Russland - en fremtidig trussel? - Fokus: Kina og Nord-Korea - Fokus: Midt-Østen - Fokus: Nordområdene - Russland - Infographics - Ordet er fritt - Generell PissPreik - Stratfor på Twitter - Milforum på Twitter - 1. verdenskrig - 2. verdenskrig
Side 1 av 13 12311 ... SisteSiste
Viser resultatene 1 til 20 av 248

Tråd: Kampen mot Taliban

 1. Post ID# 915630 #1
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.578

  Kampen mot Taliban

  Fra Milblogg.no: Obama taper kampen om Afghanistan

  Hele 51 prosent av de spurte i en meningsmåling gjort for Washington Post i august, sier at krigen i Afghanistan ikke er verdt å kjempe.

  Motstanden er størst i Det demokratiske parti, viser en CNN–måling, med mer enn to av tre velgere imot. Blant uavhengige velgere er det også flertall imot. I Det republikanske parti er vel 40 prosent imot krigen, foreløpig. Men konservative synsere stiller nå flere spørsmål ved USAs Afghanistan-engasjement.

  Forsvarsminister Robert Gates avviser at Afghanistan er i ferd med å renne vekk mellom hendene på Obama-administrasjonen.

  USAs nye øverstkommanderende, general Stanley McChrystal sier at de neste 12 til 18 månedene blir helt avgjørende. Da må innsatsen gi synlige resultater.

  Opposisjonen fremstiller nå mer og mer krigen i Afghanistan som Obamas krig, selv om det var president George W. Bush som innledet den.

  Nyhetsmagasinet Newsweek har karakterisert Afghanistan som Obamas Vietnam. Afghanistan er presidentens utenrikspolitiske topprioritet og i ferd med å bli et betydelig innenrikspolitisk problem.

  http://www.aftenposten.no/nyheter/ur...cle3253373.ece
  Artikkelen tar også opp hvordan opinionen i flere andre land, som Tyskland, Nederland og Storbritannia, ønsker å trekke seg ut av Afghanistan.

  Her i Norge ser vi ikke den samme oppmerksomheten rundt saken. Vi har et SV i regjering som er mot både Afghanistan-engasjementet og NATO, men som ikke har hatt gjennomslagskraft for dette i posisjon. Utenom det har vi kuriositeten av et parti i Rødt. På den andre siden er utenriksminister og AP-mann Gahr Støre krystallklar på at vi blir i Afghanistan til landet og dens lovlig valgte regjering er i stand til å kontrollere Taliban og andre opprørsgrupper på egen hånd.

  En norsk tilstedeværelse vil likevel avhenge av at våre NATO-allierte også blir værende. Uten USA og Storbritannia vil ikke andre av medlemmene ha fotfeste. Nå gikk Obama til valg på å øke antallet soldater i Afghanistan (og trekke seg ut av Irak), slik at ingenting foreløpig tyder på at USA snur og drar hjem igjen. Likevel er det verdt å legge merke til at flere og flere i disse landene er i mot krigen. Dette er tendenser vi kan se igjen fra f.eks. Vietnamkrigen.

  Sovjetunionen holdt ut i nær 10 år, før de trakk seg ut i februar 1989 - for vel 20 år siden.

  Nå har NATO stått i Afghanistan siden 7. oktober 2001, snart åtte år.

  ¤ Greier NATO å bygge opp Afghanistans politi og militære, slik at disse selv under en lovlig valgt regjering, kan kontrollere sitt eget land - i overskuelig fremtid?

  ¤ Greier NATO å utradere Taliban, eller er det helt urealistisk?

  ¤ Greier NATOs medlemsland å holde unna for sitt eget folks stadig økende krav om å trekke seg ut av Afghanistan - evt. hvor lenge?

  Bloggen: http://milblogg.no/?p=146

  EDIT: Endret trådtittel fra "Afghanistan" til "Kampen mot Taliban".
  Insa.

