Kjøp bøker med stikkord #forsvaret her eller #military her.

>> Har du sjekket ut vår lille nettbutikk? <<

Side 1 av 5 123 ... SisteSiste
Viser resultatene 1 til 50 av 229

Tråd: Kampen mot Taliban

 1. #1
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.575

  Kampen mot Taliban

  Fra Milblogg.no: Obama taper kampen om Afghanistan

  Hele 51 prosent av de spurte i en meningsmåling gjort for Washington Post i august, sier at krigen i Afghanistan ikke er verdt å kjempe.

  Motstanden er størst i Det demokratiske parti, viser en CNN–måling, med mer enn to av tre velgere imot. Blant uavhengige velgere er det også flertall imot. I Det republikanske parti er vel 40 prosent imot krigen, foreløpig. Men konservative synsere stiller nå flere spørsmål ved USAs Afghanistan-engasjement.

  Forsvarsminister Robert Gates avviser at Afghanistan er i ferd med å renne vekk mellom hendene på Obama-administrasjonen.

  USAs nye øverstkommanderende, general Stanley McChrystal sier at de neste 12 til 18 månedene blir helt avgjørende. Da må innsatsen gi synlige resultater.

  Opposisjonen fremstiller nå mer og mer krigen i Afghanistan som Obamas krig, selv om det var president George W. Bush som innledet den.

  Nyhetsmagasinet Newsweek har karakterisert Afghanistan som Obamas Vietnam. Afghanistan er presidentens utenrikspolitiske topprioritet og i ferd med å bli et betydelig innenrikspolitisk problem.

  http://www.aftenposten.no/nyheter/ur...cle3253373.ece
  Artikkelen tar også opp hvordan opinionen i flere andre land, som Tyskland, Nederland og Storbritannia, ønsker å trekke seg ut av Afghanistan.

  Her i Norge ser vi ikke den samme oppmerksomheten rundt saken. Vi har et SV i regjering som er mot både Afghanistan-engasjementet og NATO, men som ikke har hatt gjennomslagskraft for dette i posisjon. Utenom det har vi kuriositeten av et parti i Rødt. På den andre siden er utenriksminister og AP-mann Gahr Støre krystallklar på at vi blir i Afghanistan til landet og dens lovlig valgte regjering er i stand til å kontrollere Taliban og andre opprørsgrupper på egen hånd.

  En norsk tilstedeværelse vil likevel avhenge av at våre NATO-allierte også blir værende. Uten USA og Storbritannia vil ikke andre av medlemmene ha fotfeste. Nå gikk Obama til valg på å øke antallet soldater i Afghanistan (og trekke seg ut av Irak), slik at ingenting foreløpig tyder på at USA snur og drar hjem igjen. Likevel er det verdt å legge merke til at flere og flere i disse landene er i mot krigen. Dette er tendenser vi kan se igjen fra f.eks. Vietnamkrigen.

  Sovjetunionen holdt ut i nær 10 år, før de trakk seg ut i februar 1989 - for vel 20 år siden.

  Nå har NATO stått i Afghanistan siden 7. oktober 2001, snart åtte år.

  ¤ Greier NATO å bygge opp Afghanistans politi og militære, slik at disse selv under en lovlig valgt regjering, kan kontrollere sitt eget land - i overskuelig fremtid?

  ¤ Greier NATO å utradere Taliban, eller er det helt urealistisk?

  ¤ Greier NATOs medlemsland å holde unna for sitt eget folks stadig økende krav om å trekke seg ut av Afghanistan - evt. hvor lenge?

  Bloggen: http://milblogg.no/?p=146

  EDIT: Endret trådtittel fra "Afghanistan" til "Kampen mot Taliban".
  Insa.

 2. #2
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2005
  Bosted
  Oslo
  Innlegg
  8.498

  Re: Afghanistan

  Sitat Opprinnelig skrevet av Lucas
  Artikkelen tar også opp hvordan opinionen i flere andre land, som Tyskland, Nederland og Storbritannia, ønsker å trekke seg ut av Afghanistan.
  Verdt å merke seg at Nederland og Canada har sagt at de kommer til å trekke seg ut i hhv 2010 og 2011:

  http://www.abc.net.au/news/stories/2007 ... 122622.htm

  http://www.cbc.ca/canada/story/2008/11/ ... istan.html

  Canada og Nederland har til sammen rundt 4500 soldater i ISAF, inklusive de canadiske stridsvognene. Dette tomrommet må fylles av noen andre. Det blir også interessant å se hvordan det vil påvirke mentaliteten til resten av nasjonene som bidrar.
  Beidh a lá leo

 3. #3

  Re: Afghanistan

  (link)
  FN-kilde: Kai Eide bør få sparken
  Den høyest rangerte amerikanske diplomaten i FN-delegasjonen i Afghanistan, Peter Galbraith, har reist hjem etter en krangel med sjefen, Kai Eide. En annen FN-kilde mener Eide nå bør få sparken.


  Galbraith forlot Kabul mandag, men ventes tilbake til Afghanistan i nær framtid, ifølge en talsmann for FN. Han befinner seg nå i New York, der han og Eide neste måned skal orientere hovedforsamlingen om situasjonen i Afghanistan.

  Talsmannen bekrefter at det har vært uenighet mellom Galbraith og Eide når det gjelder håndteringen av valget i landet og anklagene om valgfusk.

  Ifølge kilder i Kabul ønsker Galbraith sterkere press for at valgresultatet skal være fritt for fusk.

  Eide selv ville ikke kommentere striden.

