet eller tror du får det i nærmeste fremtid bør du sende inn feilmelding minst en måned før, hvis du vil ha problemet løst. Er du sulten og vil lage mat på kjøkkenet, bør du stålsette deg på å vaske over alt både før og etter. De nyttige, små oppgavene husfar en gang hadde er blitt avgitt til den enkelte(også kjent som Noen André). Etter middagen kan du lene deg tilbake på den sædflekkete stolen og nyte livet.

       Etter det jeg har fått med meg, så var det planlagt å bygge flere kvartér/lignende i leir, noe kommunen ikke syntes noe om. De vil heller ha de ansatte ned til sentrum, men hvor de skal huses vet de ikke. I stedet for å gjøre noe med saken, så står partene i hvil og de ansatte blir stuet inn boliger som er ment for besøkende.

       Økonomisk:
       Man er faktisk avhengig av å stå på Ø. Har man en kombinasjon av bil, leilighet, lån, barn og samboer, så er det ikke store summen man sitter igjen med etter en NA-lønning. Enkelte avdelinger har jo såpass dårlig råd at de knapt øver. Jeg vet om enkelte som må ha jobbet ekstra i helgene for å få hjulet til å gå rundt. Greit nok at man er "ufaglært"(x antall uker med kurs teller visst ikke), men det er litt bittert å få lavere lønning enn han 18-åringen som jobber 30 timer i uka på Shell.

       Fair enough, jeg er ikke her for hverken fancy bolig eller penger, men et sted går faktisk grensen. Og etter statistikken å dømme, så går det etter litt over ett år.

       /rant
       Dona Ferrea

       Kommentér


       • #97
        Sv: Hvordan beholde grenaderene?

        Wow. Det var klare ord for lite penger.

        Sent fra min D5803 via Tapatalk

        Kommentér


        • #98
         Sv: Hvordan beholde grenaderene?

         Var jo ikke bra boforhold der da.
         Innkvartering - Regelhjelp.no

         Jeg prøvde å finne mer om dette hos Arbeidstilsynet , men det er ikke lett å finne fram for en analfabet. Jeg vet det er et mer beskrivende dokument om bopel, men hvor mye Forsvaret er unntatt det vet jeg ikke. Men jeg er skråsikker på at Forsvaret må rette seg etter hms krav, spesielt for ansatte i fredstid.

         Som et eksempel på bopel er en norsk fengselsselle

         -Tilbudet i norske fengsler overgår det man tenker på som straff - Nokas-ranet - VG

         - Er dette et fengsel? - nyheter - Dagbladet.no
         Trenger bare litt flaks, så går det godt

         Kommentér


         • #99
          Sv: Hvordan beholde grenaderene?

          Forsvaret kom fram til for lenge siden at grenaderene er en god salderingspost; "Ja, det var en god idé, vi kan kutte i X ytelse eller gode for å spare Y mengde penger... dette er jo tross alt bare snakk om grenaderene - skrubben i Forsvaret som jo slutter så det koster etter uansett".
          Ærlig talt, hvis man som beslutningstager i rent alvor står og klør seg i hodet og ikke helt skjønner hvorfor de der "bortskjemte møkkagrenaderene" driver og slutter i hopetall, da er man rimelig åndsfraværende "inni der". Det, eller at noen under deg ikke har spilt en som beslutningstager god ved å korrekt gjengi og videreformidle tingenes faktiske tilstand.

          Jeg er enig i alt det Voodoo sier, og selve roten av problemet er som folk sikkert skjønner penger - det pluss et par andre forhold.

          Uten nok penger i systemet;
          - Bor man rævva og har rævva fasiliteter for all "etter jobb" aktivitet forøvrig.

          - Har man ikke råd til å tilby en meningsfull tjeneste (herunder ammunisjon, kurs, Ø og ellers givende innhold i det daglige) til de ansatte som utvikler én faglig. Dette gjelder forøvrig også for befal/offiserer.

          - Har man ingen muligheter for å gi grenaderene (og på sikt også spesialistene) noen som helst incentiver for å holde på dem over lenger tid. Sist ut på slaktebenken var jo f.eks. denne stipendordningen som gav grenaderer 20.000kr per kontraktsår for sivil kursing og utdannelse, pluss 60.000kr ved fullført treårskontrakt. Nå står man jo som grenader igjen ofte med kun NA-lønn per måned, som er noe slikt som 14.000kr etter skatt.

