Foto: Kjosvold/Forsvaret

Milrab - Milforum - Nettbutikk - Militært Utstyr - Friluftsliv

Tilpasset søk
Side 4 av 4 FørsteFørste ... 234
Viser resultatene 121 til 146 av 146

Tråd: Krigerkultur i en fredsnasjon

 1. #121
  Sersjant
  Ble medlem
  Oct 2005
  Innlegg
  4.824
  Pondusfaktor
  8

  Re: Krigerkultur i en fredsnasjon

  Sitat Opprinnelig skrevet av Din_Laban
  vi vet at kristne ideologer og historieskrivere var ute etter å demonisere de som ikke bekjente seg til kristendommen, noe de gjorde ganske aktivt, også i lang ettertid.
  Har inntrykk av at det fortsatt gjøres. Noen er den dag i dag opptatt av å legitimere kristningen, virker det som. Olavsfestdagene?

  Ja, det var verdier i det førkristne Norge som ikke var særlig gode sett i dagens lys, men hva med samtiden?

 2. Milrab - Milforum - Nettbutikk - Militært Utstyr - Friluftsliv

 3. #122
  Sersjant
  Ble medlem
  Oct 2009
  Bosted
  '';
  Innlegg
  2.350
  Pondusfaktor
  8

  Re: Krigerkultur i en fredsnasjon

  Samfunnet var på sett og vis mer brutalt den gangen enn i dag. Man kunne holde treller (slaver) -de var ikke helt rettsløse men heller ikke frie til å bestemme over seg selv. Man hadde ikke et overordnet politi, blodhevn forekom mm.

  I dag har vi lyssky virksomheter som narkosalg og traficking, vi har også fattige osv. Generelt er det kanskje litt bedre i dag, men vi er ikke fri for virkelighetens brutalitet.
  Dulce et decorum est pro patria mori, sed dulcius pro patria vivere, et dulcissimum pro patria bibere.

 4. #123
  Korporal 1. klasse
  Ble medlem
  Oct 2007
  Innlegg
  6.883
  Pondusfaktor
  7

  Re: Krigerkultur i en fredsnasjon

  aftenposten.no - Harald Stanghelle

  Hatets egenverdi

  Hvis vi har tenkt å bli i Afghanistan, må vi venne oss til de systematiske drapene og det intense hatet. Det er slik kriger utkjempes.

  DEN DANSKE FILMEN Armadillo er noe større enn en debattfilm og noe mer enn en politisk bombe. Det er et jordskjelv i nasjonens selvforståelse, skrev forfatteren Carsten Jensen om Janus Mentz’ dokumentarfilm fra Helmand-provinsen.

  Da journalisten og den tidligere FN-soldaten Aslak Nore viste gårsdagens premièrefilm for norske soldater i Afghanistan, ble filmen møtt med applaus. Slik bekreftes det brutale bildet som denne uken har funnet plass mellom stive permer i boken Med mandat til å drepe.

  For krig er ikke noen campingtur. Krig er organisert brutalitet, og skiller seg fra det illusoriske fredsbildet vi som nasjon liker å omgi oss med. Derfor er det både sunt og på tide at virkeligheten begynner å trenge inn i oss gjennom bøker og film.

  ...

  Alle vi som en eller annen gang har vært på innsiden av norske styrker i utlandet, kjenner igjen noen av disse mekanismene. De eksisterer selvsagt fortsatt, selv om Forsvaret har gjort en meget solid innsats for å knekke dem. Likevel gjør de sammensatte årsakene til slike holdninger dette vanskelig: For redsel i farlige situasjoner utvikler lett en «dem mot oss»-tankegang som igjen åpner for at motparten - «fi» - fratas alt menneskeverd.

  Det ligger egenbeskyttelse i dette - både mentalt og fysisk. Hatets egenverdi er en soldatdrivkraft som legger et teflonlag over følelser som ellers ville blitt altfor påtrengende.

  ...