  Spent forhold
  En annen vestlig kilde i Kabul sier at forholdet mellom Galbraith og Eide hele tiden har vært spent. Galbraith er mer aktivistisk enn Eide, som foretrekker status quo, sier kilden.

  Uenigheten skal ha kommet til overflaten under et møte mellom FN og afghanske valgtjenestemenn om håndteringen av anklagene om valgfusk, som har forsinket opptellingen.

  De omfattende anklagene svekker tilliten til valget og legitimiteten til vinneren, som etter alt å dømme er nåværende president Hamid Karzai.

  En kilde i Kabul sier at Galbraith ønsker sterkere press på Afghanistans uavhengige valgkommisjon for å «gjøre det som er riktig og sørge for at det endelige resultatet reflekterer det virkelige utfallet av valget».

  - Bør få sparken
  En annen, anonym FN-kilde går lenger og mener Kai Eide bør få sparken for sin håndtering av valgskandalen i Afghanistan.

  - Han bør gå av som følge av sin manglende evne til å stå opp mot det omfattende valgfusket i presidentvalget, sier en framtredende kilde til avisa Telegraph .

  - Kai er så pro-Karzai at han helt klart ønsker at Karzai skal vinne første valgrunde, sier en annen internasjonal kilde til avisa.

  Eides underordnede skal også ha vært sinte over at Eide ikke avbrøt en reise til Norge i forrige uke, midt under den omdiskuterte valgopptellingen.

  ...
  DYT-DYYYYYT-DYT

 4. #4

  Re: Afghanistan

  IIRC:

  BBC: Galbraith går for "all guns blazing". Sier han fikk sparken for å si at valget, under oppsyn av Kai Eide(?), var juks og humbug. Hevder at ~30 % av Karzais stemmer er bull. Sa noe om at det er nyttesløst å sende flere soldater til Afg. hvis man akseptere slike "valg".

  # # # # #

  Galbraith har fått sparken av FN, men det kan da ikke skje uten am. støtte? Ser vi et skille mellom Obama og Bush her?
  DYT-DYYYYYT-DYT

 5. #5
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.575

  Re: Afghanistan

  http://www.aftenposten.no/nyheter/ur...cle3314895.ece

  Mullah Omars voldsomme tilbakekomst
  Bare fire personer vet hvor han er, og bare en liten krets vet hvem de fire er. Gjennom dem leder mullah Omar en opprørsbevegelse som kan utfordre verdens største militærmakt.
  Insa.

 6. #6
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.575

  Re: Afghanistan

  http://www.aftenposten.no/nyheter/ur...cle3328817.ece

  Torsdag og fredag er det uformelt forsvarsministermøte i NATO i Bratislava i Slovakia. Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet vil opptrapping av den NATO-ledede ISAF-styrken bli et helt sentralt tema på møtet. USA ønsker mer alliert hjelp. Dette er kontroversielt, fordi flere NATO-land og andre allierte har signalisert at de vil redusere innsatsen.
  Insa.

 7. #7
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.575

  Re: Afghanistan

  http://www.aftenposten.no/nyheter/ur...cle3331052.ece

  Forsvarsminister John Faulkner sa onsdag at han arbeider med planer om en tilbaketrekking av Australias 1.500 soldater så fort som mulig.

  Faulkner innrømmer at planen kommer i konflikt med ønsket til general Stanley McChrystal, USAs og NATOs øverstkommanderende, om en kraftig styrkeoppbygging for å slå tilbake Taliban.

  Både Canada og Nederland har tidligere varslet nedtrapping.
  Insa.

 8. #8
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.575

  Re: Afghanistan

  Sitrap på det politiske presset i Storbritannia.

  Demonstrasjon med 5000 mennesker.

  En ny meningsmåling at 62 prosent av britene ønsker at soldatene trekkes ut med en gang eller innen ett år.

  Men dette er en liten nedgang i forhold til forrige måling, da 65 prosent ville ha soldatene hjem.

  Nedgangen er uventet tatt i betraktning at det har vært et økende antall britiske falne i Afghanistan de siste månedene. Hittil har 222 britiske soldater mistet livet i krigen.

  Det store flertall tror imidlertid at krigen er tapt. 84 prosent tror det går mot nederlag, mens 48 prosent sier krigen er umulig å vinne.
  http://www.dagbladet.no/2009/10/25/n...itikk/8719554/
  Insa.

 9. #9

  Re: Afghanistan

  Lurer på hva slags tanker folk gjør seg om hvilke konsekvenser et eventuelt nederlag i Afghanistan kan få for afghanerne og trusselbildet omkring.

 10. #10
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.575

  Re: Afghanistan

  Sitat Opprinnelig skrevet av Gnist
  Lurer på hva slags tanker folk gjør seg om hvilke konsekvenser et eventuelt nederlag i Afghanistan kan få for afghanerne og trusselbildet omkring.
  Jeg ser for meg at de som ønsker at sitt lands styrker skal trekkes ut, nedprioriterer hensynet til afghanerne/trusselbildet. Til fordel for eget lands ressurser, både i økonomi og soldater.

  Dessuten vil det vel være en relativt rasjonell tanke bak det å trekke seg ut, dersom mann er overbevist om at krigen er "tapt". Hva er da vitsen med å være der videre, bare for å miste enda flere soldater/bruke enda mer penger på krigføringen?

  Men absolutt, det er et interessant spørsmål du reiser.
  Insa.

 11. #11
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.575

  Re: Afghanistan

  Krigføringen i Pakistan henger i stor grad sammen med kampen mot Taliban i Afghanistan.