          - Kommer man inn i en ond og selvforsterkende sirkel der Grenader-A i infanteriet - eller hvor annet - vegrer seg for å begynne på jobb igjen etter sommerferien, fordi at nå er det "rykk tilbake til start" og back til basics, med øvelse bivuakk-1 og eviglange dager med hurtig stillingsbesettelse og "fire skudd, på kommando, ild!" det neste året... fordi nå er det nyinntak av nye grenaderer etter at over halvparten av troppens grenaderer sluttet etter ett år på kontrakt før sommerferien, fordi alt det skrevet over. Og dette har gjentatt seg de siste fem årene før dette igjen. Med andre ord: Man kommer seg aldri videre noen vei.

          I tillegg til det rent økonomiske, så hjelper det heller ikke på for evnen og viljen til holde det gående lenge i Forsvaret å måtte bo og jobbe på et sted i landet man kan se verdens ende fra.

          Det hjelper heller ikke på at tonen befal-grenader og tjenestens art flere (men ikke alle!) steder i Forsvaret har gått fra å være god og kollegial, til å bli preget av sånn unødvendig bullshit man er mest vant med fra førstegangstjenesten, og til og med rekrutten. Da blir arbeidsmiljøet i lengden dertil kaustisk og giftig, og folk slutter fordi det liksom blir litt feil å omtrent måtte gå opp i rett og melde seg for troppsbefalet som ansatt på tredje året.

          Sist, så er misjons- og deployeringstørke aldri en god greie for å holde på folk - på tross av hva folk måtte mene om at dette er feil motivasjon for å tjenestegjøre, og at sånn der (pretensiøst) "jeg blør for konge, fedreland og flaggets heder"-greier er den korrekte motivasjon.

          ---

          Så... Forsvaret er fortsatt i pengeknipe, og økte pengebevilgninger for budsjettet 2016 går primært for å dekke opp større materiellinvesteringer. Noen får ta og finne fram tryllestaven og trylle grenaderene til å bli værende ut kontraktene sine...
          Elite Som En Trensoldat

          Kommentér


          • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

           Jeg synes argumentet for å ha grenaderer faller litt bort hvis de ikke får øve eller mesteparten slutter etter et år, da kan vi heller ha flere værnepliktige
           Trenger bare litt flaks, så går det godt

           Kommentér


           • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

            NOF-Konferanse for vervede:

            FØLER SEG UTNYTTET
            "Et av hovedproblemene er at vi ikke blir verdsatt", sier flere av deltagerne under NOFs første vervedekonferanse.
            Vi i NOF trenger alle innspill vi kan få - nettopp for å kunne hjelpe deg med en mer forutsigbar arbeidssituasjon. Dette er en oppfordring til deg som vervet! Ta kontakt med oss på telefon eller mail - så hjelper vi deg!
            Skap gjerne en debatt her å facebook for å synliggjøre hvilke problemstillinger dere står overfor.
            Ikke glem at vi i NOF ånder og lever for å være din makker - hver eneste dag.

            Les om hele konferansen her:

            En historisk konferanse
            Dona Ferrea

            Kommentér


            • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

             Opprinnelig skrevet av MMB Vis post

             Sist, så er misjons- og deployeringstørke aldri en god greie for å holde på folk - på tross av hva folk måtte mene om at dette er feil motivasjon for å tjenestegjøre, og at sånn der (pretensiøst) "jeg blør for konge, fedreland og flaggets heder"-greier er den korrekte motivasjon.

             ---
             Det er vel her det ligger til syvende og sist?

             Hvis man som grenader går og trør på Setermoen eller Rena og har ingen misjon i sikte - og er happy med det - så er det jo kanskje heller ikke deg vi vil ha? Om da grenaderen hadde holdt til i Gardeleiren eller på Madla bynært og med godt fritidstilbud så ville det nok fremdeles vært et problem. Grenader"enheter" må brukes for å holde på folkene, og det er ærlig talt nok av FN-misjoner som skriker etter folk.

             Da kommer problemet med ekspedisjonsforsvar eller forsvar, men rekrutteringsmessig så må de være i arbeid.
             "Gjør Ret, Frygt Intet"

             Kommentér


             • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

              Jeg synes denne tråden er såpass viktig at bumper den.

              Hvorfor slutter en del grenaderer (deg eller noen du kjenner) før det har gått 3 år?
              Hva skulle til for at disse hadde stått lengre?
              Hva motiverer den enkelte?
              9-8, 9-8 dette er 9.. Iverksett bmp over!!

