Kjøp bøker med stikkord #forsvaret her eller #military her.

>> Har du sjekket ut vår lille nettbutikk? <<

Side 20 av 34 FørsteFørste ... 10181920212230 ... SisteSiste
Viser resultatene 951 til 1.000 av 1696

Tråd: ANDRE VERDENSKRIG 70 ÅR ETTER

 1. #951
  Etter at RUNDSTEDTs 1. panzer armee måtte trekke seg ifra ROSTOV så trengte armegruppe sør forsterkninger for å ta ROSTOV tilbake. VON MANSTEINs 11. arme skulle gi bort 3 av 9 divisjoner til dette stuntet men MANSTEIN protesterte på det sterkeste. Han måtte likevel gi bort 73. infanteri divisjon, som var den eneste divisjonen som var intakt og skulle fungere som reserve og oppfølgings styrke til 54. korps. Etter at 22. divisjon hadde sikret BELBEK dalen rykket dem fremover og kom i kontakt med en russisk garnison ved FORT STALIN like over SEVERNAYA stredet, nord for SEVASTOPOL. Etter flere mislykkede angrep på fortet så er 22. div langt ifra stridsdyktig. Idag begynner 51. arme under BATOV å gjøre seg klar til å i landsette store styrker ved KERSCH ifra KAUKASUS. BATOV har gjort sitt aller beste for å få armeen stridsdyktig så fort som overhodet mulig slik at dem kan komme tilbake til KRIM og kaste MANSTEIN sine styrker tilbake til fastlandet igjen.  Rett før MANSTEIN er nødt til å omdirigere styrkene østover i mot 51. arme så angriper 22. divisjon FORT STALIN igjen uten suksess. Det skal ta over 5 måneder igjen før VON MANSTEIN kan konsentrere seg om SEVASTOPOL igjen.

 2. #952
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901

  Operation Anklet

  0600 i dag morges landsettes 300 allierte kommandosoldater på MOSKENESØYA i LOFOTEN. Soldatene støttes av 22 skip, deriblant de to norske korvettene ANDENES og EGLANTINE. Hovedtyngden av soldatene er fra den britiske No. 12 COMMANDO, men også 77 mann fra NORWEGIAN INDEPENDENT COMPANY 1 deltar.

  Operasjonen ledes av COMBINED OPERATIONS HEADQUARTERS, og hovedhensikten er gjøre tyskerne utrygge på en mulig britisk invasjon av NORD-NORGE, og tvinge dem til å deployere flere styrker til landet. Samtidig er operasjonen en avledningsmanøver for OPERATION ARCHERY som foregår samtidig (denne skal vi høre om i morgen).


  Styrkene gjør seg klar til utskiping.

  De allierte styrkene okkuperer raskt MOSKENES og REINE. Når operasjonen avsluttes etter to dager har man ødelagt to radiostasjoner, senket flere minde tyske båter, fått tak i en ENIGMA-maskin, tatt et mindre antall tyske soldater og norske nazister til fange, og fått med seg 200 frivillige nordmenn. I tillegg oppnår man et annet hovedmål, nemlig å overbevise HITLER om at det trengs flere tyske soldater til NORGE.

  NORWEGIAN INDEPENDENT COMPANY 1 (NOR.I.C.1, uttalt Norisén av de norske) var en avdeling under britisk kommando, og tilhørte SOE (Special Operations Executive). Sjefen er kaptein Martin LINGE, som snart går i land som en del av angrepsstyrken i OPERATION ARCHERY.


  http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Anklet
  http://en.wikipedia.org/wiki/Norwegi...dent_Company_1
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 3. #953
  26.12.1941

  I dag sender russerne 2 armeer over til KRIM halvøya og planen er å sende over 40 000 mann som kan begynne å angripe tyskerne og forhåpentligvis presse dem ut av KRIM. 51. arme med 20 000 mann skal i landsettes ved KERSCH og 44. arme med 22 000 mann skal settes inn mot FEODOSYIA og sette opp en forsvars ring ved det smaleste punktet på øya, PARPACH. Men på grunn av vind og vær og svært dårlig organisering så får kun 51. arme 3000 soldater over til KRIM og det skal ta 5 dager før resten av styrken ankommer. Forsvaret for øst på KRIM er under 42. Korps under general GRAF VON SPONECK som trekker ut 46. divisjon når russerne stormer strendene i frykt for at 46. divisjon kan bli avskåret. 46. divisjon får trekt seg ut men etterlater seg store deler av transport og det tunge materiellet. VON MANSTEIN sender fort en kontra ordre men VON SPONECK sitt hovedkvarter forflytter seg allerede bakover og får ikke ordren på samband. Når ordren kommer og MANSTEIN beordrer 46. divisjon til å angripe igjen så må divisjonen "late" som dem følger ordren og tusler avgårde i mot russerne. VON MANSTEIN vil ha VON SPONECK fjernet ifra stillingen sin men HITLER insisterer på krigsrett, som GOERING får ansvaret for. GRAF VON SPONECK blir dømt til døden for å ikke ha fulgt ordre i en krigssituasjon.

  Situasjonen er ikke så ille som man skal ha det til. De to russiske armeene har egentlig sittet på gjerdet og venter på større styrker og sikrer brohodene i stedet for å prøve å presse fremover, noe som gir MANSTEIN tid til å sende styrker ifra SEVASTOPOL for møte trusselen ifra øst.

 4. #954
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901

  Operation Archery (Måløyraidet)

  I dag går 570 allierte kommandosoldater i land på VÅGSØY i SOGN OG FJORDANE. I likhet med OPERATION ANKLET er operasjonen i regi av COMBINED OPERATIONS HEADQUARTERS, med både sjø- og landstyrker underlagt. I motsetning til ANKLET har man også flystøtte. Operasjonen utføres av fire destroyere og en krysser, samt No 3 COMMANDO, og enheter fra No 2, 4 og 6 COMMANDO. I styrken inngår også 16 norske soldater fra NOR.I.C.1, inkludert sjefen, kaptein Martin LINGE.

  Støttet av skipsartilleri klarer styrken raskt å oppnå de fleste av målene sine, men i tettstedet MÅLØY får de problemer. En avdeling kamperfarne GEBIRGSJÄGER, på permisjon fra østfronten, gjør effektiv motstand. Begge sider tar tap, og etter et mislykket angrep på hotellet i MÅLØY befinner plutselig kaptein LINGE seg som eneste allierte offiser på stedet. Han leder et nytt angrep, men blir truffet av to skudd, og drept.  Kaptein Martin LINGE. Han har blitt tildelt Distinguished Service Cross, og får Krigskorset med Sverd posthumt. LINGE har befalsutdannelse fra 1915, og tok som en av de første i landet flysertifikat i 1918, men har i hele mellomkrigstiden livnært seg som skuespiller. I 1940 deltar han som vernepliktig løytnant i kampene ved ÅNDALSNES, hvor han blir såret, og evakuert til ENGLAND.

  Senere på dagen trekker styrken seg tilbake, etter å ha oppnådd målene sine. Tettstedet står i brann, og man har ødelagt fire fabrikker, lagre for drivstoff, ammunisjon og fiskeolje, og senket ti fartøy. Tyskerne mister rundt 120 mann, og britene tar 98 fanger. De allierte mister 17 falne og 53 sårede, samt åtte fly.  Kommandosoldater under raidet.


  Skuespiller kaptein Martin Linge
  Nordahl Grieg

  Det var gjerne mindre roller
  han i fredens dager fikk.
  Mange andre skulle roses
  før han kunne få kritikk.
  ingen følte under krigen
  i sitt hjerte noe savn,
  da de sløyfet på plakaten,
  nederst, Martin Linges navn.

  Mens de spilte gamle stykker
  i vår blodige april,
  flertes teppet for et annet,
  vilt og ukjent skuespill,
  aldri øvet, aldri prøvet,
  jagende fra sted til sted -
  det var Norges skjebnedrama.
  Der var Martin Linge med.

  Slitt fra søvnen i en vårnatt
  fikk enhver av folkets sverm
  presset inn i sine hender,
  bydende, en rolleperm,
  og hvert blad var ubeskrevet,
  og hver vei var mørk og blind,
  og til alle kom et stikkord.
  Gla gikk Martin Linge inn.

  I sitt edle varme hjerte
  fant han det han skulle si:
  drømmen om å gjøre slekten
  mere rank og mere fri.
  I den hårde stjernekulden
  stod han smilende parat;
  han som ikke kunne gjøgle
  ble den frie kunsts soldat.

  Alltid vokste rolleheftet
  med hans klare sterke skrift,
  og han spillte det han diktet
  og hans drøm ble til bedrift.
  Alltid måtte flere undres
  ved hans vesens milde makt.
  Men en manns og kunstners gjerning
  dømmes etter siste akt.

  Timen kom. Han kjente scenen:
  stille hav og hvite fjell.
  Det var Nasjonalteater -
  bygget opp av Norge selv!
  Mot de tyske rekker gikk han
  i sin norske uniform
  med en håndgranat i neven,
  og tok publikum med storm!