 2. Post ID# 915635 #2
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2005
  Bosted
  Oslo
  Innlegg
  8.809

  Re: Afghanistan

  Sitat Opprinnelig skrevet av Lucas
  Artikkelen tar også opp hvordan opinionen i flere andre land, som Tyskland, Nederland og Storbritannia, ønsker å trekke seg ut av Afghanistan.
  Verdt å merke seg at Nederland og Canada har sagt at de kommer til å trekke seg ut i hhv 2010 og 2011:

  http://www.abc.net.au/news/stories/2007 ... 122622.htm

  http://www.cbc.ca/canada/story/2008/11/ ... istan.html

  Canada og Nederland har til sammen rundt 4500 soldater i ISAF, inklusive de canadiske stridsvognene. Dette tomrommet må fylles av noen andre. Det blir også interessant å se hvordan det vil påvirke mentaliteten til resten av nasjonene som bidrar.
  Beidh a lá leo

 3. Post ID# 917834 #3
  Senior Member
  Ble medlem
  Oct 2007
  Innlegg
  7.031

  Re: Afghanistan

  (link)
  FN-kilde: Kai Eide bør få sparken
  Den høyest rangerte amerikanske diplomaten i FN-delegasjonen i Afghanistan, Peter Galbraith, har reist hjem etter en krangel med sjefen, Kai Eide. En annen FN-kilde mener Eide nå bør få sparken.


  Galbraith forlot Kabul mandag, men ventes tilbake til Afghanistan i nær framtid, ifølge en talsmann for FN. Han befinner seg nå i New York, der han og Eide neste måned skal orientere hovedforsamlingen om situasjonen i Afghanistan.

  Talsmannen bekrefter at det har vært uenighet mellom Galbraith og Eide når det gjelder håndteringen av valget i landet og anklagene om valgfusk.

  Ifølge kilder i Kabul ønsker Galbraith sterkere press for at valgresultatet skal være fritt for fusk.

  Eide selv ville ikke kommentere striden.

  Spent forhold
  En annen vestlig kilde i Kabul sier at forholdet mellom Galbraith og Eide hele tiden har vært spent. Galbraith er mer aktivistisk enn Eide, som foretrekker status quo, sier kilden.

  Uenigheten skal ha kommet til overflaten under et møte mellom FN og afghanske valgtjenestemenn om håndteringen av anklagene om valgfusk, som har forsinket opptellingen.

  De omfattende anklagene svekker tilliten til valget og legitimiteten til vinneren, som etter alt å dømme er nåværende president Hamid Karzai.

  En kilde i Kabul sier at Galbraith ønsker sterkere press på Afghanistans uavhengige valgkommisjon for å «gjøre det som er riktig og sørge for at det endelige resultatet reflekterer det virkelige utfallet av valget».

  - Bør få sparken
  En annen, anonym FN-kilde går lenger og mener Kai Eide bør få sparken for sin håndtering av valgskandalen i Afghanistan.

  - Han bør gå av som følge av sin manglende evne til å stå opp mot det omfattende valgfusket i presidentvalget, sier en framtredende kilde til avisa Telegraph .

  - Kai er så pro-Karzai at han helt klart ønsker at Karzai skal vinne første valgrunde, sier en annen internasjonal kilde til avisa.

  Eides underordnede skal også ha vært sinte over at Eide ikke avbrøt en reise til Norge i forrige uke, midt under den omdiskuterte valgopptellingen.

  ...
  DYT-DYYYYYT-DYT

 4. Post ID# 920891 #4
  Senior Member
  Ble medlem
  Oct 2007
  Innlegg
  7.031

  Re: Afghanistan

  IIRC:

  BBC: Galbraith går for "all guns blazing". Sier han fikk sparken for å si at valget, under oppsyn av Kai Eide(?), var juks og humbug. Hevder at ~30 % av Karzais stemmer er bull. Sa noe om at det er nyttesløst å sende flere soldater til Afg. hvis man akseptere slike "valg".

  # # # # #

  Galbraith har fått sparken av FN, men det kan da ikke skje uten am. støtte? Ser vi et skille mellom Obama og Bush her?
  DYT-DYYYYYT-DYT

 5. Post ID# 922157 #5
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.578

  Re: Afghanistan

  http://www.aftenposten.no/nyheter/ur...cle3314895.ece

  Mullah Omars voldsomme tilbakekomst
  Bare fire personer vet hvor han er, og bare en liten krets vet hvem de fire er. Gjennom dem leder mullah Omar en opprørsbevegelse som kan utfordre verdens største militærmakt.
  Insa.

 6. Post ID# 923595 #6
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.578

  Re: Afghanistan

  http://www.aftenposten.no/nyheter/ur...cle3328817.ece

  Torsdag og fredag er det uformelt forsvarsministermøte i NATO i Bratislava i Slovakia. Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet vil opptrapping av den NATO-ledede ISAF-styrken bli et helt sentralt tema på møtet. USA ønsker mer alliert hjelp. Dette er kontroversielt, fordi flere NATO-land og andre allierte har signalisert at de vil redusere innsatsen.
  Insa.