              Kommentér


              • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

               Eg slutta som grenader etter 5 år i(2006) siden forsvaret ikkje hadde tilbud til meg bortsett fra GBU. Forsvaret kom ikkje med noke anna tilbud heller.

               Men no rekner eg me at forsvaret vil ha eit tilbud til grenader/OR spesialister når dei har passert 30 til 34 år slik at desse skal at dei kunne får grad OR-5+ og kunne få T-60.

               Evt kunne utdanne folk til spesialister i OR-3/4 som får T-60.

               Sent fra min SM-G900F via Tapatalk

               Kommentér


               • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

                Opprinnelig skrevet av carebear Vis post
                Jeg synes denne tråden er såpass viktig at bumper den.

                Hvorfor slutter en del grenaderer (deg eller noen du kjenner) før det har gått 3 år?
                Hva skulle til for at disse hadde stått lengre?
                Hva motiverer den enkelte?
                Etter det jeg har opplevd:
                1) Generelt dårlig lønn. Det eneste grenaderer tjener penger på er Ø-døgn(noe som i for seg er ekstremt dårlig betalt i seg selv), noe som det bare blir mindre og mindre av. I tillegg, så avdelingene følge opp nivåene på den enkelte. Hvis det ikke er noe mer utfordringer for en 3. års grenader, så går man lei. Man må tilpasse læringen også til den eldste og mest erfarne. Står man på stedet hvil og ikke kommer noen vei med enten det ene eller det andre, så slutter folk(etter min mening).

                2) Bedre lønn, enkelt og greit. Man ønsker et profesjonelt forsvar, noe som vil si at man må ha en høyere ståtid i avdelingene. Da vil folk bli eldre, og da må de ha bedre lønn for å få familielivet(som gjerne kommer i midten av 20-årene) til å gå rundt. Altså, ~14k i mnd betaler faktisk ikke regningene til folk som begynner å etablere seg.

                Samt, å dele opp læringen gruppevis vil kunne bidra. Det virker som om toppnivået er nådd, og de eldste grenaderene ikke har bie mer å lære. Så da blir de enten brukt som instruktører(noe som i og for seg kan være bra) eller blir stående på stedet hvil i lang tid.

                3) Penger er alt. Ikke at folk er kyniske og pengegriske, men man kommer seg faktisk ikke fra flekken uten det, samme hva slags ideologi man har i starten av en forsvarskarriere. Til syvende og sist, så handler det til slutt om penger.

                Mine two cents i promille.
                Dona Ferrea

                Kommentér


                • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

                 Godt og viktig svar fra opshunter!
                 Er det flere som støtter seg til dette?

                 En av årsakene til at avdelingsbefalsordningen ikke fungerte, var nettopp det at folk ikke så en fremtid i Forsvaret med T35.
                 Dette må vi unngå nå. NOF og BFO har begge ønsket at T60 skulle være regelen, ikke unntaket. Jeg etterlyser klarere kriterier for T60 slik at en fremtid i Forsvaret kan avklares på et tidlig stadie, og dermed motivere flere til å stå lengre.
                 Jeg ønsker at T60 kan gis til flest mulig. Jeg tror ikke det blir et problem at for mange allikevel står til de er 60. Hvor mange KS-folk slutter i Forsvaret før de er 60? Nordmenn er generelt ikke redd for å bytte jobb og søke nye utfordringer.
                 9-8, 9-8 dette er 9.. Iverksett bmp over!!

                 Kommentér


                 • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

                  Når det gjelder lønn, så finner jeg på https://forsvaret.no/karriere/utdann...r-som-grenader at "Grenaderer i Hæren lønnes etter lønnsramme 32, alternativ 3-5. Øvelsestillegg og annen kompensasjon kommer i tillegg." Med forbehold at dette er riktig, så betyr det at grenaderene i det gamle systemet vil ha lønnstrinn mellom 21 og 35 (etter 16 år).

                  Nå ser vi av den nye lønnstabellen (http://www.nof.no/images/Marketing/b..._jan%20web.pdf) at den samme lønnsrammen kun gjelder for OR2, altså grenaderer med mindre enn fire års tjeneste. De som står til de er 35 vil være OR4 på den tiden, og en OR4 med 16 års ansiennitet ligger på lønnstrinn 44, hvis holder oss til alternativ 5. Altså en betydelig bedre lønn. Og dersom vedkommende anses å ha aldersuavhengig kompetanse, og kunne stå til han er 60, vil han være OR4+, og med 28 års ansiennitet ende opp på lønnstrinn 53 (fortsatt ved alternativ 5).