  Her fikk skuespiller Linge
  lysende sitt gjennombrudd,
  møtt av ingen bifall-salve,
  men av mitraljøse-skudd.
  Da han stupte, ramt i brystet,
  hadde, blodig, han gitt alt
  som en kunstner har på hjerte.
  Det var slutt, og teppet falt.

  Men hans folk, fra hav til fjellbygd,
  frihetskrigens stolte menn,
  som en kunstner sjelden når til,
  de står rikere igjen;
  og de veier hovedrollen
  som han tok, men aldri fikk,
  og de føler det han følte,
  og de gir ham god kritikk.

  Skrevet etter kaptein Linges død
  under Måløy-raidet 27. desember 1941
  http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Archery
  http://nn.wikipedia.org/wiki/Måløy-raidet
  http://snl.no/.nbl_biografi/Martin_Linge/utdypning
  Sist endret av Rittmester; 27-12-11 kl 11:20
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 5. #955
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  I dag holder Winston CHURCHILL en tale til det kanadiske parlamentet. Han sier blant annet:
  When I warned them (the French) that Britain would fight on alone whatever they did, their generals told their Prime Minister and his divided Cabinet, ‘In three weeks England would have her neck wrung like a chicken.’ Some chicken! Some neck.”
  Samtidig tas dette berømte bildet av den britiske statsministeren, som frem til USA nettopp trådde inn i krigen satt med hovedansvaret for innsatsen mot HITLER-TYSKLAND.
  Winston CHURCHILL 30 DESEMBER 1941.  http://www.flickr.com/photos/monkeyc/95191971/
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 6. #956
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901

  Status ved utgangen av 1941

  I det Europeiske krigsteatret har den tyske fremrykningen blitt stoppet ved MOSKVA, og de sovjetiske styrkene har slått tilbake. I resten av EUROPA er situasjonen som før - aksemaktene kontrollerer mesteparten av territoriet, med SPANIA, PORTUGAL, IRLAND, SVEITS, SVERIGE og TYRKIA nøytrale, og STORBRITANNIA som eneste allierte makt.

  I AFRIKA er situasjonen bra. ROMMEL har blitt presset helt tilbake til forsvarsstillinger ved EL AGHEILA i LIBYA, men nå har britenes forsyningslinjer blitt for lange og sårbare til å fortsette fremrykningen. VEST-AFRIKA kontrolleres av VICHY-FRANKRIKE, mens øvrige deler av kontinentet av betydning er under alliert kontroll.

  I ASIA fortsetter JAPAN sin fremrykning på flere fronter, og foreløpig har de allierte ikke mye å stille opp med. USA er fortsatt i sjokk, men nå strømmer det til med frivillige til militæret, og rustningsindustrien settes i høygir.

  Kartet under ble publisert i februar 1942, og gir en noenlunde oversikt over den globale situasjonen. Jeg har en mistanke om at kartprojeksjonen ble valgt for at de allierte besittelser (de røde områdene) skulle virke størst mulig. KINA er også markert i rødt, selv om viktige deler var okkupert av JAPAN, og kineserne hadde mer enn nok med å forsvare seg.
  http://mappery.com/One-World-One-War-Map-1942
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 7. #957
  Som ett supplement for innlegget ovenfor.

  I slutten av 1941 er østfronten ett stort usikkerhets moment. Tyskerne har gått på ett sviende nederlag ved MOSKVA og har nesten greid å få armegruppe senter utslettet, dog det var pga gode leder egenskaper og enkeltsmanns ferdigheter som stoppet russerne i siste liten. Til tross for store tap innad i den tyske hæren, tap som ikke kan forsterkes like fort som den russiske krigsmaskinen, så er Wehrmact fremdeles en formidabel kapasitet som er bestemt og ytterst farlig. Tyske styrker helt nede på kompani nivå har lagd flere "kill Zones" og forsvarer disse bittert. De neste 2.5 årene så kommer flere hundretusener av russiske soldater til å bøte med livet i ett forsøk på å presse tyskerne tilbake ifra stillingene sine. Mange av disse kampene kommer til å bli "glemt" og blir ikke offisielt før etter sovjetunionens fall som da ble betegnet som fiasko. Til tross for at MOSKVA er trygg, i allefall midlertidig så er de russiske styrkene nok en gang demoralisert og utslitte. Det skal ta nesten 2.5 år før den røde arme kan bygge opp sine styrker igjen og iverksette ett like nådeløst motangrep som skjedde nå i desember. I mellom tiden vurderes det motangrep andre steder på østfronten for å kjøpe tid til dette.

  Etter at armegruppe sør mistet ROSTOV og VON RUNDSTEDT nektet å fullføre ett håpløst motangrep, så ble RUNDSTEDT fratatt kommandoen og overført til FRANKRIKE. HITLERs begrunnelse var at VON RUNDSTEDT "så sliten ut" og trengte en lang ferie. General WALTHER VON REICHENAU overtar kommandoen for armegruppe sør og det var han som fratok VON MANSTEIN sårt trengende styrker på KRIM.

 8. #958
  Veteran
  Ble medlem
  Aug 2011
  Bosted
  Relativt sivilisert
  Innlegg
  1.682

  Jens Skjelderup Hertzberg

  I dag omkommer den norske offiseren og flygeren Jens Skjelderup HERTZBERG (f. 1909) i en flystyrt i Frankrike.

  Hertzberg ble uteksaminert ved Krigsskolen i 1930, og gikk deretter Hærens Flygeskole og Den Militære Høiskole.
  Etter å ha deltatt i kampene her i landet i 1940, tar han seg høsten 1940 over til Storbritannia.
  Som stabssjef er han der med på oppbyggingen av flyvåpenet i England og Canada.

  Hertzberg ønsker imidlertid etter hvert å gå over i mer aktiv tjeneste som flyger, og øremerkes dermed for stillingen som sjef for den norske 332 skvadron som nå er under opprettelse. Han er midlertidig tilknyttet RAF's 602 Squadron for å få kamptrening, og det er i den forbindelse han i dag flyr ett av fire Spitfire-fly inn over Frankrike. De britiske flyene støter på to tyske fly som de skyter ned. Kort tid etter melder Hertzberg at han har motorproblemer.
  Flyet hans vender aldri tilbake til basen i England.
  Hertzberg antas dermed omkommet 02. januar 1942.

  Jens Skjelderup Hertzberg


  Jens Skjelderup Hertzberg blir post mortem tildelt Krigskorset med sverd for sin fremragende innsats som stabsoffiser og flyger.


  http://no.wikipedia.org/wiki/Jens_Sk...%E2%80%931942)
  I'm inclined to think that a military background wouldn't hurt anyone

 9. #959
  Idag signerer ROOSEVELT og CHURCHILL "Deklareringen av de Forente Nasjoner" ved ARCADIA konferansen. Til slutt kommer 26 nasjoner til å signere under, som er ROOSEVELT ett av de største prosjektene for å få til en global freds organisasjon og muligens forhindre krig i all fremtid.

 10. #960
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  Blant de opprinnelige 26 medlemmer av DE FORENTE NASJONER, nevnt over, inngår også NORGE (i eksil). Organisasjonen viderefører ATLANTERHAVSERKLÆRINGEN (beskrevet her 23 AUGUST 1941), og innebærer blant annet at ingen av signaturlandene skal inngå separat fred med aksemaktene.

  Andre nyheter: NORDVEST for JAN MAYEN senkes det britiske lasteskipet WAZIRISTAN av en torpedo fra U-134. Skipet har en last på 1000 tonn kobber og 410 lastebiler fra USA, og er det første skipet som senkes i Murmanskkonvoiene.  http://uboat.net/allies/merchants/1238.html
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 11. #961
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  Den første skvadronen i RAF, No. 157 SQUADRON, blir satt opp med MOSQUITO NF Mk II nattjagere. Disse flyene er identiske med jagerversjonen, F Mk II, bortsett fra at de er utstyrt med radar, med en sendeantenne i nesen, og mottakerantenner i hver vingetupp. Bevæpningen består av fire 20 mm maskinkanoner og fire maskingeværer.


  de Havilland MOSQUITO NF Mk II.


  I løpet av krigen kommer MOSQUITO nattjagere til å ødelegge 600 tyske fly, og også skyte ned 600 V-1 flyvende bomber. Høy fart og tung bevæpning gjør flyene vel egnet til dette.  http://en.wikipedia.org/wiki/De_Havilland_Mosquito
  http://www.historyofwar.org/articles...squito_II.html
  Sist endret av Rittmester; 04-01-12 kl 17:00 Begrunnelse: Typo
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 12. #962
  KRIM 04.01 1941


  Natt til i igår landet russiske fallskermjegere og startet ett partisan opprør ved byen YEVPATORIYA, like nord for SEVASTOPOL. Opplegget er ment for å kjøpe de 2 russiske armeene tid for å få betydelige større styrker over til KERCH og FEODOSIYA slik at ett press i mot MANSTEINs styrker skal sikre KRIM halvøya i russiske hender. VON MANSTEIN er i ferd med å sende styrker øst for KRIM og dette sinker marsj tempoet betydelig da russiske styrker kan bedrive gerilja krig i mot XXX Korps som drar østover og LIV Korps som holder sikringen rundt SEVASTOPOL. Han reorganiserer 105. infanteri regiment til en KAMPFGRUPPE med personell ifra LUFTWAFFE, artilleri og ingeniører. Tyskerne har klart å infiltrere byen og idag er det langvarige kamper innad i byen.