  Hevder Taliban er på flukt
  Etter at den pakistanske hæren tok Taliban-lederens hjemby.

  http://www.dagbladet.no/2009/10/25/n.../krig/8720666/
  Insa.

 12. #12
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.575

  Re: Kampen mot Taliban

  «Drar vi nå, går alt veldig galt»

  Hvorfor er det slik at eksperter, forskere, forståsegpåere, som ikke er til stede, vet best hva som skjer i Afghanistan?

  Hvorfor er det slik at budskap om håpløshet og undergang får dominere når Afghanistan ikke er til å kjenne igjen fra få år tilbake?

  Hvorfor tillegges Taliban så voldsomme fremganger når det er et utall grupper med høyst forskjellig ståsted som hver for seg truer sikkerheten til alliert styrker og lokalbefolkning rundt om i landet?


  http://www.aftenposten.no/fakta/inns...cle3353188.ece
  Insa.

 13. #13
  Senior Member
  Ble medlem
  Nov 2005
  Bosted
  Rockville, MD. Erwin, TN.
  Innlegg
  3.951

  Re: Kampen mot Taliban

  Det er utrolig bra, og ikke minst meget viktig at media dekker slike saker som det disse Norske offiserene belyser. Jeg håper at debatten blir "bredere og mer effektiv", fremover. Har en følelse av at både den militære og politiske ledelse har vært for "vage", og "ukordinerte", mht hva som vitterlig skjer på bakken, og den måten dette blir "servert" det Norske folk.

  Vi ser allerede resultatene her borte i USA, av et nærmest evindelig, ensidig, negativ fremstilling av hva som skjer i Afghanistan, hvor i den senere tid, gjentatte referanser til krigen i Vietnam, nærmest har blitt et mantra til de som mener at alt av militære styrker bør sendes hjem ASAP. Denne (media) fremstillingen har også vært med på å surne holdningene til vår jobb der, hos den gjevne Amerikaner. For de som husker; Vietnam krigen ble ikke tapt på slagmarken, men heller hjemme i eget land, hvor politikere, og ikke offiserene på bakken styrte denne konflikten, noe jeg begynner å se visse antydninger til, mht Afghanistan.
  ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

 14. #14
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.575

  Re: Kampen mot Taliban

  På en pressekonferanse med Indias statsminister Manmohan Singh i Det hvite hus tirsdag kveld bekreftet den amerikanske presidenten at USA vil sende flere tropper til Afghanistan.

  http://www.aftenposten.no/nyheter/ur...cle3390078.ece
  Insa.

 15. #15
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.898

  Re: Kampen mot Taliban

  En interessant rapport fra International Crisis Group, en anerkjent internasjon ekspertgruppe, som har meninger om det meste innen internasjonal politikk, med fokus på kriseområder. Jeg limer sammendraget inn i sin helhet. Resten kan finnes på http://www.crisisgroup.org/home/index.cfm?id=6397&l=1 .

  Legg spesielt merke til anbefalingen om å sparke Kai Eide (min utheving).

  Afghanistan: Elections and the Crisis of Governance

  Kabul/Brussels, 25 November 2009: Only vigorous constitutional and electoral reforms will prevent Afghanistan from slipping further into instability after Hamid Karzai’s fraudulent re-election.

  Afghanistan: Elections and the Crisis of Governance,* the latest policy briefing from the International Crisis Group, examines the situation in Afghanistan after a deeply flawed presidential electoral process delivered a critical blow to the legitimacy of both the government and the international community. The briefing argues that institutions facing a credibility crisis of such huge proportions cannot defeat the insurgency.

  “Karzai’s retaining power under these circumstances has bolstered the impression that the international community is disinterested in or incapable of checking corruption”, says Candace Rondeaux, Crisis Group Senior Analyst. “It handed the Taliban a huge public relations victory”.

  To stem the decline in public confidence, the international community, particularly the US and the UN, must urgently put in place and vigorously support a number of key measures, including:

  * restrictions on the size of the cabinet, barring nominees with demonstrated links to armed groups or criminal activities from joining government;
  * the formation of an impartial commission of inquiry to conduct a thorough public review of the 20 August 2009 elections; the National Assembly’s use of its full sanctioning powers against those suspected of abusing their offices to influence the polls; and vigorous pursuit by the attorney general and courts of criminal prosecutions of those involved in flagrant violations of the law;
  * consultations among relevant Afghan and international actors to achieve consensus on immediate steps to strengthen the machinery for the 2010 elections;
  * convocation of a loya jirga to undertake constitutional reform, including consultations on the role of the Supreme Court; enhancing the independence of the judiciary and legislature; and meaningfully devolving authority and resources to provincial and district levels; and
  * resignation of UN Mission in Afghanistan (UNAMA) chief and UN Special Representative of Secretary-General Kai Eide, since he has lost the faith of many on his staff and the necessary trust of many parts of the Afghan polity, accompanied by a thorough re-evaluation of the advisory role of UNAMA’s Enhancing Legal and Electoral Capacity for Tomorrow (ELECT) program view to rebuild public support for Afghanistan’s electoral institutions and processes.