                  Jeg synes ikke dette ser ille ut, og det gir, i motsetning til det gamle systemet, mulighet for å få en lønnsutvikling fullt på høyde med det offiserer, i hvert fall til og med kaptein, har.
                  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

                  Kommentér


                  • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

                   Opprinnelig skrevet av Voodoo Vis post
                   Etter det jeg har opplevd:
                   1) Generelt dårlig lønn. Det eneste grenaderer tjener penger på er Ø-døgn(noe som i for seg er ekstremt dårlig betalt i seg selv), noe som det bare blir mindre og mindre av. I tillegg, så avdelingene følge opp nivåene på den enkelte. Hvis det ikke er noe mer utfordringer for en 3. års grenader, så går man lei. Man må tilpasse læringen også til den eldste og mest erfarne. Står man på stedet hvil og ikke kommer noen vei med enten det ene eller det andre, så slutter folk(etter min mening).

                   2) Bedre lønn, enkelt og greit. Man ønsker et profesjonelt forsvar, noe som vil si at man må ha en høyere ståtid i avdelingene. Da vil folk bli eldre, og da må de ha bedre lønn for å få familielivet(som gjerne kommer i midten av 20-årene) til å gå rundt. Altså, ~14k i mnd betaler faktisk ikke regningene til folk som begynner å etablere seg.

                   Samt, å dele opp læringen gruppevis vil kunne bidra. Det virker som om toppnivået er nådd, og de eldste grenaderene ikke har bie mer å lære. Så da blir de enten brukt som instruktører(noe som i og for seg kan være bra) eller blir stående på stedet hvil i lang tid.

                   3) Penger er alt. Ikke at folk er kyniske og pengegriske, men man kommer seg faktisk ikke fra flekken uten det, samme hva slags ideologi man har i starten av en forsvarskarriere. Til syvende og sist, så handler det til slutt om penger.

                   Mine two cents i promille.
                   Altså lønn, egenutvikling og utfordringer.
                   Også her meget, meget viktige momenter. Flere som kjenner seg igjen i dette?

                   Hvordan få til en bedre lønn? Utnytt grenaderene/konstablene mer. La disse få utenlansdoppdragene og øvelsene. Sørg for at grenaderene blir med i kampen om lønnsutvikling. Forsvaret har tilsynelatende havnet bakpå i lønnskampen. Nå tjener sykepleiere og politi mer i grunnlønn enn befal med tilsvarende lengde på utdanning og ansiennitet. Har man sett på dette for grenaderer? Hva med grenaderer med relevant fagbrev. Hvorfor skal ikke en grenader-sykepleier, grenader-mekaniker, grenader-elektriker eller grenader-ambulansearbeider tjene tilsvarende i grunnlønn som sin sivile motpart?
                   Det må på plass utdanninger for grenaderer som tar høyde for mange års utvikling. Fagbrev inn i grenadertiden er en ting. Men også det å få hevet nivået og utfordringene. Fullskala trening. Høyere nivå på enkeltmannsferdigheter, videregående kursing i inn- og utland.
                   Grenaderkursene er muligens noe som kan bidra her. Gi grenaderer opplæring innen det å være instruktør/undervisning. Innføring i bruk av Forsvarets maler for produksjon av leksjonsplaner, powerpoints og fagplaner. Innføring i regler og rutiner rundt prosjektarbeid, arbeidsgrupper og forskning. Med slikt som dette kan dette gjøre grenaderer relevant på våpenskolenivå og ulike prosjektgrupper/arbeidsgrupper og dermed faktisk få en påvirkning på ulike prosjekt og nyutviklinger. Og mer lønn, og T60 (aldersuavhengig kompetanse).
                   9-8, 9-8 dette er 9.. Iverksett bmp over!!

                   Kommentér


                   • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

                    Når du gjelder gradsopprykk for Grenaderer så synst eg at eit system der vi skal ha 60-70 % av OR-2 til 4 skal igjennom GBU, for å kunne få T60 er greit, og resten av OR styrken kan få T60 pga aldersuavhengig kompetanse er riktig.