 13. #963
  Veteran
  Ble medlem
  Aug 2011
  Bosted
  Relativt sivilisert
  Innlegg
  1.682

  USA øker krigsproduksjonen

  I dag holder president Roosevelt State of the Union-talen i Kongressen, hvor en massiv økning i USAs krigsproduksjon varsles.
  Flyproduksjonen skal i 1943 være på 125 000 fly, mot 60 000 i 1942.
  Stridsvogner 75 000 mot 45 000 i 1942, anti-luftskyts 35 000 mot 30 000, samt en økning i skipsproduksjon fra 8 millioner tonn i 1942 til 11 millioner i 1943.

  "For the first time since the Japanese and the Fascists and the Nazis started along their blood-stained course of conquest they now face the fact that superior forces are assembling against them. Gone forever are the days when the aggressors could attack and destroy their victims one by one without unity of resistance. We of the United Nations will so dispose our forces that we can strike at the common enemy wherever the greatest damage can be done him."

  … "And our overwhelming superiority of armament must be adequate to put weapons of war at the proper time into the hands of those men in the conquered Nations who stand ready to seize the first opportunity to revolt against their German and Japanese oppressors, and against the traitors in their own ranks, known by the already infamous name of "Quislings." And I think that it is a fair prophecy to say that, as we get guns to the patriots in those lands, they too will fire shots heard 'round the world."  Kongressen er bestyrtet over de høye produksjonsmålene, men entusiasmen talen mottas med levner ingen tvil om at den isolasjonistiske tendensen som har preget USAs utenrikspolitikk de siste årene, nå definitivt er historie.


  Roosevelts tale skal i morgen avstedkomme følgende kommentar fra Adolf Hitler, her i engelsk gjengivelse:

  "I don't see much future for the Americans. In my view, it's a decayed country. And they have their racial problem, and the problem of social inequalities. Those were what caused the downfall of Rome, and yet Rome was a solid edifice that stood for something. Moreover, the Romans were inspired by great ideas. Nothing of the sort in England today. As for the Americans, that kind of thing is nonexistent. That's why, in spite of everything, I like an Englishman a thousand times better than an American."
  Fra Kongressen, 06. januar 1942
  For å muliggjøre den enorme produksjonsøkningen, opprettes War Production Board (WPB) noen dager senere.
  WPB er et statlig organ direkte underlagt regjeringen, med vide fullmakter i forhold til å rette alle sektorer av amerikansk økonomi inn mot ett felles mål: Optimal utnyttelse av arbeidskraft, produksjonsmidler og råvarer for å oppnå maksimal krigsproduksjon.  ADMIN KOMMENTAR: Fjernet link til bilde på nettsted som er svartelistet av ulike årsaker.


  http://www.presidency.ucsb.edu/ws/in...#ixzz1ien0HGQt

  http://en.wikipedia.org/wiki/War_Production_Board
  Sist endret av berthe; 06-01-12 kl 11:18 Begrunnelse: Språk
  I'm inclined to think that a military background wouldn't hurt anyone

 14. #964
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  I MALAYA presses de britiskledete styrkene stadig bakover av japanerne. I dag er det enheter fra 11th INDIAN DIVISION som blir tatt i bakhold og revet opp. En gruppe på 58 soldater kommer seg unna, og prøver å ta seg usett gjennom jungelen mot SINGAPORE. En av soldatene er naik (korporal) Nakam Gurung; en ghurka. Etter å ha gått 25 dager får han malaria, og må etterlates av de andre. Han blir utstyrt med forsyninger for tre måneder.  Etter en tid friskner han til, og begynner å livnære seg av det han finner i jungelen.

  I OKTOBER 1949 finner en patrulje ham, og får fortalt ham at krigen er slutt...  http://www.khukurihouseonline.com/Content/StoriesFacts/
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 15. #965
  De russiske styrkene og partisanene ved YEVPATORIA blitt bekjempet med minimale tyske tap. VON MANSTEIN kan nå konsentrere seg ved å forflytte styrker imot øst for KRIM.

 16. #966
  11.01.1942

  Imens tyskerne forbereder motangrep på KRIM halvøya så har det skjedd en del ting utenfor MOSKVA de siste dagene.

  08.01 STALIN vil nå ha en operasjon som skal omringe og tillintgjøre armeene i armegruppe senter. Første fase av operasjonen skal foregå ved RZHEV-VYAZMA-SMOLENSK der den tyske 9. armee holder til ved RZHEV og som er mest sårbar ved "MOSKVA brinken". ZHUKOVs sovjetiske vest front angriper tyskernes 4. arme som er i forberedte stillinger og er uthvilt ifra slagene om MOSKVA. Angrepet går i stå og russere og tyskere skal kjempe imot hverandre i flere dager her.

  09.01 Sovjetiske NORD-VEST Front er i full kontakt. 3. og 4. SJOKK Arme (les: rasket sammen i hui og hast som innebærer dårlig trente soldater og mangel på utstyr, mat, vann og ammo) krysser isen ved SELIGER innsjøen og blir nesten utslettet av tyske maskingeværer ved PENO, og klarer ikke å nå delmålet KHOLM. Litt lenger nord ankommer sovjetiske 11. arme byen STARAYA RUSSA som blir forsvart av den tyske tungt erfarne men utslitte 18. motoriserte infanteri divisjon.

  10.01 Tyskerne forstår først nå at dem ikke er forberedt på en krig imot Sovjet. KONEVs KALININ Front forsøker å omringe 9. Arme ved RZHEV, 29. arme angriper ifra nord imens kjører 39. arme ifra nordvest rett i flanken til 9. arme.

  Idag fortsetter 39. arme med å rykke sør og vestover. Armeen sikrer også flere tyske forsynings depoter ved SYCHEVKA. 11. kavaleri korps blir satt inn til å tette hullet mellom 39. og 29. arme og håper på å omringe RZHEV raskt. 11. kavaleri korps er kun oppsatt på hester


  Fremspranget ved RZHEV

 17. #967
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  De japanske styrkene fortsetter å erobre land, og har nå angrepet NEDERLANDSK ØSTINDIA - de nederlandske kolonier, som grovt sett dekker dagens INDONESIA. Japanerne tar store tap, og hevner seg ved å massakrere nederlandske krigsfanger. I tillegg fortsetter suksessen i MALAYA, på BORNEO og FILIPPINENE.

  Ved ABUCAY på BATAAN, FILIPPINENE, blir fenrik Alexander R NININGER den første amerikanske soldat som vinner MEDAL OF HONOR i kamp under andre verdenskrig.
  Medaljen tildeles posthumt. Han har ledet et motangrep og blitt såret tre ganger før han ble drept.

  For conspicuous gallantry and intrepidity above and beyond the call of duty in action with the enemy near Abucay, Bataan, Philippine Islands, on 12 January 1942. This officer, though assigned to another company not then engaged in combat, voluntarily attached himself to Company K, same regiment, while that unit was being attacked by enemy force superior in firepower. Enemy snipers in trees and foxholes had stopped a counterattack to regain part of position. In hand-to-hand fighting which followed, 2d Lt. Nininger repeatedly forced his way to and into the hostile position. Though exposed to heavy enemy fire, he continued to attack with rifle and hand grenades and succeeded in destroying several enemy groups in foxholes and enemy snipers. Although wounded 3 times, he continued his attacks until he was killed after pushing alone far within the enemy position. When his body was found after recapture of the position, 1 enemy officer and 2 enemy soldiers lay dead around him.


  Medal of Honor - varianten brukt av US ARMY frem til 1944.


  http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_R._Nininger
  Sist endret av Rittmester; 12-01-12 kl 09:31
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 18. #968
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  Samtidig, nær EL AGHELIA, konferer General der Panzertruppe Erwin ROMMEL med sin stab. Tyskerne har nå kommet seg etter det forsmedelige tapet mot britene, og har fått tilført nye stridsvogner. Samtidig er de fremste britiske avdelingene slitne og spredt grupperte. Kanskje har tiden kommet for å iverksette tiltak?  ROMMEL bestemmer seg for å starte med oppklaring med vold ('reconnaissance in force') for å finne britenes svake punkter. Planen blir ikke kommunisert hjem til TYSKLAND, eller til de italienske allierte, og blir dermed ikke fanget opp av ULTRA.
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 19. #969
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  I dag blir den tyske testpiloten Helmut SCHENK førstemann som må skyte seg ut av et fly ved hjelp av et katapultsete. Hittil det vært vanlig at flymannskap må klatre og hoppe ut av flyene sine, men hans fly, en Heinkel HE 280, er utstyrt med et gassdrevet katapultsete. Ulykken skjer fordi flyet iser ned mens det blir tauet opp i luften.  Heinkel HE 280, et jetfly som vi møtte første gang på denne tråden 10 APRIL 1941.