  “The international community has too often acted as if the election cycle was merely a box to tick, and we’ve all seen where that has led”, says Samina Ahmed, Crisis Group’s South Asia Project Director. “Impending decisions about military strategies, troop levels and state-building concepts may mean little if we do not cauterise the damage these fraudulent elections inflicted on Afghanistan. Only thorough reform can do that”.
  Lurer på når norske media snapper opp denne?
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 16. #16
  Svart belte
  Ble medlem
  Mar 2007
  Bosted
  Der boblene kommer fra
  Innlegg
  10.620

  Re: Kampen mot Taliban

  Ferdig

 17. #17

  Re: Kampen mot Taliban

  http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks ... 392265.ece

  Les: Afghanistan-rapport krever Eides avgang

 18. #18
  Senior Member
  Ble medlem
  Apr 2009
  Bosted
  London
  Innlegg
  453

  Re: Kampen mot Taliban

  Dette handler på mange måter om gjentatte vestlige forsøk på å bygge opp en stabil sentral statsmakt etter vestlig modell i et land som knapt noen gang har fungert som en sentral stat over lengre tid.

  Problemet slik jeg ser det er likevel at få av de ulike folkegruppene som vil bli inkludert i en slik sentralisert stat synes å være enige om hvordan denne staten skal fungere, og dermed klarer vi ikke bygge støtte blant helheten av befolkningen for hvordan dette skal gjøres. Lokale fremskritt slik de norske offiserene beskriver finnes, og de er svært verdifulle, men til syvende og sist tilintetgjøres de av mangelen på fremgang på sentralt plan.

  Så langt har vi prøvd å bygge en stat som baserer seg på støtte fra de nordlige grupperingene, men som i liten grad involverer Pashtunerene. Inntil vi klarer å bygge nok støtte i Pashtu-dominerte områder i sør for en velfungerende sentralstat og maktfordeling med de andre gruppene (noe de tradisjonelt ikke har vært villige til) vil ikke noen fremmed makt lykkes i noe som helst forsøk på fredsbygging eller annet i Afghanistan.

  Det er ikke dermed sagt at dette er umulig, men det vil ta mer tid enn det vi nå ser ut til å ha mage for, og det vil kreve at vi blir flinkere til å ikke stryke alle militsgrupper og væpnede avdelinger i Afghanistan under en kam (som demonstrert av Kilkullen i "Accidental Guerilla") Målet er ikke å tilintetgjøre Taliban, det er å svekke innflytelsen deres tilstrekkelig til at nok Pashtu-grupper ser seg mer tjent med å støtte serntralregjeringen i Kabul enn å støtte Taliban.

  Sammenligningene med Vietnam er relevante kun i den grad de beskriver at vi ikke står overfor et militært nederlag, men heller et politisk. Taliban kan aldri tilintetgjøre NATO styrkene i Afghanistan. De kan derimot gjøre det umulig å bygge en velfungerende stat som kan overleve uten vår hjelp. Det kan de gjøre kort og godt gjennom å fortsette å operere, og med mindre vi enten overbeviser Pashtunerene om å slutte å støtte dem, eller vi utsletter alle med Talibansympatier (noe jeg neppe tror vi klarer med mindre vi er interesert i folkemord, dvs "Romersk" COIN) så har de klart det de må gjøre...
  Si vis pacem, para bellum

 19. #19
  Svart belte
  Ble medlem
  Feb 2006
  Bosted
  Oslo
  Innlegg
  4.570

  Re: Kampen mot Taliban

  Dette er jo sammenfallende med gjeldende teorier innen demokratibygging på at å etablere demokratier
  basert på modeller fra andre land og med drivkraften fra eksterne makter og aktører ikke fungere. De
  demokratier som fungere har vokst frem innenfra gjennom at det sivile samfunn har organisert seg og
  skaper de institusjoner m.m. som sammen utgjør et fungerende demokrati. Når en da, som i det afghanske
  eksemplet, også legger til kompleksiteten med flere nasjoner innen en stat så er det klart at dette vil
  være vanskelig. Afghanistan vil ikke bli et fungerende demokrati før de ulike nasjonene, her brukt om grupper
  som har tilhørighet og felles historie, kultur m.m., finner en måte å sameksistere på. Balkan blir jo ofte brukt
  som eksempelet på at "skapte" stater ikke vil fungere over tid som demokratier. Yougoslavis fungerte så lenge
  det var en sterk og kokntrollerende kommuniststat.
  "You are overreacting, and you can't spell overreacting without ovary. You're a girl"

 20. #20

  Re: Kampen mot Taliban

  http://online.wsj.com/article/SB125831141804049337.html
  Soviets' Afghan War Informs Surge Debate

  With Obama set to announce his decision on sending more troops to Afghanistan, debate is surfacing on the parallels between the U.S. war on the Taliban and the Soviets' war with the mujahedeen.

 21. #21
  Veteran
  Ble medlem
  Jan 2005
  Bosted
  Grorud leir?
  Innlegg
  1.713

  Re: Kampen mot Taliban

  Flertall for norske soldater i Afghanistan

  Det er fortsatt flertall for at Norge har soldater i Afghanistan. Det viser en fersk og landsomfattende meningsmåling.

  http://www.dagbladet.no/2009/11/30/n..._isaf/9257328/

 22. #22
  Member
  Ble medlem
  Feb 2009
  Bosted
  Mauken/Karma
  Innlegg
  67

  Re: Kampen mot Taliban

  Økning i antall amerikanske styrker i Afghanistan, Obama sender 30.000 soldater.

  http://www.aftenposten.no/nyheter/ur...cle3401348.ece

 23. #23

  Re: Kampen mot Taliban

  Sitat Opprinnelig skrevet av Dommern
  Flertall for norske soldater i Afghanistan

  Det er fortsatt flertall for at Norge har soldater i Afghanistan. Det viser en fersk og landsomfattende meningsmåling.

  http://www.dagbladet.no/2009/11/30/n..._isaf/9257328/
  43,5 prosent av de spurte mener Norge fremdeles bør ha soldater i Afghanistan. Det er nesten nøyaktig det samme resultatet som på en måling utført i mars, skriver Bergens Tidende.
  Og så...
  http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/afgh ... 40279.html
  Landsdekkende undersøkelse viser at 45,7 prosent av nordmenn mener norske soldater bør trekkes ut av Afghanistan i løpet av det nærmeste året. 38,7 prosent mener soldatene bør bli.
  Ja er vel viktig å huske på at: There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.