                    Vi kan ikkje ha det slik at vi får at ein OR-2 til kan stå i stillingen som MG to-er fram til han er 60, men at viss vedkommande ønsker ein karriere i forsvaret, må han videre utvikle seg vha GBU eller andre kurs som gir han pedagogisk utdanning, som lar han bli ein god instruktør eller god lagleder. og dermed kunne ha normalopprykk forbi OR-5.

                    aldersuavhengig kompetanse bør henge høgt også, men desse bør få gode faglig utviklings muligheter. og f.eks ein mekanikker bør kunne få T60 etter å ha bli godkjent på 3 kjøretøy typer.

                    Kommentér


                    • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

                     Kjapt spørsmål fra salen: Det verserer så mange rykter om dette, så fint om noen kan komme med det rette svaret; hvordan er ansatte i forsvaret stilt i forhold til pensjon, til helsestell/tannlege og bespisning. Er dette gratis/sponset av arbeidsgiver, eller betales dette av de ansatte selv?
                     Just when you'd think they were more malignant than ever Hell could be, they could occasionally show more grace than Heaven ever dreamed of. Often the same individual was involved. It was this freewill thing, of course. It was a bugger.

                     Kommentér


                     • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

                      Opprinnelig skrevet av yamaha Vis post
                      Kjapt spørsmål fra salen: Det verserer så mange rykter om dette, så fint om noen kan komme med det rette svaret; hvordan er ansatte i forsvaret stilt i forhold til pensjon, til helsestell/tannlege og bespisning. Er dette gratis/sponset av arbeidsgiver, eller betales dette av de ansatte selv?
                      Tannlege er gratis første året som grenader. Om man får noen rabatter etter det er jeg usikker på. Mat betaler man selv for.
                      Dona Ferrea

                      Kommentér


                      • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

                       Tannlege er gratis første året og for utvalgte avdelinger som 'står på beredskap' HRS m/ TMBN og FSK på Rena i alle fall.

                       Alle har rett på gratis kontroll for å få 'godkjent tannstatus', som er et (mer eller mindre) formelt krav for å kunne bli gitt intops klarering - blant annet.

                       Så spørs det veldig hvilken tannlege du kommer borti. Det er fullt mulig å bøye og tøye litt på reglene og personlig synes jeg det var latterlig at grenaderer med lite lønn som gjorde en tjeneste for Norge, måtte betale for tannbehandling i Forsvaret - og ordnet det deretter.
                       As you wish.

                       Kommentér


                       • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

                        Opprinnelig skrevet av Voodoo Vis post
                        Tannlege er gratis første året som grenader. Om man får noen rabatter etter det er jeg usikker på. Mat betaler man selv for.
                        Pensjon i Forsvaret

                        http://offisersbladet.no/images/uplo...pensjon_v6.pdf

                        For personell i Forsvaret som er i stillinger der de skal være gripbare for utenlandsoperasjoner, så får man gratis sjekk av tannstatus og helsestatus, inkludert aktuelle vaksiner. Men helsebehandling, inkludert tannhelse må betales av egen lomme dersom man er grenader forbi første året. Mat betaler man selv som nevnt over, men på kurs og øvelser dekkes dette normalt av arbeidsgiver. Prisene i spisemessene for hele døgn er også stort sett billigere enn om man måtte ordne alle måltider selv. Man får da 3 måltider i døgnet med så mye man orker/har tid til å spise, og slipper tid på matlaging og oppvask.
                        9-8, 9-8 dette er 9.. Iverksett bmp over!!

                        Kommentér


                        • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

                         Så er vel også boligene, selv om folk langt fra er fornøyde med standarden, også ganske rimelige?
                         "Gjør Ret, Frygt Intet"

                         Kommentér


                         • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

                          Det stemmer.
                          Ad tannlegetjeneste så antar jeg det samme gjelder for grenaderer som avdelingsbefal - i hvert fall nå som de får T35: kontroll for de som har krav til tannstatus (eks TMBN) er gratis, men de faktiske tiltakene må dekkes selv. Samme er vel i utgangspunktet tilfelle med legebehandling og legetimer - gratis på sykestua for vpl, fastlege for ansatte. Noen får korrigere hvis jeg bommer her.