  Det er et annet interessant element ved denne hendelsen: Flyet har fått fjernet sin vanlige jetmotor, og skal i stedet taues opp i luften for å teste en pulsjet som skal brukes i den flyvende bomben, V-1, som er under utvikling. V-1 anses som en forløper for moderne kryssermissiler.  http://milforum.net/threads/58152-NB...el#post1017456
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ejection_seat
  http://en.wikipedia.org/wiki/Argus_As_014
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 20. #970
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901

  Unternehmen PAUKENSCHLAG

  Straks USA kom med i krigen så TYSKLAND sin sjanse til å slå til mot de allierte forsyningslinjene nær kysten av USA. Det ble derfor i første omgang sendt fem TYPE IX ubåter som skulle operere svært nær kysten. Disse skulle senere suppleres med flere ubåter, totalt 21 i første omgang.

  Ubåtene har nå startet operasjonene, og oppnår stor suksess. Handelsskip seiler alene, ofte med lanterner, og fyrtårn og lys fra byer gjør det enkelt for ubåtene å navigere, samt å oppdage målene sine. Da gjør det ikke så mye at tyskerne ikke klarte å skaffe ordentlige sjøkart over området, slik at minst en av ubåtene har fått med seg et turistkart over havnen i NEW YORK.

  14 JANUAR ble det norske skipet NORNESS senket innenfor synsvidde fra LONG ISLAND, men ingen tiltak ble gjort fra amerikansk side. Dagen etter ble ytterligere fire skip torpedert, og i dag senkes to skip, begge norske.  Tysk TYPE IX langtrekkende u-båt.

  Dette blir 'den andre lykkelige tid' for u-båtene, som kommer til å fortsette frem til høsten med stor effektivitet. De amerikanske mottiltakene kommer svært sent.  http://en.wikipedia.org/wiki/Second_Happy_Time
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 21. #971
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901

  Unternehmen PAUKENSCHLAG

  De tyske ubåtenes paukeslag fortsetter med uforminsket styrke, og i dag senker de tre skip rett utenfor kysten av USA; to amerikanske og ett gresk.

  Senkingen av den norske M/T NYHOLT, nevnt anonymt i forrige innlegg, hadde et svært dramatisk forløp. Skipet, under sin kaptein Alf P. ANDERSEN, seilte ueskortert utenfor NEWFOUNDLAND da hun ble truffet av en torpedo fra U-87 midtskips. Hun holdt seg flytende, og foretok sikksakkmanøvre for å unngå å bli truffet av flere torpedoer. Dette lyktes, da de neste fire torpedoene bommet. U-87 måtte da lade om, og ble nå den jagede, da tankskipet snudde og forsøkte å ramme ubåten. Skipene sirklet rundt hverandre i nesten tre timer før ubåten fikk ladet en av aktertorpedoene og avfyrt denne. Den traff, men neste torpedo bommet, og ubåten måtte nå forsøke å senke skipet med kanonild. Først etter å ha avfyrt 120 granater, hvorav ca 70 traff, gikk NYHOLT ned.  M/T NYHOLT av HAUGESUND. 20 mann, inkludert kapteinen, døde, og 21 overlevde senkingen.


  http://uboat.net/allies/merchants/ships/1262.html
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 22. #972
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  I går ble de norske jødene pålagt å få stemplet en rød "J" i passene sine. Dette er det viktigste enkelttiltaket før deportasjonen av jødene starter.

  http://www.hlsenteret.no/kunnskapsba...ke-jodene.html

  I dag senkes to nye norske skip, M/V Alexandra Høegh og S/S Belize, av tyske ubåter utenfor kysten av USA. Operasjon PAUKESLAG fortsetter med styrke.


  I NORD-AFRIKA starter ROMMEL sin oppklaring med vold mot de tynt besatte britiske stillingene. Han har egentlig ordre om å holde stillingen, men etter hvert som han oppdager hvor svak den britiske motstanden er, blir han fristet til å presse på videre mot ØST.

  Krigsdagboken til 11th HUSSARS, som har ansvar for motorisert oppklaring nær fronten, viser at to av eskadronene har en rolig dag, mens den tredje har det svært travelt med å prøve å overvåke store tyske troppebevegelser. Likevel kan vi i dag lese følgende fra loggen til regimentshovedkvarteret:
  RHQ.
  A fine drying day. The Colonel decided to go to Cairo with Major Payne Gallway and the Adjutant. A report came in the evening that the enemy were advancing towards AGEDABIA but it was not considered serious.
  Dette skal vise seg å være en svært alvorlig tabbe.

  http://en.wikipedia.org/wiki/North_African_Campaign
  http://www.warlinks.com/armour/11_hussars/11huss_42.php
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 23. #973
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  De japanske styrkene fortsetter sin fremrykning i BURMA, MALAYA, FILIPPINENE, INDONESIA og BORNEO. De har nå også angrepet australske besittelser på NEW GUINEA. Britiske styrker i MALAYA trekker seg tilbake til SINGAPORE. Øya har kystfort, men alle er vendt utover, og kan ikke beskyte områdene på fastlandet som japanerne snart vil være i besittelse av. THAILAND erklærer krig mot USA og STORBRITANNIA.

  Under ser vi et kart over operasjonsområdet til ABDACOM. ABDACOM står for American-British-Dutch-Australian (ABDA) Command, og er en midlertidig felleskommando for de allierte krigførende i området. De nordlige deler av AUSTRALIA har nettopp blitt innlemmet i området, etter at japanerne har erobret flystriper på CELEBES som kan brukes som utgangspunkt for angrep der.

  http://en.wikipedia.org/wiki/America...ralian_Command
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 24. #974
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  General ROMMEL fortsetter sin ikke-autoriserte fremrykning, og overrasker britene vel så mye som sine egne sjefer. Britenes 1st ARMOURED DIVISION har allerede mistet flesteparten av sine stridsvogner, og i dag knuses 2nd ARMOURED BRIGADE ved MSUS i LIBYA. Britene har gjort samme feil som de allerede har gjort mange ganger før - de sender inn sine panseravdelinger i små porsjoner, i stedet for å kraftsamle, slik tyskerne er så flinke til. I tillegg har britene svært lite drivstoff, og lange forsyningslinjer.  Tyskerne rykker frem. Disse soldatene tilhører PANZERJÄGER-ABTEILUNG 39, underlagt 21. PANZER-DIVIZION.

  http://www.deutsches-afrikakorps.de/...er_abt_39.html
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 25. #975
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  I går ble de første amerikanske hæravdelinger landsatt i Europa.

  Det er 4500 soldater fra 34th INFANTRY DIVISION som går i land i BELFAST. Soldatene, som for en stor grad er av irsk avstamning, blir tatt i mot med stor heder.


  Emblemet til 34th "Red Bull" Infantry Division. Divisjonen består av enheter fra IOWA, MINNESOTA, NORTH DAKOTA og SOUTH DAKOTA.

  I starten kommer divisjonen stort sett til å drive trening og patruljering av grensen mot IRLAND. Senere kommer divisjonen til å bli den amerikanske divisjon som har flest døgn ved fronten (en av bataljonene dens, THE IRONMAN BATTALION, har fortsatt denne rekorden). Det blir også den amerikanske divisjonen som tar størst tap under krigen. De sloss primært i NORD-AFRIKA og ITALIA. US ARMY RANGERS ble opprettet ved at frivillige, 80% av disse fra 34th ID, ble satt opp som 1st RANGER BATTALION i NORD-IRLAND i 1942.

  Divisjonen ble etter krigen overført til NATIONAL GUARD, og har nå sitt hovedkvarter i MINNESOTA, men med soldater fra mange stater. 34th ID har deltatt i KOREA-KRIGEN, og deployert enheter til blant annet BOSNIA, KOSOVO, IRAK og AFGHANISTAN.  http://en.wikipedia.org/wiki/34th_In...(United_States)
  http://www.minnesotanationalguard.or...php?unit=PUNRR
  http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Army_Rangers
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 26. #976
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  Vi tar med denne utskriften fra stridsjournalen til A SQUADRON, 11th HUSSARS for å vise litt av det kaoset som råder når tyskerne angriper i LIBYA, og et par andre momenter:

  At first light Mr Palin Evans moved to T1040 and Sgt Hutchinson to T2040 and started moving South. It appeared now that there had been no northward movement of the enemy from their concentration in area T track T0720. SHQ moved to T3050 and on route found the Luard column, positioned them, and sent them off to CHARUBBA. We also found a brand new staff car belonging to Wyne of 2nd Armd Bde Staff. His documents were also left in it. The car will do fine for Trevor who wants one. Sam White our OME collected it and it was at once put into commission.
  Mr Palin Evans and Sgt Hutchinson were both moving South and contacted light enemy patrol elements on the 30 N/S Grid line.
  Palin Evans omtales som 'Mr' fordi han er en yngre offiser (enn vedkommende som skriver journalen). Formen kunne også vært brukt om en Warrant Officer, for eksempel en Squadron Sergeant Major. Å omtale en WO som 'Sgt', slik som man gjør med sersjant Hutchinson her, ville vært en grov synd. Vedkommende som omtales som 'Trevor' er offiser, og siden han som har ført stridsjournalen i pennen også er offiser på samme nivå har det vært naturlig å være på fornavn. De har heller ingen skrupler med å 'beslaglegge' kjøretøy som egentlig tilhører egen brigades hovedkvarter.