  Denne var spesiell fin:

 24. #24
  Global moderator
  Ble medlem
  Mar 2005
  Bosted
  Stavanger
  Innlegg
  17.565

  Re: Kampen mot Taliban

  Vakkert spørsmål! Må vel nesten koste på meg en smiley :)
  "Gjør Ret, Frygt Intet"

 25. #25
  Senior Member
  Ble medlem
  Nov 2005
  Bosted
  Rockville, MD. Erwin, TN.
  Innlegg
  3.951

  Re: Kampen mot Taliban

  Lord Obama lot kjeften gå, og leste opp noen linjer, ærbødigst særvert ifra hans teleprompter i går, angående vårt økende styrkebidrag til Afghanistan. Ikke bare det, han satt også en tidsfrist for når USA og resten av NATO vil pakke sammen,....18 måneder har NATO, og Karzai og kompani på seg til å få has på korrupsjon, bygge opp egne sikkerhetsstyrker, og knekke ryggen på slike som Taliban og al Qaeda.

  Hvor store er sjangsen for at Taliban og andre, vil "viske i øret" på diverse "elders" i landsbyer rundt om at om de samarbeider, så vil "ting skje", negative ting, når NATO trekker seg ut.

  "My Five Cents....." Det er ifra Obama ingen planer for direkte seier, et ord han i utgangspunktet har "vanskeligheter" med, jeg tror dette løpet er kjørt, før det i det hele har kommet igang, om ikke et "mirakel skjer," ala Irak, men igjen...Afghanistan er IKKE Irak.
  ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

 26. #26
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.898

  Re: Kampen mot Taliban

  "Bør trekkes ut i løpet av nærmeste år".

  Den var jo litt vag. "Bør trekkes ut i løpet av nærmeste 100 år"? Enig.
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 27. #27
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.898

  Re: Kampen mot Taliban

  Flere antydninger om at Kai Eide vil bli skiftet ut, se her: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks ... 417631.ece og her:
  Sitat Opprinnelig skrevet av Claw
  Ban Ki-moon skifter ut Kai Eide
  FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil skifte ut Kai Eide og utnevne en ny spesialutsending i Afghanistan, opplyser diplomatiske kilder i FN.
  http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks ... 417631.ece
  Eide er for mye kamerat med Karzai, og man ville heller hatt en sterk personlighet, som Paddy Ashdown, i stillingen. Norsk nasjonal stolthet til side, jeg er enig i at man optimalt sett burde hatt en spesialutsending som har tyngde nok til å koordinere ISAFs operasjoner og sivil bistand på en god måte.
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 28. #28
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.898

  Re: Kampen mot Taliban

  International Crisis Group mener det er feil å samarbeide med krigsherrer som HEKMATYAR: http://www.crisisgroup.org/home/index.cfm?id=6475&l=1

  Sitat Opprinnelig skrevet av ICG
  Instead of entering into alliances of convenience with the most undesirable of local powerholders, the international community, and the Afghan government, would gain by holding warlords like Hekmatyar accountable for past abuses, and ending the climate of impunity that has allowed so many of them to flourish within and outside government
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 29. #29
  Global moderator
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  11.583

  Re: Kampen mot Taliban

  Dagsrevyen hadde akkurat nå en sak der Flyktningehjelpen gikk sterkt ut mot de norske ISAF-styrkene. De mente at det er helt galt at norsk militært medisinsk personell fra PRT Meymaneh yter medisinsk hjelp til sivile, ved f.eks. å hjelpe til på et sivilt afghansk sykehus i Meymaneh. I følge Flyktningehjelpen bør tydeligvis militære ikke på noen måte hjelpe sivile, det er kun sivile som skal det. Jeg skjønner rett og slett ikke argumentene deres!
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 30. #30
  Svart belte
  Ble medlem
  Oct 2005
  Bosted
  Felt
  Innlegg
  16.545

  Re: Kampen mot Taliban

  Tror det hun danske damen kanskje kan ha kommet i skade for å mene, er at sivilistene kanskje blir legitime mål dersom militære er for nære sykehusene ?

  Jaggu ikke greit å tyde når redigeringa kutter voldsomt i de snuttene de skal forberede før sending, journalistene flest ikke aner hva de skal lage sak om og steike som jeg skulle ha vært NRK-president. Da, altså !
  Beyond is where I learn

 31. #31

  Re: Kampen mot Taliban

  Sitat Opprinnelig skrevet av hvlt
  Dagsrevyen hadde akkurat nå en sak der Flyktningehjelpen gikk sterkt ut mot de norske ISAF-styrkene. De mente at det er helt galt at norsk militært medisinsk personell fra PRT Meymaneh yter medisinsk hjelp til sivile, ved f.eks. å hjelpe til på et sivilt afghansk sykehus i Meymaneh. I følge Flyktningehjelpen bør tydeligvis militære ikke på noen måte hjelpe sivile, det er kun sivile som skal det. Jeg skjønner rett og slett ikke argumentene deres!
  Ganske enkelt: Hannkatt syndromet, de militære pisser/markerer på området til de sivile hjelpeorganisasjonene. Og det liker de dårlig. For da blir det mindre penger i kassa....