                          Et moment er også kursing, som tidligere nevnt. Vi ønsket for en tid tilbake å sende to grenaderer på instruktørkurs LMG. De var blant de mest erfarne i troppen på våpenet, skyttere i lagene sine og var tiltenkt rollen som superbrukere og instruktører i troppen. Dessverre er det slik at instruktørkurs er forbeholdt befal. Vi måtte sende to stk uten nevneverdig erfaring utover et "brukerkurs minus", da man velger å se helt bort fra avdelingens evne til å vurdere hvem som er den best egnede kandidaten. Synd for grenaderene.
                          "Excellence leads to not being Force-choked"

                          Kommentér


                          • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

                           Opprinnelig skrevet av kilopapa Vis post

                           Et moment er også kursing, som tidligere nevnt. Vi ønsket for en tid tilbake å sende to grenaderer på instruktørkurs LMG. De var blant de mest erfarne i troppen på våpenet, skyttere i lagene sine og var tiltenkt rollen som superbrukere og instruktører i troppen. Dessverre er det slik at instruktørkurs er forbeholdt befal. Vi måtte sende to stk uten nevneverdig erfaring utover et "brukerkurs minus", da man velger å se helt bort fra avdelingens evne til å vurdere hvem som er den best egnede kandidaten. Synd for grenaderene.
                           Det er vel eit moment i den nye ordningen at offiserer ikkje skal undervise soldater i våpenbruk, det vil bli forbeholdt spesialistane. Så vi får håpe at kurs katalogen blir endra ASAP, slik at dei OR 3-5 kan brukes som instruktører. For det bør ikkje være slik at det er OR-5 til OR7 som skal undervise troppene i våpenbruk.

                           Kommentér


                           • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

                            kilopapa, stemmer med det du skriver med tannhelse og almennhelse. Men også kontrollen på helsestatus (medisinsk skikkethet for intops) er gratis.

                            Når det gjelder intruktørkurs er det synd å høre at dere opplevde å få avslag på å sende grenaderer på dette. Men jeg skjønner det gamle systemet, der grenaderer kun fikk 3-årskontrakter og mange sluttet før første kontrakt var over. Man ønsker jo å satse på de som skal være lengst i systemet.
                            På den annen side er nettopp slike kurs kanskje det som skal til for å få folk til å være lengre. Føle anerkjennelse, å bli verdsatt og se en fremtid i avdelingen.
                            Jeg har opplevd avdelinger som gir sine vervede slike kurs, og ståtiden på slike vervede har generelt da vært høyere enn snittet ellers. Men det kan komme av mange andre faktorer også.
                            Det er absolutt viktig å få slike kurs til grenaderer. Det vil være de som blant annet har mest brukererfaring med avdelingsvåpen. På den annen side er det ikke alle avdelinger som har grenaderer. Så det vil være viktig at også sersjantene får de samme instruktørkursene. Og både nå og fremover vil det være tidligere grenaderer som også blir sersjanter, og som kan ha lang erfaring med våpen og annet som de bør være instruktør på. Så jeg håper spesialister i store deler av spennet får mulighet til å "spesialisere" seg videre.
                            9-8, 9-8 dette er 9.. Iverksett bmp over!!

                            Kommentér


                            • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

                             Litt off-topic, men når vi på en måte er inne på skille mellom befal og grenaderer: Hvorfor kan en pliktsjant med sprengningskurs 1A lede sprengning, mens den (mye) mer erfarne STING-grenaderen må ha et ansvarlig befal som har oversikt? Hvorfor kan ikke vognføreren med 5 års erfaring stå VK ved behov? Samme med skytebaneleder, hvorfor får ikke grenaderer utsjekk og kan gjennomføre dette?

                             Jeg synes regelverket på enkelte av disse punktene burde vært oppdatert, og at eks. KP-sjef kan gi disp for erfarne grenaderer. Synspunkter?
                             Last edited by 8A1; DTG 262343B Mar 16, . Begrunnelse: Trykkleif

                             Kommentér


                             • Sv: Hvordan beholde grenaderene?

                              Burde vel egentlig innføre en naturlig progresjon fra grenader til befal? Hvis grenaderen er så løk at han etter noen år i stillingen ikke er moden for en lav befalsgrad burde han kanskje ikke være grenader heller? Alternativt som du sier, oppdatere regelverket slik at dispensasjon kan gis for grenaderer som beviselig har peiling på faget det gjelder.

                              Nå begynte jeg for øvrig å tenke på de litt spesielle forholdene som gjelder myndighet hos VAB, det blir jo mye det samme konseptet?
                              meh

                              Kommentér


                              • Hvordan beholde grenaderene?