  De soldatberetningene som nå finner veien til filmlerret og bøker, tegner et bilde av slike holdninger – uunngåelige som de er i en hverdag der liv står mot liv. Vi kan mislike slikt, men vi kommer ikke unna det.

  ...
  DYT-DYYYYYT-DYT

 5. #124
  Battle Captain
  Ble medlem
  May 2006
  Innlegg
  19.650
  Pondusfaktor
  86

  Re: Krigerkultur i en fredsnasjon

  Jeg synes den kronikken var rimelig grei.

  Vel så bra er kanskje et innlegg i Aftenposten i dag, av Ørjan N Karlsson.
  Under overskriften 'Kulturell krigskapital' skriver han blant annet "Gjenfortellingen av denne samme brutale hendelsen gang på gang er soldatenes en måte å bearbeide en traumatisk opplevelse på, ikke tomt skryt ... . Du finner den samme reaksjonen hos personer som har vært i bilulykker eller opplevd store naturkatastrofer."

  http://www.aftenposten.no/meninger/deba ... 788694.ece
  Those who beat their swords into plowshares will plow for those who don't.

 6. #125
  Visekorporal
  Ble medlem
  May 2004
  Innlegg
  151
  Pondusfaktor
  7

  Re: Krigerkultur i en fredsnasjon

  Her synes jeg mange lager en diskusjon av noe de ikke har peiling på og tydeligvis ikke nok informasjon om. For å ta det siste først: Stanghelle gir uttrykk for et synspunkt som mange tydeligvis deler: at krigen i Afghanistan skaper et hat mot Taliban og andre fiender vi møter på slagmarken, og at dette er grunnlag for en krigerkultur som eksisterer både der nede og her hjemme. Min erfaring er at soldatene våre i Afghanistan har et ganske naturlig forhold til fienden (også kalt Anti Afghan Fighters eller opprørere), og en god porsjon respekt for fiendens dyktighet i strid. De som uttrykker hat og liten respekt er for eksempel tidligere sjef TMBN, Oberst Rune Solberg, som sa at angrepet som drepte Joachim Olsson var "feigt og utført av usle kryp". Dette underminerer fienden, og gir uttrykk for mye mindre respekt enn det jeg mener soldater på lavere nivå har. Jeg kan godt komme med eksempler på at soldatene våre ikke "hater" fienden, men de hører nok ikke hjemme på et ugradert forum som dette.

  Det er også mange som trekker paralleller mellom holdningene i Armadillo og holdningene til norske soldater, men også her synes jeg at folk trekker slutninger på ganske tynt grunnlag. Kan man si etter å ha sett Armadillo at danske soldater har dårlige holdninger med tanke på fienden de slåss mot? De har kanskje en del upassende kommentarer og nedsettende språkbruk "in the heat of battle" og rett etterpå, men hvis man går litt dypere inn for å kartlegge holdninger tror jeg soldatene har relativt mye respekt og et profesjonelt forhold til den fienden de slåss mot. Mye av det som skjer etter den berømte "likvideringen" (som egentlig er drillen Ta grop), f.eks. at 3 merker blir delt ut på opstillingsplass, og at folk tar bilder med krigsbytte, er ting militære gjør for å kunne takle ekstreme situasjoner i ettertid. Anerkjennelse er viktig!
  Men for sivile ser det kanskje ut som at likvideringen ikke blir debattert eller kritisert i avdelingen, men at den kun blir feiret og sett på som en utelukkende positiv hendelse. Det er, etter min mening, viktig å trekke frem det positive etter en såpass ekstrem kontakt, og heller ta "hva kunne vi gjort annerledes"-diskusjonen litt senere, når folk har roet seg og fått adrenalinet ut av kroppen, og dette er jeg sikker på at danskene også gjorde. Alle profesjonelle avdelinger har en grundig teknisk debrief etter slike hendelser for å kunne lære noe av det de har gjort. Her synes jeg kommentaren til Karlsson i Aftenposten i dag treffer spikeren på hodet.