  Jeg tenker på feltsykehuset i Tsjad og det arbeidet de har gjort iblant sivilbefolkningen med de begrensede ressursene de har. Har ikke hørt ett pip om hva/om sivile organisasjoner har bidratt med der?

 32. #32
  Global moderator
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  11.583

  Re: Kampen mot Taliban

  Å, det kom en del negativt der og. Dvs. det de sa var at de syntes feltsykehuset var bortkastede penger, at de selv kunne gitt medisinsk hjelp til et mye større antall sivile og flyktninger med svært mye mindre penger. Det de glemte var at feltsykehuset er der for i første rekke gi et tilstrekkelig godt medisinsk tilbud til FN-soldatene MINURCAT II, ikke for å hjelpe sivilbefolkningen. Og FN-soldatene har faktisk større krasv på kvalitet på de medisinske tjenestene enn det flyktningeri Tsjad har.

  I Afghanistan ser det ut til at NGOene (i hvert fall de norske) har gått mye lenger enn tidligere med å forlange monopol på alt humanitært/utviklingsarbeid. Det de sier de er redde for, er at hvis NATO (fienden) gir hjelp til f.eks. afghanske sykehus, vil det kunne føre til motstand hos sivilbefolkningen mot å motta hjelp også av vestlige hjelpeorganisasjoner, da afghanerne/talibene vil kunne tro at alle utlendinger som vil gi hjelp til afghanske sivile sykehus er fiendtlige NATO-styrker. Dette mener de også vil sette hjelpeorganisasjonene i fare. Jeg har problemer med logikken.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 33. #33
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.575

  Re: Kampen mot Taliban

  Vil betale Taliban for å bytte side

  –Vesten må bruke penger for å få Taliban-tilhengere til å vende tilbake til det vanlige samfunnslivet, mener Tysklands visekansler og utenriksminister Guido Westerwelle. USA er blant land som støtter strategien.

  http://www.aftenposten.no/nyheter/ur...cle3482252.ece
  Insa.

 34. #34

  Re: Kampen mot Taliban

  http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks ... 490278.ece

  Verdenssamfunnet setter av 3 milliarder kroner som skal brukes på å få talibanere til å skifte side i Afghanistan. Norge ønsker ikke å bidra.

  – Vi må vite mer om det, om mekanismen og innretningen, før vi eventuelt bidrar med penger, sier Støre til NTB.

 35. #35
  Global moderator
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  11.583

  Re: Kampen mot Taliban

  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 36. #36
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.898

  Re: Kampen mot Taliban

  Sitat Opprinnelig skrevet av hvlt
  Bra innlegg!

  Det ble bråk når oberst Fauske hadde en kontrovers med Erling Folkvord tidligere, og det blir sikkert bråk nå, men jeg er overbevist om at han har rett i at det er behov for større koordinering mellom sivil og militær innsats.
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 37. #37

  Re: Kampen mot Taliban

  http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks ... 508727.ece
  - Afghanerne vil også i fremtiden kunne fatte valg og vektlegge verdier som er oss fremmed og som noen ganger byr oss direkte imot, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre, da han tirsdag redegjorde for Stortinget om situasjonen i Afghanistan.
  - Betyr det at du åpner for at Afghanistan går tilbake til en islamsk lovgivning?

  - Vi må forsone oss med at hvis Afghanistan skal bli selvstendig, så må det være afghanernes ansvar, sier Støre.

 38. #38

  Re: Kampen mot Taliban

  Ett lite spørsmål her: Dere som har vært der nede, hva/hvordan er de afghanerenes mening om at dere er der nede?? Hva syns dem om NATOs engasjering?? Går det bedre?? føler dem seg mer trygge etc etc.

  Noen som vil legge ut litt fakta om dette?

 39. #39
  Veteran
  Ble medlem
  Nov 2005
  Bosted
  Romerike
  Innlegg
  949

  Re: Kampen mot Taliban

  Hvem lar vi lede debatten om Afganistan!

  Sjekk bloggen til Fauske http://ofauske.blogspot.com/2010/02/...batten-om.html
  Si Volas - Morieris

 40. #40
  Global moderator
  Ble medlem
  Jul 2005
  Innlegg
  4.542

  Re: Kampen mot Taliban

  Makaan,
  Afghanere gjør veldig ofte èn av to ting:
  1. Dem viser tommel opp og alt er god stemning når vi er der og snakker med dem, så viser dem tommel ned og skyter på oss når vi står med ryggen til. Konfronterer vi dem med dette etterpå så er det alltid Iranerne eller Pakistanerne som er de onde i regionen, og selvfølgelig er dem glad for å ha ISAF tilstede måskjønnes...

  2. Dem sitter fint på gjerdet og venter på at enten vi eller Taliban skal vinne. Så den dagen når NATO enten trekker seg ut fra Afghanistan seirende eller som følge av "tap" så vil dem gå tilbake til livene sine som om ingenting har skjedd - drar man langt nok ut på landsbygda spiller det veldig liten trille og har liten praktisk betydning for landsbyboerne om det er Karzai eller Mullah Omar som er sjef i landet.
  Punkt 1 og 2 her er som regel godt sammentvunnet.

  Dette selvfølgelig veldig enkelt og generelt sagt. Faktum er at det er så mye gråtoner i denne konflikten at det ikke kan summeres opp på et kort foruminnlegg.