                               Snudd på hodet: hvorfor skal en erfaren (la oss si 5-10 år) grenader som er såpass oppegående i hodet og har såpass sosiale ferdigheter at han er i stand til å instruere andre og også ha ledelsesansvar for andre bli værende som grenader (OR 1-5) og ikke ta kurs i ledelse og pedagogikk som gjør ham/henne til sersjant (OR 6 etc.)?

                               Edit: Flex kom meg i forkjøpet med omtrent det samme som jeg skrev.
                               At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

                               Kommentér

                               Annonse i emne

                               Collapse

                               Fremhevede emner

                               Collapse
                                

                               Forsvarets spesialstyrker rekrutterer

                               Bli en del av spesialstyrkene

                               Forsvarets spesialstyrker består av spesielt utvalgt personell som er i stand til å gjennomføre ukonvensjonelle og krevende operasjoner i alle slags omgivelser.Forsvarets spesialkommando og Marinejegerkommandoen har tidligere tilhørt henholdsvis Hæren og Sjøforsvaret og er nå samlet i én felles driftsenhet, ledet av Forsvarets Spesialstyrker Stab (FSST) i...
                                

                               Roller i Geværlaget

                               Mulig jeg er dårlig på å lete, men jeg syns nå tross alt jeg har prøvd...

                               Hvor finner man en oversikt over hvilke roller hver enkelt soldat i geværlaget har?
                               Som; hvem bærer M72, Sankit, Samband, osv osv..
                               Nyere materiell fra Hæren og til dels også HV er i stor grad basert på LMG/Minimi, og da blir jo alt bare rot for et lag med MG
                                

                               Sikkerhetsloven


                               (Illustrasjonsfoto: Denne posten er ikke gradert.)


                               Vi fikk ny sikkerhetslov 1.januar 2019: https://www.nsm.stat.no/publikasjone....-januar-2019/


                               Det ble utgitt en serie veileder utover høsten i fjor: https://www.nsm.stat.no/publikasjone.../veiledninger/...
                                

                               Varsler flere øvingsdøgn for soldater i Heimevernet

                               Generalmajor Elisabeth Michelsen bruker sitt økte budsjett til å øke antall øvingsdøgn, både for mannskap og befal, dvs. seks øvingsdøgn for mannskap og ni for befal.

                               Håper dette er starten på noe vedvarende.

                               https://www.bt.no/innenriks/i/VbMPp3...-i-heimevernet
                                

                               UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet

                               UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet har kommet ut med en ny utgave:

                               https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/UD%202-1%20(norsk).pdf

                               ...
                                

                               Mentorordning i Heimevernet

                               Hei,

                               Jeg står i stilling som troppssjef i Heimevernet. Min militære bakgrunn har jeg fra Befalsskolen for Feltartilleriet med påfølgende tjeneste som kanonkommandør. 13 år etter at jeg leverte inn vinklene ble jeg kalt inn til Heimevernet, kledd opp og satt i stilling som NK tropp i et ungt og uerfarent Heimevernsområde. Året etter ble jeg troppssjef og startet på kursrekka, og siden...
                                

                               Informasjon: Militære studier med fordypning i ledelse (bachelor)

                               Militære studier med fordypning i ledelse (bachelor)

                               Forsvaret tilbyr flere utdannelsesretninger som alle fører frem til en bachelor, og gir rett til yrkestilsetting som offiser.

                               For tiden dreier det seg om disse:

                               - Militær logistikk
                               - Marineingeniør maskin
                               - Marineingeniør elektro
                               - Marineingeniør våpensystemer, elektronikk og data
                               -...
                                

                               Troppssersjant

                               Hei!

                               Blitt tildelt troppssjersant, har fått info om dette.
                               Jeg er også sersjant, tatt lagfører kurs og grunnkurs lederskap, men hvordan blir nå mtp implementering av det nye OR systemet, noen som vet dette? Forblir jeg sersjant?
                                

                               NSM: Årlig risikovurdering


                               Ole Gunnar Onsøien
                               NTB scanpix

                               – Betydelig risiko for spionasje, sabotasje og terror


                               Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med ny, nedslående vurdering av IKT-trusselbildet i Norge.

                               – Både store og små virksomheter i offentlig og privat sektor er utsatt. Den grunnleggende sikkerheten er ikke på plass, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet...

                               Donasjoner

                               Collapse
                               Working...
                               X