  Jeg synes også at mye av det som sies om "Til Valhall" her er bare tull basert på feil informasjon. Selv om feltprosten har uttalt det, var det ingen som ropte "Til Valhall" ved båra til Jokke, og heller ikke i begravelsen, men på en lukket minnestund med de som var involvert i angrepet. Kampropet har heller ikke noe med religion å gjøre, og heller ikke noe med krigerkultur å gjøre. Dette er avdelingskultur. TMBN har et vikingskip som avdelingsmerke (godkjent av Kongen), de jobber i et bygg som heter Ormen Lange, og har en ridderorden som heter Den Grønne Leidang. Militære avdelinger har hatt kamprop i tusenvis av år, og når Mek 4 skulle etablere en avdelingskultur var "Til Valhall" et kamprop som gjenspeilte vikingsymbolikken til TMBN, og det er såvidt jeg vet ingen i TMBN som tror de kommer til Valhall når de dør. Det er nok heller ingen som ønsker å dø og dermed komme til Valhall, men et kamprop har til hensikt å skape samhold og avdelingsfølelse, og det har dette også gjort. Og var det noe Jokke var stolt av så var det nettopp dette.

  Det virker som at diskusjonen om krigerkultur/profesjonskultur begynner å ta av nå, og det kan bli spennende å følge med både på diskusjonen og resultatet av denne. Vi kan jo fortsette diskusjonen her på Milforum også, selv om det er Krigsskolen som har fått oppdraget av GIH:)

 7. #126
  Battle Captain
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  17.124
  Pondusfaktor
  68

  Re: Krigerkultur i en fredsnasjon

  Det kan ha interesse å lese denne nye masteroppgaven (lenke) fra Forsvarets Høyskole av major Ann Karin Sondov.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 8. #127
  Moderator
  Ble medlem
  Nov 2005
  Bosted
  buskerud
  Innlegg
  6.183
  Pondusfaktor
  26

  Krigerkultur i en fredsnasjon

  Godt innlegg av noric1. Er lett for utenforstående besserwissere som feks meg å si mye rart. Men det er også lett å bli blind for egna svakheter i en organisasjon.

  "Til Valhall!" som stridsrop er kanskje suboptimalt av flere grunner:

  1. Dette er ikke et typisk stridsrop i vår kultur og har ikke noen tradisjon. Er mer av slaget, "hva tror vi at vikinger hadde ropet?". Hurra! er et tradisjonsrikt stridsrop (som svensker i Norge må jeg huske på at det ska være tre og ikke fire ganger).
  2. Om man ska ha et stridsrop med innehold så bør det være et innehold som man kan stå inne for og som samler. "Til Valhall" virker mest være enn form av merkesvare bygging. Utsagnet at ingen tror på Valhall eller de krigeridealen som ligger bak dette stridsropet støtter opp om at det kanskje ikke er at godt stridsrop.
  3. Det vil lett kunna brukes mot avdelingen ved feks en krise. Er ikke vanskelig å se at det kan bli en belastning mhp media og politisk nivå.
  4. På sikt vil symboler kunne forandre kultur.

  TMBN er etter hva jeg har skjønt en avdeling som har løst og løser sine oppgaver særdeles godt og profesjonelt. Kanskje man borde bygge avdelingskultur mer på avdelingens egen historie enn på et Norrønt arv som man har i felles med så og si alle nordiske militære avdelinger? Hva er spesielt med TMBN og med avdelingens historia? Det er i vært fall ikke Valhall.
  Minsk, det nye Utopia

 9. #128
  Visekorporal
  Ble medlem
  May 2004
  Innlegg
  151
  Pondusfaktor
  7

  Re: Krigerkultur i en fredsnasjon

  Sitat Opprinnelig skrevet av lukman
  "Til Valhall!" som stridsrop er kanskje suboptimalt av flere grunner:

