Viser resultatene 1 til 7 av 7
 1. #1
  Menig
  Ble medlem
  Sep 2009
  Innlegg
  7
  Pondusfaktor
  0

  "Aktiv reserve"

  Hva menes spesifikt med begrepet "aktiv reserve"?


 2. #2
  Korporal
  Ble medlem
  Jun 2004
  Innlegg
  631
  Pondusfaktor
  7

  Re: "Aktiv reserve"

  Mener det er når man har en reserve som ikke er helt i møllposen, men holdes mer oppdatert/trent for å ha en kortere oppøvingstid.

 3. #3
  Stabssersjant
  Ble medlem
  Mar 2005
  Innlegg
  19.811
  Pondusfaktor
  18

  Re: "Aktiv reserve"

  Feil.

  Sjekk NROF sine sider. De har en database hvor du registrerer og gjør deg da tilgjengelig for søk av brukere av denne. Det er ingen status i P3 eller lignende.
  "Gjør Ret, Frygt Intet"

 4. #4
  Menig
  Ble medlem
  Sep 2009
  Innlegg
  7
  Pondusfaktor
  0

  Re: "Aktiv reserve"

  Blir ikke helt klok på dette jeg.

 5. #5
  Stabssersjant
  Ble medlem
  Mar 2005
  Innlegg
  19.811
  Pondusfaktor
  18

  Re: "Aktiv reserve"

  Hva er det du lurer på konkret ?

  I forsvaret er det ingen status som heter aktiv reserve. I NROF, som er en medlemsforening utenfor forsvaret, kan du være registrert som aktiv reserve.
  "Gjør Ret, Frygt Intet"

 6. #6
  Battle Captain
  Ble medlem
  May 2006
  Innlegg
  19.339
  Pondusfaktor
  81

  Re: "Aktiv reserve"

  GIH uttaler: "Stort potensiale i reservekorpset": http://www.mil.no/haren/start/article.j ... eID=199969
  Han ser for seg å knytte reservister opp mot eksisterende avdelinger, for å forsterke disse ved behov. Han ser på NROF, veteranforbund og VPV som aktører i dette.

  Dette er ikke nye tanker, men vi får håpe at det nå blir fart over sakene. Håndteringen av reservister har vært svært dårlig og tilfeldig de siste årene.

  Vi kan jo muligens håpe at saken blir fokusert mer i NATO også, etter at vi har fått en nordmann inn som leder for reservekomitéen i NATO: http://www.mil.no/haren/start/article.j ... eID=199845
  "Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't."

  på Twitter

 7. #7
  Battle Captain
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  16.926
  Pondusfaktor
  59

  Re: "Aktiv reserve"

  Dette har jo vært en skandale der dessverre tidligere forsvarsledelse (først og fremst Diesen) snublet i ordet "profesjonell"s to betydninger: 1) ha noe som jobb, spesielt fulltidsjobb, og 2) være spesielt dyktig i jobben man har ("ha en profesjonell holdning"). Diesen og co. trodde at (1) var en forutsetning for (2) når det gjelder militære/offiserer, noe en rask historisk gjennomgang ville ha fortalt dem ikke stemmer.

  Spesielt når det gjelder offiser i krig er situasjonen klart at mange av de som har vist seg som best er folk som ikke ville ha ønsket å ha offisersyrket i fredstid som sin jobb over lang tid, som gjerne har vært mer ambisiøse når det gjelder sivlie lederjobber etc. (jeg nevner bare Max Manus og Gunnar Sønseteby her, mange flere fra mange land kunne vært nevnt..). De har tatt en befalsutdanning, kanskje vært befal noen år, for så å gå over i det sivile. Tidligere ble deres evner og ferdigheter utnyttet i mobilseringsforsvaret (og i meget stor grad i utenlandsoperasjoner i Libanon og Balkan), med dets rasering har den rådende holdningen vært at den dagen man går ut porten som sivilist er man fullstendig avlegs og ubrukelig og har ingen potensiell verdi for Forsvaret (utenom HV da).

  Dvs. dette var Diesen og co's ideal. Realiteten har vært at vi aldri har klart å gjennomføre noen utenlandsoperasjon uten å bruke reservister, selv om de høye herrer hater å innrømme det. Kompetansen blant de som har gått over i det sivile har faktisk vist seg umulig å komme utenom. Nå er Hr. Diesen borte og man snakker om å "innføre" en reservistordning i Hæren for å utnytte kompetansen til tidligere heltidssoldater/offiserer. Velkommen etter! Det er jo ikke snakk om å innføre, men gjeninnføre en versjon av det man i sitt idoti kastet på båten for under 10 år siden. Dvs. det var mye galt ved mobilseringshæren, men i stedet for bare å skrape den, kunne man ha bygget på de beste elementene i den (og det gjaldt en god del menneskelige materiale) ved frivillighet og høyere treningsmengde for et mye mindre antall. I masteroppgaven om norske spesialstyrker som det er lenket til her på forumet vises det at selv FSK/HJK ikke kunne operere i Afghanistan uten å få innkalt fra det sivile frivillige tidligere spesialjegere/fallskjermjegere og (gjen)opprettet en reservistavdeling, Skvadron D, få år etter at mobiliseringsavdelingen av fallskjermjegere, Jegerkommando 1/SDR, var blitt nedlagt.

  Det er bare å se over dammen og se i hvor stor grad amerikanerne, som skal være selve fyrtårnet når det gjelder et "profesjonelt" forsvar, utnytter reservister. Amerikanernes OMLTer (ETT, Embedded Training Teams) i Afghanistan består f.eks. nesten utelukkende av reservister fra Army National Guard.

  La oss håpe "noen" nå har tatt til fornuften og igjen finner en fin måte å utnytte den kompetansen de har som har gått fra det militære til det sivile, men som ønsker å bruke fritiden sin til å opprettholde og øke den militære kompetansen. Da kan vi få en brukbar hær igjen.

  Ved å sammenligne med hvordan amerikanerne gjør det, er jeg litt skeptisk til det som nå foreslås, at nye reservistavdelinger skal underlegges direkte stående avdelinger (det vi før kjente som mobilseringstillegg) og være utfylling/supplement til dem. Amerikanerne har funnet det svært formålstjenlig for å få fram det beste i mannskapene, og spesielt i ambisiøse reserveoffiserer, at de er i separate reserveavdelinger der offiserene har muligheter til sjefsstillinger opp til høyere avdelinger (adm. dir. i et stort firma i det daglige, oberstløytnant og bataljonssjef på fritiden og i en kontingent i Afghanistan eller Irak hvert annet eller tredje år er ikke uvanlig).
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

Tilpasset MILFORUM søk
Søkemotor

Tilpasset søk
Støtte
Støttemuligheter