  At 1130 hours SHQ moved to T 1244 where a tank workshops was found. The amount of kit left behind in the last few days by our troops is past all belief. We shall never win the war if this state continues, and men and officers go entirely unpunished for their gross negligence. LCpl Mitchell put one A15 on the road within 30 minutes and we will take this back tonight. We also collected as much water as we wanted and an uncased charging engine. B wants one.
  Mye utstyr lagt igjen tyder på at det har rådet panikk blant de britiske styrkene som trakk seg tilbake. "We shall never win the war" er jo en ganske sterk uttalelse.

  During the morning Peter Palin Evans Tp engaged a small column of 7 vehicles, killed the officer and the column dispersed in confusion. From the back of the last lorry jumped 7 men. These were collected and proved to be men of ours taken yesterday by the enemy.
  At midday I heard that the SAAC Regt was to take over our piece of line. One of theirs certainly arrived during the afternoon and sailed in to attack us. We did not return their fire and they soon realised their error.
  Situasjonen er flyktig og frontlinjene er kaotiske, og her ser vi et eksempel på blue-on-blue når de britiske hussarene blir angrepet av deres allierte sørafrikanske kavaleribataljon (Armoured car regiment).

  Bob Reeves Morris’s Sqn picked up John B and his Tp complete this morning. I await the story of his escape with interest. Sgt Peacock went out in the afternoon to take over from Sgt Hutchinson.
  We skirmished with the enemy throughout the day, difficult as they were in our vehicles the whole of the time, but returned many of them South in clouds of dust. No enemy in a major way from the North but no doubt they are having a marvellous time at our dumps and they are certainly sending out small parties destroying our abandoned vehicles.
  Sqn concentrated at last light, the 4th SAAC having taken over. We moved to T3050 with 1 tank, 1 Humber AC and 1 Dingo all of which Mitchell had fixed up during the day. He is a most brilliant mechanic and worker. Arrived at 2030 hours and RHQ arrived an hour later, Trevor a very sick man.
  John B er tydeligvis en troppssjef som også er offiser. Tyskerne har her erobret mange britiske forsyningspunkter, og utnytter det til fulle i sin videre fremrykning. Som vi ser driver også 11th HUSSARS oppklaring med vold, ved at de søker kontakt med mindre fiendtlige styrker og beskyter disse. Dette er en vanlig taktikk som både hindrer fienden i å skaffe seg oversikt over våre disposisjoner, og tvinger dem til å holde seg ved egen hovedstyrke.


  http://www.warlinks.com/armour/11_hussars/11huss_42.php
  Sist endret av Rittmester; 27-01-12 kl 14:13
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 27. #977
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901

  Die Endlösung der Judenfrage

  20 JANUAR 1942 ble Wannsee-konferansen avholdt utenfor BERLIN. Konferansen ble ledet av SS-OBERGRUPPENFÜHRER (generalløytnant) Reinhard HEYDRICH. De øvrige 14 deltakerne utgjorde den administrative ledelsen for de viktigste tyske departementene. Referatet ble ført av SS-OBERSTURMBANNFÜHRER (oberstløytnant) Adolf EICHMANN.

  Under møtet ble disse nøkkelpersonene orientert om status i 'jødespørsmålet', og presentert med følgende plan, godkjent av HITLER (i engelsk oversettelse):
  "Under proper guidance, in the course of the final solution the Jews are to be allocated for appropriate labor in the East. Able-bodied Jews, separated according to sex, will be taken in large work columns to these areas for work on roads, in the course of which action doubtless a large portion will be eliminated by natural causes. The possible final remnant will, since it will undoubtedly consist of the most resistant portion, have to be treated accordingly, because it is the product of natural selection and would, if released, act as the seed of a new Jewish revival".
  Det har blitt hevdet fra apologetiker-miljøer at konferansen ikke ga noen klare føringer på hva som skulle skje med jødene, men dette har blitt grundig tilbakevist. Alle deltakerne kjente godt til hvilke tiltak som allerede var gjort når det gjaldt tvangsdeportering av jøder, og åtte av dem hadde doktorgrader og hørte til intelligensiaen i embetsverket, og kan umulig ha misforstått betydningen av det som ble sagt. Under rettssaken i ISRAEL i 1961 innrømmet også Adolf EICHMANN at det hadde vært snakk om 'utryddelse'.

  Betydningen av konferansen står derfor fast: Dette er den første offisielle ordre om å starte den totale utryddelse av alle jøder, ved å først bruke dem til tvangsarbeid, hvor mange vil bukke under, og deretter drepe resten.
  Før møtet forberedte EICHMANN denne listen over antall gjenværende jøder (en del var allerede drept). Liste A er de landene som er under direkte kontroll av TYSKLAND, mens liste B er allierte, nøytrale og fiendtlige. Merk at NORGE står listet med 1300 jøder.


  http://en.wikipedia.org/wiki/Wannsee_Conference
  http://no.wikipedia.org/wiki/Wannsee-konferansen
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 28. #978
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901

  Slaget om SINGAPORE

  I dag forlater de siste allierte tropper MALAYA, og etablerer seg på øya SINGAPORE. De siste som forlater fastlandet er 2nd BATTALION, ARGYLL AND SUTHERLAND HIGHLANDERS. Med dette starter slaget om SINGAPORE.

  De allierte har omtrent 85 000 soldater, hvorav 70 000 i kampavdelinger, fordelt på 38 infanteribataljoner i fire divisjoner. De japanske angriperne har rundt 30 000 soldater i tre divisjoner, men har fordelen av at forsvarerne er spredd tynt, mens angriperne kan kraftsamle.

  SINGAPORE har et godt utbygget kystartilleri. Det er en seiglivet myte at artilleriet bare kunne skyte utover mot sjøen, og ikke inn mot land. Mange av kanonene kunne rettes innover, men det som gjorde dem ineffektive mot angriperne var at de nesten bare hadde panserbrytende ammunisjon, og ikke HE (høyeksplosiver). De var forberedt på å senke pansrede skip, man ga ikke noen god effekt mot myke mål.


  Argyll and Sutherland Highlanders var på denne tiden et eget regiment, men er nå Argyll and Sutherland Highlanders, 5th Battalion The Royal Regiment of Scotland (5 SCOTS).


  http://militarynuts.com/index.php?showtopic=3178
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 29. #979
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901

  Statsakten på Akershus

  Frem til i dag har landet vært styrt av konstituerte ('kommisariske') statsråder under Rikskommisær Joseph TERBOVEN, med Vidkun QUISLING som deres politiske leder.

  I dag skjer den såkalte Statsakten på Akershus festning, hvor QUISLINGS andre regjering utnevnes, og QUISLING selv tar tittelen Ministerpresident. Formelt er det fortsatt tysk overhøyhet over landet, men Nasjonal Samling-regjeringen får nå større spillerom, og QUISLING selv tar inn på Slottet. Vedtak gjort av den nye regjeringen får nå status som lover, da regjeringen også utøver Stortingets funksjoner.

  http://no.wikipedia.org/wiki/Vidkun_...ndre_regjering
  http://no.wikipedia.org/wiki/Statsakten_på_Akershus
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 30. #980
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  PANZERARMEE AFRIKA har presset de britiske styrkene tilbake, men fremrykkingen kulminerer nå ved TIMIMI, 100 km VEST for TOBRUK. Samtidig etablerer de allierte defensive posisjoner ved TOBRUK. Det blir nå en roligere periode, mens begge parter forsøker å gjenoppbygge sine styrker.

  PANZERARMEE AFRIKA består av AFRIKA KORPS, to italienske korps, samt noen selvstendige avdelinger. Sjefen for arméen er Erwin ROMMEL, nettopp utnevnt til generaloberst.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Afrika_Korps
  http://en.wikipedia.org/wiki/Erwin_Rommel
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 31. #981
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  I dag, 5 FEBRUAR 1942, avholder QUISLINGS regjering sitt første statsråd på SLOTTET.