  1. Dette er ikke et typisk stridsrop i vår kultur og har ikke noen tradisjon. Er mer av slaget, "hva tror vi at vikinger hadde ropet?". Hurra! er et tradisjonsrikt stridsrop (som svensker i Norge må jeg huske på at det ska være tre og ikke fire ganger).
  2. Om man ska ha et stridsrop med innehold så bør det være et innehold som man kan stå inne for og som samler. "Til Valhall" virker mest være enn form av merkesvare bygging. Utsagnet at ingen tror på Valhall eller de krigeridealen som ligger bak dette stridsropet støtter opp om at det kanskje ikke er at godt stridsrop.
  3. Det vil lett kunna brukes mot avdelingen ved feks en krise. Er ikke vanskelig å se at det kan bli en belastning mhp media og politisk nivå.
  4. På sikt vil symboler kunne forandre kultur.

  TMBN er etter hva jeg har skjønt en avdeling som har løst og løser sine oppgaver særdeles godt og profesjonelt. Kanskje man borde bygge avdelingskultur mer på avdelingens egen historie enn på et Norrønt arv som man har i felles med så og si alle nordiske militære avdelinger? Hva er spesielt med TMBN og med avdelingens historia? Det er i vært fall ikke Valhall.
  Enig i dette. Men det er vanskelig å finne et kamprop og kanskje også et credo eller en kodeks som både passer for alle, i både krig og fred, og som ikke vil kunne gi noen negative konnotasjoner i media eller på politisk nivå. Media vil nok alltid kunne ta ting ut av sammenheng, og i politikken vil opposisjonen ofte gjøre det samme. Og hvis en skal ha noe som er politisk korrekt, for eksempel Respekt - Ansvar - Mot, blir det kanskje så kjedelig for gutta på lavere nivå at subkulturer vil oppstå.

  Nå som krigerkultur er såpass aktuelt på operasjonelt og politisk nivå, og siden vi sannsynligvis vil ende opp med en felles offentlig profesjonskultur (eller soldatkultur?) for Hæren, tror jeg vi bør ta utgangspunkt i Forsvarets verdigrunnlag, Offiserskodeksen, Hærens kjerneverdier, TMBNs verdigrunnlag og bryte disse ned til noe som funker på kompani- og bataljonsnivå. Da vil vi ha den nødvendige forankringen til at vi vil kunne forsvare den offentlig.

 10. #129
  Battle Captain
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  17.124
  Pondusfaktor
  68

  Re: Krigerkultur i en fredsnasjon

  100% enig med noric1 der!
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 11. #130
  Moderator
  Ble medlem
  Nov 2005
  Bosted
  buskerud
  Innlegg
  6.183
  Pondusfaktor
  26

  Krigerkultur i en fredsnasjon

  Sitat Opprinnelig skrevet av AGR416

  ....Når jeg tenker på en kriger ser jeg for meg en person som er lojal, modig, ærefull og dyktig. Det er ikke en uting.

  ...
  Med kriger menes her et positivt idealtilstand. Bør ikke alle tilstrebe å være lojal, modig, ærefull og dyktig? Når jeg leser tråden ser jeg mye av at man har samme standpunkt men har ulik fortståelse av ord.

  Dem som argumenterer for en krigerkultur argumenterer i stort for klassiske dyder.

  Plikt og ære.

  Høres utrolig umoderne ut. Plikt er bare slitsomt og ære har blitt stjelt av en kriminel minoritet.

  En film om kriger kultur som kan anbefales (da den baseres på en sann historie fra et krig som til dels kan sammenlignes med det i Afganistan for den aktuelle parten) er "Lost Battalion" (http://www.oldmagazinearticles.com/pdf/whittlesey.pdf).

  Kan ikke se noen motsetning mellom en positiv kriger kultur og positiv sivil kultur. Kan ikke se hvorfor en god filosof ikke kan være en god kriger eller hva som er galt med hakkespettboka.