 7. Post ID# 923785 #7
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.578

  Re: Afghanistan

  http://www.aftenposten.no/nyheter/ur...cle3331052.ece

  Forsvarsminister John Faulkner sa onsdag at han arbeider med planer om en tilbaketrekking av Australias 1.500 soldater så fort som mulig.

  Faulkner innrømmer at planen kommer i konflikt med ønsket til general Stanley McChrystal, USAs og NATOs øverstkommanderende, om en kraftig styrkeoppbygging for å slå tilbake Taliban.

  Både Canada og Nederland har tidligere varslet nedtrapping.
  Insa.

 8. Post ID# 924380 #8
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.578

  Re: Afghanistan

  Sitrap på det politiske presset i Storbritannia.

  Demonstrasjon med 5000 mennesker.

  En ny meningsmåling at 62 prosent av britene ønsker at soldatene trekkes ut med en gang eller innen ett år.

  Men dette er en liten nedgang i forhold til forrige måling, da 65 prosent ville ha soldatene hjem.

  Nedgangen er uventet tatt i betraktning at det har vært et økende antall britiske falne i Afghanistan de siste månedene. Hittil har 222 britiske soldater mistet livet i krigen.

  Det store flertall tror imidlertid at krigen er tapt. 84 prosent tror det går mot nederlag, mens 48 prosent sier krigen er umulig å vinne.
  http://www.dagbladet.no/2009/10/25/n...itikk/8719554/
  Insa.

 9. Post ID# 924381 #9
  Svart belte
  Ble medlem
  Oct 2005
  Innlegg
  4.556

  Re: Afghanistan

  Lurer på hva slags tanker folk gjør seg om hvilke konsekvenser et eventuelt nederlag i Afghanistan kan få for afghanerne og trusselbildet omkring.

 10. Post ID# 924382 #10
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.578

  Re: Afghanistan

  Sitat Opprinnelig skrevet av Gnist
  Lurer på hva slags tanker folk gjør seg om hvilke konsekvenser et eventuelt nederlag i Afghanistan kan få for afghanerne og trusselbildet omkring.
  Jeg ser for meg at de som ønsker at sitt lands styrker skal trekkes ut, nedprioriterer hensynet til afghanerne/trusselbildet. Til fordel for eget lands ressurser, både i økonomi og soldater.

  Dessuten vil det vel være en relativt rasjonell tanke bak det å trekke seg ut, dersom mann er overbevist om at krigen er "tapt". Hva er da vitsen med å være der videre, bare for å miste enda flere soldater/bruke enda mer penger på krigføringen?

  Men absolutt, det er et interessant spørsmål du reiser.
  Insa.

 11. Post ID# 924384 #11
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.578

  Re: Afghanistan

  Krigføringen i Pakistan henger i stor grad sammen med kampen mot Taliban i Afghanistan.

  Hevder Taliban er på flukt
  Etter at den pakistanske hæren tok Taliban-lederens hjemby.

  http://www.dagbladet.no/2009/10/25/n.../krig/8720666/
  Insa.

 12. Post ID# 925864 #12
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.578

  Re: Kampen mot Taliban

  «Drar vi nå, går alt veldig galt»

  Hvorfor er det slik at eksperter, forskere, forståsegpåere, som ikke er til stede, vet best hva som skjer i Afghanistan?

  Hvorfor er det slik at budskap om håpløshet og undergang får dominere når Afghanistan ikke er til å kjenne igjen fra få år tilbake?

  Hvorfor tillegges Taliban så voldsomme fremganger når det er et utall grupper med høyst forskjellig ståsted som hver for seg truer sikkerheten til alliert styrker og lokalbefolkning rundt om i landet?


  http://www.aftenposten.no/fakta/inns...cle3353188.ece
  Insa.

 13. Post ID# 925868 #13
  Senior Member
  Ble medlem
  Nov 2005
  Bosted
  Rockville, MD. Erwin, TN.
  Innlegg
  3.952

  Re: Kampen mot Taliban

  Det er utrolig bra, og ikke minst meget viktig at media dekker slike saker som det disse Norske offiserene belyser. Jeg håper at debatten blir "bredere og mer effektiv", fremover. Har en følelse av at både den militære og politiske ledelse har vært for "vage", og "ukordinerte", mht hva som vitterlig skjer på bakken, og den måten dette blir "servert" det Norske folk.