  Men man har jo da selvfølgelig også det tredje alternativet:
  3. Det er også dem som hater Taliban verre enn AIDS og kreft tilsammen, og da gjerne også av grunner langt mindre edle enn "frihet og demokrati" og som gjerne gir oss hjelp underveis med å ta rotta på fienden... For dems del vil vår seier være avgjørende for deres sikkerhet - gamle allianser og svik glemmes ikke over natten i Afghanistan.
  Niner this is 9-1, I will now pass out.

 41. #41
  Global moderator
  Ble medlem
  Jul 2005
  Innlegg
  4.542

  Re: Kampen mot Taliban

  Sitat Opprinnelig skrevet av [url=http://www.dagbladet.no/2010/02/18/nyheter/afghanistan/utenriks/10464501/
  Helge Lurås[/url]]Vanskelig å skille
  Afghanistan-ekspert Helge Lurås ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) er i den afghanske hovedstaden Kabul.

  Han er skeptisk til disse beskyldningene mot Taliban. Han mener det kan være vanskelig for de afghanske og internasjonale styrkene å skille fienden fra uskyldige sivile i en krig som nettopp foregår blant sivilbefolkningen.

  - Problemet er at Taliban er en integrert del av lokalbefolkningen. Taliban i disse områdene består av lokale menn med hus og familie, sier Lurås til Dagbladet.

  Taliban-krigerne i Marjah-området baserer mye av motstanden på å drive snikskyttervirksomhet. Snikskytternes taktikk er at de forflytter seg raskt fra hus til hus i små grupper.

  - Dermed er det ikke så unaturlig at kvinner og barn kan havne i skuddlinjen. Men det utelukker selvsagt ikke at Taliban kan ha gjort dette bevisst. De vet selvsagt at sivile tap er veldig uheldig for Natos operasjon, sier Lurås.

  Soldater som i går gikk inn i Marjah i den sørøstlige Helmand-provinsen, sier de så sivile som var skadd etter å ha havnet i kryssild mellom Taliban-krigere og koalisjonsstyrker.
  Helt utrolig at man skal basere artikler på uttalelser fra disse såkalte "ekspertene", som sikkert får betalt mett i penger for å sitte i relativt trygge Kabul og "forske" og rapportere fra "krigssonen"... Sist jeg var i en run-in med Taliban med vår TU ifjor Mars var det en integrert del av fiendens force-protection å plassere sjefen for fiendens manøver midt inni en klynge med kvinner og barn oppå en høyde, som ble spesifikt busset opp med en jingletruck før dem satte igang angrepet sitt. At disse kvinnene og barna var en del av de lokale landsbyene der disse mannfolkene myldrer ut fra hver gang dem skal skyte på oss er sikkert og visst. Så mye faen gir dem uskyldige sivile all den tid dem vet at ISAF ikke kommer til å JDAMe 30 av dems koner og unger med overlegg!

  Han her Lurås hadde ikke trengt å ta mer enn èn telefon til den Norske PRTen og TMBN hjemme i Norge for å få mer enn nok historier om hvor feig og ussel fienden er, men dette gikk det han nok fint forbi å gjøre...

  Respektere fienden min opp i rævva!
  Niner this is 9-1, I will now pass out.

 42. #42

  Re: Kampen mot Taliban

  takker MMB for svar. Du har allerede gitt en god indikasjon på hva/hvem taliban og afg sivile er, tankegangen og mentaliteten. venter på å høre mer.

 43. #43
  Senior Member
  Ble medlem
  Nov 2005
  Bosted
  Rockville, MD. Erwin, TN.
  Innlegg
  3.951

  Re: Kampen mot Taliban

  Washington Post hadde i dag en god artikkel om offansiven i Helmand provinsen, og spesielt kampene i og rundt byen, Marja.

  In Marja, it's war the old-fashioned way

  MARJA, AFGHANISTAN -- They had slogged through knee-deep mud carrying 100 pounds of gear, fingers glued to the triggers of their M-4 carbines, all the while on the lookout for insurgents. Now, after five near-sleepless nights, trying to avoid hypothermia in freezing temperatures, the grunts of the 1st Battalion of the 6th Marine Regiment finally had a moment to relax.

  As the sun set Thursday evening over the rubbled market where they set up camp, four of them sat around an overturned blue bucket and began playing cards. A few cracked open dog-eared paperbacks. Some heated their rations-in-a-bag, savoring their first warm dinner in days. Many doffed their helmets and armored vests.


  Then -- before the game was over, the chapters finished, the meals cooked -- the war roared back at them.

  The staccato crack of incoming rounds echoed across the market. In an instant, the Marines grabbed their vests and guns. The 50-caliber gunner on the roof thumped back return fire, as did several Marines with clattering, belt-fed machine guns. High-explosive mortar rounds, intended to suppress the insurgent fire, whooshed overhead.

  And so went another night in the battle of Marja.

  The fight to pacify this Taliban stronghold in Helmand province is grim and grueling. For all the talk of a modern war -- of Predator drones and satellite-guided bombs and mine-resistant vehicles -- most Marines in this operation have been fighting the old-fashioned way: on foot, with rifle.

  They hump their kit on their backs, bed down under the stars in abandoned compounds and defecate in plastic bags.

  Marines who have served in Iraq and Afghanistan call the Marja operation more intense than anything else they've encountered, save for the battles in Fallujah.

  "This place is crazy," said one sergeant as he ran to respond to the attack on Thursday evening. "It's more intense than anything you could have imagined."

  The intensity is sharpened by the lack of any relaxation. It's all combat, all the time.
  http://alturl.com/7ytb
  ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

 44. #44
  Senior Member
  Ble medlem
  Nov 2005
  Bosted
  Rockville, MD. Erwin, TN.
  Innlegg
  3.951

  Re: Kampen mot Taliban

  Det er vel helt på det rene at de Norske styrkene i Afghanistan har travle dager for tiden, men på tross av økt aktivitet, flere treffninger, osv så er det omtrent null info for den, "allmenne masse" å hente igjennom media om hva som skjer, eller ikke skjer.