  Ser to problemer:
  1. At den sivile kulturen blir brukt som en negativ motkultur. "De sivile er ikke som oss, dem fortsår oss ikke"
  2. At kriger kulturen blir brukt som en negativ motkultur. "De militære er noen gale drapsmaskiner"

  Norge er et av de land i verden der mennesker har størst tillit. Tillit til sin "sidemann", tillit til systemet. Dette er en del av vår kultur og sikkert en viktig grunn til de gode resultater som norske styrker har. Dugnadskultur og all frivilighet. Tror nok at det er tegn på en god kultur.

  Hvorfor gjorde finnene det så godt i andre verdenskrig? Tror at mye av det kan spores tilbake til kultur. Tillit og lojalitet. Som går hånd i hånd.

  Man ska ikke reparere noe som ikke er ødelagt. Vi har en kulturel fordel, bygg videre på den men få liv i plikt og ære (positiv ære).

  Involver det sivile samfunn i kriget. Det eneste gale med Afganistan reportasjen i Alfa var at det ikke stod i et Dameblad. Norge deltar i et krig uten å være i krig. Det bør være hele Norges krig. Den positive "kriger" kulturen bør læres fra barnehagen.

  At man sen vil se ulik avdelingskultur i feks VJK og andre avdelinger er noe annet. Det er sånn det må være.
  Minsk, det nye Utopia

 12. #131
  Moderator
  Ble medlem
  Nov 2005
  Bosted
  buskerud
  Innlegg
  6.183
  Pondusfaktor
  26

  Krigerkultur i en fredsnasjon

  http://vgdebatt.vgb.no/2010/10/07/dødningskaller-passer-best-pa-giftflasker/#comments

  Diesen i VG debatt om krigerkultur og symbolbruk.
  Minsk, det nye Utopia

 13. #132
  Battle Captain
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  17.124
  Pondusfaktor
  68

  Re: Krigerkultur i en fredsnasjon

  Aftenpostens kronikk i dag av kommandørkaptein Rino Bandlitz Johansen, doktorgradsstudent ved Forsvarets Høyskole: Forsvaret har selv bidratt til å fremme utviklingen av den nye soldatkulturen. Utviklingen er ikke tilfeldig, den er ledelsesstyrt.
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 14. #133
  Moderator
  Ble medlem
  Nov 2005
  Bosted
  buskerud
  Innlegg
  6.183
  Pondusfaktor
  26

  Krigerkultur i en fredsnasjon

  http://www.au.af.mil/au/awc/awcgate/au-24/baucom.pdf

  Interessant lesing. Kan anbefales.
  Minsk, det nye Utopia

 15. #134
  Moderator
  Ble medlem
  Nov 2005
  Bosted
  buskerud
  Innlegg
  6.183
  Pondusfaktor
  26

  Krigerkultur i en fredsnasjon

  Sitat Opprinnelig skrevet av jaffar
  ...

  Krigerkulturen vil ikke oppstå selv om vi har en mannlig forsvarsmininster. Den oppstår ikke som et resultat av et politisk vedtak. En fremdyrket krigerkultus har ikke plass i et velferds samfunn som Norge, og samsvarer heller ikke med moderne, vestlige verdier tuftet på et kristent livssyn. Det er kun innad i våre egne rekker at heltemot, dyktighet med våpen og evnen til å løse de mest hårete oppdrag ses opp til. "folk flest" ser på oss som en gjeng med gærninger og synes det er like greit at vi er innefor et gjerde eller lang oppi gokk i Nord...

  mine dinarer
  http://www.youtube.com/watch?v=LcVo-x9s ... ata_player

  Se de siste fire minutene i denne russiske lavbudget filmen. Vet ikke hva Hollywood heter på russisk, men dette er å dyrke en krigerkultur med hjelp av populærkultur.

  De som er ikke helt unge husker sikkert "LA law", den første populære advokat TV-serien som gikk på svensk TV. Resultat av den serien i sverige var en voldsomt økt søkning til jusstudium og at jurister plutselig ble "sexy". Denne rollen har dem beholdt siden den tiden. Stjerne og kjendis-advokater vet alle hvilke det er.