  Vi ser allerede resultatene her borte i USA, av et nærmest evindelig, ensidig, negativ fremstilling av hva som skjer i Afghanistan, hvor i den senere tid, gjentatte referanser til krigen i Vietnam, nærmest har blitt et mantra til de som mener at alt av militære styrker bør sendes hjem ASAP. Denne (media) fremstillingen har også vært med på å surne holdningene til vår jobb der, hos den gjevne Amerikaner. For de som husker; Vietnam krigen ble ikke tapt på slagmarken, men heller hjemme i eget land, hvor politikere, og ikke offiserene på bakken styrte denne konflikten, noe jeg begynner å se visse antydninger til, mht Afghanistan.
  ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

 14. Post ID# 929667 #14
  Global moderator
  Ble medlem
  Jan 2009
  Bosted
  Norge
  Innlegg
  3.578

  Re: Kampen mot Taliban

  På en pressekonferanse med Indias statsminister Manmohan Singh i Det hvite hus tirsdag kveld bekreftet den amerikanske presidenten at USA vil sende flere tropper til Afghanistan.

  http://www.aftenposten.no/nyheter/ur...cle3390078.ece
  Insa.

 15. Post ID# 929696 #15
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  13.231

  Re: Kampen mot Taliban

  En interessant rapport fra International Crisis Group, en anerkjent internasjon ekspertgruppe, som har meninger om det meste innen internasjonal politikk, med fokus på kriseområder. Jeg limer sammendraget inn i sin helhet. Resten kan finnes på http://www.crisisgroup.org/home/index.cfm?id=6397&l=1 .

  Legg spesielt merke til anbefalingen om å sparke Kai Eide (min utheving).

  Afghanistan: Elections and the Crisis of Governance

  Kabul/Brussels, 25 November 2009: Only vigorous constitutional and electoral reforms will prevent Afghanistan from slipping further into instability after Hamid Karzai’s fraudulent re-election.

  Afghanistan: Elections and the Crisis of Governance,* the latest policy briefing from the International Crisis Group, examines the situation in Afghanistan after a deeply flawed presidential electoral process delivered a critical blow to the legitimacy of both the government and the international community. The briefing argues that institutions facing a credibility crisis of such huge proportions cannot defeat the insurgency.

  “Karzai’s retaining power under these circumstances has bolstered the impression that the international community is disinterested in or incapable of checking corruption”, says Candace Rondeaux, Crisis Group Senior Analyst. “It handed the Taliban a huge public relations victory”.

  To stem the decline in public confidence, the international community, particularly the US and the UN, must urgently put in place and vigorously support a number of key measures, including:

  * restrictions on the size of the cabinet, barring nominees with demonstrated links to armed groups or criminal activities from joining government;
  * the formation of an impartial commission of inquiry to conduct a thorough public review of the 20 August 2009 elections; the National Assembly’s use of its full sanctioning powers against those suspected of abusing their offices to influence the polls; and vigorous pursuit by the attorney general and courts of criminal prosecutions of those involved in flagrant violations of the law;
  * consultations among relevant Afghan and international actors to achieve consensus on immediate steps to strengthen the machinery for the 2010 elections;
  * convocation of a loya jirga to undertake constitutional reform, including consultations on the role of the Supreme Court; enhancing the independence of the judiciary and legislature; and meaningfully devolving authority and resources to provincial and district levels; and
  * resignation of UN Mission in Afghanistan (UNAMA) chief and UN Special Representative of Secretary-General Kai Eide, since he has lost the faith of many on his staff and the necessary trust of many parts of the Afghan polity, accompanied by a thorough re-evaluation of the advisory role of UNAMA’s Enhancing Legal and Electoral Capacity for Tomorrow (ELECT) program view to rebuild public support for Afghanistan’s electoral institutions and processes.

  “The international community has too often acted as if the election cycle was merely a box to tick, and we’ve all seen where that has led”, says Samina Ahmed, Crisis Group’s South Asia Project Director. “Impending decisions about military strategies, troop levels and state-building concepts may mean little if we do not cauterise the damage these fraudulent elections inflicted on Afghanistan. Only thorough reform can do that”.
  Lurer på når norske media snapper opp denne?
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."


 16. Post ID# 929840 #16
  Svart belte
  Ble medlem
  Mar 2007
  Bosted
  Der boblene kommer fra
  Innlegg
  11.086

  Re: Kampen mot Taliban

  Beards don't kill people, people with beards kill people.