  Jeg tok en kjapp runde rundt i flere Norske aviser på internett i dag, og det var heller lite, eller ingen informasjon rundt hva de Norske styrkene gjør. Aftenposten hadde en artikkel om Amerikanske drone piloter, DB hadde en om sivile tap, og det var omtrent det hele.

  Per Sverre Opedal, generalinspektør for Hæren har et ønske om å rette på dette. Han sier bl.a.
  – Åpenhet er avgjørende for å opprettholde et godt forsvar. Folk må forstå hva som står på spill og hvordan virkeligheten ser ut, sa Opedal i talen sin.
  I talen oppfordret han soldatene til åpent å dele både historier og synspunkter. Som et godt eksempel trakk han fram kaptein Øivind Berg, som i tretti minutter på NRK satte ord på erfaringene sine i Afghanistan.
  – Med unntak av forhold som setter operasjoner eller personer i fare, er det ingenting som ikke tåler en diskusjon i det offentlige rom. Vurderingene vi gjør, avgjørelsene vi tar og forståelsen for det som gjøres, blir bedre med en opplyst diskusjon der det er takhøyde for ulike meninger, understreket Opedal.
  http://www.mil.no/start/aktuelt/arti...ticleID=193491
  ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

 45. #45

  Re: Kampen mot Taliban

  Jeg er også enig at det norske forsvaret burde være litt åpne mot media hva som egentlig skjer der nede, mtp soldatenes sikkerhet self. Hvis det ikke spres ut til det norske folk hva som skjer der nede så vil flesteparten av folkene i dette landet ha nada forståelse ei kunnskap hva vi driver på med der nede.

 46. #46
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.575

  Re: Kampen mot Taliban

  Fare, fare, Faryab!

  ISAF-styrkene har gjort for få forsøk på å forstå det afghanske samfunnet. Det blir ikke stabilt i Afghanistan hvis en ikke tar hensyn til de tre parallelle maktsystemene: De statlige og lokale myndighetene, nettverket av krigsherrer og eldrerådene, shuraen.

  http://www.bt.no/meninger/kronikk/Fa...b-1034462.html
  Insa.

 47. #47

  Re: Kampen mot Taliban

  Er jo ikke noe nytt at "vesten" har ført til mer konflikt enn fred ved å gå inn i et område, og gi støtte til en eller annen krigsherre som skal bygge en stat i et område der det ikke har vert en stat før.
  I midtøsten, afrika etc ser vi enda konflikter som har bakgrunn i dette.
  Ganske naivt egentlig å gå inn i et område som er preget av stamme/klaner og tro at du skal skape en stat med demokrati.

  Skal en stat fungere må den vokse fra bunnen av, når folket selv ønsker dette.

 48. #48

  Re: Kampen mot Taliban

  Det i grunnen riktig det du påpeker der. Disse landene preges av en mer føydal/klan struktur som avviker fra den vestlige moderne forståelsen som grunner ut i begrepet "nasjonalstat", der man ser noe homogent og enhetlig over et geografisk enhetlig territorium. Vi trenger ikke dra lenger enn til Europa før vi får se en masse eksempler på folkegrupper som kan ha en opplevelse av å ha havnet på feil side av statsgrensene, eller mangle et eget geografisk enhetlig territorium å styre over med egne myndighetsorganer. Når man kommer så langt, blir det snarere snakk om separatisme, men det er nok ikke egentlig det man ser i Afghanistan, snarere å bevare noen historiske og kulturelt betingede styringsforhold.

  Makt, hvem og hvor den er plassert er nok nøkkelen her også, men Afghanistan er ikke en konsolidert stat uansett hvordan man snur og vender på saken, og vi ser også sterke uttrykk for nettopp det i nabolandet Pakistan der staten forsøker å holde kontrollen eller sikre kontrollen ytterligere.
  Dulce et decorum est pro patria mori, sed dulcius pro patria vivere, et dulcissimum pro patria bibere.

 49. #49
  Global moderator
  Ble medlem
  Mar 2005
  Bosted
  Stavanger
  Innlegg
  17.565

  Re: Kampen mot Taliban

  Det er ett ganske grunnleggende spørsmål du toucher på - som vel er diskutert ett par ganger før på forumet: Hvem har egentlig bestemt at alt mulig skal være land ?

  Nasjonalstaten som viktigste tilhørighet er en illusjon som mange vestlige har, men du skal ikke lenger enn til Bergen før byen er viktigere enn nasjonalstaten - eller klanen kanskje som ett eksempel på at "stammen" er viktigere enn alt mulig annet.

  Så å få fred og fordragelighet i Afghanistan - betyr det at vi må overbevise alle som bor der om at de er afghanere først og fremst ?
  "Gjør Ret, Frygt Intet"

 50. #50

  Re: Kampen mot Taliban

  Å få innbyggerne til å sette staten over landsby/stamme er jo det samme man har prøvd i Afrika, og resultatet, som også har andre grunner, er jo at Afrika forblir det mest herpa kontinentet i verden.
  DYT-DYYYYYT-DYT

Side 1 av 5 123 ... SisteSiste

Bokmerker

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere innleggene dine
 •  
Se vår Statistikk . Militært diskusjonsforum. Diskuter forsvar, politikk, politi, opptak, utstyr og det øvrige nyhetsbildet.