  Den store NRK satsningen "Bataljonen" med en stor del av skuespiller eliten, beste sendningstid og flere år på luften. Vem tror at det ikke hadde spillt noen rolle?
  Minsk, det nye Utopia

 16. #135
  Oversersjant
  Ble medlem
  Oct 2006
  Bosted
  Lusker i busken
  Innlegg
  11.264
  Pondusfaktor
  15

  Re: Krigerkultur i en fredsnasjon

  Sitat Opprinnelig skrevet av lukman
  Sitat Opprinnelig skrevet av jaffar
  ...

  Krigerkulturen vil ikke oppstå selv om vi har en mannlig forsvarsmininster. Den oppstår ikke som et resultat av et politisk vedtak. En fremdyrket krigerkultus har ikke plass i et velferds samfunn som Norge, og samsvarer heller ikke med moderne, vestlige verdier tuftet på et kristent livssyn. Det er kun innad i våre egne rekker at heltemot, dyktighet med våpen og evnen til å løse de mest hårete oppdrag ses opp til. "folk flest" ser på oss som en gjeng med gærninger og synes det er like greit at vi er innefor et gjerde eller lang oppi gokk i Nord...

  mine dinarer
  http://www.youtube.com/watch?v=LcVo-x9s ... ata_player

  Se de siste fire minutene i denne russiske lavbudget filmen. Vet ikke hva Hollywood heter på russisk, men dette er å dyrke en krigerkultur med hjelp av populærkultur.

  De som er ikke helt unge husker sikkert "LA law", den første populære advokat TV-serien som gikk på svensk TV. Resultat av den serien i sverige var en voldsomt økt søkning til jusstudium og at jurister plutselig ble "sexy". Denne rollen har dem beholdt siden den tiden. Stjerne og kjendis-advokater vet alle hvilke det er.

  Den store NRK satsningen "Bataljonen" med en stor del av skuespiller eliten, beste sendningstid og flere år på luften. Vem tror at det ikke hadde spillt noen rolle?
  Det er mulig jeg er tettere enn vanlig, men hva har innlegget mitt med Hollywoodproduksjoner å gjøre? Jeg skrev om politiske vedtak, ikke populærkultur... Forøvrig er jeg enig med deg at god markedsføring funker som bare F!
  It's a joke, not a cock. Don't take it so hard

 17. #136
  Battle Captain
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  17.124
  Pondusfaktor
  68

  Re: Krigerkultur i en fredsnasjon

  Jeg håper vi slipper å se på TV dokudramet om de heltemodige norske soldatene i PRT Mey som kjempet til siste mann da de ble utslettet av en styrke på tusener av afghanere, inntil de til slutt ledet artilleri- og flyangrep inn på egen posisjon for å ta med seg flest mulig talibanere i døden, slik russerne fra 76. luftbårne divisjon gjorde...
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 18. #137
  AGR416
  Guest
  Noen interessante betraktninger rundt dette temaet:

  http://www.minervanett.no/2011/12/16/soldatens-stemme/

 19. #138
  Sersjant
  Ble medlem
  Apr 2011
  Bosted
  Et gammelt imperie.
  Innlegg
  1.105
  Pondusfaktor
  7
  Ikke like imponert over en viss "kriger" i kommentarfeltet under dog....

 20. #139
  Moderator
  Ble medlem
  Nov 2005
  Bosted
  buskerud
  Innlegg
  6.183
  Pondusfaktor
  26
  Fant en betraktning på svensk. Et sitat:

  En familj
  Lumpen ger vänner för livet
  men för oss anställda soldater på k3 pratar vi om ett brödraskap utan dess like. Min fasta punkt i livet är i dag mitt regemente och tillhörande förband. För varje år blir banden starkare och samhörigheten sätter sig djupare. Vår jargong knyter oss samman och det känns genast tryggt var man än stöter på den. på måndag morgon åker jag inte längre till jobbet, till mina kollegor, jag är då på väg hem, till min familj. “Home is where family is” - så med andra ord gör det ingen skillnad var i världen vi blir insatta, jag kommer att vara lika trygg och känna samma lugn när mina striddsparskamrater från k 3, jägarbröder, står vid min sida.
  s. 8-9
  http://www.forsvarsmakten.se/upload/...011%20WEBB.pdf
  Minsk, det nye Utopia