 17. Post ID# 929856 #17
  Senior Member
  Ble medlem
  Sep 2009
  Bosted
  VEST
  Innlegg
  219

  Re: Kampen mot Taliban

  http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks ... 392265.ece

  Les: Afghanistan-rapport krever Eides avgang
  If you don't have enough artillery, quit

 18. Post ID# 929870 #18
  Senior Member
  Ble medlem
  Apr 2009
  Bosted
  London
  Innlegg
  453

  Re: Kampen mot Taliban

  Dette handler på mange måter om gjentatte vestlige forsøk på å bygge opp en stabil sentral statsmakt etter vestlig modell i et land som knapt noen gang har fungert som en sentral stat over lengre tid.

  Problemet slik jeg ser det er likevel at få av de ulike folkegruppene som vil bli inkludert i en slik sentralisert stat synes å være enige om hvordan denne staten skal fungere, og dermed klarer vi ikke bygge støtte blant helheten av befolkningen for hvordan dette skal gjøres. Lokale fremskritt slik de norske offiserene beskriver finnes, og de er svært verdifulle, men til syvende og sist tilintetgjøres de av mangelen på fremgang på sentralt plan.

  Så langt har vi prøvd å bygge en stat som baserer seg på støtte fra de nordlige grupperingene, men som i liten grad involverer Pashtunerene. Inntil vi klarer å bygge nok støtte i Pashtu-dominerte områder i sør for en velfungerende sentralstat og maktfordeling med de andre gruppene (noe de tradisjonelt ikke har vært villige til) vil ikke noen fremmed makt lykkes i noe som helst forsøk på fredsbygging eller annet i Afghanistan.

  Det er ikke dermed sagt at dette er umulig, men det vil ta mer tid enn det vi nå ser ut til å ha mage for, og det vil kreve at vi blir flinkere til å ikke stryke alle militsgrupper og væpnede avdelinger i Afghanistan under en kam (som demonstrert av Kilkullen i "Accidental Guerilla") Målet er ikke å tilintetgjøre Taliban, det er å svekke innflytelsen deres tilstrekkelig til at nok Pashtu-grupper ser seg mer tjent med å støtte serntralregjeringen i Kabul enn å støtte Taliban.

  Sammenligningene med Vietnam er relevante kun i den grad de beskriver at vi ikke står overfor et militært nederlag, men heller et politisk. Taliban kan aldri tilintetgjøre NATO styrkene i Afghanistan. De kan derimot gjøre det umulig å bygge en velfungerende stat som kan overleve uten vår hjelp. Det kan de gjøre kort og godt gjennom å fortsette å operere, og med mindre vi enten overbeviser Pashtunerene om å slutte å støtte dem, eller vi utsletter alle med Talibansympatier (noe jeg neppe tror vi klarer med mindre vi er interesert i folkemord, dvs "Romersk" COIN) så har de klart det de må gjøre...
  Si vis pacem, para bellum

 19. Post ID# 929872 #19
  Svart belte
  Ble medlem
  Feb 2006
  Bosted
  Oslo
  Innlegg
  4.583

  Re: Kampen mot Taliban

  Dette er jo sammenfallende med gjeldende teorier innen demokratibygging på at å etablere demokratier
  basert på modeller fra andre land og med drivkraften fra eksterne makter og aktører ikke fungere. De
  demokratier som fungere har vokst frem innenfra gjennom at det sivile samfunn har organisert seg og
  skaper de institusjoner m.m. som sammen utgjør et fungerende demokrati. Når en da, som i det afghanske
  eksemplet, også legger til kompleksiteten med flere nasjoner innen en stat så er det klart at dette vil
  være vanskelig. Afghanistan vil ikke bli et fungerende demokrati før de ulike nasjonene, her brukt om grupper
  som har tilhørighet og felles historie, kultur m.m., finner en måte å sameksistere på. Balkan blir jo ofte brukt
  som eksempelet på at "skapte" stater ikke vil fungere over tid som demokratier. Yougoslavis fungerte så lenge
  det var en sterk og kokntrollerende kommuniststat.
  "You are overreacting, and you can't spell overreacting without ovary. You're a girl"

 20. Post ID# 930155 #20
  Senior Member
  Ble medlem
  Jan 2006
  Innlegg
  1.570

  Re: Kampen mot Taliban

  http://online.wsj.com/article/SB125831141804049337.html
  Soviets' Afghan War Informs Surge Debate

  With Obama set to announce his decision on sending more troops to Afghanistan, debate is surfacing on the parallels between the U.S. war on the Taliban and the Soviets' war with the mujahedeen.

Side 1 av 13 12311 ... SisteSiste

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere innleggene dine
 •