  De to lovene som vedtas i dag skal vise seg å få stor betydning, og kommer til å øke motstandsviljen i folket og føre til store protester:

  • Alle ungdommer skulle være medlem av Nasjonal Ungdomsfylking fra de var 10 til de var 18 år gamle
  • Alle lærere skulle melde seg inn i Norges Lærersamband

  Begge disse organisasjonene var kontrollert av NS, og det ville være straffbart å ikke melde seg inn. Nasjonal Ungdomsfylking var basert på Hitler Jugend, og skulle oppdra ungdom i nazismens ånd.
  http://www.arkivverket.no/arkivverke...42-8.-mai-1945
  http://www.pedagogtreff.com/gdok/obus/Norgekrig/ti3.htm
  Sist endret av Rittmester; 05-02-12 kl 17:21
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 32. #982
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901

  Kessel von DEMJANSK

  På ØSTFRONTEN er luften i ferd med å gå ut av den sovjetiske motoffensiven. De har presset tyskerne tilbake, men det butter nå i mot, og begge sider har hatt store tap. Nå er det tyske II ARMEKORPS med 6 divisjoner under General der Infanterie Walter Graf von BROCKDORFF-AHLEFELDT omringet ved DEMJANSK, SYD for LENINGRAD. En mindre styrke er omringet ved KHOLM. Disse lommene binder imidlertid store sovjetiske styrker, som kunne ha fortsatt offensiven mot VEST. LUFTWAFFE setter i gang en større luftbro for å etterforsyne de isolerte avdelingene. Dette kommer til å vise seg å være svært effektivt.
  Tysk JU-52 transportfly lander på feltflyplass ved DEMJANSK.


  http://en.wikipedia.org/wiki/Demyansk_Pocket
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 33. #983
  Veteran
  Ble medlem
  Aug 2011
  Bosted
  Relativt sivilisert
  Innlegg
  1.682

  War Shipping Administration

  I dag underskriver USA's president Franklin D. Roosevelt Executive Order 9054 som etablerer War Shipping Administration, WSA.
  Formålet med WSA er å få satt den amerikanske handelsflåten under en felles kommando, slik at fartøyene kan settes inn der behovet til USA og dets allierte til enhver tid er størst.

  Viseadmiral Emory Scott Land utnevnes til øverste leder for WSA.
  Viseadmiral Land er også styreleder i U.S. Maritime Comission, som fører tilsyn med konstruksjon og bygging av de mer enn 4000 forskjellige hjelpefartøyene som assisterer den amerikanske krigsflåten i løpet av krigen.
  Viseadmiral Emory Scott Land
  Samtidig som Executive Order 9054 iverksettes, beordres full stopp i amerikansk bilproduksjon.
  Bilindustrien skal fra nå av kun produsere krigsmateriell.


  http://www.presidency.ucsb.edu/ws/in...#axzz1lgEbJs5t
  I'm inclined to think that a military background wouldn't hurt anyone

 34. #984
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901

  Kessel von CHOLM

  I KHOLM (CHOLM) har KAMPFGRUPPE SCHERER nå vært helt omringet siden 21 JANUAR. (Se kartet to innlegg over, og detaljkartet under). Kampgruppen består av rundt 5 500 soldater, presset sammen på et område på to kvadratkilometer. I tillegg til soldater fra to infanteridivisjoner består gruppen av et Luftwaffe feltregiment, en politibataljon og mindre grupper fra andre enheter.  Byen har en flystripe, men den blir fort ødelagt og tatt. Man går etter hvert over til etterforsyning ved fallskjermdropp og glidefly. Sovjetisk artilleri ødelegger også de fleste husene, og forholdene blir svært vanskelige for de tyske soldatene i vinterkulden.


  Sjefen for styrken er generalmajor Theodor SCHERER.

  De tyske soldatene kommer til å holde ut til 5 MAI, da forsterkninger endelig klarer å bryte gjennom og unnsette dem. Da er det bare 1200 soldater igjen, og de har i løpet av 105 dager slått tilbake intet mindre enn 2000 individuelle angrep (100 større, hvorav 42 støttet av stridsvogner). Lommen er nå mindre enn en kvadratkilometer stor. Samtlige forsvarere får en spesiell minnemedalje av HITLER, og sjefen får Ridderkorset med ekeløv.  http://www.theeasternfront.co.uk/bat...holmpocket.htm
  http://en.wikipedia.org/wiki/Theodor_Scherer
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 35. #985
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901

  Slaget om SINGAPORE

  For to dager siden startet de japanske landgangsoperasjonene i SINGAPORE. De møtte hård motstand fra de australske bakkestyrkene de møtte først, men på grunn av dårlig kommunikasjon internt blant de allierte, har nå forsvarerne trukket seg tilbake, og tillatt japanerne å styrke brohodene sine. Samtidig har de siste britiske jagerflyene forlatt øya. ROYAL NAVY er også fraværende; som vi husker ble slagskipene HMS PRINCE OF WALES og HMS REPULSE senket 10 DESEMBER - disse kunne muligens ha påvirket kampene.


  Øya SINGAPORE, hvor japanerne nå har blitt landsatt flere steder på NORDKYSTEN, og begynner å presse mot SYD og selve byen SINGAPORE.

  Samtidig sender Winston CHURCHILL et telegram til sjefen for ABDACOM, general Sir Archibald WAVELL, hvor han beordrer styrkene i SINGAPORE til å slåss til siste mann:
  Sitat Opprinnelig skrevet av CHURCHILL
  I think you ought to realise the way we view the situation in Singapore. It was reported to Cabinet by the C.I.G.S. [Chief of the Imperial General Staff, General Alan Brooke] that Percival has over 100,000 [sic] men, of whom 33,000 are British and 17,000 Australian. It is doubtful whether the Japanese have as many in the whole Malay Peninsula... In these circumstances the defenders must greatly outnumber Japanese forces who have crossed the straits, and in a well-contested battle they should destroy them. There must at this stage be no thought of saving the troops or sparing the population. The battle must be fought to the bitter end at all costs. The 18th Division has a chance to make its name in history. Commanders and senior officers should die with their troops. The honour of the British Empire and of the British Army is at stake. I rely on you to show no mercy to weakness in any form. With the Russians fighting as they are and the Americans so stubborn at Luzon, the whole reputation of our country and our race is involved. It is expected that every unit will be brought into close contact with the enemy and fight it out ...
  WAVELL videreformidler ordren til den lokale sjefen i SINGAPORE, generalløytnant Arthur PERCIVAL, og forbyr de allierte styrkene å overgi seg.


  http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Singapore
  Sist endret av Rittmester; 10-02-12 kl 09:29
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 36. #986
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901

  TIRPITZ i FÆTTENFJORDEN

  Siden 16 JANUAR har slagskipet TIRPITZ befunnet seg i FÆTTENFJORDEN, en sidearm til ÅSENFJORDEN, noen kilometer NORD for VÆRNES og STJØRDALEN.

  Britene er klar over dette, etter at SIS har blitt varslet av lokale agenter, og har allerede forsøkt ett bombeangrep, mislykket. Slagskipet er i posisjon til å true allierte konvoier, men driver foreløpig reparasjoner og vedlikehold.

  KMS TIRPITZ kamuflert i FÆTTENFJORDEN.  http://no.wikipedia.org/wiki/%C2%ABT...3%85senfjorden
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 37. #987
  Veteran
  Ble medlem
  Aug 2011
  Bosted
  Relativt sivilisert
  Innlegg
  1.682

  The Channel Dash

  I dag anløper slagskipene SCHARNHORST og GNEISENAU, sammen med krysseren PRINZ EUGEN sine baser i Tyskland etter en spektakulær og særdeles dristig seilas fra Brest gjennom Den Engelske Kanal; The Channel Dash, av tyskerne kalt Operation Cerberus.

  Skipene har i nesten et år ligget i Brest for reparasjon og vedlikehold etter diverse operasjoner i Atlanterhavet. Tyskerne ønsker imidlertid å flytte dem til hjemlige baser hvor de vil være mindre utsatt for flyangrep, og bestemmer seg etter hvert for å velge raskeste og farligste vei hjem; gjennom Den Engelske Kanal.
  I dypeste hemmelighet blir planene lagt for å sikre seilasen best mulig, samt for å lure de allierte til å tro at skipene skal på oppdrag i Sør-Atlanteren. Fra tysk side anses det nemlig som helt avgjørende at konvoien når Dover-stredet, hvor den vil være innenfor rekkevidden av britenes kystartilleri, uten å bli oppdaget.
  Britene mistenker etter hvert at tyskerne planlegger å seile slagskipene gjennom kanalen, men regner med at de vil legge ut på dagtid slik at de vil passere gjennom Dover-stredet i ly av mørket.
  Scharnhorst og en eskorterende destroyer i Den Engelske Kanal  11. februar klokken 2115 forlater Scharnhorst, Gneisenau og Prinz Eugen Brest eskortert av 6 destroyere, 14 torpedobåter og 26 såkalte Schnellboots. Konvoien støttes av 32 bombefly og til sammen 252 jagerfly. Skipene seiler i nærmere 12 timer før britene oppdager konvoien, like etter at den har passert gjennom Dover-stredet og kommet ut i Nordsjøen.