 21. #140
  Ledende menig
  Ble medlem
  Oct 2012
  Innlegg
  67
  Pondusfaktor
  3

  Sv: NRK: Ny serie "Nobel"

  For å være litt i forkant av Nobel: Aksel Hennie ønsker å skape debatt:
  "– Norge har ikke en historikk i å omtale seg selv som en krigsnasjon. Vi er en fredsnasjon med fredsbevarende styrker, samtidig som vi beviselig utfører krigshandlinger i andre land enn vårt eget. Det burde prates om, de som utfører handlingene bør lyttes til, og deres historier bør fortelles."
  https://www.nrk.no/kultur/aksel-henn...att-1.13097269

  I den forbindelse er det interessant å snakke om Forsvarets (Norsk) kriger kultur.
  Hvordan vil vi at denne skal være?
  Hva er mest formålstjenlig og strategisk riktig mener dere?

  (Merk: Jeg prøver ikke å være politisk korrekt her, men vil bare opplyse om forhold fra USA)

  Dersom vi ser på amerikaneren spesielt i Vietnamkrigen.

  Dersom vi ser på noen av de mest fremtrendene SOF avd. MACV SOG (https://en.wikipedia.org/wiki/Milita...rvations_Group)
  hadde de en rekke legender: "SOG reads like “who’s who” of Green Berets. There are several names that many Vietnam veterans and most Special Forces veterans will recognize: Billy Waugh, Larry Thorne, Dick Meadows, Jerry “Mad Dog” Shriver, Fred Zabitosky, Walter Shumate, Jon Cavaiani, Roy Benavidez, Norm Doney and Robert Howard. Some like Benavidez, Cavaiani, Howard and Zabitosky, are remembered for the deeds that earned them the Medal of Honor. The Medal of Honor was awarded to nine MACV-SOG men, including Lieutenant Tom Morris, a sea-air-land forces (SEAL) officer, and Lieutenant Loren Hagen, the last U.S. Army member to be awarded the Medal of Honor in Vietnam."
  http://www.historynet.com/studies-an...up-vietnam.htm

  I) Jerry "Mad Dog" Shriver
  Tar vi for oss et eksempel, kan vi se til "Mad Dog".
  "Medal of Honor recipient Jim Fleming, who flew USAF Hueys for SOG, found Shriver, "the quintessential warrior-loner, anti-social, possessed by what he was doing, the best team, always training, constantly training." Shriver rarely spoke and walked around camp for days wearing the same clothes. In his sleep he cradled a loaded rifle, and in the club he'd buy a case of beer, open every can, then go alone to a corner and drink them all. Though he'd been awarded a Silver Star, five Bronze Stars and the Soldiers Medal, the 28-year-old Green Beret didn’t care about decorations.

  But he did care about the Montagnard hill tribesmen, and spent all his money on them, even collected food, clothes, whatever people would give, to distribute in Yard villages. He was the only American at CCS who lived in the Montagnard barracks. "He was almost revered by the Montagnards," O'Rourke says.

  Shriver's closest companion was a German shepherd he'd brought back from Taiwan which he named Klaus. One night Klaus got sick on beer some recon men fed him and crapped on the NCO club floor; they rubbed his nose in it and threw him out. Shriver arrived, drank a beer, removed his blue velvet smoking jacket and derby hat, put a .38 revolver on a table, then dropped his pants and defecated on the floor. "If you want to rub my nose in this," he dared, "come on over." Everyone pretended not to hear him; one man who'd fed Klaus beer urged the Recon Company commander to intervene. The captain laughed in his face.

  "He had this way of looking at you with his eyes half-open," recon man Frank Burkhart remembers. "If he looked at me like that, I'd just about freeze."