  Britene angriper umiddelbart med alt de har tilgjengelig til sjøs og fra luften, uten å påføre konvoien tap av betydning.
  Når så konvoien utpå formiddagen i dag når sine baser i Tyskland, er britene påført de de selv omtaler som det mest ødeleggende prestisjenederlaget for landets marine på 300 år.
  Kunstnerisk gjengivelse av britenes angrep på den tyske konvoien
  I ettertid skal imidlertid den tyske marinestaben oppsummere Operation Cerberus som "en taktisk seier, men et strategisk tap" i det de tre mektige krigsskipene senere blir bundet opp til å forsvare norskekysten mot en mulig alliert invasjon, i stedet for å utgjøre en konstant trussel mot de viktige atlanterhavskonvoiene.


  http://en.wikipedia.org/wiki/Channel_Dash
  I'm inclined to think that a military background wouldn't hurt anyone

 38. #988
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  Det firemotors bombeflyet Avro LANCASTER er nå erklært operativ ved 44 SQN RAF.

  Etter en pause fra strategisk bombing kommer det nå et nytt direktiv fra RAF BOMBER COMMAND: Man skal prioritere å ødelegge moralen til den tyske sivilbefolkningen, med fokus på industriarbeiderne. Med dette godkjennes offisielt bombing av sivile mål, og ikke bare 'collateral damage' ved at sivile drepes når militære eller offentlige mål bombes. Direktivet kommer til å bli svært omstridt, spesielt etter krigen. I tillegg viser det seg at det ikke virker, da moralen til sivilbefolkningen aldri blir en viktig faktor når det gjelder varighetene av krigen.  Avro LANCASTER fra 44 SQN RAF.


  http://homepage.ntlworld.com/andrew....1942/02/14.htm
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 39. #989
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901

  Slaget om SINGAPORE

  Etter å ha blitt presset sammen på et stadig mindre område er de allierte troppene i SINGAPORE nå nesten tom for ammunisjon, og mat- og vannforsyningene er i ferd med å ta slutt. General PERCIVAL sender en delegasjon for å forhandle, men dette blir avvist, og han må selv oppsøke japanerne for å inngå en betingelsesløs kapitulasjon.

  Med dette må 80 000 britiske, australske og indiske soldater gå i fangenskap. Dette er det største enkelttap britene noen gang har opplevd. Gevinsten var dobbel for japanerne - av de 40 000 indiske soldatene som overga seg, gikk hele 30 000 over i japansk tjeneste, og skulle senere komme til å slåss mot britene i BURMA.  Japansk seiersparade i SINGAPORE.


  http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Singapore
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 40. #990
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  Den japanske marinepiloten Nobuo Fujita flyr i dag et rekognoseringstokt over havnen i SYDNEY. Flyet hans, en Yokosuka E14Y "Glen" er basert på ubåten I-15. Den samme piloten skal senere i år bli den første og eneste under krigen som utfører bombetokt over det amerikanske fastlandet, i OREGON.  Nobou Fujita og flyet hans.  I-25. Flyhangaren kan sees foran tårnet.


  http://en.wikipedia.org/wiki/Yokosuka_E14Y
  http://en.wikipedia.org/wiki/B1_type_submarine
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 41. #991
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  Den Frie Franske "undervannskrysseren" SURCOUF synker i MEXICOGULFEN, etter kollisjon med et annet skip. Skipet er verdens største undervannsbåt, med et deplasement på 4 373 tonn (neddykket) og en besetning på 8 offiserer og 110 mannskaper. Båten bærer med seg en motorbåt og et sjøfly, og er svært langtrekkende (19 000 kilometer) med forsyninger for et 90 dagers tokt. Bevæpningen inkluderer to 203mm kanoner, to 37mm luftvernkanoner, fire mitraljøser og ti torpedorør.  Hele besetningen på SURCOUF omkommer, og i ettertid har det versert mange mer eller mindre konspiratoriske historier om hva som skjedde, inkludert at hun ble senket av amerikanere eller briter, eller oppslukt av Bermuda-triangelet.


  http://en.wikipedia.org/wiki/French_...uf_%28N_N_3%29
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 42. #992
  Veteran
  Ble medlem
  Aug 2011
  Bosted
  Relativt sivilisert
  Innlegg
  1.682

  Edward Henry "Butch" O'Hare

  I dag inntreffer hendelsen som gir løytnant Edward Henry "Butch" O'Hare status som US Navy's første flyveress.

  Butch O'Hare ved siden av en F4F3-Wildcat  Hangarskipet USS Lexington, med Butch O'Hare om bord, befinner seg nord for Rabaul, Papua Ny Guinea når skipets radar om formiddagen fanger opp signaler fra det som skal vise seg å være første bølge angripende japanske "Betty"-bombers, Mitsubishi G4M.
  En gruppe kamfly sendes umiddebart ut for å avskjære de angripende japanske flyene.

  Mitsubishi G4M "Betty"  Når så radaren på Lexington senere på dagen mottar signaler fra en hurtig innkommende bølge nummer to bestående av til sammen ni japanske "Betty"-bombers , er det kun Butch O'Hare med sitt F4F Wildcat BuNo 4031 "White F-15", og en annen pilot som befinner seg i luftrommet over hangarskipet. Av disse to er det bare Butch O'Hare's fly som fortsatt er fullt ut operativt, og dermed må han forsvare hangarskipet på egen hånd. Med stor dristighet, raske manøvre og enestående treffsikkerhet angriper han den fiendtlige flyformasjonen gang på gang. Butch O'Hare skyter egenhendig ned fem "Betty"-bombers og skader ett alvorlig. Selv blir han bare truffet av ett enkelt skudd i babord vinge.

  Edward Henry "Butch" O'Hare tildeles senere Medal Of Honor for sin heltemodige innsats for å beskytte USS Lexington.


  F4F-3A Wildcats, LCMDR. Thach (F-1) and Lt. O'Hare (F-13)
  Edward Henry "Butch" O'Hare ble skutt ned i kamp med en gruppe japanske torpedobombere 16. november 1943.
  Flyet hans ble aldri funnet.
  Butch O'Hare ble post mortem tildelt Purple Heart og Navy Cross.

  O'Hare International Airport i Chicago er oppkalt etter det legendariske flyveresset.  http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_O'Hare
  I'm inclined to think that a military background wouldn't hurt anyone

 43. #993
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  I dag ankommer de tunge krysserne ADMIRAL SCHEER og PRINZ EUGEN, eskortert av fem destroyere, BERGEN. Sammen med slagskipet TIRPITZ utgjør disse skipene en betydelig trussel mot alliert skipsfart.  USS PRINZ EUGEN i 1946. Skipet seilte en tid etter krigen for US NAVY, før hun ble utsatt for to atombombeprøver.
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 44. #994
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  I dag angriper den britiske ubåten HMS TRIDENT de to tyske krysserne med syv torpedoer utenfor KRISTIANSUND. KMS PRINZ EUGEN blir truffet av en torpedo, og kommer som resultat av dette til å være operasjonsudyktig i nesten ett år.  HMS TRIDENT (N52). Ubåten har siden april 1940 for en stor del operert langs norskekysten og inni norske fjorder, og senket flere tyske skip.

  Det hører med til historien at TRIDENT, etter et tokt sammen med sovjetiske marinestyrker, ble gitt et reinsdyr i gave fra den russiske admiralen. Reinsimlen får navnet POLLYANNA, og blir ført om bord i ubåten gjennom et torpedorør. Man håper at hun kan leve i torpedorommet på medbragt mose og lav. Det viser seg imidlertid at dyret insisterer på å sove i kapteinens kabin, og spise mat fra byssa (samt ett av navigasjonskartene). Seks uker senere (etter toktet hvor PRINZ EUGEN blir truffet) blir hun heist i land, og får tilbringe resten av krigen i zoologisk hage i LONDON. Hun dør i 1947, samme uke som HMS TRIDENT hugges opp til skrapjern...  POLLYANNA (egentlig POLYARNO, etter den sovjetiske marinebasen).


  http://lintonsview.blogspot.com/2009_12_01_archive.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Trident_(N52)
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 45. #995
  Veteran
  Ble medlem
  Aug 2011
  Bosted
  Relativt sivilisert
  Innlegg
  1.682

  Bombingen av Ellwood oljefelt

  Omtrent 1915 lokal tid åpner den japanske u-båten I-17 ild mot Ellwood oljefelt på den amerikanske vestkysten, nær Santa Barbara, California.  Ellwood oljefelt  I-17 er en av syv japanske u-båter som har patruljert utenfor den amerikanske vestkysten i tiden etter angrepet på Pearl Harbor. Her har de etter beste evne skapt vanskeligheter for amerikanske handelsfartøy, og også vært i klammeri med amerikanske sjø- og luftstyrker ved et par anledninger.
  I-17 ankommer farvannet utenfor Ellwood ved syvtiden, og åpner like etter ild med sin 140mm dekk-kanon siktet inn mot en stor lagertank for flydrivsoff.
  Etter 20 minutters beskytning er likevel skadene på oljeanlegget små. Ingen personer kommer til skade. Av materielle skader er en skadet pir, en ødelagt rigg og et delvis ødelagt pumpehus de mest alvorlige. Ingen av anleggets to lagertanker for flydrivstoff blir truffet.
  I-17 seiler etter beskytningen i overflatestilling i retning Los Angeles, mens hun hele tiden sender lyssignaler mot land.

  IJN I-17


  I-17's bombardering av Ellwood blir en viktig symbolsk hendelse.
  Den viser at et fiendtlig angrep mot vestkysten faktisk er mulig, og nører således opp under frykten for japansk invasjon som allerede eksisterer i den amerikanske befolkningen. Selv om kollaboratør- og spionvirksomhet aldri blir bevist, benytter amerikanske myndigheter hendelsen og stemningen i opinionen for å rettferdiggjøre interneringen av japansk-amerikanere som starter en uke senere, 02. mars.


  I ettertid er det blitt spekulert i om det tilsynelatende noe irrasjonelle angrepet på Ellwood kan ha vært foranlediget av en personlig ydmykende opplevelse fartøysjefen på I-17 hadde da han noen år tidligere oppholdt seg ved anlegget som kaptein på en oljetanker. I forbindelse med en tilstelning på land for de japanske sjøfolkene, hadde kapteinen snublet og ramlet over en kaktus. Oljearbeidere som var vitne til at han måtte få kaktuspigger fjernet fra akterspeilet, moret seg høylydt, mens kapteinen angivelig sverget hevn.  http://en.wikipedia.org/wiki/Bombardment_of_Ellwood
  I'm inclined to think that a military background wouldn't hurt anyone

 46. #996
  24.02.1942


  KRIM


  14. februar ble det iverksatt angrep på FEODOSIYA og etter noen dager med heftige kamper trakk ett stort antall russere østover mot KERCH. Nå har VON MANSTEIN satt 11. Armee på defensiven og venter på ytterligere forsterkninger for å starte ett motangrep mot russerne. Ett angrep mot KERCH var allerede planlagt flere uker siden da VON MANSTEIN endelig fikk seg en egen stridsvogn divisjon som hadde tippet oddsene i tyskernes favør hvis ett angrep skulle utføres. Men denne divisjonen ble fratatt VON MANSTEIN 2 dager etter at den ankom KRIM.

  Russerne planlegger nå ett nytt angrep og STALIN er ganske utålmodig og sender sjefskommisær LEV MEKLIS til å bistå i planleggingen. LEV MEKLIS stod for offiser renskingen før krigen og ingen offiser har våget noensinne å protestere uansett hvor dårlig planen var. Tysk etterrettning har også klart å fastsette datoen når russerne angriper på nytt mot MANSTEINs styrker som blir den 27. februar. Idag dropper tyske fly flyveblader over de russiske linjene som sier at tyskerne er klar over dato for angrepet. LEV MEKLIS fnyser av dette og beordrer at angrepet skal gå som planlagt om 3 dager.

 47. #997
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901
  I dag flyr den første prototypen av SPITFIRE Mk IX.

  Siden FOCKE WULF Fw 190 kom i operativ tjeneste hos tyskerne har britene hatt alvorlige problemer med å gjennomføre tokt over det europeiske fastlandet. Det tyske flyet er overlegent SPITFIRE Mk V, som er det mest moderne jagerflyet britene har, på de fleste områder. Store tap har tvunget RAF til å begrense antall tokt drastisk.

  Den opprinnelige planen var å utvikle en ny type SPITFIRE Mk VIII, men dette medfører en større redesign, og vil ta for lang tid. Mk IX, som derfor vil komme i operativ tjeneste før Mk VIII, bruker skroget til Mk V med mindre modifikasjoner, men samme Merlin-motor som Mk VIII skal bruke. Flyet får nå en toppfart på 656 km/t, en max flyvehøyde på 43 000 fot, og forbedrede manøvreringsegenskaper.  Prøveflyvingen er svært vellykket, og flyet blir satt i fullskala produksjon før sommeren. Det kommer til å bli den mest utbredte varianten av SPITFIRE, og flere kommer til å fortsatt være operative ved krigens slutt, selv om det lages mange nye varianter. Etter dette klarer ikke tyskerne å stille med noen fly som utklasser britenes. Det første Me 262 jetfly som skytes ned blir skutt ned av nettopp en SPITFIRE Mk IX.


  http://www.historyofwar.org/articles...fire_mkIX.html
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 48. #998
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901

  Operation BITING

  I natt foretar britiske luftbårne soldater et vellykket raid mot en tysk radarinstallasjon ved BRUNEVAL i FRANKRIKE.

  Man har lenge hatt en mistanke om at tyskerne har avansert radarteknologi enn britene. ULTRA og fangeavhør avslører at en langtrekkende radar av typen FREYA jobber sammen med en kortrekkende, men mer nøyaktig radar av typen WÜRZBURG, som gir de tyske nattjagerne detaljert informasjon for å lokalisere britiske bombefly. Det er særs viktig å få tak i et fungerende eksemplar av denne typen radar.

  I regi av COMBINED OPERATIONS startet derfor 120 fallskjermsoldater fra 1st AIRBORNE DIVISION sin trening på denne operasjonen i januar, og slippes ut over FRANKRIKE i natt. Både dropp, infiltrasjon og angrep på målet er vellykket og med minimale tap, selv om det er en tysk kompanienhet i området. En medbrakt radartekniker sørger for å få demontert den tyske radaren, og britene tar også til fange en tysk radartekniker. Styrken tar seg til stranden, bekjemper tyske enheter der, og kommer seg unna i ventende landgangsfartøy.
  Rekognoseringsfoto fra RAF av den tyske radaren.

  Raidet har flere gunstige utfall:
  • Britene får tilgang til det siste innen tysk radarteknologi, og kan finne mottiltak
  • De vinner en stor propagandaseier, noe ikke minst CHURCHILL vet å utnytte
  • Britenes fallskjermavdelinger styrkes etter å ha fått vist sin effekt
  • De øvrige radarinstallasjonene til tyskerne sikres med piggtråd, noe som gjør dem lettere å lokalisere, og dermed slå ut fra luften  http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Biting
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

 49. #999
  28.02.1942 KRIM

  Den sovjetiske offensiven startet i går i mot PARPACH. Tyskerne har visst om angrepet og forberedt seg så godt de kunne. Takket være LEV MEKLIS er planleggingen av dagens offensiv en katastrofe...

  Russerne er fullstendig overlegne i tall av personell og utstyr men den defensive mentaliteten til de russiske offiserene forhindrer dem å å utnytte momentum. Selv om den rumenske fjell brigaden måtte trekke seg tilbake 7 km i NORD så fikk MANSTEIN kontroll over situasjonen og russerne måtte starte forfra igjen. Hele offensiven skulle være en versjon av tyskernes mekaniserte angreps taktikk for noen år siden men pga dårlig planlegging og trening endte hele offensiven som en stillingskrig ala 1916.

  I mellomtiden blir det iverksatt angrep ifra SEVASTOPOL men blir slått tilbake av LIV Korps.Hele offensiven i PARPACH sektoren kommer til å vare til frem til 3. mars og russerne kommer da til å avbryte operasjonen pga bakken er for "myk" for stridsvognene og problemer med re forsyning. Sannheten er at russiske stridsvognene blir ikke brukt effektivt og offiserene mangler kunnskap om koordinering mellom stridsvogner og infanteri og tapene deretter er bare for stor. Det hele blir en flause for KREML...
  Sist endret av Rittmester; 28-02-12 kl 09:07 Begrunnelse: La inn en del linjeskift for å øke lesbarheten

 50. #1000
  Global moderator
  Ble medlem
  May 2006
  Bosted
  ***
  Innlegg
  11.901

  Sjøslag i ØST-INDIA

  I går startet en serie viktige sjøslag som besegler skjebnen til de nederlandske koloniene i ØST-INDIA, og bidrar til å gi japanerne herredømme i regionen.

  Gårsdagens slag kalles BATTLE OF THE JAVA SEA, og involverer store deler av sjøstridskreftene til ABDACOM, med to tunge kryssere, tre lette kryssere og ni destroyere fra NEDERLAND, STORBRITANNIA, USA og AUSTRALIA, under den nederlandske admiralen DOORMAN. Motstanderne er en japansk flåte under admiral TAKAGI, med ett hangarskip, to tunge kryssere, to lette kryssere, 14 destroyere og 10 transportskip. Slaget ender katastrofalt for de allierte, som mister to kryssere og tre destroyere, og 2300 mann drept, inkludert admiralen.

  I dag foregår BATTLE OF SUNDA STRAIT, hvor krysserne HMAS PERTH og USS HOUSTON møter den japanske invasjonsstyrken, og begge krysserne blir senket.

  De neste dagene foregår også slagene SECOND JAVA SEA og BALI STRAIT.

  I mellomtiden lander den japanske invasjonsstyrken på 35 000 soldater på JAVA, og tar raskt øyen i sin besittelse.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Java_Sea
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

Side 20 av 34 FørsteFørste ... 10181920212230 ... SisteSiste

Stikkord for denne tråden

Bokmerker

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere innleggene dine
 •  
Se vår Statistikk . Militært diskusjonsforum. Diskuter forsvar, politikk, politi, opptak, utstyr og det øvrige nyhetsbildet.