  Shriver once went up to SOG’s Command and Control North for a mission into the DMZ where Captain Jim Storter encountered him just before insert. "He had pistols stuck everywhere on him, I mean, he had five or six .38 caliber revolvers." Storter asked him, "Sergeant Shriver, would you like a CAR-15 or M-16 or something? You know the DMZ is not a real mellow area to go into." But Mad Dog replied, "No, them long guns'll get you in trouble and besides, if I need more than these I got troubles anyhow."

  Shriver ble MIA i 1969 (http://www.taskforceomegainc.org/s139.html)

  II) Alan G. Cornett jr
  - Green Beret - tilbringer 6 år i strid i Vietnam
  - Blir drømt for drapsforsøk (fragging) av en oblt., samt besittelse av heroin.
  - Slipper unna med ett år. Ender opp med å bli en høyt på strå og topp respektert NCO
  https://www.loc.gov/rr/frd/Military_Law/pdf/11-2011.pdf

  Oppsummering/debatt:
  Dette er utvilsomt to dyktige krigere.
  - Men er det denne type vi vil ha?
  - Er det riktig type krigere for fremtiden?
  - Og hvordan trener en / rekrutterer en de riktige?

 22. #141
  Oversersjant
  Ble medlem
  Oct 2006
  Bosted
  Lusker i busken
  Innlegg
  11.264
  Pondusfaktor
  15

  Sv: Krigerkultur i en fredsnasjon

  Jeg vil heller ha disse typen i en så skitten krig som Vietnam var, enn offiserer som ikke evner å lede eller ta avgjørelser.
  It's a joke, not a cock. Don't take it so hard

 23. #142
  Moderator
  Ble medlem
  Nov 2005
  Bosted
  buskerud
  Innlegg
  6.183
  Pondusfaktor
  26

  Sv: Krigerkultur i en fredsnasjon

  Refleksjon.  Den Harvard utdannede juristen Charles er en av det forrige århundrets store amerikanske krigshelter. Brilleslange og bokorm vokst opp i under fredelige forhold, til og med organisert sosialist på CV'n.


  Sent from my iPhone using Tapatalk
  Minsk, det nye Utopia

 24. #143
  Oversersjant
  Ble medlem
  Sep 2007
  Innlegg
  7.353
  Pondusfaktor
  49

  Sv: Krigerkultur i en fredsnasjon

  https://angrystaffofficer.com/2016/1...g-us-warriors/

  Fant ikke noe bedre tråd men ett ryddig oppgjør med onanien runt Sparta og andre forhistoriske pederaster.
  Død ved Kølle!
  Bla bla... Hybrid warfare is easy

 25. #144
  Stabssersjant
  Ble medlem
  Jul 2005
  Bosted
  Port Moresby, Papua New Guinea
  Innlegg
  5.619
  Pondusfaktor
  33

  Sv: Krigerkultur i en fredsnasjon

  Beste jeg har lest på lenge.
  Elite Som En Trensoldat

 26. #145
  Battle Captain
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  17.124
  Pondusfaktor
  68

  Sv: Krigerkultur i en fredsnasjon

  Den var virkelig bra!
  At sauene vedtar at alle skal leve av gress hjelper dem lite hvis ikke ulvene er enige.

 27. #146
  Visekorporal
  Ble medlem
  Nov 2010
  Bosted
  Oslo
  Innlegg
  113
  Pondusfaktor
  5

  Sv: Krigerkultur i en fredsnasjon

  Det trengs sikkert at noen tar et oppgjør med Sparta-myter og annet fjolleri i det amerikanske militæret, men som en historisk analyse synes jeg ikke det var veldig imponerende. Jeg er for øvrig fundamentalt uenig i hans definisjon av leiesoldater i tidlig moderne tid.

Side 4 av 4 FørsteFørste ... 234

Trådinformasjon

Users Browsing this Thread

1 stk leser denne tråden nå (0 er registrert og 1 er gjester)

Regler for innlegg

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere innleggene dine
 •